Par kaunu un godu

Paskatoties jau uz LA 16. janvāra avīzes pirmo lapu, man momentā uzplaiksnīja trīs savstarpēji saistīti, taču, kopā tos saliekot, tik šausminoši kroplīgi lielumi: pirmkārt- fakts, ka Latvijā aizaug lauksaimnieciski izmantojamās zemes, otrkārt- nesen "Dienā" lasītais par liela daudzuma pārtikas rudzu ievešanu, ko Latvijas lauksaimnieki nav spējuši izaudzēt, treškārt- acu priekšā uzaust zilgani mirdzošā, stiklotā Zemkopības ministrija ar !!! darbiniekiem. Un atmiņā nāk nevarīgā stostīšanās rudeņu un pavasara sēju laikos, kad neviens nespēj prognozēt un dot zemniekiem padomus. Taču ražas novākšanas laikā ar divkāršu spēku tiek pausta nožēla, ka atkal Latvijas zemnieciņi nav spējuši saražot valstij nepieciešamo. Tikai visa šī jezga ļoti ož pēc ārzemju produkcijas importētāju lodēšu.

Jo bieži ir dzirdēts, ka pašiem ir jāmeklē iespējas, ceļi, pašiem jābūt aktīviem un strādīgiem. Tad rodas jautājums- kādēļ tad mums vajadzīga valdība, ministrijas, komisijas, eksperti, ja neviens nespēj rast idejas un dot padomus lauksaimniecības, rūpniecības, tirdzniecības, tūrisma un citu nozaru attīstīšanā. Nekā nebija! Ne jau tādēļ tiek maksāti nodokļi, lai uzturētu tūkstošiem liekēžu! Pie tam- nesamērīgi augstā līmenī pret tiem, kuri smagā darbā saražo tos labumus, no kuriem šo vadītāju vaigi kļūst spīdīgāki un punči apaļāki.

Un tajā pat lappusē smaidīgais Jānis Straume parāda savu pilnīgu atsvešināšanos no tautas "slāpēm" un "priekiem" pārmetot tai, ka tā gaidīt gaidot "klauzas" par deputātu grēciņiem . Tad atbildēšu Tev, Jāni!

Tautai sen jau tā apriebušās nelikumības un pikantērijas no Jūsu- augstākās sabiedrības dzīves, ka negribās vairs avīzi rokās ņemt. Jo, ko gan dos tas, ka uzzināšu par kārtējo miljonu izsaimniekošanu vai nozagšanu, ja tos tik un tā neviens "neatradīs", vainīgie nebūs. Atradīsies bagātas mātes un mistiski ārzemju draugi, kuri saviem puisīšiem pērk lepnas mājas, dod mantojumus, dāvinājumus utt., bet tautas miljoni, sākot jau ar G-24, Latvenergo, BB , Zviedru kuģi pazūd uz neatgriešanos.

Un vēl gribās izteikt piezīmi Grīnblata kungam par neprecizitāti: cilvēki "nebāž degunus" un neraugās šķībi uz Jūsu garīgo pasauli, bet gan uz visai dīvainos apstākļos radušos materiālo pasauli. Šajā piemērā redzam mūsu vadītāju "garīgo pasauli" un attieksmi. Ja citās valstīs tādi nosarkstu un nokaunētos, reizē aiziedami no saviem amatiem, tad mūsējie vēl pārmet, ka tauta okšķerē viņu personīgo dzīvi, un mierīgi turpina zagt, izsaimniekot, nemākulīgi un nekompetenti "vadīt".

Lasot politiķu atbildes uz jautājumu- kāda būs Latvija pēc 10 gadiem, jāatzīmē, ka katra MINĒJUMI ir atšķirīgi, kas norāda, ka valdībā nav nekādu nopietnu plānu, prognožu, kas norāda, ka mūsu "attīstība" iet pilnīgā pašplūsmē. Vienīgi Ainārs Šlesers ir pamanījis ceturtās atmodas simptomus, un baidās, ka tā var izvērsties vardarbīga.

Jā, arī es par to baidos, jo brīnums ir, ka tauta ir tik ilgi pacietusi pazemojumus, nabadzību un bezcerību, kādā šajos desmit gados to ir ieveduši tagadējie "tautas kalpi". No fizikas zinām- jo lielāks iekšējais spiediens, jo lielāks ir blīkšķis apvalkam plīstot. Par blīkšķi es nebaidos, jo patiesi vēlos, lai katrs saņemtu pēc nopelniem, tikai baidos, ka to noteikti izmantos mūsu ienaidnieki, tādēļ ļoti lieku pie sirds- attopieties, apdomājieties!

Alnis Freibergs
VAK nodaļas "Rītdienai" vadītājs
telof.:9487122; e-pasts: alnis@lis.lv