From: Alnis Freibergs alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv sveiks@latnet.lv
Date: otrdiena, 2000. gada 3. oktobris 22:31
Subject: Re: Latvijas nākotne:ko darīt?

MĒRĶIS, kuru gribam realizēt: PANĀKT, lai mūsu ievēlētie deputāti un ieceltie varasvīri( ne tikai Saeima un MK) godīgi kalpotu Latvijai un tautai.

Tātad, lai reāli kaut ko izdarītu, ir jābūt spējīgam mainit likumu vai sarīkot referendumu. Pirmais variants iespējams iekļūstot saeimā, tātad dibinot jaunu partiju vai kolonizējot kādu no esošam, iefiltrējoties tajā, panākot vairākumu un diktējot savu gribu. Ja būtu realizējams- šāds ceļš visātrākais.

Alnis

 

From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/17/00 4:04
Subject: pirmais solis

Vispār nesaprotu, kā tas ir gadījies- runājām, runājām, bet pēkšņi man ir tāda sajūta, ka visi raugāties uz mani - nu, sāc darīt!

Nu ko, nav jau pirmo reizi. Bet foršie vecji un mīļās dāmas, atcerieties, ka esmu tikai inženieris -celtnieks, kurš, turklāt 12 stundas dienā strādā lai izdzīvotu, bet pārējās, līdz deguns atsitās pret monitoru, sēžu Sveikā. Tādēļ turpmāk gribētu tomēr saņemt tādas īsas un konkrētas ziņas- piem. "gaidu ziņu par vietu un laiku, centīšos ierasties", bet tā vietā lasu atkal jau vairākas reizes tirzātos- pareizi- nepareizi, izdosies- neizdosies. Norunāsim tā: es darīšu un organizēšu cik spešu un pratīšu, bet Jūs- juristi, vēsturnieki, profesori un zinātnieki sākiet izstrādāt šī vēlēšanu likuma izmaiņas projektu. Lūk tas tad arī būs tas "iztrūkstošais mērķis". Kā jau teicu- darbs pats parādīs optimālo ceļu . Būsim stipri, varbūt paveiksim ko vēl lielāku, nebūsim- nu ko, būsim darījuši cik mūsu spēkos, nāks nākošie, turpinās, ņemot vērā mūsu pieredzi. Bet, ticiet man, veltīgi tas nebūs.

Gaidot praktisku atbalstu no Latvijā dzīvojošiem, bet morālo no - tālākiem draugiem !

Alnis.

 

From: aabele@madona.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/18/00 5:03
Subject: Re: pirmais solis

Uz pārdomām vedināja Kārļa Streipa vakardienas "Skats no malas". Viņš ierosināja Andrim šķēlem atvēlēt Tautas partijas dibinātāja un Goda biedra statusu, bet vadību un aktīvu darbošanos nodot pavisam citām personībām.

Un kāpēc gan tā nevarētu būt? Tautas partijas vadlīnijas ir pieņemamas no visām pusēm. Pirmkārt - mērķis - pārtikusi un izglītota trīsbērnu ģimene. Tas attiecas uz visiem Latvijas iedzīvotājiem. Vienlaikus šī partija lielu nozīmi ierāda darbam un ražošanai, atšķirībā no tā saucamajiem sociāldemokrātiem, kuri tiecas tikai pēc labumu dalīšanas. Normāla arī nacionālo interešu politika, katrā ziņā tā ir daudz nosvērtāka un reālāka nekā tēvzemiešu populistiskie izgājieni.

Kas attiecas uz Vairu Paegli - kāpēc viena Vaira nevarētu būt arī pie vadošas partijas stūres un likt lietā savu sociālā darbinieka pieredzi, lai vienotu Latvijas sabiedrību un rūpētos par pašiem valsts pamatiem - ģimenēm? Par šo Vairu maz kas dzirdēts? Lai nokļūtu centrālās preses slejās, vajadzīgs skandāls. Rajonus Vaira Paegle apmeklē, un vietējās avīzēs ar viņu bijušas gluži sakarīgas intervijas. Domāju, ka āra latvieši labprāt atbalstītu Vairas Paegles vadītu partiju.

Nostumt pie malas Tautas partiju un dibināt atkal jaunu - tas būtu veltīgi nosists laiks un iztērēta enerģija. Jāiet nevis graujot esošo, bet paceļoties uz tā labā, kas jau ir mūsu sabiedrībā. Kāpēc neiet uz nākotni pa Latvijas Ceļu? Kaut arī tur ir daudz simpātisku politiķu, šī partija, manuprāt, savas potences ir izsmēlusi. Arī citās lielākās un mazākās partijās neko tik vērtīgu nesaskatu, ar ko varētu panākt, lai patiešām visi mūsu valstī justos labi, gluži otrādi - ar tām var vienīgi piekļūt tuvāk vienam vai otram grāvim.

Ausma

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/18/00 7:12
Subject: Re: pirmais solis

Sveiki!

Vispirms, visu morālo atbalstu Alnim!

Ausma jūsmo par Kārļa Streipa priekšlikumu Tautas Partijas vadību nodot Vairai Paeglei. Visas pārējās partijas esot sačakarējušās. Tautas Partijas programma - trīs bērni katrā ģimenē, lielas nozīmes piešķiršana darbam un ražībai, normāla nacionalāo attiecību polītika esot krasā atšķirībā no tā saucamiem sociāldemokratiem, kas tiecoties tikai pēc labumu dalīšanas. Vaira Paegle ar savu ASV sociālo labumu sadalīšanas pieredzi varēšot ne tikai trumpot sociāldemokratus, bet vienlaikus arī izraisīt labāku attieksmi pret darbu un ražošanu kā to varēja Andris Šķēle ar visām savām izcilām biznesmeņa izmaņām.

Es pazīstu Vairu Paegli un es viņu ļoti cienu, bet vai viņa tomēr bišķi nesačakarējās, kad viņa noticēja Andra Šķēles vadoņa potencēm? Vai, piemēram, TP ir tādā ziņā mazāk sačakarējusies kā LC, kur tomēr ir atdrodami vēl vairāk gudru, godīgu cilvēku, nekā TP pat tādā gadījumā, ja TP saņemas un neitralizē Šķēli par "goda biedru" bez būtiskiem pienākumiem?

Juris Žagariņš

 

 From: aabele@madona.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/18/00 9:07
Subject: Re: pirmais solis

Andra Šķēles vadoņa potences nav noliedzamas, par spīti kļūdām, un viņš taču ir un paliek Saeimas deputāts. Es runāju vienīgi par Tautas partijas vadītāja maiņu. Arī Juris jauc kopā personības ar idejām, te Vairai Paeglei nav ko pārmest, ka izvēlējusies Tautas partiju.

Kas attiecas ceļinieku godīgumu, tad mans skats tālāk par Lībani un Gorbunovu nesniedzas. Tautpartijiešiem ir tā priekšrocība, ka viņi Saeimā ir pirmo reizi, atskaitot bijušos ceļiniekus Lagzdiņu un Ābiķi, kurus arī uzskatu par godavīriem.

Ceļinieki no laukiem zina tik, ka prot atšķirt vistu no gaiļa. Un Godmanis bija pirmais, kas pateica, ka pasaulei Latvijas lauki nav vajadzīgi, no tā izrietēja visa pārējā politika - kredīti laukos bija vienīgi nelauksaimnieciskiem uzņēmumiem, kā bodniekiem un degvielas uzpildītājiem. Par krievu karaspēka izvešanu paldies, bet visā pārējā LC mīņājas uz vietas.

Bet kas attiecas uz netaisnīgo pensijas sistēmu - nebūtu šķēle vēlreiz ticis pie portfeļa, mēs būtu vēl lielākā dimbā, vismaz apturēja to procesu. Tās lielās iemaksas, kas tika izdarītas gada vai divu laikā, lielo pensiju saņēmēji jau ir atguvuši un tagad dzīvo uz citu rēķina. Toties par 30 gadu darba stāžu pirms šīm iemaksām bija iespējams "nopelnīt" priekš pensijas tikai 6 latus. Nēsmu gan skatījusi internetā to lapu par pensiju lieluma aprēķināšanu, bet tāpat skaidrs, ka ar tām mazājām algām, kuras saņem nospiedošs vairākums, jāstrādā vismaz 300 gadu, lai tiktu pie normālām vecumdienām.

Ausma

 

From: GKirstei@exchange.telekom.lv
To: "'sveiks@latnet.lv'" sveiks@latnet.lv
Date: 10/18/00 9:32
Subject: RE: pirmais solis

Tur gan bija drusku savādāk, Šķēle apturēja pensiju izmaksu aizņemšanos no budžeta, kas tiešām veda uz bezdibeni. Ausma, gandrīz visi Latvijas pensionāri dzīvo uz citu rēķina, jo pensijas taču nav nopelnījuši, viņiem gan arī nebija tādas iespējas. Tātad lielo iemaksu veicēji ir tikai jāapsveic, jo stāvokli tas būtiski uzlaboja un pirmajā gadā soc. nodokļa prognozes tika pārpildītas. 30 gadu stāžs bija citā valstī, uzskatīsim, ka sākām no nulles. No privatizācijā iegūtajiem līdzekļiem varētu kautko palielināt, taču 600 000 pensionārus paēdināt ir grūti.

G inc.

 

From: Zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/18/00 9:33
Subject: Re: pirmais solis

Sveiki!

Raimonda Paula vadoņa potences arī nebija noliedzamas, un vai Jaunās Partijas "idejas" nebija tik pat labas kā Tautas Partijas "idejas"? Taču bez Raimonda Paula Jaunā Partija palika plika "ideja" un vai tiešām varam sagaidīt, ka Tautas Partija nebūs ne plikāka tikai tāpēc, ka uz to pārcēlušies daži goda vīri no LC un viena Vaira Paegle no ASV? Vai viņi vieni paši bez Šķēles finansista talantiem mācēs atrast naudiņu pensiju fonda turpmākai glābšanai? Vai viņi labāk mācēs atšķirt vistu no gaiļa nekā Andris Šķēle to mācēja? Vai viņi būs vairāk spējīgi, nekā Andris Šķēle bija spējīgs izpildīt savu solījumu skolotājiem ko deva pirms tam, kad viņš viņus kaunināja, salīdzinādams viņu stāvokli ar Zambijas skolotāju nesalīdzināmi sliktāko stāvokli?

Juris Žagariņš

 

From: aabele@madona.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/18/00 11:30
Subject: Re: pirmais solis

Nē, jēpīšu idejas nebija tik labas. Es tās pamatīgi izpētīju, kad gatavojos tiesas sēdei ar vienu Latvenergo pārstāvi, kurš gandrīz iekļuva Saeimā.

Juri, Tava dedzība prasās, lai Tu nosauktu, kuri tad ir tie spējīgie un kāpēc viņi tik daudzās lietās līdz šim ir bijuši tik nespējīgi. Neviens cilvēks virs zemes nav Dievs, tāpēc katrs jāvērtē gan no labās, gan no sliktās puses.

Kas attiecas uz pensiju fondu - ja labi pameklētu, tad atrastu, jo šis fonds dod darbu un maizi ļoti daudziem strādājošajiem - pārtikas ražotājiem, komunālo pakalpojumu sniedzējiem, mediķiem utt. Un atcerēsimies, ka 18% šā fonda PVN veidā valsts paņem sev no jebkuras pensionāra apmaksātās preces vai pakalpojuma.

Ausma

 

From: ervie@mail.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/18/00 1:55
Subject: Re: pirmais solis

Juris Žagariņs meklē potences :)

Man te no rīgas skatoties, Paulam ir tikai viena vaina - viņs nevēlas vadīt. Tāpat kā, kādu laiku atpakaļ viņs aizmuka no kulturas ministra posteņa, tapat arī tagad tas bija tikai laika jautājums, kad Pauls pateiks - puiši, ziniet, man tas ir noriebies. labāk es iešu mājās un bišķi uzspēlēšu klavieres, uztaisīšu kadu jaunu koncertu, vai vel kautko citu tikpat foršu.

Es nevainoju paulu. tikai es neko labu nedomāju par Šleseru kā stratēģi - ka viņš cerēja kautko ilglaicīgu vinnēt, liekot uz Paulu.

Par Šķēli man ir īss teikums. Cepuri nost par viņu kā izmanīgu biznesmeni, kas no visa spēj gūt sev labumu. bet es stipri šaubos par viņa morāli un ētiku.

Sauklis pirms nākamajām velešanām - "Sķēles kungs, cik lielam ir jabut cīparam uz vekseļa, lai jūs atnāktu strādāt kur citur?"

rv,

- meklēju, kas mani korumpēs.-

 

From: Zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/18/00 1:02
Subject: Re: pirmais solis

Sveiki!

Vakar noskatījos trešo un pēdējo debati starp Džordžu Dubbya Bušu un Albertu Goru. Pēc debates noklausījos arī komentāru, kur viena vēsturniece izteicās, ka viņai uzkrita, ka abi divi kandidāti par savām idejām runāja, it kā tās būtu viņu personīgās idejas. Džordžs Dubbya pat vairākas reizes atkārtoja, ka viņš savā polītikā vadoties no savas personīgās "filozofijas". Vēsturniece komentēja, ka nemaz nebija tik sen, kad prezidenta amata kandidāti runāja tikai kā savu partiju reprezentatīvi, un savos uzsaukumos tautai ar lepnumu uzsvēra savu partiju idejas un tradīcijas. Var jau būt, ka tas šoreiz tā tikai tāpēc, ka abiem kandidātiem no svara pievilināt t.s. "neatkarīgos" balsotājus. Ralfs Neiders, Zaļo partijas kandidāts, rezi izteicās, ka ASV polītikā Demokrati un Republikāņi ir viena un tā pati partija ar divām galvām. Būtiskajos jautājumos debates neizceļas. Tikai par tādiem jautājumiem ir runa, par kuriem droši var teikt, ka visi solījumi piepildīsies: kandidāta raksturs, "filozofija", bezpartejiska piēja problēmu risināšanā, u.t.t.

Latvijā nemaz nav daudz citādāk, kā Amerikā: arī Latvijā nav īstas partijas, ir tikai oligarhi, un tie labie, strādāt spējīgie, godīgie cilvēki, kas piekļaujas te vienam, te otram oligarham lai iekļūtu Latvijas polītiskā vidē visi ļoti ātri izrādās nespēcīgi ja arī viņu izvēlētie oligarhi izrādās polītiski neaptesti vai korumpēti vai gluži vienkārši uzskata saimniecības attīstību par kaut kādu kazino spēli. Labākā gadījumā tādi kā, teiksim, Andris Tomašūns un Kārlis Čerāns tiek izbalsoti no Saeimas un dara labus darbus aizkulisēs un pašvaldībās. Starpība starp Latviju un Ameriku ir tā, ka Latvijā polītiķis nemaz nedrīkst uzrunāt tautu pa taisno, nemaz nedrīkst pat izlikties, ka viņs vai viņa ir neatkarīga no "partijas" jeb oligarha.

Juris Žagariņš

 

From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/18/00 8:17
Subject: pirmais solis

Šodien tikos ar Arvīdu Ulmi- VAK prezidentu, un viņš bija sajūsmā par mūsu ideju, jo arī domāja, ka visi ir tādā apatijā, ka neviens negrib neko darīt. Jau daudz jautājumu apspriedām, bet rīt norunājām tikties vēl.

Par cik šodien stipri aizkavējos un atgriezos Siguldā vēlāk kā plānoju, arī rītdienai mani nodomi izmainās. Labprāt būtu vēlējies, lai mūsu sarunā piedalītos vēl kāds- Baiba, Vents, Ilze, Ģirts, Kārlis u.c., tacju atkal nevaru precīzi pateikt laiku: vienīgi- ne ātrāk kā 15 -16os. Lūdzu, kuri variet, zvaniet uz manu tel.9487122 apm. tajā laikā. Būsim Audēju ielā 7/9, ieeja aiz stūra, 4.stāva 402 istaba.

Tālāk : projekts tiks apstiprināts valdes sēdē, kura notiks sestdienas vakarpusē-ar tumsas iestāšanos Gaiziņkalnā, jo dienā un arī svētdien VAK tur rīko sakopšanas talku. Laiku sola skaistu, tad nu, lūdzu, apvienojiet patīkamo ar lietderīgo un atbrauciet ciemos uz Gaiziņu, būsiet liecinieki varbūt kādam nopietnam vēstures pagrieziena punktām Latvijas vēsturē.

Alnis