From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/27/00 8:50
Subject: Fw: Domes sēde.Rītdiena

Labvakar!

Sestdien, 25.11. notika VAK domes sēde, kurā tika uzņemta nodaļa ar nosaukumu "Rītdienai".

Īsumā lēmuma saturs:

Tika atgādināts, ka Tautas dzīves vide nav tikai dabas aizsardzības problēmas vien, bet VAK statūtos ir paredzēta plašāka darbība- arī demokrātijas principu un citi jautājumi. VAK dome atzina, ka tik tiešām ir maz strādāts šajā laukā, kā arī ne vienmēr ir izdarīts viss iespējamais, lai pozitīvi atrisinātu iesāktās problēmas. Tika atzīmēts, ka Latvijas vēlēšanu likums ir viens no visnedemokrātiskākajiem Eiropā, pat Krievijā ir demokrātiskāks.

VAK statūti paredz, ka biedrs var būt tikai vienā nodaļā, bet ņemot vērā šīs problēmas nopietnību, stādīt to kā prioritāti-programmu Nr. 1., pieļaujot citu VAK biedru atbalstu, ja" Rītdienas" dalībnieki to uzskata par lietderīgu.

" Rītdienai" līdz VAK Saietam (kongresam), t.i. 20. janvārim 2001. jāsagatavo problēmas īstais variants. (Tas var būt pilnībā neizstrādāts, bet jābūt skaidram pie kura varianta mēs paliekam). Domāju, ka 2mēneši tam ir pietiekoši. Tad tā tiks apstiprināta kā VAK programma, kurā dalību un atbildību ņem viss VAK, kurs kā Atmodas uzsācējs un vienīgā organizācija, kura vēl darbojas, ir gatava uzņemties atbildību par tās sekām un cīnītie pret tām: nelikumībām un samaitātiem tautas ideāliem, par taisnību un likumību.

Visām nodaļām tika nodots aicinājums un prof. R.Trijas raksts par Latvijas saeimas 1.vēlēšanu likumu, uzsverot, ka tas nav projekts, bet ierosme diskusiju iesākšanai tautā, atzīmējot, ka tā tāpat notiks tikai tautas aktīvajā daļā, bet tā arī var būt noteicošā, ja notiktu referendums. Bet šī vārīšanās un putu nosmelšana jāizdara pirms tam. Jo nebūt nebūtu vēlams, ka laikā, kad jāpieņem galīgais lēmums sāktos - kāpēc tā, bet ne tā.

Ko domājam darīt tālāk:1) jāsapulcina visi Latvijā iespējami gudrākie spēki, lai izstrādātu, izkristalizētu, izfiltrētu pašu iespējami labāko variantu. Šeit gribu lūgt vēlreiz visus apzināt savus paziņas un lūgt viņus iesaistīties šajā jautājuma risināšanā. Jo redziet, cik daudz viedokļi, bet šim vienam -galvenajam tad nu jābūt pamatīgi argumentētam. Man jau it kā ir dažu ieteikto cilvēku uzskaite, bet nebūtu par ļaunu vēlreiz visu apzināt.2) jāsaistās ar aktīvākajām SO, jāiepazīstina ar mūsu pasākumu. 3)jābrauc pa rajoniem "modināt interesi par šo pasākumu".

Kas attiecas par politiku, tad visi zina, ka VAK ir neformāla SO, kura necīnās par varu. Tādēļ arī nolēmām to neuzsvērt.

Kā atšķirt politiku no nepolitikas. Katru jautājumu, katru priekšmetu var politizēt(Latvijā populārs bija klozetpods), bet darbojoties jebkurā jautājumā, kurss saistīts ar demokrātijas principiem, dzīves apstākļu veidošanu utt., grūti neskart likumus. Tādēļ arī nācām pie slēdziena, ka politika ir, ja risinot problēmu cīnāmies par varu, bet mūsu gadījumā tā ir darbība demokrātiskākas valsts iekārtas veidošanas labā. Par to jau notika diskusija Sorosā, viņi arī palika domīgi- kur ir tā robeža. Kā domājiet Jūs?

Ļoti gaidu padomus jebkādā satura un izteiksmes veida. Varbūt Ilze ielūkosies savā paskaidrojošā vārdnīcā, ko tur saka - kas ir politika?

Alnis.

 

From: ervie@mail.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/27/00 9:08
Subject: Re: aicin@jums paraugs

Klau, Alni.

varbut varetu tavu aicinājumu nedaudz konkretizēt?

1. merķos ierakstīt, tiesi kādas satversmes izmaiņas ieteic nodaļa - piemeram tās kuras min mel huang.

2. darbibas veidos butu jabut - kada veidā šo merki taisamies sasniegt - pirmkart pulcejot domubiedrus un otrkārt meklejot starp tiem tos, kas bus spejigi korekti izstrādāt projektu iesniegsanai saeimā. treskārt, reali sākot darbu pie so likumprojektu izstrādes.

citādi izklausās kā darisim visuko tikai nezinko.

rv

 

From: mdarboni@exchange.telekom.lv
To: "'sveiks@latnet.lv'" sveiks@latnet.lv
Date: 11/27/00 9:30
Subject: RE: aicinājums paraugs

Sveiks, Ervie.

Tieši kādas izmaiņas vajadzīgas satversmē, vēl nevar pateikt, varbūt ka pietiek tikai ar nelielām vēlēšanu likuma izmaiņām, man pat pēdējā laikā šķiet ka tā būtu labāk. Bet tur ir dažādi aspekti, kas būtu līdz galam jaizdiskutē, tāpēc jau tā darba grupa ir vajadzīga.

Respektīvi, šī aicinājuma nekonkrētība ir apzināta; varētu jau tajā ielikt arī tos vēlēšanu likuma izmaiņu varianta divus pantus, taču domāju ka tie vēl būs jāmaina. Tādēļ arī tie nav aicinājumā.

Un vēl es gribēju piebilst, ka dzīvē Alnis Freibergs neizskatās īpaši izmisis un bezcerīgs, un man pat šķiet ka viņš ir spējīgs ne tikai cīnīties, bet pa reizei arī uzvarēt; tas tikai ir tāds neveiksmīgs komunikāciju stils.

Maris

 

From: ervie@mail.lv
To: "sveiks" sveiks@latnet.lv
Date: 11/27/00 9:59
Subject: Re: aicinbjums paraugs

nu tad acimredzami, ka politiskās grupas mērkis ir "panākt labāku saikni starp deputātiem un tautu, kas viņus ievēlējusi".

merķa izpildei grupa izpētīs esošo situāciju un centīsies izstrādāt priekšlikumus velešanu likuma grozījumiem.

nu un darbības paliek tās pašas - 1kart domubiedru un darbagrupas pulcēšana, 2kart nostājas definīcija, 3kart likumprojekta izstrāde un iesniegšana 4kart viņa aizstāvība utt utjp.

> Un vēl es gribēju piebilst, ka dzīvē Alnis Freibergs neizskatās
> īpaši izmisis un bezcerīgs, un man pat šķiet ka viņš ir spējīgs ne
> tikai cīnīties, bet pa reizei arī uzvarēt; tas tikai ir tāds
> neveiksmīgs komunikāciju stils.

;DDDD

tu saki - ne tikai cīnīties, bet ari pa reizei uzvarēt? hmmm...

rv

 

From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/27/00 1:27
Subject: Re: aicinbjums paraugs

Bet pirms pievienojies mums, izlasi labi domes sēdes aprakstu, jo mēs nēsam politiska grupa, bet gan VAK- neformālas sab. org. patstāvīga nodaļa. Starp citu, es esmu uzņēmies veikt organizatoriskos darbus, jo man kā bij. būvdarbu vad. tā nav nepazīstama, bet noderētu palīgi, kuri rakstītu šos tekstus tā, lai atkal rv, Zigi, Uldi(neņemiet ļaunā, tie tikai piemēri) nesāktu tos koriģēt, papildinat utt. Tad vēl vajadzētu, kurš uzņemtos savākt kopā šos gudros prātus un izstrādātu izmaiņu projektu. Un vēl palīgu, kurš palīdzētu meklēt sponsorus utt utml. Tādeļ, ja Tava zarna nav par tievu nāc vien. Saskares punktus atradīsim, esmu pārliecināts.

 

From:    norandris@rcn.com
To: sveiks@latnet.lv
Date:    11/28/00 12:21
Subject: Re:aicinājums paraugs.

Neesmu apmierināts ar pirmo teikumu. Tas ir par stipru un daudzus tūlīt "nogriezīs". Es personīgi nepazīstu nevienu, kas būtu "izmisumā" vai "galējā bezcerībā un apatijā", kaut apmierināts ar status quo mēs neesam neviens.

Vai saīsinājuma VAK vietā nevajadzētu pilnu nosaukumu, varbūt ar VAK iekavās?

Mērķi: Panākt vēlēšanu likuma un satversmes... Vai nebūtu labāk: Panākt vēlēšanu likuma un, ja vajadzīgs, satversmes izmaiņas...?

"Radīt neiecietību pret korupciju ..." "Radīt" īsti neapmierina. Vai tad nav un tātad jārada?

Vai "organizēt referendumu" vietā nav labāk teikt "rīkot tautas nobalsošanu" Kā tas ir satversmē? Bet ja "referendums" jau iegājies publikas apziņā un, galvenais, oficiālajā apritē, nekā darīt, kaut vārds ir riebīgs.

Citādi ir OK, bet man liekas, ka īsti gatavs vēl nav. Patīk, ka ir pieminētas "citas nevalstiskas organizācijas" kā ev. līdzdalībnieki.

Andris

 

From: RSpuris@aol.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/27/00 6:53
Subject: Re: aicinājuma paraugs.

Priekšlikums: 1.rindkopas, 3.rindā vārdu "nabadzību" atvietot ar "negodīgumu"! Pirmajā dokumentā, kuru pieņēma VAK valdes sēdē bija rakstīts: "...politisko varu, politiķus un ierēdņus uzraudzīt, lai tie darbotos tautas un valsts, nevis personīgā jeb atsevišķu grupējumu labā."

Vai ap to nebūtu vieglāk pulcināt vēlētājus?

Ričs.

 

From:    kingga@plu.edu
To:      sveiks@latnet.lv
Date:    11/28/00 12:30
Subject: Re: aicinajuma paraugs.

Negodīgā sabiedrībā nabadzību nevar noverst.

Gundars

 

From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/28/00 2:39
Subject: Re: aicinājuma paraugs.

Sveiki!

Paldies par labojumiem, tikai gribu teikt, ka šis aicinājums jau ir atdots domes sēdē un aizgājis tautā, tādeļ šajā konkrētajā gadījumā nekas vairs nav glābjams. Protams, visus aizrādījumus salikšu atseviošķā failā un nodešu mūsu nākošajam preses atašejam, tie, protams tieši vai netieši noderēs. Būtu ātrāk atnācis A.Priedīša priekšlikums, noteikti būtu "tautas nobalsošana" referenduma vietā.

Bet, kā jau teicu, šis ir jau noiets etaps. Šobrīd svarīgākais ir izvēlēties pareizo izmaiņu variantu un ar spēcīgiem argumentiem un faktiem pierādīt tā visvarenību attiecībā pret citiem.

Otrs- dažādus vēlēšanu likumus, kuri pēc mūsu domām varētu noderēt- sadabūt un novest līdz latviešu valodai, kaut vai tos punktus, kuri būtu noderīgi, jo mūsu spēkos pat Lietuvas vēlēšanu likumu izdevās dabūt lietuviešu valodā, angļu neatradām.

Un no sirds lūdzu- nāciet palīgā, tas uzdevums nebūt nav tik sarežģīts izpildīšanai, tieši tagad ir vissarežģītākais. Palīdziet man dabūt gatavu projektu un apsolu Jums, ka tas tiks novests līdz galam!!!!!!!

Alnis.