Sapulces protokols Nr. 3.

28.11.2000. Rīgā Audēju ielā 7/9 VAK telpās ir sapulcējušies VAK nodaļa “Rītdienai”

Alnis Freibergs
Rihards Šķeltiņš
Kārlis Putriņš (VAK aktīvists, iesaistās nodaļā)

piedaloties VAK prezidentam Arvīdam Ulmem , ar dienas kārtību:

Informācija par domes sēdi,
Iepazīstināšana ar Mel Huang kunga priekšlikumiem “Rītdienai”.
Par turpmāko darbību.

Tiek informēts, ka nodaļa “Rītdienai” ir uzņemta neatkarīgu nodaļu apvienībā- Vides aizsardzības klubā kā patstāvīga juridiska persona ar savu programmu – vēlēšanu likuma maiņa.

Freibergs iepazīstina ar Mel Huang priekšlikumiem. Bet paceļas ierosinājums, ka pamatīgāk iepazīstoties ar “Maināmo sarakstu principu, tas nebūt daudz neatšķiras no ierosinātā.

Tomēr tiek atzīmēts, ka šā jautājuma izlemšanai vajag pamatīgas diskusijas un stingra argumentācija, pie tam formulēta tautai labi saprotami.

Ulme ierosina, ka janvāra sākumā jārīko konference ar Latvijas visgudrāko cilvēku piedalīšanos, uzaicinot dažādu pārstāvniecību. Konferences nosaukums varētu būt: "Par nepamatoti mainītā 1. Latvijas saeimas vēlēšanu likuma atjaunošanu."

Konferences plāna un tāmes izstrādāšanu uzņemas Putriņa kungs, vajadzības gadījumā pieaicinot palīgus.

R. Šķeltiņš apņemas padomāt par kādu sponsoru piesaistīšanu, bet A. Freibergs par sabiedroto SO apzināšanu, atbalstītāju un priekšlikumu iegūšanai.

M. Darbonis sarakstes rezultātā apņemas izkopēt un tulkot piedāvātos vēlēšanu likumu variantus un izstrādāt kritēriju uzmetumu, pēc kādiem tos vērtēt.

Protokolēja: A. Freibergs.


From: Alnis Freibergs alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv sveiks@latnet.lv
Date: trešdiena, 2000. gada 29. novembrī 21:50
Subject: "Rītdienas"dokuments

Šeit gribu mazliet komentēt:

Vispirms par mūsu pašu likumu ar maināmiem sarakstiem. Es līdz šim nebiju tik dziļi iedziļinājies tehniskajā pusē, bet kad visu labi izdomāju, man tie liekas diezgan simpātiski. Paņemiet lapas un iedomājaties šo vēlēšanu norisi; ir taču iespēja ņemt vienu sarakstu, tajā svītrot nevēlamos, bet to vietā ierakstīt vēlamos no jebkura cita saraksta. Var svītrot un neierakstīt. Tātad variet nodot balsi sākot no 1 līdz tik kandidātiem, cik ir sarakstā. Vienīgais ierobežojums, ka visi kandidāti ir tikai no partijām. Domāju, ka J.Peniķa iebildumi par mazo partiju iejaukšanos un dezorganizāciju mūsu laikā, kad ir lielāka informētība , pretinieku izlūkošana un atmaskošana diez vai būtu iespējama.

Kādēļ tā nosaukums. Intriga. Jo pretinieki tad vēl jo ar lielāku niknumu metīsies kaujā par savu taisnību, bet mēs tad veiksim balsošanu un priekšlikumu apstrādi ar izrietošo rezolūciju.

Jādomā arī par noteikumiem kā strādās "Rītdienā", pēc kādiem nosacījumiem pieņemsim lēmumus, kur domas dalīsies, par iekšējo disciplīnu un pienākumiem.

Jaunais dalībnieks Kārlis Putriņs ir ļoti vērtīgs, jo ir jau strādājis pie dažām VAK projektiem un tāmēm, organizējis sapulces un preses konferences. Nestrādā, ir brīvs, tādēļ ar laiku ir ar mieru uzņemties arī dežūras pie informācijas telefona, par tāda iespēju arī tika ieminēts.

12,decembrī esmu nolēmis saaicināt iespējami vairāk dalībnieku, jo nebūtu smuki sarīkot konferenci, bet paši nespētu neko priekšā likt, tādēļ gatavojieties, nelikšu Jūs mierā tā kā tā: Ilze Rence, rv,V. Bērziņš, U.Liepkalns, L.Ramana, Vents, k.Gobleja, Resnis,I. Kalvins, G.Kirsteins, K. Cerāns, Baiba, R. Drukna, G. Kalns, I.Jukums, Delveris, G.Balodis, G.Riekstiņš - šie visi ir Latvijā dzīvojošie sveikotāji, varbūt vēl kādu esmu izlaidis. Ja tiešām nespējiet ņemt dalību savas tautas un Dzimtenes tik svarīgā jautājumā, tad es Jūs nesaprotu. Vēlams būtu ja varētāji atnāktu arī 5.decembrī, lai jau būtu lietas kursā šajā 12.12.sanāksmē. Atgādinu, ka sākums plkst.18oo

Alnis.