From: norandris@rcn.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/8/00 4:47
Subject: Re: Vēlēšanu likums & paskaidrojumi

No publikācijas Latvijas Vēstnesī 6. oktobrī: "Valsts prezidente -- intervijā Latvijas televīzijā".

Intervē Andris Jakubāns. Izvilkums.

- Mums pirms raidījuma zvanīja viena sieviete un teica tā, ka viņa ir vīlusies visās partijās un grib balsot par atsevišķiem kandidātiem. Tas nozīmētu jaunu vēlēšanu likumu. Kā jūs uz to raugāties? Varbūt jūs to varētu ierosināt?

V.Vīķe-Freiberga: - Man personīgi ir pieredze ar šādu sistēmu, un es uzskatu, ka tā darbojas ļoti labi. Kandidāti tiek vēlēti pa iecirkņiem. Cilvēkus pārstāv viņu ievēlētie kandidāti Saeimā, pie kuriem viņi var vienmēr vērsties. Man ir tiesības pie viņa ierasties un jautāt, kā viņš vēlēs tādā vai citā gadījumā. Bet, ja cilvēks ir ievēlēts no partijas saraksta un pēc tam pāriet uz otru partiju, pēc tam uz trešo un beigās kļūst neatkarīgs, kādu atbildību tad no viņa var prasīt. Nav sabiedriskās atpakaļsaiknes, izņemot, protams, nākamās vēlēšanas.

- Deputātos rodas zināma bezatbildība, viņi saka: partija man lika, es nobalsoju. Nav vairs šīs personīgās atbildības.

V.Vīķe-Freiberga: - Te ir jābūt uzmanīgiem un jāievēro nianses, ka visā visumā demokrātiskā sistēmā partijas tomēr pastāv un partijām disciplīna tomēr pastāv. Cilvēks pārstāv savu iecirkni un savus vēlētājus konkrētā vietā, bet ir partija, no kuras viņš nāk publikas priekšā, tas nozīmē, ka viņš sevi pozicionē un nostāda tomēr zināmā ideoloģiskā gultnē, atbalsta zināma veida programmu.

- Pašlaik Lietuvā notiek vēlēšanas. Viena daļa pārstāv partijas, viena - atsevišķus vēlētājus. Varbūt jūs varētu nākt ar ierosinājumu mainīt šo vēlēšanu likumu, lai rodas ne tikai jaunas partijas, bet arī jauni politiķi, kas tiešām aizstāv šos uz ielas izmestos cilvēkus.

V.Vīķe-Freiberga: - Tas jau nav nekas tāds, ko nevarētu atrisināt mūsu pašreizējā sistēmā. Pietiktu Saeimā sēdošām partijām pievērst uzmanību šim jautājumam un katrai nākt ar savu priekšlikumu, kā tas būtu risināms. Es domāju, ka jebkurš Latvijas pilsonis būtu tiesīgs pieprasīt no saviem tautas ievēlētiem priekšstāvjiem: kur stāv jūsu partija šajā krīzes situācijā, kādu risinājumu jūs proponējat?

(..)

- Tagad cilvēkiem nav, kur sūdzēties, kādreiz gāja uz partijas komiteju. Ārzemēs ir ombudsmeņu institūcija, varbūt mums tādu vajadzētu ieviest?

V.Vīķe-Freiberga: - Jautājumu par ombudsmeni mēs šobrīd Valsts kancelejā virzām ļoti intensīvi. Es kā prezidente šādu likumprojektu iesniegšu Saeimā. Jo ir skaidri redzams, ka no prezidentes tiek rasītas ombudsmeņa funkcijas. Mūsu resursi neatbilst prasītajam. Ir vajadzīga vēl viena iestāde, kas par to gādā.

===========

Komentārs: Labi, ka vismaz pie ombudsmeņu institūcijas strādā. Prezidente vairās no atbildes, vai viņa pati ir gatava ierosināt Vēlēšanu likuma maiņas. Neticu, vai Saeima pati ko efektīvu uzsāks. Un kuri tieši ir tie mani "tautas ievēlētie priekšstāvji" pie kā man jāgriežas lai prasītu tādu sistēmu, kur deputāti ir atbildīgi saviem vēlētājiem? Apburtais loks. Ir nepieciešama nevalstiska "grass roots" organizācija vai kustība, kas to lietu var vest galā, ja vajadzīgs, ar tautas nobalsošanu, apejot Saeimu, kā jau rakstīju 16. septembrī. Labs nosaukums tai būtu Elizabetes Rūtenas proponētais "Atbildība" vai Vēlētāju apvienība "Atbildība". Šai organizācijā lielu lomu varētu spēlēt jau esošais VAK u.c.

-- AP

======================

From: RSpuris@aol.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/9/00 8:25
Subject: Fwd: Vēlēšanu likums & paskaidrojumi

In a message dated 10/8/00 3:43:43 PM Central Daylight Time, norandris@rcn.com writes:

<< Ir nepieciešama nevalstiska "grass roots" organizācija vai kustība, kas to lietu var vest galā, ja vajadzīgs, ar tautas nobalsošanu, apejot Saeimu, kā jau rakstīju 16. septembrī. Labs nosaukums tai būtu Elizabetes Rūtenas proponētais "Atbildība" vai Vēlētāju apvienība "Atbildība". Šai organizācijā lielu lomu varētu spēlēt jau esošais VAK u.c.>>

LOTI LABI !!! Tikai: tiesi nesaistoties ne ar vienu politisku grupejumu. Sadarboties bus iespejams ar ikvienu, kura izradis GODIGU velmi stradat tautas un valsts laba - uzlabot politisko gaisotni. Tacu jaseko ikviena solijuma izpildijumam, jo veiksme un vara (varesana) sadai organizacijai ir vienigi uzticiba kadu ta iegust un patur pilsonu acīs.

Ceru, ka Alnis jo drīz zinos par sadas "no tautas" organizacijas uzsaksanu lai savukart gadatu tai vajadzigo atbalstu no sis puses.

Rics, ticiba ka ari no sisdienas purva latvji izkulsies, kā gadu tukstosus to spejusi.

 

From: RSpuris@aol.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 10/10/00 6:52
Subject: Fwd: Latvijas nākotne:ko darīt?

Seit profesionala politologa Jana Penika dazas domas uz pārsutijumiem no SVEIKS vestulēm. Rics.

In a message dated 10/10/00 12:48:04 PM Central Daylight Time, jpenikis@iusb.edu writes:

<< Paris atri komentari. Par VAK darbibu, tas vaditajiem, utt. pedejā laikā maz kas dzirdets. Varbut, ka tas labi, ka vini dara savu darbu bez liekiem trokšniem. Bet varbut tas ari nozimē, ka viniem nav seviski lielas dzirdamības Latvijā. Par Latvijas inteligenci: Ir organizacija, kas (man skiet) tieši saucas "Latvijas inteligences apvieniba", kuru vada Janis Škapars. Apvieniba laiku pa laikam riko konferences, ko pāraida ari Latvijas Radio, par dažādām tēmām, un kur runataji ir visumā zinīgi un prominenti cilvēki. Parastā kritika par šīm konferencēm ir, ka "runā jau gan, bet talak nekas nenotiek". Varbut tā ir, bet man skiet, ka tomer klausās, lasa un par teikto padomā. Dzirdamība tur tomer ir. Par referenduma rikošanu, parakstu vākšanu un taml.: Mans LOTI SIRSNĪGS ieteikums butu to darit LĒNI UN PAMATĪGI. Tadam pasakumam nepieciešama kartiga "augsnes sagatavošana"---raksti presē, atbalsts no Latvijā respektētiem cilvekiem, publiskas diskusijas. Iemesls tam tas, ka TADA INICIATIVA BUS IESPEJAMA TIKAI VIENU REIZI. Ja tas neizdosies, tad bus uz daudz gadiem aprakta jebkada iespeja mainit likumu.

Ric, visu labu. Janis >>

 Kas jauns Latvijā?