Subject:      Re: mainīt ir grūti bet ne neiespējami
Date:         Sun, 12 Nov 2000 23:10:21 +0200
From:         "Alnis Freibergs" alnis@lis.lv 


     Te nu bija!!!! Mēs laužam šķēpjus par Latvijas vēlēšanu likumu un Satversmi, bēt izrādās, ka zemē, kura ir brīvības un demokrātijas paraugs visai pasaulei, pašai nav kārtībā ar vēlēšanu likumu un konstitūciju! Ne viss ir zelts, kas spīd!!!!!!!
     Alnis.

Subject:      Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 04:35:09 +0200
From:         Harry Bush hbush@apollo.lv

Sveiciens!
    Bija tāda anekdote: mazais Pēterītis, naktī uzmodies, iet uz tualeti un pa pavērtu vecāku istabas durvju spraugu ierauga neapsegušos papu un mammu mīlējoties gultā. Uzmanīgi paskatās un sašutis noburkšk: "Un šitie cilvēki neļauj man ar pirkstu urbināt degunā!"
    Palasoties pēdējās dienās par milzīgi daudzajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē ASV, nepareizi saskaitītām balsīm, pat pazaudētām un nez kādos hoteļos atstātām kastēm ar nesaskaitītiem balsošanas biļeteniem u.t.t., nudien gribas teikt - un šitie cilvēki ir tie, kuri vienmēr uzmācas pamācīt citus, kuras vēlēšanas uzskatāmas par demokratiskām un kuras ne...   Ja nebūtu ciešais balsu līdzsvars, tad taču tās kļūdas (un, iespējams, blēdības) nemaz nenāktu gaismā.  Un nez vai tās ir visas kļūdas, jo pārskaitīšana notiek tikai dažos štātos.
Visu labu,     Harijs

 

Subject:      RE: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 01:12:19 -0500
From:         "Vilis B. Gailitis, C.E.T.," gailitis@istar.ca 

Harij,
    Pēterīša vecākiem vajadzēja pietaisīt durvis pirms uzsāk mīļošanos! ;-))
Bet par tiem jokiem kas pagaidām notiek tanī "vecajā labajā ASV" (good ole USA), Tu jau esi pietiekoši "apdauzīts" un nebūtu Tev jābrīnas  Un šeit mēs kanuki neesam nemaz izcilāki, jo cilvēka "pamata daba" atklājas tanīs vājākos brīžos un momentos.
Tādā cilvēces pūlī kā šeit rietumos atradīsi visvisādus ļaudis un viņu nodarbošanos, labas un sliktas galējības, tāpēc vispārināt jau laikam nevajadzētu. Ir jau tie, kas tiešām sirsnīgi vēlas izpalīdzēt un pamācīt, un nevajag jau visus pērt ar  vienu slotu.
Vilis G.   <`))))><


Subject:      RE: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 13:15:38 +0200
From:         Harry Bush hbush@apollo.lv 

Sveiks!
    Taisnība. Dzīve jāuztver kāda tā ir, bez liekām ilūzijām... Bet ilūzija par godīgām vēlēšanām ASV bija viena no tām lietām, kuras vienmēr tika pretnostatītas komunistu laika "vēlēšanu" komedijai PSRS.  Apziņa, ka vismaz kādā valstī pats vēlēšanu process vismaz tehniski notiek tiešām demokratiski un godīgi, palīdzēja izdzīvot.  Jauka ilūzija... bija.
Man liekas, ka ASV politiķi vēl nav sapratuši to katastrofālo negatīvo efektu, ko jau atnesusi un turpina ik minūti nest tagadējā jezga ar vēlēšanām un neskaitāmie atklātie pārkāpumi. Palasoties ziņas Internetā, nudien šķērmi ap dūšu metās. Tad jau labāk būtu abi sāncenši metuši monētu, cīpars vai ērglis... tas būtu mazāk kaitējis ASV prestīžam un varbūt vispār demokratijai uz šīs planētas, nekā tagadējā ņurcīšanās, daudzkārtājā balsu pārskaitīšana un paredzamā tiesāšanās. Skaidrs taču, ka ar rokām pārskaitot, kļūdas būs neizbēgami vēl vairāk. Būs pilnīgs iemesls pieprasīt vēl un vēl pārskaitīšanas, un katru reizi dabūt nedaudz atškirīgu rezultātu, jo nevar humanoīdi ar rociņām saskaitīt tos 6 miljonus balsu absolūti precīzi.
    Man liekas, ka arī iekšpolītiskās sekas būs lielākas, nekā tās varbūt pašlaik liekas. Demokratija, tāpat kā nauda, ir lielā mērā norunas lieta un uzticības jautajums. Ja zūd ši uzticība, abas var kļūt par tukšiem papīrīšiem dažu stundu laikā. Cerēsim, ka tik traki nebūs, bet demokratijas ideju kuģis ir dabūjis vismaz tādu pašu caurumu sānos kā teroristu saspridzinātais "Cole".
Nu ko, lai ASV pilsoņi domā par demokratiju savā valstī. Mums laikam jāizdara secinājumi un jāņem vērā, noturot vēlēšanas Latvijā. Jāsaka gan, ka tik traka nevīžība un blēdīšanas ar balsīm mums vēl laikam nav bijusi.
Visu labu,     Harijs

Subject:      Re: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 10:01:35 -0500
From:         "Uldis Matiss" umatiss@trigger.net 

Kur ir tas negodīgums?
    Skatoties no malas, man liekas, ka galvenā problēma šoreiz ir bijusi tā, ka vairākās pavalstīs  divi galvenie kandidāti ir dabūjuši gandrīz vienādu balsu skaitu. Tas visvairāk uzmanības izraisījis Floridā, jo tai ir 24 elektorālās koledžas balsis.
Savukārt Palm Bīč (Palm Beach) kauntijā ieverojamākā problēma ir bijusi balsošanas zīmītes formāts. Tas formāts  ir tāds, kas nav viegli saprotams mazāk izglītotiem vēlētājiem. Neviens nav teicis, ka formāts ir negodīgi veidots.
    Arī bez ilūzijām, es vēl joprojām uzskatu, ka vēlēšanas ASV ir godīgas.
Uldis Matiss

 

Subject:      Re: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 10:24:43 -0500
From:         "Alvis" aiviskip@nycap.rr.com 

    Esmu pārsteigts, ka parasti nosvērtais un viedais Harijs, par ASV vēlēšanām pēkšņi sācis vaimanāt kā veca sieva.  Man kā ASV dzīvojošam šīs lietas neliekas ne tuvu tik trakas. Jā, vienreizēji ciešās vēlēšanas ir radījušas problēmas.  Tās tiks atrisinātas likuma ietvaros un dzīve ies tālāk, par spīti visiem kaķu auriem par katastrofām...
alvis

 

Subject:      Re: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 17:34:17 +0200
From:         Harry Bush hbush@apollo.lv 

Uldis Matiss rakstija:

> >Kur ir tas negodigums?


Ļoti daudzajās jau tagad atklātajās kļūdās balsu skaitīšanā, "aizmirstajās" un nepieskaitītajās kastēs ar nodotajiem vēlēšanu biļeteniem; draudos, kas esot izteikti vēlētājiem pat iecirkņu tuvumā un ta tālāk. To raksta paši ASV masu saziņas līdzekļi, nevis kāda naidīga propaganda...


> Arī bez ilūzijām, es vēl joprojām uzskatu, ka vēlēšanas ASV ir godīgas.


Nu salidzinajuma ar Kosovu vai kadu Ziemelkoreju... protams.
Visu labu,    Harijs

 

Subject:      Re: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 10:45:24 -0800
From:         Gundar King kingga@plu.edu 

Ā, Harijam nav skaidra demokrātiskā progresa virzība:
    No principa: "viena balss vienam viram" -
    uz Čikāgas valdītāja Dēlija principu:  "Balso agri, balso bieži!"
    Tālāk seko viedā, visgudrā visu tautu tēva un ģeniālā skolotāja aizrādījums, ka svarīgi nav tie, kas balso, bet tie, kas balsis skaita.    Pēdējie, gluži kā tas pierādas Vestpalmbīča aprinkī, ir valdošās varas partijas pārstāvji.  Tie nemaldīgi izlems, kas ir bijis vēlētāju īstais nolūks...
Visu labāko!
Gundars

 

Subject:      Re: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 21:12:21 +0200
From:         Harry Bush hbush@apollo.lv 

    Trakākais, ka apmēram tāpat par rietumvalstu demokratiju savulaik rakstīja PSRS oficiozās avīzes. Gundar, es nešaubos par Jūsu vēstules pamatotību, bet man jāsaka, ka Jūsu vēstuli praktiski bez izmaiņām savulaik varētu publicēt "Pravda" vai vismaz "Cīņa".  Arī šajās dienās es kaut ko diezgan līdzīgu redzēju vienā ekstremāli kreisā Krievijas www lapā.  Vai Jums pašam tāda situācija valstī patīk?
Visu labu,    Harijs

 

Subject:      RE: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 08:36:24 -0500 (EST)
From:         Aija Veldre Beldavs beldavsa@indiana.edu


Harijs par uzticību, demokrātiju, vēlēšanām un vilšanos:

> Apziņa, ka vismaz kādā valstī pats vēlēšanu process vismaz tehniski notiek tiešām
> demokratiski un  godīgi, palīdzēja izdzīvot.  Jauka ilūzija... bija.


Tā ir ar tām lielām mīlestībām, kad izrādas mīlestības objekts nav tas ko iedomājies mīli bet tici piekrāpts ar paredzamām emocionālām sekām. Pie vainas ir tāds itkā romantisks ideālisms, kas vispār iedomājas cilvēku vai to ko viņš dara kā kautko pārāk sapņaini mūžīgi cēlu un skaistu kur būtu jāiemācas mīlēt dzīvi un cilvēkus reālāk.  Bijusi jau visa pēdējā gadsimte kur katra paaudze, progresējusi tikai eksisteniciāla dziļuma sakrātā uzbūvē pārciešot visu jauna bērna ideālu un cerību sabrukumu ar pasaules karjiem un visa sekojošā.  Rietumu klasiskam dzīves skatam jau sen pievienojas vispirms džesz un blūzes un pēc tam viss sekojošais kur tagad ir pasaules muzika un fusion.  Jāiemācas mīlēt ne sapņainus ideālus bet realitāti kāda tā ir un ar šo realitāti arī jāmācas iestāties īstā dialogā, nevis uzdot kā tik daudz no jauniem kas uzdevuši, vienaldzīgi mētājas vienā vai otrā materiālā momentā ar vislielāko ambiciju kļūt par "slacker" paraugu.  aija

Subject:      RE: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 17:56:56 +0200
From:         Harry Bush hbush@apollo.lv 

Aija rakstija:

> >Pie vainas ir tāds itkā romantisks ideālisms, kas
> >vispār iedomājas cilvēku vai to ko viņš dara kā kautko pārāk
> >sapņaini mūžīgi cēlu un skaistu kur būtu jāiemācas mīlēt dzīvi
> >un cilvēkus reālāk.


Domāju, ka es visumā nesirgstu ar pārlieku romantismu... Tomēr jāatceras, ka ilgu gadu laikā demokratijas pamatvērtību izcelšana ASV un citu attīstīto valstu polītiskajā dzīvē bija rietumu propagandas stūrakmens, pamatelements. Bez tā visa rūpīgā daudzu miljardu dolāru vērtā propagandas mašīna buksētu vai sabruktu.
Visu labu,     Harijs

 

Subject:      Re: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 17:26:30 +0200
From:         "Ausma Abele" ābele@madona.lv 

Uldis Matiss:

> Arī bez ilūzijām, es vēl joprojām uzskatu, ka vēlēšanas ASV ir godīgas.


Nuja, mums tie miljoni latu tur vai šur, amīšiem miljons balsu tur vai šur. Abas valstis godīgas. :-)
    Ausma

 

Subject:      Re: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 10:43:40 -0500 (EST)
From:         Aija Veldre Beldavs beldavsa@indiana.edu


Uldis Matiss:

> Tas formāts  ir tāds, kas nav viegli saprotams mazāk
>  izglītotiem vēlētājiem.  Neviens nav teicis, ka formāts
> ir negodīgi veidots.


Šmuce tomēr ir un būs vienalga kā, protams ASV iekšējā līmenī. Kad sāksies tiesāšana un pieprasīs vēl citur pārskaitīšanu vienkāršā cilvēka prāts būs spiests konfrontēt cik nekārtīga var būt iedomātā kārtība, cik nevienkārši var būt arī pat ja nav sazvērināta ļaunprātība, uz iespējami nedrošām smiltīm būvēti pamati. Tieši ar šo neziņas, nejaušības faktoru grūti daudziem tikt galā, tikai būs jātiek galā un tapēc jāuzskata par iespēju struktūru pastiprināt.                  aija

 

Subject:      Re: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 11:43:22 -0500
From:         "Juris Zagarins" zagarins@stcc.mass.edu 

Sveiki!
Harijs atbildēja:


> >Kur ir tas negodigums?
> Ļoti daudzajās jau tagad atklātajās kļūdās balsu skaitīšanā,
> "aizmirstajās" un nepieskaitītajās kastēs ar nodotajiem vēlēšanu
> biļeteniem; draudos, kas esot izteikti vēlētājiem pat iecirkņu
> tuvumā un ta tālāk. To raksta paši ASV masu saziņas līdzekļi,
> nevis kāda naidīga propaganda...


     Man vislabāk patīk, ka Dubbya advokāti bijušā ārlietu sekretāra Dž. Beikera vadībā Floridas pašvaldības ir iesūdzējuši tiesā, lai apstādinātu turpinātu balsu pārskaitīšanu. Līdz tam brīdim, Dubbya vīri bija skaļi vaimanājuši, ka Gors uzvedoties kretīniski, vilcinādamies apsveikt Dubbya par jauno ASV prezidentu un draudēdams ar tiesāšanos par nekārtībām pašvaldībās.
     Iemesls, kāpēc tas mani uzjautrina ir, ka "konservatīvo" republikāņu   pamatprincīps līdz šim ir bijis pašvaldību neatkarība. Ar savu sūdzību pret pašvaldībām apšaubot to tiesības pārskaitīt balsis, Dubbya & Co. gatavojas konstitucionālai konfrontācijai kas ir pretrunā ar oficiālo Dubbya "filozofiju".
Urraa anarhija!
Juris Žagariņš

 

Subject:      Re: Un šitie cilvēki... ;-)
Date:         Sun, 12 Nov 2000 20:18:35 EST
From:         Pienene@aol.com


Sveicināti --
Pie tā, ko Vilis Gailītis raksta,


<< Un šeit mes kanuki neesam nemaz izcilāki jo cilvēka "pamata daba" atklājas tanīs vājākos brīžos un momentos, >>


gribētu gan piebilst, ka Kanadā gluži tik trakas nevīžības kā "aizmirst" veselu kasti ar vēlēšanu biļeteniem kādā tur viesnīcas istabā vai "aizmirst" ieskaitīt šur tur pa balsij būtu daudz grūtāk izvest. Balsošana valsts vēlēšanās Kanadā notiek pavisam mazos apcirkņos (polling divisions), kas kalpo katra apm. 250 cilvēkiem. Katram apcirknim sava urna. Kad balsošana beidzas, urnu aplīmē ar zīmogu un tūlīt ienes atsevišķā istabā, kur notiks skaitīšana. Balsis skaita ar roku un aci un pieraksta divi zvērināti  vēlēšanu ierēdņi, un klāt kā liecinieki drīkst būt katra kandidāta pārstāvji. Ja tādu trūkst, tad ierēdnim jāicina klāt kāds balstiesīgs cilvēks no tā rajona, jo skaitīšana nedrīkst bez lieciniekiem notikt. Visiem parāda urnu ar zīmogu, tad visiem redzot noplēš zīmogu un izgāž urnu uz galda, un parāda vēlreiz, ka urna nu tukša. Balsis no galda pa vienai ņem galvenais ierēdnis (deputy returning officer), kam vienīgam ir tiesības tās aiztikt. Viņš vai viņa parāda katru biļetenu visiem klātesošiem, nolasa kandidāta vārdu, par kuru balsots, un otrais ierēdnis (poll clerk) pieraksta. Pieraksta arī visi kandidātu pārstavji, kas arī drīkst iebilst, ja tiem liekas, ka kāda balss tiek nepareizi noraidīta vai pieskaitīta. Kad visi biļeteni tā aplūkoti un pierakstīti, tāpat visu klātbūtnē saskaita, uz dokumenta pieraksta katra kandidāta balsu skaitu, cik sabojātu vai noraidītu biļetenu, un salīdzina balsu skaitu ar izdotajiem biļeteniem. Kanadā visi biļeteni ir numurēti, un ierēdņiem jāpieraksta, cik izdoti, cik samaitāti, cik nelietoti un palikuši pāri. Visiem skaitļiem jāsakrīt. Kandidātu pārstāvji katrā laikā var iebilst, ja procedūra neatbilst normām. Kad šī "mazā skaitīšana" ir pabeigta, biļetenus ieliek atsevišķā aploksnē, dokumentus atkal citā, visu aizzīmogo atkal, un nogādā uz rajona centrālo vēlēšanu biroju, kur galvenais ierēdnis (returning officer) saskaita visu sīko iecirkņu rezultātus un paziņo valsts vēlēšanu komisijai. Ja pa visu rajonu divi pirmie kandidāti iegūst to pašu balsu skaitu, vai viņu balsu skaits atšķiras par mazāk kā 1/1000 no visa balsu skaita, notiek automātiska tiesiska pārskaitīšana, ko veic tiesnesis. Tāpat, ja kādam kandidāta pārstāvim liekas, ka kaut kas ar skaitīšanu nav bijis pareizi, tas var griezties pie tiesneša un pieprasīt pārskaitīšanu. Šādas pārskaitīšanas nav neparastas. Ja pēc pārskaitīšanas vēl joprojām balsu skaits ir līdzīgs, tad pēc jaunā vēlēšanu likuma automātiski notiek jaunas vēlēšanas tai rajonā.
    Ar to visu gribēju teikt tikai to (jā, iznāca pārāk gari :-/), ka jautājums nav par cilvēku ļauno vai labo dabu, bet par to, ka šādos gadījumos valsts iestādēm ir jāieved tādas procedūras un tādi paņēmieni, kas cilvēka dabai atstāj pēc iespējas maz izdevību būt noteicējai. Kāds jau laikam teica, un droši vien labāk kā es, ka demokrātija ir sava veida līgums starp valsti un pilsoņiem. Atklātas un godīgas vēlēšanas ir pamats tādam līgumam, un ja valsts nespēj tādas nodrošināt, tad līgums vējā.
Indra

 Kas jauns Latvijā?