From: RSpuris@aol.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/28/00 6:30
Subject: Bedigi !

Gauzi bedigi ka tagad skiezam laiku, energiju un savas attiecibas, parrunajot kada cilveka nedarisanu . Mums tacu vajadzetu pasiem darboties lai matei Latvijai palidzetu, ne tā ? Rutena sagadaja specigu pardomu rakstu no Melo'a Huang'a, par kuru pat ludzu izvertejumu - nekā... Ja so bezmerkigo (jeb merkis bija, tikai es to nespeju saskatit?) stridinu energija butu izlietota RITDIENAI lidzstradniekus pierunajot, jeb arlatviesiem finances meklejot, tad sodien Alnim butu speciga darba grupa , un ari lidzekli nepieciesamajam kopetajam. Varbut nupat varetu partraukt veltu energijas skiesanu un kerties pie darba, katram pec savam spejam un iespejam ?

Meginasim but labaki par to ko esam noniecinajusi (vienalga kurs tas ari butu bijis!) un rādisim to darbos. Lai mums veicas. Rics.

 

From: beldavsa@indiana.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/28/00 8:22
Subject: Re: Bedigi!

Nu, nez vai...tik bēdīgi.

1. Par kopēšanu - ja vajaga, paziņo kur un cik vislētāko piemēroto var dabūt, kur tas būs un kā tiks lietots, uzstādi budzetu. Varbūt iesākumā var prasīt kopēšanas un izsūtīšanas izdevumu segumu? Jo iesākumā kad nav atzīta leģitamizēta organizācija, ziedojumus varbūt dabūsi tikai no kādiem draugiem, citi gribēs kādu atbildības garantiju, kas tieši tiks darīts.

2. Huanga vienkāršots raksts tika ievietots Sveikā. Vai to nevarētu iespiest kādā latviešu avīzē vērtēšanai, tā uzskatot Rītdienu nevis par grupu kurjai ir visas atbildes, bet par darbības grupu kas veicina atbildes atrisināt iesaistoties dialoga procesā?

3. Raksti arī individuāli, lūdzi palīdzību=iedodi mazu padaramu darbu tiem kas pieteikušies un varbūt prasīto var visai viegli veikt. Ievēroju daži ir pieteikušies palīdzēt, pat ar konkrētiem priekšlikumiem.

4. Nezinu vai vērts apsaukt Sveika pārrunas, jo šaubos, ka tās atvieto vai izspiež mērķtiecīgu darbību Rītdienai. Cilvēki dara kad sajūt ir kas ko tie spēj un grib darīt, ja tiek iedvesmoti un reiz iekustināti. Pats sākums ir visgrūtākais - bieži iesāk tikai ar divi vai trīs aktīvistiem kuŗu mazie, konkrētie darbi uzkrājas. Tapēc tik svarīgi arvienu ziņot kas panākts, kas izdarīts.

aija

 

 

From: RUTENS@aol.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/28/00 9:05
Subject: Re: Bedigi!

Sveiki!

Kad ludzu Mel-am atlauju vina vestuli partulkot un ievietot "Sveika," vins piekrita, bet tikai ar izskaidrojumu, ka tas nav formals raksts, tikai pardomas ko vela nakts stunda man rakstija. Par iespiesanu avize nevaretu butu runas bez vina piekrisanas.

Elizabete

 

 

From: RSpuris@aol.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/28/00 10:04
Subject: Ne tik bedigi.

Nav tik bēdīgi! Jo tudal atsaucās kā Aija ta Elizabete. Paldies!

NO Mel Huang raksta mani visvairak uztrauca vina nobeigums: "Nemot vera cik neiecietiga ir Latvijas politiska vide, ja tur būtu tāda pati 50-50 sistēma kā Lietuvā, tad varetu rēkinaties ar vēl lielāku haosu..."

Biju sagaidijis Latvijas tautiesu atsauci tiesi uz to (vienadi vai otradi, bet klusu ciesana in vienkarsa piekrisana).

Vispar rakstā pilnigi tiek izslegta tautas attīstība - macisanās no pagatnes, un pavisam nepielaiz varbutibu , ka tada kustiba (ja ta klutu par kustibu, kas bija tās sakotnejais merkis!) kā RĪTDIENAI varetu stavokli pozitīvi ietekmēt. Vai tas nevienu neuztrauc? Seit es domaju Latvijas cilvekus. Sada atzina varetu vel vairak noskaidrot un dzit uz prieksu organizacijas veidosanu.

Var jau but ka es vienkarsi par daudz nopietni nemu to bedu juras stastu ? Un butu labak palikt pie privatas sarakstes ?

Rics.

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/29/00 12:39
Subject: Re: Ne tik bedigi.

Sveiki!

Ričs uztraucās par Mel Huang teikto:

> "Nemot vera cik neiecietiga ir Latvijas politiska vide, ja tur būtu
> tāda pati 50-50 sistēma kā Lietuvā, tad varetu rēkinaties ar
> vēl lielāku haosu..."

Būdams slavens anarhists, es domāju, ka haoss nemaz nav tik slikta lieta, īpaši valstī, kas atrodas pārejas stādijā. Bet ir daudzi, kas domā, ka Latvija tieši tagad, pārejas stādijā, nedrīkstētu atļauties haosu, jo - jāvirzās mērķtiecīgi uz Eiropas Savienību. Tāpēc jau Juronkulis un Kinga kungs no laika gala ieteikuši un turpina turēties pie "stiprā lata", un tāpēc arī tagad pat visnelaimīgākie tautieši priecājas, ka vismaz viņam tas stingrais latiņš ir un Einārs Repše savā ziloņkaula tornī ir pat vēl populārāks Latvijā nekā Viņa Excelence Jānis Vanags. Pat vēl populārāks nekā Vaira Vīķe Freiberga.

Oriģinālā Latvijas Ceļa partijas doma, kā es to saprotu, bija, lai tie biznesmeņi prihvatizējas jo valdībā tā vai tā ja parādījās kāds kompetents menedžeris tad pats tikai biznesmenis un nekāds valsts vīrs. Tā saucamā šoka terapija atļāva lielajiem prihvatizētājiem bez žēlastības aprīt maziņos un naudiņu grūst ofšoros kur Latvijas valdībai tos neaplikt ar nodokļiem.

Tagad mēs esam nonākuši pie tā, ka Latvijas valdība ir apmēram tāda pati kā Amerikā, kur tauta izlādē savu enerģiju par stulbiem simbolisikiem izlēcieniem un tingeļtangeļiem bet būtisko visu nosaka pelēkas biznesa eminences aiz biezām kabineta durvīm. Vienīgā starpība ir, ka Amerika ir savas vispasaules superbagāta metropole bet LAtvija ir plika un nabadzīga. Kā Mels teica: Amerikā mēs to sistēmu saucam par "pork" bet Latvijā par "korupciju".

Ir arī Amerikā ļaudis starp maniem personīgiem paziņām, kas cīnas pret šo sistēmu un mēģina bīdīt šādas kustības un tādas kustības lai veicinātu lielāku demokratiju. Viņi noskrienas un nostrādājas līki un faktiski ļoti maz ko panāk. Lielais vairums tautas un preses ir vienaldzīgi pret viņu pūlēm un pat nicinoša. Viņi tiek uzskatīti par sarkaniem profesoriņiem un vēl sliktāk. Tā vietā ka sastrādātu ar šādiem šmurguļiem, tauta šķendējas par vienas vai otras partijas varas kāri un par tiem nolādētiem lupatgalvjiem pie tiem naftas laukiem kas liek mums maksāt arvien lielākas cenas par bencīnu kas vajadzīgs mūsu humvīšiem.

Rietumeiropā ir drusku citādāk - tur kopš kara ir izveidojušās valdības, kas daudz rūpīgāk atbild tautas vēlmēm un tradīcijām, gādā par tautas labklājību pirmā vietā, stingrāk iegrožo globālo biznesu. Interesanti, ka daudzi amerikāņu intelektuāļi vispirms atrod piekrišanu Eiropā, un tikai daudz vēlāk, ja vispār, pašā Amerikā.

Interesanti arī, ka Igaunijā, piemēram, tikai 18% tautas ilgojas pēc diktatora, kamēr Latvijā tas skaitlis ir 58%. Es domāju, ka tas tāpēc, ka Igaunija dara biznesu Somijas stilā, kurpretī LAtvija mēģina darīt biznesu ASV stilā.

Zinu, zinu, Igaunijā arī ir stingrā krona tāpat kā Latvijā ir stingrais latiņš un Igaunija nemaz nav mēģinājusi eksperimentēt ar anarhiju ne vairāk kā Latvija to ir darījusi. TAču Igaunija noteikti ir daudz nopietnāk orientēta uz socialistisko Eiropu, kurpretī LAtvijā visi tik vien domā kā tikt par tādiem pašiem amīšiem kas braukā pa superhaiveijiem ar humvīšiem.

Es domāju, ka tādi pasākumi kā RĪTDIENAI ir Latvijā bez šaubām vajadzīgi un tas nekas, ka mērķi nav skaidri nosprausti un tas nekas, ka tās biedri un nebiedri pārrunā arī tādas lietas kā arhibīskapa plātīšanos. Tas nemaz nav tik bēdīgi, ka mēs visi kā viens lielā nopietnībā nenododamies Lietuvas vēlēšanu likuma pētījumiem. Ja nevēlamies Latvijā radošu haosu tad vēlamies stabilitāti, stingro latu un lielo biznesu un eventuēlu iekļaušanos tādā Eiropā, kas būs pietiekoši stipra lai pastāvētu neatkarīga no ASV. Vispār, es piekrītu Melam Huangam viņa ieteikumos.

Juris Žagariņš

 

From: viksning@georgetown.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 11/29/00 11:35
Subject: Re: Ne tik bedigi.

Sveiks, sveikotaji!

Kad velnu piesauc, tad velns klat. Zagarins jau mani ir pat divreiz piesaucis pedeja laika, un nevaru tacu atlaut vinam ta kengaties bez atbildes -- lai gan man semestris atri iet uz beigam, un darba vel daudz. Es loti apbrinoju Juri un Aiju, jo viniem abiem laikam SVEIKS ir kluvis par pilnas slodzes darbu... No vaimanasanas un riesanas tiesam liktos ka karavana ir iestigusi dzilos dublos un neko pozitivu musdienu Latvija nevar atrast. Nav tik traki, milie, ka Zagarins visu to uzmale melnas krasas. Lats tiesam labi turas -- pagajusos 12 menesos inflacija tikai 2%. Naudas krajumi banku sistema lenam pieaug -- viss nav nosutits uz "ofšoriem." Mans raksts par Baltijas valstu naudas rezimiem 21.g.s. paradijas Hamburga iznakosa anglu valodas zurnala Intereconomics, un mazliet saisinata veida nupat Riga iznakusa gramata (diemzel ari angliski), kura figure Roberts Zile u.c. Man liekas, ka iestasanas ES ir velama ka no ekonomiskas ta ari no politiskas puses, un ta veicinas valdibas un valsts sakartosanu, kas virzas uz prieksu, bet loti leni. Man ari ir kauns, ka manas dzimtenes "reitings" korupcijas lauka ir vienlidzigs ar Pakistanu un -- vel sliktak, ka Janu nakti nositas tik daudz cilveku. Latviesus arzemes pazist (lielako tiesu) ka ticigus, godigus un kartigus cilvekus, un ta tas bus ari nakotne Eiropas puse! Jasak domat par Ziemassvetku piragiem un cukas snukuriti! Juronkulis

 

Kas jauns Latvijā?