From:     Alnis Freibergs alnis@lis.lv
To:       sveiks@latnet.lv sveiks@latnet.lv
Date:     trešdiena, 2000. gada 13. decembrī 10:58
Subject:  Fw: Rītdiena

Labvakar!

Īsumā: Šīvakara sapulce noritēja apmierinoši, varēja būt labāk, bet bija Ivars Silārs, V. Kozlovskis, pat Baiba bija ienākusi. Bija arī viens(gan tikai, cerēju uz lielāku atsauksmi), kurš sveikā ir "rv" - ļoti jauks un prātīgs puisis.

Galvenā tēma bija - majoritārā vēlēšanu sistēma, kuras aizstāvis ir Silāra k-gs. (tuvāk, pat ļoti sīki - protokolā).

Apciemoju PBLA , Sorosu, biju Delnā. patreiz panākumi nav, jo, kā man pateica - PBLA jau savu nākošā gada budžetu sadalījuši 2 mēn. atpakaļ, bet Sorosā priekš nākošā gada sāks piedāvāt konkursus tika ātrākais februārī.

Gan Sorosā un PBLA teica lai pieteikumu uzrakstot, bet pamācīja, lai savu programmu sadalot pa posmiem, šobrīd iesniedzot - tautas izglītošana un aktivitātes celšana. Darbība - diskusija par tagadējo vēlēšanu likumu un tā pilnveidošanu, to izvedot presē un tv, kā arī rīkojot konferences.

"Delnā" es uzzināju, ka arī pie visām ārvalstu vēstniecībām esot demokrātijas attīst. utml fondi. Viņi, pa piemēru, šobrīd cer dabūt naudu no Amerikas un vēl divām vēstniecībām, kuras man tomēr neatklāja.

Tad nu šeit būtu lūgums gan ASV, Anglijā, Vācijā uc. dzīvojošiem, kuriem ir iespēja piekļūt vēstniecībām un šiem fondiem no otras puses, varbūt dodiet informāciju un rekomendācijas. Šeit varētu ņemt dalību arī tie sveikieši, kuriem labāk patīk dot padomus sēžot pie kompja, ti, sākt diskusijas par vēlēšanu likumu avīzēs "Lauku Av.", "Diena", "Rīta Av.". To var pat provocēt rakstot kaut vai muļķības, lai "izsauktu uguni", bet lai tā būtu pēc iespējas asāka un skaļāka. Un informējiet citus, ja esat šādu rakstu ievietojis, lai var "reaģēt", šo viedokli apstrīdot. Vārdu sakot - jautājumam par vēlēšanu likumu jākļūst dzirdamam visā Latvijā.

Ja kādam jautājumi, lūdzu.

Alnis.
alnis@lis.lv

 

From: kingga@plu.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 12/13/00 2:34
Subject: Re: Fw: Rītdiena

Mīļais Alni!

Vēstniecībās ir nauda vietējām vajadzībām un projektiem. No Vašingtonas dod naudu tur izdomātām programmām un projektiem; tiem būs grūti ko piešūt klāt. Vēstniecībai iedoto naudu glabā un dala atsevišķu daļu priekšnieki tieši vēstniecībā, šajā gadījumā ASV vēstniecības "Political Officer". Varu iedomāties, ka šī priekšniecība skatās arī pēc ASV intereses katrā priekšlikumā, jo tā nav Latvijas vēstniecība, bet ASV vēstniecība Latvijā.

Es nedomāju, ka viņš ir īstā persona., bet es ieteicu PADOMU palūgt kultūras, izglītības un preses šefam Smilšu ielā 7, Gregory Elftmann (palīdze Zandra Ozere), tel.: 7 223 112.

Pirms ej ciemos, destilē visu uz vienas, ļoti skaidri rakstītas lapaspuses, uzsverot projekta mērķus un operatīvos plānus. Var uzsvērt, ka ASV praksē tautas pārstāvjus ievēl no vietām.

Gundars

 

From: trucksj@email.uc.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 12/13/00 9:07
Subject: Re: Fw: Rītdiena

Es sekoju Rītdienas kustībai un ar to lielos šeit. Es tikai baidos no divām lietām:

1. Ka tik projekts netiks sasteigts un rezultātā sabiedrībā nebūs zināms un nebūs lielas atsaucības.

2. Ka tik projekts netiks atstāts pusceļā. Jūs esat vienīgais kurš šo projektu dzen un attīsta. Ja gadījumā pietrūktu Jūsu dedzības vai kāds šo projektu turpinātu? Tās ir manas personīgās domas un lūdzu uzskatāt kā tādas. Es dzīvoju tālu no kustības. Ja es varētu kaut ko palīdzēt, lūdzu sakiet.

Ar cieņu,

Jāzeps A. Trucksons.

 

From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 12/14/00 1:48
Subject: Re: Fw: Rītdiena

Domāju, ka manu vietu varētu ieņemt Māris Darbonis vai R.Šķesteris. Otrais Jūsu satraukuma iemesls atkrīt, par pirmo gan galvu ķīlā neliktu.

Alnis.

 

From: aabele@madona.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 12/14/00 12:22
Subject: Re: Mājas lapa "Rītdienai"

Interesanti:

<<Sapulces protokols Nr. 4.
12.12.2000. Rīgā Audēju ielā 7/9 VAK telpās ir sapulcējušies VAK nodaļa "Rītdienai"
    Alnis Freibergs
    Vilhelms Kozlovskis
    Māris Darbonis
    Ivars Silārs
    Viesturs Ragže
    vēlāk pievienojoties Baibai>>

Un ko es teicu - slepenie tomēr iefiltrēsies Rītdienā. Pēc segvārda "Baiba" nav saprotams pat tas, vai tā bija vienīgi vīru saruna, vai piedalījās arī kāda sieviete.

Par Ivara Silāra argumentiem vajadzētu padomāt. Latvija 100 vēlēšanu apgabalos - katrai pilsētai savs, pievienojot apkārtējos pagastus. Tas būtu vērtīgi, ja deputātiem rūpētu arī province, nevis tikai Rīga un Ventspils. Partijas netiktu apietas, kad vienīgi tām ļautu izvirzīt deputātu kandidātus, kuru uzdevums būtu pildīt savu partiju programmas. Priekšvēlēšanu cīņas tad būtu ar vispārēju raksturu, kā pašlaik, taču ar lielāku uzsvaru uz partiju programmām. Turpretī cīņa par personālijām vairāk iegūtu lokālu nozīmi 100 dažādās vietās. Gan no viena, gan otra iegūtu vēlētāji, vairs nenāktos ievēlēt "sivēnus maisā", kā tas notiek pašlaik.

Mažoritārais variants tiešām ir saprotamāks par maināmiem sarakstiem.

Vispār es labprāt redzētu šo variantu noslīpētā dokumentā.

Kas attiecas uz "lokomotīvēm" Rītdienā, galvenais tomēr ir idejas. Pagaidām lielākais vilcējs izskatās Alnis. Bet viņam jau viegli - tie lielie ragi... :-)

Ausma

 

From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 12/14/00 1:47
Subject: Re: Mājas lapa "Rītdienai"

Labrīt!

Redziet, vai tā ir tautas pateicība! Nepietiek ka izdzen kā ēzeli, vēl ragus uzliek jau no paša agra rīta. Bet, Ausma, vai tad tu 90 gada vēlēšanās nepiedalījies, kad cīnījās Tautas fronte, interfronte, LKP, ofiņu apvienības. Tās taču bija pie mums visīstākās un visdemokrātiskākās vēlēšanas, kādas vien pasaule pieredzējusi. Kādu vēl dokumentu lai saprastu to būtību. Protams, ka dokuments jāgatavo uz šā vēlēšanu likuma bāzes. Aizbraucu uz savu dzimtmuižu, pāris dienas mani nemanīsiet. Neraudiet, es atgriezīšos!

Alnis.

P.S. Vēlēšanu gaita labi aprakstīta Sandras K. grāmatā.

 

Kas jauns Latvijā?