From:       zagarins@stcc.mass.edu
To:         sveiks@latnet.lv
Date:       12/20/00 10:38
Subject:    globalizācijas bubulis

Sveiki!

Franks Gordons pēdējā Ņujorkas "Laika" numurā apgalvo, ka "globalizācijas bubulim" tiekot uzbrukts kā no kreisās puses tā no labās puses un tas vien pierādot, ka globalizācija ir laba lieta un no tās neesot jābīstas.

No kreisā spārna viņš citē Noamu Čomski (Chomsky), kas kādā grāmatā esot brīdinājis no kapitālisma "bez cilvēcīga ģīmja", kāds tas rādās tagad, kad "atkritusi sociālistiskā alternatīva" un mudinājis mēģināt iedomāties taisnīgāku iekārtu. Uz to Gordons norāda, ka komunistu partijas īsajā kursā esot ticis mācīts, ka kapitālismu nomainīšot komunisms, un "vai Čomskis grib, lai tas atkārtotos?"

No labā spārna viņš citē krievu filozofu Aleksandru Zinovjevu, kas nikni pulgojot visu rietumniecisko un cerot uz arābu pasauli, Ķīnu un Latīņamerikas zemēm kā pretspēku un apsveicot Vladimiru Putinu kā vadoni, kas Krieviju izvedīs ārā no tās strupceļa, kurā to ievadījuši tie paši Rietumi. Cits lielkrievu šovinists, Mihails Leontjevs, sludinot, ka Krievijai pienākoties "zināma kultūrpolītiska telpa" un Gordons aizrāda, ka tāpēc vien Latvijai cita glābiņa neesot, kā patvērums zem ASV aizgādniecības, tātad ASV vadītās globalizācijas.

Vēl Gordons citē kādu A. Gedroica rakstu avīzē "Latvietis Latvijā", kurā ASV tiekot nosaukta par "kosmopolītisku impēriju" un PSRS dvīņumāsu. Kāds Izraēlā rezidējošs rabīns vārdā Avroms Šmulēvičs kādā Krievijas antisemītiskā žurnālā esot uzsaucis, ka krieviem un žīdiem esot jāvienojas pret amerikānisko "mondiālismu" (tātad globalismu).

Amerikāņu konservatīvais publicists Džordžs Samueli (Samuely) arī apgalvojot, ka Krievija esot vienīgā valsts pasaulē, uz kuru varot cerēt, ka tā varētu stāties pretī ASV globālajai tiranijai.

Starp citu, par visiem no šiem "disidentiem" Gordons aizrāda, ka viņi "gozējoties kapitālisma saulītē". It kā tāpēc vien viņi būtu apsmejami. Un tad viņus visus viņš noliek garšļaukus ar Lauku Avīzē izlasīto polītologa Jāņa Peniķa mierinājumu, ka "No globalizācijas mums nav jābaidās. Ja mēs spējam saglabāt savu valodu un nacionālo pašapziņu un mēs zinām, ka to spējam, tad globalizācija neko sliktu nespēs nodarīt."

Gordons vēl apgalvo, ka globalisms neesot tik vien kā ASV hegemonija, bet arī tīmekļa saimniecība (network economy), un tai pretoties nozīmējot "ieslēgties savā šaurajā aplokā".

Viņš aizrāda, piemēram, "Kur liktos Izraēla bez ASV atbalsta - un kā Izraēlā varētu uzplaukt "hightech" nozare, ja nebūtu globalizācijas?"

Man gan liekas, ka publicists Gordons, ko citādi ļoti cienu, šoreiz līdz bezjēgai vienkāršojis tik sarežģītu un svarīgu lietu, kā globalizāciju, mēģinādams to vienādot ar Izraēlas izdzīvošanu uz arābu rēķina. Es domāju, ka viņa raksts, kurā visi Amerikas disidenti tiek salīdzināti ar fanātiķiem un citādiem bezbožņikiem labi raksturo to vispārējo vidi kas domājošam cilvēkam jāiztur, lai noturētos mūsu kultūrā pie kritiska prāta, lai galīgi neatdotos polītiskai apātijai un bezatbildībai. Vispirms jau tas ir klaja demagoģija apgalvot, ka neatdošanās ASV virskundzībai nozīmētu atteikšanos no modernās tehnoloģijas. Gluži otrādi - tehnoloģija ir tieši tas, kas visiem dod vēsturē bezprecedenta iespēju atteikties no jebkuras centralizētas impērijas vadonības. Otra lieta - tā ir demagoģija apgalvot, ka ASV globālā hegemonija atrodas polītiskā centrā jo, lūk, knābēji knābj no kreisā un no labās puses! ASV ir tik varena, cik visa pasaule ir liela, un nav taču nekāds brīnums, ka kreisās un labās puses viedokļi nereti sakrīt! Mēs visi "gozējamies kapitālisma saulītē"! Arī tie, kuru balsis mūs nesasniedz, kas knapi izvelk pliku dzīvību kādā tur pundurvalstelē. Kurš bija labējais un kurš bija kreisais, vai Gors bija kreisais tāpēc, ka viņš savā prezidenta kampaņā solīja uzņemties atbildību par "nacionālo celtniecību" viscaur Amerikas impērijā? Vai Bušs ir labējais tāpēc, ka viņš, savukārt apsolīja ierobežoties ar ASV celtniecību?

Un tas Čomskis! Vai jābūt "kreisam", lai iedomātos, ka kapitalisms varētu arī būt cilvēcīgāks? Vai Čomskis ir pieskaitāms Zinovjevam, Leontjevam, Smulēvicam un Samueli tikai tāpēc, ka viņš, atšķīrībā no Gordona kunga, saredz Izraēlas lomu palestīniešu tautas postā? Vai Čomskis ir norakstāms neglābjamos idealistos un fanātiskos škandālmaheros tāpēc, ka viņš jau 1995. gadā, tūlīt pēc Oslo akordu parakstīšanas jau saredzēja to slaktiņu, kas patlaban plosās Gordona kunga tēvzemē? Lūk, ko Čomskis toreiz rakstīja:

<<Oslo vienošanās varbūt tiešām izbeigs konfliktu [starp palestīniešiem un izraēliešiem]. Kā? Apmēram tā, kā to ieteica "New Republic" redaktors Martins Peretz kad viņš mudināja Izraēlu okupēt Lebanonu 1982. gadā lai tādā veidā palestīniešiem dotu "permanentu militāru sakāvi" un lai tādā veidā palestīniešus pārvērstu par "vēl vienu sagrautu nāciju līdzīgu kurdiem un afgāņiem," un Palestīnas problēmai, kas "nu jau sāk palikt garlaicīga" tiktu pielikts punkts. Šāda nostāja ir bijusi vadlīnija visam Vašingtonas vadītam "miera procesam" un tā nav pasaules vēsturē gluži bez precedenta, pat pašā Ziemeļamerikā arī ne.>>

Juris Žagariņš

 

From:     Harry Bush hbush@apollo.lv
To:       sveiks@latnet.lv
Date:     12/21/00 2:12
Subject: Re: globalizācijas bubulis

Juris Žagariņš rakstīja:

> >No labā spārna viņš citē lielkrievu filozofu Aleksandru
> >Zinovjevu, kas nikni pulgojot visu rietumniecisko un
> >cerot uz arābu pasauli,

Jā, jā... arābu pasaule (Taleban, vahabitu un un albāņu gaumē) mums nāk ar katru dienu tuvāk, plašā ugunīgā kauju lokā vai dažbrīd klusu lienot, no Kosovas līdz Timoru salām, nesot līdz sistemātisku terorismu, masveida upurus, atteikšanos no jebkādas mūsdienu civilizācijas, narkotiku masveida piegādi un lietošanu, milzīgi augstu mirstību, cilvēktiesību vispār un it īpaši sieviešu tiesību pilnīgu likvidāciju un citus "jaukumus". Labi vēl, ka vismaz tagad lielvalstis sāk sadarboties cīņai pret šo "cerību" - skat. nupat ANO pieņemtās sankcijas pret Afganistānas Taleban kliķi.

Visu labu, Harijs

 

From:     zagarins@stcc.mass.edu
To:       sveiks@latnet.lv
Date:     12/21/00 8:25
Subject: Re: globalizācijas bubulis

Sveiki!

Izrādās, ka Harijs ir kareivīgi noskaņots pret lupatgalvām. Harij, Tavs naids ir pamatots neziņā un zināt negribēšana vēl lielākā mērā, nekā talebaniešu, vahabitu, un albāņu naids pret Tevi un visiem Taviem domubiedriem! Lielākā mērā tamdēļ, ka Tu vēl it kā nēsi atteicies no "mūsdienu civilizācijas" un Tava neziņa un zināt negribēšana ir tikai Tavas nolaidības sekas, nevis Tavu apstākļu noteikta. ANO pieņemtās sankcijas nav pret Irakas un Afganistānas u.t.t. kliķēm bet pret Irakas un Afganistānas u.t.t. tautām. Kliķes priekā rīvē roķeles, ka nu, tāpat kā Tu un Tavi domubiedri, tās varēs izstiepties uz naida pamata un pasaulei piedāvāt arvien jaukākus "jaukumus".

Juris Žagariņš

 

From:     Arturs Rubenis arubenis@ix.netcom.com
Date:     12/21/00 9:13
Subject: Re: globalizācijas bubulis

Tā raksta mūsu lielais IDEALISTS, kuŗš pārliecīgi mīl Čapakvidikas varoņus. To gala punktu miera procesam pieliks tā kā tā, vai esam par vai pret to. Man sūdzību par to nav. Lai nu arābi tiek paši galā ar savām gudrībām, ja tikai spējīgi pabarot savus bērnu-bērnus. Tāpēc svētīsim priecīgus svētkus un gaidīsim laimīgu jauno gadu.

Priekā, Jurīt!

 

From:     Harry Bush hbush@apollo.lv
To:       sveiks@latnet.lv
Date:     12/21/00 4:13
Subject: Re: globalizācijas bubulis

At 08:24 00.12.21. -0500, Juris Zagarins rakstija:

> >Harij, Tavs naids ir pamatots neziņā un zināt negribēšana vēl
> >lielākā mērā, nekā talebaniešu, vahabitu, un albāņu naids
> >pret Tevi un visiem Taviem domubiedriem!

Ir grūti novērtēt, ko kurš sauc par neziņu. Jo vairāk cilvēks uzzina, jo vairāk apzinas savu zināšanu ierobežotību un nepilnību. Manā grāmatplauktā rokas stiepiena attālumā ir josla ar grāmatām par Islamu - sākot ar Korānu pašu un oficiālajiem islamistu komentāriem par to, un beidzot ar "Sātaniskajām vārsmām" un antiislamisku polemiku. Esmu izlasijis vai vismaz "aci pārlaidis" tām visām, atskaitot vienīgi "Sātaniskās vārsmas", kuru sakarīgai izpratnei vajadzīga tomēr daudz plašāka "islamiskāka" domāšana. Tas, protams, nav daudz, tomēr vairāk nekā avīzes vien. Jau daudzus gadus pastāvīgi un uzmanīgi sekoju līdz notikumiem pasaulē, ziņām, dažādu pušu analītiskiem apskatiem Internetā u.t.t. Mani uzskati (kā man pašam liekas) ir balstīti uz diezgan plašu informāciju, un tos tik viegli neizmainīsi. Vismaz oficiālās propagandas pašreizējo, plašās publikas apstrādei domāto teiksmju deklamēšana noteikti to nespēs. Man nav naida pret Islama pasauli, kamēr tā paliek savās vēsturiskajās robežās, tomēr tās neatlaidīgo un asiņaino virzīšanos uz priekšu mūsdienās jau gadiem ilgi es uzskatu par potenciāli pašu bistamāko draudu, vismaz šajā kontinentā. Pasvītroju, ka runa nav par a-priori jebkuru islāmticīgo kā tādu, bet galvenokārt par aizvien agresīvākajiem un milzīgā skaitā pieaugošajiem sektantiem, no kuriem paši pazīstamākie ir vahabiti.

Ari pašā Islama pasaulē tos daudzi uzskata par bīstamu draudu. Runa ir arī par tiem vienmēr nogalināt gatavajiem, būtībā nekam neticošajiem rīkļurāvējiem, kuri aizbildinas ar Islama idejām lai apmierinātu savus zvēra instinktus, iedzīvotos mantā ar jebkādām metodēm un iekarotu aizvien jaunas teritorijas. Idealizēt visu šo "maisījumu" un identificēt viņus ar godājamiem miermīlīgiem Islama filozofiem būtu vairāk kā neapdomīgi. Jāatceras arī, ka Islamticīgie veido pārnacionālu kopību, viņi ir ideoloģiski saliedēti un pašlaik strauji attistās "pasionārajā fāzē" (lietojot Gumiļova terminoloģiju). Agresīvajam vahabitismam ir izredzes kļūt par galveno un apvienojošo virzienu Islamā.

Juri, droši vien nav jēgas turpināt šo strīdu, sevišķi jau Ziemas Saulgriežos. Dzīvojot relatīvā drošībā aiz tālām jūrām, uz daudzām lietām var atļauties skatīties savādāk. Kā TV - ja sāks nepatikt, izslēgs un viss... Mums būs grūti saprasties šajos jautājumos. Mēs nevaram "izslēgt" šejienes realitāti.

> >Lielākā mērā tamdēļ, ka Tu vēl it kā
> >neesi atteicies no "mūsdienu civilizācijas"

Nē, un nemaz netaisos to darīt. Vēl vairāk - es nekādā ziņā negribu pieļaut, lai Latvijā vai tās tuvumā iestātos tāda pat dezinformēta, par simtiem gadu atpakaļ agrajos viduslaikos atsviesta, galēji nabadzīga un čadrās tērpta "cerība", kāda tā jau ir Afganistānā un diemžēl daudzās jo daudzās citās vietās, ik dienas pieaugošā apjomā. Man pilnīgi pietika ar piedzīvoto smadzeņu skalošanu komunistiskā gaumē un iekšējo cīņu pret to, negribu ka maniem bērniem un mazbērniem tas butu jaizcieš vēl daudz agresīvākā vahabitu versijā. Katram idealistam ar proislamiskiem uzskatiem ir visas iespējas doties taisni uz Kabulu, tālāk pie Ben Ladena un tur apgūt realitātē "cerīgās idejas" un to sasniegšanas ceļus vahabitu izpratnē. Var jau gadīties, ka kādā vēstures posmā atkal latvieši diemžēl var izrādīties dažādās pusēs no uguns līnījas, jo bez cīņas uz dzīvību vai nāvi neiztiks. Par to esmu pārliecināts pilnīgi. Tas nav jautājums "vai" - cīņa jau notiek - priekš mums tas ir tikai jautājums "kad", tātad kad mēs būsim spiesti neatliekami ķerties pie ieročiem. Varbūt, ka vēl ne šajā paaudzē. Būtu labi, ja tā. Būtu laiks labāk sagatavoties. Cerēsim.

Atstāsim pašlaik šo nepatīkamo tematu.

Protams, kā vienmēr es rakstu tikai par saviem personīgiem, privātiem uzskatiem, kurus nevienam neuzspiežu.

Visu labu, Harijs

 

From:     "Juris Zagarins" Zagarins@stcc.mass.edu
To:       sveiks@latnet.lv
Date:     12/21/00 6:25
Subject: Re: globalizācijas bubulis

Sveiki!

Harijs liek man saprast, ka aiz tālām jūrām nav ne tuvu tā realitāte, kas Latvijā:

> Juri, droši vien nav jegas turpinat šo stridu, seviski jau Ziemas
> Saulgriežos. Dzivojot relativa drošībā aiz talam jūrām, uz daudzam
> lietam var atlauties skatities savadak. Ka TV - ja saks nepatikt, izslegs
> un viss... Mums bus gruti saprasties šajos jautajumos. Mes nevaram
> "izslegt" šejienes realitati.

Nekā nebūs. Turpināsim gan! Šobrīd man nav laika rakstīt Rubenim par riebumu kārtējo palagu, bet Tu mani esi saniknojis ar šito. Tātad lai mēs te aiz tālām jūrām neiedomājamies, ka Jūs tur pasaules nabas iemītnieki varētu nesaprast tādas kaimiņnebūšanas kā vahabismu. Sevišķi jau ne Ziemas Saulgriežos!

> Vel vairak - es nekada ziņa negribu
> pielaut, lai Latvija vai tas tuvuma iestatos tada pat dezinformēta, par
> simtiem gadu atpakal agrajos viduslaikos atsviesta, galeji nabadziga un
> čadrās tērpta "ceriba", kada ta jau ir Afganistana un diemžel daudzas
> jo daudzas citas vietas, ik dienas pieaugoša apjoma.

Nu, tad sūti savus bērnus palīgā, uz Ameriku vai vismaz, nedaudz tuvāk, uz kaimiņvalsti Lielkrieviju ziedoties svētājā cīņā šos necilvēkus izmērdēt! Domā, ka izmērdēs tik vienkārši? Nedomāju vis. Kā jau šeit reiz skaidroju, vahabisms ir nesen radusies reakcija tieši pret šādiem izmērdēšanas mēģinājumiem! Vahabisms izplešas un vairojas kara postā un bezcerībā. Tas, ko Tu apsmeji kā vahabistu "cerība" ir tīri cilvēcīga bezcerība un izmisums. Jā. tā ir slimība, bet tā nav ārstējama ar pastiprinātu mērdēšanu! Rūpēsimies labāk paši par savām garīgām slimībām pirms sūtam savus bērnus mērdēt svešas tautas. Vai arī, kā to Amerika dara, sūtam tālvadības raķetes, lai mērdētu svešas tautas. Bet vēl labāk, ja negribam iedziļināties citu tautu vēsturēs, ja negribam svešas tautas uzskatīt par sev līdzvērtīgiem cilvēkiem, tad labāk jau laikus sāksim rēķināties ar to, ka mūsu bērniem un bērnu bērniem nebūs nekur nekāda dzīve, ne tēvijā ne tālajā aizjūrā!

> Var jau gadities, ka kada vestures posma atkal latvieši
> diemzel var izradities dažadas puses no uguns linijas, jo bez ciņas uz
> dzivibu vai navi neiztiks. Par to esmu parliecinats pilnigi. Tas nav
> jautajums "vai" - ciņa jau notiek - priekš mums tas ir tikai jautajums
> "kad", tatad kad mes busim spiesti neatliekami kerties pie ieročiem.
> Varbut, ka vel ne šaja pāudze. Butu labi, ja ta. Butu laiks labak
> sagatavoties. Ceresim.

Klausies, vecīt, un iegaumē labi! Tava "cerība" ir vahabistu "cerība".

> Atstasim pašlaik šo nepatikamo tematu.

Jā, papriecāsimies, ka vismaz pagaidām vahabisti vēl nedraud okupēt ne mūsu mīļo labo Latviju ne manu mīļo mītnes zemīti.

Juris Žagariņš

 

From:    Harry Bush hbush@apollo.lv
To:      sveiks@latnet.lv
Date:    12/21/00 7:30
Subject: Re: globalizācijas bubulis

At 18:24 00.12.21. -0500, Juris Zagarins rakstija:

> >Nekā nebūs. Turpināsim gan!

OK. Kad pārcelsies uz pastāvīgu dzīvi Latvijā un padzīvosi vismaz kādus gadiņus desmit. Tas dos pareizo emocionālo un praktisko fonu tādām sarunām.

> >Kā jau šeit reiz skaidroju, vahabisms ir nesen
> >radusies reakcija tieši pret šādiem izmērdēšanas
> >mēģinājumiem!

Pienāktos tomēr zināt pamata faktus no pasaules otrās pēc lieluma reliģijas attīstības vēstures, iekams par to izteikties. Muhameds ibn Abd-Al-Vahabs, mūsdienu vahabisma ideju pamatlicējs, dzimis 1703.gadā. Savas mācības pamatprincipus viņš sāka sludināt 1736.gadā. Protams, salīdzinot ar šumeru laikiem tas ir sīkums, bet tomēr ne gluži vakardien.

> >Vahabisms izplešas un vairojas kara postā un bezcerībā.

Jā, jo tas pats izplata karu, varmācību, postu un bezcerību.

> >Jā, papriecāsimies, ka vismaz pagaidām vahabisti vēl nedraud
> >okupēt ne mūsu mīļo labo Latviju ne manu mīļo mītnes zemīti.

Tieši tā. Pagaidām.
Priecīgus Ziemas Saulgriežus!

Visu labu, Harijs

 

From:    "Juris Zagarins" zagarins@stcc.mass.edu
To:      sveiks@latnet.lv
Date:    12/21/00 9:10
Subject: Re: globalizācijas bubulis

Sveiki!

Harijs no Pasaules Nabas aicina uz sarunām:

> Kad pārcelsies uz pastāvīgu dzīvi Latvijā un
> padzīvosi vismaz kādus gadiņus desmit. Tas
> dos pareizo emocionālo un praktisko fonu tādām
> sarunām.

Acīmredzot te ir runa par tādām sarunām, kādas Kažu Juris iemācījies vest? Par f***ing kuņu sindromu?

> >Kā jau šeit reiz skaidroju, vahabisms ir nesen
> >radusies reakcija tieši pret šādiem izmērdēšanas
> >mēģinājumiem!
>
> Pienāktos tomēr zināt pamata faktus no pasaules otrās
> pēc lieluma reliģijas attīstības vēstures, iekams par
> to izteikties. Muhameds ibn Abd-Al-Vahabs, mūsdienu
> vahabisma ideju pamatlicējs, dzimis 1703.gadā. Savas
> mācības pamatprincipus viņš sāka sludināt 1736.gadā.
> Protams, salīdzinot ar šumeru laikiem tas ir sīkums,
> bet tomēr ne gluži vakardien.

Harij, man arī rokas galā ir vesels vezums grāmatu par viskautko. Par Vahabu, tici vai nē, zinu. Kustība nosaukta viņa vārdā pašos sākumos bija Hanafi konservatīvo pretreakcija pret sufismu, bet tikai šī gadsimta sākumā tā izveidojās kā polītisks pretspēks pret apspiedējiem. Saudu Arābijā vahabisms kļuva nopietns faktors tās valdības politikā tikai šī gadsimta 70'os gados. Vahabisms nodibinājās Āzijā tikai šī gadsimta sākumā, kā pretreakcija pret britu apspiedējiem. Ja Tu esi lasījis, ka Abduls Vahabs savā laikā sludināja kaut ko vairāk, nekā stingru disciplīnu un atturību no izvirtības, tad Tu esi lasījis gan vairāk nekā es. Tas, ka tagad viņa vārdu lieto, lai apzīmētu teroristu kustības ideoloģiju nenozīmē, ka arābu terorisms ir kau tkā briesmīgāks par letiņu terorismu Sarkanajā revolūcijā.

> Priecigus Ziemas Saulgriežus!

Priecīgus, priecīgus. Un virs zemes labs prāts.

Juris

 

From:         Harry Bush hbush@apollo.lv
To:       sveiks@latnet.lv
Date:         12/21/00 10:40
Subject:      Re: globalizācijas bubulis

> >Saudu Arābijā vahabisms kļuva nopietns faktors tās
> >valdības politikā tikai šī gadsimta 70'os gados.

Atkal nav taisnība. Mūsdienu Sauda Arābija (proklamēta 1932.g.) ir jau trešā valsts, ko izveidojis Saudu klans ciešā saistībā ar vahabismu. Pirmā tika izveidota jau 18. gadsimtā, aktīvi līdzdarbojoties tam pašam Muhamedam ibn Abd-Al-Vahabam, protams ar vahabismu kā oficiālo reliģiju (jo islāma valstīs reliģija principā vispār nekādi nevar būt atdalīta no valsts). Šo pirmo vahabitu valsti sasita lupatās vēl Otomanu impērija 1818.gadā. Vispār kopš 1744. gada, kad Saudu klans pieņēma vahabismu kā savu reliģiju, vahabisms vienmēr visciešākā veidā noteicis visu Saudu veidoto un valdīto valstu dzīvi. Diemžēl mūsdienās viņiem ir iespēja izlietot par naftu saņemtos kolosālos naudas līdzekļus savas ideoloģijas praktiskai atbalstīšanai visā pasaulē.

> >Ja Tu esi lasījis, ka Abduls Vahabs savā laikā
> >sludināja kaut ko vairāk, nekā stingru disciplīnu
> >un atturību no izvirtības, tad Tu esi lasījis gan
> >vairāk nekā es.

Es neizslēdzu šādu iespēju.

Visu labu, Harijs

 

From:      "Juris Zagarins" zagarins@stcc.mass.edu
To:    sveiks@latnet.lv
Date:      12/21/00 11:36
Subject:   Re: globalizācijas bubulis

Sveiki!

Hariju, nabagu, moka bezmiegs.

Vahabistu kustību Saudu arābu ķēniņi mērķtiecīgi eksportēja ne agrāk kā 1970os gados . Viņi atbalstīja Osama Bin Ladenu, Ķēniņa Feisala tuva drauga, jemenieša, dēlu, kad viņš devās uz Afganistanu palīdzēt cīņā pret Sarkanarmiju. Šai cīņā, starp citu, ilgus gadus Bin Ladens bija sabiedrotais ar ASV CIA. Afgāņu mudžahedini tai laikā ne Bin Ladenu ne viņa rekrutētos arābus neieredzēja, bet ASV toreiz bija vairāk ieinteresēta par katru cenu apstādināt PSRS tuvošanos naftas laukiem, nevis būt smalķūtīgiem par kaut kādu tur nekad vēl nedzirdēta vahabisma ekspansiju. Tas briesmīgais pilsoņkarš, kas turpinājās Afganistānā pēc tam, kad Pisrisija bija jau tik vien kā žēla atmiņa atsvešināja tās zemes jauniešus no savas vēstures, no savām tradīcijām, no savām sievietēm un padarīja viņus par masu slepkavām. Es domāju, ka nav jābūt lielam arabistam, lai zinātu, ka tas, kas tagad notiek ar vahabistu kustību ir liels šoks un pārsteigums kā Saudu arābu ķēniņiem tā arī viņu vislielākajiem draugiem visā pasaulē, Amerikas Svaienotajām Valstīm. Vienīgā atšķirība, protams, ka ASV atrodas tālā aizjūrā, no kurienes grūti apbumbot Irāku, Afganistānu, Sudānu, u.t.t. Bet ne tik grūti, kā nodarboties ar svešu valstu celtniecību. Iegaumē: ASV ir vēl šodien atbildīga par vahabistu kustību atbalstīšanu savos pinķerīgajos, pretrunīgajos, stulbajos "reālpolītikas" gājienos.

> >Ja Tu esi lasījis, ka Abduls Vahabs savā laikā sludināja
> >kaut ko vairāk, nekā stingru disciplīnu un atturību no
> >izvirtības, tad Tu esi lasījis gan vairāk nekā es.
>
> Es neizsledzu šadu iespeju.

Nu neturi sveci pūrā, pastāsti mums, ko tas Vahabs sludināja. Droši vien kaut ko līdzīgu ciānismam? Neticu, ka viņš būs sludinājis tādus gājienus, kādus Arābijas Labrencis apraksta no britu puses pret arābu tautām pielietotus? Neticu, ka viņš būs sludinājis tādus trikus, kā Maskavas priekšpilsētu dzīvojamo namu spridzināšanu pēc princīpa, "vispār jo sliktāk, jo labāk". Neticu, ka viņš būs sludinājis jebkāda veida izvirtību. Tie, kas tagad saucās vahabisti, nekā nezina un nekā negrib zināt ne par Vahabu ne par ko citu kā naida vairošanu jo viņu vienīgā dzīves īstenība un enerģijas avots ir naids. Tas par daudz viegli ņemts, teikt, ka tas ir Muhameda ibn al-Vahaba nopelns.

Juris

 

From: Harry Bush hbush@apollo.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 12/22/00 8:52
Subject: Re: globalizācijas bubulis

At 23:35 00.12.21. -0500, Juris Zagarins rakstija:

> >Vahabistu kustību Saudu arābu ķēniņi mērķtiecīgi
> >eksportēja ne agrāk kā 1970os gados.

Vahabisms vienmēr, kopš rašanās, ir bijis agresīva ekspansionistiska mesianiska kustība. Visās Saudu dibinātās vahabitu valstīs svētais karš (džihads) kustības izplatīšanai ir pamatdoktrīna, galvenais mērķis.

Protams, ka izplešanas iesakuma bija samera nelielos merogos un neatstaja tiešu iespaidu uz rietumu pasauli. Tomer jātceras, ka jau 1803. gadā vahabiti ieņēma musulmaņu svētās pilsētas Meku un Medinu. Sastopoties ar Otomanu impērijas un vēlāk Britu impērijas pretspēku, vahabitiem nācās nedaudz pievaldīties, tomēr jau 1902. gadā izcilā karavadoņa un vēlākā trešās Saudu valsts karaļa Abd Al-Aziza vadībā tie iebruka Arābijas pussalas ziemeļaustrumu daļā un 1906.gadā pabeidza ieņemt to visu (ieskaitot Er-Riadu, kas tajā laikā gan bija maza pilsētiņa). Neaizkavējoties ne mirkli, iekarošana turpinājās: 1913. gadā tika ieņemta austrumu daļa (Al-Hasa), 1918.-20.g. ziemeļu un dienvidrietumu daļa, visbeidzot līdz ar Hošemitu sakaušanu 1925.g. Arābijas pussala praktiski visa nonāca vahabitu rokās. 1927.g. Abd Al-Azizu kronēja par karali valstij, kuru nedaudz vēlāk (1932.g.) nosauca par Sauda Arabiju.

Ir svarīgi apzināties, ka nekad savā attīstības vēsturē vahabitisms nav bijis nedz miermīlīgs, nedz iecietīgs pret ne-musulmaņiem. Kad 1938.g. ASV geologi atklāja naftu karalistes teritorijā un pēckara gados sāka to izmantot, vahabitisms dabūja klāt gandrīz neierobežotus finansu resursus. Pašlaik Sauda Arābijas nauda un specialisti virza Islama izplešanās kustību jau planetāros mērogos. Tomēr šo procesu nosaukt par jaunu vai negaidītu nevar nu nekādi. Tas vienkārši ir tiešs, loģisks turpinājums visam, kas nepārtraukti pieaugot, turpinas jau vairākus gadsimtus. Tikai tagad jau mērogi ir tādi, kas skar lielu daļu no cilvēces.

> >Es domāju, ka nav jābūt lielam arabistam, lai
> >zinātu, ka tas, kas tagad notiek ar vahabistu kustību ir liels šoks un
> >pārsteigums kā Saudu arābu ķēniņiem tā arī viņu vislielākajiem
> >draugiem visā pasaulē, Amerikas Svaienotajām Valstīm.

Nu nē, pārsteigums gan tas nevar būt nevienam, kurš papūlējies kaut pavirši "iemest aci" vahabitisma pamatidejās un tā attīstības vēsturē. Varbūt ASV vadībai, kura tradicionāli slikti orientējas ārpolitikā (ar nedaudziem izņēmumiem) un gandrīz vienmēr ignorē savu specialistu viedokli, politiskus lēmumus pieņemot - pēdējo gadu visbēdīgākais piemērs bija iejaukšanās Kosovā.

> >ASV ir vēl šodien atbildīga par vahabistu kustību atbalstīšanu
> >savos pinķerīgajos, pretrunīgajos, stulbajos "reālpolītikas" gājienos.

Zini, šim punktam es piekrītu pilnībā. Tā tiešām ir. Vajadzēja zināt, kas tie par putniem, iekams atbalstīt.

> >Nu neturi sveci pūrā, pastāsti mums, ko tas Vahabs sludināja.

Nē, es netaisos popularizēt šos uzskatus, kaut vai tikai atstāstot. Katrs var pameklēt informāciju bibliotekā vai Internetā. Samērā tuva analoģija vahabitu galējam reliģiskam puritānismam un agresivitātei varētu būt kristiešu Savonarola, tikai mērogi gan vahabitiem pavisam citi. Iedomājies Savonarolu, kuram īstā laikā būtu pagadījies kāds izcils karavadonis par sabiedroto (kā Muhameds Ibn Sauds savulaik sametās kopā ar to pašu Vahabu), un kuram pieejami milzīgi finansu līdzekļi.

> >Tie, kas tagad saucās vahabisti, nekā nezin un nekā negrib zināt
> >ne par Vahabu ne par ko citu kā naida vairošanu jo viņu vienīgā
> >dzīves īstenība un enerģijas avots ir naids.

Islama paplašināšanās kauju lokā tiešām karo daudz tādu radījumu, kurus par cilvēkiem nosaukt mēle negrib. Tomēr agresijas vadošais un cementējošais spēks ir vahabisms. Arī nauda karošanai ir īsteno vahabitu rokās.

Visu labu, Harijs

 

From: "Juris Zagarins" zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 12/22/00 9:14
Subject: Re: globalizācijas bubulis

Sveiki!

Harijs no visiem bubuļiem visvairāk bīstas vahabistus:

> Ir svarīgi apzināties, ka nekad savā attīstības vēsturē
> vahabitisms nav bijis nedz miermīlīgs, nedz iecietīgs
> pret ne-musulmaņiem.

Ir svarīgi apzināties, ka visām tautām visā pasaulē piemīt tendence uz neiecietību un nemiermīlību. Un Tu jau sāci izklausīties pēc Andrieva Ezergaiļa, kad viņš gribēja piedēvēt visu holokaustu Adolfa Hitlera personīgajam gribas spēkam. Taču varam būt droši, ir arī citi bubuļi pasaulē bez Hitlera, Staļina un Muhameda Abd-al Vahaba.

Viens no reāli vislielākiem un visbīstamākiem bubuļiem ir ASV. Jo vairāk tāpēc, ka tas ir bubulis ar reālu varu pār visu pasauli. Tie pārējie bubuļi mūsulaiku pasaulē ir bubulīši, un viņus nevar salīdzināt ar šo lielo bubuli. NEmaz nerunājot par 18. gadsimtā dzīvojošiem bubulīšiem.

> Kad 1938.g. ASV geologi atklāja naftu karalistes
> teritorijā un pēckara gados sāka to izmantot,
> vahabitisms dabūja klāt gandrīz neierobežotus finansu resursus.

Jā. Tas gan. Ne Britu ne Amerikas impērijas nepaguva vairāk, kā nostiprināt draudzīgos vahabistu režīmus ar savu "skaldi un valdi" reālpolītiku.

> Pašlaik Sauda Arābijas nauda un specialisti virza Islama
> izplešanās kustību jau planetāros mērogos.

Vienīgā kustība, kas ieņem planetārus mērogus ir Amerikas globalizācijas kustība. Nu nestāsti man, ka ASV balstītie vahabisti ir tie paši, kas Afgānistānā ārdās. Bin Ladenu, Tev vajadzēja zināt, Saūdu režīms aiztrieca trimdā kad šis protestēja ASV karaspēka bazēšanu Saūdu Arābijā.

> >Es domāju, ka nav jābūt lielam arabistam, lai
> >zinātu, ka tas, kas tagad notiek ar vahabistu kustību ir liels šoks un
> >pārsteigums kā Saudu arābu ķēniņiem tā arī viņu vislielākajiem
> >draugiem visā pasaulē, Amerikas Svaienotajām Valstīm.
>
> Nu nē, pārsteigums gan tas nevar būt nevienam, kurš
> papūlējies kaut pavirši "iemest aci" vahabitisma pamatidejās
> un tā attīstības vēsturē..

Tu vari būt drošs, ka Saūdu karāļi ir metuši aci vahabitisma pamatidejās un tā attīstības vēsturē.

Juris

 Kas jauns Latvijā?