Pasaulē vērtspapīru tirgus pārmetas uz internetu
Baiba Rulle

Akciju, obligāciju, citu vērtspapīru tirdzniecība internetā pasaulē nav tikai pēdējā gada jaunums. Tagad ārvalstu brokeri prognozē (to vidū tādu lielo interneta brokeru sabiedrību kā Merrill Lynch un DLJ), ka internetā veikto vērtspapīru pirkšanas un pārdošanas operāciju īpatsvars nākamajos gados sasniegs 50—60% pašreizējo 10% vietā.

Pēc būtības šo operāciju veikšana tiek saukta par vienkāršu — parasti lietotājs izvēloties akcijas, ar kurām tirgoties, un pieņemot attiecīgus

lēmumus, arī ievada izvēlēto uzdevumu pirkt vai pārdot. Reālā laika (on-line) brokeru interneta lapu interfeiss parasti esot draudzīgs jeb viegli saprotams lietotājam. Līdz ar

to, ja vien neesot problēmu ar angļu valodu, lapas lietošanas apgūšana notiekot ļoti ātri.

Pirms sāk tirdzniecību ar vērtspapīriem internetā, protams, ir jāveic arī virkne formalitāšu. Tās gan netiek sauktas par pārlieku sarežģītām — jāparaksta līgums, jāatver konts, jāieskaita nauda, tad jāaizpilda elektroniskā pieteikuma veidlapa, un lieta darīta.

Uz Latviju pasaules prognozes par šīs tirdzniecības attīstību internetā vēl tā īsti neattiecoties. Brokeru teiktais liecina, ka Latvijā vērtspapīru darījumu slēgšanu, izmantojot internetu, par intensīvu un masveidīgu saukt nevarot. Turklāt būtiski šo darījumu veikšanu internetā kavējot problēmas, kas saistītas ar interneta pieslēguma stabilitāti — sakari kādā brīdī var pārtrūkt.

Adreses

Populārākās interneta sabiedrību adreses

Charles Schwab www.schwab-worldwide.com

Datek Online www.datek.com 

Ameritrade www.ameritrade.com

E*Trade www.etrade.com

Fidelity www.fidelity.com 

Lai uzzinātu ko vairāk par interneta brokeru sabiedrībām, esot vērts ielūkoties arī lappusēs:

www.money.com 

www.kiplinger.com 

www.thestreet.com 

Tajās atrodami interneta brokeru salīdzinājumi visdažādākajos aspektos (cena, serviss, atsaucība utt.)

Kas jauns Latvijā?