Igauņi informācijas tehnoloģiju speciālistu sagatavošanai nodibina koledžu
Sanita Upleja Tallinā

Ar apziņu, ka Igaunijā, tāpat kā citās valstīs, trūkst informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistu, un mērķi nodrošināt Igaunijas konkurētspēju pasaulē šogad 1.septembrī Tallinā durvis vēra jauna privāta augstskola — Igaunijas IT koledža. Turklāt koledža, sadarbojoties valstij un privātajam kapitālam, tika nodibināta ļoti īsā laikā. Pirmo mācību gadu uzsāka 140 studenti, kas triju gadu laikā koledžā apgūs IT sistēmu attīstību un IT sistēmu administrēšanas specialitātes.

Koledžas dibinātāju mērķis ir sniegt labāko profesionālo izglītību IT jomā reģionā un nākotnē piesaistīt studentus arī no kaimiņvalstīm. Pēc IT fonda valdes priekšsēža Tenisa Sildmē sacītā, koledžas izveidošana ārkārtīgi īsā laikā bija iespējama, pateicoties valsts, sabiedriskā sektora un privātuzņēmēju ciešai sadarbībai. Privātfirmas dažādos veidos atbalsta koledžu. Daļa studentu saņem stipendijas, kam līdzekļus piešķīrušas privātas firmas un dažādas organizācijas.

Koledžas dibinātājs ir tikai šī gada martā izveidotais Igaunijas Infotehnoloģijas fonds, savukārt fonda izveidotāji ir Igaunijas valsts Izglītības ministrija personā, Tartu universitāte, Tallinas Tehniskā universitāte, Eesti Telekom un Igaunijas Datorfirmu asociācija. Doma par koledžas izveidošanu nāca vienlaikus no valsts institūcijām, augstskolām un privātuzņēmumiem, kas saprata, ka ir vajadzīgas izmaiņas un jārada organizācija, kas spēj apmierināt radušos pieprasījumu, atzīst IT fonda padomes priekšsēdis Jāks Antons.

«Uzskatām, ka Igaunijai ir iespējams pasaulē veiksmīgi darboties tad, ja mūsu cilvēki ir labi izglītoti. Tā kā pēdējo desmit gadu laikā pasaules attīstību visvairāk ir ietekmējusi IT, domājam, ka īpaši labi būs, ja mums šajā reģionā būs ļoti labi izglītoti infotehnoloģiju speciālisti», saka J.Antons.

Otrs koledžas izveidošanas iemesls ir tas, ka Igaunijā ir ļoti daudz pašmācības ceļā izglītojušos IT speciālistu, bet trūkst profesionāla līmeņa speciālistu. Pēc speciālistu aplēsēm, Igaunijai ir vajadzīgi apmēram 500 IT speciālistu gadā. Studijas koledžā ir par maksu, un mācību maksa vienam gadam ir 25 000 kronu.

Kas jauns Latvijā?