Bums nāk uz Eiropu
Kārlis Krastiņš*, brokeru sabiedrības Saules investīcijas valdes priekšsēdētājs

«Vērtspapīru tirdzniecība, izmantojot internetu, pasaulē kļūst arvien aktuālāka. Pamazām tā ienāk arī Latvijā. Nav šaubu, ka pašlaik ASV ir attīstītākais šo darījumu tirgus, un tur ieguldījumi vērtspapīru tirgū ar interneta starpniecību ir teju tikpat ierasta lieta kā TV skatīšanās vai iešana iepirkties. Pamazām šis bums veļas uz Eiropu.

Taču pagaidām vēl pie mums nozīmīgākais tirgus ir ASV interneta brokeru sabiedrības, kas piedāvā tirgoties ar pasaulē lielāko biržu — Ņujorkas, ASV fondu biržas un Nasdaq — kotēto uzņēmumu akcijām.

Reāli šī tirdzniecība sākas plkst.15.30 pēc Latvijas laika, kad ASV biržas sāk darbu. Varbūt tas ir psiholoģiski saistīts ar faktu, ka internets ir jauna tehnoloģiju lieta, — klienti, kas Latvijā ar šiem darījumiem nodarbojas, priekšroku dod tieši jauno tehnoloģiju sabiedrību, piemēram, gigantu Microsoft, TriCom, Intel, akciju pirkšanai un pārdošanai.»

*K.Krastiņš pats veicis darījumus ar interneta starpniecību aptuveni pirms gada. Tagad vairs tam neatliekot laika, jo esot jāvada uzņēmums, kas klientiem piedāvā arī iespēju nodrošināt ārvalstu akciju iegādi ar interneta starpniecību. To, vai darījumos nācies ciest zaudējumu vai tomēr izdevies labi nopelnīt, K.Krastiņš tā īsti neatklāja. Risks neesot lielāks kā tradicionālajās biržās. Esot gan tomēr jāapzinās — ja iesaistītās ieguldījumos akcijās ar interneta starpniecību, bez brīvas naudas summas, priekšzināšanām par vērtspapīru tirgu, akciju cenu veidošanos neiztikt.

Kas jauns Latvijā?