From: rumpis@usa.net
Date: 1/19/01 2:22
Subject: Re: SV: Džefrijs Sommerss

Juris Zagarins raksta:

> Man sāk drusku apnikt Juronkuļa smagnējais elitārisms
> un pilnīgi nesaprotamā klusēšana par valūtu.

Tai nesaprašanas procesā ir vismaz divi iesaistīti. Vai nu viens nemāk pastāstīt, vai arī otram nepielec ;-))

Rumpis, arī grib piedalīties gudrās sarunās :)

 

From: ugis.berzins@swipnet.se
Date: 1/19/01 2:51
Subject: SV: SV: Džefrijs Sommerss

>Pašlaik lats ir līdzsvarots vidējais starp pasaules
>konvertējamajām valūtām un pilnībā ar tām
>nosegts. Tātad neizbēgami pret šīm valūtām
>arī stabīls.

Ļoti atvainojos, bet šo loģiku patiešām nesaprotu. Lūdzu man to paskaidrot.

>Šāda veida lata priekšrocība ir tāda, ka
>tā vērtība ir piesaistīta spēcīgo valstu
>maksāšanas līdzekļiem un manto šo
>citu valūtu īpašības.
>
> Jānis

Apsveicu! Fantastisks secinājums. Nesaprotu tikai kā latvieši ir varējuši paturēt šo administratīvo rīcibu tik slepenu, ka nevienai citai valstij nav atklājušās lieliskās priekšrocības!

Ieteicu Repšem nekavējoši, lai kāds sveikotājs neaizsteidzas priekšā, piedāvāt fantastisko atrisinājumu visām ļoti nabadzīgām "trešās pasaules valstīm". Lai Sudana, Zaira, Zambija, Krievija utt. deklarē ka viņu vietējāsvalūtas ir un vienmēr būs 30% no ASV Dolāra vērtības. Viņu ekonomikas nākamā rīta būs nokārtotas un padoma devējs būs Nobeļa prēmijas kandidāts vai pat laureāts.

Cilvēki pasaulē nepirks vairs Dolārus vai Vācu Markas, bet pirks Rubļus, Sudānas Mārcinas, Zambijas Kwatča, Zaires Zairus utt. un dzīvos laimīgi, ekonomiski nodrošināti lidz mūža beigām..... (PS. Rubli varbūt tomēr nevarētu ieteikt, jo cilvēkiem vēl pārāk labā atminā kas notika ar "pasaules stabīlāko valūtu - Padomijas Rubli).

Ir patiešām fantastiska sajūta būt latvietim. Nevaru nekad pietiekami priecāties ka piederu tik fantastiskai tautai!

Uģis G. Bērziņš, ar skatu uz ostu

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 1/19/01 4:55
Subject: Re: SV: Džefrijs Sommerss

Sveiki!

Joprojam smaidīgais Rumpis nesaprot:

> Nez no kurienes ir radusies tā doma,
> ka visu Latvijas ekonomisko nelaimju
> cēlonis ir pārāk stiprs lats?

Neviens nesaka, ka stabilais lats ir posta cēlonis, un neviens nesaka, ka labīls lats būtu pestītājs. Valsts teikšana pār valūtas vērtību ir viena saimniecības kontroles svira, un ASV sludinātais globālais t.s. neoliberālais monetārisms saka, ka šo sviru vairs nevienai valstij nav atļauts lietot. Neviens te nesludina nekādas panacejas. Mēs tikai gribam, lai kāds, kas to lietu saprot, mums paskaidro kāpēc tas absolūtais lats ir tik nāvīgi svarīgs. Sevišķi tāpēc to gribas zināt, jo pagājuši desmit gadi, un Latvija vēl nīkuļo. Juronkulis gan saka, ka viss notiek kā smērēts, bet es gribētu zināt kāpēc nav redzamas nekādas ekonomikas augsmes? Un nesaki lūdzu, ka augsme nāks Jaunās Kristīgās Partijas vadībā vai tad, kad pārnāks no Juronkuļa un Gundara biznesa skolām jaunieši samācījušies modernās apgādes pamatprincipus.

To ekonomikas teoriju, kas atzīst valsts teikšanu pār valsts valūtas vērtību sauc par keinsismu pēc angļu ekonomista John Maynard Keynes. Šī sistēma bija spēkā visā brīvajā pasaulē no Otrā pasaules kara beigām līdz agrajiem 1970'iem. Padomijā gan valdīja stabīla valūta - balagāns. Keinsisms nav nekāds marksisms. Nenobīsties! Vārīti burkāni satur vairāk vitamīnus nekā zaļi burkāni!

Juris

  

From: kingga@plu.edu
Date: 1/19/01 5:07
Subject: Pedejais iebreciens

Sveiki!

1. Lai nu arī Uģis man prasa izskaidrot to, kas ir konservatīvs, pietiks ja teikšu, kas tas ne vienmēr norāda uz nemainīgu stabilitāti. Tālāku paskaidrojum Uģim jāmeklē vārdnīcā pašam.

Priecājos, ka no investīcijām atbaidītie (kas atbaidīja, Uģis?) latvieši tomer sāk uzticēties stabilam latam un atgriežas bankās ar daļu no saviem ietaupījumiem un atjauno dzīvokļus un mājas.

Kapitāls vienmēr meklē riskam atbilstošu maksimālo peļņu. Uģim to vajadzēja zināt, jo zviedru firmas lielāko tiesu no saviem ieguldījumiem izdara ārzemēs, arī Latvijā.

2. Jauki gan nosapņot, ka Latvijā visi ir nodarbināti un ceļ savas un tautas labklājību. Bet ko Uģis darīs, kad viņš pamodīsies un redzēs, ka tā nemav īstenība?

3. Nav jau nekas nevienam jāiestāsta.. Gudrākos var mācīt un vēl gudrākie var mācīties pasi. Tikai muļķi nemācas, pat ne no savām kļūdām.

Gundars

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/19/01 6:53
Subject: Re: SV: SV: Džefrijs Sommerss

At 21:44 01.01.19.Uģis wrote:

>Lai Sudana, Zaira, Zambija, Krievija utt. deklarē ka viņu
>vietējās valūtas ir un vienmēr būs 30% no ASV Dolāra vērtības.
>Viņu ekonomikas nākamā rītā būs nokārtotas un padoma devējs
>būs Nobeļa prēmijas kandidāts vai pat laureāts.

Yup, imho naff probzu, ja neskaita vienu- šo valstu valdībām ir iepriekš jāiepērk un jāieliek zeķē vai kur 3,33333 periodā x vairāk ASV dolāru, nekā vietējo tugriku ir apgrozībā. AFAIK, Latvija to ir izdarījusi un tas arī ir tās valūtas stabilitātes pamac. Diemžēl, ja ASV gribēs piesaistīt savu valūtu pie lata, tad tikpat vienpusīgi šiem nekas nesanāx, būs ar Repši lgas un privātas sarunas jāved:)))))))))))))))))

>Cilvēki pasaulē nepirks vairs Dolārus vai Vācu Markas, bet
>pirks Rubļus, Sudānas Mārciņas, Zambijas Kwatča, Zaires
>Zairus utt. un dzīvos laimīgi, ekonomiski nodrošināti līdz
>mūža beigām.....

Yup, un, ja šo valstu valdības šo savas valūtas segumu turēs Šveicē, UK, vai kur, kur to neapdraud pilsoņu kari, zemestrīces un vulkānu izvirdumi, un kamēr sabiedrībai būs nopietns pamats ticēt, ka emitētās valūtas daudzums pēc pašnoteiktā kursa nepārsniedz uzkrāto $$$ daudzumu- kāpēc ne?

>(PS. Rubli varbūt tomēr nevarētu
>ieteikt, jo cilvēkiem vēl pārāk labā atmiņā kas notika
>ar "pasaules stabīlako valūtu - Padomijas Rubli)

Yup, nekad neesmu dzirdējis, ka rublis būtu segts ar jebko (kauč arī uz CCCP rupļa bij raxtīc, ka šis ir nodrošināc ar visu CCCP īpašumu. Bet neviens jau tai zemē nekad nebij piemetis attiecību starp emitēto rupļu daudzumu un tā saucamā īpašuma vērtību. Emitētās naudas daudzums vispār bij valsc noslēpums Nr. 1.

Nevaig jau ticēt visam, kas raxtīc, tāpat skaitījās, ka CCCP uiss pieder tautai, tātad katram 250 miljonā daļa, abet nekad neesmu dzirdējis, ka kādam, kas emigrēja uz Izraēlu, šo viņa daļu būtu izmaxājuši :)

Tāpat jau arī Latvijai, IMHO, tomēr vajadzēja paģērēt, ka okupācijas rezultātā vai kā, bet tik un tā šai pienākās savs percentage no CCCP tankiem, atombumbām, satelītiem etc. Devuši jau nebūtu, bet vismaz visiem būtu skaidrs, kurš kuram te ko ir parādā...

>Ir patiesām fantastiska sajūta būt latvietim.
>Nevaru nekad pietiekami priecāties ka piederu
>tik fantastiskai tautai!

Man arī patiess priex un lepnums, ka piederu pie tās pašas fantastiskās tautas, pie kuras pieder pac Uģis Bērziņš :) Un vēl lielāx priex man par to, ka beidzot beigušies neauglīgie strīdi par sarežģīto mīleniuma probzu, un tagad sākas auglīgie strīdi par lata stabilitātes kaitīgo ietekmi uz valsc ekonomiku:)))))

Have an adequate day,

Uldis

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/19/01 6:53
Subject: Re: SV: Džefrijs Sommerss

At 23:54 01.01.19.Juris aizrāda Rumpim:

>Keinsisms nav nekāds marksisms. Nenobīsties!
>Vārīti burkāni satur vairāk vitamīnus nekā
>zaļi burkāni!

Yup, Rumpis jau tos burkānus neminēja, tas biju es. Bet nu pie lietas- kādā veidā vāja valūta ir labāka par stipru, to mēs jau esam sapratuši, tagad pastāsti, kur tie burkāni vārīšanas procesā ņem tos papildu vitamīnus.

Have an adequate day,

Uldis

==Eat the rich -- the poor are tough and stringy==

 

From: jg@gaze.lv
Date: 1/20/01 5:14

Subject: Re: SV: Džefrijs Sommerss

Tā kā no Jura Žagariņa teiktā nespēju izlobīt nekādu sakarīgu domu, nākas secināt, ka mūsu spriešanas spējas ir stipri atšķirīgos līmeņos. Īpaši gribēju zināt, kur Juris Žagariņš manā izklāstā saskata sprediķošanu.

Jānis

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 1/20/01 6:36
Subject: Re: SV: Džefrijs Sommerss

Janis:

> Īpaši gribēju zināt, kur Juris Žagariņš
> manā izklāstā saskata sprediķošanu.

Varbūt Žagariņa acīs pat Jānis izskatītos labāks nekā Vanags kancelē. ;)

aija

 

From: Gints.Kirsteins@lattelekom.lv
Date: 1/20/01 7:24
Subject: RE: SV: Džefrijs Sommerss

> Tā kā no Jura Žagariņa teiktā nespēju
> izlobīt nekādu sakarīgu domu

Sakarīgas domas tur nemaz nebija! :-)))))

G inc.

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 1/20/01 9:34
Subject: Re: SV: Džefrijs Sommerss

Sveiki!

Jānis sūkstas:

> Tā kā no Jura Žagariņa teiktā nespēju izlobīt
> nekādu sakarīgu domu, nākas secināt, ka
> mūsu spriešanas spējas ir stipri atšķirīgos
> līmeņos. Īpaši gribēju zināt, kur Juris Žagariņš
> manā izklāstā saskata sprediķošanu.

Ar tām spriešanas spējām varbūt tiešām tā ir kā ir, bet par sprediķošanu es saucu tukšu atsaukšanos uz dogmu.

Tu teici, ka lats ir stabils. Mēs visi to zinam, lai gan arī Juronkulis mums rādīja, ka lats svārstās. Vidvuds mums paskaidroja, ka lata vērtība svārstās automātiski pēc Juronkuļa izgudrotām formulām tā, lai lata vērtība būtu pēc iespējas stabila.

Tad Tu teici, ka lata vērtība attiecībā pret citām vērtībām ir, protams, mainīga. To mēs arī redzam tai faktā, piemēram, ka es te Amerikā savā profesora algā saņemu kādas desmit reizes vairāk nekā es varētu saņemt Latvijā. Mana vērtība Amerikā ir daudz lielāka, nekā Latvijā. To mēs arī zinājām. Tas nemaz nebija jāskaidro.

Cerams, ka šī starpība ar laiku izlīdzināsies, bet tāda notikuma priekšnoteikums būtu Latvijas ekonomiskā augsme. Jautājums bija: kādā veidā stabīlais lats veicina ekonomisko augsmi?

Vidvuds saka, ka monetārā stabilitāte ir viena lieta un ekonomiskā attīstība ir otra un tur nav nekādas sakarības. Es saku, monetāras stabilitātes uzspiešana attīstošām valstīm darbojas apmēram tā, kā mēs to redzam attīstošajās valstīs visapkārt pasaulē. Visspilgtākais piemērs ir Austrumāzija, kur, kamēr valstis nepadevās spiedienam noturēt stingru monetāru režīmu, notika strauja ekonomiska augsme un kad ASV/SVF/PB panāca pāreju uz "Vašingtonas vienošanās" modeli, notika krahs.

Tu teici:

>Šāda veida lata priekšrocība ir tāda, ka
>tā vērtība ir piesaistīta spēcīgo valstu
>maksāšanas līdzekļiem un manto šo
>citu valūtu īpašības.

Un es teicu, ka otra šāda veida lata "priekšrocība" ir tāda, ka tā veicina prihvatrizēto vērtību izlaupīšanu un spiež Latvijas uzņēmējus par niecīgu peļņu sacensties ar dempingu no attīstītajām valstīm.

Atkārtot līdz riebumam, ka lats ir stabils neko nesaka. Mēs zinam, ka lats ir stabils. Bet kāpēc par katru cenu Latvijai vajag uzspiest visstabīlāko valūtu visā pasaulē? Kādu konkrētu labumu tas dod?

Pats par sevi tas taču skaidrs, ka tas nav nekāds absolūts labums, kā stabils lats piesaista "attīstīto valstu valūtu īpašības"!

Cita lieta ir teikt, ka Latvija ir par mazu, lai viena pati stāvētu pret ASV/SVF/PB. To arī Džefrijs Sommerss savos rakstos atzīst. Latvijas vienīgā cerība ir visas Eiropas polītikas izmaiņa uz keinsisku polītiku, tādu, kas saprastu, ka bijušās Padomijas valstīm pienākas tāds pats Maršala plāns, ar kādu ASV panāca Rietumeiropas strauju izveseļošanos pēc Otrā pasaules kara nulles punkta. Bet arī šādas attīstības priekšnoteikums būtu mums visiem attīstīt un vingrināt savas spriešanas spējas. Nevis, kā Juronkulis dara, saukāt pretī runātājus par komunistiem un apsmiet viņu zemo līmeni akademiskajā hierarhijā. Darīt tā, kā dara Viņa Excelence tad būt pat vēl labāk - turēt muti un cerēt, ka karavāna iekustēsies kaut suņi rej.

Juris

 

From: iugleske@ttlc.net
Date: 1/20/01 12:51
Subject: Re: SV: Džefrijs Sommerss

Juris Liepkalns jautā:

>... tagad pastāsti, kur tie burkāni
>vārīšanas procesā ņem tos papildu vitamīnus.

Vārīšana beta-karotīnu (?) pataisa ķermenim labāk lietojamu. Varbūt vārītas valūtas arī veselīgākas...

Indulis no NH

 

Kas jauns Latvijā?