From:     f0x@unilizings.lv
To:       filmas@lists.delfi.lv
Date:     2/20/01 9:47
Subject: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

sveiki!

Izpildu lūgumu iepostēt šo messagi "kādā sakarīgā newsgrupā" :)
Filma, par ko iet runa, ja kādam vēl nav skaidrs - tā pati "Buy Bye Beauty"..

fx

----------------------------------------------------------------------------

Esot šeit Zviedrijā esmu secinājis vienu, zviedri, salīdzinot ar baltiešiem, ir bezcerīgi slinki. Viņi kaut ko dara tikai tad, ja uz viņiem spiež. Šajā gadījumā, ja būs spēcīga reakcija mēdiju un atbildīgo organizāciju virzienā, viņi būs spiesti kaut vai publicēt atvainošanos latviešiem.
Ja katrs no mums nosūtītu vienu jauku emailu visām šīm adresēm, sakot, ka filma aizskāra aktuālu tēmu, bet bija savā būtībā nepatiesa, mēs varētu panākt kaut kādas objektīvākas informācijas parādīšanos mēdijos. Un ja attiecīgie subjekti saņemtu nu teiksim kādus 1000 emailus, vai viņi tiešām nesāktu domāt, ka tomēr kaut kas nav kārtība tur?

k.

ps. Bet žurnalistus (tobiš pēdējās 3 adreses) nevajadzētu spamot, tas ir tikpat slikti kā prasīt policistam uzrādīt savu apliecību :)

Lietderīgas adreses:

info@tv3.se - tv3 . well, bizness ir bizness - viņi rādīs visu, lai tikai piesaistītu auditoriju.

info@sfi.se   - swedish filminstitute, viņi gan paziņoja, ka ar cenzūru vienalga nenodarbosies (un patiesībā ļoti pareizi)

sanna.bjorling@dn.se   - raksta autore DN (Dagens Nyheter) par šo problēmu.

hans.osterman@aftonbladet.se   - raksta autors par šo pasu tēmu Aftonbladet -- vakara avīzē.

aktuellt@svt.se   - Zviedrijas televizija.

 

From:     ieleja@arc.lv
To:  sveiks@latnet.lv
Date:     2/20/01 10:20
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Sveiki!

1. Kāds man pazīstams zviedrs noskatījies šo filmu deva ziņu: "Jūs man visu laiku teicāt ka tā nav, bet es zināju! Es zināju, ka tā ir! Es atkal braukšu pie jums ciemos!"

2. Ja nav slinkums, nobrauciet gar filmā minēto rūpnīcu, maiņas beigās un pavērojiet ...

Ieleja

 

From: beldavsa@indiana.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/20/01 11:32
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Var izlādēties pie un par zviedriem, bet var arī uzskatīt par iespēju konfrontēt aktualitātes. Pirmīt bija te runa par baltiem nēģeriem. Jebkurjos apakšsķiru apstākļos, to sievietes tiks izpārdotas vai sevi izpārdos. Nebūs zviedri, radīsies pietiekoši citi pie lētas un piējamas mantas. Pašcieņas pacelšana, atbildība pret arī svešiem tautiešiem utt kautcik palīdz atsvērt drūmo ekonomiju & politiku.

aija

 

From: Zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/20/01 12:23
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Sveiki!

Aija teica:

> Runa bija te par baltiem nēģeriem.

Jānis Kučinskis runāja par baltiem nēģeriem: http://home.delfi.lv/mees_pashi/negeri.htm

Tur Jānis, starp citu, pasaka tā:

<<Nerātnais zviedru zemes kinorežisors Pols Holanders savā filmā Bye Bye Beauty kā spēja kameras priekšā izdrāza dažas Rīgas prostitūtas un paziņoja, ka to pašu Zviedrijas (Rietumu) kapitāls dara ar visu Latviju. Tas liecināja, ka lētos un pazemīgos latviešus nicina un neieredz ne vien Rietumu oligarhi, bet arī visas Rietumu tautas, jo lētie latvieši atņem rietumniekiem darbu un ieved kārdināšanā izlaidīgos Rietumu tūristus un uzņēmējus.>>

Interesanti, ka intervijā LTV Panorāmā Juris Kaža piedāvā pavisam citādu interpretāciju:

<< - Jūs jau minējāt, ka zviedru pašu galvenais sašutums saistās ar to, ka Holanders par valsts naudu ir priecājies ar mūsu meitenēm. Arī mēs šeit esam tikuši līdz valsts līmenim. Valsts prezidente šodien pieļāva, ka tas ir politisks traktāts ar pavisam citu nolūku. Vai jūs pieļaujat, ka šī filma varētu būt kaut kādā veidā politisku mērķu inspirēta?

- Es domāju, tie politiskie mērķi nav tik daudz pret vai sakarā ar Latviju. Bet šie politiskie mērķi varētu būt, ka te atkal iznirst zināmā mērā, ko es jau agrāk teicu, tāds vulgāri marksistiski šablonisks skats, ka visa tirdzniecība vai liels vairums tirdzniecisko darījumu, investīciju darījumi globālā mērogā ir tikai izmantošana, izspiešana. Un ka šī sistēma būtu jānomaina pret kaut ko citu, kura Latvijā un bijušajā Padomju Savienībā jau ir piedzīvota 60, 70 gadus un visi saprot, kā tas beidzās.>>

Man tikai pie Kažas teiktā jāpiemetina, ka mēs visi zinam gan, kā tas viss pirms desmit gadiem beidzās bet mēs vēl nevaram zināt, kā tas vēl nākotnē beigsies. Taču priekšnojauta nav iepriecinoša.

Juris

 

From:     beldavsa@indiana.edu
To:  sveiks@latnet.lv
Date:     2/20/01 12:50
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Jebkurjam puslīdz izglītotam cilvēkam ASV apzīmējums "baltie nēģeri" var būt tikai ironisks, jo civīlā tiesību kustība saistīta tieši ar afro-amerikāņiem. Respektīvi uzskata līdzīgus atmodniekiem Latvijā kas cīnījās lai paplašinātu tiesības ārpus tā laika hegemonijas. Simpātija tad ir līdzīga kā dainās ir simpātija par bāreņiem. Izplatītu prostitūcīju vai tās mentalitāti uzskatu par simptomātisku nopietnām problēmām sabierībām, netikai kā ētisku problēmu. Un piekrītu pēdējiem teikumiem, ka lai gan nevar zināt kā iznāks, priekšnojauta nav laba.

aija

ir reizes kad sevi par balto nēģerieti apzīmējusi

 

From:     Zagarins@stcc.mass.edu
To:  sveiks@latnet.lv
Date:     2/20/01 3:58
Subject:  Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Sveiki!

Vēl par Jura Kažas teikto "Panorāmā" (par "Buy Bye Baby" polītiskiem mērķiem):

Ziniet, man grūti saprast kā šķietami nopietni cilvēki vēl līdz šai dienai var nopietni salīdzināt normālu kreisā spārna jeb socialisma polītiku ar Padomju totalitārismu. Pat pēc desmit gadu dezintegrācijas šie šķietami nopietnie cilvēki saredz gan latviešu tautas pagrimšanu bet vaino pašu tautu un rāda uz Rīgas kitšīgo spīdumu kā kaut ko apbrīnas cienīgu. Cik aprobežotam jābūt šādam šķietami nopietnam cilvēkam, lai tik sīksti ticētu, ka totalitārisms var izcelties tikai no vienīgi no tādas valdības, kas cenšas piedāvāt programmu pēc kuras tautai būtu iespēja pašai savu labklājību celt, nevis atdoties tādam "brīvam tirgum" kas tautai vislabākā gadījumā pievērš uzmanību dažu atsevišķu bagātnieku filantropijas rezultātā? Vai Juris Kaža tiešām domā, ka Latvijai būtu pacietīgi jāgaida vēl desmit gadi uz "investīciju darījumiem globālā mērogā" pirms latviešu tauta varēs atgūt savu pašcieņu? Un kamēr pacietīgi gaidām, pagrimušo tautu apsmiet par tās "fucken kuņa syndrome"?

Juris nekaža

 

From:     Gints.Kirsteins@lattelekom.lv
To:  "'sveiks@latnet.lv'" sveiks@latnet.lv
Date:     2/20/01 4:15
Subject: RE: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Visi gadījumi ar kreisā spārna jeb sociālisma politiku ir uzrādījuši maigi sakot sliktus rezultātus, un jo šī politika stiprāka, jo totalitārisms un sūdi lielāki.

G inc.

 

From:     viksning@georgetown.edu
To:  sveiks@latnet.lv
Date:     2/20/01 4:48
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Sveiks sveikotāji!

Jā, jā, laidīsim Žagariņistus pie šprices Latvijā. Viņi jau fiksi jo fiksi izplānos tautas pašcieņas un labklājības atgūšanu ar devalvētu valūtu un monetārās/fiskālās polītikas ekspertiem no Baltkrievijas un Grūzijas. Tā kā Žagariņš ieteic mums palasīties visvisādus progresīvi domājošus slavenības -- es gribu garām ejot pieminēt 850 lpp. grāmatu, kas saucas "Komunisma melnā grāmata" (THE BLACK BOOK OF COMMUNISM), kuru 1999. g. izdeva Harvardas universitātes prese. Arī nemaz peļama nav vecā Frica Hajeka, "Ceļš uz verdzību," (ROAD TO SERFDOM) un Mancura Olsona "Vara un labklājība" (POWER AND PROSPERITY, Basic Books, 2000). Es jau zinu, ka Žagariņš gribēja, lai es izstājos no šīs sabiedrības, jo viņam taču patiesība ļoti nepatīk... Ar sirsnīgu sveicienu, Juronkulis
George J Viksnins

 

From:     Zagarins@stcc.mass.edu
To:  sveiks@latnet.lv
Date:     2/20/01 5:34
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Sveiki!

Profesors Dakteris Juronkulis Vīksniņa Kungs rauš asaras:

> Es jau zinu, ka Zagarins gribeja, lai es
> izstajos no sis sabiedribas, jo vinam
> tacu patiesiba loti nepatik...

Ejiet nu ejiet profesora kungs! Neko tamlīdzīgu negribēju. Gribēju, lai Jūs vienreiz uzstājaties mazliet nopietni, tas viss. Patiesība man var patikt un var arī nepatikt. Man nepatīk vērot latviešu tautas lēnu bojāeju. Jums turpretī patīk? Jeb Jūsu gaumē tas Rīgas kičs latviešu tautai piestāv?

Ticiet man, par PSRS briesmu darbiem es zinu. Jūsu piedāvātās gudrās grāmatas man nav vajadzīgas, paldies. Man ir dažas no tām jau pazīstamas. Es arī esmu gājis Latviešu Sestdienas skolā. Bet lūdzu, kā cienījams akadēmiķis, brīvi domājošs cilvēks brīvā sabiedrībā audzis, latviešu tautas patriots - pārlieciniet mūs, ka pieturēšanās pie tagadējā Jūsu ievadītā kursa latviešu tautu drīz novedīs pie turības un pašcieņas.

Juris neonkulis

 

From:     uldis@parks.lv
To:   sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 3:59
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Juris rakstīja:

> Ziniet, man grūti saprast kā šķietami nopietni
> cilvēki vēl līdz šai dienai var nopietni salīdzināt
> normālu kreisā spārna jeb socialisma polītiku ar
> Padomju totalitārismu.

Man atkal kaut kā duras acīs, ka kreiso novirzju apoloģēti, sākot jau ar cilctēviem, paši izvēlas uzturēties tādās stipri labējās zemēs. Arī no Jura naff dzirdēc, ka viņš taisītos pieprasīt politisko patvērumu kauču Zviedrijā...

 

From:    zagarins@stcc.mass.edu
To:  sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 7:04
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Sveiki!

Uldis ir viens no tiem šķietami nopietniem:

> Man atkal kaut kā duras acīs, ka kreiso novirzju
> apoloģēti, sākot jau ar cilctēviem, paši izvēlas
> uzturēties tādās stipri labējās zemēs. Arī no
> Jura naff dzirdēc, ka viņš taisītos pieprasīt
> politisko patvērumu kauču Zviedrijā...

Uldi, cik reizes Tev jāskaidro, ka brīvā zemē dzīvojošam brīvam cilvēkam nav obligāti jābūt tās valdošās polītiskās ideoloģijas piekritējam? Labi vēl, ka jau atkal trešo reizi neizteici izbrīnu, ka es te, Amerikas pilsonis būdams, "kožu rokā, kas mani baro". Varbūt tik daudz būsi sapratis, ka Brīvā zemē dzīvojošs brīvs indivīds nemēdz uzskatīt, ka cita roka viņu baro, kā viņa paša.

Starp citu, es esmu ar mieru ar Profesoru Dakteri Juronkuli sacensties - kurš no mums abiem karstāk mīl Ameriku. Es esmu pilnīgi drošs, ka es uzvarēšu.

Un vēl - ja Tu domā, ka Amerika ir "stipri labējā zeme", tad papūlies un ieskaties mūsu likumos. Redzēsi, ka Amerika ir stipri centralizēta sabiedriskās labklājības valsts ar skaidru noslieci uz vienpartijas sistēmu. Skopāka gan pret trūkumu cietošajiem nekā Eiropas valstis, bet, pateicoties tās finansu impērijai, bagātāka. Ievēro arī, ka pēdējās divās prezidenta vēlēšanās uzvarētājs bija tas kandidāts, kas veiksmīgāk prata kooptēt pretējās partijas principus. Varbūt Tev "stipri labējais" nozīmē kaut ko tādu, kas valda Latvijā? Bet tas ir tikai tāpēc, ka turienes tautieši, ieskaitot acīmredzot Tevi un, noteikti, Gintu, ir noticējuši Amerikas liekulīgajai propagandai un iedomājas sekojam tās mēdijos izplatītajai trulinošai ideoloģijai. Priecājas, ka latiņš pat stiprāks par dolāru.

Juris

 

From:     Gints.Kirsteins@lattelekom.lv
To:   "'sveiks@latnet.lv'" sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 7:29
Subject: RE: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Sarkanos profesorus baro universitātes un tieši tāpēc arī viņi ir sarkani, jo algu saņem labu, neko nedara un parasti arī nemāk darīt, studē marksismu ļeņinismu un stāsta pasakas, kamēr paši tām notic. Vienmēr esmu brīnījies, kāpēc Amerikā šī sērga tā izplatīta, laikam jau tāpēc, ka tikai bagāta valsts ar bagātām universitātēm var šādus liekēžus uzturēt.

Juri - neuztver personīgi, tikai domu bahanālija. :-)))

G inc.

 

From:     zagarins@stcc.mass.edu
To:   sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 7:56
Subject: RE: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Sveiki!

Gints piedāvā savu "domu bahanāliju" un tad piemetina

> Juri - neuztver personīgi, tikai domu bahanālija. :-)))

Labi, labi Gint. Mācies vien dūšīgi savā labējā mācības iestādītē savā labējā zemītē. Ja šitādā garā turpināsi pierakstīt domu bahanālijas, vari būt drošs, ka Juronkulis Tevi drīz uzaicinās piedalīties savā ideoloģiskā seminārā Vašingtonā un varēsi pēc tam atgriezties pats savā labējā zemītē tik pat gudrs kā jau esi un varēsi turpināt pierakstīt savas domu bahanālijas jau kā labējais profesoriņš savā labējā iestādītē.

Juris

 

From:     arubenis@ix.netcom.com
To:   "sveiks sveiks" sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 9:04
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Neonkulis rakstiija:

> Bet lūdzu, kā cienījams akadēmiķis, brīvi domājošs
> cilvēks brīvā sabiedrībā audzis, latviešu tautas
> patriots - pārlieciniet mūs, ka pieturēšanās pie
> tagadējā Jūsu ievadītā kursa latviešu tautu drīz
> novedīs pie turības un pašcieņas.

Neonkulis domā, ka tikai zociķi izglābs Latviju? Khe,khe! To vini glābj kopš Rainis pārveda mājās visu literatūru no rietumiem. Bet izglābta vēl nav. Tātad, tā literatūra ir tikai tāda izbijušu naciķu propaganda. Nevis kāda gudrība, ar kuru var tikt vismaz pie pārticības. Bez darba Latvijā nekas nenotiks. Tur velti kult baltu. Žagariņš var pārvērsties par žagatiņu, bet turības Latvijā nebūs. Naciķu programmas, sarkanas vai brūnas, vienkārši nedarbojas. Latviešu svētdienas skolā, vai neskolā. (Pie mums gan naciķu gudrības 50 gadus nav tikušas mācītas. Varbūt Bostonā? Kā jau zināms, tur no laika gala bijis "zociķu" cietoksnis.)

 

From:     ervie@mail.lv
To:   sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 9:16
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Tā Rubenis:

> Bez darba Latvijā nekas nenotiks. Tur
> velti kult baltu. Žagariņš var pārvērsties
> par žagatiņu, bet turības Latvijā nebūs.

Protams bez darba nekas nenotiks. Tikai ņem vērā, ka 80% darba vidēji aiziet apkārtējās vides apsildīšanai, nevis kam derīgam.

Un par naciķiem, viņu programmas tomēr ir spējīgas kādu laiku darboties, jo kā zināms, visefektīvāk funkcionējošā sabiedriskā iekārta ir absolūtā despotija, pie noteikuma, ka despots ir pie pilna saprāta.

rv

p.s. Man ir apnicis lasīt šos visus pļurkstējumus par tēmu, kāpēc Žagariņs ir sarkans un kas tur vēl - sorosa roklaiža. Galugalā no šīs lamašanās nekas nemainās.

 

From:     Zagarins@stcc.mass.edu
To:   sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 9:44
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Sveiki!

Arturs, darba rūķītis, rubināja:

> Neonkulis domā, ka tikai zociķi izglābs Latviju?
> Khe,khe! To vini glābj kopš Rainis pārveda mājās
> visu literatūru no rietumiem. Bet izglābta vēl nav.
> Tātad, tā literatūra ir tikai tāda izbijušu naciķu
> propaganda.

Jesus Christ! Izrādās Rainis ir bijis naciķu propagandists! Tad nu gan nav brīnums, ka Ulmaņkārlim tas vadonības apvērsums tik gludi izdevās. Kā ieziepēts. Un redz - uz reizi radās noiets Latvijas bekonam! Un Virzas "Straumēniem".

Juris

 

From:     pistole@ebtech.net
To:  "Sveiks" sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 11:08
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Juris rakstīja:

> Uldi, cik reizes Tev jāskaidro, ka brīvā zemē
> dzīvojošam brīvam cilvēkam nav obligāti jābūt
> tās valdošās polītiskās ideoloģijas piekritējam?

Tā ir taisnība, tikai apnīk klausīties kā zem kapitālistiskās iekārtas dzīvojošais un tās labumu izmantotājs brēc cik labs ir sociālisms. Ja jau patreizējā sistēma nav laba, tad to ir jāmaina, tikai paliek jautājums kā to izdarīt. Vispirms ir jāpārliecina tautas vairākums.

> Labi vēl, ka jau atkal trešo reizi neizteici
> izbrīnu, ka es te, Amerikas pilsonis būdams,
> "kožu rokā, kas mani baro".

"Kožu rokā, kas mani baro" nav pareizi teikts. Vajadzētu būt: Kožu rokā, kas mani pasargā un dod iespēju izpaust neapmierinātību bez nopietnām sekām.

> Varbūt tik daudz būsi sapratis, ka Brīvā
> zemē dzīvojošs brīvs indivīds nemēdz uzskatīt,
> ka cita roka viņu baro, kā viņa paša.

Vai Tu gribi teikt, ka ASV nav sociālā apgāde tiem kas nestrādā un dzīvo "Inner City" graustos? Vai Tu domā ka tie nezina, ka citu darbs viņus baro?

> Starp citu, es esmu ar mieru ar Profesoru Dakteri
> Juronkuli sacensties - kurš no mums abiem karstāk
> mīl Ameriku. Es esmu pilnīgi drošs, ka es uzvarēšu.

Vai Tu mums nepaskaidrotu, kā atšķiras tava Amērikas mīlestība no Latvijas? Protams, aizmirsu, neatbildēji uz manu neseno jautājumu, cik Amerikai Tu maksā nodokļus, Latvijai ne. Vienu mīlē ar naudu, otru tikai ar vārdiem.

> Un vēl - ja Tu domā, ka Amerika ir "stipri labējā
> zeme", tad papūlies un ieskaties mūsu likumos.
> Redzēsi, ka Amerika ir stipri centralizēta sabiedriskās
> labklājības valsts ar skaidru noslieci uz vienpartijas
> sistēmu.

Iestāsti to demokrātiem un republikāņiem, ka ir nosliece uz vienpartijas valsti.

> Skopāka gan pret trūkumu cietošajiem nekā Eiropas
> valstis, bet,pateicoties tās finansu impērijai, bagātāka.

Kapitālisms nav sociālisms, pats iepriekš teici, ka pašam esot sevi jābaro.

> Ievēro arī, ka pēdējās divās prezidenta vēlēšanās
> uzvarētājs bija tas kandidāts, kas veiksmīgāk prata
> kooptēt pretējās partijas principus.

Tātad katrai partijai ir citādi principi.

> Varbūt Tev "stipri labējais" nozīmē kaut ko tādu, kas
> valda Latvijā? Bet tas ir tikai tāpēc, ka turienes
> tautieši, ieskaitot acīmredzot Tevi un, noteikti, Gintu,
> ir noticējuši Amerikas liekulīgajai propagandai un
> iedomājas sekojam tās mēdijos izplatītajai trulinošai
> ideoloģijai.

Ko Tu saproti ar "trulinošu ideoloģiju?

> Priecājas, ka latiņš stiprāks par dolāru.

Kāpēc lai nepriecājas ka latiņš ir stiprāks par dolāru? Vismaz ir kautkas par ko priecāties.

Zigis.

 

From:     aabele@madona.lv
To:   sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 11:19
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Arturs Rubenis rakstīja:
> Neonkulis doma, ka tikai zociki izglabs Latviju?
> Khe,khe! Bez darba, Latvija nekas nenotiks.

Neizglābs gan. Bet kaut kādam līdzsvaram jābūt, citādi tos, kas nespēj lielo peļņu gūt, ragaviņās iekšā un uz mežu prom.

Ausma

 

From:     Zagarins@stcc.mass.edu
To:   sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 12:02
Subject: Re: FW: vel par to pašu nelaimigo filmu :)

Zigis mani uzrunāja:

> . . . apnīk klausīties kā zem kapitālistiskās
> iekārtas dzīvojošais un tās labumu izmantotājs
> brēc cik labs ir sociālisms.

Kā jau teicu, Amerika nav nekāda briesmīgi "labējā zeme" - tā ir stipri centralizēta labklājības iekārta ar rūpīgi pārvaldītiem rūpnīcu inkubācijas centriem un plašām sociāla atbalsta sistēmām. Amerikānis/kanadietis, kas brēc, cik slikts ir sociālisms ir daudz lielāks liekulis nekā tas, kas brēc cik labs ir sociālisms.

> Ja jau patreizējā sistēma nav laba, tad to ir
> jāmaina, tikai paliek jautājums kā to izdarīt.
> Vispirms ir jāpārliecina tautas vairākums.

Kā pārliecināsi, ja nebrēksi?

> "Kožu rokā, kas mani baro" nav pareizi teikts.
> Vajadzētu būt: Kožu rokā, kas mani pasargā
> un dod iespēju izpaust neapmierinātību bez
> nopietnām sekām.

Tici man, Zigi - es nevienā rokā nekožu. Arī ne ASV bruņoto spēku rokā nekožu, kaut arī labprāt brēcu, ka man nebija vajadzīga Irākas apbumbošana un tās tautas mērdēšana.

> Vai Tu gribi teikt, ka ASV nav sociālā apgāde
> tiem kas nestrādā un dzīvo "Inner City" graustos?
> Vai Tu domā ka tie nezina, ka citu darbs viņus baro?

Nē, Zigi, es tā nedomāju.

> Vai Tu mums nepaskaidrotu, kā atšķiras tava
> Amērikas mīlestība no Latvijas?


Tā atšķiras apmēram tik pat, cik atšķiras Latvija no Amerikas.

> Protams, aizmirsu, neatbildēji uz manu neseno
> jautājumu, kāpēc Amerikai Tu maksā nodokļus, Latvijai
> ne. Vienu mīlē ar naudu, otru tikai ar vārdiem.

Nedomāju, ka Latvijas valdībai pat visu savu algu noziedojis būšu apliecinājis labāk savu mīlestību pret Latviju nekā ar manām pūlēm Tev iemācīt, ko nozīmē mīlestība pret Latviju. Vai tu tiešām domā, ka visa mana mantiskā bagātība varētu iepriecināt pat vienu vienīgu Latvijas jaunbagātnieku ja es to viņam uzdāvinātu? Vai domā, ka Einārs Repše dikti pūlētos to sadalīt kristīgi, ja es to viņa rokās nodotu? Un arī ja viņš būtu tik liels muļķis, tad katram Latvijas trūcību cietējam no tā pienāktos, rupji lēšot, $0.005 USD. Vairāk nekā manu vai Tavu vai pat visu Latvijas darba rūķu naudu Latvijai vajag valdību, kas aprūpē Latvijas tautu tā, lai tauta varētu pati sevi aprūpēt.

un tad es teicu tā:

> > Un vēl - ja Tu domā, ka Amerika ir "stipri
> > labējā zeme", tad papūlies un ieskaties mūsu
> > likumos. Redzēsi, ka Amerika ir stipri
> > centralizēta sabiedriskās labklājības valsts
> > ar skaidru noslieci uz vienpartijas sistēmu.
>
> Iestāsti to demokrātiem un republikāņiem, ka ir
> nosliece uz vienpartijas valsti.

Ko tur daudz stāstīt? Paši labi zina. Paši atzīstas. Vienīgā būtiskā starpība ir tā, ka viena kliķe ir pie kloķiem kamēr otrai kliķei jāgaida kārta. Vienīgie, kas to nesaprot ir tie, kam prātiņš tik tālu nesniedzas. Un tādi jau pie kloķiem arī nekad netiks.

vēl es teicu:

> > Skopāka gan pret trūkumu cietošajiem nekā Eiropas
> > valstis, bet, pateicoties tās finansu impērijai,
> > bagātāka.
>
> Kapitālisms nav sociālisms, pats iepriekš teici,
> ka pašam esot sevi jābaro.

Labprāt atzīšos, ka man ir neērti pret latviešiem Latvijā par to, cik viegli man pašam sevi pabarot salīdzinājumā daudziem man pazīstamiem Latvijas tautiešiem, kam ar daudz lielāku darbu jādzīvo pastāvīgās bailēs no izputēšanas.

> > Ievēro arī, ka pēdējās divās prezidenta
> > vēlēšanās uzvarētājs bija tas kandidāts,
> > kas veiksmīgāk prata kooptēt pretējās
> > partijas principus.
>
> Tātad katrai partijai ir citādi principi.

Cik ilgi viens otru kooptēs paliekot būtiski atšķirīgi?

> Ko Tu saproti ar "trulinošu ideoloģiju?

Visas ideoloģijas ir trulinošas, jo tās vedina bez kritikas sekot gudrākam. Tas ir tas, ko Ž. Soross apzīmē par auglīgiem maldiem (fertile falacies). Tiem var sekot, un ir jāseko lai vispār tiktu uz priekšu bet nekādā ziņā nevis akli un nekritiski.

> > Priecājas, ka latiņš stiprāks par dolāru.
>
> Kāpēc lai nepriecājas ka latiņš ir stiprāks par dolāru?
> Vismaz ir kautkas par ko priecāties.

Jā. Tas gan. Man uz tastatūras ir smuks divlatnieks ar zelta gotiņu virsū. Cik labi zināt, ka par to varēšu Macdonalda zemnieku dabūt nākamreiz, kad būšu Rīgā.

Juris

 

From:     kingga@plu.edu
To:   sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 12:41
Subject: Uzvedibas sistemas

Sveiki!

Nesen iesniedzu rakstu, diemžēl angļu valodā, "Estonian Business School Review", kur to publicēs šī gada maijā (nr.12) numura. Virsraksts ir "Cooperation and Trust Essential to Business" (Sadarbiiba un uzticiiba nepieciešama uzņēmējdarbībā). Tur lasītājus interesēs tas, ka atšķirības igauņu, latviešu un lietuviešu mentalitātē ir pietiekami lielas, lai tām būtu sava nozīme saimnieciskā attīstībā, apmēram tā, kā to redzam pēdējos gados. Jau svarīgāks ir savstarpējās sadarbības un uzticības/uzticamības ("trust") trūkums. To vismaz pa daļai var izskaidrot ar to, ka šajās sabiedrības pastāv uzvedības interesants dubultstandarts. Uz šādu problēmu norāda slavenā pilsētu (arī Bostonas!) plānošanas kritiķe Džena Džekobsa (Jane Jacobs) savā grāmatā par ētiskiem izdzīvošanas sindromiem. Kā jau zinam no Rīgas vēstures, ordeņa varasvīriem bija savas iekarotāju un varasvīru valdīšanas tradīcijas, bet pilsētnieki tuvojās demokrātiskai sabiedrībai. Tas noveda pie biežām nesaskaņām un pat kariem. (Pēc protestantu pārliecības nostiprināšanās ordeņa sistēma zaudēja savu sabiedrisko noderīgumu Livonijā, bet līdzīga kārtība paputēja pēc revolūcijām Amerikā un Francijā 18. gadsimta beigās. Latvijā varasvīru sistēma nostiprinājās gan krievu monokrātijas, gan padomju laikā.) Varasvīru sistēmai liela nozīme ir vēl šīsdienas saimnieciski nevēlamā līdzsvarā, un bez lielākas virzības uz brīvāka tirgus un demokrātiskākas civilās sabiedrības izveidošanās es ātrus uzlabojumus negaidu. Tie prasīs laiku, aktīvāku pašizglītošanos un mazāku nepacietības un brēkšanas. Abu sistēmu salīdzinājums lasītājam, starp citu, norādīs, ka brīvs tirgus prasa attiecīgu mentalitāti un tai piemērotu ētisku darbību. Tie, kas gaida uzlabojumus ar varasvīru sistēmas palīdzību, tos nekad nesagaidīs, jo tā nav piemērota saimnieciskai attīstībai, īpaši pārmaiņu apstākļos.

Visu labāko!

Gundars

 

From:     Zagarins@stcc.mass.edu
To:   sveiks@latnet.lv
Date:     2/21/01 2:21
Subject: Re: Uzvedibas sistemas

Sveiki!

Kinga kungs rakstīja, ka atšķirīgām tautām piemīt savas atšķirīgas īpašības un tā tālāk.

Vai es saprotu pareizi, ka Jūs teicāt "Varasvīru sistēmai liela nozīme ir vēl šīsdienas saimnieciski nevēlamā līdzsvarā . . ."? Vai Jūs ar to negribējāt teikt " . . . šīsdienas saimnieciskā līdzsvara trūkumā"?

Tātad, ja saprotu pareizi, Jūs sakat, ka latviešiem piemīt tieksme uz bosismu. Tā tas laikam arī tiešām ir. Bet vai ar to vien var izskaidrot pastāvošās iekārtas saimnieciskā līdzsvara trūkumu? Tas ir - vai ar to vien var izskaidrot faktu, ka prihvatizācijas bajāri prot gan naudu raut, bet nav ieinteresēti kaut ko radošu ar to iesākt?

Saimieciskais līdzsvara trūkums Latvijā, pēc manas saprašanas, ir tas, ka Latvijā pastāvošā iekārtā ir vērsta uz naudas piesaistīšanu, nevis naudas darbā likšanu. Ko tādā Latvijā viens tāds zelta cilvēks kā Dr. Kinga acuraugs Frank Russell lai iesāk? Ir jau arī latviešiem tādi kā Māris Ķirsons - bet vai pēc vēl desmit gadu pacietīgas gaidīšanas un pēc paklausīgas pašizglītošanas lasot Dr. Kinga grāmatas būs daudz, daudz vairāk tādu? Vai arī tad vēl nebūs tā, ka kaut ko ražot neatmaksāsies, jo importa preces vēl arvien būs lētākas? Vai ar lētiem pakalpojumiem vien izķepurosimies? Vai nebūs pēc desmit gadīem radusies tik viena kā jauna prostitūtu paaudze?

> Abu sistēmu salīdzinājums lasītājam, starp citu,
> norādīs, ka brīvs tirgus prasa attiecīgu mentalitāti
> un tai piemērotu ētisku darbību.

Abu sistēmu - tātad bosu un tautas, jeb varasvīru sistēma un demokrātiskā sistēma? Ko tur brīvs tirgus var prasīt? Vai nu tirgus ir brīvs vai nav. Tā kā viņš ir tagad nostādīts, tad nemaz nebrīnos, ka Jums ir kauns to saukt par brīvu, jo brīvs tirgus vairs nav brīvs tiklīdz kāds to galīgi apšmauc. Tad tādā gadījumā valstij pienākas tomēr spēlēt lomu. Valstij jābūt demokratiskās sistēmas pārstāvei. Valstij jākontrolē brīvais tirgus tā, lai tas būtu ražotspējīgs. Nepietiks vis skatīties debesīs un lūgt piešķirt attiecīgu mentalitāti un tai piemērotu ētisku darbību. Tautai jāmācās savaldīt savu pašmāju bosus. Tirgus ir jāierobežo un jākontrolē ar godīgu atskaiti tautai.

> Tie, kas gaida uzlabojumus ar varasvīru sistēmas
> palīdzību, tos nekad nesagaidīs, jo tā nav piemērota
> saimnieciskai attīstībai, īpaši pārmaiņu apstākļos.

Jā. Ja Jūs sakat, ka Latviju raksturo divas antagonistiskas sistēmas - varasvīru sistēma un demokratijas sistēma, tad valstij nav palīdzēts "brīvā tirgus" vārdā nolikt demokratisko sistēmu varasvīru sistēmas rokās. Tā tas patlaban ir mūsu Latvijā. Prihvatizācijas bajāri ir sev noprihvatizējuši visu mīļo Latviju, un tāpēc nekas tur nekust, jo tas viņiem nemaz nav izdevīgi, lai tur kas kustētu. Nu jau desmit gadus esam gaidījuši uzlabojumus ar šīs varasvīru sistēmas palīdzību, bet mēs to nēsam sagaidījuši, jo tā nav piemērota saimnieciskai attīstībai, īpaši pārmaiņas apstākļos.

Juris

Kas jauns Latvijā?