From: Alnis Freibergs alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv sveiks@latnet.lv
Date: ceturtdiena, 2001. gada 22. februārī 21:50
Subject: Prese un - saruna ar Bojāru

Sveicieni!

Kā bija sarunāts, tikāmies ar Juri Bojāru.

Viņš uzreiz paziņoja, ka sestdien valdes sēdē tiks runāts par vēlēšanu likuma mainu, un variants būšot 50/50 jauktais. Prasīju viņam, kāpēc ne 80/20, vai 60/40. Nevar zināt vai tā taisnība, jo viņš ir ļoti apķērīgs, bet atbildēja , ka esot par to domāts, bet tā sadalīt Latviju 5% tur , 5% citur neesot tik vienkārši, bet esot labākais variants sadalīt apgabalos, kuros ir apm. pa 20 tūkst. iedzīvotāju, tad uz katriem iznāk pa pārstāvim (deputātam). Par vienmandātu(mažoritāro) viņš sarunās neielaidās.

Tad jautāju, kuru likumu viņš stāda pirmā vietā - Saeimas vai prezidentes, jo runā, ka viņš to dara tikai reklāmas dēļ. Uz to viņš teica, ka izmainot prezidentes ievēlēšanu komplektā ar viņas pilnvaru izmaiņu, piem. ģenerālprokurora iecelšana, Obučmenta (vai pareizi?) - valsts cilvēktiesību pilnvarnieka institūcijas izveidošana un vēl daži, došot lielāku ietekmi uz izmaiņām un demokrātiskās varas sazarojumu savstarpēju mijiedarbību, kas radīs arī savstarpēju kontroli, nekā tikai vēlēšanu likums.

Vēl viņš uzsvēra Satversmes maiņas nepieciešamību minot vairākas klajas aplamības, piem.: nav teikts, ka ministru prezidentam jābūt Latvijas pilsonim; vienas minūtes laikā var noņemt un ievēlēt citu prezidentu, Saeimas spīkeru, neminot iemeslu kādēļ tas ir izdarīts; valdība nav juridiska persona, tādēļ nevar notikt tiesas process, kā tas esot ASV - pilsonis pret valsti. Arī tādu vienkāršu piemēru, kas norāda uz mūsu Satversmes nepilnībām - nevienas Eiropas valsts konstitūcija nav īsāka par 100 lpp, taču mūsu Satversmei ir 16 lpp.

Vaicāju kā viņš uzskata, vai būtu sadarbības iespējas un vai es varētu piedalīties valdes sēdē, tikai vēlēšanu likuma apspriešanas laikā, uz ko viņš teica, ka momentā atbildi nevar dot. Norunājām sazvanīties.

Par vienu gan vienojāmies - ka šo likumu izmaiņu veikšanai būs nepieciešams referendums, kura sagatavošanā un izvešanā noteikti būtu lietderīga sadarbība.

Ilgāk mums nebija laika runāt, jo sākās tikšanās ar vēlētājiem, bet es iegāju tomēr paklausīties, jo bija arī salasījušies ap 50 cilv.

Varbūt varētu noskaidrot caur J.Peniķa k-gu , vai prof.V.Nollendorfu:

Bojārs apgalvoja, ka esot jau nodibināta darba grupa no gudrākajiem LU juristiem, kuri strādā pie šo likumu izmaiņu īstenošanas. Man nez' kāpēc liekas, ka līdz šim viņš to darījis viens pats, kas, protams, arī nebūtu nekas slikts, ja neskaita šos "sīkos" melus.

Es sapulcē uzstādīju jautājumu - kur tad ir viņu sociķu principi, kādēļ par Latvenergo cīnījās, bet par gāzi, alkohola monopolu, visbeidzot - par Latvijas kuģniecību nemaz. Uz ko viņš atbildēja, ka, pēc viņu aptaujas datiem referendums kuģniecības lietā būtu izgāzies, bet otrkārt - lai panāktu referenduma rīkošanu vajag vismaz 20 tūkst. Ls - 2 Ls par katru parakstu x 10 tūkst. Viņa partijai tādas naudas neesot. Redz, kādās tik cilpās neesam sasaistīti!!!!

Tagad "Rītdienai" jautājums - turpināt diskusijas un cīņu par savu variantu vai sabiedroties ar Bojāristiem un iet uz šo reāli izvedamo variantu? Mans viedoklis - tomēr jārīko mūsu iecerētās konferences- varbūt zinātnieku un tautas balss iespaidos un pamainīs Bojāra variantu, vai arī mēs iegūsim pārliecību, ka labākais ir viņa variants.

Lūdzu visus izteikt savus viedokļus.

Alnis.

 

From: RSpuris@aol.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/24/01 10:52
Subject: Fwd: saruna ar Bojāru.

Jānis Peniķis man atsūtīja sekojošo vēstuli:
<<
Subj: Re: saruna ar Bojāru.
Date: 2/24/2001 4:24:46 Central Standard Time
From: jpenikis@iusb.edu  (Janis Penikis)
To: RSpuris@aol.com

Rič,

Dažas domas par sarunu ar Bojāru. (Ja liekas vēlams, vari tās nosūtīt tālāk. Kā nupat rakstīju, neesmu vēl paspējis pievienot Sveiks vadu.) 


Vispirms -- nezinu vai Bojārs jau izveidojis kaut kādu Satversmes maiņas komisiju, bet nebūtu pārsteigts, ja būtu gan. (Nesen lasīju, ka prof. Melkiss no LU Jur. fakultātes esot arī publicējis kādu rakstu par event. Satv. maiņām, bet neesmu to redzējis.)


Otrs. Savas domas par Bojāra prātojumiem attiecībā uz "tautas vēlētu prezidentu" esmu jau pateicis savā Lauku Avīzes rakstā.


Trešais. Bojāra paša partijā, LSDSP, nav vienprātības par viņa priekšlikumiem (ja tā tos var saukt -- vēl jau nekas konkrēts nav redzēts). Otrs LSDSP vadītājs Baldzēns vēl vismaz pirms pāris nedēļām bija pret "tautas vēlētu prezidentu". Bet Bojārs ir veikls un sekmīgs propagandists. Pilnīgi iespējams, ka viņš var pārliecināt nevien savus soc-demus, bet arī lielu sabiedrības daļu, ka (a) vajag referendumu un (b) vajag tautas vēlētu prezidentu.


Ceturtais. Bojāram pašam Latvijā nav nekādas polītiskas atbildības -- un nekad arī tādas nebūs (izņemot ja Saeima mainītu likumu par bijušajiem čekistiem). Ar to es nedomāju nekādu morālisku spriedumu par viņu kā cilvēku, bet tikai burtiski to, ka viņš nevar būt nekādā valsts amatā un tātad nest kādu polītisku atbildību. Priekš manis tas vienkārši nozīmē to, ka šāds cilvēks var likt priekšā jebko, labi zinot, ka viņam nekad nekas nebūs jāatbild, jātaisnojas vai pat jāizskaidro. Ja citi cilvēki seko Bojāra padomiem, nu tad tā ir viņu problēma, jo Bojāram pašam nekad nebūs jārēķinās ar kaut kādām polītiskām sekām.


Beidzot, IETEIKUMS: nesteigties ar kādiem sadarbību plāniem. Pati LSDSP ir, man šķiet, lielu pārmaiņu priekšvakarā. Rīgas domes vēlēšanās, es paredzu, LSDSP dabūs varbūt pat trešdaļu no visām balsīm, un LSDSP "jaunā zvaigzne" tur ir Dainis Īvāns. Rīgas sarakstā ir arī citas jaunas un vecas sejas. Tas viss ietekmēs turpmāko LSDSP polītiku, ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā.
Visu labu, Jānis
>>

Domāju, ka šeit ir svarīgas domas kā Alnim tā pārējiem.

Ričs.

From: hbush@apollo.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 5:26
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Jānis Peniķis rakstīja:

> Bet Bojārs ir veikls un sekmīgs propagandists. Pilnīgi
> iespējams, ka viņš var pārliecināt nevien savus soc-demus,
> bet arī lielu sabiedrības daļu, ka (a) vajag referendumu un
> (b) vajag tautas vēlētu prezidentu.

Liela (un visu laiku pieaugoša) sabiedrības daļa par to jau sen ir pārliecināta, neatkarīgi no Bojāra. Bojārs vienkārši to jūt un lieto šo noskaņojumu, kamēr citas partijas, kā parasti, hroniski sirgst ar polītisku kurlumu. Manuprāt, tā ir liela polītiska kļūda, ka citas partijas vai nu neliekas ne zinis par šiem jautājumiem, vai nostājas pret. Līdz ar to vairākas partijas pašas izlaiž no rokām iniciatīvu un atdod "spēcīgas kārtis" kreisajiem. Domāju, ka Latvija samērā drīzā nākotnē jebkurā gadījumā būs visas tautas vēlēts prezidents ar lielāku varu. Tāds ir ļoti daudzu cilvēku noskaņojums. Ja vienīgais iespējamais "Saulvedis" būs Bojārs, - nu, ko - tad viņš plūks pareizās polītiskās intuīcijas augļus. Galu galā, arī VVF aiz rociņas uz Saeimu atveda Bojārs.

Cits jautājums - kāpēc desmit gados jau otrreiz Latvijas vēsturē demokrātija ir diskreditēta tiktāl, ka liels vairums (varbūt vairākums) jau tagad ar lielu entuziasmu apsveiktu kādu godīgu, nesazagušos, labi pazīstamu un valsti vadīt spējīgu cilvēku, kurš - teiksim tā - ieviestu kārtību valstī. Pārlasot Kārļa Ulmaņa 1934.g. runu, tā atkal skan apbrīnojami mūsdienīgi (skat. http://www.di.lv/vesture/starpk/kurunas/18maijs.html   ). Tie, kuri nemācās no vēstures, ir nolemti to atkārtot vēl un vēl - kamēr iemācās... Bet ja pat Saeima neko nav mācījusies, tad vēlētāji jau ne tik ne.

Visu labu, Harijs


From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 8:13
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Sveiki!

Jānis Peniķis, starp citu, teica tā:

> Bojāram pašam Latvijā nav nekādas polītiskas
> atbildības -- un nekad arī tādas nebūs (izņemot
> ja Saeima mainītu likumu par bijušajiem čekistiem).
> Ar to es nedomāju nekādu morālisku spriedumu par
> viņu kā cilvēku, bet tikai burtiski to, ka viņš nevar būt
> nekādā valsts amatā un tātad nest kādu polītisku
> atbildību. Priekš manis tas vienkārši nozīmē to,
> ka šāds cilvēks var likt priekšā jebko, labi zinot,
> ka viņam nekad nekas nebūs jāatbild, jātaisnojas
> vai pat jāizskaidro. Ja citi cilvēki seko Bojāra padomiem,
> nu tad tā ir viņu problēma, jo Bojāram pašam nekad
> nebūs jārēķinās ar kaut kādām polītiskām sekām.

Pie šitās rindkopas es kasu pakausi. Ne jau, ka es būtu kaut kāds LSDSP sekotājs. Es pārāk maz zinu par Bojāru lai skaitītos viņa piekritējs. Bet vai Jānis Peniķis domā, ka tādi dūži kā Andris Šķēle un Vilis Krištopāns un Andris Bērziņš u.t.t. būtu nopietnāk ņemami nekā Bojārs tikai tāpēc vien, ka viņiem ir reālas iespējas pašrocīgi Latviju piečakarēt?

Vai arī pats savu padomu Jānis tāpēc neieteiktu ņemt nopietni, ka arī Jānim nav reālas izredzes sagrābt varu? Ar vārdu sakot, ja mēs ņemam Jāni par pilnu, tad tā ir mūsu problēma, jo Jānim nekad nebūs jārēķinās ar savas labās reputācijas pārbaudi?

Juris


From: RSpuris@aol.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 8:50
Subject: Fwd: saruna ar Bojāru.

Juris rakstīja:

<< Ar vārdu sakot, ja mēs ņemam Jāni par pilnu, tad tā ir
mūsu problēma, jo Jānim nekad nebūs jārēķinās
ar savas labās reputācijas pārbaudi? >>

Jāņa Peniķa, tāpat kā Valža Liepiņa reputācija jau sen ir gana pārbaudīta un par labu atzīta - tie ir viņu veiktie darbi mūsu tautas labā, visas dzīves garumā. Jeb vai ir kāds labāks reputācijas mērāmais kā vīra veiktie darbi?
Ričs.

From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 9:26
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Sveiki!

Ričs augsti vērtē pagātnē plūktos laurus.

Jāni Peniķi es personīgi pazīstu kā goda vīru. Es nemaz nešaubos ka viņa reputācija ir laba, un es zinu, ka viņš ir pietiekoši gudrs, lai mūsu centienus kaut ko darīt Latvijas labā neapsmietu. Bet es tomēr kasu pakausi par viņa brīdinājumu, ka mums būtu vērā jāņem tikai tādi vīri, kuriem ir izredzes varu saņemt savās rokās. Par Valdi Liepiņu turpretī man aizdomas, ka viņš ļoti vecs palicies, un ar viņa izteicienu, ka viņš, pievērzdams mums savu uzmanību ir tērējis savu dārgo laiku un labāk būtu ja mēs klapētu savu pasākumu ciet lai sevi nemānītu, viņš ir manā prātā zaudējis absolūti visu savu labo reputāciju vienalga ko viņš savā mūžā nebūtu sastrādājis. Un Rič, par šīm lietām nēsi arī Tu lūdzu tāds diegs, kas plivinās visādos vējos. Tev laikam cemme, ka Alnis gāja pie Bojāra, nevis pie Berklava? Tu laikam gribēji, lai "Rītdienai" cīnās pret korupciju, nevis par vēlēšanu likuma izmaiņu?

Juris


From: beldavsa@indiana.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 9:55
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Ričs:
> Jāņa Peniķa, tāpat kā Valža Liepiņa reputācija jau sen ir gana
> pārbaudīta un par labu atzīta - tie ir viņu veiktie darbi

Reputācija ir tikai viens aspekts no konteksta kuŗu ņem vērā izprotot/ tulkojot tekstu. Pirmais uzdevums ir tomēr reaģēt uz pašu tekstu.

Ja cilvēks ir cienījams darba darītājs bet teksts savāds/ izaicinošs/ nesakarīgs, tad atbilde varētu būt saudzīgāka nekā, ja cilvēks parasti izsūta nederīgus vai trolējošus tekstus vai ja viņa teiktam nav bijusi sakarība ar darbiem.

Katram ir arī savas labās un sliktās puses, kā arī labās un sliktās dienas. Var būt labs darba darītājs ar sliktu izteiksmi un labs retoriķis kas labi nestrādā, utt. Tipiski cilvēks nav vienkāršs.

Tomēr vienalga kāda reputācija, ja kāds pirmo reizi iebrūk kādā vēstkopā pasūtot to darba darītājus uz mežu, tad reakcija tipiski nebūs maiga vienalga kāda reputācija...

aija

From: aiviskip@nycap.rr.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 10:26
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Aija komentēja:

> Reputācija ir tikai viens aspekts no konteksta kuŗu ņem vērā
> izprotot/ tulkojot tekstu. Pirmais uzdevums ir tomēr reaģēt uz pašu
> tekstu.
~~ snip ~~
> Tomēr vienalga kāda reputācija, ja kāds pirmo reizi iebrūk kādā
> vēstkopā pasūtot to darba darītājus uz mežu, tad reakcija tipiski
> nebūs maiga vienalga kāda reputācija...
>
> aija

AMEN! alvis

From: aabele@madona.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 11:52
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Juris teica:
> . . . vai Jānis Peniķis domā, ka tādi dūži kā
> Andris Šķēle un Vilis Krištopāns un Andris Bērziņš
> u.t.t. būtu nopietnāk ņemami nekā Bojārs tikai tāpēc
> vien, ka viņiem ir reālas iespējas pašrocīgi Latviju
> piečakarēt?

Pēc Jura teiktā sanāk, ka labs ir tikai tas, kas neko nedara un netaisās darīt, vienīgi vaimanā, cik Latvijā viss ir slikti. Vienalga, vai tā ir politika vai saimnieciskā dzīve. Mēs taču paši zinām, kāda tā dzīve Latvijā ir, un gaudošana uz mēnesi vienkārši riebjas.
Cits kļūst bagāts biržā, cits - valstī, kur nav sakārtota likumdošana. Ar to jārēķinās. Rītdienai dots uzdevums izveidot vēlēšanu likumu, lai vēlētie priekšstāvji likumus sakārtotu un gādātu par šo likumu ievērošanu. Lai nenotiek tā, ka tas, kurš tiek pie pīrāga, var kampt, cik grib, nerēķinoties ar pārējiem pavalstniekiem. Un tas attiecas arī uz citiem, kas Latvijā darbojas.
Pat kaza, ja tai neierādīs stingras robežas, nograuzīs visus dārzus. Uzņēmēju un politiķu visatļautība nes vēl lielāku postu... Kazai ierīkot aploku, protams, ir vieglāk.
Pašreizējie LSDSP runasvīri ar Bojāru priekšgalā ir tikai pīrāga kampēji, nevis valsts likumdošanas kārtotāji. Bojārs tieši vai netieši politikā bijis iekšā visu laiku, bet vairāk domājis nevis par likumiem, bet gan par gaisa jaukšanu, tāpat kā latviešu interešu paudējs Grīnblats. Tāpēc ļaut viņam izmantot RIT savā reklāmas kampaņā nav nekādas intereses. Tur esmu vienisprātis ar Peniķi.
Ausma

From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 12:18
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Juris vaicāja Alnim:

> Tev laikam cemme, ka Alnis gāja pie Bojāra,
> nevis pie Berklava? Tu laikam gribēji, lai "Rītdienai"
> cīnās pret korupciju, nevis par vēlēšanu likuma izmaiņu?

Sveiki!
Tā nu īsti nav. Ja man būtu jāizvēlas, es pirmkārt ietu pie Berklava, taču kad tur gāja Silārs, viņš mani neņēma līdz, liekot saprast, ka tas nebūtu ērti. Tagad Berklavs ir slimnīcā. Pēc Silāra vārdiem "Burtnieks" esot cieši saistīts ar klubu 415. Dabūju adresi un telefonu, bet nekad neatbild. Šodien sazvanījos ar Lucānu- zemnieku no Valmieras raj. un varu teikt, ka tie vēlētāji nemaz nav tik nesaprātīgi, ka to saka Harijs. Tikai nedomā, ka Tev uzbrūku, tieši otrādi- paldies par vienmēr ļoti labo un izsmeļošo informāciju. Sestdien bija VAK domes sēde, kurā arī atzina, ka VAK-am ir vāji sakari ar apriņķiem un pagastiem, tādēļ VAK ar "Rit" apvienos spēkus, meklēs vecos sakarus, atmodinās guļošās nodaļas. Trešdienas sapulcē, iepazīstināšu ar visu jauno: prese, saruna ar Bojāru, sakari ar vēl dažam SO, ar kuriem tikšos trešdien no rīta, lemsim kādi uzdevumi mums turpmāk, izvadīsim Silāru uz Čikāgu. Līdz vēlēšanām tad vairāk pievērsīsimies: finansēm, sakariem, "Rīt" struktūras sakārtošanu, statūtiem, par cik arī VAK statūtus ir nolemts grozīt. Mans priekšlikums- vairāk uzsvērt, ka VAK ir arī jāiejaucas un jāreaģē uz politiskajiem procesiem, likumdošanu un demokratizāciju, jo tiem ir vistiešākais sakars ar tautas dzīves vidi. Kādreiz Ričs prasīja par VAK ārzemēs. Kādreiz bija šādi:

Anglija: Astra Šeibe, 39B Argyle Rd., W. Ealing, London, England w13 OLW
telef. (01)9971013
ASV : Katrīna Schwartz (Atbalsis) 57883 W.Clear Lake Rd. Three Rivers,MI
USA 49093 tel. (616)244-5141.
Austrālija: Ieva Šaulis 74Springfield Ave.Moonah 7009
Tasmania, Australia(telef.nav uzrādīts)
Kanada: Andrejs Brūmelis 3Tardree Place Scarborough, Ont, Canada MIR3x2
tel. (416)757-0672

Taču tie ir veci dati, vai kādu varēs sameklēt?

Visu labāko vēlot!
Alnis.


From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 12:19
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Aija, kā vienmēr prot visu labi "salikt pa plauktiņiem". Bet tie ļoti labi der arī kā padomi apdomāt pirms runā. Arī man!
Alnis.

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 12:26
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Sveiki!

Es par Jāņa Peniķa ieteikumu - Bojāru neņemt pilnā tāpēc, ka viņam nav iespēju uzņemties atbildību par savu polītiku - teicu tā:

> > Pie šitās rindkopas es kasu pakausi. Ne jau, ka es būtu kaut
> > kāds LSDSP sekotājs. Es pārāk maz zinu par Bojāru lai
> > skaitītos viņa piekritējs. Bet vai Jānis Peniķis domā, ka tādi
> > dūži kā Andris Šķēle un Vilis Krištopāns un Andris Bērziņš
> > u.t.t. būtu nopietnāk ņemami nekā Bojārs tikai tāpēc vien,
> > ka viņiem ir reālas iespējas pašrocīgi Latviju sačakarēt?

Un tagad Ausma pretī šitā:

> Pēc Jura sanāk, ka labs ir tikai tas, kas neko nedara un netaisās
> darīt, vienīgi vaimanā, cik Latvijā viss ir slikti.
> / . . . /
> Pašreizējie LSDSP runasvīri ar Bojāru priekšgalā ir tikai pīrāga
> kampēji, nevis valsts likumdošanas kārtotāji. Bojārs tieši vai
> netieši politikā bijis iekšā visu laiku, bet vairāk domājis nevis par
> likumiem, bet gan par gaisa jaukšanu, tāpat kā latviešu interešu
> paudējs Grīnblats. Tāpēc ļaut viņam izmantot RIT savā reklāmas
> kampaņā nav nekādas intereses. Tur esmu vienisprātis ar Peniķi.

Pīrāga kampēja arī ir Vaira Paegle, parakstījusi savu finansiālo saistību ar Andri Šķēli cerībā tikt pie augstiem amatiem. Ausma, es nedomāju ka kāds te liek priekšā ļaut Bojāram vai kādam citam lietot "Rītdienai" kā savu personīgo reklāmu. Es neesmu teicis, un arī Alnis nav teicis, ka "Rītdienai" vajadzētu turēt muti pēc sarunām ar Bojāru vai kādu citu un gaidīt turpmākas instrukcijas no Bojāra vai kāda cita..

Ja arī Bojārs izrādās liekulis savā polītikā, tad "Rītdienai" arī tā pateiks. Bet es esmu vienisprātis ar Jāni Peniķi, ka Bojārs ir vienīgais polītiķis Latvijā, kas nopietni virza uz priekšu šo lietu par vēlēšanu likuma demokratizēšanu. Un ja "Rītdienai" ir vienisprātis, ka šī lieta patlaban ir pati svarīgākā, tad Alnis darīja ļoti pareizi griezdamies vispirms pie Bojāra, nevis pie kāda cita. Nesaki vis, ka no manis teiktā izriet, ka labs ir tas, kas neko nedara!

Juris


From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 1:10
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Alnis rakstīja:

>Sveiki!
>Tā nu īsti nav. Ja man būtu jāizvēlas, es pirmkārt ietu pie Berklava,
>taču kad tur gāja Silārs, viņš mani neņēma līdz, liekot saprast, ka
>tas nebūtu ērti.
>Tagad Berklavs ir slimnīcā. Pēc Silāra vārdiem "Burtnieks" esot cieši
>saistīts ar klubu 415. Dabūju adresi un telefonu, bet nekad neatbild.

Pēdējā "Rīgas Laikā" Bendžamins Smits, "Wall Street Journal Europe" korespondents Baltijā, rakstā ar nosaukumu "Latviešu politiķi - āksti vai līdari?" Klubam 415 veltījis šādu aprakstu (41. lpp.):

"Pirms neilga laika es sastapu alternatīvu. Tas bija kādā dzīvojamā namā Pērnavas ielā, kur atrodas jaunatnes grupas Klubs 415 štābs. Telpā parādījās kāds dzīves paguris, vecs vīrs, kurš izskatījās pazīstams no fotoattēliem. Kāds no grupas līderiem stādīja viņu priekšā kā draugu un atbalstītāju Eduardu Berklavu - vienu no senākajiem latviešu tiesību aizstāvjiem, kurš kopā ar pašreizējo Latvijas Bankas prezidentu Einaru Repši savā laikā nodibināja LNNK. Tad Kluba 415 jaunieši un es atgriezāmies pie diskusijām par to, ko pelnījuši žīdi (nāvi) un par to, kad krievvalodīgos vajadzētu ievietot vagonos un nosūtīt uz austrumiem (cik ātri vien iespējams)."

Jautājums zinātājiem, kas tuvāk pazīst Klubu 415, - cik no šajā tirādē paustajiem apgalvojumiem atbilst patiesībai?

Otrs jautājums - vai vēl kāds sveikotājs ir iepazinies ar Bendžamina Smita rakstu pilnībā? Gribētu dzirdēt komentārus, jo raksts šķita interesants.

Tas noslēdzas ar vārdiem:

"Žēl, protams, ka daļa Latvijas politiķu ir pērkami. Taču viņi vismaz ir vāji. Viņi nenoklausās tavas telefona sarunas, nekonfiscē tavu īpašumu, neaizliedz tev ceļot. Ar to vien nepietiek, lai valdība būtu laba, taču pietiek, lai tā būtu labāka par komunistiem. Būtu jau jauki, ja ar laiku to nomainītu kompetenti tehnokrāti, kuru rokas ir pilnīgi tīras, taču tas var arī nenotikt - Latviju, gluži tāpat kā Itāliju, var turpināt pastāvīgi vajāt korupcijas skandāli. Taču no visām iespējām tā nebūt nav pati ļaunākā. Un arī tā ir svinēšanas vērta uzvara, ka drosmīgi, harismātiski un vājprātīgi līderi kā Berklavs ir atbīdīti malā. Žēl, protams, ka viņus nomainījuši glumi biznesmeņi. Tomēr, kā Budapeštā atzīmēja Havels, demokrātijas īstenais ienaidnieks nebūt nav tas, kam prasītos nomazgāt rokas. "Ienaidnieks ir cilvēks, no kura sejas nenozūd ietiepīgi nopietna izteiksme un acīs turpina spīdēt uguns.""

Vents

From: indulislacis@yahoo.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 2:58
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

--- Alnis Freibergs rakstīja:
> Aija, kā vienmēr prot visu labi "salikt pa plauktiņiem". Bet tie ļoti
> labi der arī kā padomi apdomāt pirms runā. Arī man!
> Alnis.

Prieks dzirdēt, ka arī Alnis to tagad apzinās.

Indulis

From: Girts.Zegners@t-online.de
To: vēstkopa SVEIKS sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 3:22
Subject: Klubu 415

Sveicināti !

Klubam 415 ir sava mājas lapa www.klubs415.x-i.net , kurā katrs var iepazīties ar viņu "ideoloģiju".

Manā uztverē pēdējos gados lielākus stulbumus neesmu lasījis. Atzīstos, ka es esmu pārliecināts un aktīvs atbalstītājs attīstībai, lai Latvija iestātos kā Eiropas Savienībā (ES) tā arī NATO. Es arī ņemu nopietni un akceptēju to, ja kādam ir iebildumi pret šo manu nostāju un manis favorizēto polītiku. Bet apgalvot, ka "ES = PSRS + $" ir pilnīgs absurds un prasta demagoģija, tāpat kā gandrīz viss viņu 10 iemeslos pret LR iestāšanos ES, kluba paustajā ideoloģijā žurnālā "Saules koks" pielikumā "Eirōrealists!".

Man ir baigi baigi žēl, ka cienījamam Berklavam nav izdevies atrast citus sabiedrotos un domu biedrus kā šos jaunos radikāļus, kas vispār nezina, par ko viņi runā.

Ģirts


From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 3:29
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Sveiki!

Indulis nevarēja savu prieku savaldīt:

Alnis Freibergs rakstīja:
> > Aija, kā vienmēr prot visu labi "salikt pa plauktiņiem". Bet tie ļoti
> > labi der arī kā padomi apdomāt pirms runā. Arī man!
> > Alnis.

Indulis abildēja:
> Prieks dzirdēt, ka arī Alnis to tagad apzinās.

Induli, vai Tu ilgi apdomājies, pirms Tu šito mums nosūtīji?

Juris


From: indulislacis@yahoo.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 3:41
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Juris vaicāja:
> Induli, vai Tu ilgi apdomājies, pirms Tu šito mums nosūtīji?

Loti pamatīgi - uz vienas kājas...! Es tikai priecājos, ka Alnis atzīst Aijas
padomu par lietderīgu - novēlu viņam to atcerēties.

Indulis

From: alnis@lis.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 4:39
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Ja mēs vienmēr būtu tik ļoti apzinīgi un taisni, pasaule būtu neinteresanta un rakstniekiem darba nebūtu. Bet tās tēzes Aijas plauktos taču izsaka mūsu grēcīgās dvēseles un domu lidojumus dažādos apstākļos...

Indulis rakstīja:
>Loti pamatīgi - uz vienas kājas...! Es tikai priecājos,
> ka Alnis atzīst Aijas padomu par lietderīgu -
> novēlu viņam to atcerēties.
>
>Indulis
>
Domāju, ka Tev tas arī nenāktu par sliktu!
Ar to arī nobeidzot!
Alnis

 

From: indulislacis@yahoo.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 2/25/01 5:25
Subject: Re: Fwd: saruna ar Bojāru.

Nu, joki pie malas! Ļoti ceru, ka Tev, un arī šejieniešu iesāktā kustība, pilnveidosies ar labiem padomiem, labiem iekļautajiem cilvēkiem šai kustībā un labiem atrastiem līdzdomātājiem. Padomā ko teicu - labs darbotāju kodols - izveido spēcīgu kustību ... bet vajag idejas! Lai gan šad tad pabakstāmies, arvien esmu gatavs palīdzēt.

Indulis

Kas jauns Latvijā?