From: ugis.berzins@swipnet.se
To: sveiks@latnet.lv
Date: 7/27/01 4:03
Subject: SV: SV: Par Skrundas lokatoru

-----Ursprungligt meddelande-----

Från: Gundar King [mailto:kingga@plu.edu]
Skickat: den 10 juli 2001 20:46
Till: sveiks@latnet.lv
Ämne: Re: SV: Par Skrundas lokatoru

< Uģim:
<LB var noteikt valūtas vērtību, bet to noturēt var tikai tad, ja nav jāizsmeļ valūtas rezerves. Tāpēc lata vērtību var noturēt pie mazām svārstībām. Ja lats novērtēts daudz par augstu, tad spekulanti, apmēram Džordža Sorosa modē, to pārdos līdz LB izšķirsies taupīt rezerves un latu devalvēs. Kā redzi, īstenībā viena no spekulantu funkcijām noved pie reālistiskas vērtības noteikšanas uz uzturēšanas. Ja Latvija vēlas augstākā līmeņa labklājību, ļoti svarīgi ir celt darba ražību tās visās formās un veicināt eksportu. Vispār var teikt, ka bez pietiekama importa seguma ar eksportu (vai citu vērtību pārdošanu ārzemniekiem), lata vērtība var tikai krist. Sertifikāti situācijā ir sava veida ilustrācija. Ja par latu nekā vērtīga nevar nopirkt, tā vērtība krīt un lata īpašnieki zaudē. Ja par sertifikātiem nekā nevar nopirkt, tad tiem vērtība ir ļoti maza.
Visu labāko! Gundars >


Gundar,
Pats vislabāk zini, ka zemes valūta nav uzņēmēja ražota prece bet gan "imaginārs" maiņas līdzeklis. Labi arī apzinies, ka noteikt "pareizo" valūtas vērtību nav izdevies nevienam kopš 16.gadsimta kad izveidojās pirmās kvantitātes (naudas vairuma apgrozībā) teorija. Visām teorijām ir savas vājās puses. Sevišķi tas attiecināms uz Latviju, kur būtībā neeksistē kaut cik ievērojama ražošana - galvenie ienākumi ir pakalpojumu sniegšanā, zemes resursu izpārdošanā un dzīvošanā uz parāda.

Nevienam spekulantam nav tik daudz Latu uzpirktu, lai varētu sekot Tavai teorijai, kas nav pielietojama, jo neviens uz maksimētu peļņu virzīts ekonoms neuzpirks valūtu par dārgu naudu, lai to lēti pārdotu ......

Valstij vienmēr ir pretlīdzekļi. Latvijā varbūt apgrozībā esošais Lats uz papīra ir nodrošināts, bet šajā skaitļu spēlītē nav uzrādīti valsts aizdevumi, valsts parādi un visas valsts un banku parakstītās "drošības"!

Pagātne rāda, ka noteicošie, garākā laika posma skatījumā, tomēr ir kvantitātes teorētiskie sakari (Cenas, naudas vairums apgrozībā, produkcijas lielums utt). Tātad stabilais Lata burbulis drīz pārsprāgs.

Latvijā, starp citu, nav atbilstošs produkcijas = ražotnes līmenis (Ar pakalpojumu sniegšanu un dzīvošanu uz parāda neviena ekonomika nevar uzplaukt un ziedēt). Nezinu nevienu ārzemnieku, kas lielākas vērtības ieguldītu Latos - to dara, pat paši latvieši (kam tā iespēja ir dota) - "stabilās" valūtās.

Mēs latvieši patiešām esam viena fantastiska tauta.

Uģis G. Bērziņš, gaidīdams uz Lata īsto vērtību

 

 Kas jauns Latvijā?