From: beldavsa@indiana.edu
Date: 7/30/01 11:59

Rakstā "Prezidentes hitleriskie saukļi neiederējas Dziesmusvētkos" autors ar niku Skeptiķis - Etiķis kaunas, ka ir latvietis dēļ to, ka valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga savā svētku runā "pārprotot, ka gaumīgi savienot nacionālās identitātes vērtības ar mūsdienīgiem emoncionālās izteiksmes paņēmieniem, veica savu Adolfa Hitlera cienīgo gājienu: lika pūlim aurot."

Liekas nozīmīgi, ka autors rakstā izmanto to pašu taktiku par ko kritizē VVF: manipulācīju ar emocijām. Tikai rakstam piedevās ir naids kādu vismaz Prezidentei nevar piesiet. Salīdzināt ar Hitleru, drīzāk nekā ar populārās kultūras izpausmēm ir provokācija, bet vai vērts? Tāpat nostādot VVFas gavilēm "mēs esam skaista tauta...gudra tauta...brīva tauta...Latvija! Latvija! Latvija!" negatīvo galējību - kas panākts ar pašnaidu?

aija

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 7/30/01 12:24

Sveiki!

Interesanti! Saņēmu vēstuli no viena man pazīstama tautieša kas par dziesmu svētkiem rakstīja, ka tie bijuši fantastiski, un visu laiku viņam bijusi slapja seja no prieka asarām, bet par VVF runu viņš teica, ka viņam no tās auksti palicis. Viņa it kā gribējusi hipnotizēt publiku ar atkārtotiem saukļiem, "Latvija ir stipra! Latvija ir skaista!", it kā radīt kaut kādu hokeja faniem pazīstamu ekstāzi, bet manam paziņam tas tikai atgādinājis skatu, kur Hitlers Nirnbergā saaurojas ar pūli un viņam esot bijis kauns un viņš nepacietīgi gaidījas prezidentes aiziešanu.

Juris

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 7/30/01 12:50

Acīmredzams Vairiņa neizskolojās par labu čīrlīderi (cheerleader), ja faniem tā netika. <g> Katram savs talants...

Bet delfisti! Tik baigi nopietni tipi!

aija

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 7/30/01 1:00

At 17:53 01.07.30., Aija Veldre Beldavs rakstija:

< Rakstā "Prezidentes hitleriskie saukļi neiederējas Dziesmusvētkos" autors ar niku Skeptiķis - Etiķis kaunas, ka ir latvietis . . .  >

Īsi sakot: ignorē. Tas bija Delfi sadaļā "Ziepju kaste" (pec asociācijām ar Haidparku Londonā, kur katrs varot nostāties kaut vai uz ziepju kastes un runāt ko grib ;-) Vienmēr atradīsies kāds idiots, kuram viss liekas slikti. Tādam arī ir tiesības runāt, bet tādēļ jau mums pārējiem nav obligāti jāklausās vai jālasa.

Skatījos TV abus lielos koncertus - Deju svētkus un vakar Dziesmu svētkus. Nožēloju, ka atvaļinājumu neiekārtoju nedēļu ātrāk un nevarēju būt starp reālajiem skatītājiem. Prezidentes uzruna vakar bija, protams, emocionāla, bet manuprāt tajā nebija nekā īpaši pārspīlēta. Vienkārši TĀDOS svētkos emocijas vienmēr situšas augstu vilni. Man arī patika, ka prezidente tautas tērpā gāja kopā ar lielo gājienu (vēl pa dienu, stipri pirms koncerta), pie tam nevis dučiem apsargu ciešā ielenkumā kā citās valstīs redzēts, bet brīvi starp dalībniekiem. Nu labi, bija tur tuvumā arī daži drošības cilvēki, kā manai neprofesionālai acij likās ;) bet kopumā iespaids likās ļoti labs. Arī gaismas un krāsu efekti bija, pat pēc TV attēla spriežot, lieliski, un tie cilvēki kuri tur bija klāt, ir stāvā sajūsmā.

Visu labu, Harijs

 

From: alnis@lis.lv
Date: 7/30/01 3:05

Sveiki!

Negribu aizskārt Jura paziņu, jo viņam dzīvē ir nācies pamatīgi ciest, ja tādas emocijas radušās, taču man, maniem zināmiem cilvēkiem tāds pat prātā nav nācis. Visi uzskatām, ka tas bija forši, īsti vajadzīgi, turpinājums viņas brīnišķīgajai runai pie Brīvības pieminekļa, kas mudina mūs strādāt latvijas uzplaukuma labā, saprast, ka esam stipri, nelokāmi, neuzveicami. Tas bija kā mudinājums darīt, būt aktīviem, pašiem veidot savu dzīvi- tas pats ko Tu nupat rakstīji RIT. Tikai, domāju, ka ejot runāt, viņa nebija tā domājusi, taču redzot lielo tautas kopu, kura skatījās ar gaidām, cerību un mīlestību, viņai tas iznāca- pašai negaidīti, no sirds dziļumiem.

Šie dziesmu svētki un Brīvības pieminekļa atklāšana- tie bija notikumi, kuru dēļ vien bija vērts dzīvot! To nav piedzīvojušas pāudzes pirms mums un arī pēc mums nebūs lemts. Mēs esam viena fantastiska tauta!!!!!

Alnis.

 

From: AstridaJ@aol.com
Date: 7/30/01 3:28

Es arī dzirdēju prezidentes runu. Man tā likās aizraujoša un aizkustinoša jau tāpēc vien, ka es zinu - viņa to visu teica no sirds. Pēc tam es dziedāju Dievs svētī Latviju un visas citas dziesmas, kurām publika dziedāja līdz, neskatoties uz to, ka padziedāt vispār nevaru. Jaunais cilvēks, kas par prezidentes runu sūdzējās varbūt ir tas pats, kas pa to laiku, kad pārējie dziedāja Dievs svētī Latviju, runājās pa mobilo un gluži netraucēts pastaigājās, pie kam runāja.

 

From: aabele@madona.lv
Date: 7/30/01 3:28

Izskatās, ka neiecietība ir latviešiem raksturīgākā īpašība. Manuprāt, notika unikāls gadījums - koncerta gaisotne bija tā, kas ietekmēja prezidenti, nevis prezidente ietekmēja pūli, kā to savulaik darījis Delfos pieminētais Ādolfs. Mežaparkā nebija pūlis, tā patiesi bija stipra, vienota tauta. Mīkstpēdiņi jau tādu koncertu nevar dabūt gatavu. Bet dažiem VVF emocijas uzkritušas uz nerviem. It kā viņa nebūtu cilvēks. Protams, latviešu mentalitātei būtu pieticis ar vienu vai diviem saucieniem. Bet vai tāpēc visam pārvilkt pāri treknu, melnu strīpu?

Lai tas Skeptikis-Etikis, DELFI lasitajs, savu īgnumu patura pie sevis, ar savu skābumu nebojā citiem svētku prieku! Jo prieka un labvēlīgu emociju nekad nebūs par daudz.

Ausma

 

From: wanamassazoo@aol.com
Date: 7/30/01 3:29

Sveiks Juri. Gribētu gan zināt kāda vecumā vēstula rakstītajs bij. Domāju ka prezidenta ar nolūku uzrunāja jauno paaudzi vairāk ne tikai mūs ar paregotiem vārdiem. Ja vina ar to aizskāra smalkās ausis es to nedzirdēju par radio. Uzruna bij pilna ar dzīvību un cerību. Tāpat kā māte kas audzinā bernus caur grūtībam. Vaira Vika Freiberga gribēja uzmudināt jauniesus lai nepazaude dūsu caur siem sliktiem laikiem. Nākotne pieder mūsu bērniem. Visu labu. Zigrida

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 7/30/01 4:07

Sveiki!

Es neteikšu vairāk, kā to vissvarīgāko - tas cilvēks bija latvietis un lai nu ar to pietiek. Vēl tikai pateikšu, ka tas cilvēks nebija arīdzan nekāds mīkstpēdiņš. Tas ir galīgi vienalga cik viņš vecs un tas ir galīgi vienalga vai viņš ir iekšlatvietis vai ārlatvietis un ja arī es jums pateiktu tā cilvēka vārdu tas jums itin neko nenozīmētu. Nu labi. Pateikšu, ka tas cilvēks nebija piecus gadus vecs un viņš citādi ir ļoti labās domās par VVF un viņas amatu neapskauž. Vēl varu pateikt, ka tas cilvēks pa himnas laiku noteikti nerunāja pa mobilo.

Iespējams, ka, ja es pats tur būtu bijis klāt, es arī būtu aurojis cik smuks un cik stiprs es esmu un būtu no tā guvis pacilājumu bet es gan drīzāk domāju, ka es būtu lielāku pacilājumu guvis no kopējās dziesmas un no saskatīšanās ar tautiešiem.

Juris

 

From: ezergail@ithaca.edu
Date: 7/30/01 5:09

Dzirdeju VVF runu radifonā. Man vina izklausijas tiri efektiga. Ar drusku vairak prakses tādas runas paveids var būt loti sekmīgs. Salidzinat VVF runu ar Hitlera runām ir bez pamata. Hitlers tada tipa runā nekad neiegaja. VVF imitē Jessy Jacksonu ne Hitleru. Novelu vinai labas sekmes tadas orotorijas paveidā.

ezergailis

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 7/30/01 6:00

Sveiki!

Nu redziet, ko starp vairāk nekā 300 DELFI atsauksmēm par prezidentes runu atradu - tas taču mūsu pašu Jons Plunts, alzo noun ez Daffy Duck!! Atzīšos, ka šitas mani pārsteidz.

Juris

 

<Jons Plunts, Jon.Plunt@gmx.li, 30.07.2001 17:52

Ir tā latviešu tautiņa viena līdēju tautiņa. Redz kā norej tos pāris drosmīgos, kuri Vadoni saņēmušies pakritizēt, nosaukt viņas lētos gājienus īstajā vārdā - pār lētiem psičotrikiem, nacistiem un komūnistiem piederīgiem.

Vaira Vīķe Freiberga mani un manu latviešu tautu vakar publiski pazemoja. Vārda burtiskā nozīmē. Es apzinos sevi kā latvieti, kā sevi cienošas, drosmīgas un korektas tautas pārstāvi. Mani bija pazemojoša sajūta, ka mums vakar pašas valsts prezidentes aicinātiem vajadzēja skaļi maurot "Mēs esam drosmīgi, Mēs esam skaisti, ..... "

Par šo gājienu VVF vajadzētu augstskolas un pamaskolas diplomu atņemt. Es kā LATVIETIS VIENMĒR ESMU JUTIES DROSMĪGS, SKAISTS UN GUDRS! Man nevajag, nevienam no mums nevajag skaļi maurot, lai šo apziņu iedzītu sev galvā. Tā jau tur ir ilgāk nekā Rīga pastāv. Mums to sen nevajag nevienam pierādīt. Arī pašiem sev. Mēs esam lepna tauta un būsim lepna tauta. Latviešu strēlnieki dziedāja par Ķemermiestiņa Anniņu un gāja vāciešus un krievus bariem klapēt. Viņi kaut kā iztika bez skaļiem, maurojošiem lozungiem. VVF kā psičologijas doktore sen varēja saprast latviešu tautas mentalitāti un saprast, ka šai tautai nav nekad pierasts skaļi un dižaminīgi izrādīties. Latvietis ir lepns, kluss, sevi dziļi cienošs arčetips. Gan jau VVF tu to kādreiz spēsi saprast un nemēgināsi pazemot latviešus ar lētiem pirmā kursa psičotrikiem.

"I' have a Dream, I' still have a Dream..."

Martins Luters King's būtu ļoti kaunējies par šādu tizlu runu no VVF.>

 

From: AstridaJ@aol.com
Date: 7/31/01 3:36

Juri, vai Daffy jeb Tevis pieminētais superlatvietis, kas tik ļoti nokritizējis Vairas runu nav tas pats, kas neilgi atpakaļ bija tik ļoti lepns uz savu latvietību, ka gribēja atdot Latvijas pasi un kļūt par Roņu salas pilsoni? Ja tā, tad visi komentāri lieki. Vairas popularitāte ir tik augsta, kā vēl līdz šim nevienam politiķim nav bijusi. Vai tādēļ kungiem sāk nepatikt? Astrīda, kas sāk izskatīties pēc jautājuma zīmes.

 

From: ugis.berzins@swipnet.se
Date: 7/31/01 5:32

Nesaprotu vairs sveikotājus un diskusijas .... Es biju drošs, ka esam pārliecināti ka "Latvija ir skaista" un ka "Latvija ir stipra". Ka esošā vara Latvijā valsts stiprumu izmanto savām privātām vajadzībām un nevis tautas labā, ir cita "dziesma" .... KAS TAD TEIKS KA LATVIJA IR SKAISTA JA MĒS PAŠI TO NEDARĪSIM? (Mēs kas to zinam). KAS TAD TEIKS KA LATVIJA IR STIPRA JA NE MĒS PAŠI? (Varbūt ar skatu uz nākotni!) Acīmredzot tie, kam nepatika VVF runa un to "zākā" ir tie kas nes Latvijas slavu pasaulē ar informāciju ka :"Latvijas sievietes un meitenes ir ielasmeitas!" Nevaru patiešām atcerēties, ka M L King "I have (had?) a dream" jebkad būtu ticis salīdzināts ar sporta arēnu saukļiem! Pasaules pazīstamu personību runas, jau no seno grieķu laikiem, (par gadu simteņiem pirms tam nemāku spriest) ir daudzkārt izcēlušās ar šāda veida retoriku! Būtu bijis labāk, ja vēstules rakstītājs būtu turpinājis dzīvot dziesmu un pastalu pasaulē, jājis pieguļā un neizteicies par lietām kuras viņš (viņa) nesaprot! Mēs latvieši patiešām esam viena fantastiska tauta!

Uģis G. Bērziņš, pārliecināts ka Latvija ir skaista un ka Latvija būs stipra!

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 7/31/01 7:17

Sveiki!

Uģis Bērziņš izteicās tās:

< Nevaru patiešām atcerēties, ka M L King "I have (had?) a dream" jebkad būtu ticis salīdzināts ar sporta arēnu saukļiem! >

Tas Jons Plunts kas MLKingu pieminēja, ja es viņu pareizi būšu sapratis, nemaz nesalīdzināja Kinga slaveno runu ar sporta arēnu saukļiem. Viņš salīdzināja VVFreibergas runu ar MLKinga runu un konstatēja to nesalīdzināmu.

Interesanti, jo amerikāņu melno kultūrai piemīt ļoti spēcīga oratorija. Kā jau Andrievs Ezergailis pieminēja, viņam likās, ka Freiberga ir kā mēģināja imitēt slaveno mācītāju, "Varavīksnes koalīcijas" vadītāju Jesse Jackson.

Bet melno oratorijas efekts ir pavisam cits, nekā tas, ko Vaira mēģināja panākt. Melnie runā viļņojošos tempos, atkārtodamies ar variācijām un pauzēm. Viņi nekad nemudina auditoriju uz kopsaucieniem. Saucieni rodas spontāni un individuāli. Vispār, Kinga runā nebija neviena sauciena.

Es domāju, ka Vairas runas aprunāšana nenorāda uz kaut kādu nepiedienīgumu vai pliku skaudību no kungu puses. Neviens neapšauba Vairas lielo popularitāti un visi novēl viņai tikai labu. Labāk šitā nekā ūdeni mutē turēt.

Un vēl viena lieta. Latvieši tiešām ir kungi paši savā zemē, un tas, ka latviešu šmuces ir tagad tikai pašu latviešu vaina prasa citādu oratoriju nekā mēģināt imitēt Amerikas melnos, kuriem morālais īpatsvars ir salīdzinājumā drusku lētāks.

Vēl es nesavaldīšos un pateikšu, ka man Vairas runa patika daudz, daudz labāk, nekā Jāņa Vanaga nesprediķis pagājšgad 18. novembrī.

Juris

 

From: Jon.Plunt@gmx.li
Date: 7/31/01 8:11

Sveiki, sveiki

Jā, es kritizēju VVF runu Mežaparka estrādē.

Jā, esmu solidārs ar Daffy Duck domās, ka šad un tad gribas nolikt LR pasi un emigrēt uz Roņu salu.

Jā, es esmu lepns, ka esmu latvietis.

Jā, tieši tā tas ir un zem katra vārda es varu paraxtīties apakšā un pamatot tos.

Par to runu Mežaparka estrādē. Jā, es tur biju un dzirdēju to. Jā, es aiz kauna kodu sev apakšlūpā un jutos samulsis. Apkārt man bija daudz jaunu un ne tik jaunu cilvēku. Arī viņi īpaši necentās kliegt līdzi VVF aicinājumam un izskatījās samulsuši.

Jā, arī mani paziņas otrā dienā ne visai glaimojoši izteicās par VVF runu un mēginājumiem provocēt viņus uz kaut kādām pūļa histērijām.

Tas lielākais ko pārmetu VVF ir - FALŠUMS. VVF izmantojot savas profesionālās zināšanas un mēgināja manipulēt ar

pūli. Uzskatīt Dziesmu svētku auditoriju par manipulējamu pūli man neliekas nekas cienījams. VVF acīmredzami nedarīja to ko viņai vajadzēja patiesībā DARĪT. Un tas ir - KĀ VALSTS PREZIDENTEI UZRUNĀT SAVU TAUTU NO SIRDS.

Manuprāt tas bija tas ko viņa neizdarīja. Tā vietā bij' tas lētais cirks.

Un te nevar pārmest VVF oratora māxlas trūkumu. Ja vārdi nāk no sirds, tad tauta tos saprot un sadzird pat ja tie tiek čuxtus čuxtēti.

Jā, es raudāju un raudāšu vienmēr, kad atcerēšos kā Ieva Akurātere no tās pašas skatuves pirms vairāk kā desmit gadiem dziedāja "Palīdzi Dievs, palīdzi latviešu tautai..." Tas bija un ir dziedāts patiesi un no sirds. Akurāterei es noticēju uzreiz un ticēšu vienmēr.

ads

Jons Plunts

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 7/31/01 8:24

Juris Žagariņš rakstīja:

< Nu redziet, ko starp vairaak nekaa 300 DELFI atsauksmēm par prezidentes runu atradu . . . >

Neliela atkāpe. Kādreiz padomju laikā, jau sākuma kursu students būdams, es joprojām (tāpat kā vairākums) biju cieši parliecināts, ka varu un partiju līdz histēriskumam atbalstošas "darbaļaužu vēstules" laikrakstos tiek vienkārši safabricētas redakcijās vai partijas komitejās. Tad kāds no pieredzejušākiem studiju biedriem man izskaidroja vienkāršu lietu: pietiekoši lielā skaitā vēstuļu vienmēr var atrast visdažādākas, pilnā diapazonā no "par" līdz "pret". Tās atbalsta vēstules vairumā gadījumu nemaz nebija safabricētas, nebija vajadzības to darīt - tās tikai bija rūpīgi atlasītas no patiešām redakcijā saņemtajām. Neliela "astīte" no visa viedokļu spektra (protams, cik nu cilvēki vispār toreiz uzdrīkstējās rakstīt) atlases rezultātā tika parādīta kā gandrīz vienīgais uzskats. Tā pat nebija viltošana, tikai klasisks propagandas paņēmiens. Kompartijai tā bija izdevīgi.

Negribētu nevienu apvainot Sveika lasītāju viedokļa ietekmēšanas mēģinājumos ;-) bet tomēr Delfi šie prezidentes kritizētāji nebūt neguva lielāko atbalstu. Neveidosim katrs savu "darbaļaužu vēstuļu" atlasi PSRS laiku avīžu metodikas stilā. Ja kāds velas, iekš http://www.delfi.lv/ ir un vēl kādu laiku būs lasāmas visas tās atsauksmes. Ja pamēģināsiet balsot par kādu no tām, dabūsiet redzēt pašreizējo punktu sadalījumu atsauksmēm tajā lappusē. +90 un vairak punktu - tas ir DELFI mērogos _ļoti_ daudz; Plunta vērtējums šobrīd ir -7 punkti (t.i. no tiem 4 cilvēkiem, kuri vispār vērtējuši, _visi_ devuši negatīvu vērtējumu). Aizejot uz "Ziepju kasti" no sākuma lapas un tālāk uz apskatāmo rakstu, balsot par atsauksmēm var joprojām, līdz kamēr rakstu pārcels uz arhīvu.

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 7/31/01 8:39

Jon Plunt rakstīja:

< VVF izmantojot savas profesionālās zināšanas un mēgināja manipulēt ar pūli. >

Kāpēc lai prezidente neizmantotu savas zināšanas? Manuprāt, salīdzinājumā ar citiem politiķiem viņa tās pārāk maz izmanto... Dažus citus mūsu politiķus klausoties, tajās runās kā īlens no maisa lien ārā primitīvos NLP pamatkursos un citās mentālās agresijas nodarbībās šā tā apgūtas zināšanu druskas, kuras tiek izmantotas dažkārt ļoti apšaubāmiem mērķiem. VVF varbūt tieši pietrūkst zināšanu par praktiskajām manipulācijas metodēm, bet katrā ziņā man nav šaubu par viņas nolūku godīgumu un vēlēšanos izkustināt tautu no dziļās apātijas, kurā to iedzinušas - cita starpā - arī desmit gadu ilgās melnā negatīvisma dubļu straumes pa visiem masu informācijas līdzekļu kanāliem.

Tāpat ka VVF franču valodas zināšanas padara vieglākus kontaktus ar Franciju un ir noteikti jāizmanto, arī jebkuras citas savas zināšanas ikvienam no mums būtu jāizmanto tautai un valstij par labu. Man tāda rīcība liekās cienījama un visnotaļ atbalstāma.

Harijs

 

From: Jon.Plunt@gmx.li
Date: 7/31/01 8:53

Sveiki, sveiki

Re ko Harijs raxta:

< Delfi šie prezidentes kritizētāji nebūt neguva lielāko atbalstu. >

Nu, ko lai dara. Metīsim to Pluntu cietumā par valdības kritizēšana un antilatvietiskuma propagandu! Vai vēl labāk - uzsliesim Doma laukumā sārtu un sadedzināsim viņu dzīvu. Kā redzams malkas pienesēji un uguns pieškīlēji netrūx.

Paldies, Harijam par simetriju. Mazliet asmiteriski gan izskatījās.

Bija runa par brīvu viedokli, brīvā valstī. Lai arī šis viedoklis nebūtu glaimojošs Valsts ierēdnei NR 1. prezidentei vai Vadonei. Man ir, mums ir tiesības uz brīvu vārdu.

ads
JP

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 7/31/01 9:05

Sveiki!

Ak kungs! Harijs nemaz negribēja mani apsūdzēt par padomjstila propagandas ražošanu:

< Tā pat nebija viltošana, tikai klasisks propagandas paņēmiens. Kompartijai tā bija izdevīgi. Negribētu nevienu apvainot Sveika lasītāju viedokļa ietekmēšanas mēģinājumos ;-) >

Joheidi, Harij! Vai tad tiešām kritizēt nevar citādi, kā ar pirkstu vējā?

Ziniet, ja mēs te visu rītu tikai to vien lasītu, cik viss ir burvīgi un viss ir skaisti un IKP lido pa gaisu un Aldari un šprotes var dabūt Adisababā un prezidente is skaista un prezidente ir gudra un prezidente ir stipra - goda vārds es uz sava pogdēlīša apvemtos.

Juris

 

From: guns@baltcomnet.lv
Date: 7/31/01 9:11

Nedomāju nevienu kritizēt, tomēr arī es tai brīdī dziļi mulsu, dziedātāju pulkā stāvēdams. Nebiju ne tuvu vienīgais, kurji jutāmies apjukuši, neizpratnē cits citu klusi, vaicājoši uzlūkojot.

Labprāt uzklausītu mazāk emocionālu, vairāk kvalificētu viedokli. Uzdrīkstos apgalvot, ka uzstāšanās nebija gluži veiksmīga tieši profesionālajā aspektā, īpaši, ja dzirdētās pašiedvesmas formulas tika iecerētas jau iepriekš. Tējai ar medu cukura neprasās...

Ja tās izpaliktu, cildinātu Prezidenti arī par šo viņas uzstāšanos pie katras izdevības, kā to līdz šim brīdim esmu darījis vienmēr un, ļoti ceru, varēšu arī turpmāk.

Gunars

P.S. Ja kāds ļoti vēlas, lai raksta arī mani "tautas ienaidnieku" listē. Mehānisms vienkāršs: kurjš nav ar mums, tas ir pret.

 

From: ed@deepsky.com
Date: 7/31/01 9:27

Nevarēju visu runu noskatīties, paguvu tikai dažas daļas redzēt Internetā, bet man arī likās ka te kaut kas falšs bija, nelikās īsti dabīgi.

Es ari atceros līdzīgu runu, kur tauta raudāja no sirds - gadus atpakaļ (20+) Dz. Svētku atklāšanas koncertā Toronto VVF bija aicināta dot atklāšanas runu. Viņas tēma - Divas māsas kopā dzied, viena Rīgā, viena Toronto (vai kas tam līdzīgs), tiešām iespaidīga runa. Žēl - liekas, ka viņai šoreiz misējās.

Edgars

 

From: aija_atis@yahoo.com
Date: 7/31/01 10:34

Labrit,

Man pāris lietas sakāmas par intelektuāļiem Pluntu un Žagariņu. Intelektuāļiem jau patīk pašiem uzņemties atbildību par saviem uzskatiem, pašiem izdomāt par ko raudāt un par ko smieties. Intelektuāļi jau tāpēc ir intelektuāļi, ka nepiedalās pūļa lietās -- kā smejies, stāv nomalus un vēro.

Nu un VVF ta izvēle nav viegla. Vai nu apmierināt intelektāļus ar dziļām un klusi teiktām domām (piesaucot Dievu un likteni), vai arī runāt ar ne-intelektuāļiem, kuri jūtas pazuduši, un kuriem nav īsti skaidrs, kas Latvijā notiek, un kā tai ir jāizskatās. Es domāju, ka VVF dara pareizi runājot ar ne-intelektuāļiem, jo (1) viņu ir vairāk, jo (2) viņi kaut ko dara, un (3) no viņiem ir atkarīga šīs valsts nākotne.

Sirdsbijībā, Atis

P.S. Kāpēc Plunts raud, kad dzied par mūsu bezspēcību un to, ka viss ir tikai Dieva rokās, bet ir briesmīgi sašutis, ja kāds pasaka, ka mēs paši esam tie lēmēji?

 

From: Jon.Plunt@gmx.li
Date: 7/31/01 11:08

Re ko Sirdsbijiba, Atis raxtīja:

< Kāpēc Plunts raud, kad dzied par mūsu bezspēcību un to, ka viss ir tikai Dieva rokās, bet ir briesmīgi sašutis, ja kāds pasaka, ka mēs paši esam tie lēmēji? >

Plunts raud par to, ka prezidente labu gribēdama Neirolingvistiski programmē tautu. Plunts raud par to, ka mūsu pašu prezidente nav sapratuse, ka latviešu tauta nav jāprogrammē, bet gan jāuzrunā no sirds. Es neraudu par mūsu bezspēcību un ka viss ir Dieva rokās. Viss tiešām ir Dieva rokās, bet ja mēs paši neko nedarīsim, tad ari Dievs nepalīdzēs:):)

Ja kāds man pasaka, ka mēs paši esam lēmēji, tad es neesmu briesmīgi sašutis. Es esmu sašutis, ja man kāds liek skaļi un publiski kliegt, ka es esmu pats sava likteņa lēmējs. Nu, nav vairs tas man jādara. Es to sen jau zinu un nu jau kādi desmit gadi pagājuši kopš mēs esam izcīnijuši tiesības atjkal paši savu likteni lemt, bez skaļiem vārdiem. Es nezinu kādā mucā VVF ir auguse, ja nav to pamanījusi un liek mums kā tādiem sektantiem šo apziņu iedzīt ar rituālu palīdzību. Ja šī apziņa nebūtu bijusi, tad pirms desmit gadiem nekas lāga nebūtu sanācis. Arī pirmā republika nebūtu sanākuse. Latvietim šī apziņa, ko VVF mēgināja iedzīt ir jau sen un dziļi. Esmu apvainojies par mēginājumu apšaubīt to un ar nepieņemamām metodēm dzīt to vēlreiz iekšā.

Un te nav nekāda runa par pseidointelektuālismu. Ir runa par brīvu viedokli, brīvā valstī. Lai arī šis viedoklis nebūtu galimojošss Valsts ierēdnei NR 1. prezidentei vai Vadonei. Man ir, mums ir tiesības uz brīvu vārdu. Un es neatteikšos no tā tikai tādēļ, ka lielākā daļa nespēj to pieņemt.

ads
JP

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 7/31/01 11:18

Atis:

< Intelektuāļi jau tāpēc ir intelektuāļi, ka nepiedalās pūļa lietās -- kā smejies, stāv nomalus un vēro. >

Mācās no kļūdām un sekmēm. Labāk tādu kas izmēģina, sevišķi kad tautā ekstrēmi apstākļu (apātija, negatīvisms, depresija), nekā tādu kas baidās jebko darīt jo ir vairāk bailes no kritikas nekā no sekām neveikt darbu.

Nenāktu pa sliktu, ja tautā pieaugtu tolerance ļaut cilvēkiem izmēģināt pēc sava rakstura un stila un šo ņemtu perspektīvā, nevis kā nezkādu traģēdīju. Būtu labi, ja nebūtu pārāk plāna jūtīga āda bet ņemtu mēģinātāja motivācīju vērā.

So varbūt viņai neizdevās, nezinu, bet salīdzināt ar hitleru ir tikai provokācija. Viņai "feedback" par metodiku noteikti vajaga. Un bleķis ar neurolingvistisko programmēšanu, man no tāda nu gan nav bailes, tā ir padomju atlieka paranoja. Tāpat Iedomāties, ka kāds patiešām vajātu un gribētu dedzināt VVF kritiķus. Vienkārši pārspīlēts!

aija

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 7/31/01 11:27

Jon Plunt rakstija:

< Ir runa par brīvu viedokli, brīvā valstī. Lai arī šis viedoklis nebūtu glaimojošs Valsts ierēdnei NR 1. prezidentei vai Vadonei. Man ir, mums ir tiesības uz brīvu vārdu. >

100%. Par to manuprat šaubu nav. Un ne tikai Tev ir tadas tiesibas, bet mums visiem.

Visu labu, Harijs

 

From: aija_atis@yahoo.com
Date: 7/31/01 12:22

Paklau Plunt,

Es negribu būt ietiepīgs, bet man ir vēl divas lietas sakāmas.

Pirmā, vai tu tiešām domā, ka tava latviskuma izjūta -- gandarījums par sevi, drošība, pārliecība par savu piederību, nākotnes skatiens (un visas citas labas lietas) ir plaši atrodamas arī citos latviešos? Rīgā es to īsti nesaskatu, arī laukos un mazpilsētās cilvēkiem nav tik viegli kā tev.

Otra, nu tu nevari vienlaicīgi apgalvot šīs divas lietas.

< Es neraudu par mūsu bezspēcību un ka viss ir Dieva rokās. Viss tiešām ir Dieva rokās, bet ja mēs paši neko nedarīsim, tad ari Dievs nepalīdzēs:):) >

Redzi Plunt, no vienas puses, ja ir liktenis, tad viss ir kā akmenī iekalts. No mums nekas nav atkarīgs. Mēs tā kā mazas zivtiņas uz āķīša varam spirināties, bet liktenis notiks, vai nu mēs par to zinām vai ne. No otras puses, ja viss ir mūsu rokās, tad mēs veidojam nākotni, un liktenim tur nav daļas. Nu nevar tās lietas apvienot. (Ko gan 'īsts' intelektuālis Plunts, tāds ar domas brīvību un raksturu, teiks par šo mazo dilemmiņu).

Vēl arvien,
sirdsbijībā Atis

 

From: jg@gaze.lv
Date: 7/31/01 12:33

Jon Plunt rakstīja

< Plunts raud par to, ka prezidente labu gribēdama Neirolingvistiski programmē tautu. ... >

Nepārprotami runas samākslotības piegarša sabojāja svētku tīrības sajūtu, bet nevajadzētu Vairu nosodīt pārāk bargi. Atceries to latviešu dzīves, kuri ne reizi mūžā nav uzdrīkstējušies apzināties, ka pieder skaidrai, cildenai tautai. Nu vienreiz viņi to ir pateikuši!

Ar neirolingvistisku programmēšanu te nav nekādas līdzības.

Jānis

 

From: RSpuris@aol.com
Date: 7/31/01 7:28

Nav šaubu: mēs varam būt tiešām PATEICĪGI par Plunta vēstuli, jo iznākums bija vienreizēja mācību stunda demokrātijā. Tas ir: labs pierādījums, ka nekad visiem neviena runa nebūs vienlīdz pieņemama vai tās forma atbalstāma. Japiekrīt Jurim: tas būtu briesmīgi - šī pilnīgā vienādība uztverē un domāšanā. Un vienai daļai pārmērības izjauca svētku sajūtu. Vismaz es to tā saprotu no visa dzirdētā.

Arī otra mācība šeit parādās: neviens pārspīlējums/galējība, gudrā vārdā ekstrēmisms, parasti pie laba gala neved, kādēļ no tā jāvairās kā no katras kļūmes. VVF noteikti gribējusi labu (pietiekami viņu pazīstam šai dīķa pusē) - vēlējusies izmantot gadījumu un atbrīvot tautu no mūžīgās ņaudēšanas par nevarēšanu, sevis necienīšanas, kas vairumā ir ļoti izteikta starp šodienas latviešiem Latvijā. Izskatās ka VVF šoreiz mazliet pāršāvusi pāri par strīpu, jo tādus kuri nav mūžam raudājuši par nevarēšanu un necieš no mazvērtības apziņas, kā Plunt, šāda veida mēģinājums varēja aizskārt. Paldies ka Plunts to nenoslēpa! Taču tādēl atkal nevajag pārspīlēt - neatņemsim VVF diplomus, un neliksim Pluntu uz sārta - viņi abi ir mūsu bagātība. Kā katrs kurš tik karsti mīl savu tautu un valsti ka kādreiz tās dēl arī "pārlec pār ilksi". Ne tā? Ričs.

 

From: liepag@idirect.com
Date: 7/31/01 10:18

Es te esmu ļoti tālu no Latvijas Dziesmu svētkiem un VVF slaveno runu esmu redzējusi tikai internetā. Ir skaidrs, ka tā ir izsaukusi emocijas. Es esmu kluss cilvēks, parasti skaļi nekliedzu. Kliedzu tikai tad, ja mani kāds ļoti nokaitina. Mans vīrs, turpretī, no rīta izlec no gultas un norēcas. Tā viņam ir tāda labsajūtas izpausme. Vai tad ir tik briesmīgi ļaut tādiem, kā manam vīram, pacelt priecīgu balsi dziesmu svētkos?

Anita.

 

From: Jon.Plunt@gmx.li
Date: 8/1/01 7:44

Sveiki, sveiki.

Atis nostāda Jonu Pluntu mūžīgās dilemmas priekšā sekojoši jautādams:

< Redzi Plunt, no vienas puses, ja ir liktenis, tad viss ir kā akmenī iekalts. / . . . / No otras puses, ja viss ir mūsu rokās, tad mēs veidojam nākotni, un liktenim tur nav daļas. (Ko gan 'īsts' intelektuālis Plunts, tāds ar domas brīvību un raksturu, teiks par šo mazo dilemmiņu). >

Plunts mēginās atbildēt:

Redzi, Ati, ja es spēšu Tev puslīdz sakarīgi atbildēt uz šo mūžīgo jautājumu, tad varēšu sevi likt blakus pasaules dižākajiem filosofiem:):) Ļoti sarežgīts jautājums uz kuru faktiski atbildes nav rastas un nezinu vai jelkad tix rastas.

Tā pareizā atbilde ir kaut kur pa vidu. Liktens veido mūs un mēs paši veidojam savu likteni. Katram savs liktens cik vinš spēj ietekmēt savu likteni. Tā ir katra iekšējā nolemtība cik lielā mērā katrs ir savā sirdī, pārliecībā un darbībā ir fatālists. Nenoliedzami, ka katram gadījies redzēt savā dzīvē absolūti nepārprotamu Likteņa pirxtu. Jo tālāk dzīvo, jo vairāk to redzi un saproti. Tomēr no otras puses būtu mulķīgi gaidīt, kā liktenis Tevi aiz rociņas vedīs cauri dzīvei.

Negribētu piekrist, ka Liktens katram ir akmenī kalts. Drīzāk - viss plūst un mainās.

Vēl Atis norāda, ka Jonam Pluntam viss ir vieglāk nekā dažiem labiem citiem:

< . . . vai tu tiešām domā, ka tava latviskuma izjūta -- ir plaši atrodamas arī citos latviešos? >

Es nestādu sevi kā kaut kādu latviskuma sajūtas etalonu - lepnu, pārliecinātu un drošu. Es nezinu cik tas ir latviski, bet domāju, ka katram cilvēkam, lai arī no kādas tautas vinš nāktu, ir jābūt piepildītam ar pašcieņu. Tai skaitā latviešiem. Ja es spēju cienīt sevi, tad es spēju cienītu visu savu tautu, ja spēju cienīt savu tautu, tad es spēju cienīt arī citas tautas. Ja mēs šo ķēdīti ritinām uz atpakaļu, tad droši varu teikt, ja kāds neciena citas tautas, tad vinš nespēj cienīt arī savu tautu un ja vinš nespēj cienīt savu tautu, tad šaubos vai vinš ciena pats sevi.

Atzīšos, ka dažubrīd lamāju vai no zemes virsas nost savus tautiešus - latviešus. Ir jau kādreiz pamats to darīt:(Tomēr cenšos to nedarīt citu tautu klātbūtnē. Faktiski - nekad. Tāpat arī cenšos nepielūgt kaut kādas augstākas tautas (germāņus, anglosakšus) un neņirgt, nepazemot it kā "zemākas" tautas (krievus, čigānus, čangaļus, čukčas)

Līdz ar to mani mazliet samulsināji skaļi, korī skandētie vārdi "Mēs (latvieši) esam skaisti, mēs esam gudri .... utt".

Nesapratu kādēļ tas bija jāizceļ? Vai mans labais draugs & paziņa čigāns Andris ir nesmuks un dumjš? Vai tā žīdiete, kura man jaunībā, kā vienkārša skolotāja, devusi ļoti labi izglītību, pati visu mūžu nodzīvodama trūkumā, bija sliktāka? Es negribu skaļi kliegdams sevi un savu tautu izcelt. Es drīzāk gribētu skaļi teikt:"Man ir sapnis, man joprojām ir sapnis ... dzīvot saticīgā Latvijā, saticīgā valstī, kur kaiminš uz kaimiņu var paļauties, kur kaiminš kamiņam var ticēt, kur sabiedrība spēj būt saliedētā, kur cilvēki spēj viens par otru padomāt un palīdzēt .... neskatoties uz viņa tautību, neskatoties uz to kurā ierakuma pusē sarkans vai brūns diktators bija iedzinis viņa vecotēvu, neskatoties uz to cik daudz viņu pašu, viņa tēvu vai māti morālistiski izvarojuši, dvēseliski prostituējuši vieni vai otri režīmi."

Jā, Ati, es sapnoju par harmonisku nāciju (tauta - būtu šaurs termins) Latvijas teritorijā. Es ceru, ka mēs visi kopā spēsim tikt galā ar cilvēces grūtāko un sarežgītāko experimentu - demokrātija. Spēsim izmantot demokrātijas visas labākās iespējas, tikt pie valdīšanām, kuras patiesi esam pelnījuši. Spēsim skatīties uz cilvēkiem kā cilvēki, neņemot vērā katra atseviška indivīda tautību, sociālo stāvokli, ādas krāsu, religisko piederību un mātes valodu. Tad mēs tiešām būsi skaisti, gudri un drosmīgi. Tikai līdz tam mums vēl ir zināms ceļa gabals jāiet. Kopā jāiet. Visiem kopā. Šim ceļa gabalam mēs nepārleksim pāri vienkārši kopīgi meditējot "Mēs esam skaisti, gudri, drosmīgi".

Atkal mazliet pakritizēju VVF rīcību. Tomēr darīju to tādēļ, ka uzskatu, ka tieši viņa var vest visus Latvijas iedzīvotājus pretī šai gaišākai, iecietīgākai, harmoniskākai sabiedrībai. Viņa ir saņēmusi milzīgu uzticības kredītu no latviešiem. Es gribētu, lai viņa pamēgina attaisnot visu Latvijas iedzīvotāju cerības.

ads

JP, sirdsbijībā.

 

Kas jauns Latvijā?