"Jaunatne par sevi"

From: aabele@madona.lv
Date: 8/6/01 5:43

Delfi ziņu lapā šodien bija šāda ziņa un šādi sekojošie komentāri:

Alla, 06.08.2001 10:11
Latvieši! - Čem zlē narod, tem bistrē on vimiraet, znaete istoriju?
A esli boitesj za to, čto vimrete, to eto i polučite!

(Jo nešpetnāka tauta, jo ātrāk izmirst, vai zinat vēsturi? Bet ja par to baidāties, ka izmirsit, tad to arī saņemsit! tulk. A.)

Alien, Aste, 06.08.2001 10:18
Tu nebaidies , ka drīz pats brauksi uz Sibīriju , tikai ne mācīties , bet strādāt - mežu cirst.

as, gunim, 06.08.2001 10:28
Latvijas politika izglītības iznīcināšanas politika, te tas suns aprakts. Paskataties uz LU un TU sarakstu: cik tad iestājās no latvie šu skolām un cik no krievu. Krievu skolās izrādās sagatavotība labāka un konkurence pamatnācijai ir pamatīga, tāpēc jāslēdz skolas.

gunis, interiem, 06.08.2001 10:33
Es esmu par internacionālismu, bet visi internacionāļi lai Latvijā runā latviski, resp., internacionālā valoda- latviešu!

Vlad, to Goga, 06.08.2001 10:52
Prosto mnogim iz vas mozgi zaprogrammirovali na nacionalnij vopros, i vi bolše ničego ne hotite znatj. Dļa vas blago - čtobi russkim bilo ploho.

(Vienkārši daudziem no jums smadzenes ieprogrammējuši uz nacionālo jautājumu, un jūs vairāk neko negribat zināt. Priekš jums labums - lai krieviem būtu slikti. )A kak že glavnij čelovečeskij zakon - ne delatj zla drugomu. Ni postupkami, ni slovom, ni misļami...
(Bet kā tad ar galveno cilvēcības likumu - nedarīt ļaunu citam. Ne ar darbiem, ne vārdiem, ne domās... tulk. A.)

Goga, Vlad, 06.08.2001 10:56
Dļa vas blago - čtobi russkim bilo ploho.

(Priekš jums labums - lai krieviem būtu slikti.)
-------------------------------------------
Vot ti i pokazal svoju problemu.
(Lūk, tu arī parādīji savu problēmu. )
Bolšenstvu latišei net nikokovo dela do tebja...svoih del hvotajet. Izvini no eto tak. Nenado žitj s misļu o tom što vse tolko i dumajut kak tebe bednomu navreditj. Sliškom važnoij personai sebja šitaješ....:))))
(Vairumam latviešu par tevi nav nekādas daļas... savējo lietu pietiek. Atvaino, bet tā tas ir. Nevajag dzīvot ar domu par to, ka visi to tik vien domā, kā tev, nabagam, izdarīt sliktu. Sevi uzskati par pārāk svarīgu personu...:)))) )

SV, Vlad, 06.08.2001 10:57
Lūdzu, atgriezies krievu Delfi! Ja tavas uzstāšanās mērķis ir atdzīvināt šeit atmosfēru, tad tu šo mērķi neesi sasniedzis. Izdomā kaut ko oriģinālāku par fašistu un nacionālistu meklēšanu. Šeit rakstošie latvieši nav tik tupi, lai viens primitīvi domājošs tips varētu viņus pārliecināt par savu taisnību. It īpaši, ja tavas domas ir tikai nodrāztas frāzes no bijušo frontinieku repertuāra pie aizstāvju pieminekļa.

Amina, 06.08.2001 10:55
he he.....īstenībā baigi smieklīgi tas pasākums viņiem tur mežparkā izskatās no malas......:)))))).....iedomājieties, tādu idiotismu ar vajag izdomāt - svešā valstī pieprasīt katram sveštautietim mācīties savā valodā....katram indusam, gruzīnam, ebrejam, krievam....jāā bļaut par viņu valodas apspiešanu viņi prot, bet nez vai saprastu, ja dzīvojot Krievijā kāds tā rīkotos, viņi būtu pirmie, kas paziņotu - nepatīk brauc uz savu valsti un tur mācies savā valodā.......un pareizi teiktu, jo dzīvojot citā valstī tikai stulbākie krievu rases pārstāvji var izdomāt, ka varēs koriģēt Latvijas valdību kādā valodā mācīt....nu nepatīk viņiem te, nu tad lai brauc uz savu nabadzīgo Krieviju un sūkā pirkstu, a te normālā Eiropas valstī viņiem slikti, būtu vispār kaunējušies.....paldies dievam man vairāk sanāk saskare ar tā saucamajiem inteliģentajiem krieviem, kuri studē , vai jau beiguši, mācās vai jau māk latviešu valodu un nevienam no viņiem neienāk prātā sevi pieskaitīt pie apspiestās nacionalitātes, viņi pamazām sevi sāk uztvert ka latviešus kā daļu no šīs valsts...bet diemžēl no krievvalodīgās skolēnu tautas ir daudz tupu un debilu cilvēciņu, kas tā vietā, lai brauktu uz savu mīļoto dzimteni, kuru acīmredzot tā mīl, grib savu Krieviju atvest uz šejieni, bet nesanāks.....un viņi to vēl joprojām nesaprot....tagad jāgaida, kad sāksies mītiņi ''augstāko izglītību katram savā valodā''.....a inteliģentajiem krieviem smiekli par to nāk......arī man, es dzīvoju Latvijā un mani bērni varbūt jau sevi dēvēs par latviešiem, ja man šeit kaut kas nepatiktu, ja es justos apspiesta, es brauktu uz savu dzimteni un grauztu sausu maizi....

Igo, 06.08.2001 11:08
Jā, laikam tiešam daļai iedzīvotāju ir tādas ilgas pēc Krievijas, ka viņi visiem spēkiem cenšas "atvest Krieviju" šurp.
Jautājumu tikai vai mums vajag šeit "jauko mātes Krievijas atmosfēru" ?

poga, 06.08.2001 11:39
kaut kāds trakums. Gan smieklīgi, gan skumji šo visu lasīt. Pirmkārt, vajadzētu jau nu gan iztikt bez apvainojumiem, citādi izklausās kā sētas puišeļu lamāšanās. Ha, atceros bērnu dienas vienā no Rīgas "guļamrajoniem", kad visi latviešu bērni lieliski prata krievu valodu ( pateicoties piespiedu mācību programmai skolās ), savukārt krievu tautības bērni latviski nerunāja... Personiska pieredze, cienītie! Protams, protams, no vienas puses būtu jāsaka paldies padomju varai, ka tā mūsu paaudzes cilvēkiem "iedzina" krievu valodu, tagad pašai darbs daļēji saistīts ar Krieviju, tomēr būtu daudz laimīgāka, ja tādā līmenī būtu mācīta angļu valoda, to diemžēl nācās no savas kabatas pašai sponsorēt štātos. Vai kādā valstī, kur valsts valoda ir viena, skolās mācības notiek vēl kādās valodās??? Jā, ja valsti ir divvalodu likums, tad arī mācības attiecīgi notiek šajās valodās. Bet Latvija? Vismaz štatos minoritātes skolās apgūst vispārējo programmu angļu valodā un savas valodas apgūšana notiek ģimenē vai svētdienas skolās, pulciņos, kursos utt. Kādēļ Latvijā tas nevarētu tikt praktizēts??? Pat tagad bieži vien pārdevējas vai vienkārši uz ielas krievu tautības cilvēki demonstratīvi atsakās runāt ar mani latviski, vai varbūt man tikai nepaveicās satikt latviešu valodas pratējus? Ja tā, tad to nepratēju ir pārlieku daudz.

Tulkojums mans. Kad lasīju, bija pāri 100 atsauksmju, tagad droši vien nākušas klāt. Gribētos dzirdēt, ko par to saka mūsu galvenie integrētāji Žagariņš, Vents, Daffy utt.

Ausma

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 8/6/01 8:02

<< Gribētos dzirdēt, ko par to saka mūsu galvenie integrētāji Žagariņš, Vents, Daffy utt.>>

Sveiki!

"Integrētājs" Vents, t.i., es, par demonstrāciju Mežaparkā neko daudz nezinu teikt, jo neesmu tajā bijis. Pilnīgu pāreju uz latviešu valodu skolās ar krievu mācību valodu es uzskatu par muļķību. Lai labi apgūtu latviešu valodu, pilnīgi pietiek ar noteiktu skaitu latviešu valodas mācībstundu - Padlatvijas skolās visi latvieši lieliski apguva krievu valodu, kaut arī mācības notika latviski.

Zinu, ka man oponēs: "Šeit ir Latvija, tāpēc izglītībai jābūt tikai latviešu valodā." Cik nu nācies palasīt Latvijas 1920.-1940. g. vēsturi, tad tieši K.Ulmaņa latviskā izglītības politika bija viens no tiem klupšanas akmeņiem, kas labu daļu nelatviešu noskaņoja par sliktu šim režīmam un par labu tā gāzējiem 1940. gadā. Viena lieta - atvērt valsts finansētas skolas ar mazākumtautību mācību valodu. Cita lieta - slēgt jau eksistējošas skolas vai likt tām pāriet uz valsts valodu. Ja ASV, Zviedrijā, Vācijā, Kanādā vai kur citur būtu atvērta kaut viena attiecīgās valsts finansēta latviešu skola, tad gribētu gan dzirdēt, kādu traci saceltu latviešu organizācijas, kad valsts šādu skolu grasītos slēgt.

Tāpat droši zinu - ja es būtu skolotājs kādā valsts skolā ārpus Latvijas, visiem skolēniem manā apmācāmajā klasē dzimtā valoda būtu latviešu un arī savā starpā viņi sarunātos latviski, tad, neraugoties uz priekšrakstiem, stundas es vadītu latviski - pat tad, ja tas draudētu ar sodu. Tieši šāda situācija izveidosies krievu skolās pēc izglītības reformas.

Vents

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 8/6/01 8:41

Ņemot vērā, ka Delfi aprakstītā pētījumā lietuviešu jaunieši esot visagresīvākie (vismaz kad iedzēruši) un latvieši tikai 4. vietā 28 PVO valstu vidū, vajadzētu lūgt bāliņus palīgā pretdemonstrācijās tiem, kas pieprasa izvēli mācīties universitātē tikai pēc dzimtās(i.e. krievu) valodas kritērijas. :)

Tas, ja latviešu valoda nav pirmā vietā Latvijā (kā pirmās tautas tieši mantotā un ekonacionāli saprotami), paredzami ātri novestu pie latviešu valodas nozušanu intelektuālā dzīvē. Absurds rezultāts it kā cilvēktiesību vārdā un nebūtu arī integrācija, tikai latviešu izkušana.

Protams nacionālistiem stingri un noteikti jāatbrīvojas no totalitāras drazas pastāvot uz to kas ir internacionāli saprotami kā taisnīgi.

aija

 

From: eriks.pigoznis@invocom.com
Date: 8/6/01 9:03

Dīvaini.. nekur nebija minēts, ka latviešu valodai nav jābūt pirmajā vietā Latvijā. Taču nesaprotu, kādēļ cittautiešiem būtu jāliedz iespēja iegūt izglītību dzimtajā valodā? Ja mēs to liedzam, tad Latgalē būtu jāievieš izglītība tikai Latgaliski, piemēram.

Un vai nebūs tā, ka latviešu valoda tiks daudz vairāk izkropļota un piesārņota, ja krievi skolotāji mācīs krieviem skolēniem mācību priekšmetus latviski? Manuprāt tas ir absurdi!

Eriks

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 8/6/01 9:50

Eriks P.:

< Dīvaini.. nekur nebija minēts, ka latviešu valodai nav jābūt pirmajā vietā Latvijā. Taču nesaprotu, kādēļ cittautiešiem būtu jāliedz iespēja iegūt izglītību dzimtajā valodā? Ja mēs to liedzam, tad Latgalē būtu jāievieš izglītība tikai Latgaliski, piemēram. >

Ir starpība liegt un veicināt valodas lietošanu. Nevienam nav liegts mācīties krievu valodu. Jautājums ir kādā valodā pasniegt mācības. Kur tas praktiski iespējams, jābūt latviešu kā valsts un pirmā valoda. Arī kur tas nav tik praktiski, jāveicina kur iespējams, ar visaugstāko prioritāti, jo krievu valoda un kultūra nav apdraudētas.

Patiešām jāveicina latgaliskās saglabāšanu, kaut rakstu valodu pamatoja uz vidus dialekta. Cik vēroju no Vasals listserves, aktivitāte ir iepriecinoši veselīga!!! Man nebūtu nekas pretim, ja Latgalē mācītu latgaliski. Viena latviešu valoda tik ir dažādās izloksnēs. Vienīgi arī jāizšķir rakstu valoda kas visiem jāzina no savas izloksnes kā sarunvalodu.

ASV zināmās pavalstīts ir daudz spāniski runājošie, bet pēc pamatskolas vecuma, pieņemts, ka tie saņems izglītību angļu valodā un šeit pat nav jautājums par apdraudētu valodu.

< Un vai nebūs tā, ka latviešu valoda tiks daudz vairāk izkropļota un piesārņota, ja krievi skolotāji mācīs krieviem skolēniem mācību priekšmetus latviski? Manuprāt tas ir absurdi! >

Skolotājam jābūt valsts valodas kompetence. Nesaprotu kā Latvijā varētu būt pieņemami skolotājam neprast valsts pirmo valodu. Pat šinī svešvalodas ziņā visai analfabētiskā zemē, cilvēkam ar augstāku izglītību ir pieprasīts zināt mazākais vienu svešvalodu, nemaz nerunājot, ka skolotāji kam ģimenē spāņu valoda varētu neprast angliski.

aija

 

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 8/6/01 9:52

Sveiki!

Ausma rakstīja šitā vo:

<< Gribētos dzirdēt, ko par to saka mūsu galvenie integrētāji Žagariņš, Vents, Daffy utt. >>

Izlasīju visu to delfošanos. Patika šie divi komentāri:

< Jāsāk tiešām domāt, ka Viedas konkurss bija Maskavas pasūtījums, arī mākslīgi saceltā ažiotāža ap to, lai varētu attaisnot un pamatot šādas akcijas. >

un

< Nu beidziet vienreiz te ākstīties! Jau tagad daudzi krievi sūta savus bērnus latviešu bērnudārzā un pirmajā klasē, jo, cepuri nost krievu nācijas priekšā, ja kādam no viņiem ir tieksme izsisties uz augšu, tad šī tieksme ir spilgti izteikta. Šeit vairs nav vietas sentimentam - ai, mans mīļais bērniņš domās latviski, un viņam nepatiks lasīt varenos Gorkija darbus oriģinālvalodā. Runa ir par bērna nākotni Latvijā. Neticu, ka visi tie 3000 vidusskolas vecuma jaunieši, kuri sanāca kopā uz šo mītiņu, vēl izjūt kaut kādu dziļu pieķeršanos savai dzimtajai valodai un kultūrai, drīzāk tās ir bailes un "vlada" tipa demagogu uzkurināts šovinisms. Paraugieties uz krieviem ārpus bijušās PSRS - reti kurai nācijai piemīt tik lielas spējas atdarināt citu dzīvesstilu un pat līdz smieklīgumam lepni sludināt to par savējo (tipa, "a u NAS, v Amerike..."). Šī spekulēšana ar jaunatnes domāšanu ir pretīga, un tiem, kas to uzsākuši, vajadzētu kaunēties. >

Pilnībā piekrītu. Vajadzētu kaunēties. Tāpat es piekrītu tiem, kas parakstīja to vēstuli nosodot viedo Aivaru Gardu un tāpat es nosodu katru, kas liek priekšā pārtaisīt mūsu darba grupu "Rītdienai" par kaut kādu etniskas tīrīšanas pasākumu.

Galvenais integrētājs Juris

 

From: ANTONSZ@aol.com
Date: 8/6/01 10:34

Paldies Ausmai par "Stalnoja kustības" rakstu un interpretāciju Diemžēl godātais Venta kungs, Jūs ļoti maldāties - Ulmani nenogāza vietējie krieveļi un latviešu līdzskrējēji, bet gan Krievijas tanki un simttūkstošie "utainie".

Jūsu meli ir kaitīgi pašreizējai Latvijai, kur piektā kolonna jau strādā un cenšas iesakņoties Latvijā un latviešos un Jūs to vēl neredziet un pat nenojaužiet. Ir pēdējais laiks stiprināt Latviju visiem iespējamiem līdzekļiem, bet ne to postā grūst, kā Jūs to proponējiet. Jums derētu vēlreiz pārlasīt Latvijas vēsturi kopš Šeremetjeva laikiem, tad Jūs, varbūt, atmodīsities un labāk sapratīsiet latviešu tautas apspiedējus - krievu piekto kolonnu Latvijā un Krievijas nerimstošo hegemoniju uz Baltiju. 700 000 sarkanarmiešu un viņu tautiešu vieta ir Krievijā, bet ne Latvijā. To nosaka viņu pašu parakstītā Ženevas konvencija un Putina ielūgums tiem pārcelties uz Krieviju... Būsim latvieši un turēsimies kopā pie tā, kas ir mūsu - pie Latvijas

Cieņā - Antons Z.

 

From: aabele@madona.lv
Date: 8/6/01 11:20

Vents domā, ka atgriezīsies ačgārns cara laika variants - kad latviešu skolēnus par latviešu valodas lietošanu sodīja, viņiem obligāti bija jāmācās un jārunā skolas telpās tikai krieviski. Nu ko, latviešu puikas apguva ne tikai krievu, bet vēl sešas septiņas svešvalodas. Protams, bija arī tādi, kam šādu drastisku noteikumu dēļ mācības nācās pamest.

Cik saprotu, Mežaparkā pasākuma finansētājs bija kāds amerikāņu brīvības fonds. Interesanti būtu uzzināt, cik pašā ASV ir valsts finansētu minoritāšu skolu. Liekas, letiņi savas latviešu skolas tur darbina pa sestdienām un visu finansē paši. Tad kāds ir šī fonda mērķis Latvijā?

Pie mums jau ir, un nākotnē varētu būt daudz vairāk minoritāšu skolu - jebkurai tautai. Ar vienu nosacījumu - mūsu ne visai turīgajā valstī tās finansē vai nu pati minoritāte, vai arī šī etnosa valsts - Krievija, Polija, Somija, Grūzija, Tatarstāna, Ķīna, Japāna utt. Lai stundās un starpbrīžos runā kādā valodā grib, tikai centralizētie gala eksāmeni jebkuram obligāti jākārto latviešu valodā. Nepilsoņu jauniešiem jau tāpat ir priekšrocības - nav obligātā karadienesta, tātad, kas nebūtu paspējis, tas šo laiku varētu ziedot papildus latviešu valodas apguvei, tāpēc minoritāšu skolās vajadzētu izglītoties gadu ilgāk nekā valsts skolās.

Kad Rīgas domē laida "bites" pie teikšanas, Bojārtēvs solīja, ka nu vairs krievvalodīgie par zaudētajām privilēģijām nebļaustīsies. Vēl viens neizpildīts solījums...

Man patīk Rumpja teicieni, īpaši šitas:

<< "Vai tiešām nav labāk kājās stāvot mirt, nekā uz ceļiem nospiestam dzīvot?"
"Nevienam mūs uz ceļiem nenospiest. Mēs gulējām, guļam un gulēsim" >>

Bet bija laiks, kad izskatījāmies pamodušies, tomēr pat notiekošais Balkānos vairs neliek atvērt acis - kā tur būs apdzīvotajās vietās ar vismaz 20% albāņu?

Kaimiņi neguļ, tikai mēs turpinām dusēt uz lauriem un kušinām ikvienu, kas paceļ galvu - ka tik kaut kas nenotiek. Cik latviešu tauta samaksāja par to, ka savulaik neko nedarīja pret krievu nodomu ievest še karaspēku? Pirmskara Latvijas valdošajai elitei, bez šaubām, tas taču nebija negaidīts notikums. Ja šodien mazo tautu valodām globālā mērogā netiks ierādīta pienācīga vieta, rīt jau būs par vēlu, un Latvijā tas notiks pavisam likumīgā, parlamentārā ceļā.

Varbūt mostamies, ko?

Ausma

 

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 8/6/01 11:59

Sveiki!

Ausma mudina mosties:

< Cik saprotu, Mežaparkā pasākuma finansētājs bija kāds amerikāņu brīvības fonds. Interesanti būtu uzzināt, cik pašā ASV ir valsts finansētu minoritāšu skolu. Liekas, letiņi savas latviešu skolas tur darbina pa sestdienām un visu finansē paši. Tad kāds ir šī fonda mērķis Latvijā? >

Latvijā katrs, kam nauda, drīkst taisīt kādu tingeltangeli viņš vēlas, arī amerikāņu krievmīļi tā drīkst darīt. Mērķis - kaut vai murgs.

Varētu aizliegt tādu lietu, bet tas jau būtu kaut kāds autoritārisms, vai ne? Tad jau arī būtu jāaizliedz MacDonalds.

Amerikā protams, valsts atbalstu saņem tikai lielās minoritātes. Bet Toronto latviešu centrs Kanadā, piemēram, vismaz sākumā saņēma valsts atbalstu. Vācijā Minsteres ģimnāzija pa visu Auksto kara laiku saņēma valsts atbalstu.

< Kaimiņi neguļ, tikai mēs turpinām dusēt uz lauriem un kušinām ikvienu, kas paceļ galvu - ka tik kaut kas nenotiek. Cik latviešu tauta samaksāja par to, ka savulaik neko nedarīja pret krievu nodomu ievest še karaspēku? Pirmskara Latvijas valdošajai elitei, bez šaubām, tas taču nebija negaidīts notikums. Ja šodien mazo tautu valodām globālā mērogā netiks ierādīta pienācīga vieta, rīt jau būs par vēlu, un Latvijā tas notiks pavisam likumīgā, parlamentārā ceļā. Varbūt mostamies, ko? >

Uz ko īsti Tu ceri, Ausma, uz "beznaida" sacelšanos? Kas tas ir par salīdzinājumu, sabiedrības integrācijas programmu salīdzināt ar Ulmaņa kapitulāciju? Toreiz varbūt tiešām vajadzēja kaut vai simbolisku asinsliešanu izdarīt, bet vai Tu nopietni domā, ka sabiedrības integrācija neatkarīgā Latvijā ir salīdzināma ar varmācīgu Latvijas okupāciju?

Juris

 

 

From: aabele@madona.lv
Date: 8/6/01 2:40

Atmodas laikā latvieši saprata, ka bez globāla atbalsta nekā nepanāks. Tā arī bija.

Tagad dus uz lauriem un cer, ka Dieviņš integrēs. Pa to laiku dīgst galējības gan vienā, gan otrā integrējamo pusē. Vai nav pēdējais laiks izberzēt acis un beigt izlikties, ka viss kārtībā? Glābiņš var būt vienīgi pagaidām vēl dzīvo valodu atzīšana par saglabājamu vērtību visas pasaules, ne atsevišķi Latvijas, Igaunijas vai pat Baltkrievijas un Ukrainas mērogā. Un attiecīgu likumu pieņemšana, lai valodu izzušanas procesu visā pasaulē vismaz apstādinātu.

Juri, vari būt drošs - nesa puķes krievu tankistiem četrdesmitajā gadā, būs kas raudās prieka asaras arī pēc krievu vai kādas citas valodas atzīšanas par valsts valodu Latvijā, kas patiesībā būs latviešu valodas kaps. Un jo ilgāk šajā jomā neko nedarīsim, jo ātrāk tas notiks. Ja Latvijā nepastāvētu bažas par latviešu valodas izstumšanu no sabiedriskās un saimnieciskās dzīves, neviens "kolonistu" jēdzienu nemaz nepieminētu un neuztrauktos par iebraucēju pūļiem ne no Austrumu, ne no Rietumu puses.

Latviešu valodai ne tikai valsts valodas, bet arī internacionālās valodas statusu Latvijā - un starp latviešiem vairs nebūs neviena nacionālista. :-)

< Amerikā protams, valsts atbalstu saņem tikai lielās minoritātes. Bet Toronto latviešu centrs Kanadā, piemēram, vismaz sākumā saņēma valsts atbalstu. Vācijā Minsteres ģimnāzija pa visu Auksto kara laiku saņēma valsts atbalstu. >

Juris gan atradis ko salīdzināt! Toreiz tā bija politika, bēgļu atbalsts, antikomunisms utt. Pavisam ar šodienu nesamērojamas lietas.

Tagad slinkie angļvalodīgie paši būtu priecīgi, ja Latvijā kaut kādi mazpazīstami citvalodīgie nemaisītos pa kājām.

Valodu izzušana jāpielīdzina Y2K, globālajai sasilšanai un citām katastrofām, tikai jāapzinās, ka lielās nācijas jau nu tur nepakustinās ne pirkstiņu.

Ausma

 

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 8/6/01 3:19

Sveiki!

Ausma saka:

< Tagad dus uz lauriem un cer, ka Dieviņš integrēs. Pa to laiku dīgst galējības gan vienā, gan otrā integrējamo pusē. Vai nav pēdējais laiks izberzēt acis un beigt izlikties, ka viss kārtībā? >

Galējības dīgst gan, bet es tā sapratu, ka Tu no vienas puses to Aivara Gardas grāmatu aizstāvēji bet no otras puses to Mežaparka mītiņu nosodīji. Nezinu, vai kāds Latvijas kristietis cer, ka Dieviņš kaut ko Latvijas labā darīs bet Latvijas valdība (ieskaitot mūsu urrāprezidenti) taču cenšas pa visu Latvijas pliko nabadzību panākt, lai krievvalodīgie iemācītos latviešu valodu un pieņemtu Latvijas pilsonību un nav pareizi teikt, ka visi tikai dus uz lauriem šai lietā.

< Glābiņš var būt vienīgi pagaidām vēl dzīvo valodu atzīšana par saglabājamu vērtību visas pasaules, ne atsevišķi Latvijas, Igaunijas vai pat Baltkrievijas un Ukrainas mērogā. Un attiecīgu likumu pieņemšana, lai valodu izzušanas procesu visā pasaulē vismaz apstādinātu. >

Te nu Tu nostājies pret globalizāciju. Es arī esmu pret tādu globalizāciju, kas aizliedz mazām valstīm rūpēties par savām interesēm. Par mazo valodu pasargāšanu no globālās kultūras vajadzētu domāt tik pat nopietni, kā domāt dabas dažādības pasargāšanu no pārasfaltēšanas un no Austrumeiropas valstu pārtaisīšanas par nabagmājām. Bet nelaime tāda, ka Amerikas letiņi pārsvarā atbalsta mums te to Džī Dabya.

< Juri, vari būt drošs - nesa puķes krievu tankistiem četrdesmitajā gadā, būs kas raudās prieka asaras arī pēc krievu vai kādas citas valodas atzīšanas par valsts valodu Latvijā, kas patiesībā būs latviešu valodas kaps. >

Puķes latvieši kaisīja arī zem Kārļa Ulmaņa kājām un zem Hitlera tanku kāpurķēdēm. Nemaz nav jāatzīst krievu valoda par vienu no valsts valodām lai apzinātos, ka Latvijā ir ļoti daudz krievu kas nemīl nekādu Latvijas valsti bet ir vēl vairāk latviešu kas tāpat nemīl nekādu Latvijas valsti.

< Un jo ilgāk šajā jomā neko nedarīsim, jo ātrāk tas notiks. >

Bet ko Tu iesaki darīt? Drukāt vēl jaunas viedās grāmatas par jauniešu ilgām pēc etniski tīrākas Latvijas?

< Latviešu valodai ne tikai valsts valodas, bet arī internacionālās valodas statusu Latvijā - un starp latviešiem vairs nebūs neviena nacionālista. :-) >

Latviešu valoda ir latviešu nacionālisms. Bez valodas nav iedomājams latvietis. No vārda "nacionālists" vajadzētu izbeigt kaunēties. Valodas nacionālisms ir vienīgais dabiskais pretspēks pret globalizācijas postu. Vispirms, visiem latviešiem vajadzētu atteikties klausīties to drazu, ko Latvijā raida pa radio zem kategorijas "mūzika" un skatīties tos mēslus, ko rāda uz tīvī zem kategorijas "drāma". Bet tas itin nemaz nenozīmē, ka Aivaram Gardam pienākas atzinība kad viņš vervē jaunatni rādīt "mugurkaulu" pret "kolonistiem".

Juris

 

 

From: RSpuris@aol.com
Date: 8/6/01 7:53

Vents rakstīja:

<< Tāpat droši zinu - ja es būtu skolotājs kādā valsts skolā ārpus Latvijas, visiem skolēniem manā apmācāmajā klasē dzimtā valoda būtu latviešu un arī savā starpā viņi sarunātos latviski, tad, neraugoties uz priekšrakstiem, stundas es vadītu latviski - pat tad, ja tas draudētu ar sodu. Tieši šāda situācija izveidosies krievu skolās pēc izglītības reformas. >>

Bet tādā gadījumā (ja Jūs darbojaties pret valsts likumu, kas nosaka mācību valodu šīs valsts skolās) Jūs vienkārši esat šīs valsts likuma pārkāpējs un Jums nav tiesības būt skolotājam. Kā skolotājam maizi pelnīt būtu jābrauc atpakaļ uz Latviju.

Jeb arī Vents atklāti aicina nepildīt savas valsts likumu? Pie tam ļoti labi zinot kādēļ šādi likumi radušies (valodas sargātāji).

Juris rakstīja:

< Bet tas itin nemaz nenozīmē, ka Aivaram Gardam pienākas atzinība kad viņš vervē jaunatni rādīt "mugurkaulu" pret "kolonistiem". >

Hm, hm, hm - kas to būtu domājis ka Juris aizstāvēs kolonistus, Viņu apzīmējumu pat pēdiņās licis, it kā tas nebūtu nopietni... Bet Latvijā dzīvojošajiem (protams tikai tiem kuriem ir raizes par latvju tautas izdzīvošanu) tas taču IR nopietni....

Un tomēr: kādēļ Latvijā nemana nekādu nopietnu darbību lai atbalstītu Putinu savu neapmierināto pilsoņu aplaimošanā ar atgriešanos tēvzemē? Atceros - Ausma kā darbību norādīja uz Viedas grāmatu, bet tā tiešām vairāk ir naida kurināšana (eļļas liešana ugunī) kā nopietna darbība. Pie tam esot taču paredzēti līdzekļi kā Latvijā tā ASV šim mērķim. Latvijā bija pat valdības nozīmēta komisija šim darbam ar Gorbunovu priekšgalā (vismaz vienu laiku), kādēļ visi nācijas aizstāvji kā mūris nepieprasa darbus no šīm komisijām, no šiem fondiem? Uz ārpusi izskatās ka latviešiem patīk ka bijušo okupantu masas paliek Latvijā...

Domāju ka būtu labāk meklēt iespējas kā veicināt šo neapmierināto (bijušo valdītāju un tagadējās 5.kolonas) ceļus prom no Latvijas, kā nonievāt tos kuri nevarīgā izmisumā kurina naida ugunskuru.

Ričs, nesaprotot bezdarbību.

 

 

From: Ervins@miezitis.wattle.id.au
Date: 8/6/01 9:14

SVEIKI!

Kā ir ar krievu nepieciešamību Latvijas sabiedrisko apkalpojumu (public service) sferā?

Kā atceros, 1989. gadā krievi taču bija lielāko daļu, kas bija nodarbināti dzelzceļu, policijas, un citos līdzīgos posteņos. Kā ir ar valsts ienākumiem no Latvijā dzīvojošiem augsta ranga pensionētiem Sarkanarmijas virsniekiem? Cik es zinu viņu pensijas maksā Maskavā.

Ja liels skaits no augšā minētiem uzklausītu Putina aicinājumu, vai tas neizdarītu lielus zaudējumus Latvijas budžetam? Es ceru uz atbildi, ka stāvoklis pēdējos desmit gados ir mainījies, bet ja nē, vai manis iedomātais nevarētu notikt? Varbūt, ka es neesmu vienīgais, kas tā domā, un tādēļ nekas arī tajā lietā netiek aktīvi darīts?

Es tiešām ceru uz atbildi, ka esmu pavisam muļķības sarakstījis.

Ervīns Tālumnieks

 

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 8/6/01 10:55

Sveiki!

Ričs krata galvu:

< Hm, hm, hm - kas to būtu domājis ka Juris aizstāvēs kolonistus. >

Pēteris Cedriņš, ko esmu pieminējis citās reizēs, dzīvo Daugavpilī kur ir vairāk "krievvalodīgo" nekā latviešu. Viņš raksta, ka visa viņam pieejamā statistika rāda, ka vairums Latvijas krievu tiešām mācās latviešu valodu un daudzi krievu jaunieši jau runā tekoši latviešu valodā. Atkarībā no informācijas avota, starp divām trešdaļām un trīs ceturtdaļām nelatviešu jauniešu Latvijā jau prot runāt latviski.

Viens no iemesliem kāpēc dažās vietās nelatvieši vēl arvien nerunā latviski ir, ka viņiem nav dotas iespējas to mācīties. Ir vēl arvien dažas vietas Latvijā, kur nav nevienas latviešu valodas skolas. Par to mums vajadzētu rūpēties, pirms mēs domājam kā veicināt "kolonistu" emigrāciju. Ervīnam Miezītim ir taisnība, ka Latvijas jau tā slimīgā ekonomija tikai paliks vēl slimīgāka, ja mēs Latvijas problēmām pieiesim no šāda gala.

Un vajadzētu rūpīgi atšķirt nepilsoņus (jeb kolonistus bez pēdiņām un viņu pēctečus - "kolonistus" ar pēdiņām) no pilsoņiem (gan pēc dzimšanas tiesībām gan naturalizētos, kas kopā ir tuvu pie puses visu Latvijas iedzīvotāju) no nekrieviem kas dod priekšroku krievu valodai publiskajos sakaros - jo nav viņi visi vienādi "krievvalodīgie", kā Maskavas kungi tos labprāt apzīmē, ieskaitot tos nelatviešus kuru saknes ir daudzu gadu simtu dziļas un kas stāvēja plecu pie pleca ar latviešiem barikādēs.

Okupācija, protams, bija nelegāla, bet to cilvēku statuss, kas Latvijā ieradās kamēr Latvija bija okupēta ir jau sen legalizēts ar Latvijas valsts valdības lēmumu. Viņi ir pastāvīgie iedzīvotāji.

Starptautiskais likums par nacionālo minoritāšu tiesībām (Framework Convention for the Protection of National Minorities), ko Latvija ir parakstījusi (bet vēl nav apstiprinājusi) saka tā: "Visas partijas uzņemas atzīt, ka katram indivīdam ir tiesības brīvi un bez traucējumiem lietot savas minoritārās grupas valodu, gan privāti gan publiski, gan mutiski gan rakstiski. / . . . / Partijas uzņemas atbalstīt cik vien iespējams tādu izglītību, kas katram indivīdam ļauj apzināt gan nacionālo minoritāšu gan majoritātes kultūru, vēsturi, valodu un reliģiju."

< Domāju ka būtu labāk meklēt iespējas kā veicināt šo neapmierināto (bijušo valdītāju un tagadējās 5.kolonas) ceļus prom no Latvijas, kā nonievāt tos kuri nevarīgā izmisumā kurina naida ugunskuru. >

Varētu arī meklēt iespējas kā veicināt Aivara Gardas ceļu prom no Latvijas, lai viņš izmisumā tur nekurinātu naida ugunskurus. Iespējams, ka viņam būtu daudz piekritēju Amerikā starp tiem latviešiem, kas tikai pa vasaras mēnešiem šad un tad var atļauties aizlidot uz dzimteni.

Juris

 

 

From: gailitis@istar.ca
Date: 8/7/01 1:01

Sveiki,

Ausma ierosināja atkal valodas tematu un tā nebūt nav viegli risināma problēma. Latvijai tā nebūtu šodienas problēma ja valsts būtu rīkojusies nacionālās interesēs tūlīt pēc barikāžu laika. Tagad jau ir gandrīz par vēlu, jo tas "augonis" ir saistījis par daudz citu daļu un to izgriezt būs draudoši tautai.

Kā jau vairāki korespondenti pierāda, varam jau vainot dažādas situācijas bet galu galā tā ir pašu nevīžība un neskaidrā domāšana kā rīkoties, un ar gļēvulīgo pakļaušanos ārvalstu ietekmei mēs nekad nespēsim brīvi rīkoties pašu valstī.

Kā šodien mēģināt glābt to situāciju sanāk daudz sarežģītāk un protams grūtāk. Mazai valstij kā Latvija ir jābūt vienai pamatvalodai kuŗu māca skolās un kuŗā viss notiek un kārtojas. Ja kādi vēlas iemācīties un lietot citas valodas savu interešu dēļ, tad protams to būtu jāveicina bet ne jau uz valsts rēķina. Bet pirmām jābūt tikai latviešu un tās izlokšņu valodām.

Pieņemu, nu bija jāpārdzīvo kāds starpbrīdis līdz kamēr šie principi īstenotos tautā, bet to mērķi nedrīkstētu zaudēt un būtu jārīkojas visās sadarbībās ar nolūku veicināt tautas valodas uzturēšanu un plaukšanu!

Ja valdība turpinās pakļauties austrumu interesēm un rietumu globalizācijas spiedieniem tad Latvija paliks tikai vārds uz kartes bez jebkādas nacionālās jēgas vai īpatnības. Nākošai paaudzei tā paliks vēl vairāk nenozīmīga un izmantojama tikai pašu savtīgām interesēm un nolūkiem.

Dzīvosim un redzēsim, vai ne?

Vilis G.

ps. Par to ka latviešu valoda nav pietiekoši ierosināta un pielietota dažādās nozarēs varu apliecināt no paša pieredzes, šovasar ceļojot dzimtenē. Dažās vietās pat izjutos kā svešinieks savā dzimtenē.

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 8/7/01 1:09

Juris rakstīja:

<< Un vajadzētu rūpīgi atšķirt nepilsoņus (jeb kolonistus bez pēdiņām un viņu pēctečus - "kolonistus" ar pēdiņām) no pilsoņiem (gan pēc dzimšanas tiesībām gan naturalizētos, kas kopā ir tuvu pie puses visu Latvijas iedzīvotāju) no nekrieviem kas dod priekšroku krievu valodai publiskajos sakaros - jo nav viņi visi vienādi "krievvalodīgie", kā Maskavas kungi tos labprāt apzīmē, ieskaitot tos nelatviešus kuru saknes ir daudzu gadu simtu dziļas un kas stāvēja plecu pie pleca ar latviešiem barikādēs. >>

Taisnība. Pie tam arī viena diezgan jūtama daļa krievu ir seni Latvijas iedzīvotāji. Tā, piemēram, Latgalē bija daudz vecticībnieku, savā ziņā reliģisko disidentu, kuri savulaik sīvi pretojās Nikona reformām pareizticīgo baznīcā. Krievija toreiz vecticībniekus vajāja, pat dedzināja viņus "nereformētajās" baznīcās. Latvijā viņi varēja būt salīdzinoši drošībā. Vēlāk stingra vecticībnieku dzīves noslēgtība daļēji izzuda, cilvēki pārcēlās uz dzīvi arī citur Latvijā. Tādi krievi, kuri jau simtiem gadu dzīvo Latvijā, varbūt vairumā ir (vai vismaz bija) uzticīgāki Latvijas patrioti nekā viens otrs latviešu komjaunietis un partijnieks. Šiem krieviem ir dziļi apvainojoša tagad tik izplatītā "samešana vienā kaudzē" ar nesenajiem pēckara civilokupantiem.

Visu labu, Harijs

 

 

From: alnis@lis.lv
Date: 8/7/01 5:00

Juris rakstīja:

< Pēteris Cedriņš, ko esmu pieminējis citās reizēs, dzīvo Daugavpilī kur ir vairāk "krievvalodīgo" nekā latviešu. Viņš raksta, ka visa viņam pieejamā statistika rāda, ka vairums Latvijas krievu tiešām mācās latviešu valodu un daudzi krievu jaunieši jau runā tekoši latviešu valodā. >

Tas gan ir sasniegums- pēc 10 gadiem!!!!!! Taču tā arī nav taisnība! Arī es esmu bijis Daugavpilī, bet man aina rādījās pavisam pretēja! Tāpat arī Liepājā, Rīgā. Tas tad, ja vairāk staigā, mazāk brauc autiņā ar tumšiem logiem.

<Viens no iemesliem kāpēc dažās vietās nelatvieši vēl arvien nerunā latviski ir, ka viņiem nav dotas iespējas to mācīties. >

Ak, nabadziņi! Mums-latviešiem gan krieviski nācās runāt- bija iespēja mācīties vai nebija. Ja pats grib, visu var atrast.

< Un vajadzētu rūpīgi atšķirt nepilsoņus ... no pilsoņiem ... >

Labprāt piekrītu!

Vakar rītdieniešu sapulcē Ilmārs pareizi novērtēja stāvokli Latvijā: Visās lielākajās Latvijas pilsētās lielākā iedzīvotāju daļa- tātad arī ekonomikā un politikā aktīvi, ir krievvalodīgie. %- par labu latviešiem sanāk tikai pieskaitot provinces iedzīvotājus. Tātad iznāk, ka latvieši ir vai nu rezervātos vai minoritāte tieši tur, kur notiek aktīvākā dzīve. Tad jautājums- kura iedzīvotāju daļa Latvijā ir jāaizstāv??????

< Varētu arī meklēt iespējas kā veicināt Aivara Gardas ceļu prom no Latvijas, >

Te kārtējo reizi atklājas Jura spriešana, kura ir pretēja lielākai daļai Latvijā dzīvojošiem (arhibīskaps Vanags). Neesmu sastapis nevienu, kurš teiktu, ka būtu jābrauc projām Gardam, bet Nilu M gan nevienam žēl nebūtu ja viņš aizbrauktu kopā ar krieviņiem.

 

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 8/7/01 5:38

Sveiki!

Es teicu:

<< Pēteris Cedriņš, ko esmu pieminējis citās reizēs, dzīvo Daugavpilī kur ir vairāk "krievvalodīgo" nekā latviešu. Viņš raksta, ka visa viņam pieejamā statistika rāda, ka vairums Latvijas krievu tiešām mācās latviešu valodu un daudzi krievu jaunieši jau runā tekoši latviešu valodā. >>

un Alnis pielietoja ironiju:

< Tas gan ir sasniegums- pēc 10 gadiem!!!!!! Taču tā arī nav taisnība! Arī es esmu bijis Daugavpilī, bet man aina rādījās pavisam pretēja! Tāpat arī Liepājā, Rīgā. Tas tad, ja vairāk staigā, mazāk brauc autiņā ar tumšiem logiem. >

Vispirms, Pēteris nebrauc autiņā ar tumšiem logiem. Pēteris, ja Tu tādu lietu vari iedomāties, ir nabagāks par Tevi.

Otra lieta: es viņam ticēšu pirms es ticēšu Tev. Es domāju, ka viņam ir ļoti maz ilūziju par Daugavpils demogrāfisko situāciju. Droši vien viņš pat zina, ka Daugavpils mērs neprot latviski. Daugavpils noteikti ir viena vieta, kur pat latvietim nav viegli iemācīties latviešu valodu. Bez tam, es arī esmu bijis Daugavpilī un tā tiešām ir vieta, kur es stipri jutos svešinieks. Bet ja Tu domā, ka nav taisnība, ka pēc desmit gadiem kopš lūza vēstures vadzis daudzi krievi sākuši saprast, ka dzīvo tādā valstī, kur valsts valoda ir latviešu valoda, un rīkojas attiecīgi tad Tu esi desmit gadus dzīvojis galvu mākoņos, vai, drīzāk smiltīs.

<< Viens no iemesliem kāpēc dažās vietās nelatvieši vēl arvien nerunā latviski ir, ka viņiem nav dotas iespējas to mācīties.>>

< Ak, nabadziņi! Mums - latviešiem gan krieviski nācās runāt - bija iespēja mācīties vai nebija. Ja pats grib, visu var atrast. >

Ar tādu kā Tevi gan laikam nevienam krievvalodīgam nebūtu nozīmes vispār runāt. Jo attiecības tomēr nav vienkārši apgrieztas augšpēdus: Neatkarīgā Latvija ir kaut kas cits, nekā latviska LPSR.

< Tad jautājums- kura iedzīvotāju daļa Latvijā ir jāizstāv?????? >

Nu protams, tie etniski tīrie jāizstāv un tie pārējie var iet kaut vai uz Ameriku.

< Te kārtējo reizi atklājas Jura spriešana, kura ir pretēja lielākai daļai Latvijā dzīvojošiem (arhibīskaps Vanags). Neesmu sastapis nevienu, kurš teiktu, ka būtu jābrauc projām Gardam, bet Nilu M gan nevienam žēl nebūtu ja viņš aizbrauktu kopā ar krieviņiem. >

Redzi nu. Tomēr nepietiks vis ar "beznaida" krievu deportācijām. Paši mīļie letiņi netiks cauri bez pilsoņkara.

Juris

 

 

From: ervie@mail.lv
Date: 8/7/01 5:55

< Te kārtējo reizi atklājas Jura spriešana, kura ir pretēja lielākai daļai Latvijā dzīvojošiem (arhibīskaps Vanags). Neesmu sastapis nevienu, kurš teiktu, ka būtu jābrauc projām Gardam, bet Nilu M gan nevienam žēl nebūtu ja viņš aizbrauktu kopā ar krieviņiem. >

hmm, tad gan laikam es atkal būšu mazākumā, jo, ja būtu jāizvēlas, ko atstāt Latvijā, es izvēlētos nīlu muižnieku.

rgrds
rv

 

 

From: aabele@madona.lv
Date: 8/7/01 9:12

Lai cik žēl, Ilmāram un Alnim šajā ziņā ir taisnība - latviešu īpatsvars Latvijā pārsniedz tos dažus procentus vienīgi uz provinču rēķina, un arī ne visos novados, bet tikai Vidzemē un Kurzemē. Kurā Eiropas valstī vēl tā ir, ka pamatiedzīvotāji mazākumā pašās stratēģiski svarīgākajās vietās? Ar fakta nokonstatēšanu vien būs par maz, bez praktiskas rīcības vienā jaukā brīdī attapsimies, ka latvieši vadības grožus jau izlaiduši no rokām.

Juris Ž. gluži tāpat kā Garda redz melnbaltās krāsās. Un ne tikai viņi vien. Cilvēkam dota krāsaina redze, tāpēc nevajag nepatīkamo vienkārši izlikties nemanām. Citādi vieni redz tikai tos krievus, kas mācās latviski, bet otri ceļ smilšu pilis.

Jaunizceptā "Solidaritāte" neizskatās pēc prastiem bļauriem kā žirinovskieši vai huligāniem kā nacionālboļševiki. Ar savu mērenību tā piesaistīs iebraukušos jauniešus arī no Rietumiem un pat dažu labu Latvijas iedzimto. Ko racionālu letiņu jaunatne var dot pretī? Pagaidām no latviešu puses nopietnu darbību prātu cīniņā neredzu. Un tur nelīdzēs ne Gardas, ne Nila Muižnieka kritizēšana, pašiem vien jāņem rokās demokrātijas ieroči un jāstrādā, kā to jau sākuši darīt krieviski runājošie jaunieši, jūtams, ne bez gudras un sponsorēt spējīgas aizmugures.

Krievu "karogs" šobrīd ir visiem "vienlīdzīgas tiesības". Ar kādiem ideāliem Latvijas jaunatni var vienot latvieši? Vai ir tāda jauniešu organizācija, kas to var uzņemties?

Ausma

 

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 8/7/01 10:17

Sveiki!

Ausma mani salīdzināja ar Aivaru Gardu:

< Juris Ž. gluži tāpat kā Garda redz melnbaltās krāsās. >

Ausma, labi gan ka Tu esi spējīga domāt krāsās, bet lūdzu nesalīdzini mani ar Aivaru Gardu.

< Krievu "karogs" šobrīd ir visiem "vienlīdzīgas tiesības". Ar kādiem ideāliem Latvijas jaunatni var vienot latvieši? Vai ir tāda jauniešu organizācija, kas to var uzņemties? >

Atbalstīsim tādu jauniešu organizāciju, kas saprot, ka Latvija ir neatkarīga valsts un Latviešiem nav jāmeklē vaina citas tautības Latvijas pilsoņos lai izskaidrotu Latvijas valdības bankrotu.

Atbalstīsim jauniešus piespēlējot viņiem lasāmvielu no darba grupas "Rītdienai". (Starp citu, paši arī izlasīsim un iegaumēsim) Cik es saprotu, zem sekojošiem vārdiem rītdienieši ir parakstījušies:

<< Vispirms, ko darīt ar tām pilsētām u.c. vietām, kur latvieši ir mazākumā (piem. Daugavpili u.c.) - vai mēģināt radīt īpašus etniskos vēlēšanu apgabalus? Manuprāt, būtu nepieņemami vēlēšanu apgabalus veidot pēc tautību kritērijiem. Latvijas apstākļos vilkt apgabalu robežas pēc tautībām atvērtu slūžas nebeidzamiem problēmu plūdiem. Bez tam, tas arī nav īsti vajadzīgi. Ja ātri paskaitļo, iznāk, ka caurmēra vēlēšanu apgabalā vajadzētu būt ap 48 000 iedzīvotāju (Latvijas 2,4 miljoni iedz., dalīti ar 50 apgabaliem). Pat ja atļauj samērā augstu variāciju, teiksim, plus/mīnus 10 procentu, šie ir diezgan lieli apgabali. Latvijā nebūs ļoti daudz vietu, kur starp 48 tūkst. iedzīvotājiem latviešu tautības pilsoņi būs mazākumā. >>

(Jānis Peniķis rakstā "Ko darīt Rītdienai")

Palasīsim arī paši, kas rakstīts Ārlietu ministrijas mājas lapā par mazākuma tautību izglītības iespējām. Un piespēlēsim to informāciju jaunizceptajai "Solidaritātei". Šeit ir tā informācija angļu valodā - to varēs salasīt arī tie, kas latviski vēl neprot:

http://www.am.gov.lv/e/?id=800

Darīsim to pirms meklēsim ceļus kā sabuntot Latvijas jaunatni uz kaut ko, velns viņu zina ko, pretēju "vienlīdzīgām tiesībām". Nemetīsim taču tūlīt visu demokrātiju krūmos.

Juris

 

Kas jauns Latvijā?