. . . Re: E.Repshe, Džī Dabya un J. Paiders

From: uliss@ibna.org.lv
Date: 8/20/01 9:10

Man būtu Vīksniņa k-gam un citiem k-giem, kuru suflēšanā klausās Einārs Repše sekojošs lūgums. Sveikā ir izveidojusies iniciatīva "Rītdienai", kas Latvijas pārvaldīšanas attīrīšanai veic aktivitātes vēlēšanu likuma izmaiņām ar domu tuvināt vēlēšanu likumu Satversmes garam t.i. pirmās daļas 2.pantam "Latvijas valsts suverenā vara pieder Latvijas tautai". Par minimāli pietiekamu uzskatot, ka vēlētāji varētu izvēlēties deputātus, ja būtu vienam kandidātam iespējas balotēties tikai no viena apgabala tādējādi neļaujot īpašiem kandidātiem ieblēdīties Saeimā kombinējot sevi listēs dažādos vēlēšanu apgabalos.

Ja Repšes k-gam ir godīgi nodomi (nodomi sakrīt ar izteikumiem), tad viņam noteikti vajadzētu ietvert šīs aktivitātes savas nākošās partijas programmā. Šajā gadījumā viņš var rēķināties ar daudzu vēlētāju atbalstu, kas ir noguruši vērodami notikumus varas augšējos ešelonos. Atteikšanās jau arī būtu pietiekami izteiksmīga, jo nav nekāds brīnums ka šāda izmaiņa kādreiz viņu pašu attālinās no politiskās siles.

Tas, ka viņš ir uz pareizā ceļa redzams no tā ka skudru pūznī sākusies rosība Jaunās partijas skrandas meklē jumtu, mēģina sasmulēt goda vīru Gulbi no reģistra u.c.

Ilmārs, kas tic ka Repše patiešām no sirds vēlās labot situāciju

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 8/20/01 10:56

Sveiki!

Urrrāā! Mīļais prof. dr. Vīksniņa kungs, Mīļais Juronkul! Lūdzu atsaucieties! Un pie viena lūdzu iesuflierējiet Repšes kunga ausī, ka Latviju vadīt nebūs ne tuvu tik vienkārši kā despotiski turēt zem žņauga lata kursu. Iesuflierējiet Repšes kunga ausī arī šodienas Dienā atrodamo ziņu par importu briestošo pārsvaru pār eksportu. Palūdziet Repšes kungam vienkāršos bet sakarīgos vārdos paskaidrot kāpēc viņš domā, ka vienīgais veids, kā Latvija varētu nonākt pie turības ir mākslīgi turēt lata vērtību stabilāku par dolāru?

Juris Neonkulis

 

From: "Alnis Freibergs" alnis@lis.lv
Date: 8/23/01 2:46

Sveiki!

Presē izskanēja arī minējums, ka Repše savā komandā ņemšot latviešus no ārzemēm. Vai kāds jau nav aicināts? Ja kāds vēlas pasēdēt mūsu Saeimā - palīdzēsim īstenot.

Domāju, ka vajadzētu padomāt, novērtēt situāciju un nolemt ko darīt sakarā ar Repšes parādīšanos politikā. Kā pirmās domas man radās, ka, ja esam par Repši kā glābēju, tad vēlēšanu likumu kustināt nevajadzētu, lai dotu iespēju šai partijai gūt pārliecinošāku uzvaru. RIT varētu pa saviem kanāliem piedāvāt savus kandidātus vai atturēt jauno partiju no kļūdainas biedru izvēles (piem. Ārgali).

Alnis

 

From: mees_pashi@delfi.lv
Date: 8/26/01 2:43

Alni, ja Tu šo priekšlikumu par Repši domāji nopietni, ja tas nav slikts joks, tad es tiešām nezinu, ko teikt. Repši pazīstu kopš LNNK (ko viņš apzaga un izmantoja kā tramplīnu) un Pilsoņu kongresa laikiem. Viņš ir nelabojams karjerists un ideāls svešas gribas izpildītājs, kas karjeras dēļ darīs visu, pat savu māti nodos. Viņš ir organiska un neatņemama patreizējās t.s. Latvijas politiskās elites daļa, kas Latvijai naidīga. Pēc starptautisko institūciju prasībām modelētā monetārā politika un "stiprais" lats ir viens no galvenajiem Latvijas saimnieciskā sabrukuma faktoriem, lata kurss balstīts uz Latvijas izpārdošanu. Repšes pēkšņais izgājiens ļoti atgādina Škēles dusmīgo izgājienu pirms Tautas partijas dibināšanas. Ja Repše vispār var ko glābt, tad tikai patreizējo politisko kursu - līdz brīdim, kamēr Latvijas izpārdošana būs pabeigta pilnīgi. Dot Repšes partijai iespēju gūt pārliecinošu uzvaru varbūt ir skaists kolektīvas pašnāvības veids.

Atvainojos, ja mans vērtējums kādam šķitīs nepatīkams.

Jānis Kučinskis

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 8/28/01 8:23

Sveiki!

Vakar gadījās iemest acis Wall Street Journal. Tur pašā pirmā lapaspusē bija rakstīts, ka mūsu prezidents Džī Dabya esot pēdējā laikā dzimis par jaunu kā pārliecināts keinsists.

Vai Juronkulis šito numuru nevarētu lūdzu komentēt?

Juris Neonkulis

 

From: viksning@georgetown.edu
Date: 8/28/01 3:06

Sveiks sveikotāji!

Kā centrāl-bankas darbinieks ar vismaz vienu kāju akadēmijā, gribu vispirms komentēt, ka žurnālisti ļoti bieži iztaisa samērā sarežģītas lietas tik ļoti vienkāršotas, ka liekas drusku smieklīgi. Protams, Prezidents Bušs noteikti saprot, ka ir iespējams īslaicīgi stimulēt tautas pirktspēju ar nodokļu atlaidēm vai arī ar augstāku valdības izdevumu līmeni. Demokrātiem ļoti nepatīk nodokļu samazināšana, jo tas nozīmē, ka politikāņu un birokrātu ietekme valstī samazinās. Tādēļ visi liberāli tagad raud krokodīļu asaras, ka nodokļi ir jau mazliet samazināti -- Juris Ž. savus $600 laikam jau ir izšķērdējis, bet man vēl nekas nav atlecies -- bet tagad valdības ienākumu augšupeja sāk sarukt. Budžets kopsummā rādīs pārpalikumu ap $160 miljardiem šogad, bet tas esot jāieliek nodrošinātā kastē ("lock-box"), un jātaupa sociālās apdrošināšanas budžetam.

Negribu komentēt par Repšes kunga nostāju polītikā -- esmu to soli ar viņu mazliet pārrunājis, bet gribu paziņot sveikotājiem, ka neesmu iesaistījies kaut kādā jaunā sazvērestībā un arī apgalvot, ka neesmu viņam nekad bijis suflieris... Ir ļoti iespējams, ka viņš būtu ar mieru atbalstīt RIT censoņus vēlēšanu likuma revidēšanā, bet es to viņam nelūgšu darīt, vairāku iemeslu dēļ.

Rīgā bija ļoti jauki -- skaists laiks, neaizmirstama uguņošana, priecīga tikšanās ar radiem un draugiem, un vispār tāda optimistiska gaisotne, kuru nekādā veidā neredzu no gaudulīgās sūdzēšanās SVEIKS aktīvistu rindās.

Ar ideoloģisku sveicienu no Vašingtonas, Juronkulis (G.W. atbalstītājs)

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 8/28/01 6:08

Sveiki!

Juronkulis atzinās:

< . . . ka žurnālisti ļoti bieži iztaisa samēra sarežģītas lietas tik ļoti vienkāršotas, ka liekas drusku smieklīgi. >

Jā. Žurnālists un ģeogrāfijas maģistrs Juris Paiders rakstīja tā ("Pelēkā ekonomika" 16. lp):

<< Keinss uzskata, ka ar dažādu ienākuma nodokļu likmju palīdzību ir jāizlīdzina ienākumu nevienlīdzība, jo bagātie tērē mazāk nekā nabagākie. Tomēr pat Keinss bija spiests atzīt, ka valsts regulējošie pasākumi ne vienmēr garantē panākumus, jo kapitālu parasti pārvalda kaprīzi un izlutināti cilvēki, kuri var nesekot aizdevu procentu likmju samazināšanai, lai nekavējoties veiktu investīcijas utt. Šādos gadījumos par valsts ekonomisko instrumentu kļūst valsts budžeta izdevumu daļa, jo nodokļu politika ir ierobežota, lai regulētu un pastiprinātu patēriņu. / . . . / Keinsa formulētais galvenais valdību uzdevums ir uzturēt līdzsvaru starp patēriņa līmeni un kapitālistu vēlmi turpināt investēt valsts ekonomikā.>>

Šito izlasot tūlīt skaidrs, ka Juris Paiders ir žurnālists ar tieksmi sarežģītas lietas vienkāršot, vai ne?

Juris Nešisnetas

 

 

Kas jauns Latvijā?