From: beldavsa@indiana.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/20/00 10:00
Subject: spēle ar milžiem

Laiku atpakaļ pacēlās jautājums par Latvijas mēģinājumiem spēlēt līdzi milžiem. Acumirkļa reakcija bija, ka šādas spēlēšanās uz lielās skatuves dēļ latvieši zaudēja dzīvo spēku abos pasaules kaŗos un cik daudz gudrāk turpmāk būtu drīzāk atrast savu niši kur var izplēsties sekmīgi (man reiz pat bija referāts "The A- Ticket to the Latvian Experience: Marginal and Partially Successful Membership in the Big Games".) Tomēr pacēlās citi jautājumi un atliku rakstīšanu.

Tiko sarakstījos ar vienu sveikotāju par muziķi Thomas Dolby. Sarakstīšanās noveda pie vienas intervijas ar Dolby par to laiku kad viņš iesāka savu kaŗēru. Dolby stāstīja kad iztveršanas paraugi (samplers) bija mazumā viņam pašam bija jāpūš pudelēs un izmantoja etnogrāfisko muziku kādu arī bija dzirdējis ceļojumos ar tēvu, archailoģijas profesoru. Viņš norādīja, ka tieši ierobežojumi var nevien izraisīt radošo, bet rezultāti var būt mazāk mechāniski. Ja paļaujas uz iztveršanas paraugiem, no tiem vairāki cilvēki reizē izveidos būtībā to pašu skaņu kombināciju. Protams Dolby, tagad slavens un bagāts, var atļauties atskatīties uz savas jaunības pieticīgāko apstākļu mēģinājumiem ar nostalģiju. Un ja jau tēvs varēja ceļot un mācīt, ģimene nebija trūkumā. Tomēr, tomēr, princips paliek par nišēm un radošo darbību iespējām arī ierobežotībā ja ir gribas spēks.

........

oriģinālā intervija

http://www.usc.edu/isd/publications/networker/96-97/Jan_Feb_97/innerview-dolby.html

TD: Because when you're limited for options, you're forced to use your ingenuity. For example, when I did a song called "Mulu the Rain Forest" in 1984, samplers were very new. You couldn't get big libraries of sounds. I wanted to create the ambience of a rain forest. So I blew over the top of a milk bottle, sampled it, and got it to sound like a panpipe. Then I found an LP of native dances from some small Pacific island, and the stomping of the dancers in the mud sounded kind of like trees falling over in the jungle. I used that for a kick drum, and for the hi-hats I used a chorus of crickets I recorded on a summer night in Oxford. It took me days to put the whole thing together.

These days, the average $1,000 synth probably has a preset sound called "No. 47: Rain Forest" that has an approximation of all these sounds. So you'd go with that, sequence your song and move on. It would sound shitty, but acceptable. And somewhere in the world, someone else would come up with the exact same combination. It just doesn't hold the same excitement for me.

......

aija

 

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/20/00 3:51
Subject: Re: spēle ar milžiem

Sveiki!

Skotu filozofs no Apgaismības laikmeta Deivids Hjūms esot brīnījies par to, cik viegli cilvēku vairākums visās vietās pakļaujas elitēm. Viņš atzīmēja, ka tas esot visapbrīnojamāk tajos gadījumos, kad tautas un elites attieksmēs lomu nespēlēja varmācība. Viņš secināja, ka šī attiecība pamatojas publiskā domā (opinion), un ka elitei lai noturētos pie varas, tai jānodarbojas ar sabiedriskās domas diriģēšanu (opinion control).

Pēc manām domām Padomju savienība tik ļoti viegli izčākstēja tāpēc, ka tur vadošā elite nemaz nevīžāja nodarboties ar sabiedriskās domas diriģēšanu. Tur tā nodarbojās gandrīz tikai ar varmācību, bet ļoti liekulīgā un nemākulīgā veidā, un tas, kas notika kad Padomija izkūpēja bija nevis kaut kāda milzīga tautas sacelšanās bet gan pašas elites brīvprātīgā pārkārtošanās. Bet no PAdomijas atraisījušās pundurvalstiņas tagad ir nonākušas nevis brīvībā jeb varas vākūmā - tās ir nonākušas ASV ietekmes sfairā. Lai saprastu kādas mums izredzes spēlē ar šo milzi, ir lietderīgi apskatīties, kādas attiecības ir citām pundurvalstīm, kas jau ilgi atrodas ASV ietekmes sfairā. Un ir lietderīgi rūpīgi izvērtēt tos sabiedriskās domas diriģēšanas metodes, kādas ASV ir piekopusi, lai noturētos ne tikai milža statusā šajās attiecībās bet arī kā ASV ir pakļāvusi sev un savām izredzētām elitēm sev pakļauto tautu sabiedrisko domu. Vispirms, nevajadzētu lolot lielas illūzijas, ka ASV ir nopietni ieinteresēta veicināt demokratiskas iekārtas savās vasaļvalstelēs. Nemaz nav jāšausminās ar pārāk dziļu ieskatīšanos ASV attieksmēs pret tās Trešās Pasaules vasaļvalstīm lai zinātu, ka ASV zem jēdziena "demokratija" saprot ASV ekonomisko interešu veicināšanu, savu lieluzņēmumu ieguldījumu aizstāvēšanu, un paklausīgu režīmu veicināšanu. ASV savu interešu aizstāvēšanā nav liekulīga un katrā gadījumā, kur īstas demokrātijas dīgļi ASV intereses ir apdraudējušas, ir notikusi daudz brutālāka apspiešana nekā Padomijā tas jebkad tās tumsonīgajā vēsturē tas notika. Pēc manām domām, ja nu izrādās, ka tas tiešām tā paliek, ka mēs latvieši nemaz vairs ne gribam ne varam iedomāties kādu nopietnu veidu, kā pārtaisīt Latviju par īsteni demokratisku valsti, tad tas laikam ir tāpēc, ka Amerikas vadošās elites sabiedriskās domas diriģēšanas metodes uz mums ir jau tik stipri iedarbojušās, ka mēs pat vairs neatceramies, cik liels un stiprs mums "sabiedriskais kapitāls" parādījās tajos īsajos dažos gadiņos, kamēr mēs nirām ārā no Padomijas.

Šitā pesimistiskā doma man rodas šodien lasot Sandras Kalnietes brīnišķīgo grāmatu "Es lauzu, tu lauzi,mēs lauzām, viņi lūza."

Juris Žagariņš

 

From: aija_atis@yahoo.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/20/00 4:34
Subject: Re: spēle ar milžiem

Sveiki;

--- Juris Zagarins <zagarins@stcc.mass.edu> wrote:

> Skotu filozofs no Apgaismības laikmeta Deivids
> Hjūms esot
> brīnījies

Kur tad vins par to rakstija? Man nav isti skaidrs, kapec Hjums tiek piesaukts. Un ka tas padara skaidraku Jusu domu par to ideju mudzekli saistiba ar elitem, sabiedrisko domu, un samierinasanos.

Meginot saprast Hjumu un Jus pasu,

Atis Zakatistovs

P.S. Esmu seit tikko iegriezies, tapec brinos kopa ar Hjumu.

 

Subject: Re: spēle ar milžiem
Date: Sun, 20 Aug 2000 14:54:02 -0700
From: Gundar King kingga@plu.edu
Newsgroups: latnet.sveiks

Juri!
Sajā skatījumā lūdzu neizlaist Īriju, kas neapsaubāmi jai ilgi
atrodas Amerikas paspārne. Tur jaunajās nozares iet labāk un pelna
vairāk,  nekā Anglijā.  Tur raksta 60 procentu no Eiropā rakstītām
datoru programmām.  Tur, protams, valdība ir izdarījusi lielus
ieguldījujus izglītībā un ārzmeju ieguldītājiem patīkamā likumdosanā.

Visu labāko!
Gundars

From: RSpuris@aol.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/20/00 7:22
Subject: Fwd: spēle ar milžiem

In a message dated 8/20/00 2:49:51 PM Central Daylight Time,

zagarins@stcc.mass.edu writes:

<< Šitā pesimistiskā doma man rodas šodien lasot Sandras Kalnietes brīnišķīgo grāmatu "Es lauzu, tu lauzi, mēs lauzām, viņi lūza."

Juris Žagariņš>>

Sirsnigs lugums: mini nodalas, lpp., kuras sadas domas izsauc, lai varam sekot , un salidzinat ar savam domam. Vai Kalniete tomer nav Padomijas izaudzinata politike, kura vienmer atradis sev izdevigu vietu ?

Rics, kurs labprat domatu par Kalnieti labak kā tiesa pieredze man to pagaidām atlauj.

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 1:50
Subject: Re: spēle ar milžiem

Sveiki!

Atis Zakatistovs mēģina mani saprast un prasa kāpēc es piesaucu Hjūmu savā pēdējā antiamerikāniskā tirādē un no kurienes es ņēmu to informāciju, ka viņš esot brīnījies par cilvēku pakļaušanos elitēm.

Vispirms, Jums jāsaprot ka daži no mums te sveikojas galvenokārtu lai trenētos latviešu valodā un ne vienmēr mums tas pilnīgi spīdoši izdodas. Tā kā atvainojos, ka man ātri rasktot iznāca tāds mudžeklis par elitēm, sabiedrisko domu un samierināšanos.

Hjūmu es pieminēju vārdā tāpēc, ka gribēju nosēdināt savās vietās jau ar pirmo teikumu visus "Fredijus" sveiks kopā. Ja Jūs neesat iepazinies, viens no mums ir tāds Daffy Duck, kas nesen man aizrādīja, ka man derētu vairāk ievērot zināmu pamatprincīpu žurnalistikā, ko viņš nosauca par "Hi, Freddy" principu, tas ir, nav labi rakstīt tā, ka kurš katrs ar četru pamatskolas klašu izglītību nevarētu viegli saprast ko es gribu pateikt. Kur es to par Hjūmu dabūju es tagad nemaz neatceros. Iespējams, ka tas bija "Sofijas Pasaulē", jo tā laikam bija pēdējā grāmata, ko lasīju, kurā bija kaut kas teikts par Hjūmu. Bet tas jau bija sen. Bet ja nopietni, tad Hjūmu es pieminēju vārdā lai pierādītu, ka sabiedriskās domas veidošana (public opinion management) ir ne tikai mūsu laikos bet jau pašos demokratisko institūciju pirmsākumos bijusi daudz būtiskāka lieta nekā brīvas vēlēšanas. Katrā ziņā katram latvietim tas ir skaidrs, ka Latvijas sabiedrība pēc t.s. Trešās Atmodas ļoti fiksi pakļāvās savai elitei un nu no tās vairs netiek vaļā, lai gan Latvija formāli skaitās brīva demokratiska valsts.

Starp citu, tanī sakarībā Ričam Spurem gribētu sirsnīgi ieteikt Sandras Kalnietes grāmatu, bet tā nav, ka viņa savā grāmatā sūdzētos par Latvijas tagadējām sprukām. Drīzāk viņa savā grāmatā pierāda, ka Trešā Atmoda tiešām bija īsta tautas atmoda, un ka tajos gados, 1988-1991 latviešu tauta tiešām pierādīja, ka tā spēj demokratiski, mērķtiecīgi sastrādāt.

Tad vēl es savā vēstulē rakstīju, ka pēc manām domām Latvijas tagadējā elite, no kuras mūsu tagadējie vēlēšanas likumi neļauj atkratīties, ir zem daudz lielākas un ietekmīgākas Amerikas elites, kas valda pār pasauli. Pēc manām domām, bijušās PSRS republikas pēdējos desmit gados ir palikušas par Trešās Pasaules valstīm attiecībā pret ASV, un ASV nemaz nav ieinteresēta veicināt īstas demokratijas attīstīšanos Latvijā un citur jo no ASV viedokļa "īsta demokratija" tās vasaļvalstīs nozīmē tādas elites nostiprināšana, kas spēj garantēt ASV lieluzņēmumiem izdevīgu vidi investīcijām, tirgiem un izejvielu avotiem, to skaitā arī lētu un talantīgu genofondu.

Dr. Gundars Ķeninš Kings savā vēstulē šovakar man aizrādīja, ka pie ASV vasaļvalstīm arī jāpieskaita Īrija, bet īrijai klājas daudz labāk nekā Centrāl- un Dienvidamerikas un citām ASV Trešās Pasaules vasaļvalstīm. Es gan Īriju nepieskaitītu ASV vasaļvalstīm, un tāpat arī nepieskaitītu citas Rietumeiropas valstis, lai gan Eiropas Savienības polītika, pēc manām domām, visumā ir paklausīga un padota ASV un tāpēc arī maz izredzes, ka iestāšanās Eiropas Savienībā būs kaut kāda garantija Latvijas ekonomiskās attīstības veicināšanā. Pēc manām domām, katrai valstij vajadzētu būt neatkarīgai ne tikai polītiski bet arī ekonomiski lai katra valsts varētu meklēt savu pašlabumu globālajā ekonomijā. Latvija pati ir par mazu, lai kaut ko iesāktu pret ASV. Igaunijas ekonomija Latviju ir apsteigusi jo Igaunija meklē savu laimi nevis ASV paspārnē bet Somijas paspārnē. Latvijas stingrais valūtas kurss ir tikai viens simptoms Latvijas ekonomiskās varas kapitulācijā, bet tas arī izskaidro kāpēc Latvijas valdība nespēj izveidot nekādu ekonomiskas attīstības stratēģiju tālak par sasteigtu un nesaudzīgu privatizāciju un lūgšanos pēc ārzemju investīcijām. Bet ne ASV ne Rietumeiropa nav ieinteresēta Latvijā nopietni investēt un viss, kas mums ir, ir Lattelekom monopols, Aldaris, Makdonalds u.d.c.

Mēs te vairākkārt esam atgriezušies pie jautājuma, ko mēs latvieši konkrēti varam darīt, lai situāciju mainītu, un daži ir ieteikuši mēģināt nevalstiskas organizācijas veidot, kas pieprasītu referendumu par pārmaiņām vēlēšanu likumā tā, lai Saeimas deputāti būtu tiešākā veidā atbildīgi pret saviem vēlētājiem.

Es savā vēstulē mēģināju aizrādīt, ka varbūt iemesls, kāpēc tas vēl nav izdarīts ir vienkārši tas, ka mēs

pietiekoši skaidri nesaredzam tos paņēmienus ar kuriem valdošā elite ne tikai Latvijā bet arī Amerikā vada sabiedriskās domas veidošanu.

Droši vien šitas nemaz nav skaidrāks raksts par to pirmo, kuru Jūs nesapratāt, bet es vairs neiešu to pārrakstīt.

Juris Žagariņš

 

From: jg@gaze.lv
To: "sveiks@latnet.lv" sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 7:29
Subject: Re: spēle ar milžiem

Juris Zagarins parak daudz zina un parak maz doma. Tāda nostaja, manuprat, izkemo cilveka butibu.

Janis

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 8:23
Subject: Re: spēle ar milžiem

Sveiki!
Janis jūtas izķēmots:
> Juris Zagarins parak daudz zina un parak maz doma.
> Tāda nostaja, manuprat, izkemo cilveka butibu.

Piedod, Jāni. Citreiz vairāk piedomāšu pirms ķeršos klāt pie cilvēka būtības.

Juris Žagariņš

 

From: arubenis@ix.netcom.com
To: "sveiks sveiks" sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 9:08
Subject: Re: spēle ar milžiem

>Man nav isti skaidrs,
>kapec Hjums tiek piesaukts.
Bet tacu traki gudri izklausas! Mi mulinke vse znajet.

 

From: viksning@georgetown.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 1:25
Subject: Re: spēle ar milžiem

Sveiki, sveikotaji!

Gribu apsveikt Ati Z. ar paradisanos SVEIKS vestkopa. No vina vestules var manit, ka vins ir inteligents cilveks ar manamu garigu lidzsvaru, kadus mums seit loti vajaga. Daziem musu specialistiem makroekonomikas un politikas laukos vienkarsi trukst veseliga saprata, lai gan kautko par Smith, Hume, un Keynes lasijusi vini laikam ir... Dodoties sirojuma par Jaunanglijas meziem, ar sveicienu, Juronkulis

From: ezergail@ithaca.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 2:21
Subject: Re: spēle ar milžiem

Par sabiedriskas domas valdošiem primatiem var ari piesaukt Karli Marxu:
"Katra laikmeta valdošā ideologija ir valdošas skiras ideologija!." Citets un tulkots pec atminas.

Ezergailis

 

From: kad1999@hotbot.com
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 3:32
Subject: Re: spēle ar milžiem

"Juris Zagarins" <zagarins@stcc.mass.edu> wrote in message news:<s99ffe23.083@stcc.mass.edu>...

> Pēc manām domām Padomju savienība tik ļoti viegli
> izčākstēja tāpēc, ka tur vadošā elite nemaz nevīžāja
> nodarboties ar sabiedriskās domas diriģēšanu.

Nebija jau tik traki - nodarbojās, un kā vel. Toties tagad Krievijas augstaka vara balstas tikai un vienigi uz sabiedriskas domas dirigesanu. Tiesa gan dara to bezgala ciniski un praktiski bez kludam (zemudenes gadijums ir vienigais iznemums, kas vairakos Internet medijos saistits ar Putina polittehnologu atrasanos atvalinajumos). Redzes, cik ilgi.

Viesturs

From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 5:42
Subject: Re: spēle ar milžiem

Sveiki!

Atis Zakatistovs apgalvo, ka Hjūmam nebija nekas sakāms par sabiedriskās domas veidošanu:

> Pat to Hjumu. Hjumam nekas nav sakams par sabiedrisko
> domu, un tas veidosanu.

Parakājos un atradu gan, kur es to biju izlasījis. Uz Hjūmu, izrādās, atsaucas Noams Čomskis savā
"Manufacturing Consent". Tur viņš Hjūmu citē šādi: "As force is on the side of the governed, the governors have nothing to support them but opinion. 'Tis therefore on opinion only that government is founded; and this maxim extends to the most despotic and most military governments, as well as to the most free and most popular."

Diemžēl Čomskis neuzdod šī citāta avotu.

> Par to sabiedriskas domas radisanu. Es tiesam
> nesaprotu, ko Jus ar to domajiet. Skaidrs, ka
> demokratija ir sarezgitaka lieta neka vienkarsa
> parstavnieciba. Bet kapec sabiedriskas domas
> veidosana ir celoniski svarigaka, neka, piemeram,
> velesanu kampanu finansesa, vai ari tradicija?
> Cilveki var velet par liberaliem, piemeram, tikai
> tapec, ka vinu vecaki to darija. Viss ir vienkarsi,
> ja sabiedriskas domas veidosana butu tas vienigais,
> vai pat galvenais, dzinejspeks demokratija. Bet ta
> tas nav. Turklat viena demokratija atskiras no otras.
> Kanada nav tada pati ka Amerika, utt.

Piekrītu, piekrītu un atzīstos, ka lietas vienkāršoju un krāsas sabiezēju tīšuprāt. Es pat teiktu, ka sabiedriskās domas veidošana Amerikā notiek tā, ka paši veidotāji lāga neapzinas, ka viņi to dara. Vai esi redzējis tādu filmu "Wag the Dog"? Tā bija filma, kas Amerikā iznāca tieši tai laikā, kad Monikas skandāla apsēsts, Bils Klintons deva pavēli uzsākt humanitāro bumbošanu Serbijā. Tur bija par to, kā labs reklāmu producents glābj "valsts prezidenta institūciju" kad pats prezidents šausmīgi savā privātā dzīvē izgāzies. Piemēram, inscinē kadru, kur kāda aktrise tēlo bēgšanu no degoša ciemata kaut kur Kosovā, turēdama rokā lielu tūtu kartupeļu čipsu. Pēc tam producents ar savu komandu taisa lielu smadzeņu vētru par to, vai tūtas vietā ierakstīt raibu kaķi vai baltu kaķi vai pūkainu vai īsmati. Tā bija filma, bet tā trāpīja pa nervu, jo nevienam amerikānim nav noslēpums, ka neviens Amerikas polītiķis netiek no vietas, ja viņam nav savs mēdiju "spin doctor".

> Si iekseja parlieciba, ka kompleksas demokratiskas
> sistemas atskiras viena no otras lauj man apsaubit
> Jusu nakamo tezi -- globala dominesana. Vai tiesam
> Jus domajiet, ka Amerikaniem ir tik liela vara par
> veletaju pratiem citur pasaule?

Viss, ko es gribēju teikt ir, ka kultūrai ir milzīgi liela vara pār vēlētāju prātiem. Un atkal - es pilnībā piekrītu, ka tā nav nekāda centralizēta sazvērastība - tā ir kultūras parādība, ka Amerika rulez. Mums irļoti daudz tādu ideologu kā Juronkulis, kas domā, ka Amerika ir bagāta tikai tāpēc, ka Dieviņš to ir svētijis par labu darbu darīšanu.

Juris Žagariņš

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 5:50
Subject: Re: spēle ar milžiem

Sveiki!

Viesturs cēla iebildumu pret manu apgalvojumu:

>> Pēc manām domām Padomju savienība tik ļoti viegli
>> izčākstēja tāpēc, ka tur vadošā elite nemaz nevīžāja
>> nodarboties ar sabiedriskās domas diriģēšanu.
>
> Nebija jau tik traki - nodarbojās, un kā vel.

Tā diriģēšana bija tik stulba un tik neveiksmīga, ka paši diriģenti par to smīnēja. Par to mums te Amerikā pastāstīja tāds KGB pulkvedis Imants Lešinskis jau vēlīnajos 70'os gados.

> Toties tagad Krievijas augstaka vara balstas tikai un vienigi
> uz sabiedriskas domas dirigesanu. Tiesa gan dara to bezgala
> ciniski un praktiski bez kludam (zemudenes gadijums ir
> vienigais iznemums, kas vairakos Internet medijos saistits
> ar Putina polittehnologu atrasanos atvalinajumos). Redzes,
> cik ilgi.

Jā. Krievu tautu laikam tomēr ir vieglāk piemānīt, nekā latviešu tautu. Bet tomēr latvieši netiek un netiek vaļā no savas idiotiskās elites.

Juris Žagariņš

 

From: arubenis@ix.netcom.com
To: "sveiks sveiks" sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 6:09
Subject: Re: spēle ar milžiem

>Piedod, Jāni. Citreiz vairāk piedomāšu pirms
>ķeršos klāt pie cilvēka būtības.
>
>Juris Žagariņš

Man gan liekas, ka Janis te domaja Zagarina (cilveka?) butibu. Apsolijums labs, gaidisim izpildisanu.

 

From: arubenis@ix.netcom.com
To: "sveiks sveiks" sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 6:09
Subject: Re: spēle ar milžiem

>Droši vien šitas nemaz nav skaidrāks raksts par to pirmo,
>kuru Jūs nesapratāt, bet es vairs neiešu to pārrakstīt.
>
>Juris Žagariņš

Ka tad ta? Mes saprotam gan, kapec Tu palago, draudzin. Bet tas nekas. Dari, ko vajg darit, tad viss bus OK.

 

From: arubenis@ix.netcom.com
To: "sveiks sveiks" sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 6:43
Subject: Re: spēle ar milžiem

> Daziem musu specialistiem makroekonomikas un politikas laukos vienkarsi
>trukst veseliga saprata, lai gan kautko par Smith, Hume, un Keynes
>lasijusi vini laikam ir...

Tikai citatinus, bez sakaribas. Tur jau ta nelaime.

 

From: beldavsa@indiana.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/21/00 8:58
Subject: Re: spēle ar milžiem

Juris Žagariņš:

> Jā. Krievu tautu laikam tomēr ir vieglāk piemānīt, nekā
> latviešu tautu. Bet tomēr latvieši netiek un netiek vaļā no
> savas idiotiskās elites.

Diemžēl literatūra par šo tematu antropoloģiskā laukā liekas visai barga. Piemēram Johnson, A. & Earle, T., *The Evolution of Human Societies From Foraging Group to Agrarian State*. Stanford: Stanford University Press, 1987 saka apmēram tā:

'Galvenā dinamika sarežģīto sabiedrību evolūcijā pamatojas ārkārtīgi konkurējošā politiskā arēnā. Pastāvēšana šajā arēnā atkarājas no vērīgām atsevišķo vadītāju stratēģijām manipulējot savus ieguldījumus alternatīvos varas avotos un mechānismos kas iekārto kontroli. Politiskā arēnā ir sabiedrisks process kā vadītājus izvēlē. Reizēm vadītāja sekmes centralizē viņa iekārtu (polity), bet miskalkulācija var viegli novest pie sabrukuma.'

................

Nu jā, nepasaka jau ko visi nezin. Neatliek cits, nevar atļauties pagurt, nolīst kaktā, vai atsvešināties no pilsoņa - tautas pienākumiem izvēlēt un atbalstīt labākos kas iespējami, kļūst politiski aktīvākiem. aija

 

From: uldis@parks.lv
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/22/00 6:17
Subject: Re: spēle ar milžiem

At 00:39 00.08.22. , Juris Žagariņš wrote:

>Mums ir
>ļoti daudz tādu ideologu kā Juronkulis, kas domā, ka
>Amerika ir bagāta tikai tāpēc, ka Dieviņš to ir
>svētijis par labu darbu darīšanu.

Nu nu, Juri, man raugoties no malas uz ieilgušo Amerikas zākāšanu, gribētos teikt divas lietas:
1) Vai nu vajadzētu katru dienu kost rokā, kura Tevi baro, varbūt pietiktu, ja Tu to darītu tikai katru otro vai tršo dienu;
2) Neaizstāvu visā Ameriku, taču, ja tās nebūtu, šī pasaule IMHO būtu daudz sliktāka vieta.

Ar Vislabākajiem Vēlējumiem

Uldis

<http://home.parks.lv/uldis>

From: zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/22/00 8:01
Subject: Re: spēle ar milžiem

Sveiki!

Uldis uztraucas:

> Nu nu, Juri, man raugoties no malas uz ieilgušo Amerikas zākāšanu,
> gribētos teikt divas lietas:
> 1) Vai nu vajadzētu katru dienu kost rokā, kura Tevi baro, varbūt pietiktu,
> ja Tu to darītu tikai katru otro vai tršo dienu;
> 2) Neaizstāvu visā Ameriku, taču, ja tās nebūtu, šī pasaule IMHO būtu
> daudz sliktāka vieta.

Es nezākāju Ameriku. Es esmu Amerikas pilsonis un lepns par savu brīvību. Es kritizēju Ameriku, nevis kožu rokā, kas mani baro. Mēs Amerikā mēdzam iedomāties, ka mūsu paša roka ir tā, kas mūs baro, nevis kāda kunga roka. Ja Amerika citām tautām uzkundzējas lai tās izmantotu Amerikas labklājības celšanai, tad es saku, ka arī bez tādas rīcības Amerika būtu pietiekoši bagāta zeme, lai es ar savu roku šeit varētu sevi pabarot. Tā ir Tava privilēģija ticēt, ka pasaules labklājība ir atkarīga no ASV labajiem darbiem, bet mana privilēģija Tev aizrādīt, ka daudzās vietās pasaulē cilvēki ārkārtīgi cieš no Amerikas arogances un īsredzības un ka Amerika pati ir pirmā vietā vainīga par to, ka pasaulē vairojas naids pret Ameriku.

Juris Žagariņš

 

From: beldavsa@indiana.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/22/00 8:21
Subject: Re: spēle ar milžiem

Uldis:

> 1) Vai nu vajadzētu katru dienu kost rokā, kura Tevi baro, varbūt
> pietiktu, ja Tu to darītu tikai katru otro vai trešo dienu;

Juris uzņemas savu pilsoņa atbildību un pienākumu būt aktīvam kritiķim par savas valsts politiku. Citiem būtu pienākums tāpat - oponēt vai atbalstīt pēc pārliecības un zinamiem faktiem. Kā citādi sabiedriskā domā lai izveidojas, ja ne dialogā? aija

 

From: Zagarins@stcc.mass.edu
To: sveiks@latnet.lv
Date: 8/22/00 11:45
Subject: Re: spēle ar milžiem

Sveiki!

Uldis vēlas redzēt priekšlikumu, kā būtu labāk:

> Ko gribēju teikt- Tavos rakstos redzu tikai Amerikas kritiku, neviena
> priekšlikuma kā tad būtu labāk.

Numur viens un visi pārējie numuri: labāk būtu, ja vairāk amerikāņi aktīvi interesētos Amerikas ārpolīitikā, nevis tikai nodotos lielajam iekšpolītikas tingeltangelim. Es domāju, ka, ja vairāk amerikāņi interesētos par ārpolītiku, tad tiešām varētu mainīties ASV valdības nostāja pret starptautiskām institūcijām un likumdošanu: nevis tikai tās pie katras izdevības ignorēt un ārdīt bet tās celt un kopt, lai vairotu ASV labklājību ilgajā termiņā veselīgas pasaules kontekstā.

> Hmmm.... mēs Latvijā visi paši sevi barojam, tas gan, bet, ja mēs rīt
> pārceltos (vai pirms kāda laika būtu pārcēlušies) dzīvot uz kādu jau
> gatavu labklājības zemi, tad diez vai šis apgalvojums par pašu sevis
> 100%tīgu barošanu tik viennozīmīgi būtu uzskatāms par pareizu....

Jā, zini, visi amerikāņi jau no laika gala ir pārcēlušies dzīvot uz šo jau gatavo labklājības zemi. Tici man, es esmu tik pat simtprocentīgs amerikānis kā mana sieva, kuras senčos ir paši pirmie Pilgrimi un arī tik pat simtprocentīgi amerikānis, kā dažs labs no maniem studentiem, nesen ieradies no Krievijas, Vietnamas, Indijas, un velns viņu sazina no kurienes citurienes.

>> Tā ir Tava privilēģija ticēt, ka pasaules labklājība
>> ir atkarīga no ASV labajiem darbiem,
>
> Es neko neteicu par pasaules labklājību, bet brīvība pasaulē gan bez
> Amerikas būtu grūti iedomājama... mazā Rietumeiropas demokrātijas saliņa
> pēdējo pusgadsimtu bez Amerikas diez vai būtu izdzīvojusi... Labi,
> līdzekļi ne vienmēr ir tie labākie (iesaki labākus), bet pasaule kā tāda
> tomēr pēdējās desmitgades IMHO ir gājusi uz labo pusi.
> Anuvau, man tāpat kā Tev, ir tiesības uz savu objektīvo viedokli <g>

Brīvība pasaulē bez svaiga gaisa arī būtu grūti iedomājama. Tava loģika ir pārāk vērieniga. Amerika ir mazās Rietumeiropas tumsonības bēgļu tauta. Šie bēgļi nodibināja pasaules pašu pirmo demokratisko republiku vēl ilgi pirms viņi bija pagauvusi etniski iztīrīt savu zemi no tās pamattautām. Tomass Džefersons bija liels idealists par cilvēktiesībām, bet, lai savā mūžā nenonāktu nabagmājā, viņš bija spiests laiku pa laikam skaldīt savu vergu ģimenes lai tās pārdotu. Bet ja runa ir tikai par pēdējo pusgadsimtu, tad mēs varētu vēl ilgi parunāt par to, cik lielā mērā Amerika pati bija atbildīga par Dzelzs aizkara stutēšanu un mēs arī ilgi varētu runāt par to, vai tiešām tas bija tikai Ronalda Reagana ģeniālais mājiens un ASV milzīgais kodoļieroču arsenāls, kas atdeva Padomijas tautām viņu brīvību. Un ja runa ir par pēdējo desmitgadi, tad apsveicu, ka Tev personīgi dzīvē ir gājis uz labo pusi, bet caurmērā tomēr latviešu tautas labklājība nav vis gājusi uz labo pusi un nevis tikai viņu pašu vainas dēļ.

>> bet mana privilēģija Tev aizrādīt,
>
> He he, tātad mana privilēģija ir ticēt un Tava- man aizrādīt.
> Sasprindzinu atmiņu no visa spēka... un tik un tā nevaru atserēties, ka
> būtu Tev šādu privilēģiju deleģējis.

Vai es Tev kaut ko deleģēju pirms Tu man aizrādīji Amerikas "zākāšanas" nepiedienību?

>> ka daudzās vietās pasaulē cilvēki ārkārtīgi cieš no Amerikas
>> arogances un īsredzības
>
> Neviens nav ideāls. Atceries Čerčila citātu par demokrātiju kā sliktāko
> pārvaldes formu, ja neskaita visas citas.

Es nemūžam neesmu teicis, ka demokrātija ir slikta pārvaldes forma.

Juris Žagariņš

 

From: indulislacis@yahoo.com
To: SVEIKS Sveiks@latnet.lv
Date: 8/22/00 7:21
Subject: Par ASV politikas ievirzi...

Juris Zagarins jau daudzkart meginajis apgalvot, ka esot ASV patriots, lai gan neciesot ASV arpolitiku. Sis ir velesanu gads ASV, kad ir iespeja (seit tacu valda demokratija), izveleties virzienu kadu sai valstij vajadzetu izveleties nakotne.

Diezi vai Jurim bus pienemama demokratu, nedz republikanu deklareta arpolitika, bet varbut - zaljo, reformas (abu virzienu), liberitariesu, anarchistu, jeb varbut vins pats velesies so valsts arpolitiku savest "kartiba" ar savam parliecibam un dogmam, ko vins tik sparigi ir mums  deklarejis jau labu laiku, ja pats kautko daris "lietas laba"?

Nu, ka butu, ja saktu kadu mazuliti nobucot...

Indulis

Kas jauns Latvijā?