Subject: Congressman Forced to Strip to Underwear

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 1/9/02 1:19

http://abcnews.go.com/sections/us/DailyNews/homefront.html
Congressman Forced to Strip to Underwear

D E T R O I T, Jan. 8 — Security guards at Washington's Reagan National Airport forced U.S. Rep. John Dingell to strip to his underwear before boarding a flight to Detroit. The guards at the Northwest Airlines terminal did not believe the 75-year-old congressman's explanation about his metal hip, which he received after a horse fell on him 20 years ago. "They felt me up and down like a prize steer," said Dingell, D-Mich. "I was very nice, but I probably showed I was displeased." The private security guards made him take off his overcoat, then his suit coat, then his shoes and socks on Saturday. When he still triggered metal detector alarms, the guards took him to a back room and asked him to remove his trousers.

U.S. Transportation Secretary Norman Mineta heard about the incident and said he would look into it, Dingell said. "I asked Norman to check to see if they treated me like they do everybody else," Dingell said. "I just wanted to be sure that what they did was necessary, that I got the same treatment, no better or no worse, than anyone else."

— The Associated Press

Ar tādām metodēm tagad jārēķinās ceļotājiem... Pie tam tas viss ir pilnīgi veltīgi, jo kādu nodurt var arī ar nemagnētisku stiklaplasta dunci, vai nožņaugt ar kaprona striķi vai vēl tūkstoš veidos. Drakoniskās, pat rupjās pārbaudes lidostās manuprāt ir pilnīgi PSRS stila "otmazka", t.i. formāla darbība lai varētu teikt "mēs darījām visu iespējamo". Drošību tas noteikti nevar garantēt.

Oficiālās ASV amatpersonas turpina izskaidrot pasažieru skaita kritumu aviolīnijās tikai ar bailēm no terorisma gaisā. Man tā vien liekas, ka drošības dienestu "mikroterorisms" (100% neizbēgams pie tam) jau labu laiku ir dominējošais faktors cilvēku atbiedēšanā. Tāds piemērs, kā savstarpēji iecikloti terorisma draudi un drošības pasākumi var vispār iznīcināt pasažieru aviopārvadājumu biznesu, atskaitot varbūt starpkontinentu lidojumus.

Harijs

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 1/9/02 11:57

Sveiki!

Harijs vēstī:

< Congressman Forced to Strip to Underwear >

un komentē:

< Man tā vien liekas, ka drošības dienestu "mikroterorisms" (100% neizbēgams pie tam) jau labu laiku ir dominējošais faktors cilvēku atbiedēšana. >

Piekrītu. Imperators ir pliks.

Man jau no 9/11 nav bijis saprotams kā tas nākas, ka neviens (neviens!) visā Amerikā nav prasījis kāpēc mēs bijām galīgi nepasargāti pret bin Ladena uzbrukumu. Tas notika laikā, kad mēs jau desmit gadus bijām cildinājuši bin Ladenu kā visas pasaules ļaunuma iemiesojumu, dižbubuli, un Centrālās Izlūkošanas aģentūrā jau piecpadsmit gadus bija pastāvējis īpašs birojs CTC (Counter-Terrorism Center) kur darbojās 200 virsnieku, un jau piecus gadus šai birojā darbojusies īpaša darba grupa veltīta Osamam bin Ladenam. Par šo laiku ASV valdība nav skopojusies ar līdzekļiem pretterorisma darbībai. Kā tas nākas, ka neviens (neviens!) visā Amerikā nav prasījis atskaiti no CIA un pats prezidents katru dienu bildējas publikas priekšā CIA direktora Teneta klātbūtnē, it kā viss būtu vislabākā kārtībā? Un neviens (neviens!) visā Amerikā nav prasījis no valdības itin nekādu analīzi par terorisma cēloņiem un tā tālāk, it kā ar to pietiktu, ka bija labi domāts un tagad it kā neesot laiks meklēt vainu pašmājās. Nu, teiksim, apmēram tāpat kā Irānas revolūcijas laikā, kad CIA polītisku apsvērumu dēļ neziņoja Baltajam Namam par pārmaiņām tajā valstī līdz kamēr jau Šahs bija izlidojis uz neatgriešanos!

Nupat izlasīju 17. janvāra NYRB (New York Review of Books) numurā ļoti interesantu rakstu no Thomas Powers: "The Trouble With the CIA" < http://www.nybooks.com/articles/15109 >. Nu beidzot! Viens (viens!) paceļ šos jautājumus.

Tur sīki aprakstīta CIA pēdējo gadu vēsture, respektīvi paralīze. Daudzi veterāni pa šiem gadiem ir pametuši CIA jo polītiskā vadība ir bijusi nemākulīga un bezatbildīga un nereti drīzāk likusi profesionāļu darbībai liekus šķēršļus un vadījusies no Baltā Nama polītiskajām vajadzībām nekā domājusi stratēģiski. Viens tāds "disidents", piemēram komentē, ka vienai vēstniecībai sekmīgi uzbrukt ir ļoti grūti, bet divām vienā reizē (kā tas bija Āfrikā) ir simtām reižu grūtāk. Autors vaicā - tad cik grūti tas būtu četrus simultānus uzbrukumus izraisīt?

Ja CIA neko nesaprata pirms 9/11, tad vai mums nav jābūt norūpējušiemies, ka varbūt arī šodien CIA neko nesajēdz, kas pasaulē notiek?

Vai nav skaidrs, ka ASV izģērbj savus kongresmeņus plikus tikai lai mierinātu publiku? Lai mēs meklētu vainu kaut kur kādā alā Afganistānā?

Vēl viens "disidents" raksta tā (un es viņam piekrītu!): "Bin Ladenu nedzen nekāds neprātīgs naids pret Rietumiem. Viņš izpilda stratēģisku plaša vēriena programmu, kuras mērķis ir panākt 'atdzimušu' kareivisku islamu, kas apvienotu vienotā varā visas arābu valstis. / . . . / Bin Ladenam nav nekādas armijas un tāpēc viņš lieto terora stratēģiju šī mērķa sasniegšanai. Viņš ar teroru grib panākt polītiskas krīzes un iedzīt ķīli starp islama valstīm un bezdievīgo Ameriku." Pēc autora domām, bin Ladens bija aprēķinājis, ka ASV reaģēs tieši tā, kā tā reaģēja uz 9/11 uzbrukumu. Viņš cerēja, ka tad arābu tautas sacelsies pret ASV ar tādu pašu spēku, ar kādu Irāna sacēlās pret ASV 1978. gadā.

Viņš raksta: "Vienalga, kā notikumi tagad tālāk risināsies tagadējās Amerikas bin Ladena medībās, bin Ladens ir jau lielā mērā panācis sevis transformāciju par arābu tautu varoni. Ja viņš izdzīvos, tad viņa harisma spīdēs vēl jo spilgtāk. Ja viņš tiks apcietināts vai nogalināts, Al Qaeda turpinās darboties viņa vārdā." Viņš raksta, "Saūdu Arābijas un Līča valstu valdības ir būvētas uz smiltīm".

Autors ieteic Tenetu atlaist. Personīgi, es ieteicu Bušu atlaist.

Juris

 

From: gailitis@istar.ca
Date: 1/9/02 5:13

Harij,

Mani tāda rīcība nemaz nepārsteidz, un nesen vēl kādiem es komentēju: atcerieties kad Bušs lielījās tautas priekšā, ka teroristi neierobežos amerikāņu iedzīvotāju brīvību un tra lalalalala......

Šodien sāk pat izģērbt cilvēku pirms ļauj iesēsties tanī metāla putnā! :o(

Manam brālim arī neticēja, ka ir metāla sprādzes viņa ķermenī pēc atklātas sirds operācijas, un bija jāpierāda šādos drakoniskos un aplamos veidos. Jau runā, ka kabīnē nelaidīs līdzi ņemt nekādu somu un arī neēdina vairs uz īsākiem lidojumiem.

Pilnīgi kā saki, ja nu kāds vēlēsies terorizēt kādu lidmašīnā, cik tālu būs viss jānodrošina pirms mēs beigsim lietot to ceļošanas veidu. Manuprāt, personal profiling būs jādara visai tautai, vai tā vēlas to vai ne. Big brother is coming, a la 1984! :o( Atgādina man to vairāk kā 50 gadus atpakaļ dzirdēto domu par to nākamo 666.

Vilis, B. Gailītis, <'))))><

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 1/9/02 6:45

Juris rakstīja:

< Kā tas nākas, ka neviens (neviens!) visā Amerikā nav prasījis atskaiti no CIA un pats prezidents katru dienu bildējas publikas priekšā CIA direktora Teneta klātbūtnē, it kā viss būtu vislabākā kārtībā? >

Jā, tas tiešām ir pārsteidzoši. Manuprāt būtu pareizāk, ja tādas iestādes vadītājs pēc tik katastrofālas izgāšanās ar tik daudziem upuriem, sekojošu ekonomisko lejupslīdi u.t.t. vismaz pats aizietu no amata, ja ne nošautos. Arī kārtīga tīrīšana personāla jomā šķiet vajadzīga.

Liekas, ka ne tikai kādreizējās PSRS, bet arī tagadējās ASV specdienestiem īstenībā ir daudz lielāka reāla vara, nekā tas oficiāli skaitās. Trīsburtu aģentūras "tēlo beigtu zivi" un izliekas, ka neko nebūtu varēts darīt tik un tā, un ka ar viņiem viss ir pilnīgi OK. Kaut gan informācijas viņiem bija daudz jau ilgi pirms septembra.

Ir dažas publikācijas ar mēģinājumiem analizēt terora cēloņus un iespējamos novēršanas vai vismaz samazināšanas veidus, bet man nav zināms, ka notiktu kāda oficiāla valsts līmeņa izmeklēšana. Tas ir skumji, jo tādā veidā - ieturot to pašu kursu - nenovēršami atkārtosies tādi paši vai vēl šausmīgāki notikumi.

< Nu, teiksim, apmēram tāpat kā Irānas revolūcijas laikā, kad CIA polītisku apsvērumu dēļ neziņoja Baltajam Namam par pārmaiņām tajā valstī līdz kamēr jau Šahs bija izlidojis uz neatgriešanos! >

Nu re, Juri, ja nu Tev gadītos kļūt par ASV prezidentu, tad atceries - Internets vismaz stundu dienā jāturpina lasīt pašam, nevis jāļauj pilnīgi visu filtrēt citiem speciālistiem ;-) "Uzticies, bet pārbaudi" - vecais krievu teiciens, kuru pat Reigans bija iegaumējis oriģinālā, krieviski. (Doveryai, no proveryai).

< Ja CIA neko nesaprata pirms 9/11, tad vai mums nav jābūt norūpējušiemies, ka varbūt arī šodien CIA neko nesajēdz, kas pasaulē notiek? >

Par to man grūti spriest, jo nezinu kas tur iekšā notiek. Mani visvairāk mulsina pēc 09-11 ieviesto papildus "drošības pasākumu" faktiskā bezjēdzība. Ja mērķis tiešām būtu bijis nostiprināt aviopārvadājumu drošību, tad pasākumiem bija jābūt daudz rūpīgāk pārdomātiem, sistemiski organizētiem un manuprāt savādākiem. Katrā ziņā ne tik atbaidoši brutāliem, kā pašlaik - nelielais drošības pieaugums pilnīgi nekompensē pasažieru atbiedēšanu pašu pasākumu pretīguma dēļ. Tas ir kā vecajā tautas jokā par lāča pakalpojumu, kad cilvēkam uz pieres uzsēdušos mušu lācis nosita ar baļķi. Kopā ar cilvēku, protams...

Pašlaik izskatās, ka īstenībā visiem nospļauties par īstu drošības uzlabošanu, toties pirmajā vietā izvirzās teātris "jūsu valdība un drošības sistēma par jums rūpējas, re kā pat kongresmeni pliku izģērbj". Un uzreiz otrajā vietā nāk Security vēlme par katru cenu jau apriori nodrošināt sev tādu kā alibi, sak mēs visu darījām ko varējām. Starp šiem abiem dzirnakmeņiem cietušie ir gan pasažieri, gan lidsabiedrības. Tātad "pokazuhu" - ārišķīgo, īstenībā kaitīgo izrādīšanās teātri laikam nespēj ierobežot pat aviapārvadājumu industrija, kura taču ir miljardiem dolāru liels bizness ar zināmu ietekmi, un noteikti saprot notiekošo. Izdevīgs tāds gājiens var būt piemēram tad, ja patiesais mērķis ir panākt strauju varas totalitārisma pieaugumu valsts iekšpusē un vienlaicīgi panākt daudz lielāku izolāciju no ārpasaules. Skaidrs, ka tas nu ir galīgi jau no Conspiracy Theories jomas un varbūt nav īsti nopietni uztverams.

Negribas "pieķērkt" sliktu notikumu attīstību, bet... man ir liecinieki, ka vēl 1987.g. par Gorbiju un viņa perestroiku pats nonācu pie secinājuma: šis cilvēks darbojas - apzināti vai neapzināti, bet ļoti mērķtiecīgi - lai noārdītu PSRS. Tā arī iznāca.

< Vai nav skaidrs, ka ASV izģērbj savus kongresmeņus plikus tikai lai mierinātu publiku? >

Jā, tam man jāpiekrīt. Citas jēgas tur nav. Izģērbt 75 gadus vecu vīru, savas valsts augstākās varas pārstāvi... Tas der arī par iebiedēšanas precedentu - sak, tā un vēl sliktāk būs ar ikvienu, kurš mums (bez pierādījumiem) liksies aizdomīgs. Skumji patiesībā, tāda kā 193x.g. atmosfēra PSRS, kad vairākus gadus pirms lielajām represijām jau sākās visādi iebiedēšanas pasākumi. Nu ko, cerēsim, ka tik traki nebūs. Juri, vai Tu vēl aizvien esi pārliecināts, ka tautai nevajag ieročus? Man gan liekas, ka ASV Konstitūcija un tās labojumi ir ļoti tālredzīgi uzrakstīti, un žēl ka tagadējā ASV tiesu vara manuprāt uzurpējusi daļu no tikai tautai piekritīgajām tiesībām skaidrot Konstitūciju - un tagad skaidro dažkārt "ar precizitāti līdz pretējam". Bet tā atkal ir amerikāņu iekšējā lieta, vismaz pagaidām.

Par Ladenu arī tajā rakstā ir pareizi pateikts. Viņš jau ir panācis daudz vairāk, nekā bija cerējis, un protams jau ir kļuvis par varoni (varbūt pat par Islama Mesiju) uz ilgiem gadsimtiem vismaz. Jā, var gadīties, ka mēs tagad redzam līdzīgus notikumus islama pasaulē, kā kādreiz bija kristiešu atdalīšanās no judaistiem. Jaunas universālas reliģijas dzimšanu, kura vairs nebūs tik cieši saistīta ar arābiem, tāpat kā kristietībai savulaik bija jāatbrīvojas no jūdu etniskās piederības žņaugiem.

< Personīgi, es ieteicu Bušu atlaist. >

He he. Tu - tas ir, amerikāņu tauta - esi viņu ievēlējis. (Nav svarīgi, par ko Tu balsoji personīgi, rezultāts bija tāds). Gaidi nu

līdz termiņa beigām, bet pēc tagadējiem reitingiem liekas, ka viņu ievēlēs bez aizķeršanās uz nākošo termiņu arī.

Harijs

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 1/9/02 6:46

    Vilis Gailītis, C.E.T., rakstīja:
< Mani tāda rīcība nemaz nepārsteidz, un nesen vēl kādiem es komentēju: atcerieties kad Bušs lielījās tautas priekšā, ka teroristi neierobežos amerikāņu iedzīvotāju brīvību un tra lalalalala......>

Daudzi jau toreiz saprata, kādas sekas pēc 09-11 būs pilsoņu brīvību un tiesību jomā. Tādēļ arī tie mierinājumi... falši, protams...

< Manuprāt, personal profiling būs jādara visai tautai, vai tā vēlas to vai ne. Big brother is coming, a la 1984! :o( >

Diemžēl tā izskatās jau pavisam nopietni. Un zini - terorisma apkarošanā tas ļoti maz ko dos, toties polītiskiem mērķiem gan derēs labi.

Harijs

 

From: IvarsS@aol.com
Date: 1/9/02 10:57

Žēl, ka kritizē to, par ko nekā nezina. Arī šai slepenai organizācijai ir pārraugu komiteja, kura jau gadiem ierobežo viņas aktivitāti un samazina budžetu. Viegli kritizēt, ja nezina faktus un kā šī organizācija un tās pārraugu grupa darbojas.

Apturēt visas noziedzības ir neiespējami, pat ja faktus zina. Tāpat, kā Jūs faktus zināt, bet braucot, var gadīties avārija, arī ja Jūs zināt, ka tā var notikt. No visām lietām, par nožēlu, nevar izvairīties, vai izbēgt.

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 1/10/02 2:31

Ivars:

< Žēl, ka kritizē to, par ko nekā nezina. >

Par to nav vainojami Sveika dalībnieki. Vairums CIA darbības aspektu ir slepeni. Varam redzēt tikai notikumu gaitu, un sakarā ar to daudz kas liekas dīvains.

Seko citāts no oficialas WWW lapas http://www.cia.gov/cia/public_affairs/faq.html

"In 1997, the aggregate figure for all U.S. government intelligence and intelligence-related activities—of which the CIA is but one part--was made public for the first time. The aggregate intelligence budget was $26.6 billion in fiscal year 1997 and $26.7 billion for fiscal year 1998. The intelligence budget for fiscal year 1999 has not been publicly released."

Tātad pat pēc oficiāliem datiem, vismaz 1998. gadā kopējais izlūkošanas budžets ir lielāks, nekā 1997.g. Diemžēl šie divi skaitļi ir vienīgie, kurus varam viegli atrast publicētus. Par 2001.g. neoficiāli vērtējumi ir ap 30 miljardiem.

Ja pati organizācija neatklāj informāciju par savu darbību, tad spriest var tikai pēc darbības rezultātiem. Rezultāti ir slikti. Liekas, ka tomēr neviens no trīsburtu aģentūru vadības nav nedz atstādināts no amata, nedz pats aizgājis septembra katastrofālās izgāšanās dēļ. Par pašreizējiem "drošības pasākumiem" jau rakstīju. Tā gan ASV iekšienē nav CIA darbības joma. Bet vismaz pakonsultēt tos "lidostu amatierus" kāds varēja?! Nu iznīdēs vai dramatiski samazinās viņi pasažieru pārvadājumus, - kam no tā būs labāk?

< Apturēt visas noziedzības ir neiespējami, pat ja faktus zina. >

Jā, bet nu vismaz no tik graujošām kā musulmaņu ekstrēmistu darbība pret WTC izvairīties vajadzēja vismaz mēģināt. Galu galā jau agrākajā mēģinājumā uzspridzināt WTC tāpat bija iesaistīti musulmaņu ekstrēmisti.

Harijs

 Kas jauns Latvijā?