Re: Murgonomika

From: j_kaza@yahoo.com
Date: 2/7/02 4:28

Te sāk kļūt garlaicīgi. Es gribu atgriezties pie tēzes, ka padomjlaiku norieta gados ražošana gāja kā rūc un tagad, tādēļ ka LVL 1 nav vienlīdzīgs USD 0.10 (vai kādam citam, no gaisa grābtam patīkamam skaitlim) visa ražošana d---sā (prasti un dramatiski izsakoties) un visi īpašumi žuļiku nagos..

Mans jautājums -- kas notika ar visu to, ko ražoja, piem., V. Selecka grāmatā [Desmit gadi toreiz un tagad] minētos zelta padomju norieta laikos? Vai saražotam bija a) tirgus vi b) noiets ar nosacītu apmaksas shēmu? Ja pēdējais, tad tādēļ, ka visa saražotā noietu garantēja lietotāja BEZIZVĒLES stāvoklis, vienkārši tas, ka plāns paredzēja, ka produkcija tiks nodota un apmaksāta. Tirgus apstākļos par maksu noņēmējs (kādi bija sociālisma laika veikali) pārtop par pircēju, kas brīvi vai relatīvi brīvi rīkojas ar saviem līdzekļiem. Sociālismā noietu apmaksāja ar dažāda veida pusfiktīvu naudu norēķiniem, pārskaitot dažādu kategoriju rubļus no viena valsts bankas konta otrā.

Tātad, ražošanas zelta laikos bija 10000 preču vienības, ko milzu baram strādājot saražoja rūcoša un krācoša soclaiku rūpnīca, un plāns, kas paredzēja vai lika noņēmējam tērēt 100 000 naudas vienības, lai par 10 gabalā nopirktu visu saražoto un ar kaut kādu pretplānu vai socsacensības izfantazējumu prasītu, lai rūpnīca nākamajā gadā saražo 12500 vienības, vienlaikus prasot, lai naudas spiestuve tai iedod 125 000 naudas gabalus.

Tirgus apstākļos noņēmējs, nu jau ar tiesībām pēc izvēles tērēt savu naudu, spēj arī reāli izvēlēties. Sociālistiskā rūpnīca dragā ārā 12500 urķus vai pinģerotus par 10 gabalā (nav īsti latvisks tulkojums bezsejas un bezfunkcijas precei "widget"). Taču par pircēju palikušais noņēmējs no ārzemēm nopērk 5000 urķus par 8 gabalā, ietaupot 10 000, paņem 5000 urķus no vecā piegādātāja, un vēl nopērk 1500 importa luksusa urķus par 15 gabalā, bet par valsts cenu ar atlikušo 12500 nopērk vairākas tonnas metāla, no kura taisītu vietējos urķus, un šo nesabojāto metālu pārdot par 30 000 (mainot atpakaļ uz vietējo naudiņu) uz ārzemēm.

Urķu ražotājs var 7 500 urķus bāzt, kur iepatīkas, un, lai novilcinātu savu bankrotu, samazināt attiecīgi ražošanu (ražošanas sabrukums, par ko vaimanā). Tanī pašā laikā -- 5000 iedzīvotājiem ir tas prieks, pat nedaudz lētāk, nopirkt importa urķus, kas nav sliktāki, pat stilīgāki, par vietējiem, 5000 saņem parastos urķus, un 1500 nopērk luksusa urķus, dažs labs tikai plātības dēļ, jo paredzētai 12500 urķu ražošanai valstī nebija nekāda sakara ar pieprasījumu. Taču šādi sadalot urķu piedāvājumu, tirgus paņēma 11500, bet valsts a/s "Sarkanais Urķis un Kreveļu Vīle" sāka neizbēgamo ceļu pie velna mātes..

Tātad, netirgus apstākļos ražošana balstījās uz piespiedus ražotāja un noņēmēja attiecībām, kuras nosacīja pilnīgi voluntāri. Ja kādam iegribējās, varēja ražot 20 miljonus kurpju pāru tāpat prieka pēc. Tagad, tirgus apstākļos, statistika liecina, ka Latvija faktiski ražo miljoniem zeķu pāru, zeķbikšu, un daudz kā cita, jo tirgus, galvenokārt globālais tirgus, to pieprasa un labprāt apmaksā.

Ja esmu kļūdījies, ceru, ka kāds no profesoriem Ne-Apakškomandantiem to komentēs. Un lai Apakškomandants argumentē,ka paturēt veco sistēmu būtu bijis labāk...

Juris K

 

From: kingga@plu.edu
Date: 2/8/02 11:36
Sveiki, sveikotāji!

Īstenībā padomju laikā urķu taisītāji nemaz nebija tik nadzīgi ražotāji. Par to liecina zemais ražības un augstais brāķa līmenis un ziņojumi par fiktīviem sasniegumiem. Svarīgi bija labi iekārtoties un baudīt varasvīra oficiālās un neoficiālās privilēģijas.

It kā pārejot uz tirgus saimniecību, urķu kungi vispirms centās izmantot savus sakarus un privilēģijas, lēti iegūt kapitāla līdzekļus. Galu galā, tie jau marksistu ideoloģijā ir svarīgāki par visu. Kā redzējām pirms 10 gadiem, uzņēmums bez tirgus nav vērts gandrīz nekā. Šādos apstākļos, urķu kungi, ka jau agrāk mācīts, gāja pie valdības pēc naudas un aizņēmumiem. Ja nu gāja labi, un arī tad ja galīgi negāja, naudu aizsūtīja uz ārzemēm (jāteic, pēc direktora kabineta labiekārtošanas un pēc tam kad sekretārei bija iedots PC).

Latvija tomēr lēnām pāriet uz tirgus orientāciju. Ko nu, īpaši ja nav zināšanu un iemaņu, kur naudu ieguldīt? Viena lieliska iespēja būtu samazināt lata vērtību un tad ar steigu izdot ārzemēs nolikto naudiņu un atkal sapirkties jaunas vērtības (kādu ejošu uzņēmumu, zemi vai ēkas) Latvijā. Pēc tam varētu visu sākt atkal no gala, pie tam lieloties par lieliskiem nākotnes plāniem un lielajiem ārzemju ieguldījumiem Latvijā.

Kā jau ar visiem priekšlikumiem, galvenais ir noskaidrot, kam priekšlikums nāk par labu. "Cui bono?"

Visu labāko!

Gundars

 

From: Zagarins@stcc.mass.edu
Date: 2/8/02 12:28
Sveiki!

Profesors Kinga kungs komentēja augsti godājamā Kažas kunga murgonomiku:

< Latvija tomēr lēnām pāriet uz tirgus orientāciju. Ko nu, īpaši ja nav zināšanu un iemaņu, kur naudu ieguldīt? Viena lieliska iespēja būtu samazināt lata vērtību un tad ar steigu izdot ārzemēs nolikto naudiņu un atkal sapirkties jaunas vērtības (kādu ejošu uzņēmumu, zemi vai ēkas) Latvijā. Pēc tam varētu visu sākt atkal no gala, pie tam lieloties par lieliskiem nākotnes plāniem un lielajiem ārzemju ieguldījumiem Latvijā.>

Goda vārds es nesaprotu kāpēc nopietni pieauguši cilvēki citādi nespēj skatīties uz pasauli kā izķēmotās galējībās? Te no vienas puses nav kur naudu ieguldīt, te no otras puses - sovjetkomunisms. Par attīstību kā tādu lietu, kuru vada valsts demokrātiski ievēlēta valdība - par tādu lietu gan Jūs nerunājat. Vienīgi tie apgaismotie rietumnieciski domājošie indivīdi, kas prot bagātināties uz tautas rēķina esot tautas ekonomiskās labklājības pīlāri. Uz tiem esot jāpaļaujas un gan jau viņi pēc laika mums iekārtošot to īsteno demokrātiju. Atliek tikai iemācīties uzņēmību.

Tātad Latvija "tomēr lēnām pāriet uz tirgus orientāciju" par spīti tam, ka latviešu tautai trūkstot Kinga kunga rietumos iegūtās saprašanas par uzņēmību. Bet apskatīsimies taču tuvāk, kas tā "tirgus orientācija" tādi īsti ir! Man liekas, ka tepat Amerikā tauta jau nupat nupat tikko sāk daudz labāk saprast nekā paši neoliberālisma ideologi un nekā, teiksim, tauta Latvijā, ka kaut kas tomēr nav vairs riktīgi ar to neregulēto "tirgus orientāciju"! Bet nabaga Latvijas tauta tik dzied aijā žūžū un pulcējas ap savu jauno pīlāru Repšes kungu. Un neoliberālisma ideologi raksta domrakstiņus par murgonomiku.

Latvija lēnām pāriet uz nabagmājas orientāciju. Spīdošas un laistošas nabagmājas orientāciju.

Kad es universitātes pirmziemniekos mācījos ekonomiku no Paula Samjuelsona grāmatas, tur bija pierādīts, ka zināmos apstākļos nav nemaz tik svarīgi, kas tiek ražots, ja tikai tiek ražots. Tos urķus var arī ražot un gāzt jūrā, bet tauta tomēr bagātināsies. Tas ir tas princips, kuru šajās dienā vispasaules bezbailīgais dižvadonis Džī Dubya piesauc savā ekonomikas stimula programmā, fui piedodiet, ekonomikas drošības programmā. Vienīgi to viņš vēl nav sapratis, ka likumā sankcionēta zagšana ir tomēr ekonomikai kaitīga. Un demokrātijas atvietošana ar bigbiznesa "brīvo tirgu" arī ir kaitīga.

< Kā jau ar visiem priekšlikumiem, galvenais ir noskaidrot, kam priekšlikums nāk par labu. "Cui bono?">

Tas, kas ne tikai Amerikā bet arī Latvijā patlaban notiek nav nekāds priekšlikums bet fakts, un tas nenāk itin nevienam par labu.

Apakškomandants Juris

 

From: kingga@plu.edu
Date: 2/8/02 12:51
Sveiki, sveiki!

Apakškomandants nav izvēlējies runāt par manu komentāru Zviedrijas Jura jautājumam par lata devalvāciju. Tomēr es labprāt piezīmēšu, ka es labprāt piekrītu katram ierosinājumam, kas savā būtībā uzlabotu tautas pārstāvju ievēlēšanu un atbildību saviem vēlētājiem. Man demokrātiskā iekārta ir pašam patīkama un rīcības brīvība ar laiku noved pie lielākas labklājības. To, protams, nevar savienot ar padomju laikā audzinātiem varasvīriem, kuri vēlas nevis saimniekot, bez izsaimniekot. Blēžu netrūkst visā pasaulē, bet kāpēc gan to visvairāk pie varas bijuši tā sauktās sociālisma valstīs?

Gundars

 

From: Zagarins@stcc.mass.edu
Date: 2/8/02 1:12
Sveiki!

Profesors Kinga kungs izteicās tā:

< Apakškomandants nav izvēlējies runāt par manu komentāru Zviedrijas Jura jautājumam par lata devalvāciju. >

Apakškomandants citēja Kinga kunga komentāru:

< < < Viena lieliska iespēja būtu samazināt lata vērtību un tad ar steigu izdot ārzemēs nolikto naudiņu un atkal sapirkties jaunas vērtības (kādu ejošu uzņēmumu, zemi vai ēkas) Latvijā. Pēc tam varētu visu sākt atkal no gala, pie tam lieloties par lieliskiem nākotnes plāniem un lielajiem ārzemju ieguldījumiem Latvijā.> > >

Un par to Apakškomandants runāja tā:

< <Te no vienas puses nav kur naudu ieguldīt, te no otras puses - sovjetkomunisms. Par attīstību kā tādu lietu, kuru vada valsts demokrātiski ievēlēta valdība - par tādu lietu Jūs gan nerunājat. > >

Tātad es biju sapratis, ka Jūs aizstāvat Latvijas status quo.

Tagad Jūs rakstījāt tā:

< Tomēr es labprāt piezīmēšu, ka es labprāt piekrītu katram ierosinājumam, kas savā būtībā uzlabotu tautas pārstāvju ievēlēšanu un atbildību saviem vēlētājiem. Man demokrātiskā iekārta ir pašam patīkama un rīcības brīvība ar laiku noved pie lielākas labklājības. >

Demokrātija nenozīmē gluži tādu rīcības brīvību, kāda iespējama pastāvošajā iekārtā, kur rīkoties var gan brīvi, bet tie, kas laikus bagātinājušies ir brīvāki nekā tie, kuriem dzīves ziņa dažādu iemeslu dēļ neierobežojas ar bagātināšanās kāri.

< To, protams, nevar savienot ar padomju laikā audzinātiem varasvīriem, kuri vēlas nevis saimniekot, bez izsaimniekot. >

Amerikā audzinātā biznesa un varasvīru šķirā arī sastopami tādi, kas negrib saimniekot, bet izsaimniekot. Lasiet kaut vai šodienas avīzē.

< Blēžu netrūkst visā pasaulē, bet kāpēc gan to visvairāk pie varas bijuši tā sauktās sociālisma valstīs?>

Blēžu tā sauktajā LPSR nebija nemaz vairāk kā LR šodien. Blēži rīkojas visbezkaunīgāk "brīvajā tirgū".

Apakškomandants

 

From: kingga@plu.edu
Date: 2/8/02 2:05

Sveiki!

Skaidrs, ka tagad blēžu un blēdīgu varasvīru nav vairāk. Tie paši vien jau viņi ir.

Ja es esmu par ko norūpējies Amerikā, tad tā ir vienmēr pastāvošā iespēja kādam censties iegūt bagātību ar varu vai sakariem. Bils Klintons man liekas labāks piemērs par Džefu Skilingu.

Kas attiecās uz sociālistiem un komunistiem, nāk prātā, ka Džons Makenro ir izteicies, ka gandrīz vienīgā komunistu organizācija vēl esot tikai profesionālo tenisa spēlētāju apvienība. Man liekas, ka sociālisti, rūpēdamies par lielāku sabiedrības kontroli saimniecībā, labākajā gadījumā netiek daudz tālāk par birokrātijas vairošanu.

Visu labāko!

Gundars

 

From: Zagarins@stcc.mass.edu
Date: 2/8/02 3:06

Sveiki!

Profesors Gundars rakstīja:

< Skaidrs, ka tagad blēžu un blēdīgu varasvīru nav vairāk. Tie paši vien jau viņi ir. >

Jā. Un blēžu per capita Amerikā nemaz nav mazāk kā Latvijā. Un Ulmaņlaikā arī nebija mazāk.

< Ja es esmu par ko norūpējies Amerikā, tad tā ir vienmēr pastāvošā iespēja kādam censties iegūt bagātību ar varu vai sakariem. Bils Klintons man liekas labāks piemērs par Džefu Skilingu. >

Bils Klintons nu gan vismaz zināja teikt "It's the economy, stupid". Blēdis viņš, protams, ir ļoti slīpēts, vairāk slīpēts par Džī Dubya, bet sakari gan tam Džī Dubya ir tik glauni, ka viņam pat nav vajadzīgs itin nekāds intelekts, lai tiktu uz priekšu. Un Skilings - tas jau ir blēžu blēdis, totāli nekaunīgs blēžu dižģēnijs.

< Man liekas, ka sociālisti, rūpēdamies par lielāku sabiedrības kontroli saimniecībā, labākajā gadījumā netiek daudz tālāk par birokrātijas vairošanu.>

LC/TP/JL/TB/LNNK savu interešu nodrošināšanā arī labākā gadījumā nav tikuši nekur tālāk par birokrātijas vairošanu.

Žēl, ka latviešu tauta nevīžāja prasīt referendumu par to vienu mazo noteikumiņu, ka kandidāts drīkst kandidēt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. Tā vietā latviešu tauta izdomāja taisīt lielu trādirīdu par galīgi simbolisko valodas jautājumu.

Apakškomandants.

 

From: uldis@parks.lv
Date: 2/8/02 5:10

Apakškomandants wrote:

< Blēžu tā sauktajā LPSR nebija nemaz vairāk kā LR šodien. Blēži rīkojas visbezkaunīgāk "brīvajā tirgū". >

Nu, jā. Piekrītu. Un? Aizliegsim brīvo tirgu? Nekādu sakarīgāku ieteikumu Apakškomandants nav devis...

Besti un Regārdi :)

Uldis

 

From: zagarins@stcc.mass.edu
Date: 2/8/02 5:20
Sveiki!

Uldis citēja Apakškomandanta vārdus:

<< Blēžu tā sauktajā LPSR nebija nemaz vairāk kā LR šodien. Blēži rīkojas visbezkaunīgāk "brīvajā tirgū". >>

un piekrita:

< Nu, jā. Piekrītu. >

un ierāvis dūmu vaicāja:

< Un? Aizliegsim brīvo tirgu? >

Nēēē! Aizliegsim "brīvo tirgu"!

< Nekādu sakarīgāku ieteikumu Apakškomandants nav devis... >

Uldi, Tev priekš smēķa vienalga būs jāstumj uz kiosku pilna tačka latu/eiro pēc tam, kad Latvija/Eiropa būs iemācījusies no Amerikas, kā savaldīt "brīvo tirgu".

Besti un regardi no Apakškomandanta

 

From: j_kaza@yahoo.com
Date: 2/9/02 8:09

Lai nopirktu ārzemju cigaretes būs:

1) Jādodas uz tirdzniecības ministriju saņemt importa licenci, ar pamatojumu ka tas nekaitē vietējiem Latvijas kūtspakaļas audzētājiem.

2) Jāgaida trīs mēneši (jo ministrijas Compaq datori saplīsuši, tiem arī vajag licenci, bet licenci ministrija sev nevar izrakstīt, jo saplīsuši importa datori).

3) Ar tirdzniecības ministrijas licenci jādodas uz Valsts Banku, lai saņemtu valūtas kvotas daļu importa darījumam.

4) Ar valūtas kvotas daļas sertifikātu jādodas uz vienu no divām vai trīs atlikušām pusprivātām bankām, lai tās izsniedz valūtas ekvivalences čekus, ar ko var pirkt importa preces.

5) Jāstāv rindā pie importa veikala (citur par latiem varēs pirkt to, ko par latiem saražo. Auzas būs līdz ausīm, bet cits...)

6) Beidzot varēs uzpīpēt...

Tāda ir regulētā kārtība, ko mums gribu uzgrūzt Apakškomandants brīva tirgus vietā, kur cilvēks, kas pīpē, kioskā nopērk tās cigaretes, ko vēlas.

Any resemblance to everyday life in communism is purely coincidental, kā teiktu Dr. Old Voverlijs.

Juris K

P.S. Un ar to pilno tačku --labāk par vēlu nekā nemūžam, ja runa ir par Apakskomandante iecerēto devalvāciju un tās izraisīto inflāciju (par kuru Apakskomandants nerunā, jo tad būtu jāsecina, ka nākamais solis ir cenu regulēšana un tirgus aizstāšana ar valsts preču sadali)

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 2/9/02 8:41

Sveiki!

Amerikāņu tautības neoizolacionists un neoliberālis augsti godājamais Kažas kungs apraksta smēķa iepirkšanās kārtību Latvijas valstī devalvēta lata režīmā un piemetina:

< Any resemblance to everyday life in communism is purely coincidental, kā teiktu Dr. Old Voverlijs. >

Don't worry, man. You can always come on home and get your smokes wholesale at Walmart.

Giorgio el Subcommandante

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 2/9/02 10:22

Juris Zagarins rakstija:

< Don't worry, man. You can always come on home and get your smokes wholesale at Walmart. >

Un tieši tāpēc viens otrs ekstrēmists tik droši dod padomus, kas un kā mums būtu jādara. Starp citu, Kažas aprakstītais variants vēl būtu samērā viegls, salīdzinājumā ar to "kārtību" kāda patiešām bija PSRS laikos valūtas izolacionisma apstākļos.

Harijs

 

From: pooh@parks.lv
Date: 2/9/02 3:20

WHO (vispasaules veselības organizācija atzinusi smēķēšanu par slepkavu Nr. 1.

Pūks

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 2/9/02 3:36

Nevar būt. Visiem taču zināms, ka slepkava Nr.1 ir gaiss. Neviens no tiem, kuri jebkad ieelpojuši gaisu, nepaliek dzīvs. Drusku agrāk vai vēlāk, bet gals klāt 100%.

Harijs

 

From: pooh@parks.lv
Date: 2/9/02 5:45

Smēķēšana izraisa dažādu formu vēzi un citas slimības, kuras izraisa vairāk nāves kā AIDS, narkotikas, autokatastrofas u. c. tas ne tikai zinātniski, bet arī tiesiski apstiprināts. Bet par nāvējošo gaisa elpošanu. Pamēģini kādu pusstundu neelpot,varbūt, ka paliksi dzīvīgāks :o)

Pūks

 

From: uldis@parks.lv
Date: 2/9/02 6:14

Smoking is the main cause of Statistics :)

< Bet par nāvējošo gaisa elpošanu. Pamēģini kādu pusstundu neelpot, varbūt, ka paliksi dzīvīgāks :o) >

Imho, pilsētas gaiss (nemaz nav jābrauc uz Losandželosu, pietiek ar Rīgas) ir daudz kaitīgāks par jebkurām cigaretēm. AFAIK, cigarešu ražošanā vismaz tiek ievēroti kādi standarti...

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis, jau daudzreiz teicis, ka dzīvot vispār ir kaitīgi.

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 2/9/02 8:16

Sveiki!

Es amerikāņu tautības neoizolacionistam un neoliberālim augsti godājamajam Kažas kungam rakstīju tā:

<< Don't worry, man. You can always come on home and get your smokes wholesale at Walmart. >>

Un Harijs par to izteicās tā:

< Un tieši tāpēc viens otrs ekstrēmists tik droši dod padomus, kas un kā mums būtu jādara. >

Hey Harry! Don't bust your chops! It's a free country. Marlboro country. Y'all come on down!

Gee Zags

 

From: gailitis@istar.ca
Date: 2/9/02 9:48

Sveiki,

Laikam jau tā ir, jo šogad mūsu draugu un radu apjomā mirst vairāki smēķētāji kā arī ''tīrā gaisa'' elpotāji ar plaušu vēzi vai emphysema. Pārējie kaut kā vēl ''pakratās'' ilgāk pa to ceļu un beidzās ar kādu citu vēža izpausmi vairākos orgānos.

Hei, visiem zināms bet ne visur pieņemts fakts, un Harijs atgādināja mums visiem, ''jaukas nogales domas'' :o( Agrāk vai vēlāk mēs noliksim karoti - bez izņēmuma. Un tad ????

Vilis, B. Gailītis, <'))))><

Kam jau apnicis apmeklēt ''funeral homes'', un žēl tos kas paātrināja tur ierašanos paši sev kā arī citiem....

 

From: kingga@plu.edu
Date: 2/10/02 1:55

Vili, Tavas pārdomas saskan ar karikatūru "New Yorker". Noslēpušies kādā alā, divi talibāni pārrunā nākotnes iespējas amerikāņu slaktēšanā. Viena no tām būtu strādāt tabakas nozarēs.

Visu labāko,

Gundars

Kas jauns Latvijā?