Re: Pobesedujem?

EDSO aicina Latviju apsvērt oficiālas valodas statusa piešķiršanu krievu valodai

BNS/AFP 03/20/02 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja direktors Žerārs Studmans trešdien aicinājis Latviju mainīt vēlēšanu likumu pirms pievienošanās NATO un Eiropas Savienībai, kā arī apsvērt iespēju krievu valodai piešķirt oficiālas valodas statusu.

From: ugis.berzins@swipnet.se
Date: 3/20/02 3:47

Nav jau nekas jauns, ka ļoti daudzas valstis ir "efektīgākas" sevis un savu uzskatu aizstāvēšanā, "lobijingā" utt. utt. par Latviju.

Der tikai cerēt, ka Saeima un valdība atkārtoto reizi nepadosies ārējam, nepamatotam spiedienam un ieturēs pašreizējo līniju .....

Uģis G. Bērziņš

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 3/20/02 5:58

To ko muld visādi Studmaņi, kaķim pie ļipas.

 

From: kingga@plu.edu
Date: 3/20/02 6:06

Mēs varētum Studmanim teikt, ka visātrāk varētu uzlabot pilsoņu proporciju Latvijā ar nepilsoņu skaita samazināšanu. Tie politiski vajātie varētu izceļot uz ES jau tagad, bet lai viņi varētu tur vieglāk iekārtoties, kāda no ES valstīm varētu ievest krievu kā valsts valodu. Bet, kā lasām ļoti nopietnā norvēģu pētnieka (Aadne Aasland, "Citizenship Status and Social Exclusion in Estonia and Latvia") lieliskā rakstā jaunākajā "Journal of Baltic Studies (Spring 2002, XXXIII/1) pilsoņu tiesību trūkums faktiski minoritāšu ekonomisko un sociālo stāvokli, īpaši Latvijā, neiespaido.

Visu labako, Gundars

 

From: pooh@mail.delfi.lv
Date: 3/21/02 1:27

Lai dzīvo lielais brālis, lai dzīvo ES/EDSO, brīvais tirgus un brīnišķā globalizācija!

:o/

Pūks

 

From: Reinis.Ceplis@acb.lv
Date: 3/21/02 1:49

Baidos, ka ne Jums ir taisnība, ne Gundar Kinga kungam. Diplomāti un politiķi savas domas tāpat vien vaļā nelaiž, kā sliktu smaku. Tā ir zondēšana un augsnes sagatavošana ar nelielu šoka terapiju. Un mērķis jau nav latvieši. Krievu prese jau sajūsmā gārdz. Nav viegli atkāpties no pietiekoši konkrētiem oficiālu personu aicinājumiem.

Es domāju, ka mums piemēros Maķedonijas variantu - citu iespēju nav. Galu galā mums krievu ir pat vairāk kā maķedonijā albāņu. SMagākais, ka latviešiem, kā apspiedēju nācijai :), būs faktiski mazāk tiesību. Tas nekas, ka jau tagad policijā pilns krievu, kas pat latviski neprot rakstīt (saskāros ar to, noformējot ceļu satiksmes negadījumu), viņi tur perspektīvā būs ar kvotu.

Un, ja ne tagad, tad iestājoties ES vai sarunu gaitā šito te bakstīs visās acīs, līdz kāds politiķis (ala VVF) to būs aizkulisēs apsolījis un tad būs kauns nepildīt solījumu, jo visi solījumi tiek labi ierakstīti noklausīšanās ierīcēs un tad cīnīsies par šīm lietām.

Eh, no šī viedokļa iestāšanās ES ir veicināma, tikai ar pātrinātu darbaspēka kustību. kā liecina dienā publicētās sociālās aptaujas, 75% latvijas iedzīvotāju labumu no ES saskata iespējā strādāt visās ES valstīs. Nu tad lai viņi visi brauc strādāt....

reinis

 

From: munce@inbox.lv
Date: 3/21/02 2:36

Varētu teikt, ka šorīt Latvijā izcēlusies pat tāda kā panika, visi runā par EDSO pārstāvja Studmana aicinājumu ieviest Latvijā divvalodību. Lai arī pats Studmans vēlāk noliedza, ka būtu kaut ko tādu pateicis, mums ir skaidrs, ka šis aicinājums nevar būt muļķīga kļūda, bet tas atspoguļo ES nostāju. Tāpēc paredzams, ka eiroskeptiķu skaits Latvijā vēl vairāk pavairosies.

Šodien ir izskanējis aicinājums visiem latviešiem piedalīties komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumos 23. martā un tādējādi paust savu vienotību valodas jautājumā. It īpaši svarīgi tas ir tāpēc, ka ar šodienu krievi būs vēl vairāk pretvalstiski noskaņoti, vēl mazāk vēlēsies mācīties valsts valodu un aizvien vairāk to ignorēs.

Tāpat ir radusies ideja sūtīt e-pasta vēstules tam Studmanim, vai kāds nezina viņa vai EDSO e-pasta adresi un mājaslapu internetā?

Rīkosimies operatīvi:)

Te ir Studemana preses sekretara e-adrese: jens@odihr.osce.waw.pl

un arī:

    Tel.: +48-22 520 06 00
    +48-603 683 122 (mobile)
    Fax: +48-22 520 06 05

Vai, kā viņš priecātos, dažas atsauksmes kā SMS īsziņas saņemdams!

Tā kā manas angļu valodas zināšanas nav tik spožas, aicinu Jūs tik tiešām nosūtīt e-pastu un varbūt arī īsziņu (PIEPRASOT STUDMANA ATKĀPŠANOS).

Ingūna

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 3/21/02 3:07

Es to nosauktu nevis par pāniku, bet par sašutuma vētru. Pārāk bieži jau agrāk ir bijis tā, ka "nejauši, privāti" ES un EDSO amatpersonu izteikumi diezgan drīz kļuvuši par obligāti izpildāmām prasībām.

Eiroskeptiķu skaits aug ka lavīna acu priekšā. Sliktāku momentu Studmans nemaz nevarēja izvēlēties priekš savas "izpļāpāšanās". Vēlēšanu likuma izmaiņas vēl nemaz nav pieņemtas, un jau TĀDAS jaunas prasības.

 

From: senotajs@navigator.lv
Date: 3/21/02 3:09

EDSO gluži nav tas pats kas ES. Tomēr šādu pļāpāšanu ne par kļūdu , ne par pārpratumu neuzskatu. Mani šīs eiropiešu runāšanas kļūdas sāk kaitināt. Vēl vairāk mani kaitina, ka tiesa Vācijā netika galā ar Vācijas ārlietu ministra Fišera pagātni. Diemžēl ne eiropieši ne krieviski runājošie negrib saprast, ka patiess internacionālisms neatkarīgi no tā vai tas ir sociālistisks, proletārisks vai vēl kaut kāds nerodas spiediena rezultātā. PSRS izjukšana uz to norāda.

 

From: munce@inbox.lv
Date: 3/21/02 3:53

Labāk izmantot šo kontaktinformāciju:

OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights
    Aleje Ujazdowskie 19, 00-557 Warsaw, Poland
    Tel.: +48-22 520 06 00
    Fax: +48-22 520 06 05
    E-mail: office@odihr.osce.waw.pl  

Uz agrāk nosaukto e-pastu aizsūtītām vēstulēm nāk automatizēta atbilde, ka Studmanis atrodas vizītē un vēstules tik drīz neizlasīs.

Vai kāds, lūdzu, nevarētu uzrakstīt kādu politkorektu mājienu Studmanim un visai viņa organizācijai (ODIHR), lai mēs to varētu nokopēt un pārsūtīt? Piemēram: sakarā ar Jūsu nepārdomātajiem izteikumiem par divvalodības ieviešanu Latvijā, aicinām Jūs atkāpties un atvainoties latviešu tautai; iepazīsties ar Latvijas vēsturi; neprovocē vardarbību.

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 3/21/02 4:00

** izdrukāts no DELFI portāla:
Krievu valodai – valsts valodas statusu? (papildināts)

BNS 03/21/02 Premjers Andris Bērziņš un viņa vadītā "Latvijas ceļa" Saeimas frakcijas vadītāja Kristiana Lībane ir sašutuši par Studmana pausto aicinājumu par krievu valodas iespējamo noteikšanu kā otru valsts valodu un uzsver, ka "latviešu valoda ir, būs un paliks vienīgā valsts valoda Latvijā", informēja premjera preses sekretārs Arnis Lapiņš.

Bērziņš un Lībane šādu paziņojumu uzskata par bezatbildīgu un norāda, ka "Latvijas ceļš" un Ministru prezidents "turpinās politiku, kas vērsta uz pilsoniskas sabiedrības veidošanos un sabiedrības integrāciju." Premjers un frakcijas vadītāja uzskata, ka "šis cilvēks [Studmans], kurš Latvijā ir pirmo reizi, acīmredzot, nesaprot, ko runā. Viņi uzskata, ka Studmanam būtu jāatkāpjas no amata."

Tāpēc Ministru prezidents lūdzis trešdien notikušās konferences organizatorus nekavējoties sniegt precīzu informāciju gan par Studmana, gan par EDSO Augstā komisāra Rolfa Ekeusa oficiālo pozīciju valodas jautājumā. Pēc Lapiņa sniegtās informācijas, "kā apliecina konferences organizatori, Studmans ir teicis vienu konferences oficiālajā daļā un pilnīgi citu - žurnālistiem."

Ārlietu ministrs Indulis Bērziņš paudis cerību, ka Studmana paustais aicinājums apsvērt iespēju krievu valodai Latvijā piešķirt oficiālas valodas statusu ir pārpratums. "Es ļoti ceru, ka EDSO amatpersonas izteiciens par divvalodības ieviešanu ir pārpratums," trešdien sacīja Bērziņš, piebilstot, ka šādi izteikumi par jautājumu, kurš "nekad nav bijis un nebūs aktuāls Latvijā" šobrīd Latvijai "ir pilnīgi nevajadzīgi".

Bērziņš uzsvēra, ka neviena ne NATO, ne Eiropas Savienības (ES) valstu amatpersona, neviena organizācija - ne NATO, ne EDSO, ne kāda cita - nekad nav nākusi klajā ar šāda veida ideju. Un tas, pēc Bērziņa teiktā, esot saprotams, jo, ieviest divvalodību Latvijai nozīmētu "iznīcināt visu to, ko esam paveikuši pēdējos desmit gados gan attiecībā uz sabiedrības integrāciju, gan uz citiem jautājumiem".

Tāpat Bērziņš arī pauda, ka situācijā, kad krievu valoda pasaulē nekādā veidā netiek apdraudēta, "labākajā gadījumā" šāda divvalodības ieviešana Latvijā novestu pie divkopienu valsts "ar visām no tā izrietošajām sekām".

Ārlietu ministrija (ĀM) Studmana izteikumus uzskata par "neveiksmīgu ekspromtu", jo viņam nav pilnvaru dot rekomendācijas nacionālo minoritāšu jautājumos, BNS trešdien pauda ĀM preses sekretārs Vilmārs Heniņš. Atsaucoties uz EDSO Augstā komisāra nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfa Ekeusa pausto atbalstu latviešu valodai kā vienīgajai valsts valodai Latvijā, ĀM arī norāda, ka tikai komisārs "ir tiesīgs dot rekomendācijas" un EDSO nav devusi nekādas rekomendācijas šajā jautājumā. "Latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda un tāda arī paliks."

 

From: munce@inbox.lv
Date: 3/21/02 7:30

VISI, VISI piedalīsimies komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumos 23.-25. martā, lai parādītu mūsu vienotību šajā jautājumā! Aiciniet visus radus, draugus, paziņas darīt tāpat.

25. martā neaizmirsīsim arī nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa.

--- --- --- --- --- ---
Problēma ir tā, ka Studmana izteikums nevar būt muļķīga pārteikšanās kā to interperetē augstākās Latvijas amatpersonas, tas atpoguļo ES nostāju attiecībā pret Latviju, kas, protams, ir latviešiem ļoti neizdevīga un pat pazemojoša.

Mums nevajag ES! Ja sātanam iedod mazo pirkstiņu, tas noplēsīs visu roku. Jau redzami šādi piekāpšanās posmi:

1. Okupantu pēcnācējiem tika piešķirta Latvijas pilsonība bez latviešu valodas zināšanas prasībām.
2. Tagad vēlas atļaut latviski nerunājošiem iebraucējiem tikt ievēlētiem Saeimā un pašvaldībās.
3. Pieprasa krievu valodu kā valsts valodu.
4. Pieprasīs patriotiski noskaņoto latviešu izsūtīšanu uz Sibīriju utt.

Tas viss parāda, kur noved piekāpšanās un mugurkaula trūkums. Jau tagad Latvijā latviešu valodas izdzīvošanas izredzes ir apdraudētas. Pietiek tikai paskatīties, ko rāda mūsu televīzija. Skaidrs, ka krievu valodai tirgus ekonomikas apstākļos ir lielāks spēks. Kā nekā uz katru latvieti pasaulē ir vairāk nekā 100 krievu.

Latviešu valoda kā minoritāšu valoda tirgus ekonomikas apstākļos var pastāvēt vienīgi tad, ja tā ir pasargāta ar likumu. Jo kā gan mēs varētu izturēt konkurenci ar valodu, kurā runā 200 miļoni? Kas būtu, ja mūsu lingvistiskā telpa nebūtu nodrošināta ar likumu? Būtu vēl sliktāk nekā krievu okupācijas laikā! Toreiz nebija brīvās tirgus ekonomikas, nebija reklāmas. Okupantiem bija svarīgi vismaz ārēji izrādīt, ka pastāv līdztiesība starp PSRS tautām. Vairāk tādas vajadzības nav - Latvija taču ir "neatkarīga". Un ja nu paši "latvieši" izvēlas lietot tikai krievu valodu, kas pie tā ir vainīgs?

Atcerēsimies, ka rietumos uzskata, ka visi Latvijā dzīvojošie ir "latvians". Pat tā krievu jauniete, kas iepļaukāja princim ar neļķēm bija "latvian girl". Tikai dažas avīzes vēl piebilda, ka viņa bija krievu tautības.

ES funkcionāriem ir pilnībā nospļauties, kādā valodā runās Latvijā, kaut tikai Maskava būtu priecīga!
--- --- --- --- --- ---

Tāpēc VISI piedalīsimies komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumos - vispirms pierādīsim sev, ka spējam būt vienoti un ka mums nav vienaldzīgs latviešu valodas liktenis, tāpat parādīsim ES un EDSO, ka ar mums, latviešiem, ir jārēķinās un ka mēs aizstāvēsim latviešu valodu - Latvijas nākotni!

 

From: pooh@mail.delfi.lv
Date: 3/21/02 7:43

Viss jau būtu tā kā jauki, bet kāpēc bez paraksta šī vēstulīte :o/

Pūks

P.S. Mani piemēram var ne tikai lasīt, bet arī vizuāli redzēt. Piemēram šo svētdien programma Glābiet bērnus pa LTV1 pl. 11.00

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 3/21/02 8:09

Sveiki!

Saprotu, ka sašutums par pēdējiem notikumiem var izsaukt šādu reakciju. Tomēr pie kvēla ES nolieguma (starp citu, domāju, ka arī NATO viedoklis būs līdzīgs) gribētu dzirdēt arī "pozitīvo programmu" - ko mums vajag. Kādi ir mūsu plāni, ja atsakāmies no ES un NATO?

Piebildīšu, ka Jāņa Kučinska darbos sludinātajai Latvijas "sinnfein" idejai neticu ne tik, cik melns aiz naga. Jau uz papīra šī iespēja ir diezgan prokrieviska, nerunājot par īstenošanu dzīvē.

Cerība, ka Krievijas prasības Latvijai būs maigākas nekā EDSO, laikam gan ir absurda.

Vents

 

From: mees_pashi@delfi.lv
Date: 3/21/02 3:05

Sveiciens sveikotājiem!

Tikko "Kas jauns Latvijā" izlasīju jūsu svaigu reakciju uz Studemana provokāciju. Ja neskaita vēso Pūku, jūtams pievilta mīluļa apvainojums. Jūtams, ka daudzi jau bijāt jutušies kā eiropieši, bet - še tev...

Piekrītu vērtējumam, ka Studemans nav vienkārši izplāpājies uz savu galvu. Eiromīļiem un natomīļiem Latvijā nāksies nolaizīt ne vienu vien spļāvienu un norīt ne vienu vien krupi. Tā arī nesaprotot, ka viņi visu laiku tikuši prasti izmantoti un šai izmantošanai jau bijusi 800 gadus gara vēsture (skat. manu pēdējo grāmatu "Dzīve karastāvoklī").

Lieta tā, ka Eiropa (in kā mēs būtu Āzija) ir tikai sabiedrības iztēlē uzburts idealizēts tēls. Un akli mērkaķoties pakaļ Eiropas uzburtajiem tēliem ir bērnišķīgi un pat aziātiski. Dzenoties pakaļ PR mākslinieku uzburtajām himerām, mēs esam ļāvuši izvazāt mūsu Latviju un zaudēt savu eiropejiskumu. Jā, būt eiropeiskam, nozīmē būt nacionālam, suverēnam, tādam, kas rūpējas par savas tautas interesēm. Bet mēs esam uzvedušies kā idioti. Pusgadsimtu skrējuši pakaļ komunisma himerām, tagad vēl negudrāk drāžamies pakaļ citām, abos gadījumos aizmirstot sevi. Ja mēs šos 11 gadus būtu attīstījušies, ar mums tagad runātu citā tonī, ar mums rēķinātos, mūs tik lēti nepazemotu.

Re, izmisums un neziņa māc arī manu gudro draugu Ventu:

"Saprotu, ka sašutums par pēdējiem notikumiem var izsaukt šādu reakciju. Tomēr pie kvēla ES nolieguma (starp citu, domāju, ka arī NATO viedoklis būs līdzīgs) gribētu dzirdēt arī "pozitīvo programmu" - ko mums vajag. Kādi ir mūsu plāni, ja atsakāmies no ES un NATO?

Piebildīšu, ka Jāņa Kučinska darbos sludinātajai Latvijas "sinnfein" idejai neticu ne tik, cik melns aiz naga. Jau uz papīra šī iespēja ir diezgan prokrieviska, nerunājot par īstenošanu dzīvē.

Cerība, ka Krievijas prasības Latvijai būs maigākas nekā EDSO, laikam gan ir absurda."

Jā, tu tā arī neko neesi sapratis, bet turpini mētāties starp vecajiem stereotipiem, domā, zem kura kunga latviešiem būs labāk. Ja mēs tā visi domāsim kā tu, tad mūs drāzīs visi, kam nav slinkums. Tu centies būt pārgudrs, bet viegli krīti vēl pārgudrāku kungu slazdos. Kas tad cits mūs glābs un kam tavuprāt tas būtu jādara, ja ne mums pašiem, t.i. sinn fein Latvia?

Nobeigumā Vent, es tev gribētu atkārtot vārdus, ko šovakar TV "Panorāmā" teica kāda eiroparlamenta pārstāve: "Vājas valstis Eiropas savienībā izdzīvot nevarēs." Bez komentāriem.

Es nezinu par 25. martu, jo tas būs valdības kontrolēts pasākums, kur turpināsies tā pati liekulība un žēlabainas runas par iešanu nato un eiropā. Katrā ziņā skaidrs, ka ar vienas dienas akciju nekādus brīnumums panākt nevarēs. Mūsu valsts atveseļošanai un uzplaukumam nepieciešams pacietīgs ikdienas darbs. Ja runā par politiskām akcijām, varbūt jēdzīgāk iesaistīties augošajā "Kustībā par Neatkarību" (skat. www.nato.lv). Vēl, ja jums pazīstami juristi, vajadzētu izstrādāt labu iesniegumu Satversmes tiesai, kur iesūdzēt mūsu valdību par ilgstošu un mērķtiecīgu darbību pret Latvijas suverenitāti un Latvijas nacionālajām interesēm. Tieši saistībā ar šo nelīdzsvaroto līšanu eiropā un nato.

Jānis Kučinskis

Kas jauns Latvijā?