Re: krīzes apvieno un primitīvi vienkāršo (izraēliešu reakcija)

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 4/23/02 8:57

Ko lai vispār teiktu? Žīdu tauta arvien ir priekšzīmīgas pirmās rindas modelis kā konfrontēt krīzes un atrisināt praktiskas problēmas. Taču tas kas pašreiz notiek ir šausmīgi tūlītējā cilvēku cenā un tā liekas radikalizējās jau jauna paaudze uz vardarbīgu konfrontāciju. Amerikāņu labā spārna kristieši pilnīgi solidarizējas ar Izraēlas tagadējo polītiku (jo saredz, ka tiek piepildīts Svēto Rakstu piepildījums). Eiropā (Anglijā, Itālijā, Francijā) esot parādījusies simpātija pret palestīniešiem. No jauna pacēlies neglīts antisemītisms. Brrrrr.

aija

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 4/23/02 10:24

Aija noskurinājās:

< No jauna pacēlies neglīts antisemītisms. Brrrrr. >

Visneglītākais ir izraēliešu pašu antisemītisms.

Juris

 

From: ugis.berzins@swipnet.se
Date: 4/23/02 4:30

Aija,

Cik Tu un pārējie sveikotāji ir redzējuši, nemaz nerunājot par lasīšanu, palestīniešu jūtas, ciešanas un pārdzīvojumus, publicētus presē?

Izredzētā tauta taču ir inteliģenta - tādēļ nesaprotu, kā var iedomāties, ka ar uguni un zobenu radīs mieru un drošību? Tepat Eiropa pietiek skatīties uz Ziemeļīriju, Baskiju, Balkānu utt. utt. Tur miers nebūs nākamās paaudzēs... Ziemeļīrijā ir ļoti mazas grupiņas kas nav ar mieru sadzīvot ...

Tādēļ nesaprotu, kā pasaule var atbalstīt Izraēlas prasību Arafatam, gūt totālo kontroli pār miljoniem cilvēku? Kas jādara, lai izredzētā tauta saprastu, ka slepkavošana dzemdē un dzemdēs atriebību, jaunus pašnāvniekus? Pat lielajai Romas impērijai neizdevās iznīcināt kristiešus ....

Uģis G. Bērziņš, izbrīnā par politisko neloģiku.

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 4/23/02 9:44

Notiekošais nelabi fascinē kā vēl viens šausmeni vai murgs. Kas notiek ir traģiski, traģiski, nevajadzīgi, absurdi. Iesaistīti ir cilvēki ar inteliģenci un kultūru. Arī 2. pasaules kaŗā vācieši it kā bija inteliģences un kultūras paragoni - un kas notika? - Hitlers un nacisti.

Tā tad nav jābūt kaut kādiem mežoņiem...

Vienkārši, negribas ticēt un nespēju saprast/ pieņemt kā iznāk vissliktākie varianti.

aija

 

From: pooh@parks.lv
Date: 4/24/02 2:29

Tāpēc jau mākslas lietpratējs vai rakstnieks ne vienmēr ir inteliģents (saprātīgs, saprotošs), bet tikai intelektuālis. Kultūra mainās un to maina. Bet no mežoņiem neiznāk Hitlera tipa jautrīši, jo viņi ir pietiekami inteliģenti, bet tikko intelekts gūst virsroku pār inteliģenci tā sākās...

Lai arī kultūras, kā piemēram Āfrikā, nereti gadās kāds šausmonītis diktators, tomēr nākas secināt, ka mums zināmie gadījumi notikuši civilizācijas iespaida. Citādi neko vairāk par galvas medniekiem, tādiem savdabjiem kolekcionāriem, mēs Āfrikā nesastaptu.

Pūks

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 4/24/02 4:17

Izklāstot šādus savus uzskatus, varbūt tomēr neaizmirsti piebilst "manuprāt". Citādi kāds vēl var noticēt... :))))

Bet, ja nopietni, tad teorijām par cilvēka "dabisko inteliģenci", ko nomākusi civilizācija, par "dabisko apziņu", kas atsvabināma no "aizgūtās apziņas" žņaugiem, ar vārdu sakot, tam, ka cilvēks no dzimšanas ir labs, balts un pūkains, bet tad civilizācija viņu samaitā, nepiekrītu. "Dabas bērniem" un viņu sabiedrībām ir sava pievilcība, kas savulaik aizkustinājusi dažu labu civilizētu pētnieku, taču atpakaļceļš no attīstītas civilizācijas uz tām nav iespējams. Manuprāt. Un nav arī vēlams. Manuprāt. Savukārt "dabas bērni" attīsta civilizācijas, tiklīdz rodas piemēroti apstākļi, un tas, manuprāt, ir neizbēgams process.

Vents

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 4/24/02 8:26

Subject: Re: SV: krīzes apvieno un primitīvi vienkāršo (izraēliešu reakcija)

Vents:

< "Dabas bērniem" un viņu sabiedrībām ir sava pievilcība, kas savulaik aizkustinājusi dažu labu civilizētu pētnieku, taču atpakaļceļš no attīstītas civilizācijas uz tām nav iespējams. Manuprāt. Un nav arī vēlams. >

Tāpēc arī romantiskais laikmets ar savām ilūzijām ir pagājis un iegājis no saulaina pastorāla daudz tumšākos toņos.

Dabu un cilvēci šodienas apstākļos var vairs tikai saglabāt ejot uz priekšu. Jāatrod veids kā ar tehnoloģiju un attīstītu domāšanu sargāt dabu un kļūt vairāk cilvēcīgiem tādā ziņā, ka piepildām romantisko ideālu vērtēt arī citas dzīvības. Kā pārdzīvot lai gan predatorisms cilvēkā nevien nav samazinājies, bet tikai ieguvis augstāka līmenis iespējas postīt. To darot paplašināt iespējas paša pēctečiem dzīvot.

aija

 

From: miets38@yahoo.com
Date: 4/24/02 7:23

Sekojošais raksts ņemts no portāla www.politika.lv

http://www.politika.lv/index.php?id=103035&lang=lv  

Dubultstandartu loģika

Juris Lorencs, Latvijas ceļa valdes loceklis

Ož pēc dubultstandartiem

Visas valstis ir vienlīdzīgas, bet dažas valstis ir vienlīdzīgākas par citām - tā, pārfrāzējot Džordža Orvela pasakā Dzīvnieku ferma izteikto bēdīgo patiesību, varam konstatēt, vērojot traģiskos notikumus Tuvajos Austrumos. Patiešām, kas atļauts Izraēlai, tas nav atļauts citiem - ko gan citu vēl var piebilst, televīzijā redzot postījumus un mierīgo iedzīvotāju līķus (to skaitā sirmgalvju un bērnu) Dženinas bēgļu nometnē.

Ar militāru iejaukšanos NATO savulaik reaģēja uz Bosnijas un Kosovas musulmaņu genocīdu bijušajā Dienvidslāvijā. Tas, kas šodien notiek palestīniešu teritorijās, ļoti līdzinās traģiskajiem notikumiem Balkānos. Vēl vairāk - ja Dienvidslāvijas notikumi vismaz formāli bija šīs valsts iekšēja lieta (bet zināmām valstīm čečenu vai kurdu problemātika tā arī ir palikusi šo valstu "iekšējā lieta"), tad notikumi okupētajā Palestīnā jau pārkāpj pavisam citu slieksni - tur civiliedzīvotājus slepkavo okupācijas armijas karavīri. Mēs, latvieši, to pašu gana esam pieredzējuši gan Otrā pasaules kara laika okupācijās, gan pavisam nesen - 1990. un 1991.gadā.

Sekojot vēsturiskā precedenta loģikai, NATO vajadzētu bombardēt Izraēlas valdības ēkas un militāro infrastruktūru, bet Izraēlas premjerministram Šaronam nosēsties blakus Miloševičam uz apsūdzēto sola Hāgas tribunālā. Protams, tas viss izklausās pēc zinātniskās fantastikas.

ASV ir sastādījusi "melnās listes" ar valstīm, kuras, iespējams, slepenībā nodarbojas ar masu iznīcināšanas ieroču izstrādi: Ziemeļkoreja, Irāka, Irāna, Sīrija, Lībija. Irākai pat tiek draudēts ar karu, ja tā neielaidīs valstī ANO ieroču inspektorus. Bet kur bija ANO inspektori, kad savu bumbu gatavoja Pakistāna - ne mazāk agresīva valsts, kas joprojām okupē daļu Indijas? Šodien de facto kodolvalsts ir arī Izraēla. Ja var ticēt labi informētajam vācu izdevumam Der Spiegel (2002, Nr.12), Izraēlas rīcībā jau šodien ir ap 200 atombumbu. Vai ASV kaut reizi būtu izteikusi bažas par Izraēlas masu iznīcināšanas ieroču programmu? Pēdējos desmit gados vērojams pēc Otrā pasaules kara iedibinātās pasaules kārtības (stipra un autoritatīva ANO, valstu suverenitātes respektēšana) sairums. Šī procesa sākumu iezīmēja Padomju Savienības dezintegrācija un Irākas karš. Latvijai tas deva iespēju atgūt neatkarību un atgriezties "brīvo tautu saimē". Par lielu pārsteigumu mums pašiem, jaunajā "saimē" mēs pēkšņi atklājām, ka gan no Austrumiem, gan Rietumiem mums tiek pārmestas lietas (cilvēktiesības, demokrātijas neievērošana, aparteīds utt.), kuras nekaunīgā un pašsaprotamā veidā nereti ignorē un pārkāpj tie, kuri mums šos pārmetumus izsaka.

Mēs rūpīgi kontrolējam ekoloģiskos standartus savos uzņēmumos, bet pasaules šobrīd bagātākā valsts – ASV – aroganti paziņo, ka Kioto protokoli tai nav saistoši. Mēs pūlamies un gadiem vedam sarunas par iesaistīšanos Pasaules tirdzniecības organizācijā, bet ko mēs tur atrodam? Pasaules lielākās ekonomikas (atkal ASV) tirdzniecības baŗeras pārējās pasaules tērauda rūpniecībai.

Mēs uztraucamies par katru kārtējo cilvēktiesību "komisāru" vizīti, par iespējamiem lēmumiem Eiropas tiesu institūcijās, nemaz nerunājot par starptautisko organizāciju vai Vīzentāla centra viedokļiem par Latviju. Tajā pat laikā Izraēla pilnībā ignorē visas nesenās ANO Drošības padomes rezolūcijas par karaspēka izvešanu no palestīniešu zemēm.

Viss liecina, ka pasaule ieiet nežēlīgā dubultstandartu laikmetā, kura loģika diemžēl ir šāda: ja tev nav naudas, naftas, mediju varas vai kodolieroču, tev vienkārši uzspļaus, samīdīs un tad labākajā gadījumā aizmirsīs. Mūsu cerības, ka uz starptautiskajām tiesībām var vienādi paļauties visas valstis - gan lielas, gan mazas, gan bagātas, gan nabagas, gan vecas, gan jaunas - ir izrādījušās veltas.

Kā šajā situācijā rīkoties Latvijai? Lai cik nodrāzti un apnicīgi tas arī izklausītos, tagad kā vēl nekad ir aktuāla Latvijas iekļaušanās ES un NATO - sava veida elitāros klubos, piederība pie kuriem var pasargāt Latviju no nedrošības, šantāžas un pazemojumiem nākotnē. Ne jau lauksaimniecības kvotas ir tas svarīgākais, kas šodien tiek likts svaru kausos, izvērtējot "stāties vai nestāties" ES un NATO. Būt vai nebūt ES un NATO faktiski nozīmē - būt vai nebūt Latvijai kā daudzmaz suverēnai valstij.

Protams, vienmēr varam cerēt, ka Kurzemē atradīs milzīgus naftas laukus. Ja nu tas tiešām notiks, tad esmu pārliecināts, pavisam drīz varēsim sagaidīt neveiklas atvainošanās, ka esam traucēti par tādiem "sīkumiem" kā valodas prasības atcelšana vēlēšanu likumā.

Publicēts 2002. gada 24. aprīlī

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 4/24/02 8:54

Izlasīju Lorenca rakstu un par nožēlu nespēju atrast pretargumentus faktam, ka lielākā vara arvien ir vienlīdzīgāka par mazāko un mazākai ir galvenā interese par līdzvērtību (ar hipija - romantiķa tipa izņēmumiem). Varbūt starpība, ka dubultstandartu godīgs cilvēks nevar pieņemt šo atklājumu kā īsti ētisku, tikai kā realitāti. Un tas pats par sevi ir progress, jo agrāk varēja dubultstandartā ieguvējs arī dzīvot ar ilūziju, ka tas ir Dieva lēmums, manifest destiny, vai viņa personīgā pārākuma seka. Tas tā ar dižciltīgo klasi, vīriešiem, balto rāsi, optimālo vecumu utt. visas vairāk priviliģētās "puses" asimetriskās attiecībās.

Tas neatņem pienākumu mēģināt dzīvot cik vien taisnīgi un patiesi iespējams un atrast veidus kā tikt šādām netaisnībām apkārt. Vismazākais, var atteikties melot kur nav jāmelo un parasti arī nav jāmelo lai glābtu dzīvību sev vai citiem. Ja ir spējas, dotības un enerģija var iesaistīties aktīvā cīņā pret netaisnībām. Ja nav protams ir pasīva pretestība.

Protams nerakstu ko visi nezinātu. Tomēr šādas lietas jāsaka, jāatkārto, jo ar klusēšanu pārņem tās balsis kas ir vairāk neatbildīgas un kuŗām naidu sēšana pats par sevi ir kaut kāda vara bauda.

Biju sašutusi par ASV Kioto lūgumu noraidīšanu. Pārāk kaila demonstrācija ar pašinteresi. Kad tik kaila šāda pašinterese visiem parādās, interese pate var kļūt apdraudēta, jo aizvainojums no mazāk spēcīgiem (kas ir vairākumā) kļūst arvien lielāks un draudošāks.

Neesmu nekāda speciāliste īsti vajadzīgos ekonomijas, politikas utt laukos, bet arī man ir tas mazais slīpums attiecoties uz Latvijas interesēm, censties tikt elitāros klubos, jo tad vismaz ir kaut kāda balss tiesība, kas arī dod tiesības savu balsi pieprasīt dzirdam, meklēt alianses ar citām mazām balsīm. Un arvien, ja saprot kādu sistēmu, ar to var drīzāk prasmīgi apieties un iespējams pat ietekmēt.

aija

 

From: baiba2000@hotmail.com
Date: 4/24/02 2:07

Vents:

< "dabas bērni" attīsta civilizācijas, tiklīdz rodas piemēroti apstākļi, un tas, manuprāt, ir neizbēgams process. >

Tikai viena piebildīte, Vent, (protams, protams, - manuprāt :) )- ja tie, kuri sevi uzskata par esošās civilizācijas pārstāvjiem, ar dunci un revolveri neuzstiepj "dabas bērniem" savu civilizācijas modeli. Taču cilvēces at- (vai sa)tīstība ne vienreiz vien ir pierādījusi negatīvā varianta prioritāti pār it kā loģisko saprātu. Rezultātus mēs visi zinām, gan pagātnē raugoties, gan aktuālās norises vērojot. Un šodien šermuļi skrien pār muguru - atkal par "teroristiem" tiek pasludināti zīdaiņi un nekombatanti - sirmgalvji... Latviešu tautai šai ziņā ir jauka pieredze.

Ak vai, mēs kādreiz bijām tik naivi - "viens likums, viena taisnība - visiem". Njā...

Līdz ar to īsti neizprotu Jura Lorenca raksta (Dubultstandartu loģika) secinājumu - pēc jautājuma "Kā šajā situācijā rīkoties Latvijai?". Vai tiešām viņš cer, ka, iestājoties šās simpātiskajās apvienībās, Latvija iegūs "vienu likumu, vienu taisnību"? Raksts, manuprāt, liecina par pretējo.

Baiba

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 4/24/02 4:33

< Tikai viena piebildīte, Vent, (protams, protams, - manuprāt :) )- ja tie, kuri sevi uzskata par esošās civilizācijas ārstāvjiem, ar dunci unrevolveri neuzstiepj "dabas bērniem" savu civilizācijas modeli. >

Tā tas diemžēl notiek līdz pat šim laikam. Solis uz priekšu jau ir tas, ka vismaz teorētiski šāda prakse vairs netiek atzīta par labu un pareizu, jo vēl pirms simt gadiem "gaismas nešana tumšajiem mežoņiem" (parasti kopā ar stroķiem, alkoholu un dažādām slimībām) tika uzskatīta bezmaz vai par katras civilizētas sabiedrības pienākumu.

Diemžēl arī tie bijušie "mežoņi", kam civilizācija uzspiesta ar uguni un zobenu, atpakaļ vairs nevar atgriezties, tā vismaz es uzskatu. Jāiet vien uz priekšu pa civilizācijas ceļu.

Vents

 Kas jauns Latvijā?