Re: žīdu liktenis (saīsināts)

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 4/26/02 1:23

Vilis Gailītis piespēlēja kāda anonīma amerikāņu profesora rakstu, teikdams:

< Varbūt kādam interesēs vēstures pārskats (saīsinātā formā) par Jūdu tautas pastāvēšanu, par kuru arvien vairāk pasaulē sāk uztraukties - kā jau bija sen pareģots. Vēl nāks pat interesantāki laiki.......... >

Še, lūdzu, mani komentāri.

1. Izraēla kā valsts esot dibināta 1312. gadā pirms mūsu ēras.
Ejiet nu ejiet! Tad jau Persijas šaham bija pat vēl lielākas tiesības uz savu troni!

2. Arābu bēgļi no Israēlas sevi sākuši dēvēt par palestīniešiem 1967. gadā.
Tātad tie filistīnieši par kuriem ir runa Bībelē ir kāda cita tauta?

3. Žīdi esot valdījuši pār savu zemi 1000 gadus un apmetinājuši savu zemi visus pēdējos 3300 gadus.
Vai apmēram to pašu nevar teikt arī par, teiksim, Ziemeļamerikas pamattautām?

4. Arābi kopš 635 m.e. neesot valdījuši Israēlas teritorijā ilgāk par 22 gadiem.
Hmmm. Šitas kādam būtu man jāpaskaidro.

5. 3300 gadus Jerusaleme esot bijusi žīdu tautas galvas pilsēta. Jerusāleme nekad neesot bijusi nevienas arābu ne musulmaņu kopienas galvas pilsēta.
Ņujorka arī nav nevienai goju kopienai nekāda galvaspilsēta bet vai tas nozīmē, ka Ņujorka pieder žīdu tautai?

6. Jerusāleme esot pieminēta 700 treizes žīdu svētajos rakstos. Jerusāleme nav neesot ne reizi pieminēta Korānā.
Interesanti, cik reizes Jerusāleme pieminēta kristiešu svētajos rakstos? Un ko no tā secināt?

7. Ķēniņš Dāvids dibinājis Jerusālemi. Mohammads nekad neesot apmeklējis Jerusālemi.
Jā, bet Kristus gan apmeklēja!

8. Žīdi lūdzot Dievu ar seju pret Jerusālemi. Musulmaņi lūdzot Dievu ar pakaļu pret Jerusālemi.
Ne visi! Tie Musulmaņi kas dzīvo Eiropā lūdz Dievu ar seju pret Jerusālemi!

9. 1948. gadā arābu vadoņi mudinājuši arābus pamest Israēlu, apsolīdami drīz iztīrīt žīdus no Israēlas. 68 procentes visu arābu pametuši Israēlu nekad neredzējuši nevienu Israēlas zaldātu.
Interesanti, vai tie bēgļi toreiz nebija redzējuši pat nevienu žīdu teroristu pirms metās bēgt?

10. Arābi ar brutālām vajāšanām un pogromiem piespieduši žīdus pamest arābu zemes.
Vai žīdi citādi nemaz nebūtu emigrējuši uz savu ANO dāvāto Israēlas valsti?

11. Arābu bēgļu skaits, kas pameta Israēlu 1948. gadā esot aptuveni 630,000. Žīdu bēgļu skaits, kas pameta arābu zemes esot aptuveni tas pats.
Kas ar to gribēts pateikt? Simmētrija laba lieta vai kas?

12. Žīdu bēgļi tikuši visā pilnībā asimilēti jeb integrēti Israēlā, zemē, kas mazāka par Ņudžersijas pavalsti.
Te nu noskaidrojas, kurā pavalstī strādā tas "ASV profesors" kas šo žēlabu sacerējis!

13. Arābus pārstāvot astoņas atsevišķas valstis, neieskaitot palestīniešus. Žīdiem ir tikai viena valsts.
Ņudžersijas profesors ir aizmirsis, ka ASV ir žīdu valsts un Ņujorka tās galvaspilsēta.

14. Izraēla atdeva palestīniešiem gandrīz visu West Bank teritoriju, un ir viņus atbalstījusi.
Bezkaunīgs bulšits.

15. Zem Israēlas valdības, visas musulmaņu un kristiešu svētnīcas ir bijušas brīvi pieejamas visām ticībām.
Būtu Ņudzersijas profesors jāiepazīstina ar patlaban notiekošā konflikta izcelšanās vēsturi!

16. No 175 ANO Drošības padomes rezolūcijām, 97 vērstas pret Israēlu.
17. No 690 ANO Vispārējā asamblejas rezolūcijām, 429 bija vērstas pret Israēlu.
18. ANO klusēja kad jordāniši iznīcināja 58 Jerusālemes sinagogas.
19. ANO klusēja kamēr jordānieši sistemātiski izpostīja senu žīdu kapsētu Olīvu kalnā.
20. ANO klusēja kamēr jordānieši ieveda aparteidam līdzīgu polītiku kas liedza žīdiem apmeklēt Kalna templi un Raudu mūri.

Nu ko! Nost ar ANO! Ne centa atbalsta kamēr nebūs nosodījuši arābus! Un pieskaitīsim Jordānu ļaunuma asei!

Juris

 

 

From: pooh@parks.lv
Date: 4/27/02 12:59

Ko nu par žīdu likteni sakarā ar Amērikas pārņemšanu, mums tak tagad visi spēki jāvelta, lai to holokostu labāk izprastu un izvērtētu, citādi ne ES tksim ne NATO. VVF jau sitas vai no spēkiem ārā. Apbraukā visas tikšanās, kur par šo tēmu spriež. Pat Igauņus viņu neatkarības dienā pasūtīja vienmāju tālāk ar visu viņu svinēšanu, jo bija jāiet pie žīdu rabina purims svinēt. Mums tagad nav jādomā par mazsvarīgām lietām, kā par latviskuma saglabāšanu un kaut kādu draudzēšanos ar mazsvarīgu valstiņu. Tak jāiet visiem latviešiem talkā tiem žīdiem un tā dziļi jāaielien..., nu paši zināt kur, citādi jau ES un NATO piena upes un ķīseļa kalni mums nespīd. Jāpadomā, varbūt mums vēl kāds paralizēts večuks būtu jaizdod sodīšanai par to holokostu un velams tā pavairāk. Par to žīdu darbošanos Tuvajos austrumos arī tā apdomīgāk, jo žīdi ir cietuši pirms 60 gadiem holokostā un pirms pāris tūkstošiem viņus no ta gala izēda. Tā kā viss ko viņi tur austrumos riktē ir svētīgs darbs sakara ar holokosta seku novēršanu un tā tas arī jāsaprot. Tā kā žīdu liktenis ir bez maz vai mūsu liktenis.

Šalom

Pūks, pārdomājot, vai nevajadzētu arī deguna plastisko operāciju iztaisīt un balss saites sariktēt, lai vismaz tā, morāli atbalstītu holokostā cietušos :O/

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 4/27/02 3:45

Pūk, neesi nu tik skaudīgs. Kas liedz letiņiem nopirkt pasauli? Būtu tikai gribēšana, dabūtu štatus ar visu Ņujorku, Bostonu, Vašingtonu, Čikāgu un visu pārējo, ieskaitot Krieviju, Rietumeiropu, Vatikānu, Japānu un Ķīnu. Bet kas ir dzimis līšanai, tam par pirkšanu nav ko sapņot.

Nu nav mums tās mentalitātes, Pūciņ, tur pat plastiskā operācija nepalīdzēs. :-) Ausma

 

 

From: pooh@mail.delfi.lv
Date: 4/27/02 4:53

Man nebūt neskauž. Ja nebūtu tāda uzbāšanās, tad žīdu liktenis mani interesētu tikai kā Pasaules vēstures sastāvdaļa, kā piemēram aborigenu liktenis. Man nevajag Ņujorku, bet man riebjas, ka mūsu atvijas tagadējie valdnieki pilda šīs tautas vismuļķīgākās prasības un nedara ko Latvijas labā. Visas tās prasības par krievu pilnīgu integrāciju. Muļķīga tā tāpēc, ka piemēram Vācija ar saviem desmitiem miljonu joprojām nevar integrēt tumšādainos 7 miljonus, jo tik daudz nevarot integrēt. Mums krievu ir puse uz pusi, tātad 7x vairāk kādas ir atiecības Vācijā un mums žigli viņi jāintegrē pilnībā. Tad valodas nejēdzības. Kandidēt var bez valodas zināšanām, bet strādāt nevar. Vai tad nav muļķība. Un tā vēl un vēl. Paskaties, kas ir krievu interešu aizstāvju vadoņi pēc tautības. Kas man tur ko skaust žīdiem. Es jau teicu, ka viņi jāvērtē kā faktors un šobrīd tas Latvijas valstij un latviešiem nav pozitīvs. Tātad tā būtu arī uz to jāreaģē, nevis purimus ar viņiem kopā svinēt un uzšpļaut mūsu kaimiņiem Igauņiem. Tas atkal tika darīts, lai šķeltu un domāju, ka VVF ar savu erudīciju to saprot, bet rīkojas tā kā rīkojas. Nevarētu teikt, ka aiz visa stāv žīdi, bet žīdi visur stāv klāt. Un protams tikai mūsu rokās ir vai mēs darīsim kā mums labāk, vai kā šie liek.

Pūks

 

 

From: gailitis@istar.ca
Date: 4/28/02 8:01

Man ir jautajums kapec izglitotajam Jurim vienmer ir jāatsaucas citu rakstiem ar neatbilstošu atsauksmi vai kaut kadu izsmieklu? Gruti ir apspriest dažadus svarigakus notikumus ja mes nespejam nopietnak dalities ar uzskatiem, un protams taču neviens nespiež nevienu tiem pievienoties.

Neņemšos parlabot vairakas Jura domas kuŗas neatbilst tematam bet biju cerejis Sveika mes varetu parskatit izteikto faktu vesturisko pareizibu un situaciju tani pasaules puse. Kas notiek Nujorka, vai citas vietas ir cita lieta un citadi apstakļi, kas nav pilnigi saistoši ar notikumiem Israela un Palestina šodien.

Židi pamazam sak atgriesties sava zeme, un iespaidos pasaules politiku arvien vairak, vienalga cik tas dažiem butu nevelams. Protams viņiem jau ir ielaistas dziļas saknes visas pasaules malas un Jerusaleme ir tikai tas dzirksteles punkts kas šodien dod raizes visai pasaules politikai.

Vilis, B. Gailitis, <'))))><

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 4/28/02 10:55

Tu maldies, Vili! Mana atsauksme pret anonīmā Ņudžersijas profesora gara darbiņu ir atbilstoša un mans izsmiekls ir vairāk nekā pelnīts.

< Neņemšos parlabot vairakas Jura domas kuŗas neatbilst tematam. . .>

Nu, ja neņemies, tad neņemies! Ja Ņujorka nav piemināma sakarībā ar žīdu tautas teritoriālām prasībām Tuvējos austrumos, tad nerunāsim arī par tām astoņām arābu valstīm (neskaitot pašu it kā mākslīgo tautu palestīniešus!) kas atsakās Israēlai par labu miermīlīgā veidā nokārtot Israēlas bēgļu problēmu (kas, Njudžersijas profesoraprāt izcēlās tad, kad arābu valstu vadoņi sabuntoja Israēlas arābus bēgt no miermīlīgajiem okupantiem, vai ne?).

Ja pat mēs, smalkjūtīgi mazas tautas piederīgie nevīžājam skaidri saskatīt, kas notiek Tuvējos austrumos, tad tiešām labāk, Vili, vispār neņemties spriest! Bet negaidi no manis, lūdzu, ka es pagodināšu Tavu anonīmo Ņudžersijas profesoru ar kaut kādu formālu pieklājību!

Israēla nav nekāda apdraudēta maza valstelīte. Israēlai pieder (ASV dotēts) ceturtais varenākais karaspēks visā pasaulē. Israēla ir valsts, kas var atļauties aiz deguna apkārt vazāt pat tās aizbildni un balstu Ameriku. Israēlai pieder iniciatīva un atblidība visā patlaban notiekošajā jezgā. Tas, ka Israēla nekad nav spējusi tālāk aizdomāties par varmācīga un viltīga rasktura iniciatīvu un nav spējusi uzņemties itin nekādu atbildību viņus neattaisno. Israēlas neticāmi nekompetentās valdības ir izniekojušas Israēlas morālo īpatsvaru kopš 1967. gada uzvarām. Par visu šo laiku israēlieši ir pilnā jaudā pretlikumīgi apbūvējuši un apmetinājuši iekarotās teritorijas un paši sev uz mugurām uzaudzējuši cietu cinisma čaulu - gan pret palestīniešiem gan pret saviem tautas brāļiem amerikāņiem. Israēla ir visus šos gadus sistemātiski ārdījusi un skaldījusi un pazemojusi palestīniešu sabiedrību, un pēc tam, kas palestīniešus piemeklējis šajās pēdējās nedēļās jebkurš palestīnietis, kas būtu tik dumjš, lai uzticētos izraēliešiem tiktu nosaukts par kvislingu un attiecīgi apstrādāts. Žīdu tautas demokrātiskais lolojums Ariels Šarons ir izrādījies uz mata tas pats, kas viņš bija kad viņš 1982. gadā mēģināja okupēt Lebanonu. Ar savu neprātīgo naidu, viņš ir pacēlis ienīstā Arafata starptautisko reitingu jau sen neredzētos kalngalos un pierādījis lieku reizi, ka viņš galīgi nav spējīgs domāt stratēģiski. Ko viņš iesāks, peidzot pieveicis savu veco ienaidnieku Arafatu, kad palestīnieši tāpat vien turpinās kā līdz šim uzvesties pašnāvnieciski, tikai lai sariebtu israēliešiem? Vai viņš sūtīs savus tankus Galilejā un vai viņš cels elektrizētas sētas apkārt arābu kvartāliem Haifā? Mums letiņiem un to skaitā pat tādiem, kas jau sen, līdzīgi Vilim, pāramerikanizējušies vajadzētu sajēgt labāk nekā citām tautām, ka neviena tauta nekad miermīlīgi nepadosies svešas tautas okupācijai, vienalga cik labvēlīgai un racionālai. Tā ir koloniālisma centrālā illūzija domāt, ka jebkura tauta ir vardarbības ceļā nomierināma. Ar vardarbību var panākt tikai fizisku iznīcināšanu. Nēsmu tik liels cinisķis un nēsmu tik "klajs antisemīc", ka varētu iedomāties kaut ko tādu no Israēlas.

Israēliešiem nav citas izvēles kā beidzot vienreiz sākt godīgi un nopietni rūpēties un gādāt par palestīniešu tautas pašnoteikšanās tiesībām un izbeigt savu izvirtušo teritoriālo ekspansiju. Vienalga, ka Svētajos Rakstos stāv rakstīts, ka israēlieši, atšķirībā no visām pārējām, ir tā izredzētā tauta. Juris

 

 

From: zdenis1@earthlink.net
Date: 4/29/02 2:21

Pūk, 27 Aprilī Tu rakstiji "Nevarētu teikt, ka aiz visa stāv žīdi, bet žīdi visur stāv klāt." Labi ka nedzīvo amērikā. Te mums ir jādalās ar visādām rāsēm un kultūrām. Ir jau pietiekoš naids jau tagad. Kā beigt lai tas neturpinājās?

Zigrida.

 

 

From: pooh@parks.lv
Date: 4/29/02 4:04

Sveika Zigrīd! Atkal Tu mani pārprati. Manis teiktajam nav sakara ar naidu. Ir tikai jāņem vērā dažas lietas. ASV lila daļa kopējā kapitāla ir žīdu rokās. Žīdi bija tie kas veidoja ganksteru bandas savulaik Čikāgā. Tās ir lietas, kuras tā vai citadi ir vispārzinamas. Mums arī ir pietiekami dažādām tautām piederīgo un katrs ar savām īpatnībām. Domāju, ka ir vērts ņemt vērā ko no katra var sagaidīt, jo kultūras tiešām atšķiras. Ir nācies pārrunāt šīs kultūras atšķirības arī ar šo tautu pārstāvjiem. Gan žīdiem, gan čigāniem, gan gruzīniem, kirgīziem u.t.t. Un parasti nonākam pie slēdziena, ka esam vienkārši dažādi un ir lietas par kurām mēs nevaram vienoties dēļ šīm kulturālām atšķirībām. Un man liekas, ka tas ir normāli. Pēc 11. septembra notikuma taisni sēdēju kādā kafejnīciņā ar kādu žīdu, kas mums palīdzēja ar kases aparata iegādi. Es izteicu viedokli, ka tas var būt arī žīdu roku darbs, lai veidotu stāvokļa saasināšanos Tuvajos austrumos un palielinātu sava biznesa kontroli šai reģionā. Jo žīdi ir tā tauta, kas māk ziedot savus ciltsbrāļus, lai panāktu vajadzīgo un gala beigas viņiem tas nāktupar labu. Viņš man protams piekrita tikai daļēji, bet tāda varbūtība tomēr pastāv. Mērķis attaisno līdzekļus. Tas ir visai raksturīgi žīdiem. Ir pagājis kāds laiciņš kopš mūsu sarunas un tagad redzams, ka vismaz žīdi šo ņemšanos ar teroristiem izmanto visai veiksmīgi. Tāpat varu runāt arī par citu tautu pārstāvjiem, tai skaitā arī par latviešiem.

Neredzu nekā slikta un nedomāju, ka no žīdiem ir jātaisa kāds tabu. Pūks :O)

 

 

From: viksning@georgetown.edu
Date: 4/29/02 5:06

Es jau automātiski izdzēšu pūka murgojumus, bet šoreiz to neizdarīju pietiekami ātri -- un dzirdēju par to, ka 9/11 traģēdija ir žīdu plānota, kam laikam arī tic tumsonīgais Kučinskis, un varbūt Žagariņš arī. Fui, kauns! Nesen lasīju, ka plašā arābu aptaujā tikai 19% no aptaujātajiem kaut kāda nožēlojamā arābu zemē -- laikam Saudi Arābijā -- domā, ka to briesmu darbu bija izdarījusi arābi. Redaktors piebilda: "Nu, vismaz tikām līdz divskaitlīam procentam..."

Juronkulis

 

 

From: ansism@cyberg8t.com
Date: 4/30/02 1:12

Pievienojos Juronkuļa "fui!" par Jura Neonkuļa un Pūka zemapzinas garīgiem procesiem. Eiropā to vēl var saprast-pat Latvijā braucot pa Vidzemes šoseju pāris gadus atpakaļ pie Veselauskas autobusa pieturas vēl lasīju" Judenfrei". Visur var kādus idiotus atrast, bet tā zīme vēl tur bija 2 mēnešus vēlāk! AnsisM

 

 

From: pooh@parks.lv
Date: 4/30/02 6:43

Ansi, tie nebija gluži manas zemapziņas procesi, bet drīzāk šai gadījumā loģisku sakarību veidošana. Man nav aiztures šo domu virzīt jebkurā virzienā. Nav man šādu tabu, ko dēvē par fui. Uzskatu, ka domu plūdumam jābūt brīvam un vērstam uz par nevis pret :O)

Nu sveiks veselais saprāt, Viksning! :O)

Es jau esmu piedzīvojis tos laikus, kad brīvdomība tika uzskatīta par tumsonību un murgojumu, bet dažkart par saslimšanu. Tā kā tavi epitetiņi man liekas kā veco totalitāro iekārtu enas. Bet ēnas mani sen vairs nebiedē. Centies gan nesagrozīt citu teikto, tad Tu izskatīsies cienīgāks. Es neapgalvoju un arī man nav jātic, ka 11/9 ir žīdu pašu roku darbs. Es izteicu tādu pieņēmumu, vienu no versijām, kas pamatojās uz dažu apstākļu sakritību un arī uz žīdu vesturisko māku ziedoties un ziedot kopējam labumam.

Es tikai gribeju atzīmēt, ka ļoti dīvaina ir šī gadsimtiem ilgā līdzīgā atieksme dažādās zemēs pret žīdiem. Tātad jāsecina, ka tam ir kāds pamats. Mana doma ir, ka paši žīdi veido šādu itkā neiecietības atmosfēru, lai varētu nostāties mūžīgo cietēju lomā un izsist no tā labumu. Arī krievijas fašistiskajās organizacijās, kuru viens no saukļiem ir /bei židov sposai Rosiju/ vadītāji neret ir ar žīdisku izcelsmi. Tāpat kā bēdīgi slavenais Šikelgrūbers Vācijā. Un šādas sakritības ir vērojamas pārāk bieži, lai pieļautu, ka tās ir tikai sakritības. Latvieši, gandrīz visi dzīvo mierīgi, bez kāda īpaša naida pret žīdiem. Bet protams ir nepārprotami saprotams, ka daudzās norisēs, kas nav bijušas patīkamas žīdu klātbūtne ir nepārprotama. Protams var teikt, ka arī daudzās jaukās lietās klāt stāv kāds žīds. Māksla, kultūra, ārsti un arī viens otrs naudas maiss dara labus darbus.

Tas nozīmē, ka kopdzīve ir iespejama, bet nepieciešama pareiza sapratne šīs kultūras virzienā izmantojot tās labākā iezīmes un novirzot nepatīkamos centienus kādā labākā gultnē. Protams tā ir liela māka, kurai nepieciešama dziļa neidializēta sapratne, bez kaut kādiem tabu, fujiem un pret. Pūks

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 4/30/02 7:58

Varbūt Pūks varētu paskaidrot, kāpēc "fui" teicēji ved uz asinsizliešanu. Ja nesaka "fui", tad arī vārds "asinsizliešana" nav lietojams, jo mūsu samaitāti duālajā domāšanā tam ir negatīva (tātad "fui") nokrāsa. Apziņā, kas nav samaitāta ar duālismu, šo procesu - kāda lielāka asinsvada atvēršanu un tajā esošā sarkanā šķidruma izliešanu apmērā, kamēr apstājas dzīvības procesi, varētu saukt austrumnieciski cēlāk - teiksim, "iekšējā vēja izlaišana brīvībā". "Baltais un melnais sastapās un izlaida brīvībā viens otra iekšējo vēju" taču skan tīkamāk nekā "pārgrieza viens otram rīkli".

Nedomāju, ka pasaulē, kurā tiek atmests duālais dalījums labajā un ļaunajā, asinsizliešana samazināsies. To tikai pārstās uzskatīt par ļaunumu, bet raudzīsies uz to atbilstoši situācijai. Vai to vēlas Pūks? Ja jā, tad godprātīgi atzīstu, ka viņam tiešām ir izdevies atbrīvoties no Rietumu civilizācijas pinekliem. Vents

 

 

From: pooh@parks.lv
Date: 4/30/02 8:29

Šis fui, senā tabu atblazma ir atteikšanās izskatīt visas tautu saskares īpatnības. Un izlikšanas, ko neredzam var novest tāpat pie asinsizliešanas, kā klaji pataloģiska slepkavotkāre. To var pateikt jebkurš psihologs un tas nav Vinnija Pūka izgudrojums. Asinsizliešanai man ir vienkārša nokrāsa, tie ir miroņi un invalīdi.

< Nedomāju, ka pasaulē, kurā tiek atmests duālais dalījums labajā un ļaunajā, asinsizliešana samazināsies. >

Domāju, ka jā. Piemēram, ja ņemot vēra pieņēmumu, ka Ben Ladens veica 11/09 terora aktu, pieņem, ka tie nav nekadi nav ļaunuma iemiesojums, bet cilvēki, kuri neredz citu iespēju pretoties rietumu ekspansijai musulmaņu pasaulei, kā šo. Tad varētu domat kā varētu atrisināt to cēloni, kas izsauca šādu nelaimi. Kur ir tā kļūda, kas liek šādi rīkoties.

Bet pieņemot duālo nostāju atriebība un asinsizliešana turpinās un arī turpināsies. Līdz tam brīdim, kamēr viena no pusēm sapratīs, ka tas ir bežēdzīgi, šī aizgūtās apziņas duālā domāšana. Vai arī viena no pusēm noasiņos. Protamsarī šai gadījumā nebūs uzvarētāju un labo. Būs tikai nožēlojamie.

< Vai to vēlas Pūks? Ja jā, tad godprātīgi atzīstu, ka viņam tiešām ir izdevies atbrīvoties no Rietumu civilizācijas pinekliem. >

Atbrīvoties no rietumu dāvātās aizgūtās apziņas, nav nebūt tik vienkārši kā sakotnēji liktos. Ja atteiktos no dualās uztveres būtu iespējams ķerties pie cēloņu likvidācijas daudzās mums nepatīkamas lietās. Kad mums saasinās duālais skatījums, tas jau nozīmē, ka esam nokavējuši. Piemēram tie paši bērni. ASV dažos statos iestājas par nāvessodu piemērošanu bērniem, ja to darbības ir bijušas īpaši ļaunas. Bet tās nav pašas par sevi ļaunas, tādas tās padara tikai mūsu uztvere. Nav veikta prevencija, kļūdas cilvektiesību skatījumā, vizuāli psiholoģiskā ietekmēšana, biheivorisms, sociālais darvinisms u.t.t. Un tas slepkavnieks ir tikai mūsu darbības auglis, kurš vērtējams, ka mūsu kļūdaina un nepietiekama pieeja, nevis ļaunums. Nekur tālu netiks no raganu sārtiem tā civilizācija, kura neatteiksies skatīt ļaunumu un labumu kā kaut ko pašu par sevipastāvošu un vai nu slavējamu vai nīdējamu. Pūks

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 4/30/02 8:36

Droši vien, objektīvi spriežot, žīdiem nav lielākas tiesības kā citiem uzskatīt Jeruzalemi par savu. Bet, pirms stāstīsim to viņiem, izskaidrosim sveikotājiem, ka latviešiem nav lielākas tiesības uz Rīgu kā vāciešiem, krieviem un žīdiem un noteikti nav tik lielas tiesības uz Daugavpili kā krieviem. Es tam piekritīšu jau uzreiz, bet, kad piekritīs arī visi pārējie sveikotāji, tad veiksim izskaidrošanas darbu žīdu vidū. Vents

 

 

From: pooh@parks.lv
Date: 4/30/02 9:04

Ja runa ir par Daugavpili un Rīgu, tad šādai nostājai varētu piekrist. Tās nav Latvija. Un ievērojami atšķirās no tās. Runāju ar zviedriem un arī pats skatīju, ka arī Stokholma ir arvien mazāk Zviedrija. Bet žīdiem izskaidrošanas darbs neko nedos. Tas vajadzīgs latviešiem attiecībā pret žīdiem, lai tie no vienas puses nesaskatītu viņos ļaunumu, vai atkal holokostā cietējus, bet lai tos būtu iespējami objektīvi novērtēt spējai.Tauta tāpat kā atsevišķs indivīds ir ar savu dvēseli un ir labi, kad zinām ko no viņa gaidīt un necenšamies to salauzt, bet ievirzīt abpusēji izdevīgi. Pūks

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 4/30/02 9:21

Nu tad ko, Pūk, visus latviešiem sāpīgos jautājumus Rīgā risinām uz vienādiem pamatiem, bet Daugavpilī - par labu krieviem. Valodas jautājumus, pilsētu pārvaldi utt. Būsi ar mieru? Un, ja Daugavpils krievi gribēs šo pilsētu kā anklāvu pievienot Krievijai, piekritīsi? Vents

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 4/30/02 9:38

Es atbildēšu Pūka vietā. Ja latvieši mācīsies valstisko sadzīvi no žīdiem, tad Latvijai klāsies daudz sliktāk nekā Israēlai.

Tiesības uz Daugavpili ir tiem ļaudīm, kas tur dzīvo. Ja zem vārda "tiesības" jāsaprot tiesības veikt etniskas tīrīšanas vai vardarbīgas īpašumu piesavināšanās, tad es saku, ka latviešiem uz tādiem darbiem nav nemaz lielākas tiesības kā žīdiem ir uz to, ko viņi kopš 1967. kara mēģinājuši panākt West Bank teritorijā un es saku arī, ka Viļa Gailīša cienītajam Ņudžersijas professoram nav taisnība, kad viņš mums mēģina iestāastīt, ka Jerusāleme "pieder" žīdiem vairāk nekā tā pieder tās iedzīvotājiem. Valstij nepieder cilvēki, cilvēkiem pieder valsts un valsts pienākums ir kalpot cilvēkiem, nevis veikt etniskas tīrīšanas un vardarbīgas kolonizācijas.

Par Daugavpili nesen gari un plaši rakstīja LOL forumā daugavpilietis Pēteris Cedriņš un es domāju, ka es diezgan labi saprotu, par ko ir runa. Ja latviešiem svarīgi "paturēt" Daugavpili, tad jāmācās darīt tā, lai Daugavpils iedzīvotājiem būtu labi "piederēt" Latvijai.

Kas attiecas uz Izraēlu, tā atšķiras no Latvijas ar to, ka Israēlai ir pašai savi bruņotie spēki (ceturtie varenākie visā pasaulē) un akls atbalsts no ASV un Svētajos Rakstos stāv rakstīts, ka žīdi ir vienīgā izredzētā tauta. Palestīnieši kolonizācijas ceļā visas pasaules acu priekšā tiek sistemātiski bantustanizēti un nosodīti par izmisuma uzbrukumiem pret nesamērīgu pārspēku. Palestīniešu pārestības pret israēliešiem nav ar neko attaisnojamas, bet iniciatīva un teikšana un tātad arī atbildība pieder Israēlai. Israēlai jāsāk domāt stratēģiski, nevis tikai bībeliski. Juris

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 4/30/02 12:05

Skaidrs. Tātad skatāmies pēc esošā brīža, īpaši neanalizējot, kādu apstākļu dēļ izveidojusies šāda situācija. Šobrīd Daugavpilī dzīvo daudz vairāk krievu nekā latviešu. Starp citu, Jeruzalemē laikam gan šobrīd dzīvo krietni vairāk ebreju nekā pirms pievienošanas Izraēlai. Ceru, ka Tu iestāsies pret to, lai viņi no turienes kādreiz tiktu "iztīrīti".

Par etniskām tīrīšanām pagaidām nav runa, ir tikai dzirdēti ierosinājumi veicināt politiku, lai latviešiem būtu izdevīgi pārcelties uz Daugavpili, padarot to latviskāku. Nez vai kāds to nekvalificēs kā kolonizāciju?

< Ja latviešiem svarīgi "paturēt" Daugavpili, tad jāmācās darīt tā, lai Daugavpils iedzīvotājiem būtu labi "piederēt" Latvijai. >

Tas nozīmē - jāpiekāpjas Daugavpils iedzīvotāju lielākajai daļai - krieviem. Praksē šur tur piekāpšanās notiek jau pašlaik, bet daudzi latvieši uzskata, ka tas nav pareizi un ka valstij vajadzētu enerģiskāk rīkoties, lai latviskotu Daugavpili.

Vents, uzskata, ka žīdiem tomēr ir tiesības uz savu valsti

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 4/30/02 12:32

Katrai tautai ir tiesības uz savu valsti. Israēlai tās tiesības, neprasīdama atļauju no Palestīnas tautas, uzdāvināja ANO, par kuru Nopietnā Viļa Ņudžersijas profesors diezgan nicinoši izteicās. Nevienam nav tiesības uz vardarbīgu zemes piesavināšanos, kā to Israēla, pretrunā ar likumu un pretrunā ar ANO lēmumiem ir piekopusi nu jau vairāk nekā 30 gadus pret Palestīnas tautu. Arābu valstis, sākot ar Ēģipti, un nupat nesen beidzot ar Amerikas lielo islāmisko draugu, fanātiski fundamentalisko Saūdu Arābijas ķēniņa gintu, ar gariem zobiem pamazām ir atzinušas Israēlas tiesības uz savu valsti. Israēla ir bagāta, stipra valsts ar ceturto lielāko armiju visā pasaulē un simtiem kodolieroču savās krātuvēs. Israēlai pieder iniciatīva un morālā atbildība pret tās iekarotajām tautām un pret tās tuvējām ārzemēm. Tai jābeidz domāt bībeliski un jāsāk domāt stratēģiski, ja tā nopietni cer dzīvot mūžīgi. Un mums letiņiem un mums amerikāņiem vajadzētu izbeigt domāt, ka žīdi ir vienīgā Dieva izredzētā tauta. Juris

 

 

From: pooh@parks.lv
Date: 4/30/02 4:18

Esmu vienmēr uzskatījis, ka Kanta paustā doma, ka katrai tautai vajadzīga sava valsts ir pareiza. Latvieši jau vairākkārt ir izteikušies referendumos par labu pašreizējam režīmam, kas izveidoja jauno trešo Latvijas republiku. Kura nav pirmaskara Latvijas turpinājums, bet jauns veidojums, kas atdalījies no PSRS un nolēmis veidot savu suverenitāti. Nedomāju, ka vismaz šobrīd krievi Daugavpilī gribētu pievienoties Krievijai. Bet neredzu iemesla, ņemot vērā latviešu jau izdarīto izvēli, kāpēc vienai no jaunajā valstīm dzīvojošajām tautībām nebūtu tiesības izdarīt savu izvēli un dzīvot šķirti. Protams tas netraucē man saglabāt pārliecināta 18. novembra Latvijas atjaunošanas piekritēja statusu. Bet demokrātija ir pret mani un man līdzīgi domājošajiem.

Par Latgales autonomiju es noteikti iestātos, jo tās ir tautas tiesības, dzīvot vienkopu vai šķirti. Bet atgriežoties pie Daugaupils. Neapšaubāmi bija jāatjauno Latvijas valsts un starptautiski jāpanāk okupācijas seku likvidācija. Tas nebūt nenozīmē pulmaņ vagonus ar deportētajiem, tas nozīmētu okupācijas seku dēļ cietušo krievvalodīgo atgriešanu un iekartošanu uz dzīvi plašajā Krievzemē. Bet tas liekas ir nokavēts. Pūks

 

 

From: cedrins@dautkom.lv
Date: 4/30/02 11:58

Kur vien nepaskatās, kāds spriedelē par dievīgo Dvinskiņu. Parasti turu muti šajā forumā, tikai lasu... bet, nu...

Vents Zvaigzne raksta:

< Par etniskām tīrīšanām pagaidām nav runa, ir tikai dzirdēti ierosinājumi veicināt politiku, lai latviešiem būtu izdevīgi pārcelties uz Daugavpili, padarot to latviskāku. Nez vai kāds to nekvalificēs kā kolonizāciju?>

Nopietni ierosinājumi? Kādi? Vai Māras Zālītes autobusi? Bet Māras Zālītes izpratnē vēlēšanu rezultāti pērn Rīgā arī līdzinoties ripojošam sastāvam, tikai tādam ar kāpurķēdēm...

Par kolonizāciju šādu Daugavpils "latviskošanu" varbūt nesaukt, bet minoritāšu konvencija, ko Latvija ir parakstījusi (bet Saeima nav ratificējusi) gan liedz iespēju tišuprāt veikt nopietnas izmaiņas kādas minoritātes apdzīvotas vietas etniskā sastāvā.

Par Žagariņu Jura ieteikumu darīt tā, lai Daugavpils iedzīvotājiem būtu labi "piederēt" Latvijai, Vents raksta:

< Tas nozīmē - jāpiekāpjas Daugavpils iedzīvotāju lielākajai daļai - krieviem. Praksē šur tur piekāpšanās notiek jau pašlaik, bet daudzi latvieši uzskata, ka tas nav pareizi un ka valstij vajadzētu enerģiskāk rīkoties, lai latviskotu Daugavpili.>

Jājautā - ko nozīmē šī "latviskošana"? Daugavpils nekad nav bijusi "latviska" pilsēta, arī ulmaņlaikos ne. Ne latvieši, ne "latgaļi" nekad te nav bijuši vairākumā. Un kopš kura laika visi "krievvalodīgie" ir krievi? Kopš Kremlis viņus par tādiem izsludināja? Daugavpilī ir 27 etnisko grupu piederīgie.

Vai sadarbība vienmēr nozīmē "piekāpšanos"? Pirms kāds "enerģiski rīkojas," lai "latviskotu" šo multinacionālo pilsēteli - vai nebūtu lietderīgāk izdot kādu santīmu (ne tikai rietumu piešķirto, bet arī kādu nopietnu pašmāju kapeiciņu) reālas valodas politikas īstenošanai un integrācijai? Vai piemērot (un apmaksāt) tādu politiku - ņemot vērā vietējo vidi - nozīmē "piekāpties" "krieviem"?

Pūks iemeta vēl lielāku akmeni Dinaburgas dīķītī:

< Bet atgriežoties pie Daugaupils. NeApšaubāmi bija jāatjauno Latvijas valsts un starptautiski jāpanāk okupāciajs seku likvidācija.>

Kuras okupācijas sekas Jūs te grasāties likvidēt? Lielais vairākums Daugavpils etnisko krievu ir Latvijas pilsoņi, nemaz nerunājot par citām nacionālām grupām šeit. Par "krievvalodīgajiem" - Jūs poļus pārceltu uz plašo Krievzemi? Paši vainīgi, ka Staļins viņu skolas aizklapēja, vai?

< Bet tas liekas ir nokavēts. >

Velns parāvis!

Visu labu, Pēteris Cedriņš, Daugavpilī

 

 

From: pooh@parks.lv
Date: 5/1/02 2:16

Cedriņš:

< Kuras okupacijas sekas Jus te grasaties likvidet? >

Neko es netaisos likvidēt. Esmu teicis, ka bija nepieciešams atjaunot Latvijas 18. nov. dibinato valsti un tad panakt okupācijas seku novēršanu, kā to paredz ne viens vien starptautisks papīrs. Bet to neizdarīja un protams, ka tagad pilsoņu ir kļuvis kā biezs arī Daugaupilī. Un izejot no šīs jaunās valsts viedokļa šī zeme nav latviešu zeme, bet to cilvēku zeme, kas te mita valsts pasludinašanas brīdī 4. maijā.

Tā, ka viss notiek. Pūks

 

 

From: cedrins@dautkom.lv
Date: 5/1/02 2:34

Lielais vairākums Daugavpils krievu (atkal - nemaz nerunājot par Daugavpils poļiem, čigāniem, vai citu tautu pārstāvjiem...) ir tādi paši pilsoni kā Jūs, Pūk - ja vēlaties, varu sniegt reģistrācijas datus, ka arī visus pieejamos datus par Daugavpils demogrāfisko vēsturi.

Manuprāt Latvija pieder tās pilsoņiem, nevis tikai tīrasinīgiem letiņiem vai "veseliem graudiem." Atkārtoju - Daugavpils nekad nav bijusi "latviska" pilsēta. Gadsimta sākumā ir pat gadi, kad latvieši sastādija tikai ap 2% iedzīvotāju skaitu.

Vācu okupācijai bija lielāka ietekme uz tagadējiem demogrāfiskiem apstākļiem nekā padomju okupācijai.

Visā Latvijā ir naturalizējušies tikai apm. 50 000 cilvēki (starp citu, ne tikai krievi... pat saujiņa latviešu ir to skaitā). Te nav runa par jaunpilsoņiem. Nav ko jaukt jēdzienus.

Visu labu, /Pēteris Cedriņš

 

 

From: pooh@parks.lv
Date: 5/1/02 7:54

Tas, ka latviešiem tiek tas kas paliek pāri ir jau pierasts :O) Tur nu mēs paši ar savu toleranci vien esam pie vainas. Krievu okupācija sākās ar Pētera un Šeremetjeva jautrībām. Kas atņemts protams nav mūsu. Protams vācu un krievu pēcākās okupācijas neko daudz še nemainīja. Man ir savs skatījums uz jēdzienu krievs. Tas vairāk saistīts ar tā izcelsmi. Tie kas izrāda cieņu pret Latviju un lojalitāti ir apguvuši latviešu valodu neatkarīgi no nacionalitātes ir gan žīdi, gan rusiči, ganpoļi,gan čigāni, bet pārējie man ir krievi. Bet armijā dien 1/3 pilsoņu, kuri ļoti vāji, vai nemaz nezin latviešu valodu. Manā skatījumā īpaši neiedziļinoties. Pēc 10 gadiem, kad valsts valoda ir latviešu, tā var rīkoties tikai krievi. Tādu jēdzienu, kā jaunpilsoņi gan nezinu. Pūks

 

 

From: cedrins@dautkom.lv
Date: 5/1/02 8:25

Pūks turpina klāstīt dīvainas versijas par Daugavpils iedzīvotāju sastāvu un valodu prasmi:

< Protams vācu un krievu pēcākās okupācijas neko daudz še nemainīja.>

Nemainīja? Liekās gan, ka smagi mainīja - ja 1925. g. 31% pilsētas iedzīvotāju bija ebreji, bet 1993. g. no ebrejiem bija palikuši tikai 354 pilsoņi un 535 nepilsoņi, liekas gan, ka "pēcākās okupācijas" radīja pamatīgas demogrāfiskas izmaiņas un plašus jaunus kapus. Ziniet, dažs "labs" latvietis šādām izmaiņām arī pielika roku...

Tā kā Latvija lidz 1918. g. nebija valsts, par "okupāciju" pirms 1940. g. nevar runāt. Bet tas nu tā.

< Bet armijā dien 1/3 pilsoņu, kuri ļoti vāji, vai nemaz nezin latviešu valodu. Manā skatījumā īpaši neiedziļinoties. Pēc 10 gadiem, kad valsts valoda ir latviešu, tā var rīkoties tikai krievi.>

Ak tā... ar izglītības procesiem tur nebūtu nekāda sakara? Varat šķērsot tiltu, aizstaigāt līdz Sventes pagastam Sēlijā un parunāties ar ļaudīm... bet drīzāk ne latviski. Tur ir maz krievu - tur ir poļi, baltkrievi, pārpoļoti leiši - ja pagastā nebija latviešu skola, nevar īsti sagaidīt, ka cilvēki runās latviešu valodā.

Tāpat Daugavpilī - te bija tikai divas latviešu vidusskolas okupācijas laikā. Šī ir liela pilsēta - otra lielākā Latvijā. Te ir krieviski runājoša vide. Tikai tāpēc, ka valdība izsludina latviešu valodu kā valsts valodu nenozīmē, ka visi pēkšņi sāks latviski runāt - it īpaši ja likumam neseko nopietna valodas apguves programma un pozitīvi centieni valodas vidi uzlabot.

Autoritārā valstī varbut varētu pavēlēt kaķiem riet... bet kaķis Sventes pagastā pārāk daudz iemeslu to darīt latviski nesaskatīs, un tā nu ir realitāte.

< Tādu jēdzienu, kā jaunpilsoņi gan nezinu. >

Kurā valstī tad Jūs dzīvojat? "Jaunpilsoņi" ir tie cilvēki kas ir ieguvuši Latvijas pilsonību naturalizācijas ceļā, noliekot eksāmenus un nododot zvērastu. Arī viņi ir līdztiesīgi ar Jums.

Visu labu, /Pēteris Cedriņš

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 5/1/02 9:46

Pēteris Cedriņš:

< Daugavpili ir 27 etnisko grupu piederigie. >

Droši vien šo 27 grupu piederīgie vēlas, lai Latvijas valsts viņiem šur tur piekāptos, piemēram, valodas jautājumos. Arī es, zinot Daugavpils vēsturi, esmu to pusē, kas atbalsta piekāpšanos, piemēram, ka Daugavpilī ielu nosaukumi drīkst būt arī krievu valodā, ka uzraksti uz izkārtnēm drīkst būt arī krievu valodā (jo laikam taču, neraugoties uz visām 27 grupām, pamatvaloda lielākajai daļai ir krievu) un ka iesniegumus Daugavpils pašvaldībai cilvēki gluži oficiāli drīkst rakstīt arī krieviski. Gan jau paši daugavpilieši varēs pateikt vēl kādas jomas, kur vēlētos piekāpšanos savām interesēm.

Taču, pietiekami daudz sastopoties ar dažādiem cilvēkiem, no kuriem lielākā daļa ir latvieši, varu teikt, ka ievērojama daļa no viņiem kategoriski neatbalsta jebkādu piekāpšanos pat vietās, kur 100% iedzīvotāju pamatvaloda ir krievu. Viņi uzskata, ka Latvija jau šobrīd ir piekāpusies simtreiz par daudz. Tāpēc arī Jurim ieteicu - pirms sākt pārliecināt žīdus par to, ka Jeruzalemes gadījumā viņiem vajadzētu dalīties ar citām kopienām, pārliecināt dažu labu latvieti par to, ka arī latviešiem vismaz Daugavpils gadījumā būtu jādalās.

< Vai sadarbiba vienmer nozime "piekapsanos"? >

Sadarbība vienmēr nozīmē rēķināšanos arī ar otra interesēm. Bez tā nekāda sadarbība neiznāk. Vents

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 5/1/02 1:02

Ja Daugavpilī būs uzraksti krievu valodā, to 27 grupu pārkrievošanās nemazināsies ne par milimetru, bet turpināsies vēl straujāk. Neizbēgami, iebraucēji no citurienes arī pārkrievosies.

Pašreizējā situācija ir tāda - vai nu nemitīgi piekāpsimies, un ar laiku te izveidosies otra Krievija, vai arī turpinām glābt, kas vēl glābjams. Izredzes nav lielas, bet vai tāpēc jānolaiž rokas?

Piekāpties varam tādā veidā, ka neieviešam "Č" un mīksto "R", lai nesarežģītu latviešu valodas apgūšanu cittautiešiem. Ausma

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 5/1/02 1:58

Droši vien, ka tā. Bet ko Tu gribēji? Pirmoreiz vēsturē padarīt šo nelatvisko pilsētu latvisku? Kārlis Ulmanis jau mēģināja, bet nelatviešiem tas patika tikpat maz, cik šodien. Vai atdot katrai no 27 tur dzīvojošām etniskajām grupām tās nacionālo identitāti? Neizdosies, ja viņi paši nevēlēsies. Vairāki man pazīstamie sevi uzskata gan par poļiem, gan baltkrieviem, gan latgaliešiem, bet runā krieviski un nekādu pretrunu tur neredz. Eriks Snarskis, kas te parādījās, jau arī sevi par krievu neuzskatīja.

Protams, Ausma, tas viss, ko Tu raksti, ir svēta patiesība. Un arī viss tas, ko raksta Cedriņa kungs, ir svēta patiesība. Tikai šīs abas patiesības ir dažādas. Viena ir cīņas patiesība, bet otra ir sadarbības patiesība.

Cīņas patiesība ir tā, ko nu jau 54 gadus Izraēlas teritorijā atzīst ebreji. Viņi cīnās visiem spēkiem un daudz nežēlīgākiem līdzekļiem, nekā latvieši to ir darījuši. Jāteic gan, ka arī viņu pretinieki cīnās ar tādiem pašiem līdzekļiem - uz dzīvību un nāvi. Parunā ar Izraēlas ebreju, kurš piekrīt cīņas patiesībai, un viņš Tev pateiks, ka ebrejiem vairs nav kur atkāpties. Visa pašreizējā Izraēlas teritorija nav ne puse no Latvijas, puse no tās pašas ir tuksnesis, bet iedzīvotāju divreiz vairāk.

Juris Žagariņš centās aprādīt, ka ebrejiem būtu jāatsakās no cīņas patiesības un jāpieņem sadarbības patiesība, jo tā ir auglīgāka un stratēģiski pareizāka. Tā kā Juris ļoti asi un negatīvi izteicās par ebrejiem šīs cīņas patiesības dēļ, tad gribēju aprādīt, ka arī latviešiem vismaz pagaidām cīņas patiesība ir tuvāka nekā sadarbības patiesība. Ideja jau ir tieši tā pati - latvieši jau ir pārāk daudz zaudējuši un vairs neko nevar atļauties zaudēt, ne reālu, ne simbolisku. Sajūta, ka mēs esam iespiesti stūrī un šobrīd cīnāmies ar nagiem un zobiem. Kamēr latvieši nav gatavi no šīs sajūtas atteikties, varbūt vajadzētu ar lielāku izpratni izturēties pret ebrejiem (arābiem, palestīniešiem un visiem citiem, kam cīņas patiesība mīļāka). Vents

 

 

From: cedrins@dautkom.lv
Date: 5/1/02 2:31

Sveiki!

Pārsvarā piekrītu Ventam - es izvairos no vārda "piekāpšanās" tikai tāpēc, ka ir tik daudz latviešu kas uztver "piekāpšanos" kā "padošanos" šajos jautājumos. Pats pazīstu daudzus tādus cilvēkus - arī tepat Daugavpilī, kur vide bieži vien ir uzsvērti krieviska vai padomiska. Šādi cilvēki bieži vien vēlas vai nu drūmi apsvērt katru simbolisko zaudējumu, cīnīties par sīkumiem (kāds bijušais Domes valodas padomnieks man teica, ka lielākā daļa sūdzību skar tādas tēmas kā babušku ar roku uzrakstītie uzraksti uz saldējuma kastēm tirdziņos), un vienlaicīgi bezcerīgi ilgoties pēc "latviskas vides," kurā bezmaz vai nav vietas nevienam vismaz ārēji neasimilētam cittautietim. Nereti pavīd arī autoritārā domāšana - "mēs viņus piespiedīsim pārdot saldējumu latviski," utt. Pat pozitīvi priekšlikumi tiek vērtēti kā "piekāpšanās" - "Iedomājies, tikai! Viņi grib bezmaksas valodas kursus! Kad Staļina laikā uzspieda krievu valodu..."

Šāda domāšana nav konstruktīva. "Pārkrievošanās procesi," ko Ausma piemin, sen jau apturēti - poļi priecājas par savu poliskumu, latvieši un latgalieši par savu latvietību un latgaliskumu, vairāki krievi no krievu skolām pārspēja etniskos latviešus Universitātes iestājeksāmenos latviešu valodā, ebreji izdod grāmatas par Daugavpils drūmo vēsturi... bet tā vietā lai ķertos pie reālas valodas programmas, integrācijas, un multikultūras modeļiem - mums būtu jārūpējas par veikalu uzrakstiem, lai Saiba un Ujut sauktos smukiņos vārdos un šašļiku bodē piedāvātu "garšīgus ēdienus par jocīgām cenām" (citēju!) tikai latīnu burtiem? Varbūt izkārtnei piekarināt auseklīšus? Šādi piegājieni tikai izsauc naidu cittautiešos, un to jau var just.... un tāpēc šur tur latviski vairs nerunā pēc latviešu valodas apguves un lietošanas pirms kāda laika. Ja latvieši turēsies pie tāda sabiedrības modeļa, kur tādam daugavpilietim jābūt butaforiski "latviskam" un bezmaz vai ikkatram cittautietim (un runa ir par cittautiešiem un citas valodas runājošiem, un varbūt šo terminu "kolonisti," kas attiecās tikai uz daļiņu no šiem indivīdiem, var beidzot aprakt, vai vismaz to nelietot kad runa ir par valodas politikas jautājumiem)... Ja latvieši turēsies pie tāda bezcerīga sabiedrības modeļa, kurā cittautieši ir nevēlami vai vislabākā gadījumā tikai paciesti, tad latvieši var arī paši uzņemties lielu daļu vainas par integrācijas izgāšanos.

Ir vēl joprojām daudzi jauni cilvēki, kuri ar prieku apgūst latviešu valodu - ir veikali kur krievi laipni apkalpo latviešus latviski (bet mūsu nacionālisti bieži vien atbild krieviski...). Bet visiem labi zināms, ka valodas komisijas braucieni uz šejieni tiek uztverti kā soda ekspedīcijas, utt. Domāju, ka daudz kas ir jādara, lai nostiprinātu - lai turpinātu iesakņoties - latviešu valodas pozīcijas Daugavpilī, blakus krievu, poļu un angļu valodām. Tas būtu jādara to latviešu dēļ, kas ir cietuši - un lai pilsēta pati neciestu no savas nošķirtības. Bet te ir vajadzīga situācijas izpratne, liela nauda, laba griba, un radošas idejas - nevis necieņa pret citu kultūrām un Ulmaņa laiku vienotības saukļi. Runa ir par indivīdiem multinacionālā pilsētā, demokrātiskā un eiropeiskā republikā, nevis par bitenieku bariem pret latviešiem uz tautas kapa malas.

Visu labu, /Pēteris Cedriņš

Kas jauns Latvijā?