Re: Atbrauca ciemos...

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 6/14/02 4:54

Latvijā aiztur par izvairīšanos no dienesta meklētu, ASV dzīvojošu jaunieti

Rīga, 14.jūn., LETA. Valsts robežsardzes darbinieki vakar aizturējuši kādu jaunieti ar ASV pilsoņa pasi, bet Latvijā viņš meklēts par izvairīšanos no obligātā militārā dienesta.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts robežsardzes Preses un sabiedrisko attiecību dienests, Rīgas pārvaldes lidostas "Rīga" robežkontroles punkta robežsargi aizturēja personu, kura, ieceļojot Latvijā, uzrādījusi ASV pasi.

Pēc personas datu pārbaudes konstatēts, ka 1978.gadā dzimušajam Armandam K. ir arī Latvijas pilsonība, turklāt viņu no šā gada 8.jūnija par izvairīšanos no valsts obligātā militārā dienesta meklē Rīgas policija.

Armands K. paskaidrojis, ka jau piecus gadus dzīvo ASV, bet patlaban atbraucis apciemot radiniekus.

Aizturētais nodots lidostas "Rīga" policijas nodaļai.

Inga Šņore LETA Copyright * LETA

 

From: baiba2000@hotmail.com
Date: 6/14/02 3:12

Hmm, var izveidoties interesants precedents: jauneklis tagad ir divpavalstnieks (protams, ja tā Amerikas pase ir ģeldīga nevis no drauga aizlienēta). Un šajā gadījumā ir pilnīgi vienalga, ka tad, kad puisis tika aicināts stāties pie plintes, viņam kabatā bija tikai Latvijas pase. Ja tagad viņam mēģinās piešūt uzplečus, tas var slikti beigties visiem iesaukuma gadu dubultpavalstniekiem, jo, ja nemaldos, ceturtais (atvainojiet, acumirklī nav pie rokas - nevaru pārbaudīt) Pilsonības likuma pants nosaka: Latvijas pilsoņi neatkarīgi no pilsonības iegūšanas veida tiesībās un pienākumos ir vienlīdzīgi. Un vēl par dubultpilsonību - ja Latvijas pilsoni (saskaņā ar ārvalsts likumiem) var vienlaikus uzskatīt arī par kādas ārvalsts pilsoni, tad tiesībattiecībās ar Latviju viņš uzskatāms vienīgi par Latvijas pilsoni (atkal, ja nemaldos - likuma 9. pants). Tātad - nav svarīgi, kurā pasaules malā mīti, ja tev, puisīt, kabatā ir Latvijas pase, stājies vien Ādažos ierindā...

Līdz šim (mīļā miera labad) šo problēmu turēja patālāk no acīm, bet tagad...

Ko par šādu perspektīvu domā dāmas un kungi ārLatvijā? Baiba

 

 

From: viksning@georgetown.edu
Date: 6/14/02 3:26

Sveiks sveikotāji!

Nezinu ko "kungi" domā, bet man liekas pilnīgi pareizi, ka Latvijas pilsoņiem attiecīgā vecumā ir jāiet dienēt. Es to varu tā augstprātīgi sacīt, jo manam dēlam laikam vairs nevarēs tikt klāt.

Ar sveicienu tautas sēru dienā, kas arī sakrīt ar Karoga dienu ASV. Diez vai Žagariņ-Juris šodien 7'os skaļi noskaitīs "Piederības apliecību" (Pledge of Allegiance)?

Juronkulis

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 6/14/02 3:31

Baiba rakstīja:

< Ja tagad viņam mēģinās piešūt uzplečus, tas var slikti beigties visiem iesaukuma gadu dubultpavalstniekiem . . .>

Man nav šaubu, ka šāda (varbūt formāli pareiza, bet tuvredzīga) rīcība atbiedēs ārzemēs dzīvojošus latviešu izcelsmes jauniešus no Latvijas apmeklēšanas un veicinās atteikšanos no Latvijas pilsonības (vai tās nenoformēšanu). Dienēt Latvijas armijā - tādā, kāda tā joprojām ir - gaužām maz ir gribētāju pat pašā Latvijā.

Manuprāt ir stipri naivi cerēt, ka ārzemēs dzīvojošie dubultpavalstnieki speciāli brauks uz Latviju dienēt šeit armijā bijušo PSRS virsnieku un vietējo mazizglītoto, pārsvarā latviski nerunājošo "veco" iesaukumu pārvaldībā, riskējot ar savu veselību un pat dzīvību - lai varbūt izšautu dažas patronas gadā un arī citādi "tikpat intensīvi" apgūtu "militārās zinības".

Harijs

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 6/14/02 5:12

Sveiki!

Juronkulis izteicās augstprātīgi:

< Nezinu ko "kungi" domā, bet man liekas pilnīgi pareizi, ka Latvijas pilsoņiem attiecīgā vecumā ir jāiet dienēt. Es to varu tā augstprātīgi sacīt, jo manam dēlam laikam vairs nevarēs tikt klāt.>

Tev jau arī, Juronkul, laikam neviens nevarēs tikt klāt.

< Ar sveicienu tautas sēru dienā, kas arī sakrīt ar Karoga dienu ASV. Diez vai Žagariņ-Juris šodien 7'os skaļi noskaitīs "Piederības apliecību" (Pledge of Allegiance)? >

I gave the pledge of allegiance to Allah's Apostle for offering the prayers perfectly paying the Zakat and giving good advice to every Muslim. (Es noskaitīju piederības apliecību Allaha apustulim par to, ka viņš bez vainas un bez aizķeršanās izlūdzās nabagnodevu un darīja zināmu savu labo padomu visiem musulmaņiem.)

Juris Neonkulis

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/14/02 5:42

Baiba rakstīja:

< Tātad - nav svarīgi, kurā pasaules malā mīti, ja tev, puisīt, kabatā ir Latvijas pase, stājies vien Ādažos ierindā... >

Un kāpēc ne? Ja tev kabatā ir Amerikas pase, IMHO, patriotisma jūtas pret otro Dzimteni būs slikts argumenc, lai izvairītos no iesaukuma ASV armijā... kāpēc lai būtu otrādi????

Ja kāds nav gatavs aizsargāt Latviju, tad, IMHO, lai iet dirst, Latvija bez viņa iztiks.

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis, nebūt ne militārists, bet galīgi nesaprot jauniešus, kuri dara jebko, lai tikai neietu dienēt - un, nevis kā krievu laikos uz 2 gadiem Sahalīnā un svešā armijā, bet tagad savā, uz 1 gadu Gulbenē, ar sestdienām svētdienām mājās pie mammas zaptes burkas...

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/14/02 6:00

Harijs:

< Dienēt Latvijas armijā - tādā, kāda tā joprojām ir - gaužām maz ir gribētāju pat pašā Latvijā. >

Yup, jāpiekrīt, BET - kāda valsts, tāda armija (un Zemessardze). Nevar taču cerēt, ka Latviju aizstāvēs citplanētieši (vai NATO gadījumā beļģi, franči un kas nu vēl, kaleit mūsu jaunieši Amerikas universitātes vai zelteņu daiļumus tepat apgūs...)

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

From: RUTENS@aol.com
Date: 6/14/02 6:42

Sveiki!

Harijs rakstīja:

< Man nav šaubu, ka šāda (varbūt formāli pareiza, bet tuvredzīga) rīcība atbiedēs ārzemēs dzīvojošus latviešu izcelsmes jauniešus no Latvijas apmeklēšanas un veicinās atteikšanos no Latvijas pilsonības (vai tās nenoformēšanu). >

Tieši tā. Pati pazīstu vismaz divas ārlatviešu ģimenes kurās vecāki pieprasīja LV pilsonību agros '90-os gados sev pašiem, bet tīšām to nenoformēja saviem dēliem, kuri tai laikā vēl bija bērni (8 un 10 gadus veci). Dēļ stāstiem par armijas nekārtībām, šie vecāki negribēja 'uzbāzt' dēliem pienākumu dienēt Latvijas armijā un nodomāja, ka labāk būtu pagaidīt un atļaut dēliem izvēlēties ko paši grib darīt tad kad būs pieauguši. Viņi arī baidījās par tieši šādu gadījumu kas nu parādījies ziņās un ka dēliem varbūt jāizvēlas pat atteikties no LV pilsonības. Kaut abi samērā bieži uz Latviju ir braukuši, patlaban grūti spriest par šiem jauniešiem un nezinu cik viņi iedzīvosies Latvijas sabiedrībā. Arī neprotu pateikt vai būtu bijis nozīmes, ja viņi jau oficiāli skaitītos Latvijas pilsoņi un vai tāds fakts psiholoģiski viņus tuvāk piesaistītu pie Latvijas. Tā vai tā, tagad ja viņi vēlētos kļūt par pilsoņiem, ja nemaldos, tad tas laikam tikai ir izdarāms, ja viņi no ASV pilsonības atsakās.

Visu labu,

Elizabete

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/14/02 7:34

Baiba:

< Ko par šādu perspektīvu domā dāmas un kungi ārLatvijā? >

Stāsimies tik rindiņā. Meitenes un puikas. Kaut 75 gadi veci, klibi vai tizli. Bet - par Latviju, uz priekšu māsas un brāļi. Vai tur vēl divu domu?

Kaut gan, kādus jokus gan neesam kops 1940. gada taisījuši, lai iegrieztu maskaļiem? Pagaidiet to revolūciju, kas sekos Viņsaulē, kad mēs visi tur nonāksim. Ļeņins plīvos ka izpurināta lupata un Staļins būs mēms aiz bailēm. Un Marksam bārda izdzeltējusi.

Nu, vai vēl kāds vaicājums, ko?

 

 

From: RSpuris@aol.com
Date: 6/14/02 8:48

Baiba:

< Ko par šādu perspektīvu domā dāmas un kungi ārLatvijā? >

Vismaz viens ir pārliecināts ka ir pēdējais laiks sakārtot arī šo jautājumu. Būt savas tēvzemes sargam taču ir pašsaprotams pienākums un lepnuma avots.

Ričs.

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 6/15/02 5:11

Kam armija ir pretīga, tam cita lieta, bet karjeru taisīt Latvijā noteikti vieglāk. Arī pašlaik divi Latvijas pilsoņi ieguvuši tiesības mācīties ASV augstskolās uz štata rēķina. Kad atradīsimies NATO un vēl ES - tad taču dzīvesvietai vispār nebūs pārāk liela nozīme.

Bet tā jau ir - visiem patīk sēdēt pie klāta galda, kur nu vēl meklēt naglas un āmuru šī galda stiprināšanai.

Ausma

 Kas jauns Latvijā?