Re: Vai Repše taktiski manevrē?

 

From: purapele@mail.delfi.lv
Date: 11/5/02 4:52

Sveiki, sveiki

Repše ir nosaukts. Tam pāri liela Lemberga ēna. Ceru, ka tas ir taktisks Repšes gājiens. Tā teikt - nekarot divās frontēs vienlaicīgi.

Pirms tiek galā ar oligarhu Škēli, škietama piekāpšanās otram oligarčam - Lembergam. Aivariņam tiek radīta ilūzija, ka vinš kontrolē procesus un var justies drošs. Jācer, ka tā. Kaut gan patiesībā, dziļāk skatoties vēsturē, Repše ir izcils polītisks manevrētājs un stratēgis.

Šobrīdējā neveiklā klupšana ir vai nu acu aizmālēšana vai nu lēna iejušānās jaunos ūdeņos.Dzīvosim redzēsim.

ads
P.

P.S. Ja Repše tiešām gribēja Škēli apvainot patiesā antisemītismā, tad nevajadzēja īpaši pūlēties. Pirms pāris gadiem intervijā žurnālam "Rīgas Laiks" Škēle apgalvoja, ka netaisa biznesu ar "līkiem deguniem" vai kaut kā tā. Škēle pats nemaz nenoliedz, ka tā būtu teicis.

 

 

 

From: osis@mailbox.riga.lv
Date: 11/5/02 5:35

Sveiks purapele,

Ārprāts , cien. Plunta kungs , kāda vilšanās , labāk sakot cik maz cerību Tevis rakstītajā , nav nekādu ilūziju. Aivarinš jau savu vārdu pateica , gan teiks ari Andris. Politika ir viena no tām nozarēm , kur uzvar pieredze....

Cik reizes LC visus izčakarēja , balstoties uz savu pieredzi???

Nu neticu šai valdībai, nu nekādi nesanāk....

Osis

 

 

From: purapele@mail.delfi.lv
Date: 11/5/02 7:41

Jāuzdzen tonuss Osvaldam. Osvald, tu esi riktīgs zābaks!

Par kādu pieredzes trūkumu tu runā? Repše ir aktīvajā polītikā jau sen, sen. Un vēl pie tam pārdzīvojis diezgan smagas polītiskas vētras, ārkārtīgus, objektīvus un subjektīvus satricinājumus. Ne tikai pārdzīvojis, bet izveidojis pamatīgu sistēmu, kura saņēmusi nopietnas uzslavas pasaules mērogā. Repšes komandā jau gadiem ilgi mēs redzējām augstākās klases profesionāļus, kuriem vinš ne tikai ļāva ražīgi strādāt, bet kā vadītājs vēl arī palīdzēja. Bija daži bastardi, kurus daļēji varēja vainot banku krīzes nogulēšanā, bet tie klusi un bez skandāla nobīdīti. Un tai pašā laikā Repše ir rīkojies godīgi - uzņemdamies vainu par pieļautajām kļūdām uz sevi kā LB vadītāju.

Pie visa tā vēl - Repše bija Latvijas Bankā izveidojis pamatīgu militāru dienestu, kurš spēka un informētības ziņā pārsit pušu vienu otru citu LV ziķerdienestu. Protams, var diskutēt cik tas ir/bija labi. Tomēr par informācijas un spēka trūkumu Repše šodien noteikti pavisam nesūdzas.

Kas attiecas uz Lembergu. Vinš ir energisks, hiperaktīvs un viltīgs. Tai pašā laikā viņam pietrūkst plašāka skatiena. Ja viņam tāds būtu, tad vinš nekad nebūtu tik debīli un atklāti demonstrējis savu varu & ietekmi. To mēs jau redzējam Krištopāna valdības laikā. To mēs redzam atkal. Faktiski Lembergs pilnīgi lieki izsaucis nevajadzīgu uzmanību savai personībai. Ir jau lietas, kuras jāvada ar baltiem zīda cimdiem nevis maucot ar cirvi. Ar āmuru grūti uztaisīt pulxteni.

Domāju, ka pirmajā setā vinš Repši ir vinnējis. Tomēr - vai vinš vinnēs visā spēlē kopumā? Ļoti šaubos. Man liekas, ka vinš ir izvilkts klajā laukā. Vinš tagad lepns staigā pa to un lielīgi klapē sev pie krūtīm nemaz nenojauzdams cik viegls mērķis ir tapis. Domāju, ka šeit mēs varētu rast zināmu skaidrojumu kāpēc ietiepīgais trollis Šlesers tik viegli piekāpās spiedienam no sava baisākā naidnieka. Acīmredzot zin veco latviešu sakāmvārdu - Visgardāk smejas tas, kurš smejas ... pēdējo reiz....

Ja runājam par Andri Šk., tad, mēs varam sagaidīt daudzus atklājumus. Repšes komandā daudzi ir noskaņoti ļoti apņēmīgi. Vienīgi ceru, ka šī apņēmība nepārvērtīsies destruktīvā naidā.

Domāju, ka šī apziņa ir pamatā TP mēginājumiem torpedēt Repšes valdību. Izteikta nervu spēle. Gaisā virmo pamatīga kautiņa vēsmas.

Mana vienīgā vēlme šobrīd ir, tā tēlaini izsakoties, - lai karā necieš civīlisti.

P.

 

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 11/5/02 8:13

Tāda asinskāra pelīte gadījusies. Neko teikt - "baisākais naidnieks", "destruktīvs naids", "lai karā necieš civīlisti", ... Tu, purapele, taču runā par savu valsti un saviem tautasbrāļiem, jeb es maldos?

Ausma

 

 

From: purapele@mail.delfi.lv
Date: 11/5/02 8:52

Skaties uz lietām reāli un nevalkā velti skaistus lozungus. Pietiek, ka politiķi tos novalkā.

Ja tu kaut mazliet spētu iedomāties ko par Lembergu domā un runā Šlesers, tad "baisākais naidnieks" tev liktos no kanceles dzirdēts apzīmējuminš.

Ja dzirdētu kādas ir JL domas un nodomi attiecībā uz TP & Co, tad patiesībā pate varētu cerētu uz to, ka viss notiks tikai un vienīgi likuma robežās.

Kad ragos saiet augstākā ranga politiķi, tad bieži pelnīti un nepelnīti dabon pa galvu vienkārši bandinieki jeb vienkārši cilvēki, kuri

trāpījušies pa vidu "milžu cīņām". Tad atliek tikai novēlēt, lai iespējamā cīniņa necieš kāds pa vidu gadījies cilvēcinš.

A' par tautasbrāļiem Tu velti ieminējies. Es draugus un brāļus nedalu pēc tā vai vinš tautas, zemes vai ādas krāsas brālis. Mans svarīgākais ir cilvēks nevis viņa izcelsme.

Un ja runā par šo valsti, tad man šad un tad ir liels kauns par to ko viens otrs tautasbrālis ir izdarījis ar šo valsti.

P.

 

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 11/5/02 9:58

Purapele-kosmopolīts, tā sacīt, ar visām no tā izejošām sekām.

Ko Tu brēc? Valsts ir savā vietā, un asinis arī nelīst kā dažās citās postsociālisma valstīs. Un ceru, ka no peļu klaigāšanas tās nesāks līt. Politiķi izbļaustās uz skatuves un pēc tam iet kopā aliņu dzert. Vismaz Latvijā.

Repše solīja jaunus laikus tautas nabadzīgajai daļai. Un ja viņš jau tuvākajos mēnešos nesāks savu solījumu pildīt, tad švaki būs viņam pašam, nevis kādam citam.

Ausma

 

 

  

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 11/5/02 10:13

Kāpēc lai Purapele būtu kosmopolīts? Vai tāpēc, ka raksta:

< A' par tautasbrāļiem Tu velti ieminējies. Es draugus un brāļus nedalu pēc tā vai vinš tautas, zemes vai ādas krāsas brālis. Mans svarīgākais ir cilvēks nevis viņa izcelsme. >

Manuprāt, šis izteikums nenozīmē kosmopolītismu. Bet varbūt Ausma domājusi ko citu?

Vents

  

 

From: osis@mailbox.riga.lv
Date: 11/5/02 11:23

Sveiks purapele,

< Jāuzdzen tonuss Osvaldam. Osvald, tu esi riktīgs zābaks! >

Var , jau but , jo mes jau paši isti nezinam , kas esam , viss ir tik nosacti uz šis pasaules, nezin kads tu izskaties teiksim skudras acīs???? -)))

< Ja runājam par Andri Šk., tad, mēs varam sagaidīt daudzus atklājumus. Repšes komandā daudzi ir noskaņoti ļoti apņēmīgi. Vienīgi ceru, ka šī apņēmība nepārvērtīsies destruktīvā naidā. >

Ja kaut nedaudz darbojies biznesā, tad būsi ievērojis , ka tur neviens nevienu negrib apēst pavisam, (Nerunājot par mafiozām lietām _ spirts, cigaretes, narkotikas ) parasti tiek panākti kompromisi , jo vietēji ekonomiski kariņi naudiņu nevairo. Domāju, ka Andris ar Lembergu jau sen ir vienojušies galvenajos jautājumos, protams Šķēle ir izturētāks un mierīgāks, arī varas tam vairāk, liels pārsvars pašvaldībās, bet naudiņa tiek taisīta .....

Ne jau Repše kritīs, paklups viņa komanda, vai daļa, nemaz nerunājot par šaubīgo koalīciju...

Pēc šī visa teiktā varētu padomāt, ka es negribu nekādas pārmaiņas Latvijā. Nē, tā nav, bet....

Es negribu revolūcijas, bet saprātīgi izplānotas ilgtermiņa programas, kas step by step realizētu Latvijas virzību uz augšu...

Repšem nekā tāda nav un neredzu cilvēkus viņa komandā, kas to varētu radīt un arī nebūs laika, visu laiku būs jācīnas ar opozīciju un jāuzmana savi koalīcijas partneri, varam salīgt cik ilgi noturēsies Repšes valdība??

Var uztaisīt totalizātoru??? Nu, ko, kungi un dāmas, izdariet savas iemaksas, rullete sāk griezties ....

Vēlot veiksmi,

=Osvalds

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 11/5/02 11:46

Sveiki!

Pilnīgi piekrītu. Gan jau noturēsies kād laiciņu iekams pārtaps par vecu vēzi. Arī es, atšķirībā no kompleksā Vinnija un apjomīgā Venta un Fantastiskā tautieša u.c. nevēlos redzēt Latvijā nekādu revolūciju, jo tad būšu spiests izsaukt humanitaros uzlidojumus, un man par to būtu ļoti žēl. Kā jau repšists Alnis pavisam vaļsirdīgi mums stāstīja, Repšes kungs pat pirms nākšanas pie varas nekādu jēgu neredzēja vēlēšanu likumu pārkārtot, jo tauta taču viņam to neprasīja, un diez vai viņš kaut ko tādu gribēs pasākt tagad, kad viņam būs visa uzmanība jāveltī savām attiecībām ar Lemberga kungu. Protams, Šķēles kungs netaisās līdz pēdējai spalviņai noēst Repšes

kungu, jo, kā Tu pats teici, ekonomiski kariņi bagātību nevairo. Bet Repšes kungs jau būs ieklausījies tautas balsī arī pēc vēlēšanām un konstatējis, ka tā nemaz nopietni neprasa nekādu pieturēšanās pie programmas tik un tā. Nu, nebazūnē tas apjomīgais Vents, vai ne? Un ja Ilmāra telpās sāks atkal sanākt Alņa savervētā Repšes kunga ārpus partijas atbalsta komanda, tad diez, vai tā tiks kaut kur tālāk par saucieniem pēc apjomīgas kompleksas tautas pārizglītišanas un pederastijas bezkompromisa likvidēšanas.

Apakškomandants

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 11/5/02 12:46

Ausma: < Repše solīja jaunus laikus tautas nabadzīgajai daļai. Un ja viņš jau tuvākajos mēnešos nesāks savu solījumu pildīt, tad švaki būs viņam pašam, nevis kādam citam.>

Ausma, dumpis parasti nāk tad, kad ir palikuši nepildīti specifiski solījumi, piemēram, divu gadu laikā pacelt caurmēra pensijas par 20 procentiem.

Vēl atgriežoties pie Tava agrākā jautājuma par ienākumiem un algām, gribu pieminēt, ka algas Latvijā tikai pa daļai atbalso tirgū vērojamas prasības. Pārējās veido birokrātiskā formā ar monopola iezīmēm. Tas kādreiz iznāk labi, kādreiz ne. Piemēram, algas Latvijas Bankā ir augstas, bet prasīga ir arī darbinieku izvēle un darba kvalitāte. Paritātes jautājums paceļas tad, kad viena iedzīvotāju daļa ir augsti ražīga, bet nevar sev nodrošināt šādi nopelnītos ienākumus.

Visu labako,

Gundars

 

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 11/5/02 1:13

Purapele << Mans svarīgākais ir cilvēks nevis viņa izcelsme.>>

Vents: < Manuprāt, šis izteikums nenozīmē kosmopolītismu. Bet varbūt Ausma domājusi ko citu? >

Vispārcilvēku taču nav, katrs pieder kādai ģimenei, dzimtai, grupai, rasei, tautai. Un labi, ka tā, citādi būtu garlaicīgi. Kas grib visus ielikt Prokusta gultā, vai nu izstiepjot vai saraujot, tas ir kosmopolīts, kas nekur nejūtas īsti piederīgs, jeb liekulis.

Tagad, mainot pases, tautību var neierakstīt. Es savā gan ierakstīju, man nav ko slēpt. Un, godīgi sakot, par spīti visam tomēr lepojos, ka esmu latviete.

Osvalds: < Nu , ko kungi un damas , izdariet savas iemaksas , rullete sak griesties ....>

Padomāsim arī par to, ka tuvojas VVF pārvēlēšanas. Tik šaubīgā komandā var notikt visādi brīnumi, neaizmirsīsim arī vienu prezidentes kandidāti, kurai iepriekšējā Saeima iedeva kurvīti.

Bez TP disciplinētā balsojuma mums VVF nebūtu. Kā redzams, pagaidām Repšem interesē vienīgi neierobežota vara, nevis savas programmas realizēšana. Šoreiz Ūdre knapi tika pie lielā amata. Kas notiks tajās reizēs, kad Repšes koalīcija nebūs pilnā sastāvā? Pat nejaušs gadījums var mainīt situāciju par 180 grādiem. Bet kad vēl būs tik labvēlīga situācija labējām partijām? Ja bālais jauneklis savas ambīcijas neatmetīs, nākamajā Saeimā varēs triumfēt sociāldemokrāti.

Ausma

 

 

 

From: purapele@mail.delfi.lv
Date: 11/5/02 1:58

Ausma: < Un, godīgi sakot, par spīti visam tomēr lepojos, ka esmu latviete. >

Un ja nu Tu nebūtu latviete? Mazliet tragikomiski, ka Ausma lieto vārdu "kosmopolīts" kā lamuvārdu. Šī ir Stalina ideologu iedibināta tradīcija. Es patiesībā nezinu vai esmu kosmopolīts. Vienkārši neškiroju cilvēkus pēc tautībām. Tāpat nemaz pat nemēginu sevi nostādīt zēmāk vai augstāk pār citu cilvēku tādēļ, ka esmu latvietis un vinš - nē.

Vienīgā interese par cita tautību var būt saistīta ar kulturālām dažādībām. Jā, man ir svarīga savas tautas tradīcijas un vēsture. Tomēr tas nav nekāds pamats, lai paliktu lepnāks par kādu citu tautu, kurai tradīcijas un vēsture ir atškirīga. Ausma, manuprāt tas ir humānisms jeb vienkārša cilvēcība. Ar kosmopolītismu vai kosmosu tam ir maza sakara. Tici man Latvijā un vispār pasaulē šodien būtu daudz mierīgāks, ja cilvēki vairāk tiektos uz savstarpēju izpratni nevis lepnumu un spītību. Es ļoti ceru, ka nākamajās Latvijas paaudzēs šī vienkāršā cilvēcība, tolerance būs daudz, daudz vairāk nekā šodien.

Tas ir laika un izglītības jautājums. Un mani vienmēr augs dusmas uz tiem, kuri sola daudz darīt izglītības attīstībā, bet reāli neko nevar parādīt. Nav brīnums, ka pašreizējais izglītības ministrs nav iekļuvis Saeimā. Pat neskatoties uz to, ka viņa partija dabūjusi tik daudz balsu. Izglītības darbinieki ir bijuši solidāri viņa darba vērtējumā.

P.

 

 

 

From: uliss@ibna.org.lv
Date: 11/5/02 2:30

Ausma: < Ja bālais jauneklis savas ambīcijas neatmetīs, nākamajā Saeimā varēs triumfēt sociāldemokrāti. >

Ausma, man šķiet tev jūsma par Šķēli mazliet aizmiglojusi acis. Nevaru iedomāties nevienu sevi cienošu cilvēku, kas varētu kaut vai mēģināt meklēt iespēju strādāt kopā, pie tādas Šķēles uzvedības, kādu mēs visi bijām spiesti vērot. Man protams patiktu vislabāk, ja Repše ar Šķēli varētu kopā veidot valdību, tomēr to laikam nevar gaidīt, jo Šķēle tērēja naudu citu mērķu vadīts un pietiekoši ilgs Repšes koalīcijas darbs finansu, ekonomikas un iekšlietu ministrijā var padarīt Šķēlem šos tēriņus bezjēdzīgus. Tāpēc jau vienīgais ko no viņa un jurkāna var dzirdēt ir draudi izrēķināties. Žēl, bet tādi esam.

Ilmārs

 

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 11/5/02 4:41

Ilmār, tieši jums Šķēles daudzus gadus vecās izdarības ir aizmiglojušas acis. Tik ļoti, ka citus TP biedrus aiz viņa nesaredzat. Vai arī dažādu iemeslu pēc nevēlaties redzēt.

Nezinu, kā nopelns tas ir, bet TP komanda ir visa neatkarības laika simpātiskākā komanda. Korekta, stabīla, prognozējama. Par ikvienu no viņu deputātiem varētu teikt ko labu. Tāds iespaids, ka neviens neizceļas, tikai dara savu darbu. Ne viss ir izdevies un no savām pozīcijām ne visam varu piekrist. Bet kā viņi strādā - prieks skatīties! Kolēģiem ir bijis, no kā mācīties. Ja pēc 4 gadiem to pašu varēšu sacīt par Repšes komandu, būšu priecīga. Latvijai tas nāktu tikai par labu. Bet tas notiks tikai tad, kad Repše būs pārvērtējis savu rīcību, tāpat kā to ir izdarījis Šķēle, kurš iemācījies ne tikai valdīt, bet arī neapspiest savu kolēģu iniciatīvu. Repšisti, cik solīti sper, tā skatās, ko teiks vadonis. Tāda padevība ir ērta, bet neproduktīva.

Bļāvēji, paldies Dievam, vairs nav modē. Zīgeristieši ienesa sliktu auru, bet TP - labu. Ne velti sevi tagad pārvērtē gan tēvzemieši, gan sociāldemokrāti, gan ceļinieki, gan jurkānieši. Aug mūsu parlamenta kvalitāte, aug. Par to var tikai priecāties. Bet jaunie un jauni vecie parlamentārieši vēl pagaidām lidinās tikai uz savām ambīcijām vai alkst revanša. Agrāk vai vēlāk būs jārāda arī darbi sabiedrības labā.

Purapele: < Es ļoti ceru, ka nākamajās Latvijas paaudzēs šī vienkāršā cilvēcība, tolerance būs daudz, daudz vairāk nekā šodien. >

Redzi, purapele, ja cilvēkam kaut kas pieder, tad viņš spēj toleranti izturēties arī pret citu vērtībām.

Es esmu latviete, lepojos ar savas tautas garamantām, un tāpēc iecietīgi skatos uz cittautiešu dārgumiem. Man nav pieņemama Latvijas neatkarības zaudēšana, bet kad krievi svin uzvaru pār fašismu, es viņus saprotu. Ja viņi neprasa Latvijas atkalapvienošanu ar Krieviju, lai jau lepojas un priecājas par uzvaru, ko gan neizcīnīja vieni paši.

Mūsējie toties svin uzvaru, ka Dudajeva ielu nepārdēvēs - sak, parādījām Maskavai, ka esam patstāvīgi. Bet pahpārliecinātai valstij taču ir vienalga, ko domā otra valsts. Vai šoreiz nav galvenais Dudajeva ielas iedzīvotāji - viņi ir vai nu jāpārliecina domāt savādāk, vai arī viņiem jāpiekāpjās, un štrunts ar visu Maskavu. Jācīnās visiem spēkiem ir par lielām lietām. Arī šajā gadījumā nav tik svarīgi, kā sauc ielu, sliktākais ir tas, ka abās pusēs iet bojā cilvēki, un cieš pilnīgi nevainīgie, pat ārzemnieki. Spēki jāvērš asinspirts apturēšanas virzienā, nevis "mēs viņiem parādījām".

Sanāca gari, bet es tikai gribēju parādīt, ka ir lietas, par kurām nevajag kaunēties. Jo spītība un nemiers nāk no tiem, kas neciena ne sevi, ne citus. Humānisms, purapele, ir konkrēts, nevis abstrakts jēdziens, tas vai nu noteiktajā laikā un vietā ir, vai arī tā nav.

Tāpēc kosmopolīts manā izpratnē ir skrandainis, kas principa pēc nevelk mugurā labākas drēbes.

Ausma

 

  

 

From: purapele@mail.delfi.lv
Date: 11/6/02 1:50

Ausma: < Nezinu, kā nopelns tas ir, bet TP komanda ir visa neatkarības laika simpātiskākā komanda. Korekta, stabīla, prognozējama. >

Ausma, vai vari atvērt mums acis un ar precīziem piemēriem nosaukt TP "komandas" daudz labos darbus? Savādāk jau tikai īgņas atceras nebeidzamās neskaidrības izglītībā, briesmu lietas valsts drošībā, īpatnējos manevrus privatizācijā un ekonomikā kopumā. Labprāt uzklausīšus arī labu darbu saraxtu. Iekšlietās, Izglītībā, Finansēs, Ekonomikā?

P.

 

 

From: alnis@lis.lv
Date: 11/6/02 2:25

Ausma: < . . . TP komanda ir visa neatkarības laika simpātiskākā komanda. . . Par ikvienu no viņu deputātiem varētu teikt ko labu. >

Es gan, Ausma, mazliet precizētu un izņemtu ārā vardiņu- labu. Jā, ir tajā komandā arī labi, un tiesji tapēc tā komanda ir ļoti dazjāda, kaut gan lielakā daļa - prognozējami; ja ņems, tad kārtīgu kumosu, kā tagad Bērziņs, atlaižot parādus pa labi un pa kreisi. Cik % tika viņam un TP? Man arī "prieks" skatīties!!! Labāk būtu gulējuši kā Raikins.

Alnis.

 

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 11/6/02 3:37

Purapele: < Ausma, vai vari atvērt mums acis un ar precīziem piemēriem nosaukt TP "komandas" daudz labos darbus? >

Noņem melnās brilles, tad redzēsi pats.

Ausma

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 11/6/02 3:40

Ausma: < Mūsējie toties svin uzvaru, ka Dudajeva ielu nepārdēvēs - sak, parādījām Maskavai, ka esam patstāvīgi. >

Delfos bija priekšlikums pardēvēt Dudajeva ielu par Čečenu traģēdijas gatvi un pretī krievijas vēstniecībai uzstādīt Čingizhana pieminekli :)

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

 

From: rumpis@pudele.com
Date: 11/6/02 5:17

Ausma: < Noņem melnās brilles, tad redzēsi pats.>

Bet ja tomēr pēc būtības mēģinātu atbildēt? :-)

Rumpis, arī uzmanīgi lasītu :)

 

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 11/6/02 5:17

Ausma: < Vispārcilvēku taču nav, katrs pieder kādai ģimenei, dzimtai, grupai, rasei, tautai. / . . / Un, godīgi sakot, par spīti visam tomēr lepojos, ka esmu latviete. >

Man Ausmas doma tomēr nav skaidra. Manuprāt, kosmopolīts ir cilvēks, kam ir vienalga, kādā zemē VIŅŠ PATS dzīvo un kādai kultūrai VIŅŠ PATS pieder. Vieni sevi sauc par kosmopolītiem, jo ir gana bagāti, lai varētu dzīvot, kur viņiem tīk, un gana izglītoti, lai bez grūtībām spētu iekļauties dažādās kultūras tradīcijās. Savukārt citi dēvē sevi par kosmopolītiem tāpēc, ka nav iesakņojušies nevienā pasaules zemē un nav apguvuši nevienas kultūras pamatus.

Savukārt cilvēki, kas skaidri apzinās SAVU piederību kādai noteiktai zemei un kultūrai, manuprāt, par kosmopolītiem nav uzskatāmi.

Taču Purapele nerakstīja par sevi, bet gan par cilvēkiem, ko viņš uzskata par saviem draugiem un brāļiem. Viņš teica, ka tam ir vienalga, kādu tautu, zemi vai ādas krāsu tie pārstāv. Viņš neteica, ka tam ir vienalga, kādu zemi un kultūru pārstāv viņš pats.

Visu šo rakstu tāpēc, ka pilnīgi piekrītu Purapeles teiktajam, kaut arī pats sevi par kosmopolītu neuzskatu - nēsmu miļonārs un neprotu 20 valodas, lai varētu šādu greznību atļauties. Bet, lai izjustu draudzības un brālības jūtas pret kādu cilvēku, man nudien nav svarīga viņa tautība, ādas krāsa vai piederība noteiktai kultūras tradīcijai. Šajā ziņā būtiskas ir tikai viņa cilvēciskās īpašības.

Vents

P.S. Ar to, ka esmu latvietis, nelepojos, jo tas nekādā ziņā nav mans, bet citu cilvēku nopelns.

 

 

 

 

From: uliss@ibna.org.lv
Date: 11/6/02 5:25

Ausma: < Ilmār, tieši jums Šķēles daudzus gadus vecās izdarības ir aizmiglojušas acis. >

Ausma, varbūt mēģini atcerētīes visu daudzveidīgo vaigstīšanos un ķengāšanos televīzijā attiecībā pret JL. Neviena konstruktīva vārda - tkai neslēpti draudi un nepārtrauktas cūcības ar budžetu. Finansu kombainieris G. Bērziņš laikam ir tas kam ļauj patstāvīgi strādāt. Man rodas pārliecība, ka Šķēle baidās no situācijas, kad apstākļi prasīs veidot kopā valdību ar Repši (Latvijai tas būtu vislabāk), tāpēc viņš dara visu iespējamo lai tas nenotiktu.

Ilmārs, kas pēdējā pieļāvuma ziņā arī var būt kļūdījies.

 

 

 

From: purapele@mail.delfi.lv
Date: 11/6/02 5:29

Ausma: < Noņem melnās brilles, tad redzēsi pats.>

Paldies par korekto, izsmeļošo un pieklājīgo atbildi.

P.

 

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 11/6/02 5:46

Vents: < lai izjustu draudzības un brālības jūtas pret kādu cilvēku, man nudien nav svarīga viņa tautība, ādas krāsa vai piederība noteiktai kultūras tradīcijai. Šajā ziņā būtiskas ir tikai viņa cilvēciskās īpašības. >

Piekrītu. Nejūtu konfliktu starp savu identitāti kā latviete un cilvēcīgām jūtām pret cilvēciskumu ko izrāda cilvēks vienalga kādas tautības vai citas kategorijas.

< P.S. Ar to, ka esmu latvietis, nelepojos, jo tas nekādā ziņā nav mans, bet citu cilvēku nopelns. >

Pret šo teikumu man rodas pretestība. Man lepnums par savu tautu ir līdzīgs kā ir sportistam vai citam kādā komandā veicināt šīs komandas maksimālās spējas, sadarbojoties un panākot mērķi. Tas nenozīmē, ka iedomājos, ka citās tautās ir sliktākas (vai labākas) arī, ja vienā ierobežotā sacensībā gūst viena tauta "uzvaru." Analoģija protams ir ierobežota, jo tautas un komandas tomēr salīdzināt nevar. (Tautas ir laiktelpā daudz sarežģītākas.)

aija

 

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 11/6/02 6:13

Aija atbildēja manai piezīmei:

< Man lepnums par savu tautu ir līdzīgs kā ir sportistam vai citam kādā komandā veicināt šīs komandas maksimālās spējas, sadarbojoties un panākot mērķi. >

Manuprāt, tas ir kas cits. Arī es izjūtu lepnumu par Latvijas un latviešu kultūru, mākslu, sasniegumiem dažādās jomās. Piemēram, augustā man bija iespēja būt klāt izstādes "Latviešu glezniecība 20. gadsimtā" atklāšanā Nīderlandes pilsētā Zvollē. No Valsts mākslas muzeja, Mākslas akadēmijas un Mākslinieku savienības fondiem tur divās ekspozīcijās bija izstādīti visu ievērojamāko 20. gs. Latvijas gleznotāju darbi, sākot ar Rozentālu, Valteru un Purvīti un beidzot ar 2000. gadā tapušām jaunu mākslinieku gleznām. Tas bija koncentrēts un augstvērtīgs kopsavilkums, kas patiešām sniedza sajūtu - mums ir, ar ko lepoties. Bet tas nedod man tiesības lepoties ar to, ka esmu latvietis. Jo, kā jau teicu, tas nav mans nopelns, tāpat nēsmu izdarījis neko ievērības cienīgu, lai būtu iemesls lepnumam. Varu tikai godbijībā noliekt galvu izcilu latviešu veikuma priekšā.

Vents

Kas jauns Latvijā?