Re: Pliks un izbadējies


From: baiba2000@hotmail.com
Date: 1/7/03 1:07

Rīga, 7.janv., LETA. Ministru prezidents Einars Repše un finanšu ministrs Valdis Dombrovskis atteikušies šovakar Latvijas Televīzijas tiešā ētera raidījumā "Mūsu cilvēks" komentēt valdības šodien pieņemto lēmumu trīskāršot ministru algas.

Līdz šim Ministru prezidenta un viņa biedra alga bija 650 lati pirms nodokļu nomaksas, bet šodien valdība to palielināja līdz 2 200 latiem premjeram un 2 100 latiem viņa biedram. Ministri līdz šim saņēma 615 latus, bet turpmāk ministra alga būs 2000 latu, savukārt valsts ministrs 540 latu vietā saņems 1 500 latus.

"Netaisos strādāt pliks un izbadējies," norādīja Repše.

Tā LETA. Piebilde: pensionāriem vidējā pensija šodien Latvijā, šķiet, ir ap 50 Ls. Tātad 40 reižu mazāka.

Baiba

 

 

From: alex@chas-daily.com
Date: 1/7/03 1:20

Un cik reizes mazāk vajadzētu?

Alex

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 1/7/03 2:17

Tik daudz, lai pensionārs nestaigātu pliks un izbadējies, varētu samaksāt komunālos pakalpojumus, iegādāties medikamentus un vēl nopirkt avīzi Čas. :-)

Ausma

 

 

From: alex@chas-daily.com
Date: 1/7/03 2:31

Sveiki,

nu, avīzite var palasīt bezmaksas -- Internetā. :-))

Bet es jautaja nopietni. Interēsanti, ko cilvēki doma par "taisnu" proporciju.

Alex.

 

 

From: berzins.ugis@telia.com
Date: 1/7/03 3:06

Nesaprotu diskusiju ......

Latvija tikai seko citām korumpētām valdībām - dažas valstis 2002. gadā 10 kāršoja ministru algas lai novērstu korupciju .......

Zviedrijā Personam ir divreiz vairāk nekā caurmēra tečniskam maģistram, plus dažādas vispārējas piemaksas un atvieglojumi kā brīva ceļošana utt.

Man ir divi jautājumi zinīgiem sveikotājiem:

1. Ja ar šo paaugstinājumu korupcija ministru līmenī izbeigtos, tad varētu maksāt pat vairāk ....!

2. Šodien daļa augstāko ierēdņu un politiķu "iekasē" starp 10% un 15% no pasūtījumu apjoma! 10% no 10 miļonu objekta ir 1 miļons. Tas taču ir daudz, daudz mazāk nekā pieteiktie pāugstinājumi visai Saeimai ........!
Latvija valsts mērogā nopelnītu fantastiskas summas ........ :-) :-) :-)
Ko visu varētu atļauties ..... :-)

3. Vai korupcija tai vidē, kur būs šie pāugstinājumi izbeigsies ????????????

Mes latviesi esam viena fantastiska tauta.

Uģis G. Bērziņš, vājā sekundē nožēlo, ka nav piedalījies korumpētos biznessa darījumos Latvijā ....

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 1/7/03 3:25

Alex: < nu, avīzite var palasīt bezmaksas -- Internetā. :-)) Bet es jautaja nopietni. Interēsanti, ko cilvēki doma par "taisnu" proporciju.>

Redzi, Alex, kamēr cilvēks būs pliks un izbadējies, viņam neviena proporcija neliksies taisnīga. Arī ierēdņu galvu ripināšana tāds pliks kauls vien ir, ja tanī pat laikā neredz citu problēmu risināšanu. Šādos apstākļos demokrātija klibo. Pašreizējā valdība jūt, ka ilgi nenoturēsies, tāpēc fiksi grābj, ko var. Acīm redzot paši apzinās, ka nebūs tie, kas spēs radīt normālu, pārtikušu sabiedrību, vienīgo, kas ir stabīla, citādi izpildītu kaut vienu no dāsnajiem solījumiem un tikai tad ķertos pie pīrāga.

Manuprāt, ir pieļauta liela kļūda ar vēl neaptveramām sekām. Tieši šobrīd.

Ausma

P.S. Kad tikšu pie lētāka interneta, lasīšu arī Čas.

 

 

From: ugis.berzins@swipnet.se
Date: 1/7/03 4:33

Kamēr Latvijas tauta būs apmāta ar neirobežotā brīvā tirgus ekonomiku, atbalstīs pasaciņas, ka privātās skolas vienmēr ir labākas .....

kamēr Latvijas Bankas vienīgais mērķis būs "stiprais lats", kamēr Latvijas valdība pārsver piedalīšanos (latvijas de facto nodošanu privātuzņēmumu varā) projektos, kā celulozes fabrikas būvi, kamēr stipri spēki mēģina aizkavēt vajadzīgās celtnes, lai Maskava varētu pārņemt spēles, kamēr tauta bez lielākiem protestiem akceptēja Rīgas ostas uzdāvināšanu (uz 30 gadiem) uzņēmumam ar 2000 latu kapitālu utt. utt. Latvijā nekas nemainīsies.

Par Latvijas mērogā lielām algām: padomājiet tikai par cik santīmiem paceltos penzionāru algas, ja atbilstošu summu sadalītu starp valsts penzionāriem?

Es gan ceru, ka patreizējā valdība noturēsies un redzamo darbību turpinās kā līdz šim .....

Lai ķermenis būtu vesels ir jābūt veselai galvai - "jāārstē vispirms tā ..." Apgriezt kāju vai roku izaugušos nagus, vai aiziet kādreiz pie friziera (kā tas ir praktizēts jau 10 gadus Latvijā), ķermenis nepaliek veselāks ......

Izārstēt nopietni slimu cilvēku nevar viena dienā vai vienā mēnesī, tas prasa ilgāku laiku ......

Mēs latviesi esam viena fantastiska tauta.

Uģis G. Bērziņš

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/7/03 4:55

Repšes izteikumi lai paliek uz viņa sirdsapziņas, taču šo algu pāugstināšanu atbalstu. Nu nav normāli, ja Rīgas Domē katrs perdelis saņem 1000 mēnesī, bet Prezidente un Ministru Prezidents 600 latus. Un privātajā sektorā daudzi saņem vairāk. Tā ka domāju, ka 14 ministru algas Latviju neizputinās, toties dos iespēju piesaistīt valsts pārvaldē zinošākus cilvēkus. Es, par provi (nebūdams nekāds ērglis), par 600 latiem par ministru neietu (ne jau arī kāds mani aicina), bet, nu par 2000 vēl padomātu...

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

== Heaven goes by favor; if it went by merit, you would stay out, and your dog would go in ==

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 1/7/03 5:03

Sveiki!

Adekvātais Uldis pauda: < Es, par provi (nebūdams nekāds ērglis), par 600 latiem par ministru neietu (ne jau arī kāds mani aicina), bet, nu par 2000 vēl padomātu... >

Piekrītu. LR ministram derētu pelnīt vismaz tik pat cik vienam tādam perdelim kā man.

Juris

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/7/03 6:10

Neiebilstu :)

Uldis

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 1/8/03 4:22

Hm, Uldi, Tu droši vien esi aizmirsis padomijas slikti apmaksātās profesijas, kur nekad netrūka darbaspēka. Tā bija tirdzniecība, īpaši vairumtirdzniecības bāzes, kur ikviens bija gatavs strādāt pat par viszemāko algu. Kāpēc, Tu jau pats saproti, jo talonu laikus varbūt vēl atceries.

Kas mūsu laikos ir visvērtīgākais - operatīva, neizkropļota informācija, sakari, pazīšanās, ne tā? Un kur to visvairāk var dabūt, pats labi zini. Šī iemesla dēļ ir amorāli valdības institūcijas, sākot ar pašvaldībām, pārvērst arī par naudas pelnīšanas āderēm. Ja tur nebūtu šo netveramo labumu, cilvēki cits citam nebūtu gatavi rīkli pārgriezt, lai ietiktu ne vien prestižajos, bet arī vērtīgajos krēslos, kuros pat īsā laika posmā iespējams saņemt dividendes visam atlikušajam mūžam.

Sakot, ka par 600 Ls par ministru neietu, Tu "mazliet" liekuļo, vai ne? Nu nav ne deputāta, ne ministra postenis salīdzināms ar citiem amatiem, pat tad ne, ja tie citi ir labāk apmaksāti.

Ausma

 

 

From: Asnate.Dimza@dati.lv
Date: 1/8/03 4:32

Tomēr īsti nesapratu. Vai tad vajadzētu valsts un pašvaldību darbiniekiem maksāt minimālo algu, oficiāli paziņojot , ka pārējo viņi paši nopelnīs korumpējoties ( kā oficianti dzeramnaudu)?

Asnate

 

 

From: alex@chas-daily.com
Date: 1/8/03 4:39

Sveiki,

Atliek tikai izgudrot, ka piespriest viņus maksāt nodokļus pilna apjoma. Varbūt, ienakumu deklaraciju papildināt ar vēl vienu stabiņu: "saņemts kukuļos un no valsts izlaupišanas"?

Alex

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/8/03 6:22

Ausma: < Sakot, ka par 600 Ls par ministru neietu, Tu "mazliet" liekuļo, vai ne? >

Neliekuļoju it nemaz. Es arī tagad īpaši slikti nepelnu, kam man vēl milzīgu atbildību uzņemties, publikas priekšā rēgoties, darīt to, kas jādara, nevis to, ko es gribu, agri celties, utt, utt. Par ministra algu 600 latu- kaut kādā avīzē bija- zociķa Zorgevica alga = 6500 mēnesī, Latvenergo Miķelsona - 5500 + 20 000 gada prēmija...

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

== If you want to know what God thinks of money, just look at the people he gave it to ==

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 1/8/03 8:45

No kura ministra vai deputāta jebkad ir prasīta materiālā atbildība? Viņu darbā ir tikai "veiksmes" vai "neveiksmes". Tā sacīt, morālā atbildība. Bet no Zorgevica un Miķelsona jebkurā brīdī var pieprasīt zaudējumu atlīdzību tik un tik mēnešalgu apmērā.

Bet tie, kam visur rēgojas korumpētība, gan ir samaitāta publika. Ja konkursā klasesbiedrs dod priekšroku klasesbiedrenei - tā ir korumpētība? Ja tie, kas uz viena beņķa Saeimā sēdējuši, kopīgi vēlāk darbojas biznesā - tā ir korumpētība? Utt.

Ausma

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/8/03 8:52

Es gan teicu "milzīga", nevis "materiāla" atbildība... Man, protams, arī tagad ir atbildība, bet, nu ne jau tāda, kā valsti vadot.

Uldis

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 1/8/03 9:41

Sveiki!

Adekvātais Uldis rakstīja tā: < == If you want to know what God thinks of money, just look at the people he gave it to == >

Jā, un neaizmirsīsim arī, ka Rīgā Bigmeks maksā tikai pusi no tā cik viņš maksā Džordžtaunā!

Juris

 

 

From: alex@chas-daily.com
Date: 1/8/03 10:06

Stipri šaubos, ka ministri to ed...

Varbūt tikai pēc speciala pasutijuma: BigMc ar melnu kaviaru. Ar sarkaniem ikriem neder -- nosaukums viņiem atgadina par komunistisku jaunību :-)

Alex

 

 

From: juris.slaviets@inbox.lv
Date: 1/8/03 10:13

Subject: Pliks un izbadējies

Un prohvesors Juris Zagarins teica tā: < Jā, un neaizmirsīsim arī, ka Rīgā Bigmeks maksā tikai pusi no tā cik viņš maksā Džordžtaunā! >

Tikai tu amerikaņu Latviešu izcelsmes emigrantu mērkaķi neaizmirsti ka te nav nekāda Džordžstauna, bet Rīga un mana pensija ir tikai 80 dollari mēnesī.

Ar patiesu cieņu arī Juris

 

 

From: indulislacis@yahoo.com
Date: 1/8/03 10:50

Juris Slaviets: < Tikai tu amerikaņu Latviešu izcelsmes emigrantu mērkaķi neaizmirsti ka te nav nekāda Džordžstauna, bet Rīga un mana pensija ir tikai 80 dollari mēnesī.>

...Nu, daiļrunīgais Juri - grauzi burkānu un iemācies kā uzvesties!

Indulis

 

 

From: pistole@ebtech.net
Date: 1/8/03 11:13

Sveiks Alex. Es nezinu kā ir jums tur Latvijā, bet man Kanādā kā vienkāršam pensionāram nav iespēja nevienu centu noslēpt, neuzrādot kā ienākumu kad reizi gadā par visiem ienākumiem ir jānorēķinājās ar oficiālām kvītēm. Redzi, kvītes izdevējs nosūta kopiju no man izdotās kvītes uz valsts nodokļu departamentu kur tās salīdzina ar tām kuras es piesaku. Pieņemsim banka man maksā $10 kā procentes par noguldījumu, izdod man kvīti un kopiju nosūta nodokļu departamentam, man to ir jāuzrāda kā ienākumu. Nekādi nevar blēdīties, Gribi vai negribi, lai cik liels vai mazs ir ienākums, visiem financiālā gada beigās to ir uz anketes jāuznāda un jāiesūta nodokļu departamentam. Kaut gan esmu tikai nabaga pensionārs, mani ienākumi ir tomēr lielāki par Repšes jauno algu, protams ka es dzīvoju pirmajā pasaulē, jūs tikai trešajā (Third World) ar citu dzīves standartu un dzīves dārdzību.

Zigis.

 

 

From: alex@chas-daily.com
Date: 1/8/03 11:54

Sveiks, Zigis,

Un kā būs ja Tev būtu kads ienākumi ārzemes? Teiksim, īpašums vai depozitieguldijums Latvija? Pieņemsim, kada Latvijas banka maksā Tev $10k (zolidāk izskatas, vai ne?) ka procentu no Tava šeit ieguldīta kapitala. Un kas notiek talāk?

Un vēl, no citas opēras. Domāju, ka taisni salīdzinot ienakumus, konvertejot Ls uz USD (vai CAD) pēc kursa nav īsti korēkti. Oblīgāti jaņem vērā t.s. "3P" principu -- Purčasing Power Parity. Ka šīs 3P paritāte izrekinajams, es ziņu tikai koncepcijas limeņi -- salidzinajot pec noteikta (un diezgan gara) saraksta tur iekļauto preču kopēju vērtību. Nu, par metode labāk jautāt cilvēkus, kas šaja joma esat gudrāk par mani, un tos Sveikā netrukst.

Bet pupulistiska limeņi var lietot arī t.s. BigMac indeksu -- britu laikraksta The Economist izgudrojums. Šīs indekss balstīts uz taja paša 3P principa: viena hamburgera ir vairāk nēkā 40 ingridientus, un tas ir jau der, lai aptuveni izanalizētu valutas vertību pec 3P principa.

Un, pielietojot 3P lata vērtības noteikšanā, sanaks, kā Latvijā viss ir daudz labāk, neka izskatās. Un noteikti, tas ir nekada Treša Pasaules valsts, bet noteikti Pirmas pasaules. (Tomēr ļoti nabaga.)

Alex

PS Jurim Ž speciali: Interesānti, kapēc Tu sava salīdzinajuma minejā tieši hamburgera cenu Rīgā un Amerikā. Profesora kungs, vai Jūs patiešam "kartīgs ģenijs" un izgudroja BigMac princīpu arī? Vai tas Jums ir zināms no cita avota? :-)))

 

 

 

From: peteris@louisville.edu
Date: 1/8/03 12:17

Zigi, bet kadas iespejas Kanada stradat par skaidru naudu, apejot bankas pakalpojumus? Esmu dzirdejis, ka ASV lidzigi gadijumi esot noveroti, seviski lielajas pilsetas, kur visiem gruti pakal izsekot. Pie ta pasa, so argumentu loti aktivi izmanto ASV vestnieciba Riga, lai atteiktu vizas ASV apmeklejumam ar motivaciju:"Ziniet, mums izskatas, ka ... (acis tev viltiba mirdz; jus nebrauciet ciemos, bet gan lai nelegali stradatu utt).

Peteris Romanovskis

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 1/8/03 12:57

Sveiki!

Aleksis uzrunāja mani: < Jurim Ž speciali: Interesānti, kapēc Tu sava salīdzinajuma minejā tieši hamburgera cenu Rīgā un Amerikā. Profesora kungs, vai Jūs patiešam "kartīgs g'enijs" un izgudroja BigMac princīpu arī? Vai tas Jums ir zināms no cita avota? :-))) >

Ar Bigmeka indeksu mani iepazīstināja sveikotājs Juronkulis (cienījamais Dr. Juris Vīksniņš, ekonomikas profesors Džordztaunas universitātē pie Vašingtonas), kas gan to ar mēli zobos nosauca par "Lielā Maka indeksu". Skat. viņa rakstu no 2001. g. 5. dec., "Latvija joprojām nespēj izrauties" mājas lapā <Kas jauns Latvijā?>. Es citēju:

<< ... esam izrēķinājuši tā saukto Lielā Maka indeksu, kas izmanto Makdonalda populārākās kotletes cenu šeit, Baltijas valstīs, salīdzinājumā ar ASV (kur cena ir 2,54 USD). Pēc šā indeksa Igaunijas krona ir 69 par lētu, jo Lielais Maks tur maksā 27 kronas, Lietuvas lits ir 55% par zemu novērtēts (cena Viļņā ir 6,55 liti), bet mūsu lats ir 53% par zemu novērtēts - šeit Maks maksā 1,04 latus. >>

Ja kādreiz sanāk garš laiks, pabrauzē pa tās pašas mājas lapas arhīvu (Vecas diskusijas vēstkopā SVEIKS - izlase), lai iepazītos ar maniem ieskatiem ekonomikas jautājumos. Piemēram, apskati diskusiju no 2001. g. 25. janvāra: "Re: inflācijas lāsts" (tur var nokļūt arī nokloksējot uz Romāna Vitkovska šarža kur tas tautietis no pults izmisīgi pumpē gaisu Latvijas satrunējušā matracī. Vai arī no 2001. g. 8-12 decembra: "Re: Stiprā valūta" vai no 2002. g. 16. janvāra: "Re: Nenovērtētais lats".

Un vārda brālis Juris Slaviets mani uzrunāja tā:

< Tikai tu amerikaņu Latviešu izcelsmes emigrantu mērkaķi neaizmirsti ka te nav nekāda Džordžstauna, bet Rīga un mana pensija ir tikai 80 dollari mēnesī. >

Visu līdzjūtību un tiešām - no sirds! Ja es ņirgājos tad ne pret Tevi bet pret tiem, kas seko amerikānisma maldu ideoloģijai cerībā, ka saimniecība attīstīsties tad, kad paši būs bagāti un štrunts ar jebkuru valsti, izņemot to pašu mīļo Ameriku. Novēlu visiem latviešu izcelsmes amerikāņu globālā biznesa ideologiem burkānus grauzt un Lielos Makus lai ēd suņi un mērkaķi.

Juris Nemērkaķis

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 1/8/03 12:58

Pēteris Romanovskis: < . . . bet kadas iespejas Kanada stradat par skaidru naudu, apejot bankas pakalpojumus? >

Nelegalas iespejas stradat pastav gan Latvija, gan arzemes. Nelegalais darbs tiek samaksats skaidra nauda, bet netiek ieklauts gramatvedibas parskatos. Amerika majas remonta stradnieki vienmer pajautas vai pasutitajs maksas ar ceku vai skaidra nauda. Enu ekonomika nav nekas jauns visa pasaule. To ierobezo vienigi goda prats, gaidamie sodi (pasi pasutitajam) un vajadziba atskaitities iestadem.

Visu labako,

Gundars

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 1/8/03 2:28

Juris Slaviets: < Tikai tu amerikaņu Latviešu izcelsmes emigrantu mērkaķi neaizmirsti ka te nav nekāda Džordžstauna, bet Rīga un mana pensija ir tikai 80 dollari mēnesī. >

Es tadam latviesu sarkanajam nacikim ka sitam Zorzikam, maksatu Stalinba laika rubulos, lai iet Vorkuta sniegu grauzt.

 

 

From: baiba2000@hotmail.com
Date: 1/8/03 3:20

LZA ārzemju loceklis GĶK par arhaiskiem jēdzieniem un realitāti - "To ierobezo vienigi goda prats".

Aber tieši tāpēc jau ir visa šī šūmēšanās - par to pašu nabaga godaprātu. Ja kāds (konkrēti runājot, -  ER) uzsvērti deklarē, ka šajā   situācija visai valstij jādzīvo skaudras ekonomijas apstākļos jeb, precīzi citējot, - "pie maizes un ūdens", kad siksna jāsavelk gan izglītībai, gan visam pārējam (protams, izņemot līdzekļus, kas domāti NATO un tautas apskaidrošanai par ES), ir nedaudz amorāli uz SAVAS maizes ziest biezu sviesta kārtu.

Un tikpat apšaubāma (protams, protams, - manuprāt:-)  ) ir tēze - ja personai x,y,z maciņā iekritīs nevis 100, bet gan 1 000, šī persona vairs nesirgs ar kleptomāniju. Lieli ienākumi diez vai ir godīguma garants. Man, piemēram,  labāk par trim nullēm tomēr tīk divtik daudz. Bet varbūt tomēr nevis sešas, bet deviņas nulles... :-)  Taču, ja stāvi valsts priekšgalā, varbūt tomēr ir vietā atcerēties kādu mūsu pāudzei senu teicienu - "Vispirms tauta un valsts, un tikai tad es pats"....   Tomēr iespējams, ka es kļūdos.  

Baiba


Kas jauns Latvijā?