Irāka pasauli neapdraud

“Mana valdība ir pasaulē lielākā vardarbības izplatītāja."

/ASV cīnītājs par cilvēka tiesībām Martins Luters Kings/

Atbilstoši ASV politkorektuma kritērijiem, pasaulē pašlaik dominē šāds mīts: Sadama Huseina režīms Irākā ražo vai uzglabā masu iznīcināšanas ieročus, kā arī atbalsta starptautisko terorismu (domāti islāma fundamentālisti), ar to apdraudot visu pasauli. Tā kā Huseina režīms nepakļaujas pasaules sabiedrības gribai, tad radusies neatliekama vajadzība ar militāru spēku atbruņot Irāku, gāzt Sadama Huseina režīmu un tur ieviest demokrātisku pārvaldi, kas neapdraudēs Irākas kaimiņus un pasauli kopumā.

Kā redzam, šis mīts ir pārsātināts ar nepierādītiem apgalvojumiem un izplūdušiem ideoloģizētiem jēdzieniem. Kas tā tāda - “pasaules sabiedrība”? Ko nozīmē “demokrātija” Buša administrācijas izpratnē? Kur ir konkrēti pierādījumi? Neraugoties uz šo neskaidrību, valdošās aprindas visā pasaulē mītu ir pieņēmušas. Un pat visai brīvi domājoši cilvēki atkārto: “Jā, Irāka ir jāatbruņo, Sadams ir jāgāž.” Taču tas esot jāpanāk diplomātiskiem, nevardarbīgiem līdzekļiem, atbilstoši ANO Drošības padomes lēmumiem utt. Šādu pozīciju ieņem pat tādas arābu valstis kā Sīrija un Irāna, kuras pašas ierakstītas Buša “ļaunuma ass” melnajā sarakstā, nemaz nerunājot par kara pretiniekiem Latvijā. Skeptiķi savukārt norāda, ka patiesībā ASV administrācija kāro pārņemt un privatizēt Irākas naftas laukus, tomēr arī viņi neapšauba iepriekš minēto mītu: Irāka ir jāatbruņo, Sadams jāgāž.

Avīzes raksta formāts neļauj sīki iedziļināties visās detaļās, dokumentos, atsaucēs un faktos (lai gan tie ir manā rīcībā), kas pierāda pretējo, tāpēc arī es rakstīšu apgalvojumu formā. Irāka ir vienīgā laicīgā arābu valsts Vidējo austrumu reģionā, kurā baznīca pēc Rietumu parauga ir atdalīta no valsts. Bez diviem savstarpēji neiecietīgiem islāma novirzieniem (šiītiem un sunītiem) Irākā brīvi darbojas arī kristiešu baznīcas. Islāma fundamentālistus un komunistus Huseina režīms vajā un liek cietumā. Huseins ir islāma fundamentālistu melnajā sarakstā, ko nevarētu teikt par Dž. Bušu. Jā, Irākā ir samērā tradicionāla valsts iekārta, kas neatbilst ASV “demokrātijas” kritērijiem, bet kur teikts, ka Amerikai ir tiesības citiem uzspiest savu pārvaldes un saimniecisko modeli? (Pieredze liecina: “demokrātiska” Vašingtonai ir tā valsts, kuras valdība pakļaujas Amerikai, bet “pasaules sabiedrība” ir ASV administrācija un aiz tās stāvošās aprindas.) Irākas tautas attiecības ar Huseina režīmu, atbilstoši ANO standartiem, ir viņu iekšējā lieta (man arī nepatīk Latvijas valdība, bet es esmu pret to, lai šo valdību gāztu svešs karaspēks - mums pašiem jātiek galā ar savām problēmām). Jā, Irākā dzīvo dažādas tautības, piemēram, kurdi. Ne bez ASV dienestu ziņas kurdi vairākkārt ir pamudināti sacelties (lai kopā ar citiem kurdiem nodibinātu savu valsti), un Irākas armija šos dumpjus ir apspiedusi. Tā darītu katra valsts, kas rūpējas par savu integritāti, arī ASV tā darīja savā pilsoņu karā. To pašu vēl nežēlīgāk dara ASV sabiedrotais Turcija, un ASV šādu Turcijas politiku atbalsta. Vai Turcijas kurdi ir “sliktie”, bet Irākas kurdi, kas dara to pašu, ir "labie"?

Tāpat katrai suverēnai valstij ir tiesības uzturēt armiju un to apbruņot. Patiešām Irākas rīcībā savulaik bija ķīmiskie ieroči, kurus tā izmantoja pret islāma fundamentālistu režīmu Irānā, bet šos ieročus Irākai iedeva ASV, kura Sadamu atbalstīja karā pret Irānu (slepeni ASV atbalstīja arī Irānu, kas kļuva zināms “Irānkontra” skandāla laikā). Nekādu pierādījumu, ka Irākas rīcībā pašlaik ir masu iznīcināšanas ieroči, nav. Lai gan - kur teikts, ka Irākai nedrīkst būt arī tādi ieroči? Kodolieroči ir gan ASV, gan tās sabiedrotajai Tuvajos austrumos Izraēlai. ASV ir vienīgā valsts, kura kodolieročus, turklāt bez militāras nepieciešamības, jau ir izmantojusi pret citām tautām (Hirosimu un Nagasaki, kā arī radioaktīvos lādiņus pret Irāku, Dienvidslāviju u.c.). ASV un Lielbritānijas “nopelnu” sarakstā ir tādas zvērības kā Drēzdenes un Hamburgas totāla nodedzināšana Otrā pasaules kara laikā, bez militāras nepieciešamības. Atcerēsimies, kura valsts vjetnamiešus dedzināja ar napalmu un indēja? Arī Izraēlai ir agresīva politika, tā veic genocīdu pret palestīniešiem (tās premjers A. Šarons Beļģijā notiesāts par genocīdu). Tātad pēc taisnības vispirms būtu jāatbruņo ASV un Izraēla. Ja Izraēlu neatbruņo, tad Irāka patiešām būtu jāapbruņo, kaut vai tāpēc, lai Vidējos austrumos panāktu spēku līdzsvaru.

Kā mītu var raksturot arī pašu apgalvojumu, ka ASV un Lielbritānija gatavojas karam pret Irāku. Patiesībā šis karš pret Irāku turpinās jau no 1990. gada. Irākas teritoriju visu šo laiku bombardē ASV un britu aviācija. Bet daudz nāvējošāka izrādījās ASV uzspiestā ekonomiskā blokāde. Tās rezultātā Irākā no bada un medikamentu trūkuma šajos “miera” gados miruši vairāk nekā 500 000 Irākas bērnu. Bijusī ASV Valsts sekretāre M. Olbraita šo faktu komentēja tā: “Tas bija grūts lēmums, bet mēs domājam, ka tas ir tā vērts.” Vēl vairāk bērnu aug par kropļiem, kas ir arī ASV radioaktīvo lādiņu izmantošanas sekas. Tātad ASV un Lielbritānija jau 12 gadus veic masveida genocīdu pret Irākas tautu, kas ir noziegums pret cilvēci. ASV valdība to labi apzinās, tāpēc jau uzspiež līgumus, pēc kuriem citas valstis apņemas ASV pilsoņus neizdot starptautiskajai tiesai. Vēl vairāk - genocīdā pret Irāku var vainot arī Latviju, kura pievienojusies Irākas ekonomiskajai blokādei.

Pasauli apdraud ASV un tai pakalpīgi režīmi

Tātad, pieņemot ASV administrācijas izplatīto mītu, mēs iekrītam ideoloģiskās lamatās. Patiesībā pasaules drauds jāmeklē tieši pretējā virzienā. Sabrūkot PSRS un izjūkot militārajam līdzsvaram līdz tam divpolārajā pasaulē, ASV prezidents Dž. Bušs vecākais jau 1990. gadā pasludināja Jaunās pasaules kārtības sākšanos (līdzīgi lozungi bija Ļeņinam, Trockim, Hitleram un dažādiem masoniskiem grupējumiem). Tā bija amerikāņu neokonservatoru un dažādu nokrāsu cionistu triumfa stunda, kad viņi sevi iztēlojās par pasaules valdniekiem. Politiski šī kārtība izpaudās kā šīm aprindām vēlamas valsts iekārtas, ekonomikas modeļa, kultūras un ideoloģijas uzspiešana citām valstīm. Populāri šo modeli pieņemts saukt par globalizāciju, kas pasludināta par nenovēršamu cilvēces nākotni. ASV Valsts departamenta darbinieks F. Fukujama pasteidzās izsludināt “vēstures galu”; S. Hantingtons, atbilstoši tālejošiem “skaldi un valdi” plāniem, pravietoja “civilizāciju konfliktus”. Dažādi ASV ietekmīgi reliģiskie fanātiķi gatavojās tūkstošgades mijā (pastāv strīdi par 3 - 4 gadu nobīdi) sarīkot Armagedonu (pēdējo kauju starp labo un ļauno) un Jeruzalemē uzcelt Trešo templi, kur sēdināt pasaules valdnieku. Aiz šā mistiskā plīvura faktiski slēpjas tas pats vecais imperiālisms, tikai globālā mērogā.

Es neesmu dzirdējis, ka Sadams Huseins citām valstīm uzspiestu savu globālās pārvaldes modeli, diktētu, kā citas valstis drīkst bruņoties, izmantot savus dabas resursus, kādas reformas jāveic tautsaimniecībā, veselības aprūpē, ārējā tirdzniecībā, kas un kā jāprivatizē, cik liels drīkst būt mūsu budžeta deficīts utt. Huseins mums nepieprasa atvērt robežas lētas globālās produkcijas iepludināšanai, neierīko citās valstīs vergu ražotnes, neprasa finansēs ieviest nežēlīgu monetāro režīmu un pavērt brīvu ceļu valūtas aizplūdei, neliek mūsu TV un radio kanālus atvērt arābu kultūras invāzijai, nekritizē, kādos apģērbos staigā mūsu sievietes. Huseins nesūta savus inspektorus un komisārus, lai tie kontrolētu, kā citas valstis pilda savas starptautiskās saistības, atbilst “pasaules sabiedrības” normām, kā ievēro “cilvēka tiesības” (lasi: kriminālo un perverso brīvību) utt. Bet to visu jau 13. gadu dara ASV administrācija un tās kontrolē esošās starptautiskās institūcijas: Starptautiskais Valūtas fonds, Pasaules banka, Starptautiskā Tirdzniecības organizācija, ANO (ja izdodas pierunāt citus Drošības padomes locekļus) un tās apakšorganizācijas. Tieši ASV administrācija diktē pat tādas intīmas lietas kā pieļaujamais dzimstības līmenis, seksuālā izglītība skolās, valsts atbalsts nacionālajai un klasiskajai kultūrai. Arī Latvijas mēdijus jau pārņēmusi Amerikas izpriecu industrija: visa šī govspuišu, prieka meitu un narkomānu popkultūra, vardarbības, izvirtības, nodevības un alkatības kults. Tieši ASV sevi iztēlojusies par “Jauno Romu” un ievieš savu modernizēto “maizes un izpriecu” kārtību. Pēc ASV priekšrakstiem īstenoto t.s. tirgus reformu rezultātā Latvija strauji izmirst. Tirgus reformas, kuras turpinās jau 12 gadus un tām neredz gala, šai gadījumā nozīmē mūsu jaunās valsts demontāžu un pakļaušanu globālajiem varas un finansu centriem. Mākslīgi radītais bezdarbs un nabadzība mūsu jauniešus spiež kalpot par lētu darbaspēku vai pārdoties prostitūcijā; kļūt par moderno laiku gladiatoriem vai izdarīt lēnu pašnāvību ar alkoholu un narkotikām.

Ļoti maldās tie, kas Ameriku iztēlojas par kristīgo vērtību nesēju. Tā ir neopagāniskas lepnības, “Zelta teļa” pielūdzēju un farizeju citadele, kas nav pieņemama nevienai dievatziņai un patiesai kultūrai. (Ar to es negribu apgalvot, ka tādi ir visi amerikāņi, bet diemžēl veselā saprāta un sirdsapziņas balss Amerikā šobrīd ir mazākumā un melu nomākta.) Un vai tas kāds pārsteigums, ja cilvēce šo netīrību pieņemt negrib, riskējot nokļūt Buša terorisma atbalstītāju sarakstā?

ASV barbarisms apdraud vispirms pašu Rietumu civilizāciju, bet vienlaikus arī visu cilvēci. Katra Dievu atzīstoša cilvēka un katras kultūras tautas pienākums ir šo barbarismu un uzkundzēšanās kāri apturēt. Tāpēc arī mums, latviešiem, ir jānovēršas no barbariskās Amerikas, jāatsauc mūsu valdības padevības apliecinājumi ASV agresijai, kas mūs draud ieraut ASV izraisītajos “civilizāciju karos”. Civilizāciju karu vietā mēs varam piedāvāt civilizāciju sadarbību. Tā būtu Latvijas prezidentes cienīga iniciatīva. Iztiksim bez pasaules žandarmiem!

Jānis Kučinskis

Kas jauns Latvijā?