Re: Tālāk par tīģeriem

  

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 6/22/03 11:25

Vai Sveika ekonomi & politiķi negribētu piebilst par šo Andre Frank smago analīzi (pievienoju - angliski)?

Andre Gunder Frank: PAPER TIGER, FIREY DRAGON

Apraksts salīdzina Krieviju, Japānu, Amēriku & Austrumu Āziju - īpaši Ķīnu kā varas/ ekonomiskus reģionus. Dolārs & Pentagons tiek uzskatīti kā Amērikas Dvīņu Torņi kurji kā ASV pamatresursi iegāzti nevis dēļ terorisma bet pasaules tirgus. Rakstītājs uzskata, ka ASV unilāterāli iesāka 3. pasaules karju 3. pasaulē pret 3. pasauli. Austrumi izmanto notikumus lai izbēgtu no rietumu spiedieniem & izveidotu savus.

aija

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 6/22/03 1:54

Aija, so rakstu nav verts daudz komentet. Ir tiesa, ka dolara varenibai un vajumam ir savi ekonomiski pamati. Iznemot aizsardzibas jomu, man gruti iedomaties Pentagona sakaribu ar Amerikas labklajibu. Protams, var saistit ideologiju ar labklajibu, bet es gan sadu tezi izteiktu citadak. Ta tad, mekle ko sakarigaku un nopietnaku!

Visu labako,

Gundars

  

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/22/03 6:09

Sveiki!

Aija atsūtīja šādus kāda prātvēdera Andre Gunder Frank vārdus:

< In summary and plain English, the US has only two assets left to rely on, both admittedly of world importance, but perhaps even so insufficient. They are the dollar and its military political assets. For the first, the economic chickens in the US Ponzi scheme pyramid of cards are now coming home to roost even in the United States itself. >

(Kopsavilkumā un vienkāršā angļu valodā sakot, Amerikas Savienotajām valstīm ir palikuši tik vien kā divi resursi no kuriem smelties, bet, iespējams, arī ar tiem nepietiks. Tie ir dolārs un militārais polītiskais īpatsvars. Kas attiecas uz pirmo, saimniecības vistas ASV Ponzi šēmas kāršu piramīdā nu jau sākušas atgriezties laktā pašās Amerikas Savienotajās valstīs.)

< The second pillar is now in use to prop up the new order the world over. Most importantly perhaps is the now proposed US/Russia entente against CHina instead of [or to achieve?] a US defense against a Russia/CHina[and India?] entente. The NATO War against Yugoslavia generated moves toward the latter, and the US War against Afghanistan promotes the former]. God/Allah forbid that any of these nor their Holy War against Islam blow us all up or provoke others to do so.>

(Otrais pīlārs tagad tiek pielietots, lai stutētu jauno kārtību visā pasaulē. Vissvarīgākā, iespējams, ir nule proponētā ASV/Krievijas antante pret Ķīnu kā alternatīvu [vai lai to sasniegtu?] ASV aizsardzībai pret eventuēlu Krievijas/Ķīnas [un Indijas?] antanti. NATO karš pret Dienvidslāviju izrasīija kustību uz pēdējo antanti, un ASV karš pret Afganistānu veicināja alternatīvo antanti.] Lai Dievs/Allahs nedod šiem karagājieniem jeb Svētajam Karam pret Islāmu mūs visus uzspert gaisā vai arī provocēt citus tā darīt.)

un Gundar Ķeniņš Kings Aijas piespēlētos prātvēdera Andre Frank vārdus komentēja tā:

< Iznemot aizsardzibas jomu, man gruti iedomaties Pentagona sakaribu ar Amerikas labklajibu. ... Ta tad, mekle ko sakarigaku un nopietnaku!>

Visu cieņu Gundaram Ķeniņam Kingam, bet tas, ka Gundaram Ķeniņam Kingam grūti iedomāties Pentagona sakarību ar Amerikas labklājību nenozīmē, ka Aijai obligāti jāskrien meklēt kaut ko sakarīgāku un nopietnāku!

Juris

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/22/03 6:34

Konstruktīvi Konservatīvais Apakškomendanc Žoržiks wrote:

< Visu cieņu Gundaram Ķeniņam Kingam, bet tas, ka Gundaram Ķeniņam Kingam grūti iedomāties Pentagona sakarību ar Amerikas labklājību nenozīmē, ka Aijai obligāti jāskrien meklēt kaut ko sakarīgāku un nopietnāku!>

Izlaižot 10 loģiskos starpsoļus, kuri varētu būt visiem garlaicīgi, un Jurim, ka jau profesoram, viegli saprotami: Tātad:

Lai sasniegtu Latvijas labklājību, mums:

1.kārt jāpārdēvē Kara (vai Miera, ej nu saz, kā viņu tur sauc) ministrija par Kaut cik nu tur -gonu.
2.kārt jādod tik Latvijas industrijai pietiekami militāro pasūtījumu.
3.kārt..., nu, varbūt jāiebrūk Irānā un jāgāzj tur Ajatollu rezjīms.

OTOH, pilnīgai Latvijas pārticībai, saskaņā ar Zjagariņu, vajadzētu būt nodrošinātai jau ar 2 pirmo punktu izpildi, ja nu galīgi nē, tad jāķeras pie trešā, un tas, ja nu 2 pirmie nē, bez šaubām, nodrošinās mums Āmerikas pārticību un whatever, you tik name it...

 

  

 

From: viksning@georgetown.edu
Date: 6/23/03 13:16:19 -0400

Sveiks sveikotāji!

Jums droši vien paģiras lāpās lēnām, bet gribu piemest manus divus centus Gundara atbildei Aijai. Šī gada aizsardzības budžets ASV ir apmēram 390 miljardi, kas ir apmēram 17% no valdības izdevumiem, bet -- salīdzinot ar IKP (Iekšzemes kopdrodukts, jeb angliski Gross Domestic Product), tas pat nesasniedz 4 procentus. Tādēļ ir idiotiski runāt par to, ka visa saimniecība ir atkarīga no Pentagona. Esmu jau pieminējis, ka pareģotā krīze ir jau notikusi. Dolārs ir krities no 82 centiem līdz $1.17 par eiro. Varētu jau kristies arī mazliet tālāk, bet man no varenās Ķīnas bailes nemāc. Gunder-Franks ir saistīts ar to pašu universitāti, kur Beldavu radinieks laikam vēl kaitās doktorands. Neatceros vai biju pieminējis, ka Northeastern ir apmēram ceturtā ranga skola. Līsmu līgošanu un veiksmīgu lāpīšanos, Juronkulis

 

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 6/23/03 4:16

Paldies, Juronkuli, par aizradijumu, kas norada cik samera loti mazs ir Amerikas ieguldijums kara saimnieciba!

Tagad, kad skola nobeigusies zemenu svetki, pareju uz vietejam avenem un pardomaju, ka uzvedinat nikno tigeru mednieku Juri Neonkuli uz konstruktivu domasanu. Tas ir jau meginats, un zinu, ka tas ir gruti izdarams. Laikam jau nepietiks ar to, ka es uz tirgu orienteta saimnieciba edu, kopa ar citiem pateretajiem, letas, svaigas un loti garsigas zemenes un avenes. Ja jau Juris Neonkulis baidas gaismas un velas dzivot tumsoniba, lai vinam tiek! Varbut citiem intereses padomat par to, kada virziena aiziet pasaule.

"Si vis pacem, para bellum!" teica vecie romnieki. No si atzinuma, tapat ka citas lietas, var nonakt pie dazadiem secinajumiem. Man gan liekas Utopijas Juris gan visvairak vad*s no tas vestures, ko raksturo atseviski notikumi un mazak ievero daudz svarig*kas liel*s parmainas, kas pienak klusak. Ta vins var tulkot vienu vai otru karosanu ka zimigu atbalstu vinam patikamam idejam.

Ta vins var viegli aizmirst, ka nesena karosana Iraka ir atbrivojusi pasaule no nopietnam saimnieciskam rupem. Nav vairs jabaidas no Sadama Huseina iecereta naftas monopola, bet var priecaties, ka Amerikas nekontroleta naftas tirgu un citur cenas klust normalas, ari Bostonas Jurim.

Tik daudz par jaunakiem notikumiem. Tagad pie pardomam. Aijai par prieku un zinasanu, ar steigu velos pieminet, ka uz tirgu orienteta saimnieciska darbiba velk uz pelnu, bet labumus dod visiem. Vispirms pateretajiem, un to jau bus ieverojusi ari Aija. Talak velos uzsvert, ka saimnieciskas darbibas merkis isteniba ir tirgu apgadat ta, lai, saimnieciski stradajot, ietu labi ne tikai pateretajiem, bet razibai celoties vairak paliktu pari gan uznemumiu vadibai un vinu darbiniekiem, gan ipasniekiem. Ari so augoso labumu sadali vairak vai mazak kontrole mainigie apstakli tirgu. Tapec mes saja tirgus psaule bez grutibam varam saredzet gan turigus uznemumu ipasniekus, gan labi atalgotus darbiniekus. Protams, daziem uznemejiem un vinu darbiniekiem sajos apstaklos var klaties slikti. Cerams, ka tas vinus ierosinas vairak padomat par citam, labakam iespejam.

Ja nu Aijai un Jurim Neonkulim nav iznacis laika vai pietrucis intereses paskatities dzilakos gramatu plauktos, varu viniem ieteiktu vienu, kur pasaules attistiba veretejam garaka skatijuma. Nepulesos uzsvert, ka ari so gramatu jalasa uzmanigi, un ne visam tur teiktajam var piekrist; ari tur vesturiskiem notikumiem ir sava nozime. Ieteicu parlasit vismaz sakuma nodalas: Michael Mandelbaum, "The Ideas that Conquered the World." New York: Public Affiars, 2002.

Mandelbaums dod atbildi gan Aijai, gan Jurim NeOnkulim. Atskatoties uz vestures plusmu pedejos paris gadsimtos, bet ipasi uz pedejo, Mandelbaums parliecinosi parada, ka pec Pirma Pasaules kara pasaule arvien vairkas domine tris galvenas idejas, ko sava laika diezgan nesekmigi sludinaja amerikanu profesors un Amerikas Saviento Valstu Prezidents Vudro Vilsons. Vienkarsi sakot, tas ir demokratijas izplatisanas, visuma miermiliga un drosa sadzivosana bez centieniem iekarot kaiminus un virziba uz tirgus saimniecibu. Ieverosim, ka saja moderna pasaule esam ienakusi samera nesen, bet nakotne gan man, gan Mandelbaumam izskatas daudz labaka neka Jurim Neonkulim.

Un tagad ar steigu uz miermiligajiem Ligo dziemsu kariem!

Ligo, ligo,

Gundars

 

 

 

 

From: vidbeldavs@aol.com
Date: 6/23/03 11:25

Pirms 10 gadiem Kina nebija seviski varena.   Pec 10 gadiem ta bus  loti varena ar spejam razot visu ko ASV spej ar milzigu ieksejo tirgu un inovacijas spejam..   Kina neizdot 4 procentus no IKP par brunosanu.   Tas lidzekli tiek iegulditi lai buvetu nakotnes Kinu.   Kad Kinas IKP parsniegs ASV tad ta ar savam sabiedrotajam valstim vares iespaidot pasaules financu tirgus veidos kas tagad vel nav iedomajams.  Prof. Gunder Franks ir ekonomikas vesturnieks.   Vina labi dokumentetaja gramata Re-Orient vins rada ka Kina atgust savu dominento poziciju globalaja ekonomika kada tai bija pirms 600 gadiem.   Var jau pasmieties par "varenas Kinas" tagad.   Kinas merktieciga kosmosa attistibas programma rada tas visparejas nakotnes iespejas. Pec 25 gadiem Kinai bus labi attistitas bazes uz Meness un Marsas. Ja ASV nemainis savas prioritates tai bus janoma raketes no Kinas jo ta tagad izskiez lidzeklus pa labi un pa kreisi dazadas militaras dekas no ka radisies interesantas filmas bet kas ASV ekonomikai maz ko atstaj kas ir paliekos.

Vidvuds

 


From: zzz@zzz.net
Date: 6/24/03 6:51

Gundar King wrote:

< Nav vairs jabaidas no Sadama Huseina iecereta naftas monopola>

Vau, jo tāļāki jo interesantāki. Varbūt Kinga kungs pastāstīs ko sīkāk Sadama iecerēto naftas monopolu? Kaut gan Irākai protams ir ~10% no pasaules zināmo naftas krājumu, tak ar to nekādi nepietiek lai monopolu uztaisītu, ko arī parādīja prakse - embargo rezultātā Irākas nafta tirgū nonāca visai nelielos apjomos un tirgum no tā nekādas īpašās problēmas necēlās.

< Ta vins var viegli aizmirst, ka nesena karosana Iraka ir atbrivojusi pasaule no nopietnam saimnieciskam rupem.>

USA vēl pagaidām nav visa pasaule, un ja USA naftas kompānijas savās interesēs izlaupa Irākas naftas krājumus, tad tas protams palīdz USA ekonomikai, tomēr nez vai var tikt uzskatīts par dikti pozitīvu parādību visas pasaules mērogā.

Nepacietībā gaidot apgaismību no Kinga kunga,

IK

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/24/03 7:13

Sveiki!

Gundars rakstīja, ka Andre Gunder Frank domas neesot vērts daudz komentēt, un nedaudz komentēja tās tā:

<<< Aija, so rakstu nav verts daudz komentet. Ir tiesa, ka dolara varenibai un vajumam ir savi ekonomiski pamati. Iznemot aizsardzibas jomu, man gruti iedomaties Pentagona sakaribu ar Amerikas labklajibu.>>>

Tad Juronkulis savukārt uzstājās ar elementāro matemātiku tā:

<< Šī gada aizsardzības budžets ASV ir apmēram 390 miļardi, kas ir apmēram 17% no valdības izdevumiem, bet -- salīdzinot ar IKP (Iekšzemes kopdrodukts, jeb angliski Gross Domestic Product), tas pat nesasniedz 4 procentus. Tādēļ ir idiotiski runāt par to, ka visa saimniecība ir atkarīga no Pentagona. >>

Un Tad Vidvuds, smīnēdams par nelaimīgo līdztautiešu paģirām, ierunājās tā:

< Ja ASV nemainis savas prioritates tai bus janoma raketes no Kinas jo ta tagad izskiez lidzeklus pa labi un pa kreisi dazadas militaras dekas no ka radisies interesantas filmas bet kas ASV ekonomikai maz ko atstaj kas ir paliekos.>

Mīļie vecīši! Nav nemaz jābūt lielam idiotam ar grūtu domāšanu lai saprastu, ka vispasaules impērijai saviem militāristiem nav jāpiešķir daudz vairāk par 4 procentiem no vispasaules impērijas IKP, lai vispasaules impērijas militārais budžets būtu nesalīdzināmi lielāks nekā visu pārējo pasaules valstu kopumam un lai ar to varētu nodrošināt arī, starp citu, Latvijas dzelzs lēdijas un viņas marsiskā premjera paklausību Amerikai ekonomikas jautājumos. Un, kas attiecas uz Vidvuda bažām, tad tomēr Tu, Vidvud, laikam būsu man vienu kasti Steel Rail Pale Ale parādā, ja ASV sāks nomāt vietu uz Ķīnas izplatījumu eskalātora savas impērijas izplatīšanai izplatījumā.

Juris Paģirainais

 

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/24/03 8:40

IK: < Nepacietībā gaidot apgaismību no Kinga kunga>

Milais, tas tev nelidzes. Tu toks esi ne-ap-gais-mo-jams.... jau no pasaule naksanas.

 

 

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/24/03 9:11

Arturs Rubenis wrote: < Milais, tas tev nelidzes. Tu toks esi ne-ap-gais-mo-jams.... jau no pasaule naksanas. >

Vispār jau nu latviešu tautai ir tāds teiciens: Klusēšana zelts, runāšana sudrabs. Ideja, ka gadījumā, kad nav ko teikt par lietas būtību, mazcienījamais Rubeņa kungs pārmaiņas pēc varētu savu vācelīti paturēt ciet, viņam laikam nav īsti aptverama.

IK

 

 

 

From: vidbeldavs@aol.com
Date: 6/24/03 9:16

Apsaubu vai 4% no IKP militarais budgets pietiktu noturet imperiju.     Puse no armijas ir saistita ar Irakas okupaciju.   It pazimes ka sis speku limenis nepietiks.  ASV krituso skaits pieaug. Kinas izplatijuma attistibas programma ir valsts prioritate ar plašu verienu un talredzigu planu.    Kina nav apkrauta ar nepiemerotu, dargu tehnologija ka ASV "shuttle"

Pienemu ka Juris Paģirainais man nosutis kasti ar Lacplesa alu kad pirms 2113 gadu Kinai bus kosmosa sasniegums kas apenos ASV ta ka PSRS Sputniks  velos 50s gados.

Vidvuds

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 6/24/03 9:46

Gundars joprojām ēd lētas, garšīgas zemenes & avenes:

< Tagad, kad skola nobeigusies zemenu svetki, pareju uz vietejam avenem un pardomaju, ka uzvedinat nikno tigeru mednieku Juri Neonkuli uz konstruktivu domasanu. Tas ir jau meginats, un zinu, ka tas ir gruti izdarams. Laikam jau nepietiks ar to, ka es uz tirgu orienteta saimnieciba edu, kopa ar citiem pateretajiem, letas, svaigas un loti garsigas zemenes un avenes. Tik daudz par jaunakiem notikumiem. Tagad pie pardomam. Aijai par prieku un zinasanu, ar steigu velos pieminet, ka uz tirgu orienteta saimnieciska darbiba velk uz pelnu, bet labumus dod visiem.>

Man dažreiz problēmas atšķirt būtisko no nebūtiskā...

Vakar braucot mašīnā klausījos radio kā bērni Kosovo slimo ar vēzi & citām kaitēm, kā arī mirstība & auglība samazinājušās sakarā ar DU (depleted uranium) ko ASV bruņotie spēki kas tos atstāja atskās uztīrīt ar aizbildinājumu, ka DU esot nekaitīgs (lai gan pašu amerikāņu karjavīri tiesājas kā ar to arī saindēti). Runāja, ka simptomi jau parādījušies starp Irakas bērniem. Klausījos kā vietējie cenšas uztīrīt piesārņojumus pašiem trūkstot līdzekļu.

Mjā, neesmu vēl ietrenējusi ar tīru matemātisku aukstasinību nogriezt radio trokšņus - liecinājumus no kādas 3. pasaules veselības speciālistiem & ārstiem - neklausīties NEBŪTISKU informācīju kas traucē man pašai baudīt labumus, ka tik cittur pasaulē atbrīvojas resursi...

aija

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/24/03 10:17

Sveiki!

Vidvuds deva balsi savai skepsei:

< Apsaubu vai 4% no IKP militarais budgets pietiktu noturet imperiju. Puse no armijas ir saistita ar Irakas okupaciju. It pazimes ka sis speku limenis nepietiks. ASV krituso skaits pieaug.>

Es te jau gadiem ilgi esmu klārējis, ka ASV ir vispasaules impērija bez vēsturiska precedenta un tai būtu pienākums reiz iesākt uzņemties atbildību par tās kārtīgu administrēšanu, nevis tikai par gadījuma bubuļu gaisā speršanu. 4% no IKP militārais budžets pietiek lai iebiedētu un garantētu Latvijas dzelzs lēdijas paklausību, nevis lai veicinātu tautu pašnoteikšanos un kārtību. Priekš tam vajadzīgs zināšanas, prāts un saprašana, nevis tikai nauda un bunkerbusteri.

< Pienemu ka Juris Paģirainais man nosutis kasti ar Lacplesa alu kad pirms 2113 gadu Kinai bus kosmosa sasniegums kas apenos ASV ta ka PSRS Sputniks velos 50s gados.>

Mūsu derības bija bija uz to, ka ASV zem G.W.Buša un viņa pēctečiem turpināšot izplesties izplatījumā, nevis, ka Ķīna to darīs. Nemaz nesapņo, ka es Tev kaut kādu iekonservētas globālās ļergas kasti sūtīšu par to, ka Ķīna 2113. gadā izrādīsies varenāka par Ameriku!

Juris

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 6/24/03 10:42

Zzz: < Vau, jo tāļāki jo interesantāki. Varbūt Kinga kungs pastāstīs ko sīkāk Sadama iecerēto naftas monopolu?>

Labi, ka Tu, zzz, esi pamodies! Ja nebiji ieverojis, tada atgadinasu, ka Sadams Huseins vispirms izkaropjas ar Iranu, lai kontroletu Mezopotamijas upju grivu un naftas eksporta ostas, tad uzkrita Kuvaitai un gluzi atklati rikojas parnemt ari Sauda Arabijas teritoriju. Vel kas?

Visu labako,

Gundars

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 6/24/03 10:48

Juris: < Gundars rakstīja, ka Andre Gunder Frank domas neesot vērts daudz komentēt, un nedaudz komentēja tās tā...>

Juri Neonkuli, nav smuki diskusijas klusi parmainit tematu. Mes nerunajam par speku, bet par labumiem, ko ASV iegust ar savu miliaro speku. Paskaties, kas ir tie iekarojumi un ieguvumi kaut vai pedejos simts gados - 1. un 2. Pasaules karos, Korejas kara, Vietnamas kara, 1. un 2. Lica kara. Tad runasim talak! Man seviksi interese, ko ASV ir ieguvusi no Latvijas vai ar Latvijas paklausibu.

Visu labako,

Gundars

 

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/24/03 11:11

Gundar King wrote: < Labi, ka Tu, zzz, esi pamodies!>

Labsrīts jums arī, Kinga kungs.

< Ja nebiji ieverojis, tada atgadinasu, ka Sadams Huseins vispirms izkaropjas ar Iranu, lai kontroletu Mezopotamijas upju grivu un naftas eksporta ostas, tad uzkrita Kuvaitai un gluzi atklati rikojas parnemt ari Sauda Arabijas teritoriju. Vel kas?>

Tas viss baigi lieliski, Kinga kungs, tak ja nebijāt pamanījis tad šīm Sadama ambīcijām punkts tika pielikts jau 1991. gadā ar pirmo Līča karu un sekojošām sankcijām pret Irāku, kā rezultātā Sadams bija spiests sēdēt savā valstiņā un nedrīkstēja pat iegādāties pieklājīgas pretgaisa aizsardzības iekārtas no krieviem (aizsardzības ieročus, nevis uzbrukuma, btw!) nemaz nerunājot par kaut kādu teritoriju okupēšanu.

< Vel kas? >

Nu jūs varbūt tomēr kādus svaigākus par 12 gadu veciem Sadama plāniem un grēkiem celsiet priekšā? Citādi man joprojām paliek neskaidrs kādā veidā

< nesena karosana Iraka ir atbrivojusi pasaule no nopietnam saimnieciskam rupem.>

ja tas bija izdarīts jau ar iepriekšējo karošanas reizi.

IK

 

  

 

From: kingga@plu.edu
Date: 6/24/03 11:19

zzz, ir jau labi domat, ka viss nokartojas jau 1991. gada. Gaidot uz pavisam svaigiem un siltiem speka rausiem, ludzu vel pagaidit lidz tie bus gatavi.

Visu labako,

Gundars

 

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/24/03 11:24

Sveiki!

Gundars Ķeniņš Kings prasās smukumu: <Juri Neonkuli, nav smuki diskusijas klusi parmainit tematu. Mes nerunajam par speku, bet par labumiem, ko ASV iegust ar savu miliarospeku.>

Ak tā. Tātad Tu pieder pie tiem republikāņiem, kas domā, ka ASV savus bunkerbusterus un ķekarbumbas ārpus ASV robežām pielieto tikai aiz kristīgās žjēlsirdības?

< Paskaties, kas ir tie iekarojumi un ieguvumi kaut vai pedejos simts gados - 1. un 2. Pasaules karos, Korejas kara, Vietnamas kara, 1. un 2. Lica kara.>

Ieguvums ir pasaules hegemonija un paklausība. Vietnamā, protams, bija liels genocīds un visprastākā izgāšanās, kuras rezultātā vienu gadudesmitu pat republikāņiem sāka izskatīties, ka Amerikas debesskrāpjus uzpirks Japāna. Bet kaut kā viss beidzās tomēr laimīgi. Tas, ka Irākā vēl līdz šai dienai nav ne atrasti masu iznīcināšanas līdzekļi ne nomušīts ASV nepaklausīgā klēpju lelle dižbubulis Saddams nenozīmē, ka Amerikai nav iemesla cerēt - tā pat kā tās gribīgajai sabiedrotajai Latvijai - ka Irākas rekonstrukcijas darba bizness tai eventuēli varētu kaut kādīgi atmaksāties.

< Tad runasim talak! Man seviksi interese, ko ASV ir ieguvusi no Latvijas vai ar Latvijas paklausibu.>

Tev jau nez cik reižu skaidrots, bet pa vienu ausi iekšā un pa otru atkal ārā - ASV no Latvijas ir ieguvusi Rīgas šprotes un Aladara alu. Nemaz nerunājot par tās intelektuālo kapitālu un Lāčplēša alu.

Juris Smukais

 

 

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 6/24/03 11:30

Smukais, Aldara alu un Rigas sprotes jau vareja dabut ari agrak. Un ari tagad par visu to ir jamaksa, ari par latviesu intelektualo darbu. Ka redzi, ASV hegemonijai nav noliedzama, bet saja gadijuma ieguvumi vel nav saredzami. Latvija tacu vairak eksporte uz Eiropas Savienibas valstim.

Visu labako,

Gundars

 

 

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/24/03 11:31

Gundar King wrote: < zzz, ir jau labi domat, ka viss nokartojas jau 1991. gada. Gaidot uz pavisam svaigiem un siltiem speka rausiem, ludzu vel pagaidit lidz tie bus gatavi.>

Kinga kungs, varbūt jūs tomēr būsiet tik laipns un pamatosiet uz kā balstīti jūsu mājieni, ka Sadamam pēc 1991. gada vēl bija kādas reālistiskas iespējas uztaisīt "iecerēto naftas monopolu" ?

IK

 

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/24/03 11:44

Sveiki!

Gundars Ķeniņš Kings uzrunāja mani tā: < Smukais, Aldara alu un Rigas sprotes jau vareja dabut ari agrak. Un ari tagad par visu to ir jamaksa, ari par latviesu intelektualo darbu.>

Jā, bet par iekšletiņu intelektuālo darbu un par iekšletiņu absolūtu lojalitāti tai jāmaksā krietni mazāk nekā, teiksim, man, ārletiņam, kārtīgam amerikānim. Un būtu jau labi, ja Iekšlatvijai būtu arī kaut kas vairāk nekā Rīgas Šprotes un Aldara alus ko Amerikai piedāvāt iepirkšanai, bet Amerika par brīvu velti sniedz Iekšlatvijai padomu pārāk daudz necerēt uz pašražotnes attīstību. (Skat. <Kas jauns Latvijā?>)

< Latvija tacu vairak eksporte uz Eiropas Savienibas valstim.>

Jā, bet nost ar veco Eiropu, vai ne? Laiz dzīvo Jaunā Pasaules Kārtība un Gribīgo Koalīcija!

Juris Kārtīgais Amerikānis

 

 

 

 

From: viksning@georgetown.edu
Date: 6/24/03 2:21

Nevaru nociesties mazliet pazirgoties -- ja pirmās 25 universitātes uzskatam par pirmo rangu, un ta talak, liekas, ka Northeastern ir īstenība 5. rangā, lai gan augšgalā. Kā iet Jefiņam ar grādu? Vai vēl Latvijā? Gundars mēģina izskaidrot, ka tirgus sistēmā darījumi notiek labprātīgi, un abas puses kautko iegūst, bet tādiem sazvērestības teoristiem kā Jurim Z, visur rēgojās izspiedēji un šmaucēji. Tiem dažiem, kuriem varētu interesēt fakti, ASV eksports uz Latviju 2001.g. bija $110m (salīdzinot ar $218m 1999.g.), bet imports bija sarucis no $229m līdz $144m tanī pašā laikā. Lai nu cik gribam ticēt, ka ASV izsūc Latviju ekonomiski un to iebaida politiski, ir ļoti grūti atrast kādus pārliecinošus fakts par to. Ar pēclīgošanas sveicienu, Juronkulis tveicīgā Vašingtonā

 

 

 

From: mahris@myself.com
Date: 6/24/03 2:24

Vid Beldavs: < Pirms 10 gadiem Kina nebija seviski varena. Pec 10 gadiem ta bus loti varena ar spejam razot visu ko ASV spej ar milzigu ieksejo tirgu un inovacijas spejam..>

Mana vecmāmiņa zināja stāstīt, ka dzeltenās briesmas bijis bubulis jau pagājušā gadsimta sākumā. Prognožu izgāšanās gadsimta laikā, protams, nepierāda jaunāko prognožu aplamību. Bet liek tās vērtēt kritiski.

Mahris

 

 

 

From: mahris@myself.com
Date: 6/24/03 2:34

Vid Beldavs wrote: < Pienemu ka Juris Paģirainais man nosutis kasti ar Lacplesa alu kad pirms 2113 gadu Kinai bus kosmosa sasniegums kas apenos ASV...>

Kungi, esiet patrioti! Lāčplēsi ražo čehi!

Mahris

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/24/03 6:04

Sveiki!

Mīļais Juronkulis sadomājis mazliet pazirgoties: < Nevaru nociesties mazliet pazirgoties ... Kā iet Jefiņam ar grādu? Vai vēl Latvijā? >

Tavs draugs Jefiņš [Dzhefrijs (Jeffrey)] Sachs jau sen dabūja grādu, kā Tu pats to labi zini, un kā Tu pats labi zini, viņš arī nekad nav uzturējies Latvijā. Uztaisīja Šoka Terapiju ar visu savu pirmā ranga daktera grādu un pēcāk godīgi un sirsnīgi to nožēloja.

< Gundars mēģina izskaidrot, ka tirgus sistēmā darījumi notiek labprātīgi, un abas puses kautko iegūst, bet tādiem sazvērestības teoristiem kā Jurim Z, visur rēgojās izspiedēji un šmaucēji.>

Labprātīgi notiek visvisādas varmācības un ačgārnības. Es katru nedēļu salieku Latvijas ziņu sakopojumu (skat. <Kas jauns Latvijā?>) un visiem, kas to regulāri pārlasa ir labi zināms, ka izspiedējiem un šmaucējiem (prihvatizācijas kleptokrātiem) Latvijā ir teikšana valdības pašos visaugstākos amatos un viņiem nemaz nav jārēgojās manā iztēlē pirms viņu smaidīgie ģīmji parādās brīvās preses avīzēs.

< Tiem dažiem, kuriem varētu interesēt fakti, ASV eksports uz Latviju 2001.g. bija $110m (salīdzinot ar $218m 1999.g.), bet imports bija sarucis no $229m līdz $144m tanī pašā laikā. Lai nu cik gribam ticēt, ka ASV izsūc Latviju ekonomiski un to iebaida politiski, ir ļoti grūti atrast kādus pārliecinošus fakts par to.>

Tiem dažiem, kuriem varētu interesēt fakti jau sen bija skaidrs, ka ASV saimniecība nekādā veidā nav atkarīga no Latvijas saimniecības. Es nekad neesmu teicis, ka ASV "izsūc" Latvijas mantu bet gan, ka ASV rūpīgi gādā par to, lai Latvijā tai būtu lēti nopērkams un bezkritiski paklausīgs gribīgais intelektuālais kapitāls un gribīgais polītiskais atbalsts tās dzelzs lēdijas personā.

Juris Neonkulis, nupat logā ielicis gaisa dzesinātāju un ielējis vienu maziņu džinu ar toniksu

 

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 6/24/03 10:23

Juronkolis: < Nevaru nociesties mazliet pazirgoties -- ja pirmās 25 universitātes uzskatam par pirmo rangu, un ta talak, liekas, ka Northeastern ir īstenība 5. rangā, lai gan augšgalā. Kā iet Jefiņam ar grādu? Vai vēl Latvijā?>

Folkloristiem laikam neko daudz neiznāk ar to sarindošanu pa pakāpēm - vismaz nēesmu dzirdējusi neko tādu no savas komitējas (visi internacionāli pazīstami, divi slaveni) & IU ir folkloras centrs Amērikā. Laikam būtu antropoloģiskai ievirzei pretrunā autoratīvi kritizēt citu departmentu iekšējās iekārtošanas parašas. :)

Jeffrey Sommers ieguva savu doktora grādu, šogad bija vēstures profesors Atlantā, Georgia & nesen saņēma otro Fulbraitu lai atgrieztos uz Latviju. Apbrīnoju viņa uzņēmību, enerģiju & ceru viņa ideālisms/ vēlēšanās palīdzēt noturēsies.

aija

 

 

 

 

From: vidbeldavs@aol.com
Date: 6/24/03 11:29

Maris Janis Vasilevskis wrote: < Mana vecmāmiņa zināja stāstīt, ka dzeltenās briesmas bijis bubulis jau pagājušā gadsimta sākumā. Prognožu izgāšanās gadsimta laikā, protams, nepierāda jaunāko prognožu aplamību. Bet liek tās vērtēt kritiski.>

Pagajusa gadsimtena sakuma Kinas imperija bija izoleta, novajinata un strepuloja uz savu sabrukumu. Ta Kina nebija ne ASV ne Eiropai drauds. Musdienu Kina ir drauds kas klus butisks nakotne. Moderna Kina manami aug radot spejas un jaunradi plasa zinatnes, tehnologijas un razosanas diapazona. Kinai nav jaskiez lieki lidzekli par brunosanu. Turklat ASV ir spiesta barot savu militaro-rupniecibas aperatu ka ari ieguldit strauji augosu sastavdalu neveiksmiga arstniecibas zistema kas atstaj ar desmitiem miļonus bez arstniecibas bet izsuc vairak un vairak lidzeklus no valsts kopproduktu. Pec 10 gadiem arstnieciba sasniegs varbut 18% no ASV IKP. No kurienes tad naks lidzekli veicinat ekonomikas jaunradi? Vai pasaule turpinas aizdot ASV kapitalu ar vesturiski labveligajiem nosacijumiem? ASV lielbagatnieku slanis ieguldis savus "Buš" nodoklu ietaupijumus strauji augosa Kinas ekonomija nevis stagnejosa ASV jo tur buz lielaka pelna par ieguldito dolaru. Ar to Kinas jaunrades spejas pieaugs kamer ASV bus nomakta ar pakapinatiem drosibas draudiem. Drosibas draudi veicina slepenibu un slapina inovaciju. ASV turpinas braukt izplatijuma ar savu "shuttle" kas ir novecosa tehnologija no 60tiem gadiem jo ta nevar atlauties "shuttle" atvietot. Kkamer Kina radis nakotnes kosmosa kugu dzinejus un sadarbosies ar Indiju. Sis nav "dzeltenas briesmas" no ka baidijas Anglu imperija pirms simts gadiem. Kinas drauds ASV ir strategisks, vairak tas innovacijas un jaunrades spejas nevis tas cilveku masas.

Vidvuds

 

 

 

From: mahris@myself.com
Date: 6/25/03 1:20

Vid Beldavs wrote: < Pagajusa gadsimtena sakuma Kinas imperija bija izoleta, novajinata un strepuloja uz savu sabrukumu. Ta Kina nebija ne ASV ne Eiropai drauds.>

Mūsu acīm. Ne tālaika praviešu acīm, kā zinu no savas vecmāmiņas. Pats atceros, kā gaidījām būtisku spēku samēra maiņu no Mao Lielā Lēciena.

Var jau būt, ka jaunais Dzelteno Briesmu pieteikums pareizs. Bet var arī būt, ka pēc simt gadiem atradīsim pārliecinošus iemeslus, kuŗu dēļ Ķīna šai gadsimtā nekļuva par supervaru.

Mahris

 

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/25/03 8:35

< Ideja, ka gadījumā, kad nav ko teikt par lietas būtību, mazcienījamais Rubeņa kungs pārmaiņas pēc varētu savu vācelīti paturēt ciet, viņam laikam nav īsti aptverama.>

Nemaznecienijamam IK (ne jau kungam, varbut izbijusam biedram) nav skaidrs savs pasa negaisums: citi vainigi.

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 6/25/03 11:31

Sveiki!

Kas par bagatu pasta kasti!

Te nu netrukst neka! ik zzz (angliski ta pa laikam norada uz guletaju) ik velas, lai visi izlukosanas zinojumi butu absoluti pareizi un precizi. Liekas, ka vins ari veletos, lai es vinam pietiekami izstastu par Sadama Huseina planiem (ka jau teicu, man sis zinas visos sikumos vel nav pienakusas, bet paldies prasigajam ik zzz par to, ka vins man jau uzticas talu uz prieksu. Tacu, ka jau teicu, bus vel japagaida, lai uzmeritu visus masu kapus un izraknatos par Sadama Huseina papiru kaudzem un noskaidrotu par cik maldinati un maldinajusies amerikanu un citi izlukdienesti.

Aija stasta par atbildibu militaras intervences gadijumos. To ir verts parrunat, un to darisim nakosa vestule. Starp citu, es vel neesmu dzirdejis, ka kadam no amerikanu karaviriem, gan izmeginajuma poligonos, gan arzemju kara laukos butu kadas nelaimes piesitusas no noplicinatam uranvielam savinos. Vai tikai Aijas aizdomas nebus paragras?

Par dzeltenam briesma es nemaz neuztraucos. Kiniesu spejas ir labi zinamas, bet labi zinam ari vinu birokratijas neveiksmes. Ta ari par Kinu mums nekas nav jaizlemj sodien, bet liksim aiz auss zinas par varasviru problemam Kina un visur citur.

Varasviri un vara sisdienas apstaklos ir nopietni apskatam lieta. Un tapec jau laikam parrunajam Tigeru un Puku lomu un izredzes. Kad Juris Neonkulis bus atvesinajies, varbut varesim noskaidrot, ka vins no speciga un launa Tigera nonaca lidz nekaitigajam Papira Tigerim un talak varbut tadam ka miligam Kakitim. Tacu nokaitinats Kakitis var ieskrapet. Vai tapec Kakitim butu nonovelk nagi un jāpvile zobi? Juris norada uz Amerikas hegemona lomu; tas vinam laikam ir tads ka lamu vards. Pareizak bus domat, ka to macija jau Tukidids, ka hegemonam ir liels speks un liela atbildiba.

Un ta es atgriezos pie Fernada Brodela noverojumiem un Maikla Mandelbauma tezem.

Visu labako,

Gundars

 

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/25/03 12:04

Sveiki!

Gundars Ķeniņš Kings rakstīja, starp citu, tā: < Juris [Neonkulis] norada uz Amerikas hegemona lomu; tas vinam laikam ir tads ka lamu vards. Pareizak bus domat, ka to macija jau Tukidids, ka hegemonam ir liels speks un liela atbildiba.>

Nekad neesmu lietojis vārdu "hegemons" kā lamu vārdu. Līdzīgi Tukididam esmu gan saucis hegemonu pie atbildības...

< Un ta es atgriezos pie Fernada Brodela noverojumiem un Maikla Mandelbauma tezem.>

Michael Mandelbaum tezēm es tīri labi varu pievienoties. Par Dienvidslāvijas apbumbošanu, piemēram, viņš raksta (A Perfect Failure: NATO's Was Against Yugoslavia) tā:

< ... the war was a gross error in political judgment... Every war has unanticipated consequences, but in this case virtually all the major political effects were unplanned, unanticipated, and unwelcome. The violence by the Milosevic regime against the Albanian Kosovars is appalling, but equally appalling is the violence being committed by NATO. Two wrongs do not make a right. The situation cries out...>

Arī Braudels laiku pa laikam pateicu kādu biezu vārdu:

<... the short-term is the most capricious and deceptive form of time.>

Juris Tukidids

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 6/25/03 12:29

Sveiki!

Slavenais francu vesturnieks, profesors Fernands Brodels mani ir parliecinajis, ka no vestures var maz un loti nepietiekami macities tad, ja skatamies tikai no viena sisdienas notikuma uz otru. Sisdienas notikumi medz but satraucosas sensacijas, kas palidz pardod laikrakstus un savilnot stipri ieaudzinatus, be sodien apdraudetus, ieskatus. Manuprat, ir labak vel parlasit jau pieminetas politologa (ne jau tautsaimnieka!) Mandelbauma domas ar nozimigam parmainam, kas ir parveidojusas pasauli amerikanu hegemonijas laika.

Savada karta sastopamies ar loti dazadiem uzskatiem. Daziem liekas, ka Amerika ir jau tikpat ka sabrukusi, bet citim ir parli9ecinati, ka ta ir uz vel lielakas labklajibas sliegsna. Dazi Ameriku uzskata par bagatu, tomer paskopu, draugu un labveli. Dazi to verte ka pasaules policistu, sliceju glabeju un nabagu aplaupitaju. Nav saubu, ka Amerikas stiprums, vel sava ritausma vai jau agra saules norieta, ir vera nemams un tapec pasverams.

Es pats esmu dross, ka pasaules policista loma ir saistita ar nepatikamiem uzdevumiem, kas pat labam policistam slavu nenes. Ipasi, ja vinam jadarbojas saskana ar dazadam sabiedriskas dabas kulturam, kas ari mainas atra tempa. Tapec jau ari policisti tik loti tiecas pec atzinibas un pateicinas par vinu paveikto. Par sliceju glabsanu es esmu domas, kas vislabak ir viniem jau laikus iemacit peldet; ka sacit, sliceju liktenis, gan Afrika, gan Argentina ir vinu pasu rokas. Pavisam nav pieradijusies uzskati par labumiem, ko Amerika ir ieguvusi vainiegust sava hegemoniskas attistibas laika. Cik var verot, Amerika iespaids ar pacelis, kaut nevienadi, labklajibas limeni augstak gan Amerika pasa, gan citur.

Atskatoties uz diviem gadsimtiem, nebus gruti ieverot, ka lielie apgaismibas laika domataji nebut nebija drosi, ka republikaniska (lasi, demokratiska) iekarta ir piemerota tikai mazam valstim, kur visas lietas var labi nokartot savstarpeja sazina. Viniem sava taisniba ir, un tapec vien jau varam vel ilgi apsaubit lielvalstu labdaribas spejas.

Tacu pedeja simtgade ir notikusas parmainas, kas mani aicina dot zinamu atzinibu Dzonsa Hopkinsa U. profesora Mandelbauma tezem. Isuma, vina tezes ir, ka pasaule, visvairak Amerika un Eiropa, ir gajusi vina politologa prieksteca, Vudro Vilsona paredzeta un ieteikta virziena. Vilsona ideali, viens ar otru saistiti, ir rietummieciskie, tira forma gruti lasami (tik daudz atceros no bernu diena, kad no biju no teva gramatu plaukta novilcis Vilsona gramatu par valsts lomu francu tulkojuma, "l'Etat"). Tie ir:

1. Demokratija (ar maksimalu politisko un saimniecisko brivibu) ar ierobezotu varu.
2. Miers visa pasaule (ar kolektivu visu valstu atbildibu).
3. Labklajiba (saistita ar brivu sacensibu un sadarabibu saimnieciskos pasakumos.

Man nav saubu, ka pedeja simtgade ir pasauli vismaz pa dalai atradinajusi no uzskatiem par valsts vaditaju gudribu un vinu varas nepieciesamibu. Liekas, ka vismaz Rietumos ir gruti iedomaties par kaiminu iekarosanu un imperialu izmantosanu. Pasaule ir demokratiskaka, ar visam sadas kartibas ieguvumiem un problemam. Demokratija liekas ir vairak devusi tur, kur ta ir mileta un kopta.

Mieru var ieraudzot tur, kur vins tiesam ir. Lai cik esam verojusi dazadus konfliktus pec 2. Pasaules kara, apbrinojama karta saja laika nav notikusi lielie, pie sodien dotas tehnikas, iznicinosie kari. Taja pasa laika pat vietejas dabas konflikti ir kluvusi pasaulei bistami. Ja ari UN nespej tos visus nokartot, ir gruti atrast piemerotakas institucijas. ASV ir uznemusies ierobezotu, sev neierastu, gan aicinata, gan neaicinata pasaules policista lomu. Vai to var prasit un sagaid*t? Vai to var pielaut? Kas ir atbildigs par policijas uzvedibu? Cik liela ir si atbildiba?

Demokratija, samera miermiliga sadzive pasaule un diezgan briva saimnieciska attistiba ir neapsaubami celusi labklajibu. Attistiba sev lidzi nes parmainas, un parmainas nekad nesadala labumus vienadi. Ja daudzi to nav ieverojusi, tad jātgadina tas, ka pelnas karotaji ne vienmer to iegust, jo vinus ierobezo gan pasu kludas, gan konkurence. Ja uznemumu darbinieki Amerika sanema pasaules meroga loti augstu atalgojumu, tad to ilgstosi nevar garantet neviens. Un beidzot, saldas zemenes edot, ieveroja, ka vienam no vietejiem lauciniekiem tas paaugusas saldakas, bet otra letakas. Labi,k ka par top nelemj ne kads Gosplans, ne kadi socialo attiecibu inzenieri!

Vai esam gajusi pareiza virziena? Vai esam nonakusi labaka pasaule?

Tagad gaidisu sveikotaju komentarus par sim, manuprat, loti butiskam lietam.

Visu labako,

Gundars

 

 

From: mahris@myself.com
Date: 6/25/03 7:03

Juris Zagarins wrote: < Nekad neesmu lietojis vārdu "hegemons" kā lamu vārdu. Līdzīgi Tukididam esmu gan saucis hegemonu pie atbildības...>

Mums, padļaudīm, gam hegemons tā skan. To sāka Mao, Savienību zākādams. Un Brežņevs visus lamuvārdus deva atpakaļ (ne kā Ņikita, kurš ikkatru centās nolamāt vēl stiprāk). No Pravdas zinām - hegemonisms piemīt Ķīnai (bet Amerikai terorisms).

Mahris

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/26/03 5:50

Arturs Rubenis wrote: < Nemaznecienijamam IK (ne jau kungam, varbut izbijusam biedram) nav skaidrs savs pasa negaisums: citi vainigi.>

Pie tā ka mazcienījamam Rubeņa kungam nav nekādas sajēgas par netiquette un par to ko un kā būtu pieklājīgi apspriest publiskās ziņu grupās, diezvai es varētu būt vainīgs, sliecos domāt ka laikam jau Rubeņa kungam māmiņa elementāru pieklājību nebūs iemācījusi.

Un vācelīti ciet paturēt vinš tiešām nav spējīgs.

IK

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 6/26/03 5:56

Gundars kopsavelk Dzonsa Hopkinsa U. prof. Mandelbauma tēzes: < 1. Demokratija (ar maksimalu politisko un saimniecisko brivibu) ar ierobezotu varu. 2. Miers visa pasaule (ar kolektivu visu valstu atbildibu). 3. Labklajiba (saistita ar brivu sacensibu un sadarabibu saimnieciskos pasakumos. >

Turklāt: < tezes ir, ka pasaule, visvairak Amerika un Eiropa, ir gajusi vina politologa prieksteca, Vudro Vilsona paredzeta un ieteikta virziena. >

Apgaismotības, humānisma & racionālisma garā skolots cilvēks apstiprinās Mandelbauma vērtības kā pamatvērtības. Arī man ir šīs vērtības & vēlos dzīvot iekārtā kur mazākais tās atzīst teorētiski, arī, ja praksē ir kā ir.

Taču strīds no liberāļiem sāksies ap Mandelbauma tēzi ko šīs vispārības nozīmē, vai tām ir arī humānistiski ierobežojumi sasniegšanā, cik tālu praksē ir tikušas Amērika un Eiropa lai īstenotu Mandelbauma izteiktos mērķus. Un vai Vudro Vilsons nebija tas kas iecerēja ANO priekšteci kurjā ASV atteicās atbalstīt?

Vai pieņemts piemēram upurēt miļonus cilvēkus lai sasniegtu vajadzīgo utopiju? (Marksam jau arī bija labas domas par labāku iekārtu & viņš žēlastību nepazina.) 3. punkts piemēram ir tirgus jautājums - vai ar brīvību domāta mežonīgo rietumu kovbojiska visatļautība kur iezemieši nav nekas vairāk kā nevajadzīgie kas stāv progresa ceļā?

Un tas, ja pēdējā simtgadē vismaz teorētiski mainījušies uzskati par kaimiņu iekarošanu & imperiālu izmantošanu, cik tas tiek īstenots praksē un cik lielā mērā ASV & Eiropa rāda priekšzīmi mežonīgiem kas joprojām atzīst tikai zobens varu & ideoloģija nemaz necenšas sevišķi izlikties, ka seko kādai tautas vai cilvēku gribai, jo to nosaka oligarči vai tirāns.

Citos vārdos, vai tikai tapēc, ka atzīsam ideālus, vai ar to pietiek? Vai jāpieņem, ka iestādes un valdība dara kā vajag, vai, pretēji, jātaisa traci kad tie neizpilda tieši tās vērtības par demokrātīju, brīvu izmaiņu un mieru?

Sakarā ar to brīvo tirgu lasu kā ienākumi 400 visbagātākiem ASV nodokļu maksātājiem strauji pieauguši no 1992 - 200 bet viņu atbildība nodokļu maksāšanā smagi kritusi & joprojām domāju kad praksē savienot atbildību ar varu. Neliekas atbildība sevišķi parādās starp vareniem, izņemot ar piespiešanu - ko panāk kad informācīju var izplatīt.

< Aija stasta par atbildibu militaras intervences gadijumos. To ir verts parrunat, un to darisim nakosa vestule.>

Labi, varam paskatīties par noplicinātām uranvielām. Starplaikā vēl par tiem Irakas karja iemesliem kurjus vēl šodien turpina cept laba Doonesbury multene:

http://www.uclick.com/client/nyt/db/2003/06/25/index.html

Dialogs starp rakstniekiem un vadītāju (Vai esam fizikas likumu ierobežoti?):

"So that's the new standard! If the Intellience fits - no matter how thin

- the White House wants it in!

You'll recall the President referred to a discredited African report in his state of the Union, so he's obvously unafraid of being embarrased.

Be imaginative! Be creative! If we want antoher success like Iraq, we can't let plausibility get in the way of an Empire-Friendly Report.

Sir? Are we bound by the laws of physics?

Only gravity.

We need to bomb."

Piekrītu Ugim, ka tikai ar varu atrisināt nevar un piekrītu tas patsam, ka nevienam nepatīk okupanti vienalga cik skaistiem vārdiem.

aija

 

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/26/03 6:00

Gundar King: < ik zzz (angliski ta pa laikam norada uz guletaju) ik velas, lai visi izlukosanas zinojumi butu absoluti pareizi un precizi.>

Yup, to es protams gribētu, bet no jums Kinga kungs es vēlējos drusku ko citu, nevajag mēģināt novirzīties no tēmas.

Jūs pats rakstījāt:

< Ta vins var viegli aizmirst, ka nesena karosana Iraka ir atbrivojusi pasaule no nopietnam saimnieciskam rupem. Nav vairs jabaidas no Sadama Huseina iecereta naftas monopola,>

Es vēlējos uzzināt uz kā balstīti Kinga kunga apgalvojumi/ mājieni (piesaucot siltus speķa raušus) ka Sadamam pēc 1991.gada kara, esot diezgan stingri kontrolēta eksporta/importa apstākļos, bija iespējas sarīkot tās Kinga kunga minētās "nopietnās saimnieciskās rūpes", acīmredzot naftas monopolu.

IK

 

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 6/26/03 1:07

Sveiki,

Mani tiesam interese lielas parmainas, ja tadas ir, cilveces rakstura. Tapec ari atsauce uz Brodela verojumiem un Mandelbauma tezem. Ikdienas notikumi ari var but svarigi zinama laika perioda un ka pieradijumi vispartejam tendencem cilveces attistiba.

Man nav intereses rakaties par papiriem, lai parliecinatos par Sadama Huseina daudzveidigo bistamibu, ieskaitot vina ieceres par naftas monopolu vai gatavosanos uz ipasi bistamu ierocu pielietojumiem. Pietiks, ja atceresimies, ka revolucijas nav Videjos Austrumos nekas jauns. Ja ik zzz velas pieradit pretejo, ludzu. Ja ne, vel ir daudz laika pagaidit, jo par uzbrukuma Irakai vel petis un runas daudz.

Ari saja sakariba es vados no Brodela. Pat lielaki tragiski notikumi tomer liekas tikai notikumi, kas butiba daudz neaizkave lielo paradigmu nomainu cilveces attistiba. Es neesmu tik dross par Mandelbauma tezem. Liekas, ka sodien pasaule plasa pienem Vilsona idealus par demokratiju, mieru un labklajibu. Tacu Mandelbauma noraditas parmainas ir nakusas tikai loti nesen, butiba to praktiska nozime varbut sakas tikai pec 2.Pasaules kara. Vai tigeri ir mainijusi savu dabu?

Cuenlajs teica, ka vel ir par agru spriest pat par Francu revolucijas nozimi.

Mandelbaums pats, ka to ir ieverojis ari Juris Neonkulis, pavisam drosi spriez par vesturiskiem notikumiem, kam bel nav istas vestures perspektivas. Vai parlieciba par demokratiju, mieru un labklajibu nepielauj intervences lielos slaktinos, ar vai bez moderniem ierociem?

Vai vieniga pienemama intervence var nakt tikai ar UN Drosibas padomes vargu akceptu un lieliem ierobezojumiem ko redzejam Balkanos? Vai pienemama intervence ir kas vairak ka Ziemassvetku vecisa bariens un piesolitie zagarini?

Un tomer, tomer... kaut kas cilvece gaita, kaut vai islaicigi, ir mainijies. Uz to jau rada diktaturu noriets Eiropa, pretvaras sentimenti un tieksanas pec lielakas labklajibas.

Uz kurieni tie mus aizvedis, novedis konkretie apstakli un dazadu valstu vaditaju tradicionala parlieciba par vinu interesem, par vinu atbildibu un pienakumiem un par vinu centieniem atrast politiski un saimniecisko lidzsvaru tautas labklajibai. Pirmais ideals neliekas vel pilnigi izkristalizejies un attirijies no vecas domasanas.

Otrais liekas prasa nepatikamu, bet vajdzigu iejauksanos citu tautu bdzive, bet treso liela mera dikte izvele pie velesanu urnam.

Interesanti, ka zina par 400 lielbagatnieku ienakumiem nepiemin, ka taisni tie ir tie, kas visvairak savu lidzeklus iegulda (ne vienmer sekmigi, bet labak ka valsts planotaji) talaka saimmnieciska attistiba.

Par to var palasities Rezerves bankas Mineapole specialo un daudz pilnigako "The Region" (June 2000) izdevumu "Rič and Poor: Inequality in the United States: Patterns, Causes and Policies" (E-mail: paeditor@mpls.frb.org). Tacu vel vienkarsak butu savu sasutumu izkliegt, koncentrejoties uz vienu vai diviem bagatniekiem, teiksim Bilu Geitsu.

Atpakal pie tigeriem. Vai tad tie butu ar steigu izskauzami? Vai ipasas sugas runcuku un templa sargu vajadzetu izrunit tikai tapec, ka vins pavisam mezonigi, ka speledamies, ker peles un nokoz pa putninam?

Vai labak gaidit vina rakstura uzlabosanos?

Visu labako,

Gundars

 

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/26/03 2:30

Gundar King: < Man nav intereses rakaties par papiriem, lai parliecinatos par Sadama Huseina daudzveidigo bistamibu, ieskaitot vina ieceres par naftas monopolu vai gatavosanos uz ipasi bistamu ierocu pielietojumiem.>

Nu ja, Kinga kungs, patmīlība neļauj jums atzīt ka jūsu izteiciens par pasaules mēroga saimnieciskām rūpēm, ko Sadams būtu tūlīt tūlīt sataisījis, tāds ziepju burbulis vien bija, bez kāda satura un pamatojuma.

IK

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/26/03 2:54

zzz turpināja aizpildīt "much-needed gap": < Nu ja, Kinga kungs, patmīlība neļauj jums atzīt ka jūsu izteiciens par pasaules mēroga saimnieciskām rūpēm, ko Sadams būtu tūlīt tūlīt sataisījis, tāds ziepju burbulis vien bija, bez kāda satura un pamatojuma.>

Pankūka, zzz (BTW, neciešu anonīmus stulbeļus, kauns no sava vārda?) nu ja tev Sadams bij tik mīļš, vajadzēja braukt viņu aizstāvēt, nevis post factum te brēkāt no pečkasaugšas, advance warning bija pietiekami, tev bija gadi 10 palūgt Sadamonkel vīzu, lai pieņem tevi savā "republikāniskajā" <ggg> gvardē   :)))

Bet uisu tu vēl neesi zaudējis- ja fixi skriesi, vari pagūt uz Z-Koreju...

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

== This book fills a much-needed gap ==

/Moses Hadas/

 

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/26/03 3:20

Uldis Liepkalns: < Pankūka,>

Pats pankūka :)

< zzz (BTW, neciešu anonīmus stulbeļus,>

Būt neanonīmam stulbelim (tas par jums domāts, UL) ar nav liels sasniegums.

< kauns no sava vārda?)>

Ņea, priekšnieks arī mēdz listē apgrozīties.

< nu ja tev Sadams bij tik mīļš,>

Histēriski tālākie UL bļāvieni par Sadamonkuļa mīļošanu izdzēsti. Well, UL, runa te nebūt nav par to ka Sadams bija foršs vecis, bet gan par to ka Kinga kungs, man par lielu pārsteigumu, būdams laikam taču ekonomists, tomēr atļaujas bezsatura,ne ar ko nepamatotus izteicienus par Sadama naftas monopoliem,gandrīz vai jāsaka - muld kā bušs juniors.

IK

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/26/03 3:28

zzz: < Ņea, priekšnieks arī mēdz listē apgrozīties.>

Varu ieteikt censties sasniegt tādu stāvokli, lai:

1) Nebūtu priekšnieka vai
2) Lai nebūtu bail no priekšnieka un
3) Ceru, ka es neesmu tas Tavs priekšnieks, lai gan, kas zin... :)

< Well, UL, runa te nebūt nav par to ka Sadams bija foršs vecis, bet gan par to ka Kinga kungs, man par lielu pārsteigumu,būdams laikam taču ekonomists, tomēr atļaujas bezsatura,ne ar ko nepamatotus izteicienus par Sadama naftas monopoliem,gandrīz vai jāsaka - muld kā bušs juniors.>

To nekomentēšu, tas lai paliek uz Tavas sirdsapziņas.

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/26/03 3:43

Sveiki!

Mīļais Adekvātais tautietim zzz rakstīja tā: < Ceru, ka es neesmu tas Tavs priekšnieks, lai gan, kas zin... :) >

Baigais! Man arī būtu bail no tāda, pumpaina.

Juris Sava Kunga Rokā Kodējs

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/26/03 3:51

Juris Sava Kunga Rokā Kodējs: < Baigais! Man arī būtu bail no tāda, pumpaina.>

Nebaidies tik dikti, tās pumpas es sev Photoshopā piezīmēju, lai padotajiem, kas pa listi vazājas, būtu lielāx respekts :)

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis, bezkunga radījums

== Always forgive your enemies; nothing annoys them so much ==
/Oscar Wilde/

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/26/03 5:26

IK: < Pie tā ka mazcienījamam Rubeņa kungam nav nekādas sajēgas par netiquette un par to ko un kā būtu pieklājīgi apspriest publiskās ziņu grupās, diezvai es varētu būt vainīgs, sliecos domāt ka laikam jau Rubeņa kungam māmiņa elementāru pieklājību nebūs iemācījusi.>

Ko tu neteiksi, IK's doma? Tas gan liels jaunums pasaulei!

 

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/27/03 6:31

Arturs Rubenis: < Ko tu neteiksi, IK's doma? Tas gan liels jaunums pasaulei!>

Ak ko nu, tas jau tik tāds sīkums. Daudz lielāks brīnums būtu, ja mazcienījamais Rubeņa kungs kādu dienu tomēr iemācītos vācelīti ciet paturēt.

IK

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/27/03 10:22

Vari but dross, dargais IK, tevis del jau nu kluss nepaliksu. Redz ka tev kremt, ja tev runa preti un tevi apcel par tavu vientiesibu. Citadi jau esi laga cilveks...

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 6/27/03 10:39

IK : < Well, UL, runa te nebūt nav par to ka Sadams bija foršs vecis, bet gan par to ka Kinga kungs, man par lielu pārsteigumu, būdams laikam taču ekonomists, tomēr atļaujas bezsatura, ne ar ko nepamatotus izteicienus par Sadama naftas monopoliem, gandrīz vai jāsaka - muld kā bušs juniors.>

Sveiki!

Es nevienam neesmu solijis kadus pieradijumus par Sadama Hiusiena darbibu, vismazak jau ik zzz. Es runaju ar savu parliecibu. Daziem ar to pietiek, daziem ne, un tas jau ari nav nekas jauns stridigos jautajumos.

Gruti iedomaties, ko es v afretu sniegt ik zzz pec vina izblaustisanas par Sadama Huseina lietam. Parliecinosus pieradijumus? Manam vajadzibam un parliecibai zinu pietiek, ari tad ja tas visas nav vel pieraditas un ari ja tas nekad pilnigi nepieradis. Sadama Huseina greku man pietiek vienadi vai otradi.

Par Sadama Huseina planiem parnemt Kuvbaitas, Sauda Arabijas un mazo emiratu naftas lauku saubu bus maz pec 1.Lica kara un velakam zinam no Sadama Huseina meitas vira tad, kad vins bija aizbedzis no Irakas. Pec atgriesanas Iraka vins gan ir (labakaja gadijuma) nosauts un ik zzz bus jaiztiek bez lielakiem precizejumiem no vina puses. Ta nu iet ar lieciniekiem un talakiem pieradijumiem!

Protams, netrukst netiesaku noradijumu. Sadama Huseina intereses bija neklausit UN rikojumiem (to atzina par UN Drosibas padome). Kapec? Uzbrukumu vins isti negaidija.Varam teikt, ka vina darbiba vismaz pacela naftas cenu pari par 40 dolariem par mucu pirms iebrukuma Iraka; pec tam tas nokrita, ja atceros pareizoi, zem 26 dolariem par mucu. Ar tadu papildus monopolitisku uzcenojumu un pelnu vareja drosi taisit paradus Francija un Krievija. Krievija, protams, ieguva visvairak. Krievijai neuzbruka, bet ta pamatigi nopelnija bez sapem.

Mans jautajumjs vuisa saja diskusija ir par ASV hegemona lomu, jeb ka Aija un Juris Neonkulis saka, par atbildibu laika, kad uzskati par taisnigumu visa pasaule ir mainijusie vai mainas.

Visu labako,
Gundars

 

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/27/03 11:20

Gundar King: < Es nevienam neesmu solijis kadus pieradijumus par Sadama Hiusiena darbibu, vismazak jau ik zzz. Es runaju ar savu parliecibu.>

Nu kamēr Kings kungs runā par savu parliecību, nebalstītu ne uz kādiem faktiem, tas vēl tā, īpatnēji izskatās, un liecina par viņa kā ekonomikas zinātnieka uzticamību, bet nekādu īpašu ietekmi uz pasauli neatstāj. Sliktāk ir kad dažs prezidents uz savas tādas pat pārliecības pamata sāk vienu otru karadarbību.

< Gruti iedomaties, ko es v afretu sniegt ik zzz pec vina izblaustisanas par Sadama Huseina lietam.>

Nu nu, Kinga kungs, kurjus tad manus izteicienus jūs kvalificējāt kā izbļaustīšanos par Sadamu???? Jeb atkal kārtējie ziepju burbuļi no jūsu puses? Man liekas ka es tikai nesekmīgi centos no jums izdibināt vai jūsu izteicieniem par Sadama naftas monopola draudiem ir kāds pamatojums (atskaitot protams jūsu pārliecību ka Sadams ir slikts onkulis) ?

< Par Sadama Huseina planiem parnemt Kuvbaitas, Sauda Arabijas un mazo emiratu naftas lauku saubu bus maz pec 1.Lica kara un velakam zinam no Sadama Huseina meitas vira tad, kad vins bija aizbedzis no Irakas.>

Par to jau arī bija jautājums - vai Sadamam pēc 1. Līča kara vairs maz bija kādas iespējas šādus plānus realizēt? Man liekas ka nē, Kinga kungam liekas ka tie bija drīzumā sagaidāmi draudi, tak pamatot uz kā viņa pārliecība balstīta vinš nekādi nespēj vai nevēlās.

< Protams, netrukst netiesaku noradijumu. Sadama Huseina intereses bija neklausit UN rikojumiem (to atzina par UN Drosibas padome). Kapec? Uzbrukumu vins isti negaidija.Varam teikt, ka vina darbiba vismaz pacela naftas cenu pari par 40 dolariem par mucu pirms iebrukuma Iraka; >

Hummmm, man gribētos teikt ka nevis Sadama darbība šo cenu pacēla, bet ASV virzība uz aktīvu karadarbību, tas tā precizējums.

< Mans jautajumjs vuisa saja diskusija ir par ASV hegemona lomu, jeb ka Aija un Juris Neonkulis saka, par atbildibu laika, kad uzskati par taisnigumu visa pasaule ir mainijusie vai mainas.>

Nu un kā jaunie uzskati par taisnīgumu kvalificē suverēnas valsts dabas resursu izlaupīšanu balstoties uz militāru pārspēku?

IK

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/27/03 2:51

zzzzzzzzzzz: < Nu un kā jaunie uzskati par taisnīgumu kvalificē suverēnas valsts dabas resursu izlaupīšanu balstoties uz militāru pārspēku?>

A varbūt zzzzzz pārmaiņas pēc arī varētu pamatot kādu savu apgalvojumu? Sākt varētu ar šo...

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis

 

 

 

From: Rumpis@nodzēsšodrazu.pudele.com
Date: 6/27/03 4:31

IK: < Es neapvainojos un mani nekremt tādu cilvēku izteicieni, kuriem acīmredzami piemīt psiholoģiskas (vai psihiatriskas) dabas problēmas.>

Heh, pats jau neesi labāks, ja sāc pie citiem diagnozes meklēt ;-)

Rumpis :)

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/27/03 10:07

Ik's, noskaities uz Dr.Kingu, briesmigi noraizejies: < Nu un kā jaunie uzskati par taisnīgumu kvalificē suverēnas valsts dabas resursu izlaupīšanu balstoties uz militāru pārspēku?>

Kas nu tur jauns? Krieveli 1945. g. izlaupija Austrumvaciju, ta sakot lidz pedejai naglai. Kas uzvar tas sadod kasrtigu perienu tam noziedzniekam, kurs citus ar vieglu roku slaktejis. Dargais IK par daudz noraizejies par irakiesiem un pasaules kartibu. Nu, saubos, vai vinam bus iespejams ko mainit.

Vel viena lietina: ar Kinga kvalifikacijam varam iepazities vina rakstos, ieskaitot artikelisus pasreizejos Laika numuros. Turpreti IK raksti, ja neskaita izvirdumus "Sveika", mums visiem ir totali anonimi. Vismaz pagaidam.

Starp citu, tas ir viens solitis uz "cienisanu". Pagaidam - mums nav ko "cienit" IK'a.

 

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/28/03 9:15

Rumpis: < Heh, pats jau neesi labāks, ja sāc pie citiem diagnozes meklēt ;-)>

Vins, Ik's, nabadzins, noraizejies gauzam par manu cienu! Vai nav jauki, kad rupejas tik sausmigi par otra labklajibu? Tas nekas, ka pavasaris cauri. Rubinasim visu zalu vasarinu!

 

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/28/03 10:10

Uldis Liepkalns par manu jautājumu:

<< Nu un kā jaunie uzskati par taisnīgumu kvalificē suverēnas valsts dabas resursu izlaupīšanu balstoties uz militāru pārspēku?>>

< A varbūt zzzzzz pārmaiņas pēc arī varētu pamatot kādu savu apgalvojumu? Sākt varētu ar šo...>

Liepkalna kungs, ja jūs nepamanijāt, tad tas ir jautājums nevis apgalvojums. :)))

IK

 

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/28/03 10:20

Rumpis: < Heh, pats jau neesi labāks, ja sāc pie citiem diagnozes meklēt ;-)>

Es cenšos ar Rubeņa kungu runāt viņam saprotamā līmenī. :) Īstenībā tas man mazliet bija pārsteigums, iegriežos it kā solīdā ziņu grupā, a tur trollītis ar emailu nesaturēšanu plaši uzdarbojas, iedzimtie laikam jau pieraduši vai filtros viņu salikuši. :)

IK

 

 

 

From: zzz@zzz.net
Date: 6/28/03 11:00

Arturs Rubenis: < Ja kadam seit sveika ir psichatriskas dabas probleminas, tad varbut tas esi pats. Citadi vai tev butu gluzi vienalga, vai to rubeni kads ciena vai neciena?>

Abet man patiesi ir vienalga vai jūs ciena vai neciena, ja titulēju jūs par mazcienījamo Rubeņa kungu, tad tas tikai demonstrē manu attieksmi pret jums (balstītu uz jūsu uzvedību listē). Kur problēma ar Rubeņa kunga uzvedību? Nu redziet, prezidenta Rūzvelta sieva reiz teica šādus vārdus: "Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people."

Kinga kungs izsaka īpatnēju ideju par draudošajiem Sadama naftas monopoliem, es cenšos iztaujāt viņu sīkāk par šo ideju,abas puses vairāk vai mazāk pamatoti argumentē, tač runa neiet par to vai Kinga kungs nesit savu sievu un vai es gadījumā neesmu alkoholiķis, diskusijas objekts ir Sadama onkuļa radītie potenciālie ekonomiskie draudi. Te pēksņi uzrodas Rubeņa kungs, kuram nav nekā ko teikt diskusijas objekta sakarā, taču rokas šausmīgi niez kaut ko ierakstīt listē, nu un vinš nāk klajā ar paziņojumiem par manu neapgaismojamību. Savelkot galus kopā - mēs ar Kinga kungu diskutējam par ideju, Rubeņa kungs atnāk un sāk komentēt manu personu. Un tātad, Rubeņa kungs, kurai kategorijai jūs esat pieskaitāms saskaņā ar Rūzvelta kundzes klasifikāciju?

< Bet tas nekas. Varbut nakotne varesi ietreneties. Apmainit savu domasanas veidu pret ko akigaku, jocigaku, trapigaku.>

Nu ja jūs Rubeņa kungs par etalonu gribat savējo piedāvāt, tad man laikam pa priekšu būs Alčeimers jādabū, lai līdz tam nonāktu.

< Nav jau ko skaust labus panakumus!>

Oi nē, Rubeņa kungs, es neapskaužu prātā un dvēselē sīkus cilvēciņus.

Ar ko arī atvados no Rubeņa kunga, visi viņa turpmākie raksti tiks 100% ignorēti. Apsveicu, Rubeņa kungs, tas tak bija tas ko vēlējāties saniegt? Gandarījumu par it kā uzvaru par neapgaismojamo IK?

IK

 

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/28/03 3:37

zzz: < Liepkalna kungs, ja jūs nepamanijāt, tad tas ir jautājums nevis apgalvojums. :)))>

No tā, ka tam galā pieliek jautājuma zīmi, apgavojums nekļūst par jautājumu.

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/28/03 5:31

Sveiki!

Mīļais Adekvātais tautietim IK pateica tā: < No tā, ka tam galā pieliek jautājuma zīmi, apgavojums nekļūst par jautājumu.>

Mīļais Adekvātais ir baigais pumpainais?

Juris Zinātkārais

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/28/03 6:06

Juris Zinātkārais: < Mīļais Adekvātais ir baigais pumpainis?>

Un cik sen Tu jau esi zilais? (un kā mēs redzam, tas ir tikai jautājums, nevis apgalvojums).

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/28/03 6:26

Mīļais Adekvātais: < Un cik sen Tu jau esi zilais?>

A kāpēc tu attālinies no tīģeriem?

Juris Vauvau

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/28/03 6:31

Gribētos atbildēt uz to kaut ko tikpat gudru, bet nekas nenāk prātā. Laikam vēlā stunda vainīga <g>

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

 

From: iugleske@ttlc.net
Date: 6/28/03 11:57

ZZZ cīkstās ar domājošu cilvēku:

Gundar King: <<....Mans jautajumjs visa saja diskusija ir par ASV hegemona lomu, jeb ka Aija un Juris Neonkulis saka, par atbildibu laika, kad uzskati par taisnigumu visa pasaule ir mainijusie vai mainas.>>

zzz: < Nu un kā jaunie uzskati par taisnīgumu kvalificē suverēnas valsts dabas resursu izlaupīšanu balstoties uz militāru pārspēku?>

Intresants jautājums, zzz.

Senāk, kad bija karāļi kuru tiesības cēlās on Dieva paša, sūverenāte nozīmēja pilnīgas tiesības valdniekam. Šodien, kad demokrātijas varianti parādās visur pasaulē, vai varam tiešām runāt par suverēnu valsti kuras valdnieks ir absolūts despots?

Ar vārdu sakot, ja pieņemam ka valsts valdība, demokrātiskā jēdzienā, pieder pavalstniekiem, vai tad arī nevar secināt ka valsts suverenāte pieder pavalstniekiem?

Un līdz ar to, ko prakstiski nozīmē Irakas "suverināte"?

Tas ka Buš (laikam) meloja vai pielietoja citus politiski atzītus paņēmienus iekarot Iraku savu draugu un ģimenes labā nenozīmē ka viss kas ir panākts ir gluzju velti. Protams, redzēsim cik ilgi Amerika varēs izturēt, un cik varēs panākt. Katrā ziņā, vienīgā valsts kuras resursur izlaupīs būs ASV, jo mēs dabūsim maksāt par visu šo padarīšanu. Nekādā ziņā ASV kā valsts neko daudz neiegūs no šī gājiena.

Starp citu, zzz, es tavus rakstus uzskatu par nesakarīgu muldēšanu, lūdzu neapvainojies. Amerikā ir izteiciens apmēram tā, ka likumi ir nelieša pēdejā patversme.

Katrā ziņā, ja man būtu jāizvēlās starp tavu rakstīto un Artura ("bubeņa") Rubeņa, katrā ziņā balsotu par A.R.

Visu labu,
Indulis Gleske

 

 

  

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/29/03 1:29

Sveiki!

Ņuhampšīras Indulis solidarizējas ar Mīļo Rubīnu:

< . . . Starp citu, zzz, es tavus rakstus uzskatu par nesakarīgu muldēšanu, lūdzu neapvainojies. Amerikā ir izteiciens apmēram tā, ka likumi ir nelieša pēdejā patversme. Katrā ziņā, ja man būtu jāizvēlās starp tavu rakstīto un Artura ("bubeņa") Rubeņa, katrā ziņā balsotu par A.R.>

Starp citu, Induli, es Tavus rakstus uzskatu par nesakarīgu muldēšanu, lūdzu neapvainojies. Arī Latvijā ir apmēram tā, ka likumi ir nelieša pēdējā patversme, jo, lūk, pat mūsu vadonis "Rītdienai" domā, ka tie Rīgas kungi un kundzes labāk zina Latvijas tautas gribīgumu nekā mēs paši.

Juris Nelietis

 

 

 

From: iugleske@ttlc.net
Date: 6/29/03 8:57

Juri, kā varu apvainoties! Tavi raksti man ir, nu, kā no Dieva mutes manā ausī!

Bet Tu varbūt savā steigā nesaprati ko es mēģināju teikt zzzam. Es mēģinu pacelt jautājumu par "suvērēnu valts" jēdzienu. Proti, no kurienes tad nāk tās suverēnas tiesības?

Es tev piekrītu, ka Latvijas valdība visumā nav pakļauta pavalstniekiem, bet tomēr apstākļi ir cik necik labāki nekā nesenā Sadāma Irakā. Šaubos vai Amerika iekaros Latviju, jo tur nav daudz elļas, un nebūs lielas peļņas iespējas Buša čamiem. Bet tam nav īsts sakars ar manu pirmo rakstu zzz.

Visu labu,
Indulis Gleske

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/29/03 9:14

IK: < Es cenšos ar Rubeņa kungu runāt viņam saprotamā līmenī. :)>

Kas tev liek domat ka tev pasam vispar ir kads limenis? Saki uztraukties par sarkanajiem nacikiem. Tagad uztraucies par psichatriju. Laikam pasam laba pieredze, ko?

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/29/03 10:26

Sveiki!

Induļa ausī mani raksti no Dieva mutes: < Tavi raksti man ir, nu, kā no Dieva mutes manā ausī!... Bet Tu varbūt savā steigā nesaprati ko es mēģināju teikt zzzam.>

Nē. Tu pavisam skaidri samuldējies.

< Es mēģinu pacelt jautājumu par "suvērēnu valts" jēdzienu. Proti, no kurienes tad nāk tās suverēnas tiesības?>

Atsevišķu valstu suverēnās tiesības nenāk no atsevišķu valstu pavalstniekiem. Atsevišķu valstu suverēnās tiesības nāk no visu pasaules valstu kopienas. Tas ir tāpat kā indivīda tiesības un pašatbildība nenāk vis no atsevišķa indivīda gribas spēka bet gan no visu indivīdu kopienas konsensa. Tas ir Kristus mācības un Renasanses un Apgaismības un Humānisma it kā kopējais vēsturiskais lielais panākums, ka mēs cilvēki it kā esam noraidījuši liekulīgu žulicību, melus, viltu un varmācību kā visu lietu izšķīrēju savstarpējās attiecībās. Es saku "it kā" jo arvien vairāk parādās balsis, kas, tāpat kā pirms Pirmā Pasaules kara un pirms Otrā Pasaules kara nekaunīgi sludina, ka Kristus un t.s. humānisti nemācīja neko citu kā mūsu "civilizācijas" pārākumu un ka ar to varam attaisnot prastu žulicību, melus, viltu un varmācību kā visu lietu izšķīrēju mūsu savstarpējās un starpvalstiskās attiecībās.

< Tas ka Buš (laikam) meloja vai pielietoja citus politiski atzītus paņēmienus iekarot Iraku savu draugu un ģimenes labā nenozīmē ka viss kas ir panākts ir gluzju velti. Protams, redzēsim cik ilgi Amerika varēs izturēt, un cik varēs panākt. Katrā ziņā, vienīgā valsts kuras resursur izlaupīs būs ASV, jo mēs dabūsim maksāt par visu šo padarīšanu. Nekādā ziņā ASV kā valsts neko daudz neiegūs no šī gājiena.>

Vai Tu kādreiz klausies "This American Life" uz NPR? Nesen tur bija par vienu amerikāņu dāmīti Bagdadā, kuras amats ir "apieties" ar taisnības meklētājiem no Irākas tautas. Vienīgā frāze, ko viņa arabu valodā kopš amatā nākšanas iemācījusies bija, "atnāciet atkal pēc pāris mēnešiem". Kāds Irākas pilsonis par šo izteicienu zināja stāstīt, ka tādu pašu lietojuši Saddama Husseina varas pārstāvji pirms amerikāņi tos patrieca lai Irākas tautu atbrīvotu. *It kā*! Nemaz nav vajadzības pēc lielām arabu valodas zināšanām, lai pateiktu, "atnāciet pēc pāris mēnešiem"! Vot brīvība!

Tāpat, mēs ņirgājamies atspērušies par nupat sagūstīto Saddama informācijas ministru "Baghdad Bob", kas žurnalistiem pateicis, ka viņš viņiem stāstīšot patiesību par visu nesen notikušo tikai tad "kad vēsture uz to būs gatava". Nu - apmēram tāpat kā G.W.Buša administrācijas visdiženākais intelektuālis Kolins Pauels, kad viņš žurnalistiem stāsta, ka gan jau vēsture pierādīšot, ka Saddams būtu neizbēgami iekarojis pasauli, ja mēs papriekšu nebūtu iekarojuši Irāku.

Tas, ko visi šie oficiālie "informācijas" avoti aizmirst pateikt ir, ka pirms Saddams Amerikai sariebās, Saddams bija Amerikas ieliktenis un reģionālais stratēģiskais atbalsta pīlārs Vidējos Austrumos un Irākas suverenitāte nepiederēja tās pavalstniekiem bet gan Amerikas globālajai impērijai ne mazāk pirms Amerika Irāku okupēja kā pēc tam.

Juris no Dieva Mutes

 

 

 

From: iugleske@ttlc.net
Date: 6/29/03 9:48

Juris: < ..Atsevišķu valstu suverēnās tiesības nenāk no atsevišķu valstu pavalstniekiem. Atsevišķu valstu suverēnās tiesības nāk no visu pasaules valstu kopienas. Tas ir tāpat kā indivīda tiesības un pašatbildība nenāk vis no atsevišķa indivīda gribas spēka bet gan no visu indivīdu kopienas konsensa.>

Paldies Juri. Es varbūt muldu, bet neesmu jau galīgi tik stulbs kā Tu man mēģini pataisīt.

Tas ka liela daļa pasaules piesķir suverēnas tiesības kādai valstij nenozīmē ka tā valsts ir cienīga tādas tiesības nest. Un ja ir kāds kas mēģina ko lietas labā darīt, kā šinī gadījuma ASV to izdarīja, Vai tas ir nepareizi.

Tā kā tu tālāk piesauc Kristu pašu, varbūt stāst par labo Zamārieti nebbut nevietā. Jeb arī izteicien ka aklo zemē vienacain var būt ķēniņš.

< Tas ir Kristus mācības un Renasanses un Apgaismības un Humānisma it kā kopējais vēsturiskais lielais panākums, ka mēs cilvēki it kā esam noraidījuši liekulīgu žulicību, melus, viltu un varmācību kā visu lietu izšķīrēju savstarpējās attiecībās. Es saku "it kā" jo arvien vairāk parādās balsis, kas, tāpat kā pirms Pirmā Pasaules kara un pirms Otrā Pasaules kara nekaunīgi sludina, ka Kristus un t.s. humānisti nemācīja neko citu kā mūsu "civilizācijas" pārākumu un ka ar to varam attaisnot prastu žulicību, melus. viltu un varmācību kā visu lietu izšķīrēju mūsu savstarpējās un starpvalstiskās attiecībās.>

Jā, Tu attaisno žulicību no citiem, bet ne no mums pašiem. Tā būtu laikam divkosība. Es tikai aizrādu ka varbūt Buša gājienam izvērtīsies arī labas sekas, ne tikai pelņa viņa čamiem.

<...Vai Tu kādreiz klausies "This American Life" uz NPR? Nesen tur bija par vienu amerikāņu dāmīti Bagdadā, kuras amats ir "apieties" ar taisnības meklētājiem no Irākas tautas. Vienīgā frāze, ko viņa arabu valodā kopš amatā nākšanas iemācījusies bija, "atnāciet atkal pēc pāris mēnešiem". Kāds Irākas pilsonis par šo izteicienu zināja stāstīt, ka tādu pašu lietojuši Saddama Husseina varas pārstāvji pirms amerikāņi tos patrieca lai Irākas tautu atbrīvotu. *It kā*! Nemaz nav vajadzības pēc lielām arabu valodas zināšanām, lai pateiktu, "atnāciet pēc pāris mēnešiem"! Vot brīvība!>

Amīši ir labi pazīstami ar savu stulbumu un kulturālo izolāciju. Ko Tu gribi lai es saku? Aizstāvu tik stulbu rīcību?

Vismaz irakieši ir tagad brīvi apšaut amīšus - domāju ka tik atklāti protesti nebūtu iespējami Sadama laikos.

< Tāpat, mēs ņirgājamies par nupat sagūstīto Saddama informācijas ministru "Baghdad Bob", kas žurnalistiem pateicis, ka viņš viņiem stāstīšot patiesību par visu nesen notikušo tikai tad "kad vēsture uz to būs gatava". Nu - apmēram tāpat kā G.W.Buša administrācijas visdiženākais intelektuālis Kolins Pauels, kad viņš žurnalistiem stāsta, ka gan jau vēsture pierādīs, ka Saddams būtu neizbēgami iekarojis pasauli, ja mēs papriekšu nebūtu iekarojuši Irāku.>

Tu noteikti visam tam tici. Es gan nē. Bet ir taisnība, ka tikai ar laiku redzēsim kas tur iznāks. Un "Bobs" noteikti negrib neko izrunāties pirms viņam grāmatas autora kontrakts rokā.

< Tas, ko visi šie oficiālie "informācijas" avoti aizmirst pateikt ir, ka pirms Saddams Amerikai sariebās, Saddams bija Amerikas ieliktenis un reģionālais stratēģiskais atbalsta pīlārs Vidējos Austrumos un Irākas suverenitāte nepiederēja tās pavalstniekiem bet gan Amerikas globālajai impērijai ne mazāk pirms Amerika Irāku okupēja kā pēc tam.>

Nu redzi, atkal Irakas suverenitāte ASV rokās! Būs labi, ieliks kādu draudzīgu valdnieku, viss kārtībā.

Varbūt Tu nemanīji, bet es biju pret Buša Ī Irakas gājiena. Tomēr, tagad tā lieta ir izdarīta, jāmeklē kāds labums, kā piemēram ja Bušu ottreiz neievēlētu, un izmestu dazjus republikāņus no Kongresa. Tas protams nenotiks, bet varam cerēt.

Lai gan demokrāti jau arī nav daudz labāki mūsu vienpartijas sistēmā. Vissvairāk jau sāp tas, ka ASV valdība vairs nav kompromīts, tikai balti melns viss.

< Juris no Dieva Mutes>

Ar aizturētu elpu gaidu atkal sludinājumu no Springfieldas Orākula.

Indulis Gleske

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/30/03 7:38

Sveiki!

Mīļais Vēlmju Domātājs Ņuhapšīras Indulis pateica tādas lietas:

< Es varbūt muldu, bet neesmu jau galīgi tik stulbs kā Tu man mēģini pataisīt.>

Es nu gan, goda vārds, vēl līdz šim savā profesora karjerā nebiju nevienu stulbu pataisījis!

< Tas ka liela daļa pasaules piesķir suverēnas tiesības kādai valstij nenozīmē ka tā valsts ir cienīga tādas tiesības nest. Un ja ir kāds kas mēģina ko lietas labā darīt, kā šinī gadījuma ASV to izdarīja, Vai tas ir nepareizi.>

Kamēr ASV nebūs visu pasauli iekarojusi, ne tās prezidenta gribīgums ne tās gribīgo dzelzs lēdiju koalīcijas gribīgums nepārstāvēs visu pasaules tautu konsensu.

< Tā kā tu tālāk piesauc Kristu pašu, varbūt stāst par labo Zamārieti nebbut nevietā.>

Heh. Labāk pastāsti Tu pats, kāds labajam Zamarietim sakars ar Amerikas impērijas varas gājieniem.

< Jeb arī izteicien ka aklo zemē vienacain var būt ķēniņš.>

Hmmmm? Tu domā G.W.Bušs?

< Jā, Tu attaisno žulicību no citiem, bet ne no mums pašiem. Tā būtu laikam divkosība. Es tikai aizrādu ka varbūt Buša gājienam izvērtīsies arī labas sekas, ne tikai pelņa viņa čamiem.>

Nekad neesmu attaisnojis nekādu žulicību no neviena. Divkosība ir saredzēt skabargu cita acī, nesaredzēt baļķi paša acī. Vai Tu, būdams kārtīgs kristietis, būtu ar mieru aizstāvēt slepkavu, kas piedāvā Tevi nogalināt, ar argumentu, ka varbūtiņās no tāda gājiena izrietēs labas sekas?

< Amīši ir labi pazīstami ar savu stulbumu un kulturālo izolāciju. Ko Tu gribi lai es saku? Aizstāvu tik stulbu rīcību?>

Man rādās ka Tu to aizstāvi nemaz negaidīdams uz īpašu aicinājumu no manis.

< Vismaz irakieši ir tagad brīvi apšaut amīšus - domāju ka tik atklāti protesti nebūtu iespējami Sadama laikos.>

HAHAHAHA.

< Bet ir taisnība, ka tikai ar laiku redzēsim kas tur iznāks.>

Jau tagad redzam, kas tur ir iznācis.

< Un "Bobs" noteikti negrib neko izrunāties pirms viņam grāmatas autora kontrakts rokā.>

Varbūt ASV prezidenta G.W.Buša visdiženākais intelektuālis Kolins Pauels arī cer uz bestselleri vēstures žanrā?

< Nu redzi, atkal Irakas suverenitāte ASV rokās! Būs labi, ieliks kādu draudzīgu valdnieku, viss kārtībā.>

Amerikai "draudzīgajiem" citu valstu valdiniekiem visiem ir tā problēma, ka pašu tautas viņus lāga neieredz. Pat Tonijam Blēram ir tāda problēma. Vienīgi Latvijas Dzelzs Lēdija noturās savu reitingu augstumos - nez kāpēc.

< Varbūt Tu nemanīji, bet es biju pret Buša Ī Irakas gājiena. Tomēr, tagad tā lieta ir izdarīta, jāmeklē kāds labums, kā piemēram ja Bušu ottreiz neievēlētu, un izmestu dazjus republikāņus no Kongresa. Tas protams nenotiks, bet varam cerēt. >

Zini, tu neesi vienīgais amerikānis, kas atbalsta ASV prezidentu G.W.Bušu aiz princīpa, ka tādā veidā varbūt viņš izgāzīsies.

< Lai gan demokrāti jau arī nav daudz labāki mūsu vienpartijas sistēmā. Vissvairāk jau sāp tas, ka ASV valdība vairs nav kompromīts, tikai balti melns viss.>

Kur nu baltimelns! Balts ir iekšpusē, melns ārpusē. Balts ir Mīļais Melnais, melns ir Baltais Tēvs Neviena Neatbalstītais.

< Ar aizturētu elpu gaidu atkal sludinājumu no Springfieldas Orākula.>

Iesākumā bija gaisma...

Juris Orākuls

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/30/03 7:50

Juris Orākuls: < Iesākumā bija gaisma...>

...un tur vēl joprojām nekā nebija, taču to varēja saskatīt daudz labāk... Pilnīgā saskaņā ar Lielā Sprādziena teoriju :)

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis

Kas jauns Latvijā?