Kas notiek Latvijā?

 

From: ag@e-sargs.lv
Date: 3/17/04 4:24

Hello sveiks,

Paskatijos tagad vakara raidijumu pa LTV1. Kaukac sviests, ka var but tik neparliecināts, nezinošs, saraustīts cilveks pie valsts stures ...

Ir protams ta ka daudzi runa pa daudz, bet nu ja nerunā vispar vai gvelž stulbibas, tad ir trakāk..

AG

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 3/17/04 4:46

Jā, tādu klaunādi sen nebiju redzējis :)))

Piedevām TV skatītāju balsojums ~14 000 pret ~300 par labu Strīķei (un extrapolējot- tātad arī Repšem), a šitas klauns Minprezis vēl kaut ko mēģina gvelzt par to, ka tauta ievēlētā Saeima takš pārstāv tikai Tautas intereses un neko citu...

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/17/04 4:44

Sveiki!

A.god. Āgā mums uzrakstīja savu viedokli par Latvijas valsts valdības aktualitātēm:

< Ir protams ta ka daudzi runa pa daudz, bet nu ja nerunā vispar vai gvelž stulbibas, tad ir trakāk..>

Jā. Priekš tam tā īstā vieta būtu Sveiks kopa, vai ne, kur viens pēc otra mēs izmeklētiem vārdiem apliecinām savu principiālo, pārliecināto, apzināto un nesatricināmo pilsonisko bezatbildību.

Juris

 

 

 

From: alnis@lis.lv
Date: 3/18/04 2:20

Uldis: < Jā, tādu klaunādi sen nebiju redzējis :)))>

Arī bijušo bokseri/mācitāju Domburs labi iedzina stūrī, prasot par tiem oligarhiem un ZZS jūras puses atbalstītāju.

Izrādās, ak tie visi ir pazuduši. Jāāā, pareizi vien ir čigānam: ko nevar nopirkt par naudu, to var nopirkt par lielu naudu.

Alnis.

 

 

 

From: ag@e-sargs.lv
Date: 3/18/04 3:11

Hello Alnis,

Ainu tur balagans bija pilnigakais. Iepriekšejais premjers protams tur mazliet paršava par stripu parejos apsaukajot. Bet nu kopumā bāls skats. Nabaga Stritjes kundze, bāžās virsū bez argumentiem. Nabadzite jau likās ka apraudasies...

AG

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 3/18/04 11:06

korupcija pa dalai balstas uz tas toleranci latviesu uzskatos. Sie uzskati var mainities tikai lenam, neskaidri un nepilnigi. Tas nozime, ka latviesu uzskati citas lietas varetu iedarboties atrak, un ta atbalstit korupcijas izskausanu velak. Doma, ka korupciju var izskaust pa prieksu man neliekas reala.

Visu labako,
Gundars

 


From: uliss@ibna.org.lv
Date: 3/18/04 12:46

Kuru latviešu? Vemsis&co vai? Pašlaik notiek intensīva korupcijas izskaušanas izskaušana. Laikam lai varētu ķerties pie uzskatu maiņas kādu 5 paaudžu laikā.

Ilmārs

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/18/04 1:27

Sveiki!

Ilmārs asaras raukdams un "Ko tad nu mēs!" pūsdams uzrakstīja tā:

< Pašlaik notiek intensīva korupcijas izskaušanas izskaušana. Laikam lai varētu ķerties pie uzskatu maiņas kādu 5 paaudžu laikā.>

Pašlaik notiek repšekļu raudāšana par bez jēgas saziedoto humpalu Repšes kungam. Laikam lai varētu ķerties klāt pie Vēlēšanu likuma maiņas kādu 5 paaudžu laikā.

Juris

 

 

 

From: ugis.berzins@swipnet.se
Date: 3/18/04 3:44

Dažiem ir ļoti grūti dažas lietas saprast un akceptēt ....

Neviens likums, bez stingras izpildvaras aizmugurē un ar jūtamām sekām .... nav kļuvis par mērauklu.

Likums, īsā laika posmā, nemaina vienas tautas mentalitāti, kultūru, sociālo domāšanu uttt. utt.

Nesaprotu, kā tas var bū tik grūti saprast ... ;-)

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/18/04 4:24

Sveiki!

< Neviens likums, bez stingras izpildvaras aizmugurē un ar jūtamām sekām .... nav kļuvis par mērauklu.>

Latvijā ir lieliski strādājošs Vēlēšanu likums un lieliska Vēlēšanu likuma izpildvara, Centrālā Vēlēšanu komisija, kas gādā par to, lai vēlēšanas notiktu akurāti pēc Vēlēšanu likuma burta, un tā arī tās notiek. Tā nav tā problēma, ka Latvijas Republikas Vēlēšanu likums būtu bez ipildvaras "aizmugurē"!

< Likums, īsā laika posmā, nemaina vienas tautas mentalitāti, kultūru, sociālo domāšanu uttt. utt.>

Es tiešām nezinu cik Tev, Uģi Fantastiskais, viena un tā pati lieta jāsakaidro pirms tā Tev pielec, bet te NAV runa par tautas mentalitātes, kultūras, sociālās domāšanas utt utt mainīšanu! Tā Tava tauta ir tā pati mana tauta un tā ir pavisam laba tauta un tur nekas nav jāmaina! Vaina ir Tevī pašā un Vēlēšanu likumā, kas atļauj Latvijas t.s. "partijām" un vemsekļiem un repšekļiem un ļemberiem un sjķieleriem un sjleseriem rīkoties pretrunā ar Satversmes garu un jēgu.

< Nesaprotu, kā tas var bū tik grūti saprast ... ;-)>

Uģi Fantastastiskais, Tu laikam neesi nemaz spējīgs saprast, ka Tu taču itin nemaz necieni savu tautu lūkodams ar lielu vaimanāšanu panākt, lai tā vairāk uzklausītu tieši Tevi?

Juris

PS Atšķirībā no Tevis un citiem asaru raucējiem un pūtējiem, mana darīšana ir nevis ar tautu bet ar konkrētiem tautiešiem - respektīvi: Fantastisko Uģi, Melno Pluntujoni, Aiju Balto Mahti, Arturu Roobentehvu, Hariju Bezpartejisko, Rumpi Bezpalīdzīgo, Viesturu Grūtsirdīgo, Uldi Adekvāto, Alni Priekšnieku, Ventu Apjomīgo, Profesoru Dakteru Juronkuli, Politologu Divigā, Ilmāru Vientiesīgo, A. god. Āgā, Atjautīgo Jotjot, Bezepitetes Mahri u.v.d.c.

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 3/18/04 4:35

Juri, Tev tomēr vieglāk- Tev ir konkrēti nejēgas ar kuriem cīnīties (tomēr nesaprotu, kā Tu tik apšaubāmā kolektīvā esi iekūlies), bet, iedomājies, kā Malvīne jūtas, izjūtot, ka rupjais pūlis masveidīgi izdara uz viņu spiedienu un apšauba viņas gara spējas pieņemt Dievišķīgus lēmumus :(((

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis

 

 

From: uliss@ibna.org.lv
Date: 3/19/04 3:19

Pašreiz, ja būtu Saeimas vēlēšanas, lokomobīles būtu rūpīgi jāslēpj lai cerētu tur iekļūt. Šīs pats vēlēšanu likums izgāztu partijas ar lieliskiem vilcējiem Šķēli, Gorbunovu, Ādamsonu u.c. Labāk nomierinies. Es jau arī biju šī likuma maiņas piekritējs, bet tu ar savu vāvuļošanu esi panācis, ka man šī tēma riebj.

Ilmārs

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 3/19/04 4:09

Sveiki!

Vai no Jura vēstules pareizi sapratu, ka tikmēr, kamēr nebūs grozīts Vēlēšanu likums, Latvijā viss ies uz galu? Korupcija zels un plauks, likumi netiks ievēroti, valsts tiks izzagta un tauta ies bijā? Vai tā? Un nav nekādas jēgas ne apkarot korupciju, ne uzlabot likumus, ne sekmēt to ievērošanu, ne arī vispār darīt ko citu, kamēr nav grozīts Vēlēšanu likums? Vai tas, ka deputāti var vienlaikus balotēties visos vēlēšanu apgabalos, ir vienīgā Latvijas nelaime un vienīgais traucēklis, kas mums neļauj laimē dziedāt un diet tiesiskā un sakārtotā Latvijas valstī?

Vēlos lasīt atbildi.
Vents

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 3/19/04 7:01

Ilmārs: < Es jau arī biju šī likuma maiņas piekritējs, bet tu ar savu vāvuļošanu esi panācis, ka man šī tēma riebj.>

Ko domā, ko dara jau nevajadzētu pamatoties uz tā vai kāc riebj vai neriebj.

Vislabākais veids kā pareģot nākotni ir to pašam izveidot.

aija

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/19/04 7:14

Sveiki!

Ilmārs dziļā vientiesībā rakstīja tā:

< Es jau arī biju šī likuma maiņas piekritējs, bet tu ar savu vāvuļošanu esi panācis, ka man šī tēma riebj.>

Ilmār Vientiesīgais, es, savukārt, ceru, ka Tev kādu dienu sāks riebt, ka es Tevi apsaucu par Ilmāru Vientiesīgo! Ko, vai Tu domā, ka Tavam tautas humpalas bagātinātajam Repšes kungam atšķirībā no tām pārējām lokomobīlēm gan nebūtu nekur vairs jāslēpjas, ja Malvīne pēkšņi sadomātu pieļaut Saeimas vēlēšanas? Tu domā, ka Tavs Repšes kungs šoreiz, atšķirībā no pēdējās reizes, uzdrošināsies tauta spriekšā uzstāties kā demokrāts, savas demokrātiskās partijas vadītājs, nevis lokomobīle ar sev pakļautiem deputātu vagoniem? Es gan domāju, ka viņš drīzāk izmantotu izdevību un uzstātos par Latvijas tautas vienīgo Vadoni un Glābēju un lai tagad mēs, tie vāvuļotāji, labāk rūpīgi noslēpjamies, kaut vai palienam zem grīdas, prom no viņa vērīgās acs!

Vents Apjomīgais vēlas lasīt atbildi:

< Vai no Jura vēstules pareizi sapratu, ka tikmēr, kamēr nebūs grozīts Vēlēšanu likums, Latvijā viss ies uz galu? Korupcija zels un plauks, likumi netiks ievēroti, valsts tiks izzagta un tauta ies bijā? Vai tā? Un nav nekādas jēgas ne apkarot korupciju, ne uzlabot likumus, ne sekmēt to ievērošanu, ne arī vispār darīt ko citu, kamēr nav grozīts Vēlēšanu likums? Vai tas, ka deputāti var vienlaikus balotēties visos vēlēšanu apgabalos, ir vienīgā Latvijas nelaime un vienīgais traucēklis, kas mums neļauj laimē dziedāt un diet tiesiskā un sakārtotā Latvijas valstī?>

Mīļais Vent Apjomīgais! Kamēr Tu ar Imāru Vientiesīgo nebūsi gribīgs prasīt pats savu tiesu Saeimas reprezentācijā, tikmēr Latvijas valdība turpinās priekš Tevis un priekš Ilmāra un priekš manis un priekš mums visiem nebūt nekas vairāk kā viena reality show kur Latvijas lokomobīles cīnās ap valsts naudas sili. Vai Tu līdzīgi Ilmāram Vientiesīgajam tiešām domā, ka, ja Malvīne atļautu tautai tagad ārpus kārtas pārvēlēt Saeimu, tad tikai beidzot iesāktos korupcijas apkarošana, likumu uzlabošana, dziedāšana un diešana sakārtotajā Latvijas valstī? Nevis tas, ka lokomobīles var vienlaikus balotēties visos vēlēšanu apgabalos ir tā lielā LAtvijas traģēdija bet tas, ka Tev, Vent, galīgi pietrūkst pilsonīgās pašapziņas prasīt Vēlēšanu likumu atbilstību Satversmes garam un jēgai tā, lai arī Tev būtu sava teikšana Valsts vadībā un lai Tavam deputātam būtu institucionalizēta vajadzība atsaukties uz Tavu balsi! Latvijas vislielākā traģēdija ir, ka Tu sēdi un nekā nedari kamēr gaidīdams uz Apjomīgo Paketi jeb demokrātijas galu!

Juris

 

 

From: uliss@ibna.org.lv
Date: 3/19/04 8:03

Aija: < Vislabākais veids kā pareģot nākotni ir to pašam izveidot.>

Es pats savas samaitātības robežās to veidoju un man nav vajadzīgs nekāds žagariņš , kas man pārliek kājas.

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 3/19/04 8:10

Juris : < Mīļais Vent Apjomīgais! Kamēr Tu ar Imāru Vientiesīgo nebūsi gribīgs prasīt pats savu tiesu Saeimas reprezentācijā,>

Jau esmu rakstījis, ka nesaskatu nekādu lielāku savu tiesu reprezentācijā, ja esmu piedalījies vienas "lokomotīves" un četru "vagoniņu" ievēlēšanā no Rīgas vēlēšanu apgabala, kurā dzīvoju, vai ja esmu piedalījies vienas "lokomotīves" un divdesmit "vagoniņu" (formāli tāpat četru) ievēlēšanā no visas Latvijas. Kāda nu tā reprezentācija ir, tāda paliek, mana tiesa tajā neko daudz lielāka nekļūst. Vai varbūt galvenais nav pati reprezentācija, bet fakts, ka es vispār kaut ko prasu, tādējādi demonstrēdams savu pilsonisko stāju, tā Tu domāji?

< Vai Tu līdzīgi Ilmāram Vientiesīgajam tiešām domā, ka, ja Malvīne atļautu tautai tagad ārpus kārtas pārvēlēt Saeimu, tad tikai beidzot iesāktos korupcijas apkarošana, likumu uzlabošana, dziedāšana un diešana sakārtotajā Latvijas valstī?>

Nē, tā es neuzskatu. Gribēju tikai atzīmēt - iepriekšējā valdība vismaz radīja iespaidu, ka īstenos kādus pasākumus korupcijas apkarošanā, kaut arī darīja mani piesardzīgu ar centieniem varu koncentrēt vienas amatpersonas rokās. Savukārt pašreizējā valdība pat šādu iespaidu neatstāj.

< Nevis tas, ka lokomobīles var vienlaikus balotēties visos vēlēšanu apgabalos ir tā lielā LAtvijas traģēdija bet tas, ka Tev, Vent, galīgi pietrūkst pilsonīgās pašapziņas prasīt Vēlēšanu likumu atbilstību Satversmes garam un jēgai tā, lai arī Tev būtu sava teikšana Valsts vadībā un lai Tavam deputātam būtu institucionalizēta vajadzība atsaukties uz Tavu balsi!>

Izstāsti, lūdzams, sīkāk, kā izpaudīsies mehānisms, ar kura palīdzību es varēšu īstenot savu teikšanu valsts vadībā un radīt "saviem" deputātiem (tātad tai Rīgas "lokomotīvei" un četriem "vagoniņiem") atsaukties uz manu balsi.

Tātad:

1. No Rīgas apgabala es ievēlu sev mīļāko "lokomotīvi" un četrus "vagoniņus", kas kopā ar savas partijas citos apgabalos ievēlētajiem deputātiem veido frakciju no piecām "lokomotīvēm" un 20 "vagoniņiem".
2. ???
3. ???
4. ???
5. ???

Vārdu sakot, kas man jādara tālāk, lai man būtu sava teikšana Valsts vadībā un lai maniem deputātiem būtu institucionalizēta vajadzība atsaukties uz Tavu balsi?

< Latvijas vislielākā traģēdija ir, ka Tu sēdi un nekā nedari kamēr gaidīdams uz Apjomīgo Paketi jeb demokrātijas galu!>

Vai gribi, lai es daru kaut ko vienkārši darīšanas pēc - tāpēc, ka ir demokrātiski kaut ko pieprasīt (vienalga, Vēlēšanu likuma grozījumus vai kaut ko citu)?

Vents

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/19/04 9:33

Sveiki!

Ilmārs Vientiesīgais nosēcās tā:

< Es pats savas samaitātības robežās [savu nākotni] veidoju un man nav vajadzīgs nekāds žagariņš , kas man pārliek kājas.>

Mīļais Ilmār! Kājas Tu vari katrā laikā pats pēc sava prāta pārlikt un tādā veidā savas samaitātības robežās veidot savu nākotni! Ne jau es Tev grasos to prieku atņemt.

Vents Apjomīgais:

< Jau esmu rakstījis, ka nesaskatu nekādu lielāku savu tiesu reprezentācijā, ja esmu piedalījies vienas "lokomotīves" un četru "vagoniņu" ievēlēšanā no Rīgas vēlēšanu apgabala, kurā dzīvoju, vai ja esmu piedalījies vienas "lokomotīves" un divdesmit "vagoniņu" (formāli tāpat četru) ievēlēšanā no visas Latvijas.>

Nu, neredzi, neredzi. Ko tad nu mēs!

< Vai varbūt galvenais nav pati reprezentācija, bet fakts, ka es vispār kaut ko prasu, tādējādi demonstrēdams savu pilsonisko stāju, tā Tu domāji?>

Nē. Tā es nedomāju. Ja Tu līdzīgi kā Ilmārs Vientiesīgais un Alnis Priekšnieks u.c. lūgtu Malvīnei atļauju ārpus kārtas sarīkot vēlēšanas lai dotu iespēju Repšes kungam iekārtoties par Latvijas valsts Vienīgo Glābēju un Vadoni, tad es Tevi vairs neapsaukātu par Ventu Apjomīgo bet gan par Ventu Vājprātīgo.

< Gribēju tikai atzīmēt - iepriekšējā valdība vismaz radīja iespaidu, ka īstenos kādus pasākumus korupcijas apkarošanā, kaut arī darīja mani piesardzīgu ar centieniem varu koncentrēt vienas amatpersonas rokās.>

Visu cieņu Tev, ka Tevi šādi centieni dara "piesardzīgu"!

< Savukārt pašreizējā valdība pat šādu iespaidu neatstāj.>

Es saku, paldies Dievam un nu mums ir dota atelpa un iespēja pavisam nopietni padomāt ko gribam: vai nerusofonisku krieviska stila diktatūru vai eiropiskā apgaismotībā pamatotu demokrātiju! Izvēle ir Tava - eta ņe ļiktens eta vibor!

< Izstāsti, lūdzams, sīkāk, kā izpaudīsies mehānisms, ar kura palīdzību es varēšu īstenot savu teikšanu valsts vadībā un radīt "saviem" deputātiem (tātad tai Rīgas "lokomotīvei" un četriem "vagoniņiem") atsaukties uz manu balsi.>

Tātad: 1. No Rīgas apgabala Tu ievēli sev mīļāko "lokomotīvi" un četrus "vagoniņus", kas kopā ar savas partijas citos apgabalos ievēlētajiem deputātiem veido frakciju no piecām "lokomotīvēm" un 20 "vagoniņiem".

2. Lai tādus piecus atšķirīgus konkurētspējīgus sarakstus sastādītu, partijām bija jābūt krietni plašākām un nopietnāk oreintētām pret atsevišķio apgabalu vēlētājiem nekā līdz šim. Tas nozīmē, ka vēlēšanu kampaņas pēdējās dienās atsevišķi oligarhi, paredzēdami krahu jeb nonākšanu opozīcijā, nevarēja vairs pa fikso sastādīt jaunas savas personīgās sīkpartijas lai apelētu uz tādu naīvo vēlētāju atbalsta ka piemēram, Pluntujona, kas pēdējās vēlēšanās pēdējā brīdī izšķīrās par mācītājpartiju jo viņam iepatikās Sjlesera kunga solītais zolīdums un viņam piekabinātie kristīgie mācītāji.

3. Saeimā ievēlētie deputāti, protams, paliks vairāk vai mazāk lojāli savām partijām un savām lokomotīvēm, bet Saeimā nu būs piecreiz vairāk lokomotīvju nekā līdz šim un katrai lokomotīvei un katram ierindas deputātam būs arī turpmāk jāpatur prātā tas apgabals no kura viņš/viņa tika ievēlēts pat tādā gadījumā ja viņš/viņa ieņemtu vietu ministru kabinetā. Nevis, kā līdz šim, jāaizmirst viss tas vēlēšanu marazms lai nodotos cīņām par teikšanu un izdzīvošanu simts gudro galvu slēgtajā lokā.

4. Tā kā frakcijas ir veidojušās caurmērā no piecām lokomotīvēm un 20 vagoniņiem tām būs iespēja pirmo reizi Latvijas vēsturē pretendēt uz bezkoalīcijas valdības izveidošanu.

Es jau saprotu, Vent, ka tas pēdējais ir tas vissāpīgākais punkts tiem Latvijas oligarhiem. Viņiem patīk tā koalīciju padarīšana vēl labāk nekā diktatūra. Tāpat tas bija Pirmā republikā. Ulmanis savu apvērsumu izdarīja nevis, lai glābtu Latviju no demokrātijas jezgas bet no vajadzības godīgi konkurēt. Bet ne jau ar to tika iznīdēta ne korupcija ne oligarhija! Toreiz sabiedrībā valdīja doma, ka zemesīpašniekam nevajadzētu likt pazemoties pret vienkāršu strādnieku. Kā Edvarts Virza rakstīja - tā ir sena latviešu tradīcija bez ierunām paklausīt saimniekam jeb ciltsvadonim. Bet kur šodien ir Tava lojalitāte? Acīmredzot, Tu augsti necieni savu tautu. Bet kas tas ir ko Tu cieni tās vietā?

< Vārdu sakot, kas man jādara tālāk, lai man būtu sava teikšana Valsts vadībā un lai maniem deputātiem būtu institucionalizēta vajadzība atsaukties uz Tavu balsi?>

Tev ir jāraksta labi pārdomāta vēstulīte kādai latviešu valodas avīzītei ierosinot, lai arī citi prasa savas balstiesības saskaņā ar Satversmē ierakstītajiem demokrātijas pamatprincipiem. Nevis lai Taviem deputātiem būtu institucionalizēta vajadzība atsaukties un manu balsi, bet lai Taviem deputātiem būtu institucionalizēta vajadzība atsaukties uz Tavu balsi.

Juris

 

 

 

From: uliss@ibna.org.lv
Date: 3/19/04 12:01

Esmu visu savu garo mūžu bijis bhezpartejisks un tāds arī ceru nomirt. Tomēr mīlu savu Dzimteni un tāpēc man nav vienalga kas tajā notiek. Zinu, ka mēs neesam pūlis un tāpēc zinu, ka vēlākais nākošās vēlēšanās būs labāki vagoniņi un krāšņākas lokomotīves. Pat žyagariņš nespēs kavēt lokomotīvju mazgāšanu (lai būtu tīras)

Ilmārs

 

 

 

From: RUTENS@aol.com
Date: 3/19/04 12:09

Sveiki!

Ilmār, grūti man dažreiž uzminēt, kas ir domāts ironiski. Bet pieņemu, ka tā Tu šo domāji ( ?)

Visu labu,

Elizabete

 

 

 

From: uliss@ibna.org.lv
Date: 3/19/04 12:20

Jā.

Ilmārs

 

 

 

From: gailitis@ca.inter.net
Date: 3/19/04 3:21

Vents aizdomigs.....rakstija.

<Vai no Jura vēstules pareizi sapratu, ka tikmēr, kamēr nebūs grozīts Vēlēšanu likums, Latvijā viss ies uz galu? Korupcija zels un plauks, likumi netiks ievēroti, valsts tiks izzagta un tauta ies bijā? Vai tā?>

Manuprat, tikmer Latvijas pilsoņi neapzinasies ka katram ir personigi jāatbild par savu uzvedibu un tikai liks ceribu un pakļausies uz citiem paš-lidzigiem kas ir tikuši pie varas, es tautai tiešam nedotu lielas ceribas.

Un fraze, "atbildet par savu uzvedibu" ietilpst nodarboties ta ka "tev bus milet citu ka sevi pašu" un lidzkam nespesim taisnigi sadzivot sava sabiedriba ar peronigu atbildibu, godpratibu un 'integrity', tad diemžel, nekadi likuma grozijumi nepalidzes! :o(

Tapec ari apšaubu Žagariņura stivešanos šeit, par lokomotivem un likuma maiņu, jo tas manuprat ir tikai ta udens pumpja apkrasošana bet tas to udeni nedaris dzeramu!

Vilis G. <')))>< kurš ar visu iepriekš izteikto, vel nav zaudejis ceribu Latvijai!

 

 

 

From: alnis@lis.lv
Date: 3/20/04 3:21

Vents: < Vai no Jura vēstules pareizi sapratu, ka tikmēr, kamēr nebūs grozīts Vēlēšanu likums, Latvijā viss ies uz galu? Vēlēšanu likums? Vai tas, ka deputāti var vienlaikus balotēties visos vēlēšanu apgabalos, ir vienīgā Latvijas nelaime un vienīgais traucēklis, kas mums neļauj laimē dziedāt un diet tiesiskā un sakārtotā Latvijas valstī?>

Nāv jau tāds likums vai paņēmiens, kuru ieviesjot viss, kā uz burvju nūjiņas, kļūtu skaisti, tacju sakārtot un uzlabot, to var izdarīt tikai pamazām. Tikai stingri un pareizi likumi pasargās valsti no negodīgiem vadītājiem- tās izzadzējiem, tikai likumi, kuri neļaus izvairīties no soda, kuri liks saprast, ka nav tāda iespēja, kuri maksimāli ļaus tautai nepielaist negodīgos pie tautas mantas- tā ir iespējams sakārtot valsti.

Vāimanass un kaunināsjana nekad neko nav devusi.

Alnis.

 

 

 

From: Rumpis@nodzēsšodrazu.pudele.com
Date: 3/20/04 11:49

Juris Zagarins:

< Atšķirībā no Tevis un citiem asaru raucējiem un pūtējiem, mana darīšana ir nevis ar tautu bet ar konkrētiem tautiešiem - respektīvi: Fantastisko Tautieti, Melno Pluntujoni, Aiju Balto Mahti, Arturu Roobentehvu, Hariju Bezpartejisko, Rumpi Bezpalīdzīgo, Viesturu Grūtsirdīgo, Uldi Adekvāto, Alni Priekšnieku, Ventu Apjomīgo, Profesoru Dakteru Juronkuli, Politologu Divigā, Ilmāru Vientiesīgo, A. god. Āgā, Atjautīgo Jotjot, Bezepitetes Mahri u.v.d.c.>

Bet mums, visiem šeit pārskaitītajiem, un varbūt pat kādam aizmirstajam, ir darīšana ar konkrētu tautieti, kas sevi laikam domā par Visgudrāko esam, par Nācijas Glābšanas Vienīgās Pareizās Receptes Izgudrotāju, Vienīgo Īstās Demokrātijas Pārzinātāju un vēl citādu Vis-vis-vis, bet patiesībā ir tukšs un parupjš muldētājs un kašķa cēlājs, kas pat savu sākotnēji pareizo ideju par aizliegumu deputātu kandidātiem balotēties vienlaikus vairākos apgabalos (šo ideju te Sveikā nesen ļoti īsi un populāri apskaidroja Jānis Māris Vasilevskis) ar savām ākstībām ir pārvērtis par nožēlojamu izrādi. Ar tādu anti-reklāmu gandrīz vai visu var padarīt mazpievilcīgu.

Rumpis :)

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/20/04 9:03

Bezepitetes Mahris nu gan nav ne par mata tiesu gudrāks par Tevi, Rumpi Bezpalīdzīgais! Ja tāda lieta kā pilsoniska pašcieņa un demokrātiska atbildība ir jebkad bijusi "sākotnēji pareiza" Tavā prātā, tad tai vēl arvien jābūt pareizai pat pēc tam kad tāds parupjš muldētājs un kašķa cēlājs kā es Tevi nosauc par Rumpi Bezpalīdzīgo. Tā kā - beidz pinkšķēt un uzraksti to savu vēstulīti kādai latviešu valodas avīzītei par to pašu sākotnēji pareizo lietu, ka Vēlēšanu likums jāsakārto lai tas būtu vairāk atbilstošs Satversmē ierakstītājai prasībai pēc reģionālas reprezentācijas tautas parlamentā!

Juris

 

 

 

From: rumpis@nodzēsšodrazupudele.com
Date: 3/21/04 4:39

Māris noteikti ir par mani gudrāks kaut kādos jautājumos, tāpat kā Uldis, Gundars, Vilis, Arturs, Uģis, Vents, Ausma, Harijs, Ervīns, Aija, Elizabete, Juris, un vēl daudzi citi, kurus šeit nenosaucu. Tāpat arī es droši vien esmu gudrāks par viņiem kādos citos jautājumos. Un man ir interesanti ieklausīties citu cilvēku viedokļos, tos pārdomāt, un gūt jaunas atziņas priekš sevis. Tāpēc jau pastāv Sveiks, citas vēstkopas un sarunu grupas, un arī dzīvā saskarsme ar citiem cilvēkiem. Vienīgais, ko nepieņemu, un laikam arī nepieņemšu tik drīz, ir sava viedokļa uzspiešana citiem, tā pasludināšana par vienīgo patieso. Un pats smieklīgākais ir tas, ka ar viedokļa uzspiešanu nodarbojas cilvēks, kurš deklarē, ka bezmaz vai vienīgais zinot, ko nozīmē demokrātija ;-) Nu, ja tāda ir tā demokrātija dzīvē, tad nesaskatu tajā nekādas atšķirības no diktatūras, un tāda man nav vajadzīga ;-)

Un atgriežoties pie latviešu avīzītēm. Kāpēc gan Tu pats vēl neesi uzrakstījis lielu un labi, loģiski argumentētu rakstu kādai no lielajām latviešu avīzēm? ;-) Jebšu darbojas princips - Klausies uz maniem vārdiem, neskaties uz maniem darbiem? Jeb - Ar muti Rīgā, ar darbiem aizkrāsnē? ;-))

Rumpis :)

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/21/04 8:03

Sveiki!

Bezpalīdzīgais Rumpis:

< Un pats smieklīgākais ir tas, ka ar viedokļa uzspiešanu nodarbojas cilvēks, kurš deklarē, ka bezmaz vai vienīgais zinot, ko nozīmē demokrātija ;-)>

Tā nu viņš ir, Mīļais Bezpalīdīgais: es zinu gan kas ir demokrātiju, a Tev nav ne jēgas. Nu nemēģini Tu man iestāstīt, ka demokrātija nozīmē obligātu cieņas izrādīšanu pret bezpalīdzīgu idiotiju. Un izbeidz lūdzu pinkšķēt, ka Tev te kaut kas tiek uzspiests. Tu katrā laikā esi brīvs man uzlikt filtru bez jebkādām ļaunām konsekvencēm.

< Nu, ja tāda ir tā demokrātija dzīvē, tad nesaskatu tajā nekādas atšķirības no diktatūras, un tāda man nav vajadzīga ;-)>

Miļais Bezpalīdzīgais! Tātad Tu laikam esi par jauniņu, lai zinātu arīdzan kas ir diktatūra, ja?

< Un atgriežoties pie latviešu avīzītēm. Kāpēc gan Tu pats vēl neesi uzrakstījis lielu un labi, loģiski argumentētu rakstu kādai no lielajām latviešu avīzēm? ;-)>

Esmu, esmu! Jo lielāka un labāka un loģiskāka, jo ātrāk mana doma Tev pa vienu caurumu iekšā un pa otru atkal ārā! Kā jau Tev pateicu, mana darīšana šobrīd nav ar latviešu tautu bet ar Tevi un Taviem domu brāļiem un māsām Sveikā.

Juris

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 3/21/04 8:26

Juris wrote: < Tu katrā laikā esi brīvs man uzlikt filtru bez jebkādām ļaunām konsekvencēm.>

Filtru Zjagariņam? To nu gan nē, tad jau te vispār vairs nebūs par ko uzjautrināties...

< Miļais Bezpalīdzīgais! Tātad Tu laikam esi par jauniņu, lai zinātu arīdzan kas ir diktatūra, ja?>

Āā, Zjagariņš ir ne tikai vienīgais speciālists demokrātijā, bet arī diktatūrās.

< Jo lielāka un labāka un loģiskāka, jo ātrāk mana doma Tev pa vienu caurumu iekšā un pa otru atkal ārā!>

Kā jau Rumpis Tev teica, mēs te vairs reti kurš izmantojam avīzes.

< Kā jau Tev pateicu, mana darīšana šobrīd nav ar latviešu tautu bet ar Tevi un Taviem domu brāļiem un māsām Sveikā.>

Tas priecē. Pirmkārt, tauta ir paglābta, otrkārt, mums arī vieglāk ap sirdi, zinot, ka kaut kur pasaulē ir kāds, kurš dienām un naktīm par mums domā.

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis, Sveikotāju domu brālis

 

 

 

From: rumpis@nodzēsšodrazupudele.com
Date: 3/21/04 9:09

Juris Zagarins raksta:

< Tā nu viņš ir, Mīļais Bezpalīdīgais: es zinu gan kas ir demokrātiju, a Tev nav ne jēgas.>

Rodas iespaids, ka mēs runājam par dažādām demokrātijām, un par Tavējo tiešām varētu zināt tikai Tu ;-))

Vēl jau mani Tu līdz asarām neesi novedis, bet pieļauju ka skarba aizkustinājuma asara varētu noritēt pār manu raupjo vaigu tad, kad Tu pāriesi no tukša bla-bla-bla uz darbiem un uzrakstīsi fundamentālu darbu kādai lielajai latviešu avīzei vai žurnālam ;-)

Un filtru uz Tevi nelikšu, citādi ar ko gan man strīdēties? ;-))

< Miļais Bezpalīdzīgais! Tātad Tu laikam esi par jauniņu, lai zinātu arīdzan kas ir diktatūra, ja?>

Jaunāks par Tevi esmu gan, bet pietiekami vecs, lai būtu paspējis izbaudīt padomju gadu pieredzi uz savas ādas, par kuru Tev varbūt ir tikai kāda nojausma no nostāstiem vai aprakstiem ;-)

< Jo lielāka un labāka un loģiskāka, jo ātrāk mana doma Tev pa vienu caurumu iekšā un pa otru atkal ārā! Kā jau Tev pateicu, mana darīšana šobrīd nav ar latviešu tautu bet ar Tevi un Taviem domu brāļiem un māsām Sveikā.>

Nesteidzies ar secinājumiem, bet uzraksti! Kaulēšanās te ir nevietā! ;-))

Rumpis :)

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/21/04 10:09

Sveiki!

Bezpalīdzīgais Rumpis:

< Jaunāks par Tevi esmu gan, bet pietiekami vecs, lai būtu paspējis izbaudīt padomju gadu pieredzi uz savas ādas, par kuru Tev varbūt ir tikai kāda nojausma no nostāstiem vai aprakstiem ;-)>

Par Tavu ādu un tās baudām man tiešām vairāk nekā nav zināma kā nojautas no nostāstiem vai aprakstiem. Tik daudz es nupat uzzināju, ka tava vaiga āda ir raupja un bez īpaši skarba aizkustinājuma asaras to neskalo.

< Nesteidzies ar secinājumiem, bet uzraksti! Kaulēšanās te ir nevietā! ;-))>

Mīļais Bezpalīdzīgais! Pats labi zini, ka es nemaz neesmu steidzies ar secinājumiem bet gan gadiem ilgi esmu argumentējis šo lietu ne vienā vien latviešu valodas medijā un ne tikai elektroniskajā. Arī angļu valodā esmu rakstījis latviešu izcelsmes anglofoniem. Pat vienā rusofonu medijā esmu rakstījis. A Tev - Tev vispār vēl nav pielecis par ko te ir tā runa!

Juris

 

 

 

From: rumpis@nodzēsšodrazupudele.com
Date: 3/21/04 10:49

Vai varētu norādīt kādu saiti vai konkrētu latviešu avīzes nosaukumu un nr, kur esi to publicējis? Es te pagooglēju, bet viss atrastais bija tikai Tavā mājaslapā.

Rumpis :)

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/21/04 12:17

Ja nu Tev par katru cenu jāzina, tad manas mājas lapas jaunumus (to skaitā arī, nereti, Tavus domu graudus) es esmu gadiem ilgi ik nedēļas publicējis arī drukātā formā tautiešiem, kas no manis tos abonē. Esmu "savu" domu publicējis arī periodikā, kas ir pārāk vecmodīga lai savu saturu publicētu elektroniskā veidā google arhīvā un kuru nosaukums Tev, ierobežotam iekšlatvietim, itin neko neizsaka, lai gan žurnāls "Jaunā Gaita" kuras līdzredaktors es esmu, ir pasūtams arī Iekšlatvijā rezidējošiem tautiešiem. Es ticu demokrātijas pamatprincīpam, ka sabiedriskai domai vajadzētu varēt iztikt bez oligarhu izmaksātas reklāmas, tāpat kā es ticu, ka mīlestībā vajadzētu varēt iztikt bez prostitūcijas. Esmu pat šlipsi piesējis un krāsu deķeli galvā uzlicis stāvējis Bostonas korporāciju kopas buršu saimes priekšā un "savu" ideju par pilsonisko pašatblidību un demokrātijas pamatlikumu attiecībā uz reģionālo reprezentāciju tautas parlamentā bezbailīgi un bez rupjībām un apvainojumiem klārējis, pēcāk arī izdalījis klātesošajiem šīs "savas" domas drukātu konspektu, to pašu, kas atrodams mājas lapas "Rītdienai" arhīva antikvariātā un kuru parakstījis cienījamais un gan Ārlatvijā gan Iekšlatvijā pazīstamais politologs Jānis Peniķis. Tev par prieku varu vēstīt, ka Bostonas buršiem visiem šī "mana" doma iegāja pa vienu caurumu iekšā un pa otru tūlīt atkal ārā.

BEt Tu taču negribēji mēģināt man iestāstīt , ka Tu personīgi neesi spējīgs saprast un pieņemt nevienu domu, kas nav atrodama "Dienas" vai "NRA" vai "Latvijas Avīzes" slejās? (Saproties, mana doma ir pa šiem gadiem evolucionizējusies uz to, ka Latvija turpinās iet taisnā ceļā uz elli ja pats Bezpalīdzīgais Rumpis neuzrakstīs pats savu vēstulīti kādai latviešu avīzītei par Vēlēšanu likuma sakārtošanu atbilstoši Latvijas demokrātiskās republikas Satversmes garam un jēgai. Nevis, ka man būtu jāuzraksta vēl viena vēstulīte bet šoreiz tieši Tev tā būtu jāuzraksta!)

Juris

 

 

 

From: Rumpis@nodzēsšodrazu.pudele.com
Date: 3/21/04 1:39

Ar interesi izlasīju visu vēstulīti :-) Paldies par pūliņiem bezcerīgi atpalikušā tautieša apgaismošanā ;-)))

Bet...

Ne uz mirkli neapšaubu, ka Tevis līdzrediģētais žurnāls "Jaunā Gaita" spēlē nozīmīgu lomu ārlatviešu informēšanā, bet, lai arī tas Latvijā ir brīvi pasūtāms, droši vien tirāžas dati, kā arī abonēšanas dati Latvijā, kas Tev noteikti ir labāk zināmi nekā daudziem no mums, neliecina par žurnāla plašu izplatību. Arī Tavas aktivitātes Bostonas korporāciju saietā ir uzslavas vērtas, bet tās maz ko izsaka Latvijas sabiedriskās domas veidošanā. Ar pieminēto Jāni Peniķi man ir iznācis tikties, Elizabete tam ir lieciniece, bet neredzu tam tieša sakara ar apspriežamo jautājumu ;-)

Ar apspriežamo jautājumu sakarā redzu kaut ko citu. Tāpat kā Latvija nav pasaules centrs, un mums ir jāsamierinās ar šo skumjo domu, ka mēs esam tikai tik nozīmīgi, cik liels ir mūsu potenciāls un varēšana, tāpat arī Latvija nav Zagariņcentriska, un ka visas lietas netiek izlemtas ne Sveikā, ne "Jaunajā Gaitā", ne "Rītdienā", par ko lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju savā gara tumsībā nav pat dzirdējuši ;-) No tā izriet atkal loģisks (vismaz manuprāt) secinājums - ja mēs vēlamies, lai mūs kāds izdzird, ir jārunā plašāk, kaut vai tajā pašā piesauktajā NRA, "Dienā", "Latvijas Avīzē", vai Latvijas Televīzijā vai vēl kādā saziņas līdzeklī ar plašu auditoriju. Es jau arī varētu publicēt vislabākās idejas, piemēram, kādas skolas sienas avīzē vai pat dārzkopju žurnālā "Dārzs un Drava" un pēc tam pukoties par atpalikušajiem tautiešiem, kas tās nenovērtē un pat nepamana ;-) Ja mēs vēlamies noķert zivtiņu, mums taču ir jāiet uz to vietu, kur zivtiņas dzīvo, nevis jāsēž pie tukšas pelķes un jālamājas, vai ne? Jeb šī doma apgaismotajiem prātiem nav saprotama vai pieņemama? ;-)))

Bet doma, ka būtu jāraksta man, šķiet dīvaina un nekonsekventa. Ilgstošas Tavas daiļrades lasīšanas rezultātā pamazām jau esmu gandrīz vai samierinājies ar savu bezpalīdzību, un arī ar to, ka vienīgais, kas saprot, kas tāda demokrātija ir, ir tāds Juris Zagariņš, un ja es sākšu cēlo ideju aprakstīt un sludināt, tad izdarīšu savas neizpratnes līmenī un rezultātā tikai profanēšu labu ideju, bet tā kā izjūtu zināmu atbildību par saviem darbiem, tad piesargos to darīt.

Tā ka nāksies Tev darīt to pašam ;-)

Rumpis :)

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/21/04 4:47

Sveiki!

Bezpalīdzīgais Rumpis man aizrādīja tādu lietu:

< Latvija nav Zagariņcentriska...>

Es zinu, un tāpēc es Tev saku, ka tieši Tev ir jāraksta vēstulīte kādai Tev personīgi pieņamamai redakcijai par to, ka Latvias Vēlēšanu likums būtu jāizlabo, lai tas būtu ciešāk Latvijas demokrātiskās republikas Satversmes garam un jēgai. Ja bail piesieties pie liela zvana, raksti vien droši Dārzam un Dravai!

< Ja mēs vēlamies noķert zivtiņu, mums taču ir jāiet uz to vietu, kur zivtiņas dzīvo, nevis jāsēž pie tukšas pelķes un jālamājas, vai ne?>

Es Tev pilnībā piekrītu, un Tev vēl būs ilgi jāpiepūlas pirms Tu mani būsi neatgriezeniski pārliecinājis, ka Tu esi tukša peļķe jeb Neatgriezeniski Bezpalīdzīgs Rumpis .

< . . . ja es sākšu cēlo ideju aprakstīt un sludināt, tad izdarīšu savas neizpratnes līmenī un rezultātā tikai profanēšu labu ideju...>

Nē. Labu ideju nav iespējams profanēt to aizstāvot. Vienīgi tukšu peļķi jeb Bezpalīdzīgu Rumpi ir iespējams profanēt to aizstāvot.

Juris

 

 

 

From: Rumpis@nodzēsšodrazu.pudele.com
Date: 3/21/04 5:39

< Tev vēl būs ilgi jāpiepūlas pirms Tu mani būsi neatgriezeniski pārliecinājis, ka Tu esi tukša peļķe jeb Neatgriezeniski Bezpalīdzīgs Rumpis.>

Nezinu, bet mani Tu par to esi jau sen pārliecinājis ;-)

< Labu ideju nav iespējams profanēt to aizstāvot. Vienīgi tukšu peļķi jeb Bezpalīdzīgu Rumpi ir iespējams profanēt to aizstāvot.>

Ir, ir iespējams! Sveikā Tu to esi jau izdarījis! ;-)

Rumpis :)

 

 

 

From: pistole@ebtech.net
Date: 3/21/04 5:48

Kakim Zem Ates vel joprojam gudri naud.

Nu pastasti man, kura Satversmes panta ir paredzets, ka Latvijas teritorija ir sadalama tikai piecos velesanu apgabalos bet ne divdesmit piecos, ar puslidz vienadu tiesigo balsotaju skaitu un cetriem apgabala dzivojosiem deputatiem no katra, lai Saeima butu vieteja reprezentacija?

Zigis.

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/21/04 5:49

Sveiki!

Es Bezpalīdzīgajam Rumpim pateicu tā:

<< Vienīgi tukšu peļķi jeb Bezpalīdzīgu Rumpi ir iespējams profanēt to aizstāvot.>>

Un nu Bezpalīdzīgais Rumpis iegārdzās tā:

< Ir, ir iespējams! Sveikā Tu to esi jau izdarījis! ;-)>

Hmzs. Te laikam būs noticis kaut kāds pārpratums???

Sveiks, Zigi!

Satversmē nav rakstīts cik apgabalos Latvija sadalāma. Tas ir rakstīts Vēlēšanu likumā. Nav nozīmes ķerties klāt Vēlēšanu likumam lai mainītu vēlēšanu apgabalu skaitu. Latvija ir pietiekoši maza, ka ar tās vēsturiskajiem pieciem vēlēšanu apgabaliem pilnīgi pietiek. Svarīgāk ir ķerties klāt Vēlēšanu likumam ar nolūku saglabāt kaut kādu jēgu šo atsevisķo vēlēšanu apgabalu pastāvēšanai vispār.

Kaķim Zem Astes

 

 

 

From: pistole@ebtech.net
Date: 3/21/04 6:29

Nezinu pantu kurā ir teikts kas drīkst reprezentēt apgabalu, vienīgi ka apgabalu reprezentē proporcionāls balsotāju un deputātu skaits. Vēsturiskie apgabali tika norobežoti kad Rīgā bija tikai apmēram 300,000 iedzīvotāji. Kā var aģitēt par to kas Satversmē nav paredzēts un balstīties uz to, bez vispirms tās grozīšanas?

Zigis.

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/21/04 7:37

Zigis: < Kā var aģitēt par to kas Satversmē nav paredzēts un balstīties uz to, bez vispirms tās grozīšanas?>

Satversme ir pamatlikums, un balstoties uz to mūsu pienākums ir saprast Vēlēšanu likuma garu un jēgu. Neviens te vēl līdz šim nav aģitējis ne par ne pret to, lai Latvija arī nāktonē būtu sadalīta Rīgā, Vidzemē, Kurzemē, Latgalē un Zemgalē. Tā tas varētu palikt arī bez īpašas aģitēšanas. Bet Satversmes prasība pēc atsevišķiem vēlēšanu apgabaliem ir jāsaprot pēc būtības, un tādas prasības gars un jēga ir jāaizstāv pret robu Vēlēšanu likumā, kas atļauj t.s. "partijām" šīs prasības garu un jēgu mudžināt, trivializēt un apiet ar t.s."lokomotīvju" mehānismu.

Juris

 

 

 

From: zagjis@hotmail.com
Date: 3/21/04 9:19

V.B.Gailitis: < Manuprat, tikmer Latvijas pilsoņi neapzinasies ka katram ir personigi jātbild par savu uzvedibu un tikai liks ceribu un pakļausies uz citiem paš-lidzigiem kas ir tikuši pie varas, es tautai tiešam nedotu lielas ceribas.>

Skan jau labi, bet drīzāk piekristu nesen lasītajai ASV federālā tiesneša Ričarda Poznera demokrātijas definīcijai, ka demokrātija ir tad, kad lielākā daļa pilsoņu, kurus politika interesē maz vai nemaz, nodod savas tiesības pārvaldīt valsti maziņai pilsoņu daļai, kuriem politika ir bizness, vai kuru bizness ir politika. Jebkurā valstī ir ļoti maza daļa cilvēku, kuru bizness ir politika. Pārējo interese aprobežojas ar vēlēšanām un papļāpāšanu par politiku. Nu, varbūt reizēm ar sahutušu papļāpāšanu... :-)

Reiz diskutēju par līdzīgiem jautājumiem ar kādu ārvalstu tautieti ASV, kura prasīja, vai tad nu jūs tur tiešām nevarat to Latviju sakārtot. Kad, savukārt, nonācām pie ASV nebūšanu apspriešanas, tad atbilde bija, ko tad nu šeit - šeit jau mēs neko nevaram ietekmēt. Bet jūs tur Latvijā? Latvija taču maziņa! Vai tad jūs tiešām nevarat...?

:-)

Signis

 

 

 

From: pistole@ebtech.net
Date: 3/21/04 9:40

Juri, Tu gribi saprast Latvijas velesanu likuma garu un jegu. Originala teksta autori ir jau sen aizsaule. Iespejams ka ir laiks Latvijas Satversmes septito punktu skaidribas labad parrakstit, lai atbilstu sodienas realitatei. Par jusu (ASV) satversmes ( Constitution) iztulkojumu pantiem ( garu un jegu) biezi debate Augstaka Tiesa, kaut gan vel sodien dazu to papildinajumu ierosinataji un rakstitaji ir dzivi un lidz ar to varetu viniem tiesi paprasit, ka bija domats. Tas tomer ta nenotiek. Nekas nav muzigs ari ASV satversme, ka politiska vara mainas, ta esosos likumus megina parrakstit lai atbilstu patreizejai politiskai domasanai. Ka ir ar to pasu jusu Roe vs. Wade, aborta likumu?

Zigis.

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/21/04 10:24

Sveiki!

Zigi, nekas nav mūžīgs, punkts. Bet Satversme ir pamatlikums uz kuru tauta var atsaukties, lai pasargātu demokrātiju no tiem, kuriem atmaksātos darīt tai galu. Nemaz nav jāpārraksta Satversme, lai padarītu saprotamāku tās garu un jēgu. Satvermes garu un jēgu mums katram jāmēģina saprast ar Dieva doto veselo saprātu. Un nestāsti Tu man, lūdzu, ka Tavs veselais saprāts Tev liecina, ka diktatūra ir Latvijas tautai labāk piemērota nekā demokrātija!

Signis:

< Reiz diskutēju par līdzīgiem jautājumiem ar kādu ārvalstu tautieti ASV, kura prasīja, vai tad nu jūs tur tiešām nevarat to Latviju sakārtot. Kad, savukārt, nonācām pie ASV nebūšanu apspriešanas, tad atbilde bija, ko tad nu šeit - šeit jau mēs neko nevaram ietekmēt. Bet jūs tur Latvijā? Latvija taču maziņa! Vai tad jūs tiešām nevarat...? :-) >

BAltie Tehvi un Baltās Mahtes atrodamas arī amerikāņu tautā. Amerikā tomēr labāk darbojas demokrātija nekā Latvijā! Katrā demokrātija tas ir tā, kā Tevis citētais Ričards Pozners saka - lielais tautas vairākums aiz tīras vienaldzības nodod savas pilnvaras mazai profesionālo polītiķu kliķei un tiem, kam interesē polītiskās spēles personīgās attiecības ar līdztautiešiem. To pašu ļoti labi saprata pats demokrātijas filozofs Deivids Hjūms jau 18. gadismenī, kā es šeit vairakas reizes esmu teicis, citēdams viņa vārdus par sabiedriskās domas varu (public opinion). Taču Amerikā nav tādas bezdibeņa aizas starp tautas deputātiem un pašu tautu kā Latvijā. Tas tāpēc, ka Amerikā, atšķirībā no Latvijas, katram tautas deputātam jāatbild šauram vēlētāju lokam, nevis visai tautai. Jā - te vienreiz Profesors Dakters Juronkulis nosmējās, ka normālam, tipiskam amerikānim esot galīgi vienaldzīgi kas ir viņa deputāts. Jā, bet normāls amerikānis uzzinātu sava deputāta vārdu ļoti ātri, ja viņam rastos dzīvē problēmas attiecībā pret valdību! Līdz tam laikam darbojas uzticība profesionālo polītiķu kliķei un tiem, kas kopj un izmanto savas personīgās attiecības ar saviem deputātiem arī ikdienā.

Un vēl viena lieta: Tavai paziņai ASV tautietei IR taisnība, ka demokrātija labāk darbojas mazās vienībās nekā lielās. To jau mums latviešiem sen vajadzēja saprast, ka tieši tāpēc mums tik dikti vajadzēja to savu nacionālo autonomiju un suverenitāti. Nevis tikai tāpēc, ka mums vajadzēja savējo bantustānisko nerusofonisko diktatoriņu pēc tā paša vecā labā rusofonu tautas parauga.

Juris

 

 

 

From: pistole@ebtech.net
Date: 3/22/04 11:59

Juri,

Satversme ir laba tikai kamēr tā skaidri pasaka kam kā ir jābūt. Neatstājot katram politiķim iespēju to iztulkot pēc savas vajadības. Gluži tāpat kā Bībele, kuru katra sekte iztulko pēc savas vajadzības.

Ko Satversmes septītais pants īsti saka ? " Sadalot Latviju atsevišķos vēlēšanu apgabalos, Saeimas deputātu skaits, kurš ievēlējams katrā vēlēšanu apgabalā, noteicams proporcionāli katra apgabala vēlētāju skaitam."

Es nevienu vārdu neredzu par Tavu "jājamo zirdziņu", ka deputāts drīkst kandidēt tikai vienā rajonā, nedz arī izvēlēties kuru apgabalu reprezentēt, ja saņem vairākuma balsis kandidējot vairākos apgabalos. Protams ka nav loģiski pieļaut kandidēt vairākos rajonos, tomēr Satversme to nenoliedz un kamēr tas nebūs tā rakstīts, Tevis izteikto garu un jēgu neviens Latvijas politiķis neievēros, velti par to spriest Sveikā.

Ir visādas diktatūras, es Kanādas parlamentāro sistēmu uzskatu par "Benevolent Dictatoršip" kurā valdošās partijas vadonis darbojās kā diktators, daudz nerēķinoties pat ar savas partijas pārējo ieskatiem. Vēsture rāda ka vairāku partiju koalīciju valdības ( Itālija, Izraela) nav ilgi stabīlas. Katram no mums ir savi uzskati un lai tā paliek, tomēr pēc mana uzskata uz noteiktu laiku tautas ievēlēts diktators ir Latvijai labāks nekā patreizējā sistēma ar nezcik partiju koalīciju kurā "Scratch my back and I will scratch yours" neviens nav tautai tieši atbildīgs par neko un valdību var gāzt katrā brīdī.

Zigis.

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/22/04 12:48

Zigi!

Satversme ir jāsaprot visas Eiropas demokrātiju kontekstā, jo Latvijas Satversme nav no neviena īkšķa izzīsta, tā ir visas Eiropas Apgaismības mantojums, ko Latvijas Satversmes Sapulces dalībnieki adoptēja ļoti vienkāršā lakoniskā valodā. Tas ir labi un tam tā jābut, ka Satversmes Sapulces dalībnieki nemēģināja, kā to mēģināja darīt Dr. Jurijs Bojārs pirms pāris gaidiem, daudz skaidrāk un plašāk un sīkāk izteikties Satversmē. JA septītais pants vispār runā par atsevišķiem vēlēšanu apgabaliem, tad citādi to nevajadzētu mēģināt saprast kā - atsevišķiem apgabaliem IR sava jēga. Ja nesaproti, tad nav loģiski prasīt Satversmes pārrakstīšanu! Ja Satversmē nav paskaidrota šī jēga, tad Tev pašam jāskatās vecāku demokrātiju vēsturē un praksē pēc tās jēgas, nevis jāprasa lai kāds Latvijas polītiķis Tev par prieku pierakstītu to jēgu un ja ne, tad iedomāties, ka tā ir Satversmes vaina, vai samaitātās tautas vaina, vai suns viņu zina kā cita vaina, ka Latvijas polītikā valda tāds bardaks ka riebj. TAs nav man nekāds "jājamais zirdziņš" ar ko es te uzstājos. Tā ir ļoti nopietna lieta, un es esmu, goda vārds, šokēts, ka tik maz ir to latviešu gai Ieksslatvijā gan Ārlatvijā kas pat nopietni pacenšās saprast kas tur LAtvijas valdībā vispār notiek, tā vietā prasīdami no manis vai no kāda cita vēl gudrāka par mani lai viņš to visu viņiem pa punktiņiem izskaidrotu kas ir demokrātija un priekšā uzrakstītu un piesūtītu Dienai un NRA un LAtvijas prezidentei un Satversmes Tiesai un tad vēl beigu beigās lai es mīļā miera dēļ arī izbeigtu jel reiz nabaga sveikotājus par Baltiem Tehviem un Mahtēm apsaukāt!

Vai Tu man nopietni gribi iestāstīt, ka tāda sistēma kas valda Latvijā, kur nevienam vēlētājam nav absolūti nekādas iespējas aprēķināt savas balss svaru un konsekvences, ir pietiekoši laba tikai tāpēc, ka Satversmē nav paskaīdrots kāda vella pēc vispār vajadzēja tos atsevišķos vēlēšanu apgabalus?

KAtrā demokrātijā ir vietas vadonībai. Vadonība ir cilvēku raksturīpašība un to nevar iznīdēt jeb ignorēt un bez tās iztikt nevar. Diktatūra ir vadonība bez demokrātiskām bremzēm. Teikt, ka Kanada ir dikatatūra ir aplami. Ulmanis bija diktators bet nav jau jātaisa nekāds šmucīgs apvērsums lai dabūtu diktatūru! Diktatūru var panākt arī vienkārši Zigim un Bezpalīdzīgajam Rumpim u.c. paraustot plecus un nopūšot, "Ko tad nu mēs!"

Protams, tā kārtība kas tagad valda Latvijā valdīja arī Pirmajā Republikā, pirms Otrā Pasaules kara. Arī toreiz varbūt tikai retais, kā Gundars Ķeniņš Kings šeit nesen aizrādīja, interesējās un veidoja sabiedriosko domu par demokrātijas pamatnostādnēm kā tādām. Es saku, ka tā nav neviena cita kā Tava un Bezpalīdzīgā Rumpja utt atbildība par tādām lietām domāt unrunāt un pašam savu mazumiņu darīt, un bez tādas atbildības uzņemšanās demokrātija nevar ilgi pastāvēt. Profesionālajiem politiķiem jau ir ērtāk nešmurgāties ar to tautu, un pie katras izdevības katrs kārtigs profesionālais polītiķis Tev pateiks, "es zinu labāk nekā Tu, tici man!" TEv būtu viņam jāsaka, "Pierādi! un ja nevari, tad neviena lokomotīve tevi vairs neglābs".

Juris

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 3/22/04 1:46

Juri, noteikti jāpiemin, ka agrāk Latvijā trūka īstas Satversmes Tiesas, un

tā Satversmi varēja faktiski ierobežot ar dažādiem likumiem un noteikumiem. Ir vēlams Satversmi rakstīt vienkārši; tajā pašā laikā ir nepieciešams iestādījums, kas dotos apstākļos var autoritatīvi paskaidrot Satversmē teikto un ieteikt nepieciešamos labojumus.

Visu labāko arī tad, ja nezinam, ko likums prasa vēl pirms tiesas sprieduma.

Gundars

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/22/04 3:13

Es uzskatu, ka Vēlēšanu likuma neatbilstība Satversmei ir pierādāma vienīgi ar Ziga un Bezpalīdzīgā Rumpja u.c. protestu un, galu galā, tautas referendumu, nevis ar tiesas lēmumu, jo Vēlēšanu likuma panti kas pieļauj Saeimas deputātu kandidēšanu vairākos vēlēšanu apgabalos vienlaicīgi ir tik pat veci kā pati Latvija (ja atskait ulmaņlaikus un padomjlaikus), tātad precedents ir iesakņojies. Protams, būtu jauki, ja Satversmes tiesas vīri un sievas būtu pietiekoši apgaismoti, lai šo likumu pa lēto tautas labā izlabotu, bet tomēr - bez tautas gribas apliecinājuma no paša Ziga un Bezpalīdzīgā Rumpja u.c. es tādu varbūtību nesaskatu kā reālu.

Juris

Kas jauns Latvijā?