Re: Sāls

From: uldis@parks.lv
Date: 3/21/04 3:50

Kā šodien pats pārliecinājos, stāsti par sāls izpirkšanu Latvijā, sakarā ar stāšaos ES, ir apstiprinājušies- man un mātei arī beidzās sāls, tad nu es šodien mēģināju nopirkt... nav veikalos.

Ir tikai visāda smalka jod un tml. sāls par latu 100 gramu paciņā.

Var padomāt, ka ES nelieto sāli, $%^&, ..., būtu labāk benzīnu krājuši, tur vismaz skaidri zināms, ka cena celsies.

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis, mēģina apzināt vietas, kur varētu novietot 15 tonnas cukura un 90 000 000 sērkociņkārbiņu, kuras rīt plāno iepirkt "nebaltai dienai" <ggg>

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 3/21/04 7:07

Gluži tik vienkarši ar to sali laikam nav... ES parsvara lieto sali ar obligatu joda piejaukumu. Tada sals ir ne tikai dargaka, bet - tas šoreiz ir pats svarigakais - neesot deriga mājas konservēšanai, atskaitot dažus loti specifiskus darzeņu konservus. Vairuma Latvija iecienito majas konservu gatavošanai jodeta sals nederot. Piemeram, gurķu konservi ar tadu sali iznakot rūgti. Pats neesmu meginajis, tadel tikai atkartoju no paziņām dzirdeto. Konserviem vislabak derot vienkāršā rupjā maluma sāls bez citiem piemaisijumiem, bet tas importu jau pavisam driz taisoties stipri samazinat. Ka jau pats redzeji, jodeto sali neizperk, to Tu vari brīvi dabūt :)

Harijs

 

 

From: zagjis@hotmail.com
Date: 3/21/04 9:59

Varēs importēt sāli no Taizemes. Šeit rupjo sāli var pirkt maisiem pa tiešo no sāls laukiem :-)

Skābēšanai piemērotu kāpostu gan nav :-(

Signis

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 3/22/04 12:45

Pagaidam rupjo sāli Latvija ieved laikam no Baltkrievijas, vismaz tādu mani paziņas pērk konservešanas vajadzibam. Varetu to mierigi turpinat darit, sāls tur netrūkst. Tas ir, ja neuzliktu parak mazas ieveduma kvotas, par ko isteniba ari ir viss satraukums un ažiotaža ar sals pirkšanu. Var vel gadities, ka piedzivosim sāls kontrabandu ka viduslaikos...

< Skābēšanai piemērotu kāpostu gan nav :-(>

Droši vien ari pieprasijums pec skabetiem kapostiem nav parak liels? :)

Harijs

 

 

From: liepag@idirect.com
Date: 3/22/04 3:49

Sveiki!

Harija teiktais saskan ar manu pieredzi. Citur pasaule ari cilveki skabe gurkus un Kanada veikala pardod 2 kg pakojuma COARSE SALT PURE NO ADDED INGREDIENTS IDEAL FOR PICKLING. Uz galda un parasti pie ediena lieto sali ar joda piejaukumu. Dabigu produktu milotaji, gardezi ari perk juras sali, kas nak no Sicilijas un ir iztvaicets un Vidusjuras udens. Uz pacinas par joda sastavu juras salij nekas nav rakstits. Man palicis prata, ka juras sals dabigi satur jodu.

Anita

 

 

From: zagjis@hotmail.com
Date: 3/22/04 8:49

Harijs: < Droši vien ari pieprasijums pec skabetiem kapostiem nav parak liels? :)>

Kā to ņem... Ja ņem vērā, ka Bangkokā dzīvo droši vien kadi simt tūkstoši ārzemnieki, nemaz neskaitot tūristus, tad pieprasījums varētu būt pietiekams. Lielveikalos gan var nopirkt jau gatavus skābētus burciņās, bet tas tomēr nav tas pats, kas Matīsa tirgū nopērkamie vai pašu skābētie :-(

Signis

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 3/23/04 6:38

Vai ta Bangkokā nevar nopirkt slaveno korējiešu kimči kuŗā korējiešu kāposti ir pamatsastāvdaļa? Mums te mazā Blūmingtonā ir daudz ārzemnieku studenti & ēdienus var nopirkt no visas pasaules. Starp ārzemju ēdnīcām mums ir divas korējiešu.

Kimči: sagriež labi mazgātus korējiešu kāpostus & korējiešu redīsus, uzber sāli. Piemaisa samaltu sarkano piparu, ķiploku, vīgriezi (minari, dropwort), sinepju lapas (gat) & īpašas jūŗas zāles. Ūdenī novāra saraudzētas zivis, atdzisina. Pievieno pie kāpostu & redīsu maisījumu. Raudzē māla podā.

Uzskatīts kā veselības ēdiens. (Diemžēl te veikalu šķirnēm piegrūž monosodium glutamate kas vismaz dažiem ir ar veselības traucējumu.)

aija

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 3/23/04 12:23

Aija, kas ir saraudzētas zivis?

Ausma

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 3/23/04 12:31

Ausma,

Cik atceros no manam avanturam Korejas kara laika, Aija par Kimci raksta zinigi un pareizi. Es nepievienojos tiem, kas uzskata kimci par sapudetu edienu.

Visu labako ar kapostiem,

Gundars

 

 

From: pistole@ebtech.net
Date: 3/23/04 1:25

Sveika Ausma!

Es arī pabrīnējos kas tās par Aijas zivīm. Es zinu : svaigas, žāvētas, sālītas, marinētas (kā siļķes rolmopsis) ceptas un vārītas bet saraudzētas gan nē.

Zigis.

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 3/23/04 2:25

Tas ir tas ko pa angliski sauc fermented fish, pa zviedriski surstromming. Varbūt tomēr pūdētas zivis?

Juris

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 3/23/04 3:01

Ausma: < Aija, kas ir saraudzētas zivis?>

Biezs šķidrums vai šķidrs biezenis ko lieto dienvidaustrumu Āzijā raudzējot, vai kā Juris saka pūdējot zivis, parasti mazās kā sardīnes, anšovi vai pārpalikumi kad liela zveja, kopā ar sāli. Zivis burbuļo, rūgst & smird bet ir pamatgaršviela, īpaši rīsu ēdieniem. Korējieši tur raudzējamos podus lauku mājās & lieto nevis sāli bet šo raudzēto garšvielu.

Arī senā Romā lietoja raudzētas anšoves kā garšvielu. Raugšanas/pūdēšanas tečnikas protams visā pasaulē izplatijās kā veidu saglabāt pārpalikušo ēdienu tam laikam kad ēdiens knaps.

Šajā saitē ir recepte kā var iztaisīt līdzīgu raudzētās zivs garšvielu vārot kopā ar ķiplokiem, sīpoliem, sāli uc.

http://www.slowfood.com/img_sito/riviste/slow/EN/22/odore.html

ja vairāk interesē raudzēšanas/pūdēšanas ķīmija - 147 dažādi ziņojumi:

http://www.surstromming.se/rnd-147reports.htm

Ja painteresējās par īsti senām ziemeļnieku receptēm, dažas šajiem laikiem šķebinās garšu, piem. man lietuviešu folklorists stāstīja, ka kautkāds autentisks somu siers esot gļotains & riebīgs garšā. Citur ziemeļos acīmredzami pat neraudzēja ar sāli bet ļāva zivīm papūst bez tam, gluži kā agrāk izkarināja gaļu lai pūst.

Iespējams mūsu senčiem bija izturīgāki vēderi.:) Sen jau esmu domājusi, ka vissenākos laikos sievietes vismaz dažos pasaules stūŗos nebija viss nekādas lellītes bet tādas kas piemēram zvejoja (zvejnieces dažās tautās vēl līdz neseniem laikiem bija sievietes) & medīja (mazākais medību dzīšanā). Viņas ķluva par lellītēm iestājoties patriarčālām iekārtām plaši pa lielu daļu pasauli arvien vairāk izlasot sievietes kā mājas dzīvnieciņus. Kaut vai atceramies Šošoni indiānieti Sacajawea kas izvadīja slaveno Lewis & Clark ekspedīcīju pa visādiem mežonīgiem apgabaliem.

aija

 

 

From: ericrikans@chartermi.com
Date: 3/23/04 4:53

Aija: < Biezs šķidrums vai šķidrs biezenis ko lieto dienvidaustrumu Āzijā raudzējot, vai kā Juris saka pūdējot zivis, parasti mazās kā sardīnes, anšovi vai pārpalikumi kad liela zveja, kopā ar sāli. Zivis burbuļo, rūgst & smird bet ir pamatgaršviela, īpaši rīsu ēdieniem. Korējieši tur raudzējamos podus lauku mājās & lieto nevis sāli bet šo raudzēto garšvielu. >

Bet ta ka Harijs Buss par so lietu vispar nav izteicies, diez vai tas ir domats ka edamais. Var ari but Ziemelkorejas teroristu masu iznicinasanas ierocis. Varbut ajatola Gailitis kaut ko ir par to lasijis bibele?

Eriks

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 3/23/04 5:30

Mans jaunīibas (un arī tagadējais) čomaks Vladis Goldbergs krievu laikā mācījās Maskavā par rezjisoru, un bija ietrāpījis smalkā, tikai Augstākās Padomes deputātiem domātā bufetē, kur, savukārt, pārdošanā bija ietrāpījuši "pūdēta roņa konservi", paredzēti speciāli Deputātiem no Čukčijas, lai viņi nejustos tā atrauti no Dzimtās Zemes.

Citējot Vladi, viņam bija pieticis neprāta tos ne tikai nopirkt, bet arī attaisīt bundzju savā istabā, sakarā ar ko, apstākļu spiestam, esot nācies nākošās dazjas naktis pavadīt pie meitenēm blakus apartamentā...

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 3/23/04 6:21

Eric Rikans rakstija: < Bet ta ka Harijs Buss par so lietu vispar nav izteicies, diez vai tas ir domats ka edamais.>

Dažadas tautas ēd dažadas lietas... Dzirdeju TV intervijā vienu Riga dzivojošu grieķi, kurš pilnīgās šausmās teica, ka joprojam nekādi nevarot saprast, kā latvieši var likt klat darzeņu salatiem krējumu. Isak sakot, pirms šausmināties, droši vien jāpagaršo :)

Bet runa sakuma bija par to, ka cilvēki izpērk rupjo sāli veikalos. ES uzspiestā sals ar joda piejaukumu ir ne tikai daudz dargaka par parasto, bet pie tam neesot deriga Latvija tik ļoti iemīļoto mājās konserveto gurķīšu un citu produktu sagatavošanai. Luk, tas gan var kļut par nevajadzigi nopietnu kaitinošu faktoru, kurš skar lielu daļu iedzivotaju.

Vasara jau tuvojas...

Harijs

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 3/23/04 7:02

Harijs:

Grūti iedomāties, ka Eiropā nevar dabūt košer sāli (kāds šeit nāk no Utah dziļām raktuvēm ar dabīgiem minerāliem bet bez joda piejaukuma & ir rupjš), vai arī ts. gastronoma sāli?

aija

 

 

From: zagjis@hotmail.com
Date: 3/23/04 8:39

Kimči protams, ka var, un arī korejiešu restorāni vairāk kā vajag. Pat mana dzīvokļa tuvumā ir vairāki. Bet tas jau nav gluži tas pats, kas Latvijā skābēti kāposti. Turklāt pēc kimči lietošanas labāk pieklājīgā sabiedrībā nerādīties - smako pa gabalu :-)

Signis

 

 

From: zagjis@hotmail.com
Date: 3/23/04 8:59

Ne tikai korejiešu lauku mājās, bet daudz kur Āzijā tas tiek lietots sāls vietā. Piemēram, Taizemē šāda pudele ir katrā restorānā uz galda. Parasti uz galdiem to var redzēt arī samaisītā veidā noturētu kopā ar chilly pipariem, kā arī etiķi, kas noturēts ar chilly pipariem. Stāsta, ka šis "zivju ūdens vai zivju šķidrums", kā vietējie to sauc, esot daudz veselīgāks par sāli.

Aziātiem vēl tagad ir krietni izturīgāki vēderi. Vairumam balto pēc pāris dienām Āzijā rodas vēdera problēmas - it sevišķi Indijā :-) Nav dzirdēts, ka būtu gadījies otrādi...

Signis

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 3/24/04 11:15

Sveiki,

Velreiz apskatijos gramatu, ko, kopa ar juras sali no Francijas, Marite man Ziemassvetkos uzdavinaja pavargramatu kolekcijai. Ceru, ka ta noderes zivju raudzetajiem un kapostu pudetajiem; galu gala autors laikam nak no Kurzemes puses.

Kurlansky, Mark. SALT; A WORLD HISTORY. New York: Penguin, 2002.

Lustigu gurku skabesanu saja vasara!

Gundars

 

 

From: gailitis@ca.inter.net
Date: 3/24/04 2:06

Harijs rakstija par krejumu un jodu.....

Piebildēšu:

55 gadu atpakaļ iebraucot Kanada, tadu lietu ka rugušpienu, paniņas, skabo krejumu u.t.t nevarejam nekur iegadaties. Velak tikai Toronto centra Židu kvartala, atradam šos Eiropas gardumus. Tagd vispasaules partiku, edienus un restoranus iespejams baudit gandriz visur.

Pirms Sali pielika jodu un ļaudis saka lietot "iodized salt" bija daudz vairak problemu ar goiter? Lv., Thyroid glandu un citam kaitem, kuŗas jods samazinaja. Šodien tas vairak nav tik nepieciešams, un rupjais sals protams palidz musu edamvielu gatavotajiem.

Vilis G. <')))>< Kurš drizi cer baudit kartupeļu pankukas ar krejumu Riga! ;o)

 

 

From: berzins.ugis@telia.com
Date: 3/24/04 4:58

Nezinu nevienu citu zemi Eiropā kur tautu var tik ātri un viegli satracināt un izraisīt panikas reakcijas ....

Apgalvojumi ka bezjoda sāli pēc iestāšanās ES Latvijā vairs nevarēs nopirkt, ir ne tikai baumas bet meli augstāka pakāpē!!!!

Paceļas jautājums: kas no tā šodien nopelna!???

Visās ES zemēs kurās esmi ilgāk uzturējiess, ir pērkams smalkas, rupjais sāls, sāls bez vai ar jodu, Tālos austrumos pieprasītais briežraga sāls, lopu sāls dažādos veidos utt. utt.

Latvietis acīmredzot nevar pārdzīvot nekrītot ik pa mēnesi neiedomajāmās "bezgalībās" ...

Mes latviesi esam patiesam viena fantastiska tauta.

Ugis G. Berzins, gatavojas Aprila beigas, Maija sākumā būt kādas divas nedēļas Latvijā.

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 3/24/04 7:01

Ugis Berzins (Tyft) rakstija: < Nezinu nevienu citu zemi Eiropā kur tautu var tik ātri un viegli satracināt un izraisīt panikas reakcijas ....>

Diemžel Latvijas iedzivotajiem ir pamatota un ilgstoša pieredze visdažadako nejēdzību paciešana no valsts puses. Gan PSRS laikos, gan - diemžel - ari atgūtās neatkaribas laikos.

< Apgalvojumi ka bezjoda sāli pēc iestāšanās ES Latvijā vairs nevarēs nopirkt, ir ne tikai baumas bet meli augstāka pakāpē!!!!>

Paslaik apmeram 70% no Latvija paterejamas sals ieved no Ukrainas, taja skaita lielaka daļa lēta rupja sāls bez joda, kura labi der konservešanai. Starp citu, ne tikai cilvekiem - lauksaimnieki saka, ka ari lopbarības sagatavošanai vajagot zinamu daudzumu sāls. Pec 1. maija sals imports no Ukrainas, ka arpus ES esošas valsts, bušot smagi kvotets (ierobežots). Turklat parlieku centigie mūsbāliņi esot izgudrojuši, ka privatpersonam pardodamajai sālij obligati jabut jodētai. To nosaka Ministru kabineta noteikumi VSS-1016 "Obligātās nekaitīguma, kvalitātes, higiēnas un marķējuma prasības pārtikā lietojamajam sālim un prasības sāls izplatīšanai". Paskaidrojuma raksta par tiem skaidri un neparprotami pateikts: "Lai novērstu joda deficītu, Ministru kabineta noteikumu projektā iekļauta prasība jodēt galda sāli un pārtikas ražošanas sāli, kuru lieto maizes un miltu izstrādājumu ražošanā, konditorejā, bērnu pārtikas ražošan ā, majonēzes un kečupa ražošanā."

Skaidribas labad - galda sāls ir visa ta sals, kuru cilveks vispār var nopirkt un, pec VSS-1016 terminologijas, "kuru lieto ka piedevu (garsvielu) gataviem edieniem un edienu gatavosanai majsaimnieciba un sabiedriskas edinasanas uznemumos". Tatad citas sals pardošana nebus.

Palasi pats un tad pārdoma, ludzu, ir vai nav pamatota iedzivotaju reakcija, lasot šadus dokumentus:

http://www.mk.gov.lv/index.php/lv/A_VSS/vss%20pp%2024%20jul/1016n.doc  

http://www.mk.gov.lv/index.php/lv/A_VSS/vss%20pp%2024%20jul/1016ifn.doc  

Tie ir projekti, kurus katrs var viegli atrast, ierakstot MK www lapa augša labaja sturiti meklešanas lauciņa "sāls" (ar garumzimi). Pašlaik ta uzreiz nevaru pateikt, vai šie noteikumi ir pieņemti tieši tada forma. Bet satraukuma izsaukšanai ari tadi projekti ir pilnigi pietiekami. Latvija laikam gan praktiski nav tadas gimenes (atskaitot varbut pilnigus alko-bomžus), kur negatavotu konservetus gurkišus, kapostiņus un daudz ko citu - un tam visam vajag _nejodetu_ sali, ka man teikuši neatkarigi viens no otra vairaki zinoši cilveki. Žel, ka es agrak nepaskatijos taja MK lapā par sāls tēmu, butu ari pats kadus nejodētas sals krajumus iepircis.

Harijs

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 3/24/04 7:30

Ugis Berzins (Tyft) rakstija:

< Visās ES zemēs kurās esmi ilgāk uzturējiess, ir pērkams smalkas, rupjais sāls, sāls bez vai ar jodu, Tālos austrumos pieprasītais briežraga sāls, lopu sāls dažādos veidos utt. utt.>

Loti iespejams, ka bezjoda sāli naksies vest privāti un neoficiali no citam valstim, bet pats iedomajies - kada tad bus cena... Vai ari lietot lopbaribas sali, ja uz to neattieksies drakoniskie noteikumi par obligato jodešanu. Gan jau tauta ar laiku kadu izeju atradis, bet pagaidam cilvēki sagādā krājumus no vel šur tur piējamās nejodētās sals. Galu gala, lai stāv, nemaitājas, un pat peles to negrauž... Vasara tuvojas, driz jau to sāli vajadzes.

Bet kada mārrutka pec vajadzeja ar šitadam lietam tracinat visus, nudien nesaprotu. Sen esmu teicis, ka gan MK, gan Saeimai vajadzetu ieviest kadu viltigu konsultantu - pensionaru brigadi, kurai par katru jaunu likuma vai MK akta projektu uzstadit divus jautajumus: 1) kadas "ziepes" no ta sanāks, 2) kada veida uz jaunā papira kļūdu vai nepilnību pamata vares likumigi nopelnit naudu. Tiem,. kuri pareizi prognozes notikumu gaitu, bet publiski turēs muti par to, izsniegt jūtamas prēmijas, bet visnepareizako atbilžu sniedzejus aizvietot ar citiem pieaicinatiem vel viltigakiem penšiem. Pensionariem tapec, ka viņi ir pieredzejuši dzīvē visadus stiķus, bez tam - gados jaunaki cilveki neteiks neko, bet tulit aizskries paši gatavoties naudas pelnišanai uz karteja projekta muļķību pamata ;-))

< Latvietis acīmredzot nevar pārdzīvot nekrītot ik pa mēnesi neiedomajāmās "bezgalībās" ...>

Pieredze, Ugi, pieredze. Tu pat iedomaties nevari, kādi visadi idiotismi ir jau bijuši jāpārdzīvo...

Harijs

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 3/25/04 6:27

Harijs wrote:

< Bet kada mārrutka pec vajadzeja ar šitadam lietam tracinat visus, nudien nesaprotu. Sen esmu teicis, ka gan MK, gan Saeimai vajadzetu ieviest kadu viltigu konsultantu - pensionaru brigadi, kurai par katru jaunu likuma vai MK akta projektu uzstadit divus jautajumus...>

Delfu komentāros viens reiz izteica priekšlikumu, ka Domes un Saeimas lēmumi pirms tālākvirzīšanas būtu jānodod mediciniskajai ekspertīzei.

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 3/25/04 7:00

Harija meritokrātijas ieteikums pašai patīk labāk nekā Ulža minētais Delfu komentāra priekšlikums, ka būtu lēmumi jānodod medicīniskajai ekspertīzei. Dezignētie eksperti var savārīt nevien tikpat vai lielākas ziepes, bet reiz ieņēmuši pietiekoši iesildītu vietu nav izkustinami, jo neviens taču nezin labāk kā viņi, vienalga par rezultātiem. Harija ieteikums ir pašlabojoš.

Vienīgi nepiekrītu, par mutes turēšanu publikā. Penzionāri, ja paši neskries uz peļņu var nodot izdevīgo informācīju saviem tuvniekiem. Bez tam tas atņemtu realitātes šova aspektu kādas publika acīmredzams īsti grib. <g>

aija

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 3/25/04 10:57

Paldies, Harij, par censanos ierobezot pargudros un patvaligos birokratus.

Visu labako,

Gundars

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 3/25/04 11:06

Manas iespejas šaja joma diemžel ir stipri ierobežotas :-)

Harijs

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/25/04 11:16

Sveiki!

Profesors Dakteris Gundars Ķeniņš Kings pateicās Harijam Bezpartejiskajam par centību:

< Paldies, Harij, par censanos ierobezot pargudros un patvaligos birokratus.>

A Harijs noslaucīja asaru, salieca muguru un nopūtās:

< Manas iespejas šaja joma diemžel ir stipri ierobežotas :-)>

Jā. "Ko tad nu mēs!"

Juris

 

 

From: liepag@idirect.com
Date: 3/25/04 11:33

Sveiki!

Uzmanigi ar sals uzglabasanu. Papira iesainojuma ta salaizas kompakta kiegeli. Var meginat turet slegta stikla burka.

Anita

 

 

From: viksning@georgetown.edu
Date: 3/25/04 1:04

Jā, tiešām, paldies Harijam par uzmanību. Latvijas birokrāti ir starp vissliktākajiem pasaulē, cik esmu ievērojis. Pasargā mūs no politiski korektajiem likuma devējiem un sargiem!

No pavasarīgās Vašingtonas, Juronkulis

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 3/25/04 1:17

Sveiki!

Profesors Dakteris Juronkulis izdvesa tādu lūgšanu Dieviņam:

< Pasargā mūs no politiski korektajiem likuma devējiem un sargiem!>

No savas puses es nelūgtu ne pašus bezpartejiskos nesveikotājus mūs nesargāt no apolītiski nekorektajiem nelikuma nedevējiem un nesargiem!

Juris Neonkulis

 

 

From: Viesturs.Ragze@kc.lv
Date: 3/26/04 3:19

tiesa, ka latvijā adm. sistema nav no labākajām, tomer ar austrumzemju paražām nevar salidzināt nekā.

var salidzinat kaut vai ar egipti:

http://www.tvnet.lv/entertainment/music//index.php?id=2641077

v.

 

 

From: RUTENS@aol.com
Date: 3/26/04 6:20

Sveiki!

Ir man viens draugs, Latvijas latvietis, kurš jau tagad ir uzsācis stāstīt draugiem un saviem bērniem un bez šaubām turpinās arī mazbērniem un mazmazbērniem stāstīt par to nakti ko viņš pavadīja Latvijas pierobežas cietumā. Kopā ar draugiem viņš bija aizbraucis uz Lietuvu, kur uz visām pusēm kopīgi dauzījās, līdz tam brīdim, kad viņi gāja pastaigāties gar Baltijas jūras krasta netālu no Latvijas robežas. Juris nezin ko skaistu un vērts nofotografēt bija tālumā ieraudzījis un tai virzienā viens pats devās un nemaz nepamanīja, ka savu kompāniju bija atstājis tālu aiz sevis. Viņš atjēdzās tikai tai brīdī, kad Latvijas robeža sargi, kas ar džīpiem atbrauca un viņu apstādināja, un vicinādami savus ieročus bargi jautāja, ko viņš aizliegtā zona meklē un kur ir viņa pase. Dokuments, kas viņu varētu izglābt no nepatīkšanām, diemžēl glabājās viņa draudzenes mugura soma, kura laikam vēl joprojam bija kaut kur aiz nepamanamo Lietuvas robežas. : )

Laimīgā kārtā, viss tikpat labi beidzās Jurim, kā grupa "Foram" Ēģiptes kūrortā. Prieks gan, ka "īpaši apmierināts par grupas koncertu bija pats policijas priekšnieks." Bet man tikai liekas, ka runa šeit uzsākās par pavisam citu tēmatu.

Vēlēdama labu atpūtu visiem brīvdienās,

Elizabete

http://www.tvnet.lv/entertainment/music//index.php?id=2641077   :

Grupa "Fors" Ēģiptes kūrortā Šarmlšeihā filmēja savu jauno videoklipu. Filmēšana notika jūrā, kad pēkšņi ar skaļām sirēnām un mirgojošām ugunīm ar kuteri uzradās Ēģiptes jūras policija. Policija aizturēja visu pārsteigto filmēšanas grupu un apstākļu noskaidrošanai visus nogādāja vietējā policijas iecirknī.

Pēc sarežģītas sarunas ar policijas priekšnieku tapa skaidrs, ka grupa aizturēta par filmēšanu ar profesionālo kameru bez iepriekšējas saskaņošanas. Grupa tika turēta aizdomās par stratēģiski svarīgu objektu filmēšanu un maskēšanos par popgrupu.

Pēc ilgākas izskaidrošanās un liecību - albumu, plakātu un citu pierādījumu demonstrēšanas policija grupu atbrīvoja un ar eskortu nogādāja kūrortā, kur vēlāk notika grupas koncerts. To apmeklēja arī policisti. Īpaši apmierināts par grupas koncertu bija pats policijas priekšnieks.

 

 

From: stakeris@lanet.lv
Date: 3/26/04 11:35

Ugis Berzins (Tyft) wrote:

< Visās ES zemēs kurās esmi ilgāk uzturējiess, ir pērkams smalkas, rupjais sāls, sāls bez vai ar jodu, Tālos austrumos pieprasītais briežraga sāls, lopu sāls dažādos veidos utt. utt.>

Briezraga sals, vismaz Latvijas pavaru gramatas, gan vispar nav ediena garsas mainisanai, bet tas ir amonija sals, amonija hidrogenkarbonats (NH4HCO3)un to lieto ka cepjamo pulveri. augsta temperatura tas sadalas par amonjaku, oglskabo gazi un udeni un nvisas sis gazes darbojas ka miklas irdinataji. Vispar labam pavaram vajadziga lieta.

Sigurds

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 3/26/04 12:06

Nez' ka bus ar pierasanu pie Azijas edieniem. Kad savu laiku dauzijos pa Taizemi, man lidzi bija piedzivojis pasaules apbraucejs, kurs labi pazina Azijas virtuves. Sis kolegis ari bija mans edienu nogarsotajs un ieteicejs. Mums veicas tiri labi; vins pats Azijas garsvielas saedas par daudz tikai 2 reizes, bet es tiku cauri sveika, reizem gan vai visu dienu dzerot

tikai "lauvu" alu. Pec diviem menesiem gan likas, ka mans puncitis sos gardumus ir uzpildijies par daudz, un Bangkoka pargaju atpakal pie francu edieniem. Jateic, ka Kina un Taizeme toreiz, 1980. gadu beigas, netruka lielisku francu pavaru no agrakas Indokinas.

Visu labako,

Gundars

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 3/28/04 5:56

Uģis: < Nezinu nevienu citu zemi Eiropā kur tautu var tik ātri un viegli satracināt un izraisīt panikas reakcijas ....>

Bet kas krita panikā par krītošajām lidmašīnām divtūkstošgades datorproblēmu dēļ? Latvieši par to ne ausu necēla. Iekrīt uz to, kas pieredzēts pasrs. Padzīvosim ES, tad redzēsim, uz ko turpmāk latvieši iekritīs.

Ausma

 

 

 

From: zagjis@hotmail.com
Date: 3/28/04 8:39

Elizabete: < Ir man viens draugs, Latvijas latvietis, kurš jau tagad ir uzsācis stāstīt draugiem un saviem bērniem un bez šaubām turpinās arī mazbērniem un mazmazbērniem stāstīt par to nakti ko viņš pavadīja Latvijas pierobežas cietumā.>

Prieks, ka Latvijas robežsargi tik labi strādā ;-)

Piekrītu Viesturam, ka no daudzām Āzijas valstīm Latvijas birokrātija nenormāli atpaliek. Salīdzinot ar Āziju, arī korupcija Latvijā vispār nav pamanāma. Taizemē gan situācija pēdējos gados sāk uzlaboties (bet tāpat korupcijas krietni vairāk kā Latvijā), bet daudzās citās šā reģiona valstīs soli nevar paspert bez kukuļiem.

Bet laikam tomēr Latviju ar Āziju vai Āfriku salīdzināt nebūs īsti korekti. Mēs tak jau gandrīz Eiropā ;-)

Signis

 

Kas jauns Latvijā?