Re: ES - priecājos no sirds!

 

From: kingga@plu.edu
Date: 4/30/04 11:54

Apsveicu jaunos Eiropas pilsonus ar Latvijas iestasanos ES!

Aicinu visus pec lielajiem sis nedelas nogales svetkiem kerties pie jaunajiem darbiem, ipasi uzlabojot Latvijas speju eksportet. Ar aprekina laulibas beidzas ar darbu!

Visu labako,
Gundars, Valda un Marite, jaunie ES pilsoni

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 4/30/04 12:16

Gundar King rakstija: < Apsveicu jaunos Eiropas pilsonus ar Latvijas iestasanos ES!>

Paldies, un savukart sveicu visus Sveika lasitajus - ES pilsoņus!

Harijs

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 4/30/04 12:36

Es arī sveicu visus, visus!

Es vēl labi atceros laikus,kad Latvijas neatkarība šķita neiespējama, pēc tam, '90. sākumā, kad solīja Latvija būs ES pēc 'padsmit gadiem, man tā likās neaizsniedzama nākotne, bet nu - LĪDZ ŠIM BRĪDIM IR PALIKUŠAS DAZJAS STUNDAS!

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

No other comments

 

 

From: Stakeris@netscape.net
Date: 4/30/04 5:44

Apsveicu visus sveikotajus ar ieeju ES!

Latvija tomer tur ir stundu agrak neks tie, kas pec Viduseiropas laika dzivo. Ceru, ka tomer kadreiz ari pie mums progress bus iespejams.

Daugavmala laikam tomer sonakt ir kas lidzigs dziesmotas revolucijas turpinajumam. Un ja redz tik daudzus priecigus cilvekus, tad laikam tiem, kas skatas ari klust priecigak ap sirdi.

Visu jauku ES ieejot un jaunu dzives posmu uzsakot!

--
LU Doc., Dr.chem. Sigurds TAKERIS
A.k. 14, LV-1069, RIGA, Latvija (Lettonie)

 

 

From: i.jukumsons@saldus.lv
Date: 5/1/04 11:11

Man gan liekas, ka cilvēkiem ir īsa atmiņa. Tikai nesen tikuši ārā no vienas savienības, jau raujas iekšā citā. Šī priecāšanās ir nedabiska un notiek piespiedu kārtā kā kādreiz komunistu laikos.

Es par to nepriecājos.

Vai ES jeb NATO no kaut kā mani var pasargāt vai arī jebkāda cita organizācija vai iestāde? Vai kāds cits labums no tās savienības gaidāms? Vai ir kāda jēga šai apvienošanai kur Dievs taču nolicis tautām un valstīm robežas, kur dzīvot.

Aklam pat ir redzama tā aplamība un netaisnība, kas notiek pasaulē, kad tiem kam ir teikšana, interesē tikai šīs teikšanas saglabāšana un citu noturēšana ierobežotā apziņas stāvoklī. Tāpēc jādod ir pietiekošā apmērā visāda veida svētki un izklaides, kas nav grūti - televizors ir katrā mājā. Šādi nobumbots cilvēks ir viegli vadāms un nav spējīgs pieņemt patstāvīgus lēmumus un par kaut ko domāt un notic visam, ko viņam pienes klāt, savā pārliecībā esot kā vējrādis.

Viens sevi nosauc par Dieva vietnieku un visi tam notic, un ņem to par pilnu, lai gan vinš pārstāv organizāciju, kas darījusi vēl lielākus varas darbus nekā visa veida nacisti un komunisti un tas nevienam nav noslēpums vai atklājums. Bet visi tur mutes vaļā, kad tas runā un darās tam pakaļ nemaz nevīžojot pat ieskatīties Bībelē, vai tas ir pareizi.

Citi iet otra mājās ievest savu kārtību, pārliecina pasauli, ka tur ir kaut kas briesmīgs, to neatrod, strādā varas darbus pret cilvēkiem, kuri dzīvo pēc citiem principiem. Citi iet līdzi, tajā pašā laikā nosodot kaimiņus, ka redz tie tur slepkavo mierīgos iedzīvotājus un neievēro cilvēktiesības. Bet vai neiedomājas, ka pat nepilnīgais laicīgais likums nosaka līdzatbildību pie visa, kur tu piedalies, nav svarīgi, ka pats neesi neko darījis.

Vai tomēr prātīgāk nebūtu pārbaudīt savas esības sapratni un meklēt piedošanu un žēlastību pie tā, kas to var dot - Radītāja, kurš neškiro cilvēkus pēc to ādas krāsas, vai arējā izskata, drēbju skaita skapī vai pēc tā vai cilvēkam ir internets pieejams vai nē un ir gatavs pieņemt katru, kurš atzīst savu paša saprātu par Dieva ienaidnieku.

Par to kā to darīt, var palasīties www.Dievadraudze.lv. Nereklamēju, bet apliecinu savu piederību pie tās un to, ka tas celš ir pareizs un Dieva Vārds nāk par svētību tiem, kas pēc tā dzīvo.

Imants

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 5/1/04 12:03

Imants Jukumsons rakstija:

< Vai ES jeb NATO no kaut kā mani var pasargāt vai arī jebkāda cita organizācija vai iestāde? Vai kāds cits labums no tās savienības gaidāms? Vai ir kāda jēga šai apvienošanai kur Dievs taču nolicis tautām un valstīm robežas, kur dzīvot.>

Interesants arguments... Vai PSRS robežas ari bija Dieva noliktas? Krievijas imperijas robežas? Romas imperijas? Turcijas imperijas robežas? ;-)

Harijs

 

 

From: rumpis@nodzēsšodrazupudele.com
Date: 5/1/04 12:41

Imants Jukumsons raksta:

< Man gan liekas, ka cilvēkiem ir īsa atmiņa. Tikai nesen tikuši ārā no vienas savienības, jau raujas iekšā citā. Šī priecāšanās ir nedabiska un notiek piespiedu kārtā kā kādreiz komunistu laikos. Es par to nepriecājos.>

Ja es par to nepriecājos, tātad lieta vai parādība ir slikta. Punkts. Vai arī, būtību nemainot, ja tā ir slikta, tad es par to nepriecājos. Un atkal punkts, jo es esmu tas, kurš nosaka, vai kaut kas ir labs vai slikts. Un Latvijā šādu kategorisku viedokļu var būt pāri 2 miļoniem, ja gluži mazgadīgus bērnus izskaitām ārā. Tad jau tīri vai jābrīnās, ka mums tikai daži desmiti partiju ir. Mierīgi varētu būt vēl vairāk, ja katrs no mums uzņemtos Augstākās un Vienīgās Patiesības izspriešanu ;-)

Bet man jaunā savienība, kurā iestājāmies, šķiet laba, es _ticu_, ka ar laiku, varbūt ne uzreiz, varbūt pat pēc pasāpīga pārejas perioda, tā nesīs savus augļus, un dzīve straujāk uzlabosies :) Un tāpēc es priecājos dabiski, ne kā komunistu laikos.

Un kurš cilvēks izspriedīs, kuram no mums ir taisnība? ;-)

Rumpis :)

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 5/1/04 1:03

Imants Jukumsons:

< Man gan liekas, ka cilvēkiem ir īsa atmiņa. Tikai nesen tikuši ārā no vienas savienības, jau raujas iekšā citā. Šī priecāšanās ir nedabiska un notiek piespiedu kārtā kā kādreiz komunistu laikos. Es par to nepriecājos.>

Tas, kas pats sev nespēja dirsu atslaucīt ne PSRS, ne LV, nespēs to arī ES. ES dod neizmērojamas jaunas iespējas, taču no Briseles Tavu dirsu slaucīt neviens nebrauks, pašam vien būs jācīnāas.

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

== Going to church doesn't make you a Christian any more than going to the garage makes you a car ==
/Laurence J. Peter/

 

 

From: velladavis@hotmail.com
Date: 5/1/04 2:04

Vai tad Bībelē nave teikts ka nevajag Dieva vārdu nelietīgi velti valkāt?

Man liekas to dara Jukumsons piekarinādams Dievam savu antipātiju ES

davis

 

 

 

From: gailitis@ca.inter.net
Date: 5/1/04 2:05

Harijs komente:

<Interesants arguments... Vai PSRS robežas ari bija Dieva noliktas? Krievijas imperijas robežas? Romas imperijas? Turcijas imperijas robežas? ;-)>

Harij, ja mes pieņemam to postulatu, ka Dievam viss ir iespejams, un ari vel šo domu, ka Viņa kompjuters ir spejigs izreiķinat visas bezgaligas permutacijas un kombinacijas, tad tads jautajums tikai uzrada cik liels un varens ir to cilveku Dievs, vai ne? Cik nu mes esam spejigi uzzinat, pagaidam saprotam ka Dievs ir radijis un devis cilvekam jauku planetu kur darboties, sadzivot un plaukt, bet 6 tukstošu gadu laika, mes esam to jau labi sagandejuši un tagad sudzamies par to smaku!.......

No cilveka uzskata, daudz ko mes nespejam izprast un iedomaties ka ļaunums vai citi notikumi spej pagodinat Dievu un vel nakt par labu mums, kam nakas ciest un mocities. Bet mes protams skatamies tikai no laiciga uzskata un mums trukst bezgalibas jedziena ka ari izpratne ka Dieva telpa, laiks tiek merits tikai tagatne. Dievam, pagatne un nakotne neeksiste.

Vilis G. <')))><

PS. Veca un Jauna Deriba ir ļoti daudz aprakstits par šiem vesturiskiem notikumiem ka ari saskariba ar Dieva darbošanos tanis notikumos. Diemžel mes esam diezgan lieli neziniši par tas gramatas saturu, un bieži pienak mums maldities kad neieskatamies dzives ceļa "karte".

 

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 5/1/04 3:54

V.B.Gailitis rakstija:

< Harij, ja mes pieņemam to postulatu, ka Dievam viss ir iespejams, un ari vel šo domu, ka Viņa kompjuters ir spejigs izreiķinat visas bezgaligas permutacijas un kombinacijas, tad tads jautajums tikai uzrada cik liels un varens ir to cilveku Dievs, vai ne? >

Runa bija par to, ka I.J. apgalvoja: "Dievs taču nolicis tautām un valstīm robežas, kur dzīvot." Mana izpratne, šis robežas nav tieša veida Dieva noteiktas, bet gan radušas cilveku darbibas rezultata. Tā notiek tadel, ka Dievs (pec kristiešu uzskatiem) devis cilvekam brivas ricibas iespeju UN principus, kadi cilvekiem jaievero. Cilveku darbiba katram pec savas brivas gribas ir pamats viņu ricibas vertešanai, vai ta atbilst Dieva noteiktajiem principiem vai ne. Ja Dievs pārāk jauktos cilveku darišanas, tad zustu moralais pamats atbildibas prasišanai no cilvekiem. Ta ir tada interesanta lieta, ka kristigo (un vairaku citu religiju) principu ietvaros Visvarenais faktiski ir pilnigi bezspecigs cilveku pasaule, jo atbilstoši paša uzstaditajiem principiem nedrikst iejaukties pat pavisam tragiskas situacijas. Ne nu vēl plānot un noteikt valstu robežas... Nav ko novelt atbildibu no cilvekiem uz Viņu.

Islama, Hinduisma vai vel kadas citas uzskatu sistemas vertejums varetu but savadaks, bet mes taču runajam par kristigo izpratni.

Harijs

 

 

From: ajaunb@latnet.lv
Date: 5/1/04 4:19

Imants J. wrote:

< Man gan liekas, ka cilvēkiem ir īsa atmiņa. Tikai nesen tikuši ārā no vienas savienības, jau raujas iekšā citā. Šī priecāšanās ir nedabiska un notiek piespiedu kārtā kā kādreiz komunistu laikos. Es par to nepriecājos.>

1. Man ir diezgan gara atmiņa, tāpēc mani, Sibīrijā augušu un rindās pēc "Žiguļa" motora elļas stāvējušu, ar ES nenobiedēsiet.

2. Esmu ieņēmis galvā, ka robeža starp Eiropu un Āziju iet caur Zilupi. Ir vēl daži, piemēram, Semjuels Hantingtons, kuri domā tāpat. Robežai jābūt skaidrai, visādas pelēkās zonas ir dziļi bīstamas. Ja uzskatāt, ka tas nav vairs aktuāli, paklausieties Krievijas oficiālo radio.

3. Apgalvojums, ka mana priecāšanās notiek piespiedu kārtā, ir bezkaunība. Ka priecājos aiz muļķības - jā, lūdzu, tas katram var gadīties.

4. Neesmu reliģiozs, bet tik daudz nojēdzu, ka laicīgajās lietās reliģiju jaukt nevajag. Vai tad Saeimā tas nav redzams? Arī Kristus esot teicis, ka viņa vara neesot no šīs pasaules. Ironizējot: kāpēc reliģiozam cilvēkam būtu jānosoda fašisti/komunisti, teroristi vai ES, ja jau Tas Kungs atradis par nepieciešamu šos radīt? Gudrāki par Radītāju gribat būt, vai? Salieciet rociņas un lūdziet, bet netiesājiet, lai paši netaptu tiesāti.

5. Eiropa ir un būs pilna ar ķibelēm - ES pārvalde smagnēja, strīdi vienā laidā, trūkst cilvēku, kas sapelna pensionāriem iztiku, teroristi draud, SARS nāk virsū, cenas kāpj utjpr. Nu tad lūk: ESMU AR MIERU to visu sagaidīt un ciest, jā, kopā ar Eiropu, jā, ar Gēti, Servantesu, Rafaēlu un visiem citiem dzirdētiem un nedzirdētiem, leģions viņu ir. Ja sagāzīsies, sagāzīsies, tad jau redzēsim. Noslēdzas posms, kas sākās ar Tautas fronti, toreiz maz bija to, kas cerēja uz šitik radikālu iznākumu, es arī necerēju, atzīstu, un tagad vajag nevis īgni pukstēt, bet dzert šampānieti, ko arī daru.

Andris J.,

Ikšķilē, ar skatu uz dārzu

 

 

From: Pormals@aol.com
Date: 5/1/04 4:34

Sveicam Andri Jaunbelzeju Ikšķilē par sapratigu un logisku domu. Busim sovasar Latvija, tad kausu alus labprat paceltam Iksķilē uz pirmās baznīcas drupam, Daugavas vidu.

Pormals

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 5/1/04 4:53

Andris Jaunbergs rakstija:

< Noslēdzas posms, kas sākās ar Tautas fronti, toreiz maz bija to, kas cerēja uz šitik radikālu iznākumu, es arī necerēju, atzīstu, un tagad vajag nevis īgni pukstēt, bet dzert šampānieti, ko arī daru.>

Paldies, Andri, ka tik skaidri un parliecinoši uzrakstiji to, ko mes daudzi te jūtam! :-)

Harijs

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 5/1/04 6:22

Andri!

ES idejiskais tevs, grafs Kudenhove-Kalergi, Paneiropas kustibas nodibinatajs 1920. gados, ari domaja, ka vienotas Eiropas savienibu javeido bez Krievijas.

Kustibu izpostija Eiropas diktatori.

Visu labako,
Gundars

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 5/1/04 7:08

Gundar King rakstija:

< ES idejiskais tevs, grafs Kudenhove-Kalergi, Paneiropas kustibas nodibinatajs 1920. gados, >

Tās idejas ir stipri senākas... Liekas, ka Eiropas Savienoto valstu ideju publiskoja jau 1849. gada slavenais rakstnieks Viktors Igo (Victor-Marie Hugo) pirmaja Miera piekriteju kongresa Parīzē. Starp citu, viens no spilgtiem ESV idejas kritiķiem, tatad sava ziņa eiroskeptiķis, bija Lenins, kurš 1915. gada publiceja kritisku rakstu "Par Eiropas Savienoto valstu lozungu".

Savukārt ultra-revolucionārs Trockis rakstija par ESV ideju visumā pozitīvi, tikai domāja, ka to javeido komunistiem (piem. raksts "Atbruņošanās un Eiropas Savienotās valstis", 1929.g.). Oriģinalais teksts krievu valoda atrodams caur meklešanas funkciju pec autora un nosaukuma lapā http://www.1917.com/index.html . Angliskais tulkojums pieejams, piemeram, http://www.marxists.org/archive/trotsky/works/1929/1929-disarm.htm Dažas vietas no ta joprojam skan pavisam aktuāli, teiksim:

"The basic task of unification must be economic in character, not only in the commercial but also productive sense. It is necessary to have a regime that would eliminate the artificial barriers between European coal and European iron. It is necessary to enable the system of electrification to expand in consonance with natural and economic conditions, and not in accordance with the frontiers of Versailles. It is necessary to unite Europe's railways into a single system, and so on and so forth ad infinitum. All this, in its turn, is inconceivable without the destruction of the ancient Chinese system of custom borders within Europe. This would, in its turn, mean a single, All-European customs union-against America."

Harijs

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 5/1/04 7:21

Harij, par Viktoru Igo es zināju, bet ES dazus gadus atpkal Kudenhovi-Kalergi planus tiesi uzsvera kada izstade (mans tevs bija pieminets ka viens no Paneiropas parstavjiem Latvija). Man liekas, ka Otto fon Habsburga tuviba Baltijas valstim ir saistita ar Paneiropas kustibu. Pieminu to tapec, ka visas kustibas ar laiku mainas (Paneiropa sakuma bija ieceretav ka kustiba pie-Donavas valstim).. Paldies ari par to, ka pieminejun oponentus. Ar tiem nebiju agrak daudz iepazinies!

Visu labako,
Gundars

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 5/1/04 8:45

Greetings!

Uldis Adekvātais quoted one Lawrence J. Peter:

< == Going to church doesn't make you a Christian any more than going to the garage makes you a car == /Laurence J. Peter/>

Latvia's joining the EU doesn't make you a European any more than the Iron Lady's willingness to sit in G.W.Bush's lap makes you a great lover.

/George Twig/

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 5/2/04 10:36

Bētovena Dziesma Līksmei labi izvēlēta. :)

ES bija visracionālākā izvēle. Dabīga evolūcija. Vajag uzsvērt iespējas & Baltijas valstīm iespaidot Eiropu.

aija

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 5/2/04 11:53

Aija Veldre Beldavs rakstija: < ES bija visracionālākā izvēle.>

Un izvēles iespeju, mīksti izsakoties, nebija daudz. :)

Harijs

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 5/2/04 12:08

& ar pateicību nupat saņēmu norādi par latviešu valodā Valda Bisenieka atdzejojuma fragmentu:

http://www.am.gov.lv/lv/eu/Jaunumi/01-05-2004/oda-priekam

līksmot kad darījis ko varējis pēc informācijas kādas pēc visas labākās gribas esi savācis & izvērtējis ir piemēroti & par šādu līksmošanu lai nespriež nelabvēlīgi vienalga kā vēsture turpmāk tiek rakstīta & pārrakstīta.

aija

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 5/2/04 12:24

Par šo atdzejojumu laikam sevišķa sajūsma nebūs... Sarīmēt "brāļi" ar nez kāpēc mīkstināto "tāļi", un "slīd" ar apgrauztu "brīd" - skan apmeram ka no Pietuka Krustiņa "daiļrades"... Tad jau pat banālā rīme "pāļi-kāļi" skan labāk... Un nez kas tā par politeisku atblāzmu par dieviem daudzskaitlī - ES tagad it kā parsvara ir monoteiska, gan sava kristigaja iedzivotaju daļa, gan musulmaniskaja... Man liekas, ka tomer vajadzeja savlaicīgi izsludinat publisku konkursu par labako odas vārdu tulkojumu un ļaut tautai izteikt savu viedokli, vismaz tiem, kuri to vēlas, par labāko variantu. Galu gala šo ES himnu nāksies daudz reižu dziedāt vai vismaz klausīties. Nez, kur var redzēt pilnu tekstu? No vakar kora dziedātā neko daudz nevareja saprast.

Harijs

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 5/2/04 12:49

Aiaiai, dziesmu karji par vislabāko politisko gaumi! <g>

Man pašai daudzskaitlī "dievi" neko sliktāk no filozofiskā viedokļa neliekas, varbūt pat izvēlētu iepretīm tiem kas uzsver nevis viss ir viens bet viens vienīgā hegemoniju. ez tam cik ta var mainīt Bētovena nozīmi ņemot vērā, ka visa dziesma būvēta izmantojot klasisko panteonu kā metaforu. ienīgi tāpat kā Pumpura dievu sapulcē kur Pērkons uzbļauj dievietēm lai stāv klusu kad vīri runā tas "brāļi" vien pagriež uz seksismu.

Nav gan iemesla kapēc nevar būt latviskā versija odai pēc gara, ne tikai pārāk verdzisks burtisks tulkojums, sevišķi kur var izvēlēties starp latviešu apstākļiem pieņemamu & nepieņemamu.

aija

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 5/2/04 12:58

Sveiki!

Harijs Bezpartejiskais mums par prieku Valda Bisenieka gara darbu komentēja tā:
< Par šo atdzejojumu laikam sevišķa sajūsma nebūs...>

<<Līksme, dievu liesma spožā,>>
<<Elizijas lolojums,>>
<<Ļauj nu beidzot gaitā možā>>
<<Ieiet tavā templī mums.>>

Labāk:

Tur aiz kapa, tautas-brāļi,
Vaļā stāv elizijums;
Citas dzīves fluidums
Nāks, kad dziedās gulbju cāļi.

<<Tuvi top, kas reiz bij tāļi,>>
<<Ciešāk sieti tie ik brīd.>>
<<Visi ļaudis kļūs nu brāļi>>
<<Kad tavs spārns tiem pāri slīd.>>

Labāk:

Apkamp visu firmamentu,
Univerzums nu ir tavs,
Tērp ar violetu lentu
Visus mūs, kad Pikols raus!

Un Aija Baltā Mahte nu galīgi apžoožojās tā:

< līksmot kad darījis ko varējis pēc informācijas kādas pēc visaslabākās gribas esi savācis & izvērtējis ir piemēroti & par šādu līksmošanu lai nespriež nelabvēlīgi vienalga kā vēsture turpmāk tiek rakstīta & pārrakstīta.>

Man rādās, ka letiņi pamazām paliek par vienu no pasaules vislīksmākām tautām. Drīz jau aiz līksmošanas vairs nemaz nebūs par Vēlēšanu likumu un elementāro matemātiku jāfunktierē.

Juris

 

 

From: i.jukumsons@saldus.lv
Date: 5/2/04 1:31

Uldis: < Tas, kas pats sev nespēja dirsu atslaucīt ne PSRS, ne LV, nespēs to arī ES. ES dod neizmērojamas jaunas iespējas, taču no Briseles Tavu dirsu slaucīt neviens nebrauks, pašam vien būs jācīnāas.>

Ja Tev ir kaut kādas īpašas iemaņas attīstītas šajā jomā (par izvadorgānu slaucīšanu), tad ar to jau nevajadzētu lielīties, es arī tieku galā, bet ne par to ir runa.

< == Going to church doesn't make you a Christian any more than going to the garage makes you a car == /Laurence J. Peter/>

Citējumam gan piekrītu, bet vai Tu pats ej uz baznīcu?

--

Visu labu,
Imants

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 5/2/04 2:01

Juris Zagarins rakstija:

< Tur aiz kapa, tautas-brāļi,>
< Vaļā stāv elizijums;>
< Citas dzīves fluidums>
< Nāks, kad dziedās gulbju cāļi.>

Nuja, man tieši šis asociācijas uzreiz radās :)) "Elizijums" gan tur, gan tur. Varbūt brāļiem Kaudzītēm tiešam bijusi Bethovena oda prātā :-)) Pie tam gandriz visu Krustiņismu var dziedāt tieši uz tas pašas melodijas, atskaitot varbūt "gulbju cāļi". Nu ko, lidzigi ka vingrošanas stundas uz skolotaja sveicienu atbildē "EssSveiks" (ta izklausas daudzu balsu izkliegts "Esat Sveiks") tikpat labi vareja saukt "ViensBeigts", ta tagad himnu vares dziedat ari ar Pietuka Krustiņa vārdiem.

Tikai jātceras, ka Pietuka Krustiņa "dzeja" gan bija rakstita un joprojam tiek uztverta ka izsmiekls, ņirgāšanās, un šo sajūtu atblazma neglābjami kritīs uz "Odas Priekam" pēc stila tik līdzīgo tulkojumu. Himnai tomer manuprāt vajadzētu būt svinigai un nopietnai, bez fluīduma gulbju cāļiem un tamlidzigam smieklīgām valodas perversijām. "Tāļi", protams, latviešu valoda ir daudzskaitļa nominatīvs no personvārda Tālis (kā Tālis Matīss). Tad jau "Tuvi top, kas reiz bij Tāļi" ;-) Varu derēt, ka ne viens vien Tālis sakara ar himnas vārdiem tiks pa jokam nodevets vārdā "Tuvs". Un pie tam "Ciešāk sieti"... ka tajas bildes no Irakas... ehhh.

< Apkamp visu firmamentu,>
< Univerzums nu ir tavs,>
< Tērp ar violetu lentu>
< Visus mūs, kad Pikols raus!>

Pietuka teksts izklausas gandriz vai sakarīgāks... :))) Protams, tas ir ļoti subjektīvi, tomer bez konkursa pēkšņi iešmugulet visiem obligatu tulkojuma variantu tomer nevajadzetu vis. Diemžel vienu tulkojumu tomer vajadzes izsludinat par oficiālo, lai visi dziedātu latviešu tekstu vienādi, tomer es nepavisam neesmu parliecināts, ka tas bus 1. maijā dziedātais. Noteikti vajag konkursu, kura himnas tulkojumu rezultatus noteiktu nevis kada šaura slēgta grupiņa, bet plašas masas - visi, kuriem ES himna bus jadzied. Nevajag to jau a-priori padarit par apsmiekla objektu.

Harijs

 

 

From: i.jukumsons@saldus.lv
Date: 5/2/04 3:41

Andris Jaunbergs:

< 1. Man ir diezgan gara atmiņa, tāpēc mani, Sibīrijā augušu un rindās pēc "Žiguļa" motora elļas stāvējušu, ar ES nenobiedēsiet.>

Es jau paspēju piedzimt Latvijā, mans brālis gan pie Baikāla ezera. Arī no ES nebaidos.

< 2. Esmu ieņēmis galvā, ka robeža starp Eiropu un Āziju iet caur Zilupi. Ir vēl daži, piemēram, Semjuels Hantingtons, kuri domā tāpat. Robežai jābūt skaidrai, visādas pelēkās zonas ir dziļi bīstamas. Ja uzskatāt, ka tas nav vairs aktuāli, paklausieties Krievijas oficiālo radio.>

Jā, tas ir aktuāli. Miesai.

< 3. Apgalvojums, ka mana priecāšanās notiek piespiedu kārtā, ir bezkaunība. Ka priecājos aiz muļķības - jā, lūdzu, tas katram var gadīties.>

Neapgalvoju, ka tie kas priecājas dara to piespiedu kārtā. Priecāšanās tiek uzspiesta, tas ir mazliet kaut kas cits.

< 4. Neesmu reliģiozs, bet tik daudz nojēdzu, ka laicīgajās lietās reliģiju jaukt nevajag. Vai tad Saeimā tas nav redzams? Arī Kristus esot teicis, ka viņa vara neesot no šīs pasaules. Ironizējot: kāpēc reliģiozam cilvēkam būtu jānosoda fašisti/komunisti, teroristi vai ES, ja jau Tas Kungs atradis par nepieciešamu šos radīt? Gudrāki par Radītāju gribat būt, vai? Salieciet rociņas un lūdziet, bet netiesājiet, lai paši netaptu tiesāti.>

Es netiesāju un nenosodu cilvēku vēlmi dzīvot drošībā un pārticībā, bet uzskatu un esmu pārliecinājies, ka viss pēc cilvēka prāta taisītais un veidotais ir nederīgs un nes vienīgi ciešanas un postu. Nevienam nelieku arī lasīt to ko rakstu, bet lasot Rakstus un lūdzot Dievu veidojas izpratne par lietām, kuru arī uzrakstīju. Viss kas notiek arī ir no Dieva cilvēkiem dotās brīvības rezultāts, bet ne jau Dievs vainīgs, ka cilvēks dara pa savam.

< 5. Eiropa ir un būs pilna ar ķibelēm - ES pārvalde smagnēja, strīdi vienā laidā, trūkst cilvēku, kas sapelna pensionāriem iztiku, teroristi draud, SARS nāk virsū, cenas kāpj utjpr. Nu tad lūk: ESMU AR MIERU to visu sagaidīt un ciest, jā, kopā ar Eiropu, jā, ar Gēti, Servantesu, Rafaēlu un visiem citiem dzirdētiem un nedzirdētiem, leģions viņu ir. Ja sagāzīsies, sagāzīsies, tad jau redzēsim. Noslēdzas posms, kas sākās ar Tautas fronti, toreiz maz bija to, kas cerēja uz šitik radikālu iznākumu, es arī necerēju, atzīstu, un tagad vajag nevis īgni pukstēt, bet dzert šampānieti, ko arī daru.>

Piekrītu ka notikumi risinās diezgan strauji kā arī tas pravietots par laiku nobeigumu. Bet vai tad Gēte, Servantess, Rafaels, Rablē un citi līdz pirmam maijam nebija pieejami. Vai man var atņemt to, kas ir manā apziņā un sirdī? Un kaut kas mainās tajā līdz ar robežu pārvietošanu un valdību un varu maiņu?

Imants

 

 

From: alnis@lis.lv
Date: 5/2/04 4:51

Bet es uzcelos laicigi un, bez garas skatisjanās, aizgāju uz darzu un iestadiju Eiropas zemē agros kartupeļus. Domāju- būs varena razja!

Alnis.

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 5/2/04 5:38

Imants wrote:

< Piekrītu ka notikumi risinās diezgan strauji kā arī tas pravietots par laiku nobeigumu.>

No sirds Tev atvainojos par savu ieprekšējo tekstu, man likās, ka Tu esi pret ES tādēļ, ka tur sērkociņi būs dārgāki, bet izrādās, ka Tu baidies, ka stipra

Eiropa var kaut kādā veidā aizkavēt aizparīt ieplānoto Pastardienu...

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis

"I find that doing the will of God leaves me with no time for disputing about His plans."
George MacDonald

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 5/2/04 6:30

Greetings!

Uldis Adekvātais quoted one George MacDonald:

< "I find that doing the will of God leaves me with no time for disputing about His plans." George MacDonald>

== Stupid Americans! They dress like fools! Drab colors...no bright yellow smocks or oversized red shoes...and like barbarians, they do not paint their faces! When I show them the sign of the arches, they stare at me as if I'd gone mad! Were they educated by pigs? ==
   /Ronald MacDonald/

George Twig

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 5/2/04 7:23

Desmit procenti britu ES ģimenē sagaidīja arī Lavāniju

NRA 05/03/04 Ap desmit procenti Lielbritānijā aptaujāto iedzīvotāju dažas dienas pirms Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās domāja, ka Eiropas Savienībai 1. maijā pievienosies arī Lavānija.

Jā, Lavānija, uzsver Francijas aģentūra AFP, analizējot firmas One.Tel sabiedriskās domas pētījumu. Firma aptaujāja Lielbritānijas iedzīvotājus, aicinot viņus piedāvātajā valstu sarakstā identificēt desmit jaunās ES dalībvalstis. Šajā sarakstā tīši bija iekļauta neesoša valsts - Lavānija.

Astoņi procenti no 2500 respondentiem atzīmēja šo neesošo valsti, Skotijā - deviņi procenti. No skotiem vecuma grupā virs piecdesmit gadiem - pat vienpadsmit procenti.

"Ļaudis kopumā nav pārliecināti, [ka pazīst jaunās dalībvalstis]," sacīja One.Tel preses pārstāve Karola Bērnsa, uzsverot, ka iedzīvotāji "vairāk interesējas par notikumiem viņu ikdienas dzīvē, nevis par to, kas notiek ES kopumā".

Pētījumā atklājies, ka arī zināšanas par vecajām ES dalībvalstīm ir vājas: piecpadsmit procenti aptaujāto dažas dienas pirms ES paplašināšanās sacīja, ka viena no desmit jaunpienācējām ir arī Austrija - valsts, kas ES iestājās jau 1995. gadā.

Lielbritānija ir visskeptiskākā no vecajām Eiropas Savienības valstīm. Skepsi veicina arī masveidīgā, pret ES paplašināšanos vērstā preses kampaņa, galvenokārt tabloīdu laikrakstos.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Jura Žagariņa komentārs:

Nav jau brīnums, ka vairāk nekā deviņdesmit procenti Lavānijas iedzīvotāju vairāk interesējas par notikumiem viņu ikdienas dzīvē, nevis par to, kas notiek ES kopumā. Nemaz nerunājot par Pašu valsts demokrātijas pamatnostādnēm...

Juris

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 5/3/04 12:54

Vella davis: < Vai tad Bībelē nave teikts ka nevajag Dieva vārdu nelietīgi velti valkāt? Man liekas to dara Jukumsons piekarinādams Dievam savu antipātiju ES>

Interesants Genesis 1:26 rakstītais daudzskaitlis lai apzīmētu vienu augstāko varu (līdzīgi kā Elohim ir daudzskaitlī).

"Un Dievs teica, taisīsim cilvēku pēc MŪSU tēla."
(And God said, let us make man in our image.)

Daudz = Viens?

(klasiski uzstāda monoteismu pret politeisma)

aija, joprojām domā par Bētovena odas tulkojumu

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 5/3/04 4:54

Aija wrote: < "Un Dievs teica, taisīsim cilvēku pēc MŪSU tēla." (And God said, let us make man in our image.) Daudz = Viens?(klasiski uzstāda monoteismu pret politeisma)>

Tur, IMHO, nepietiks ar Bībeles angļu vai latviešu tulkojumu, jāpēta sengrieķu gramatika (kurā, atzīstos, neesmu stiprs <ggg>), jo man arī Tevi angliski uzrunāt vienskaitlī šodien būtu problemātiski, cik saprotu, "Thou", atšķirībā no Šekspīra laikiem, tagad ir vairāk vai mazāk rezervēts tieši Viņa uzrunāšanai :)

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

"Adam and Eve had an ideal marriage. He didn't have to hear about all the men she could have married, and she didn't have to hear about the way his mother cooked."

Kimberly Broyles

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 5/3/04 5:41

Zinašanas par jaunās Eiropas geografiju, izrādās, ir visai vārgas ari vāciešiem. Vacijas vestniecibas ASV mājas lapā ir karte, kura vismaz pašlaik Baltijas valstu nosaukumi ir saputroti, t.i. Lietuvai virsu rakstits Estonia, Latvijai - Lithuania, un Igaunijai - Latvia. Diemžel vestniecibas kontaktu forma ir orienteta tikai uz ASV rezidentiem (janorada adrese ASV u.t.t.).

Varbut kads no ASV dzivojošiem Sveikotajiem varetu uzrakstit Vacijas vestniecibas "Contacts" forma savu attieksmi pret šadu putrošanos? Galu gala - kas cits viņus mācīs, ja ne mēs paši.

http://www.germany.info/relaunch/politics/eu/expansion/map_interactive.html

European Union Enlargement

Pa šiem gadiem esmu vairakiem desmitiem firmu un organizaciju tomēr laikam iemācījis (pacietīgi norādot uz kļūdām) ka nē, Latvija un Rīga neatrodas Krievija, un jā, Latvija ir neatkarīga valsts, un musu galvaspilseta ir Rīga nevis Viļņa, un ta joprojam... Zinamu pacietību tur vajag, dažreiz jasamekle tīklos iestades vaditaja vai firmas īpašnieka e-pasta adrese un jāizsaka izbrīns par darbinieku neadekvāti zemo kvalifikāciju, bet nekas - "kurš cits sunim asti cels, ja ne pats" :-) Darīsim ta ari turpmak, kamer bus tāda vajadziba.

Harijs

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 5/3/04 7:25

Harijs Bušs kritizēja "Odas priekam" tulkojumu:

< Par šo atdzejojumu laikam sevišķa sajūsma nebūs... Sarīmēt "brāļi" ar nez kāpēc mīkstināto "tāļi", un "slīd" ar apgrauztu "brīd" - skan apmeram ka no Pietuka Krustiņa "daiļrades"... Tad jau pat banālā rīme "pāļi-kāļi" skan labāk...>

Starp citu, Harij, Tu esi uztvēris pilnīgi pareizi. Slavenās Pietuka Krustiņa rīmes "Augsta dziesma, skani, skani" ritms un uzbūve ir kopēts tieši no "Odas priekam". Brāļi Kaudzītes apzināti uzrakstīja PARODIJU par Šillera dzeju, kas arī ļauj Pietuka Krustiņam lielīties, ka "mani jau par jauno Šilleri dēvē". Šī iemesla dēļ jebkurš "Odas" tulkojums latviski šā vai tā atgādinās "Pietuka Krustiņa daiļradi", ja vien tulkotājs centīsies saglabāt ritmu un atskaņas.

Atskaņu pāris "tāļi" - "brāļi", protams, skan vecmodīgi, bet 18. gadsimta dzejas tulkojumam tas varētu būt piedodams. Starp citu arī oriģināla vācu valoda mūsdienu ausij skan mazliet arhaiski, tā ka tulkotājs nav pārcenties.

< Un nez kas tā par politeisku atblāzmu par dieviem daudzskaitlī - ES tagad it kā parsvara ir monoteiska, gan sava kristigaja iedzivotaju daļa, gan musulmaniskaja...>

Vai tas nozīmē, ka tulkojumā būtu jāmaina Šillera teksta jēga? Viņam "dievi" ir daudzskaitlī, kā jau kārtīgam 18. gadsimta beigu romantiķim, kura sirdij bija tuvs antīkais politeisms.

< Man liekas, ka tomer vajadzeja savlaicīgi izsludinat publisku konkursu par labako odas vārdu tulkojumu un ļaut tautai izteikt savu viedokli, vismaz tiem, kuri to vēlas, par labāko variantu. Galu gala šo ES himnu nāksies daudz reižu dziedāt vai vismaz klausīties. Nez, kur var redzēt pilnu tekstu? No vakar kora dziedātā neko daudz nevareja saprast.>

Zini, konkursu var rīkot un viedokļus arī var uzklausīt, lai izvairītos no galēji nepopulāra varianta apstiprināšanas. Taču gala lēmuma pieņemšanā gan nevajadzētu paļauties uz masu literāro gaumi. Mums jau ir zīmīgi piemēri ar dažiem Rīgas centrā ceļamiem pieminekļiem, kuru veidolu balsojot izraudzījās "tauta". Tad labāk palūgt mana Alūksnes novada "tautas dzejniecei" Kornēlijai Apškrūmai, kas iemantojusi popularitāti visas Latvijas kudzīšu vidū, lai uzraksta pavisam jaunus vārdus. Vidusmēra latvietim liksies tik smuki, ka asaras straumēm līs pa abi vaigi.

"Oda priekam" latviski tulkota ne reizi vien. Paņem biblotēkā un salīdzini Bisenieka tulkojumu ar iepriekšējiem, tad būs vieglāk orientēties. Vēl atceries, ka daži tulkojumi var būt grūti izdziedami, arī tas ievieš korekcijas.

Vents

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 5/3/04 8:28

Vents Zvaigzne rakstija:

< Slavenās Pietuka Krustiņa rīmes "Augsta dziesma, skani, skani" ritms un uzbūve ir kopēts tieši no "Odas priekam".>

Ja, ši nianse man skolas laikos bija gājusi secen.

< Brāļi Kaudzītes apzināti uzrakstīja PARODIJU par Šillera dzeju, kas arī ļauj Pietuka Krustiņam lielīties, ka "mani jau par jauno Šilleri dēvē".>

Un izrādās, ka uz šo nosaukumu vel pat musdienās atrodas ari citi pretendenti...

< Šī iemesla dēļ jebkurš "Odas" tulkojums latviski šā vai tā atgādinās "Pietuka Krustiņa daiļradi", ja vien tulkotājs centīsies saglabāt ritmu un atskaņas.>

Domaju, ka nebut nav obligati taisit parodiju par parodiju.

< Atskaņu pāris "tāļi" - "brāļi", protams, skan vecmodīgi, bet 18. gadsimta dzejas tulkojumam tas varētu būt piedodams. >

Klau. Tā nu vienreiz ir principiāla lieta. Mes runājam par NESEN izdaritu tulkojumu. Vai tiešam ari Tu nejūti kliedzošo atšķirību starp īstu senatni un mūsdienu pseidosenatnīgu fikciju, apzināti viltotu mulāžu? "Jaunveidojumi" kultūrā ir vel sliktaki, neka cilveka organisma. Līdzīgi ka Rīgas "Rātsnams", kuram īsti Heses minētā "feļetonisma laikmeta" garā pat ārēja līdziba agrākajam Rātsnamam ir tikai stipri aptuvena ("siltumnīca" uz jumta jau vien ir ko vērta...), bet musdienu ielai priekša tas tomer ir aizcelts un traucējošs.

Ja odas tulkojums tiešam butu izdarits 18. gadsimta, tad vel varetu but kada runa par stila saglabašanu, kaut gan mums nebūt nav obligāti kopet ta laika dzeju, apģērbu, transporta lidzekļus un ta joprojām. Bet tīšs meginajums musdienas salipinat "falšu" imitāciju ir manuprat sliktaks pat par kitču. Katram laikam ir savs stils un kultūras izpausmes. Nevajag tagad rakstīt jaunas Bethovena simfonijas klāt jau esošajam, kaut gan ar kompjutera palidzibu ir iespejams imitet lielā dižgara stilu. Nevajag tagad rakstit kaut kādus maldinošus "erzacus" tā laika Odas tulkojumam.

Tagad ir cits laikmets.

< Starp citu arī oriģināla vācu valoda mūsdienu ausij skan mazliet arhaiski, tā ka tulkotājs nav pārcenties.>

"Neliela" atšķirība ir tāda, ka vācu valodā tas ir _īsts_ ta laika dzejas darbs! Atšķirība tada pati, ka starp īstu lielu briļantu un lētu stikla imitāciju, vai pat vel lielāka.

< Vai tas nozīmē, ka tulkojumā būtu jāmaina Šillera teksta jēga?>

Domaju, ka nekas briesmigs nenotiktu, ja attiecigaja rindiņa "dievu" vieta butu jadzied "dieva". Parak daudziem cilvekiem viņu ticibas dēļ nopietni runat vai dziedāt par daudziem dieviem ir smags grēks.

< Zini, konkursu var rīkot un viedokļus arī var uzklausīt, lai izvairītos no galēji nepopulāra varianta apstiprināšanas. >

Tieši tā. Tikai nevis "var", bet _vajag_.

< Taču gala lēmuma pieņemšanā gan nevajadzētu paļauties uz masu literāro gaumi.>

Tam ir mazs sakars ar literaro gaumi. Politiskas un ekonomiskas valstu apvienibas himna ir politisks simbols. Masām nav vis jāraksta augsti intelektuāla recenzija divdesmit cilveku lasītā elītiskā žurnālā, bet gan skaidri jāpasaka "patīk" vai "nepatīk".

< Mums jau ir zīmīgi piemēri ar dažiem Rīgas centrā ceļamiem pieminekļiem, kuru veidolu balsojot izraudzījās "tauta". >

Mums ir ari zīmīgi piemeri ar dažiem pieminekļiem, kurus tikai masu protestu dēļ neļāva uzcelt Rīgas centra. Dižie specialisti bija atzinuši tos par labiem esam. Lai atceramies tikai tos pārsteidzoši neglītos pusapstrādatos akmens bluķus, kurus gribeja sagāzt Esplanādē... Specialistu tada maza valsti ka Latvija nemaz nav tik daudz, viņiem ir gan savas privātas, gan grupiņu saišu intereses, un tadeļ mākslas specialistu viedoklis diemžel pārāk bieži radikali atšķiras no sabiedribas viedokļa. Tomer "lietotājs" tadam publiskam lietam ka piemineklim vai himnai ir TAUTA ši varda visplašakaja nozīmē, un tadel tautas viedoklim ir jābūt noteicošajam.

< Tad labāk palūgt mana Alūksnes novada "tautas dzejniecei" Kornēlijai Apškrūmai,>

Zini ko, varbut atceries, ka ļoti veiksmīgā sudraba monēta "Millennium" (tā sauktā "Poga") par godu Tukstošgadei,

http://www.bank.lv/lat/main/lvnaud/jubmon/smp/pm/  kura 2001. gada sanema izdevuma World Coin News balvu "Gada novatoriskaka moneta"

http://www.bank.lv/lat/main/sapinfo/lbpdip/01/index.php?37583

bija veidota pec plašā konkursā uzvarejušas Taurenes pamatskolas matematikas skolotajas Maijas Bārzdiņas idejas. Ar monetam viņai pirms tam bija ne vairak darišanu, ka kuram katram citam nespecialistam, bet - varbut tieši tapec - ideja bija lieliska. Nesmādēsim tautas spējas un viedokli!

Harijs

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 5/3/04 9:17

Sveiki!

Vents: << Zini, konkursu var rīkot un viedokļus arī var uzklausīt, lai izvairītos no galēji nepopulāra varianta apstiprināšanas.>>

Harijs: < Tieši tā. Tikai nevis "var", bet _vajag_.>

Vents: << Taču gala lēmuma pieņemšanā gan nevajadzētu paļauties uz masu literāro gaumi.>>

Harijs: < Tam ir mazs sakars ar literaro gaumi. Politiskas un ekonomiskas valstu apvienibas himna ir politisks simbols. Masām nav vis jāraksta augsti intelektuāla recenzija divdesmit cilveku lasītā elītiskā žurnālā, bet gan skaidri jāpasaka "patīk" vai "nepatīk". >

Jā bet vai te nav tāpat kā ar visu to iestāšanos ES kā tādu? Sovjetu izlutinātā fantastiskā Latvijas masa pieradināta publiskas debates par "patīk" vai "nepatīk" uzsākt tikai pēc tam, kad viss jau sen ir izlemts. Pati fantastiskā masa prasa, lai tas tā būtu, jo, kā mums jau sen apsolīja pats Fantastiskais Uģis ar elementārās matemātikas palīdzību pierādīt, cita pieeja padarītu Latvijas fantastisko valdību par vēl līdz šim Eiropā nepieredzētu anarhiju un haosu.

< . . . tautas viedoklim ir jābūt noteicošajam.>

Šajā konkretajā gadījumā gan laikam Bēthovena un Šillera viedoklis būs tas noteicošais un priekš mums bauriem par to nekas vairāk neatliek kā vai nu līksmot bez sāta un saprašanas vai nospļauties.

Juris

 

Kas jauns Latvijā?