RE: Līgo!

 

From: kingga@plu.edu
Date: 6/19/04 12:44

Sutu Jana dienas sviecienus sveikotaju un visiem citiem Janiem. Ligo ligotajiem!

Valda un es busim vasaras nometne "Kursa", stundas brauciena no musu majam. Mes tur busim jau pusdienas laika, bet diena aizies ar satiksanos, filmam, dziesmam un danciem un kopigam vakarinam. Pec tam ligosana plava pie "Kursas" ezera. Ta ka alus dzersana nabus ierobezota, vartus slegs pusnakti, un ligotaji paliks nometnes naktsmitnes, savas teltis, vai tur, kur bus nokritusi.

Loigo, ligo!

Gundars

 

 

 

From: ericrikans@chartermi.com
Date: 6/19/04 3:06

Un TU sūdzies kad Aija piesārņo "sveiku" ar nesakarīgām lietām.

Viemnēr gribēju zināt cikos jūs slēgsiet tos vārtus.

Bet tomēr, novēlu sieru un alu, dziesmas un dejas un līgo!

Ēriks

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/20/04 9:24

Klivlandiesi sovakar jau noligoja! ARis.

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 6/20/04 10:46

Ne visur & vienmēr bijušas pieejamas eksaktās spējas tieši kurjā brīdī notiek kalkulētie saulgrieži, kā arī citi praktiski & klimātiski apsvērumi & vai kalkulē dienu no krēslas uz krēslu, nemaz nerunājot par dažādām kalendāru izmaiņām, tā tad iznāk aptuvena tā svinēšana kā kurjā vietā & laikā aptuveni 21. - 24. jūnijam. Arī ne visiem pat zinami, ka svinami saulgrieži - var aizstāt ar dažādiem mītoloģiskiem stāstiem par to kas aptuveni notiek gada laikā, piemēram, ka dzimšana atvietojot miršanu ziemas saulgriežos bet kāzas & vispilnākā saules spēka daudzināšana vasaras saulgriežos.

Dažās ziemeļnieku tradīcijās (ķeltu) ir divas saules. Baltu tautām ir māte (saule) & meita (rīta blāzma).

Tagadējie lietuviešu pagāni uzsverot rasas lomu saulgriežos šajā laikā svin Rasu:

http://www.romuva.lt/index.php?kalba=engl&page=kalendorius&nr=6

Divi izdevumi par lietuviešu organizēto etnisko ticību apvienību (World Congress of Ethnic Religions):

http://www.wcer.org/newsletter/oaks1

http://www.wcer.org

Viena amerikāņa apraksts par apmeklētiem Jāņiem:

Celebrating Midsummer Eve the Latvian Way

by Mark Dalton

http://www.widdershins.org/vol8iss2/01.htm

aija

 

 

 

From: ericrikans@chartermi.com
Date: 6/20/04 11:20

Plūstosim līdz Pēteriem un tad sāksim no jauna!

Alu, sieru, dziesmu, deju,

Ēriks

 

 

 

From: rikards37@sbcglobal.net
Date: 6/20/04 12:37

Aija Veldre Beldavs wrote:

<< ... nemaz nerunājot par dažādām kalendāru izmaiņām, tā tad iznāk aptuvena tā svinēšana kā kurjā vietā & laikā aptuveni 21. - 24. jūnijam. ...>>

Protams,jo cilveks ar savām izjūtām piesķir dotajam brīdim savu īstenību. Taču īstenākais zāļu vakars jau būtu tieši šovakar - svētdienas vakarā, jo rīt jau sākas vasara, tātad šī nakts būs pate īsākā un rīt jau saulīte sāks savu ceļu pretīm Ziemsvetkiem.

No savas puses varu ziņot ka Viskonsīnas Dievsētā vakar vakarā Jāņi izdevušies ļoti sirsnigi - dedzis kā lielais ugusnkurs, tā pacelta pūdele, un gana skanējušas līgo dziesmas kā pašu Dievsētu aplīgojot tā vēlāk ugunskurā raugoties. Jaunākā paaudzes toties līgsmojuši netālajā Tupešu Jāņu kalnā, kur Tupešu Jāņa meita Aija atjaunojusi līgošanu (vairākus gadus tur līgošana nenotika, jo vecais Tupesis tagad vairāk dzīvo pa Latviju). Interesanti ka piedalījās arī lietuviešu grupiņa no Čikagas. Pie tam viens no Latvijas latviešiem, kurš pašlaik strādā Čikagā, par Dievsetas Jāņiem uzzinājis no lietuviešiem!

Lai skanīgs līgo un saulainas domas apvij arī Tavu Jāņu vakaru! Ričs.

Kas apvilka zelta stīgu gar Jānīša istabiņu?

Jāņa bērni apvilkuši, Jāņa nakti līgojot!

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 6/20/04 3:08

Ričs:

< Kas apvilka zelta stīgu gar Jānīša istabiņu?

Jāņa bērni apvilkuši, Jāņa nakti līgojot! >

Vēl viena daina ar dziļu nozīmi. Var iztulkot, starp citu, kā piezīmi Riča teiktam: lai gan sinchroniski cenšas līdzināt iekšējo pārdzīvojumu ar dabas īstenību, ja tie pilnīgi nesaderas, prātam tieksme pielocīt lai viss būtu tomēr kaut kā pēc iespējas labāk:

< Protams, jo cilveks ar savām izjūtām piesķir dotajam brīdim savu īstenību. Taču īstenākais zāļu vakars jau būtu tieši šovakar -svētdienas vakarā, jo rīt jau sākas vasara, tātad šī nakts būs pate īsākā un rīt jau saulīte sāks savu ceļu pretīm Ziemsvetkiem.>

Ticami apzīmējums "Jāņi" ir visai sens lai gan varbūtība pastāv, līdzīgi cittur Eiropā Svetā Jāņa no Bībeles vārds tika piesavināts (neizslēdzot iespēju, ka pielīdzināts kādai esošai pirmskristīgai dievībai kāda cilme ir romiešu durvju & pāreju dievība Janus kurjam bez tam divas gluži kalendāra sadalījumam attiecīgas sejas).

Iepretīm agrākiem pētnieku cīkstoņiem kas sagāja vārdu kaujās vai "Jānis" ir vai nav kristīgs aizguvums, varbūtība norāda jēdzienu ziņā nav nemaz tik svarīgi viens vai otrs. Ja uzsvērts kristīgais aizguvums (virs pārejas dievības seno Janus cilmi), tad tajā vēsturiskā laikā kad pagāni būtu kristīgo svēto vārdus iekausējuši savā ticību sistēmā, dievība būtu īpašībās bijusi pamatā nevis bībeliskais Jānis Kristītājs bet iezemiešu priekšstats. Tajā laikā daudzi garīdznieki paši bija vēl ar visai stipriem vietējo jēdzienu uzskatiem kā norāda angliskā pasaulē Kristītāja attēlu ar kazas kājām līdzinoties romiešu pagānu satīram vai dievībai Panam, vai Mozus attēlu ar "gaismas" ragiem.

Vienalga kā apzīmēja & cik lielā mērā saprata kristīgos priekšstatus kādi nāca līdz ar Kristītāja vārdu, pamatā iedzimto eiropiešu jēdziens bija par dabas mežonīgo garu kādu angliskā pasaule nosauc par "Zaļo vīru" vai "Mežonīgo vīru."

Zāļu vakars ir šīs nakts rasā atrast Jāņu zāles ar dziedniecības spējām.

Ķeltu pasaulē papardes meklēšanai līdzīga bija pūķa olas (vai saritinātās čūskas) meklēšana, jo tā atradējs ieguva burvja, mākslinieka vai dzejnieka dāvanas.

aija

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 6/20/04 5:25

Sveiki!

Uz to sieru etcetera man vēl būs jāpagaida līdz nākamvīkendam bet pēc US Naval Observatory datiem, saulgrieži notiks šovakar pat, plkst 8:57 EDT (Eastern Daylight Time), tātad pēc nepilnām trīs stundiņām. Šai sakarībā savās grāmatās atradu šādas rindiņas ko norakstīt...

Juris

Šai dienai nav vakara, bet mūžīgs rīts:
Mans ceļš uz sauli gaismas aizlaikos tīts.

Jānis Veselis

un

Atkrist balatajā smiltī,
aiz aizapziņas vēl krist...
Un ļaut, lai skrien visi tilti
bez pašiem prom debesīs...

Bet vakars kad logus ciet līmē,
mēs ieraugām to, ka mums Dievs
nav atvēlējis no zīmēm,
no mājieniem atkopties.

Tas notiek ar mums jau izsenis -
vai mēness riet vai lec -
gadsimtu labi trenētas
acis caur krēslu redz.

Uldis Bērziņš

 

 

 

 

From: alnis@lis.lv
Date: 6/21/04 5:08

Dargie draugi!

Nupat LTV gaja reklama, kurā atklajās, ka Latvija ir lielākā valsts pasaulē. Bet, ja tā padomā, tad Līgo vakarā un Jaņu dienā tā tāda tik tiesjām ir.

"Tie lielie tiek mazināti, bet tie mazie- godā celti!"

Likteņa izkaisīti pa visu pasauli, tomēr sjajā dienā mēs esam lieli un vienoti. Un ja tas tā nebūtu, tad latviesju tauta sen būtu iznīdēta, bet tā ir kļuvusi tikai stiprāka un spēcigāka.

Paceļu alus kausu par Jusu visu veselību, laimi un panakumiem.Un lai Jūsu galdā nekad netrūkst siers un speķa piradziņi.

Alnis.

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/21/04 5:58

Alnis:

< Nupat LTV gaja reklama, kurā atklajās, ka Latvija ir lielākā valsts pasaulē.>

Tā reklāma, IMHO, ir tikpat stulba, kā tās paģirainie personāzji, bet par tiem Jāņiem- es šodien pusdienu mēģinu izskaidrot dazjādākiem ārzemniekiem, kamamdēļ es nevaru viņiet to un šito dabūt gatavu ne uz piektdienu, ne uz pirmdienu...

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

 

From: ugis.berzins@swipnet.se
Date: 6/22/04 3:41

Uldi, kā redzu, Latvijai vēl grūti gadi priekšā, līdz būs "īsta" izpratne par kapitālismu! ;-)

Kapitālisma panākumi balstās arī uz to, ka darbi tiek veikti tad, kad tas ir vajadzīgs (nenozīmē, ka tas arī vienmēr ir nepieciešams) .... :-)

Ugis, patlaban valstī, kurā darba ņēmēju tiesības un nolīgumi tiek aizvien vairāk ierobežoti un pasliktināti!

PS kā Latvija domā sacensties ar darbaspēku, jkas strādā lētāk, bez protestiem, ja vajdzīgs pat 7 dienas nedēļā!

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/22/04 5:00

Jāsaka, ka visu laiku mēs esam diezgan veiksmīgi konkurējuši tirgū, strādājot naktis, sestdienas, svētdienas un visādas svētku dienas par kapeikām. Tie laiki ir garām un, manuprāt, paldies Dievam. IMHO, tas, ka cilvēki vairs negrib strādāt Ziemassvētku vai Jaungada vakarā, ir tikai apsveicami, tātad maizītei un sviestam jau pietiek.

5 dienu Līgošana man liekas bišķi pārspīlēta, bet valdība, man neprasot, samainija pagājušo sestdienu, kura bija jāsreādā, ar nākošo pirmdienu, kura būs brīva, un ko tu latvietim padarīsi- nu nesēdēs viņš šīs brīvdienas pilsētā pie datora, ja var pavadīt tās laukos, tāda nu mums tā daba. :)))

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 6/22/04 5:13

Uldis rakstīja:

< 5 dienu Līgošana man liekas bišķi pārspīlēta...>

Paga, paga, man šķiet, ka nākamā pirmdiena jau nu gan nebūs brīva, vismaz ne oficiāli. Uz pagājušo sestdienu tika pārcelta šīsnedēļas piektdiena.

Vents

 

 

 

From: asnate.dimza@dati.lv
Date: 6/22/04 5:19

Man gan 5 dienu līgošana liekas brīnišķīga - neliels atvaļinājums.

Un Uģim - Glazgovā DBA par jaunas versijas uzlikšanu sestdienā (un tādu darbu pēc definīcijas var darīt tikai ārpus parastā darba laika) prasīja ne tikai dubultapmaksu, bet arī priekš takša turp un atpakaļ .

Asnate

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/22/04 5:50

Vents:

< Paga, paga, man šķiet, ka nākamā pirmdiena jau nu gan nebūs brīva, vismaz ne oficiāli. Uz pagājušo sestdienu tika pārcelta šīsnedēļas piektdiena.>

Paldies Dievam, es jau biju sabijies :)

Nespēju es izsekot tām darba dienu pārcelšanām...

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 6/22/04 7:57

Isa, isa Janu nakts
Par visam naksninam:
Te satumsa, te izausa,
Pie Janisa uguntinas. LD 32891

LIIS projekts "Astronomija tīklā" rakstā "Parādies, tu Saulīte..." apcerot "mūžīgo kalendāru" kur katra svinamdiena fiksēta iepretīm citām:

http://www.liis.lv/astron/IE_version/Paradies/Saule.htm :

"Senlatvietis Pasauli skatijis caur teliem, nevis jedzieniem."

"Savukrt folkloristiskaja apzina nav vispariga laika jedziena, tas eksiste dazadu konkretu prieksmetu, lietu, butibu veidola, piemeram, ritenis, rati, kamanas, laiva, zirgs (kumeli), kamols, dzipars, abols, zirnis utt. Latviesu tautasdziesmas laika ritejums biezi izteikts ar jedzienu kamols. Latviesiem vel 20. gs. pirmaja puse eksistejusi diegu kamoli ar iesietiem mezgliem, kas bija svarigu notikumu fiksetaji. /Janina Kursite, 1999, 14.,15., 17.lpp./"

"Mitiskajas dainas tiek konkretizets, kur notiek darbiba - vidu gaisa, liela cela malina, vidu juras uz akmena, - bet gandriz nekad netiek pateikts, nedz ari jautats, kad darbiba notiek - nav ne nakotnes, ne pagatnes, ne isti tagadnes."

"Latviskaja gadskarta Jani dainas ir apdziedati visvairak."

http://www.avd.edu.lv/Latvija80/Latvijai80kopejs.html

Auces viduskolas 1998. g. bērnu vārdos

----------

Rudite, 10.b
"Vienalga,
ka mums te debess savu skumjo vaigu verš,
Vienalga ,
ka saule gada reizi spid, tas acumirklis īss -
Vienalga, ka meness muza vienu reizi krit.
Par mani, par Latviju
Es zinu,
saule muzam debesis spides,
Un meness katru nakti sava cela slides,
Un debess mam paliks zila,
Un zale kuplos zalaka,
Bet cilveks dzivos to so mirkli -
Ar sevi, ar visiem te - Latvija."

Marite ., 10b
Mana maza Latvija.. . Tev nav augstu kalnu, vulkanu un dizu udenskritumu. Vai tapec Tevi nemilet?

Lauma Bredriha, 8a
Saja diena es apbrinoju katru pukiti, katru zaliti, jo tas visas ir Janu zales. Mes kuram Janu ugunskuru, kur dod svetibu zemei. Es gribetu, lai sos svetkus ikviens latvietis svinetu vienmer un nekad neaizmirstu. Janu ugunskurs ir pats galvenais, tas ari sveta latviesu zemi un cilvekus. Un sadedzina visas latviesu skumjas.

----------

aija

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 6/22/04 8:56

Jāņu māte sierus sēja,
Labi sāļus sasālija:
Tas kāsēja, tas sprauslēja, -
Vairak siera neprasīja.
Līgo! Līgo! Vairāk siera neprasīja. Līgo!

(Rainis)

aija

 

 

 

From: rikards37@sbcglobal.net
Date: 6/22/04 9:22

Tas jau Rainis! Tautas dziesma saka:

"Jāņa māte sieru sēja ozolā sēdēdama,
Kāp zemē Jāņa māte, jau sanāca Jāņa bērni."

Nu ko, šodienējas tautu meitas, māmuliņas - Jāņa māte sieru sēja ozolā sēdēdama, kā padodas Jāņu siers virtuvē atsēdot?

Lai gardens ir siers un putojoš alus, bet galvenais - lai koši un līgsmi skan līgo kur vien dzīvs vēl latviskais gars! Ričs.

 

 

 

From: ervins@depoprojekts.lv
Date: 6/22/04 9:43

Visiem sveikotājiem priecīgus un saulainus Līgosvētkus!

E.

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/22/04 12:09

Uldis:

< Paldies Dievam, es jau biju sabijies :) Nespēju es izsekot tām darba dienu pārcelšanām...>

Vai traks, stradasi nepareiza diena! Tadu nebusanu nevar (nedrikst)

pielaut! Vai tev ir/nav vagara propuska? ARis.

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/22/04 12:09

Vents:

<Paga, paga, man šķiet, ka nākamā pirmdiena jau nu gan nebūs brīva, vismaz ne oficiāli. Uz pagājušo sestdienu tika pārcelta šīsnedēļas piektdiena.>

Vai svetisanai vajadziga valdibas atlauja? Rauj tik vala, prieki paliek prieki, lustes - lustes. Prieks kur tu rodies, laime, kur kavejies?

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/22/04 2:42

< Vai traks, stradasi nepareiza diena! Tadu nebusanu nevar (nedrikst) pielaut! Vai tev ir/nav vagara propuska? ARis.>

Es jau varu strādāt, bet ja man nav kas strādā, nu tad tā un tā... :)))

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

 

From: ugis.berzins@swipnet.se
Date: 6/22/04 4:32

Lauma Bredriha, 8a:

< Janu ugunskurs ir pats galvenais, tas ari sveta latviesu zemi un cilvekus. Un sadedzina visas latviesu skumjas.>

Lasu, nesdaprotu, lasu atkal un nesaprotu vēl vienmēr ....

Gadus atpakaļ man draugs, ar meiteni pie rokas, lecot pāri ugunskuram nosēdās par ātru un kārtīgi apsvilināja bikšu dibenu un pagarināto muguru .....

Viņam skumjas ieprieks nebija, bet tad radās lielas .... :-) :-) :-)

Mes latviesi esam viena fantastiska tauta, bet nekad nezināju, ka mūsu skumjas meklējamas tur ..... ?

Ugis

PS tu cilvēks dzīvo un mācies visu mūžu :-)

 

 

 

From: ugis.berzins@swipnet.se
Date: 6/22/04 4:41

Uldis:

< Es jau varu strādāt, bet ja man nav kas strādā, nu tad tā un tā... :)))>

Lai kāds vēl iedrošinās apgalvot, ka vēstue neatkārtojoties .....

Esam jau atjaunojuši Baronu un Vagaru laikus ... :-)

Ugis

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 6/22/04 4:51

Tieši otrādi, Uģi,

Tu kaut kā neuzmanīgi lasi- tie laiki (vismaz zināmā Latvijas sabiedrības daļā) ir pagājuši un cerams uz neatgriešanos, neviens kvalificēc speciālists te neizlaidīs Jāņus tāpēc, ka kaut kādiem Zviedrijas jampampiņiem vajag.

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 6/23/04 7:40

Uģis:

< Gadus atpakaļ man draugs, ar meiteni pie rokas, lecot pāri ugunskuram nosēdās par ātru un kārtīgi apsvilināja bikšu dibenu un pagarināto muguru ....>

Vajadzeja lekt, ka var parlekt. Kas tur ko nesaprast?

 

Kas jauns Latvijā?