Re: Lats tautas kabatā...

 

 

From: harijs@gmail.com
Date: 12/30/04 9:10

http://www.bank.lv/lat/info/jaunzin/ 

Par lata piesaistes kursu eiro

Rīgā 2004. gada 30. decembrī

Latvijas Banka 2004. gada 30. decembrī ir noteikusi lata un eiro piesaistes kursu: 1 EUR = 0.702804 LVL, kurš saskaņā ar valdības apstiprināto plānu par Latvijas gatavošanos pilntiesīgai dalībai Ekonomikas un monetārajā savienībā būs spēkā no 2005. gada 1. janvāra.

Lata un eiro attiecība izrēķināta pēc Eiropas Centrālās bankas šodien fiksētajiem valūtu tirgus kursiem, izmantojot SDR valūtu kursu formulu - līdzīgi, kā tas darīts ik dienas kopš 1994. gada sākuma, kad lats tika piesaistīts Starptautiskā Valūtas fonda norēķinu vienībai (1 XDR = 0.7997 LVL).

No 2005.gada janvāra Latvijas Banka vienpusēji nodrošinās lata un eiro maiņas kursa svārstības ±1% apjomā no centrālā jeb piesaistes kursa. Tas nozīmē, ka saglabāsies līdzšinējais lata svārstību koridora platums pret piesaistes valūtu, kas ir saprotams un ierasts finanšu tirgum. Tādējādi arī nemainīsies faktiski fiksēta valūtas kursa režīms, kas Latvijai - nelielai un atvērtai tautsaimniecībai - ir labi kalpojis.

Turpmāk lata kursu pret citām valūtām Latvijas Banka noteiks pēc lata piesaistes kursa eiro un pasaules valūtu kursiem attiecīgajā brīdī.

 

 

 

From: viksning@georgetown.edu
Date: 12/30/04 2:06

Sveiks sveikotāji!

Paldies Harijam par laicīgu un precīzu ziņojumu.

Gribu arī novēlēt visiem vēlreiz veselīgu un mīlestības apstarotu 2005. gadu!

Apsolos izdzert apsveikuma glāzi Jurim Žagariņam 2. janvārī -- lai dzīvo sveiks!

Un vēl vienreiz, lai dzīvo sveiks! Juronkulis

 

 

 

From: alnis@apollo.lv
Date: 12/31/04 9:18

Gribētu no zinātajiem paskaidrojumus par sjo interesanto Eiro celsjanos un tā iespaidu uz tautas, kura 2/3 faktiski ir nabaga, tālāko dzīvi, izdzīvosjanu, pirktspēju. Kas notiks ar tiem, kuri paņemusji kredītus, jo zinām, ka pedejā laikā latviesji sjaijā ziņā beidzot sākusji atraisīties un dzīvot pēc pasaules standartiem. Tikai aizmirstot, ka nav jau tās pasaules standarta algas, pensijas utt.

Alnis.

 

 

 

 

From: 2g.listes@gmail.com
Date: 12/31/04 10:03

Nepretendējot uz vispusīgu un absolūti patiesu analīzi...

Domāju, ka ir vispirms vajag nodalīt līdzšinējo ietekmi un tālāko ieteikmi.

Par laikposmu līdz lata piesiešanas pie eiro man nāk prātā šādi faktori:

- kredītu izmaksu palielināšanās eiro ņemtajiem kredītiem un samazināšanās usd ņemtajiem kredītiem (un otrādi depozītiem);

- importēto preču un pakalpojumu sadārdzinājums, kas palielināja inflāciju (neņemos precīzi pateikt, cik liela daļa Latvijas ārējās tirdzniecības notiek eiro, taču, cik atceros, vairāk nekā puse);

- eksports kļuva izdevīgāks, ja eksportētas tika preces vai pakalpojumi, par kuriem saņēma eiro un uz vietas norēķinājās vai importēja, norēķinoties citās valūtās, tsk latos un usd. Labprāt uzzinātu, cik liela daļa Latvijas eksporta noritēja uz šādiem nosacījumiem, taču publiskajā telpā šādus aprēķinus neesmu redzējis.

- izdevīgāks kļuva arī eiro imports, piemēram, Eiropas (vai Eirapas, kā noteikti patiktu Terminoloģijas komisijai ;)) Savienības struktūrfondi utml, eiro nominētas investicījas uc.

Domāju, ka abiem šiem faktoriem kopā vajadzēja samazināt kreditēšanās bumu gada 2.pusē, īpaši pēdējā ceturksnī, taču diez vai šobrīd ir pieejama statistika par to. No otras puses, man subjektīvi liekas, ka tieši ap gada vidu bankas īpaši aktīvi sāka reklamēt kredītus. Prātā nāk diezgan agresīvās Aizkraukles bankas kampaņas (solot 105% kredītu, ja ieķīlāts tiek dzīvoklis jaunuzbūvētā mājā) un vēl jo agresīvākā Nordea bankas reklāmas kampaņa (solot pārsolīt jebkuras citas bankas kredītpiedāvājumu). Būtu loģiski pieņemt, ka kredītu reklāmas palielināšanās pamatā būtu kreditēšanās samazināšanās, kas lika bankām "iespringt".

Tā kā līdz ar lata piesaisti eiro abi augšminētie faktori pārstās strādāt, ir gaidāma stabilizēšanās:

- kredīti eiro kļūs faktiski līdzvērtīgi kredītiem latos; tā kā latu kredītlikmes šobrīd ir jūtami lielākas par eiro kredītlikmēm, var sagaidīt, ka kreditēšanās eiro pieaugs;

- tie, kam ir kredīti usd, kļūs vēl atkarīgāki no starptautiskajiem tirgiem. Tā kā tuvākajā laikā vēl tiek prognozēts usd kritums (piemēram, Reuters ziņās vakar tika minēts usd/eur kurss 1,38-1,39 uz 1.ceturksņa beigām pret 1,36 šobrīd, un prognozēta tālāk eiro nostiprināšanās visa gada garumā. Man pašam liekas, ka usd kāpums sāksies tikai pēc ASV karaspēja iziešanas no Irākas, pieņemot, ka pa to laiku nesāksies vēl kāds karš), tas nenāks par sliktu, jo krietna daļa nekustamā īpašuma kredītu Latvijā ir usd. Pieļauju, ka varētu nedaudz pieaugt īstermiņa kreditēšanās usd ar līdzīgām ne sliktām sekām.

- stabilizēsies importu cenas, samazinot inflācijas kāpumu, augstāk minēto iemeslu dēļ;

- līdzšinējā eiro kursa kāpuma dēļ no 1.janvāra palielināsies akcīzes nodeva degvielai, kas (kopā ar citiem iemesliem) sadārdzinās benzīna un dīzeļdegvielas cenas par vismaz 2 santīmiem līdz ~0,49-0,50 litrā, vai pat vairāk (Degvielas tirgotāju asociācijas prognoze); protams, tas atkal palielinās inflāciju;

- samazināsies atdeve no eksporta eiro.

Tātad, kopumā skatoties, eiro kursa kāpums palielināja (un palielinās vēl) inflāciju. Iespējams, ka daļēji to kompensēja eksporta ieņēmumu pārdale, kā arī ES naudas ieplūdums. No otras puses, kā pie visām negatīvām ekonomiskām tendencēm, visvairāk un vissāpīgāk šo inflāciju noteikti izjuta tieši tie, kam ir vismazākie ieņēmumi, un līdz kuriem eksporta ieņēmumu pārdales un ES fondu nauda reāli nonāk lēnāk...

Par nākotni runājot - janvāris un februāris varētu būt ar bik palielinātu inflāciju degvielas cenu kāpuma dēļ, kā arī tādēļ, ka samazināsies bonusi, ko 2004.gadā ieguvām no eksporta ieņēmumu pieauguma un ES naudas valūtas svārstību rezultātā. Taču, par laimi, elektroenerģijas un dabasgāzes cenas no 1.janvāra nepalielināsies, ja tic Latvenergo un Latvijas Gāzes mājaslapās atrodamajai informācijai. Tālāk inflācijai vajadzētu stabilizēties.

Tiesa, paliek neskaidrības faktors, kā tās ietekmēs Ignalinas AES 1.reaktora slēgšana, kas notiks šonakt. Jāsaka, ka man nav sanācis manīt pamatotus viedokļus par to, tiesa, neesmu arī speciāli meklējis.

Tā kā domāju, ka tiem, kas kredīts ir eiro, lielākais satraukuma brīdis jau ir garām, jo vislielākā ziepe bija uz 2004.gada beigām. Savukārt usd ņēmējiem ir svētki, kas laikam turpināsies, bet nu jāseko līdzi situācijai uzmanīgi.

Kredītu sakarā cits jautājums ir kredītlikmes, kas, cik man zināms, nav tieši un proporcionāli saistītas ar valūtu kursiem, bet lielā mērā ietekmē ievērojamu kredītņēmēju daļu, kas riskējuši ar svārstīgo likmi, bet par to veidošanos man komentāru nav - pavisam neesmu zinātājs :)

2G

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 12/31/04 10:38

2G: < tiesa, paliek neskaidrības faktors, kā tās ietekmēs Ignalinas AES 1.reaktora slēgšana, kas notiks šonakt. Jāsaka, ka man nav sanācis manīt pamatotus viedokļus par to, tiesa, neesmu arī speciāli meklējis.>

http://www.eubusiness.com/afp/041229031207.1tx2v35n/view

Lithuania starts closing its Chernobyl-type nuclear plant

pēc līguma ar ES kas solījusi samaksāt par slēgšanu, tomēr atstājot Baltijas valstis enerģijas vajadzībās vulnerabīlas & Lietuvai neatsakoties no plāniem meklējot ieguldīgumus lai būvētu jaunu kodolspēkstaciju ar spēju apkalpot visu Baltiju.

aija

 

 

 

From: 2g.listes@gmail.com
Date: 12/31/04 11:04

Cerams, ka viņiem izdosies. Tas varētu kļūt par Baltijas valstu ekonomiskās sadarbības projektu, ja Latvija un Igaunija izrādītu pietiekami lielu iniciatīvu un palīdzētu Lietuvai.

2G

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 12/31/04 2:08

Nevaru nejust līdzi Alnim! Viņa bažas ir ļoti pamatotas. Tie kam ies visgrūtāk, bus tie, kas aizņēmušies naudu Eiro un citās stiprās valūtās.

Latvija vēl vienmēr nav sapratusi, ka parādi, privātām personām un maziem uzņēmumiem, lauksaimniecībān ir izdarāmi tikai vietējā valūtā - valūtā kurā ir ienākumi! (Man viens somu draugs aizgāja pirms kādiem 15 gadiem personīgā bankrotā, jo aizņēmās japāņu Jenu ....)

Alni, nākotnei ir divas lielas scenārijas: Uzturēt stiprā Lata pasaciņu vai Atzīt, ka "stiprais" lats ir tikai priekš mazas grupiņas, Latvijas bagātniekiem un sākt domāt par visiem Latvijas iedzīvotājiem !

Eiro celšanās ir ļoti vienkārša - ieguldītāji tic vairāk labāk sakārtotai ES nekā problēmu pārpilnai Impērijai.....

Mes latviesi esam viena fantastiska tauta.

Kā bieži, ideoloģiski dalīta. Dalīta tajos kas domā mūsu nobankrotējošās ekonomikas rāmjos un tajos, kam rūp visas tautas un visu iedzīvotāju labklājība.

Ugis G. Berzins

 

 

 

 

From: alnis@apollo.lv
Date: 1/1/05 9:59

Mazliet palabosju: tie, kuri aizņemas, tomēr ir kaut kādā mantiskā stāvoklī, jo ir ienākumi ar kuriem cer atdot. Kādam būs grūtības, kādam lielas, bet viņi pēc laika atkal ieies normālās sliedēs.

Visgrūtāk ir un būs tiem, kuriem sjodien ienākumi ir 30-60Ls-pensionāri, arī provincē stradājosjie, kuru algas "uz roks" ir līdz 100Ls. Un tādu ir ļoti daudz, manuprāt āpm. puse no visiem. Tas trakākais jau ir tas, ka nekas neliecina, ka viņu ienākumi varētu celties, jo pensiju indeksācija par tiem santīmiem ir vienkārsji izsmiekls, bet algas palielināt uzņēmēji vienkārsji nespēj.

Un aizdomīgs , kā jau teicu, man ir sjis straujais Eiro kāpims. Es neredzu tam nopietnu iemeslu! Varbūt Juronkulis vai Harijs var paskaidrot, bet man ir sajūta, ka to izdarīja speciāli.

Alnis.

 

 

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 1/1/05 10:13

Alnis Freibergs rakstija: < Un aizdomīgs , kā jau teicu, man ir sjis straujais Eiro kāpims. Es neredzu tam nopietnu iemeslu!>

Galvenokart dolara vājums.

< Varbūt Juronkulis vai Harijs var paskaidrot, bet man ir sajūta, ka to izdarīja speciāli.>

Pat ja tadu domu uz mirkli pieļautu, tad tie "specialisti" tik un ta butu jamekle tālu arpus Latvijas, vispirms jau ASV. Bet sazverestibu teorija reti kad dod pamatotas hipotezes par notikumu celoņsakaribam.

Harijs

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/1/05 11:21

Vispirms visiem sveikotājiem SEKMIGU 2005. GADU un jaunas, svaigas domas, realu situacijas analizi!

Harij, situācija ir ļoti skaidra, arī par mūsdienu nobankrotējošo ekonomikas sistaēmu. Gandrīz neviens no zinātājiem tai lietai atklātībā nekeras klāt - nav populāri. Esmu sastabi Latvijā pietiekoši daudz augsti izglītotus ekonomus, kas skaidri pateica, kamēr valdībai svarīgākais būs sposoru mazās grupas intereses, tik olgi nekas nemainīsies - tauta paliks vēl nebagāka! Šajā skatījumā ir pilnīgi nesvarīgi, vai Lats piesaistīts Eiro vai Dolaram.

Ugis G. Berzins

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/1/05 12:01

Alnid: < Un aizdomīgs , kā jau teicu, man ir sjis straujais Eiro kāpims. Es neredzu tam nopietnu iemeslu! Varbūt Juronkulis vai Harijs var paskaidrot, bet man ir sajūta, ka to izdarīja speciāli.>

Kā ta, sliktie amerikāņi speciāli pazamināja dolāra kursu pret Eiro lai ieriebtu Latvijas pensionāriem.

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis

"Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy."
Groucho Marx

 

 

 

From: viksning@georgetown.edu
Date: 1/1/05 1:37

Sveiks sveikotāji!

Pilnīgi piekrītu Harijam, ka sazvēretības naudas lietās ir tikpat kā neiespējamas. Valdības un centrālbankas ir lielā mērā bezspēcīgas brīvā tirgus apstākļos, kur katru diena pērk un pārdod kontrakts vairāku triļonu dolāru apmēros. Dolārs ir krities no 82 centiem pret eiro līdz $1,36 pagājušā nedēļā. Īstenība ir drusku jocīgi, ka tā krišanās nebija notikusi jau agrāk un ka tā vēl joprojām ir samērā mērena...Zināmā mērā to izskaidro Āzijas centrālbanku rīcība -- Ķīnas, Japānas, Korejas, Taivānas, utt -- kas pirka dolārus lai noturētu savas valūtas eksporta tirgum izdevīgā, zemā līmenī. Tomēr, es nebūtu pārsteigts ja līdz šī gada beigām dolāra kurss samazinātos līdz $1,50 vai pat $1,60. Protams, tā latviešiem Latvijā nebūs liela problēma -- ja viņi ir manījušies tikt vaļā no dolāriem zeķē jau laicīgi... Lats tagad būs stabīls pret eiro (0,702804 -- LB laikam ļoti patīk decimālus lietot...) vismaz divus gadus, droši vien uz visiem laikiem, neskatoties uz to, ka ekonomikas analfabēti (Uģis) par to gaudo...

Tas nemainīsies, ja pie varas netiks Žagarinistas...

Ceru, ka tas Alnim paskaidros, kā tā lieta īstenība ir.

Vēl vienreiz laimīgu un veselīgu 2005. gadu! Juronkulis

George J Viksnins
viksning@georgetown.edu

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/1/05 3:33

Šis ir otrā atbilde par to pašu tēmu, pirmā laikam pazuda tīklā,sveiku nesasniegusi

Labvakar,

Juronulis laikam vēl nav īsti atkopies no vecgada svinībām, jo savādāk vinš patiešām nebūtu apgalvojis sekojošo, citāts:

< Lats tagad būs stabīls pret eiro (0,702804 -- LB laikam ļoti patīk decimālus lietot...) vismaz divus gadus, droši vien uz visiem laikiem,...> Smagumpunkts ... <uz visiem laikiem ....>

Nesaprotu īsti Juronkuļa apgalvojumu, ka dolāram jau bija jākrīt agrāk un pat vēl vairāk!!!!! Nesaprotu tā īsti, kā ASV valūta, kuras ekonomika ir daudz spēcīgāka par Latvijas, zudē bet Latvijas ”esot stabila”?

Nesaprotu arī kādēļ stabīlā Lata pravieši runā, kā indiāņi esot teikuši, ar šķeltu mēli ....

Pasaules ekonomikas atrisinājums taču, sekojot viņu vārdiem un pamācībām, ļoti vienkāršs: PIESAISTĪT DOLARU EIRO, mūsu bankrotējušās ekonomikas problēmas bus, citējot Juronkuli, atrisinātas mazākais uz diviem gadiem, droši vien uz visiem laikiem ..... :-) :-) :-)

Starpība ar Ugi ir tā, ka vinš domā par visiem Latvijas iedzīvotājiem un ne tikai par sponsorētiem deputātiem un viņu sponsoriem! Jo ilgāk mākslīgi uzturēs ”stiprā Lata” pasaciņu, jo ekonomiski lielāks un smagāks būs iedzīvotāju vairuma kritiens!

Mes latviesi esam viena fantastiska tauta
Ugis G. Berzins

 

 

 

From: 2g.listes@gmail.com
Date: 1/1/05 4:08

Alnis: < Un aizdomīgs , kā jau teicu, man ir sjis straujais Eiro kāpims. Es neredzu tam nopietnu iemeslu! Varbūt Juronkulis vai Harijs var paskaidrot, bet man ir sajūta, ka to izdarīja speciāli.>

Mjā.. Es ceru, ka Alnis, kurš ir pārliecināts, ka Latvija ir tik nozīmīga, ka lata piesaistei eiro par godu strauji mainās eiro un dolāra kurss, negrasās pieteikt karu ASV vai Krievijai...

2G

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/1/05 4:26

Juris Vīksniņš: < Pilnīgi piekrītu Harijam, ka sazvēretības naudas lietās ir tikpat kā neiespējamas.>

Labvakar, patīkami dzirdēt, lasīt, ka arī lielie speciālisti ir par kūtru lai jaunajā gadā sāktu iepazīties ar citiem uzskatiem!

Jautājums visiem šiem lieliem spaciālistiem:

Latvija piesēja Latu dolāram, tagad Eiro!

PATIEŠĀM NESAPROTU, KĀDĒĻ DOLARU NEVAR PIESIT EIRO / BŪS TIKAI STIPRAS VALŪTAS UN LAIMĪGA BANKROTĒJUSĪ ŠODIENAS EKONOMIKAS SISTĒMA :-) :-) :-)

Mes latviesi patiesam esamviena fantastiska tauta,

Ugis G. Berzins

PS Zinīgos ekonomus mums laikam nekad nepanākt :-) :-) :-)

 

 

 

From: 2g.listes@gmail.com
Date: 1/1/05 4:33

< Latvija piesēja Latu dolāram, tagad Eiro!>

SDR, nevis dolāram.

2G

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/1/05 4:57

Uģis: <PATIEŠĀM NESAPROTU, KĀDĒĻ DOLARU NEVAR PIESIT EIRO / BŪS TIKAI STIPRAS VALŪTAS UN LAIMĪGA BANKROTĒJUSĪ ŠODIENAS EKONOMIKAS SISTĒMA :-) :-) :-)>

Nea, Uģi,

Par Tavu pēdējo ieteikumu- domāju, ka nevajadzētu sasteigt, pirms piesiet dolāru Eiro, bez Tava viedokļa vajadzētu vēl uzzināt arī Britnejas Spīrsas viedokli :D

Bet- lats nekad naff bijis piesiets dolāram. Līdz šim lats bija piesaistīts SDR valūtu grozam:

http://www.bank.lv/lat/main/pubrun/avrev/1998/1998-4/

Tagad lats ir piesaitīts Eiro. Neko sliktu tur nesaskatu. Nav arī atvijas bankas spēkos mainīt lata pirktspēju brīvā ekonomiskā sistēmā. Vienīgais, ko LB varētu, ir piezīmēt kādas nullītes latu naudaszīmēm. Taču lata vērtība kā tāda no tā nemainīsies, vienkārši kas algā saņēma 140 latus, saņems miljonu 400 tūkstošus, kurus, pie vēlēšanās, tikpat brīvi kā šobrīd varēs apmainīt pret tiem pašiem 200 un dazjiem dolāriem.

Taču tā zviedru krona gan ir stipri pārvērtēta, tai pēdējais laiks zīmēt klāt nullītes- 0.111776 Eirocenti par kronu- nu kur tas der... Vajag, lai būtu 0.000000111776 Eirocenti par kronu, tad visas Zviedru ekonomikas galvassāpes būtu kā ar roku noņemtas.

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

"Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy." Groucho Marx

 

 

 

From: harijs@gmail.com
Date: 1/1/05 5:33

George Viksnins: < Tomēr, es nebūtu pārsteigts ja līdz šī gada beigām dolāra kurss samazinātos līdz $1,50 vai pat $1,60. Protams, tā latviešiem Latvijā nebūs liela problēma>

Un tiem, kuri darba vai privatas darišanas apmekle ASV, pec nepatikamajiem drosibas pasakumiem uz robežas tālāk sirdi atveldzē diezgan patīkamas cenas :-)

< Lats tagad būs stabīls pret eiro (0,702804 -- LB laikam ļoti patīk decimālus lietot...)>

:-) Nu tur bez mānīšanās - kā jau sen bija ieplānots un paziņots, tieši tads kurss ka bija attiecigaja fiksacijas momenta, tads ari tika "pienaglots". Tas notika sviniga atmosfera, bankas vadibai un celtnieku parstavjiem pulcejoties jau gandriz gatavaja Apmekletaju centrā agrākaja vecaja naudas glabātuves telpā. Ta ka nauda tagad glabajas Pardaugava, pirms dažiem gadiem uzceltaja Latvijas Bankas filialē, tad veco senlaicigo glabatuves telpu galvenajā ēkā nedaudz parbuveta veida pec kada laika bus iespejams izmantot kā izglitojošu un interesantu vietu apmekletaju grupam.

Harijs

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 1/1/05 5:33

Sveiki!

Profesors Dakteris Juronkulista nopriecājās tā:

<< Lats tagad būs stabīls pret eiro (0,702804 -- LB laikam ļoti patīk decimālus lietot...) vismaz divus gadus, droši vien uz visiem laikiem, neskatoties uz to, ka ekonomikas analfabēti (Uģis) par to gaudo... Tas nemainīsies, ja pie varas netiks Žagarinistas...>>

Un Uģis Fantastiskais nobrēcās un rūgti nosmējās tā:

< PATIEŠĀM NESAPROTU, KĀDĒĻ DOLARU NEVAR PIESIT EIRO / BŪS TIKAI STIPRAS VALŪTAS UN LAIMĪGA BANKROTĒJUSĪ ŠODIENAS EKONOMIKAS SISTĒMA :-) :-) :-)>

Pie varas esošie juronkulistas par Tavu naivitāti saldi smīn savās bārdās, Uģi. Savos rēķinos viņiem nemaz nav jālieto nekāda elementārā matemātika, jo viņi ļoti labi saprot, ka Tu pats esi viņu globālās vienpartijas sistēmas galvenais balsts un gan jau Tu pats priekš viņiem ar elementārās matemātikas palīdzību paskaidrosi mums pārējiem analfabētiem kāpēc demokrātija jāapiet ar lokomotīvēm kas visas velk vienu un to pašu juronkulistisko t.s. reaganomisma jeb monetārā "neoliberālisma" jeb valdošai elitei pakļauto ideoloģiju. Tas ir, gan jau to Tu izdarīsi pēc kāda laiciņa kad Tev sāks apnikt sēdēt katoliskajā baznīcā un Dieviņu lūgt, lai dod vēl fantastiskāku tautu.

Juris Neonkulista

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 1/1/05 5:41

Sveiki!

Harijs Bezpartejiskais, būdams juronkulista, nopriecājās tā:

< Un tiem, kuri darba vai privatas darišanas apmekle ASV, pec nepatikamajiem drosibas pasakumiem uz robežas tālāk sirdi atveldzē diezgan patīkamas cenas :-)>

Ja Tu šitā vēl ilgi turpināsi apņirgāt Amerikas Savienoto Valstu viesmīlību, dabūsi humanitāro un viss!

Juris Žagariņista, Mītnes Zemes Drošības Bruņoto Spēku Apaksjkomandants

 

 

 

 

From: harijs@gmail.com
Date: 1/1/05 5:55

Uģis: < Jautājums visiem šiem lieliem spaciālistiem: Latvija piesēja Latu dolāram, tagad Eiro!>

Nu gan... Izrādās, pat to Tu nezini, ka lats bija piesaistīts SDR, nevis ASV dolaram.

< PATIEŠĀM NESAPROTU, KĀDĒĻ DOLARU NEVAR PIESIT EIRO>

Varbut uzraksti kādai Wašington DC avīzei par šo tēmu? (Atvaino, patiešam gruti butu neuzdot šo JZ tipa klasisko jautajumu :-)

Ka zinams, Latvijai nav iespejas komandet Federal Reserve darbibu.

Harijs

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 1/1/05 6:12

Sveiki!

Harijs Bezpartejiskais neņem vērā manu brīdinājumu un vienā mierā turpina Ameriku apņirgāt:

< Varbut uzraksti kādai Wašington DC avīzei par šo tēmu? (Atvaino, patiešam gruti butu neuzdot šo JZ tipa klasisko jautajumu :-)>

Harij, kā jau Aijai Baltai Mahtei un citiem grūti pūtējiem un nesakarīgiem žoožotājiem esmu atkārtoti paskaidrojis, savus līdztautiešus par demokrātiskās pilsonības priekšrocībām un pienākumiem Tu un katrs viens no mums lieliski varētu informēt arī vienkāršas e-vēstulītes ceļā, nemaz nepazemojoties līdz feļetonismam apdrukātā papīra medijos. Respektīvi, es pats vai kāds arī kāds cits Tavu vēstulīti varētu izplatīt pat tālāk par Sveiks kopas globālajiem apvāršņiem. Amerikas Savienoto Valstu diriģētās globālās monetārās sistēmas pakārtošanu Eiropas valūtai ar vēstulītes uzrakstīšau kādai Wašington DC avīzei Uģis nepanāks, bet Tu gan varētu vienkāršas īsas e-vēstulītes veidā informēt savus totalitārisma samaitātos līdztautiešus par demokrātiskās valsts vadības sistēmas pamatnostādnēm likumā un par elementāro pilsonisko atbildību pret tām.

Juris Žagariņista

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/1/05 6:30

Juris Žagariņista: < Respektīvi, es pats vai kāds arī kāds cits Tavu vēstulīti varētu izplatīt pat tālāk par Sveiks kopas globālajiem apvāršņiem. Amerikas Savienoto Valstu diriģētās globālās monetārās sistēmas pakārtošanu Eiropas valūtai ar vēstulītes uzrakstīšau kādai Wašington DC avīzei Uģis nepanāks, bet Tu gan varētu vienkāršas īsas e-vēstulītes veidā informēt savus totalitārisma samaitātos līdztautiešus par blah blah>

Aha, Tev joprojām liekas, ka uzrakstot kādam kādu īsu e-vēstulīti, var panākt to, ko Tu pats neesi spējis panākt pat Sveikā, krītot visiem Sveikotājiem uz nerviem diendienā vairāk kā gada garumā.

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

"Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy." Groucho Marx

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/1/05 9:12

es pats rakstīju: < Taču tā zviedru krona gan ir stipri pārvērtēta, tai pēdējais laiks zīmēt klāt nullītes- 0.111776 Eirocenti par kronu->

Sorry, protams Eiro, ne Eirocenti. Taču kronu vajadzētu devalvēt, kā celtos Uģa pašapziņa vien, saņemot katru mēnesi pensijā miljonus :)

Savukārt par par lata nominālu- nu igauņu krona ir kautkur 4 santīmi (par cik es te no Salacgrīvas šad tad aizbraucu uz Igauniju, man te plauktiņā stāv igaņu naudiņas- t.sk. 4 santīmu (1 kronas)banknotes. Veikalā ērti bez gala <ggg> Leišu lits atkal ir apmēram 25 amerikāņu centi.

NU UN??? Kur viņi tālāk tikuši vai kā tas ir būtiski ietekmējis viņu ekonomikas pozitīvāk, kā Latvijas.

Otra iespēja, protams, ir, ka Uģis satraucas ne par lata nominālu, bet pirktspēju, un viņam, kā jau īstenam sociāldemokrātam, liekas, ka Latvijas pensionāri būtu ārprātā laimīgi saņemot pensijā tieši tikpat, tikai divreiz mazāk vērtīgus latus. It kā jau tāda doma liekas neloģiska, bet ko no tiem sociāldemokrātiem var zināt, viņi jau naktis neguļ, domājot, kā tik varētu tautu aplaimot, esam tādus piedzīvojuši. Labi, ka viņi te, Latvijā nav pati populārākā partija <ggg>

(Iedomājieties- pamostamies vienu rītu un lasām: "Partija uzklausot darbaļauzju vēlēšanos un daudzās darba kolektīvu vēstules, paziņo, ka no rītdienas visas cenas visām precēm tiks paaugstinātas par 100%")

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

"Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy." Groucho Marx

 

 

 

From: harijs@gmail.com
Date: 1/1/05 9:54

Juris Zagarins wrote: < Ja Tu šitā vēl ilgi turpināsi apņirgāt Amerikas Savienoto Valstu viesmīlību, dabūsi humanitāro un viss!>

Hmmm... humanitāri "zliukts" pa savu teritoriju (jo runa bija par cenām ASV)... varena ietekmešanas metode ;-)) Starp citu, cenu ziņa nebija nekādas apņirgšanas - tās uz daudzam preču grupam tagad tiešam iznak diezgan zemas, salidzinot ar cenam Latvija. Ja nebutu DHS un TSA tadas cūcības sastrādājuši ar visadam bezjedzigam robežkontrolem, no-fly listiem un citām nejedzibam, tad ASV jau butu pilna ar Eiropas tūristiem, kuri atstātu naudiņu tajā dīķa pusē un tā palidzetu atdzīvinat jenkiju ekonomiku.

Harijs

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/1/05 10:05

BTW, Uģi,

Turki, galīgi neko nejēgdami no advencētajām sociāldemokrātu ekonomiskajām idejām, nolēmuši savu tautu galīgam postam un nabadzībai:

http://www.delfi.lv/news/world/other/article.php?id=9947570

LETA  1. janv*ris 2005 14:39

Turcija sestdien lai* apgroz*b* jaunu val*tu, sv*trojot se*as nulles no l*dz*in*jo liru bankno*u nomin*la un cerot, ka *is solis veicin*s tirdzniec*bu un stiprin*s valsts ekonomikas izaugsmi.

L*dz ar izmai**m izzud*s piecu miljonu nomin*la banknotes, ar kur*m l*dz *im var*ja nor**in*ties par neilgu braucienu ar taksometru. Pazud*s ar* 20 miljonu nomin*la banknotes, kuru l*dz*in*j* v*rt*ba bija aptuveni septi*i lati.

Iepriek**jie galvu reibino*ie nomin*li bija ilgsto**s infl*cijas sekas. V*l 2001.gad* infl*cija Turcij* sasniedza 70% l*meni.

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 1/1/05 10:12

Sveiki!

Harijs Bezpartejiskais neņemot vērā manu brīdinājumu vienā mierā turpina Ameriku apņirgāt:

< Ja nebutu DHS un TSA tadas cūcības sastrādājuši ar visadam bezjedzigam robežkontrolem, no-fly listiem un citām nejedzibam, tad ASV jau butu pilna ar Eiropas tūristiem, kuri atstātu naudiņu tajā dīķa pusē un tā palidzetu atdzīvinat jenkiju ekonomiku.>

Ja DHS un TSA nebūtu Harija Bezpartejiskā plivināšanos pa pasauliar bezjēdzīgām robežkontrolēm apgrūtinājusi, tad ASV būtu pilna ar Eiropas lupatgalvjiem vahabitiem kuri par savu naudiņu mācītos stūrēt pasažieru lidmašīnas bet nevis tās piezemēt. Nemaz nerunājot par tādiem ekonomiskiem migrantiem kā Uldi Adekvāto, kas meklētu patvērumu no pilsoniskās pašatbildības kādā no ASV siltiem štātiem.

Juris Žagariņista, Mītnes Zemes Drošības Bruņoto Spēku Apaksjkomandants

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 1/2/05 1:09

Greetings!

Uldis Adekvātais keeps quoting the greatest Marxist of them all:

< "Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy.">

Since you believe that money frees you from civic responsibility, I suppose that soon you will have enough money to afford a decent education for your son so that you can retire to a nice country with a warm climate and a decent government.

George

 

 

 

 

From: harijs@gmail.com
Date: 1/2/05 3:21

Juris Zagarins wrote: < Ja DHS un TSA nebūtu Harija Bezpartejiskā plivināšanos pa pasauli ar bezjēdzīgām robežkontrolēm apgrūtinājusi, tad ASV būtu pilna ar Eiropas lupatgalvjiem vahabitiem kuri par savu naudiņu mācītos stūrēt pasažieru lidmašīnas bet nevis tās piezemēt.>

Nekā tamlidziga. No-fly list un citi aktivas darbibas imitacijas elementi vispar nav domāti vahabitu un citu ekstremistu ķeršanai. To pierāda fakts, ka vismaz lidz pagajušgada janvarim senators Kenedijs _bija_ "no-fly" sarakstā, bet Osama bin Ladens _nebija_:

http://www.wnd.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=37167 

Mr. bin Laden, you're clear to fly

Name of mastermind, other terrorists not on suspicious-passengers list

Tā ka pats padoma, kadeļ vispar eksiste tadi "no-fly" lists un parējā jenkiju šķietamas drošibas viltotā ilūzija... Šo ilūziju, starp citu, uztur ari par Tavu samaksato nodokļu naudu. Vai esi pavaicajis savam ievēlētajam senatoram, ko viņš konkreti ir darījis, lai apgrūtinošas neīstas drošibas vieta kaut ko reali daritu drošibas uzlabošanai un īsta terorisma draudu noveršanai?

Harijs

 

 

 

From: alnis@apollo.lv
Date: 1/2/05 5:20

Uģis: < PATIEŠĀM NESAPROTU, KĀDĒĻ DOLARU NEVAR PIESIT EIRO / BŪS TIKAI STIPRAS VALŪTAS UN LAIMĪGA BANKROTĒJUSĪ ŠODIENAS EKONOMIKAS SISTĒMA :-) :-) :-)>

Sveiki!

Es te lasu visadus skaidrojumus, bet no visa tā man nekas netika skaidrāks. Harijs un Juronkulis runā par dolāra vājumu, par Ķinu, Japanu, Koreju. Bet kāds tam sakars ar Latu attiecību pret Eiro? Labi, lai tas dolārs krītas. Saprotu, ka ja jau krītas, tad krītas pret visām valutām, kuras nepastiprinās vai nepavājinas. Bet mani interesē- kāpec Eiro ceļas pret Latu, un tas jau ir pavisam cits svaru kauss, pavisam citā pusē.

Sazverestibas? Kādas tur sazverestības, ja 0,1% no miljarda ir tikai miljons.

Alnis.

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 1/2/05 7:48

Uldis Liepkalns wrote: < Zjagariņam, ja nu viņšs kādreiz izdomās apmeklēt Eiropu- jo tad viņam nāksies mainīt bezmaz 2 dolārus pret 1 Eiro...>

traki, būs kā Zviedrijas lidostā, ka nevar atļauties kafijas krūzi.:)

piķa izrādīšana amīšiem tad laikam varētu pazemināties.:) viens otrs nevarēs uzdzīvot ar ierastiem luksu garnējumiem, bet būs jāiemācās iztikt ne gluži kā zviedru tūristam. varētu kāc antreprenieris uz ātro sagatavot grāmatiņu kā iztikt "ar kurpšņorēm" (on a šoelace) jaunā Eiropā.

nez, ja kā ēdienu atvietotājus paņem līdz iecienītos "food bars" kas šeit pārņem lielu daļu no pārtikas veikalu plauktiem speciāli svara ieturētājiem, vai tos nomuitos?:)

aija

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/2/05 8:04

Zviedrijā jau vēljoprojām kronas, un, ja Uģa mītneszemes valdība uzklausīs

Uģa zjēlabas par "stipro kronu", tad pa dolāru Zviedrijas lidostā varēsi dabūt spaini kafijas <ggg>

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

"Money frees you from doing things you dislike. Since I dislike doing nearly everything, money is handy." Groucho Marx

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 1/2/05 8:42

Sveiki!

Harijs Bezpartejiskais turpināja ņirgāties tā: < No-fly list un citi aktivas darbibas imitacijas elementi vispar nav domāti vahabitu un citu ekstremistu ķeršanai. To pierāda fakts, ka vismaz lidz pagajušgada janvarim senators Kenedijs _bija_ "no-fly" sarakstā, bet Osama bin Ladens _nebija_>

Osamu bin Ladenu Amerikas tauta ar atplestām rokām pieņemtu savā vidū par to, ka viņš ir iemācījis Amerikas tautai elementāro pilsonisko pašcieņu pret savu mītnes zemi. Senatoru Kenediju, turpretī, Amerikas tauta aiz elementārās pilsoniskās pašcieņas vairs lāga neieredz par to, ka viņš atbalstīja senatoru Kerija kandidatūru pret ASV prezidentu G.W.Buša kungu un nu jhau gadiem ilgi vāvuļo par tādām liberālām grūtām idejām kā valstiska veselības aprūpe.

< Vai esi pavaicajis savam ievēlētajam senatoram, ko viņš konkreti ir darījis, lai apgrūtinošas neīstas drošibas vieta kaut ko reali daritu drošibas uzlabošanai un īsta terorisma draudu noveršanai?>

Esmu pavaicājis, un viņš atbildēja, ka viņš lāga negribētu atplestām rokām pieņemt pie sevis Osamu bin Ladenu un viņš pavisam konkreti ir salidzis bruņotu sargu pie savas mājas durvīm.

Juris Žagariņista, Mītnes Zemes Drošības Bruņoto Spēku Apaksjkomandants

 

 

 

From: 2g.listes@gmail.com
Date: 1/2/05 9:15

Alnis: < Es te lasu visadus skaidrojumus, bet no visa tā man nekas netika skaidrāks. Harijs un Juronkulis runā par dolāra vājumu, par Ķinu, Japanu, Koreju. Bet kāds tam sakars ar Latu attiecību pret Eiro? Labi, lai tas dolārs krītas. Saprotu, ka ja jau krītas, tad krītas pret visām valutām, kuras nepastiprinās vai nepavājinas. Bet mani interesē- kāpec Eiro ceļas pret Latu, un tas jau ir pavisam cits svaru kauss, pavisam citā pusē.>

Kā būtu ar Latvijas Bankas mājaslapas www.bank.lv  sadaļas Monetārā politika palasīšanu, nesaprotamos vārdus sagūglējot ( www.google.com )?

2G

 

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 1/2/05 10:23

Uldis Liepkalns rakstija: < Zviedrijā jau vēļoprojām kronas, un, ja Uģa mītneszemes valdība uzklausīs Uģa zjēlabas par "stipro kronu", tad pa dolāru Zviedrijas lidostā varēsi dabūt spaini kafijas <ggg>>

Ja, kad "pārlieku stipro kronu" palaidīs peldēt inflacijas tualetes podā. Droši vien tas gan būs spainis atšķaidītas kafijas imitācijas... (jo kafijas cenas ārejos tirgos bus kļuvušas zviedriem neaizsniedzami augstas un par pavājinātajām kronam vecajos daudzumos neko pratigu nopirkt vairs nevarēs - to procesu mes visu jau zinām no padomjlaiku pieredzes). Toties skaitliskā izteiksmē algas un socialas izmaksas zviedriem bus pat palielinājušās.

Bet tikko zviedru sextūristi sapratīs, ka par vārgajām kronām vairs nevar nopirkt sev nepieciešamos pakalpojumus ārzemēs, ta tulit "kronu pavājinātāju" valdība nolidos un naks kadi stingrie konservatīvie vietā...

Harijs

 

 

 

From: viksning@georgetown.edu
Date: 1/2/05 11:43

Alnis: < kāpec Eiro ceļas pret Latu, un tas jau ir pavisam cits svaru kauss, pavisam citā pusē.>

Mēģināšu vienā teikumā: lats krita pret eiro pēdējo pāris gadu laikā, bet kopš 30. dec. tas būs pilnīgi stabīls pret eiro, bet ne pret mārciņu, kronu, un dolāru.

Pasveicini Siguldas krodziniekus! Juronkulis

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 1/2/05 11:49

2G: < Mjā.. Es ceru, ka Alnis, kurš ir pārliecināts, ka Latvija ir tik nozīmīga, ka lata piesaistei eiro par godu strauji mainās eiro un dolāra kurss, negrasās pieteikt karu ASV vai Krievijai...>

Kas tad ko butu izdarijūsi speciali? Ka jau Juronkulis teica, ir lietas, ko valdibas nevar ilgstosi un sekmigi kontrolet. Naudas lietas ir viena no tam. Ka esmu citur teicis, "tirgu nevar piesmaukt", ari naudas tirgu ne, un ari ytad, kadam nepatik siki smkaitlisi aiz kommata.

Uģis: < PATIEŠĀM NESAPROTU, KĀDĒĻ DOLARU NEVAR PIESIT EIRO / BŪS TIKAI STIPRAS VALŪTAS UN LAIMĪGA BANKROTĒJUSĪ ŠODIENAS EKONOMIKAS SISTĒMA :-) :-) :-)>

Ugi, Novelu tev jauna gada panemt kadu vienbkarsaku ekonomikas gramatu un dzilak ieskatities vismaz taja.

Dolaru nevar piesiet eiro ta pasa iemesla del, ka eiro nevar piesiet latam.. Ne eiro, ne lats nav ta nauda, ko pasaule uzskata par pietiekamu nodrosinajumbanku un citam rezervem.

Saimnieciska dzive pasaule ir kluvusi atrak, nestabilaka un prasigaka. Par to jau liecina milzigais nesenais jauno precu un pakalpojumu pieprasijums vusa pasaule. Rietumu cilveka velmes vel liekas neierobezotas, bet citas kulturas neveido attistibas dinamiku. Rapec es tev ueteicu7 ipasi negaidoit uz tirgus saimniecibas sabrukumu. Pietiks ar citam problemam!

Visu labako,
Gundars

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/2/05 12:00

Harijs: < Bet tikko zviedru sextūristi sapratīs, ka par vārgajām kronām vairs nevar nopirkt sev nepieciešamos pakalpojumus ārzemēs, ta tulit "kronu pavājinātāju" valdība nolidos un naks kadi stingrie konservatīvie vietā...>

Bet vienu brīdi būs labi- amerikāņu tūristu vilņi gāzīzies uz Zviedriju tūkstošiem- iedomājies- par dolāru var nopirkt spaini kafijas un par atlikumu vēl sievieti... Kā Baltkrievijā :D

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis

"Talking about music is like dancing about architecture."
--Steve Martin--

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 1/2/05 12:17

Uldis Liepkalns: < Eiro necēlās pret latu, tas cēlās pret SDR, kuram bija piesaistīts lats. Tagad Tu vari gulēt mierīgi- Eiro pret latu vairs necelsies. Dolārs gan pret latu (un, protams, Eiro) turpinās kristies, kas atkal dikti nepatiks Zjagariņam, ja nu viņšs kādreiz izdomās apmeklēt Eiropu- jo tad viņam nāksies mainīt bezmaz 2 dolārus pret 1 Eiro...>

Tiesam, tiesam, vismaz arzemnieku iepirksanas Latvija pirms svetkiem bija nonakusi "2 dolari par 1 latu" zime. Valda izstaigaja Stokmana veikalun visur pie sevis rekinaja, ka katrs lats japerk par diviem dolariem. Un vina nepirka neka cita ka kadus sikumus. Vinas iepirksanas istui sakas tad, kad vin atbrauca majas tiesi pirms svetkiem. Un ta bija labak!

Visu labako,
Gundars

 

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 1/2/05 12:52

Gundar King rakstija: < Ne eiro, ne lats nav ta nauda, ko pasaule uzskata par pietiekamu nodrosinajumu banku un citam rezervem.>

Attieciba uz eiro ta vairs gluži nav.

http://www.busrep.co.za/index.php?fArticleId=2335846 

Opec, Asian banks turn to euro as dollar slides

December 7, 2004

By Daniel Moss and Rodrigo Davies

London - Asian central banks and members of Opec may be increasing their holdings of euros, according to the quarterly review of financial markets by the Bank for International Settlements (BIS) released yesterday.

Waning demand for US securities in August "was seen by some market participants as confirmation that Asian central banks and oil exporters were diversifying out of dollars and into euros in particular", the BIS, which provides banking services for 120 financial institutions, including central banks, said.

SHould the accumulation of euros and slower purchases of US assets persist, the US would struggle to compensate for the record current account deficit, the Swiss-based bank said.

[...]

The BIS said members of Opec were shifting increasing sums into euro deposits.

"Since the third quarter of 2001, oil revenue seems to have been channelled increasingly into euro and other currency deposits." This "probably reflected" changes in interest rates in the US and euro zone. - Bloomberg

Pie kam šis process norisinas jau labu laiku, ka atzimets šaja 2003. g. rakstā:

http://www.theglobalist.com/DBWeb/StoryId.aspx?StoryId=3193 

Iraq, the Dollar and the Euro

By Hazel Henderson | Monday, June 02, 2003

The euro is finally taking its place alongside the U.S. dollar as a new global reserve currency. This has been further enhanced by the euro's recent gains against the dollar. But what would happen to the U.S. economy if OPEC decided to use euros, instead of dollars, to price oil? Hazel Henderson explores the consequences.

[...]

Many believe that deeper reasons for the U.S. attack on Iraq were its decision in 1999 to require payments for its oil for food program in euros. [...]

http://slate.msn.com/id/2111504/

Euro Trash

Even drug dealers are giving up on the dollar.

By Daniel Gross

Posted Tuesday, Dec. 28, 2004, at 3:20 PM PT

[...]

The dollar's decline against the euro shows no sign of ending. Clearly, currency traders have made a long-term judgment about the relative value of the currencies of the Old and New Worlds. That sounds bad enough. But now there are signs that we're losing some of the most devoted fans of the greenback: drug dealers, Russian oligarchs, and black-market traffickers of all kinds.

[...]

So if you wanted to, say, hide cash by swallowing it temporarily, euros would the obvious (and more comfortable) way to go. And indeed, as Grant notes, in October a drug mule traveling from Spain to Colombia was found to have an unexpected form of contraband in his stomach: $197,000 in euro notes. [...]

Harijs

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 1/2/05 1:07

Atvaino, Harij, ka biju izteicies mazliet neverigi. Protams, eiro klust par arvien svarigaku valuta. Tapec es jau citur teicu, ka vairakos gados vares vai vajadzes izveidot jaunu, puslidz stabilu naudas rezervju sistemu, kur liela kur ieverojama loma varetu but solaram, eiro un jenai. Pasreizeja situacija man neliekas stabila diezgan, lai veicinatu starptautisku attiecibu izkopsanu.

Visu labako,
Gundars

 

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 1/2/05 1:33

Gundar King rakstija: < Valda izstaigaja Stokmana veikalu un visur pie sevis rekinaja, ka katrs lats japerk par diviem dolariem. Un vina nepirka neka cita ka kadus sikumus.>

Toties novembrī Štatos - luk, tur gan eiropiešiem bija lieliska iepirkšanās! :-) Ja tā turpinasies, kļūs izdevīgi pec dažam precēm speciali braukt pakaļ uz Štatiem - nu, ja ne vienam cilvekam atsevišķi, tad vairākiem "sametot" naudu biļetem priekš viena - noteikti. Un ja vel kadas lētās lidsabiedribas saks braukat "pāri dīķim", tad tas laiks pienāks vienkarši uzreiz. Protams, tikai tik ilgi, kamer inflacija nepiespiedis piezimet kadu nulliti dolaru cenām klāt.

< Vinas iepirksanas istui sakas tad, kad vin atbrauca majas tiesi pirms svetkiem. Un ta bija labak!>

Protams. Bet iedomajies: ja viņai ienākumi butu stabili latos vai eiro, tad realais iespaids butu, ka Štatos cenas neapturami krīt. Protams, ka tā ilgi nesanāks, jo importa izejvielu un preču cenas parsvara paliek tas pašas vai iet uz augšu. Par tām jādod pretī aizvien vairāk dolāru.

Arī agrāk ārpus ASV "zem matrača" rezervē glabātie dolari tagad aizvien vairāk atgriežas dzimtaja zemē, un par tiem tapat jadod preces un pakalpojumi pretī.

Bet kamer vel ASV cenas dolaros nav sakušas savu tsunami vilni, ja nu kads šejienietis vispar ir gatavojies braukt uz Štatiem - man liekas, ilgi vairs nevajag braucienu atlikt. Štrunts par tam kaitinošajam parbaudem, pirkstu nospiedumiem, fotografešanu ar sliktiem webcamiem, jostas ņemšanu nost, apavu novilkšanu, sieviešu krūšu un kungu fotoaparatu apčamdišanu ar nosvidušiem taukainiem drošibnieku pirkstiem, koferu uzlaušanu un parejam maņticībām - vai nu mazums grūti saprotamu šamānisku rituālu piekopj dažās valstīs ;-) Toties tagad var pa lēto paceļot pa skaistām vietām Štatos, nopirkt jaukas dāvanas un suvenīrus par pat ļoti pieņemamam cenām, varbut atļauties palikt pa nakti kada agrak pec cenas pilnigi nepieejama labā viesnica. Vēl var pagūt.

Harijs

 

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 1/2/05 3:30

Juris Zagarins: < Esmu pavaicājis, un viņš atbild, ka viņš lāga negribētu atplestām rokām pieņemt pie sevis Osamu bin Ladenu un viņš pavisam konkreti ir salidzis bruņotu sargu pie savas mājas durvīm.>

Vai tas bija tavs Capakvidikas varonis, kurs noslicinaja Meriju? Roka roku mazga, ipasi ja abi piederat tas pasas partijas regresistu sparnam.

 

 

 

 

From: viksning@georgetown.edu
Date: 1/2/05 4:14

Gundars Ķeniņš: < Dolaru nevar piesiet eiro ta pasa iemesla del, ka eiro nevar piesiet latam.. Ne eiro, ne lats nav ta nauda, ko pasaule uzskata par pietiekamu nodrosinajumbanku un citam rezervem.>

Gundar: Mēģināt dažiem "sveiks" gudriniekiem iestāstīt kautko par ekonomiku ir tikpat derīgi kā lasīt dzeju cūkām. Tur labuma nevar būt nekāda, un varbūt tas saniknos to cūku. Juronkulis

George J Viksnins
 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 1/2/05 5:59

Sveiki!

Profesors Dakteris Juronkulista pamācīja Profesoru Dakteri Gundaru tā: <Gundar: Mēģināt dažiem "sveiks" gudriniekiem iestāstīt kautko par ekonomiku ir tikpat derīgi kā lasīt dzeju cūkām. Tur labuma nevar būt nekāda, un varbūt tas saniknos to cūku. Juronkulis>

Oink oink.

Juris Neonkulista

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 1/3/05 10:32

Milais Juronkuli,

Es loti labi apzinos, ka par saimnieciskam lietam es reiziem, izrunajiesd lieki. Tacu ari es kadreiz nberu gan istas, gan neistas perles pat neistiem cukam prieksa.. Tacu, si izteiksanas palidz man pasam so un to pardomat un vieglak pamanait manis pasa izteiktas neskaidribas. Un tas man nak par labu!

Isteniba sajos jautajumos orienteties nav viegli, ipasi tiem, kas par varem pietutras pie kadreiz dzirdeta un absoluti nevelas mainit savus uzskatus. Tacu ir citi, kas sajos skaidrojumos ieklausas, un no tiem iegust ari pasi. Ievero, ka saimnieciskas teorijas gliti nenosedz viena otru, un pat Nobela lauri ir pasniegti par loti dazadiem uzskatiem.

Sodien,m domajot un ranajot par dolara, eiro un lata attiecibam, esam jau aizgajusi daudz talak par attiecigo nodalu tautsaimniecibas pamatu macibgramata. Sodien man ir interesdanti verot, ka pirmais dolara krisanas efekts ir nedrosiba un neskaidriba starptaustiskos darijumos. Mana meita Marite, ka jau zini, importe laboratoriju iekartas no Eiropas. Pasreizejais apjukums, vina saka, izpauzas ligumu slegsanas kavesana un terminu parrekinasana, lietas par kuram maz lasam, teoretiskas gramatas. Vina rekinas, ka dazi no vinas piegadatajiem nevares iztikt ar saloigtajiek dolariem. Vini centisies celt cenas vai ari samazinas savu darbiobu (tik daudz saskan ar teorijam), bet Marite mekle piegadatajus, kas var atlauties iztikt ar to, ko viniem piedava.

Es pats esmu izlemis nakosos paris menesos diezgan rupigi apsekot aviosabiedribas (kas notiks pec tam, kad Eiropas slepotaji no sejienews aizbrauks atpakal majas?), lidmasinu buvetajus (vai kas mainas Airbus un Boeinga sacensiba?), Microsoft darbibu (vai mainisies tikai pelna?), kvalificeto darbu eksportu (vai tas pieeelauj labak izmantot vietejo un arzemju darba speku kopa?), koku importu no Kanadas, un pensiju fondu ieguldijumus visas pasaule. Viusas sis nozares seoit ir labi parstavetas, un par to, kas tajas notiek dzirdu ari no agrakiem studentiuem un citiem draugiem.

Ar visu to, es labprat uzklausisos tavus un Harija noverojumnus un spriedumus. Ja dolara un eiro diferences palielinasies, tad gaidisu dazadus tiesus un netiesus gajienus gan seit, gan Eiropa. Starpiba ir parak liela, lai to uznememji ilgstodi pielautu. Atceries cigana lastu: Kaut tu dzivotu interesanta laika!

Steidzoties iepirkt importeto sampanietu par vecajam cenam,
Gundars

 

 

 

From: alnis@apollo.lv
Date: 1/3/05 12:20

Juronkulis: < Pasveicini Siguldas krodziniekus!>

Labi, izdarīsju. Viņi ir priecīgi par eiro kāpsjanu un aliņu mums ieleis mīļu prātu.

Alnis.

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/4/05 5:53

2G wrote: < SDR, nevis dolāram.>

Ir tur kāda lielāka praktiska atšķirība?

Ugis

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/4/05 6:23

Juris Zagarins wrote: < Pie varas esošie juronkulistas par Tavu naivitāti saldi smīn savās bārdās, Uģi. Savos rēķinos viņiem nemaz nav jālieto nekāda elementārā matemātika, jo viņi ļoti labi saprot, ka Tu pats esi viņu globālās vienpartijas sistēmas galvenais balsts un gan jau Tu pats priekš viņiem ar elementārās matemātikas palīdzību paskaidrosi mums pārējiem analfabētiem kāpēc demokrātija jāapiet ar lokomotīvēm kas visas velk vienu un to pašu juronkulistisko t.s. reaganomisma jeb monetārā "neoliberālisma" jeb valdošai elitei pakļauto ideoloģiju. Tas ir, gan jau to Tu izdarīsi pēc kāda laiciņa kad Tev sāks apnikt sēdēt katoliskajā baznīcā un Dieviņu lūgt, lai dod vēl fantastiskāku tautu.>

Neonkuli (jabūtu, tad nezinātu ko ar tādu onkuli darīt .... :-) :-))

Lai aprēķinātu, ka bērnu un sieviesu 60 stundu darba nedēļa, kur algas ir tikai 10% no 40 stundu industrijas zemju algām , ipieskaitot transporta izdevumus, dod lielāku pelņu, nekā ražot rietumos, kur nav tik lieli transporta izdevumi. Patieskām nav vajadzīgi trešās pakāpes nolīdzinājumi, integrāli un statistika .... :-)

Tā kā vēl ticību neesmu mainījis, jaunos gados gan domaju par muhamedāņiem :-), tad piederu mūsu augsti godātās prāvestes draudzei. Vajadzības gadījumā taču var arī aprunāties ar Laimesmāti un Pērkoņtēvu ... :-) :-) :-)

Ugis

 

 

 

 

From: 2g.listes@gmail.com
Date: 1/4/05 6:29

<< SDR, nevis dolāram.>>

< Ir tur kāda lielāka praktiska atšķirība?>

Lielākā praktiskā atšķirība ir tā, ka līdz šim lats svārstījās pret USD, EUR, GBR un Japānas jēnu. Tagad lats nesvārstīsies pret EUR, bet svārstīsies pret USD, GBR un jēnu, toties bik vairāk. Šīs svārstības būs tieši atkarīgas no EUR svārstībām pret šīm valūtām starptautiskajā valūtas tirgū.

Papļāpāt ir jauki, bet vajag taču kaut to Latvijas Bankas mājaslapu palasīt.

2G

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/4/05 6:32

Harijs Buss wrote:

< Varbut uzraksti kādai Wašington DC avīzei par šo tēmu? (Atvaino, patiešam gruti butu neuzdot šo JZ tipa klasisko jautajumu :-) Ka zinams, Latvijai nav iespejas komandet Federal Reserve darbibu.>

Jautājums taču ļoti pamatots :-) Latvijas Bankai jāpatrennejās retorikā un argumentācijā, tad varēs visām pārējām (99%) valstīm pastāstīt, kādeļ valūtas piesaiste kādai svešai, stiprai valūtai ir Nobela prēmijs vērta darbība un ka "floatings" ir nosodāms ..... :-) :-)

Ugis

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/4/05 6:41

Uģis: < Igaunija ir tikusi tālāk - pēc rietumu ekonomu vērtējuma tā esot Latvijai kādus 5 gadus priekšā ...>

Tas nav tik viennozīmīgi- otrā zjoga pusē zāle vienmēr ir zaļāka. Šur tur igauņi mums tiešām ir priekšā, bet ne īpaši dramatiski- varbūt ar diviem izņēmumiem- prāmju satiksmi un interneta izplatību/cenām.

Bez tam, igauņi iepriekšējos gados, īpaši nepiedomājot, ir sagrābušies banku kredītus jaunām mašīnām etc. daudz lielākos apjomos, kā tas notika Latvijā. Tagad sākot izjust problēmas- atdodamā naudiņa kokos neaugot viss...

< Uldi, saprotu, Tu kā uzņēmējs esi ieinteresēts zenā algās .....>

Tu droši vien gribēji rakstīt "zemās". Nea, neesmu. Cilvēks, kas saņem zemu algu, nerazjo konkurētspējīgu preci. Ko es, kā uzņēmējs, ar tādu pasākšu? Manas cenas ir augstas, gadās, ka cenu dēļ pat kāds klients aizmūk, taču, pamēģinājis konkurentu zemākās cenas/kvalitāti, drīz vien ir atpakaļ.

< Nezinu, bet ceru, ka arī Latvijā pensiju likumā ir ierakstīts, ka pensijas automātiski palielina ar inflāciju un Lata vērtības amazināšanos .... ?>

Nav.

Bet "stabils lats" man un pārējiem Latvijas iedzīvotājiem patīk- ir tā silti ap sirdi, gulēt ejot zināt, ka cik tev naudiņas bija vakarā, tik būs no rīta.

Inflācija Latvijā, protams, ir, bet saprāta robezjās. BTW, AFAIK inflācija ir arī Zviedrijā.

< Uldi, pamēģini kādu vakaru neaiziet 21.00 gulēt, padomā par līdzcilvēkiem, arī Tu nāksi pie slēdziena, ka tā ir neloģika, vienlaicīgi lepoties ar "stipru" valūtu un tanī pašā laikā ar zemākām pensijām ES - pie dārgākām pārtikas un preču cenām kā ES!!!!!!!!! ;-) ;-)>

Ēē... gulēt es reti eju pirms 2-3, par saviem darbiniekiem (un sevi) domāju, bet pasauli lāpīt plašākā mērogā netaisos.

Nebūtu arī godīgi atņemt Zjagariņam viņa vienīgo jājamzirdziņu.

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

"Facts are the enemy of truth."
- Don Quixote -

 

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/4/05 6:56

Alnis Freibergs wrote: < Es te lasu visadus skaidrojumus, bet no visa tā man nekas netika skaidrāks. Harijs un Juronkulis runā par dolāra vājumu, par Ķinu, Japanu, Koreju. Bet kāds tam sakars ar Latu attiecību pret Eiro? Labi, lai tas dolārs krītas. Saprotu, ka ja jau krītas, tad krītas pret visām valutām, kuras nepastiprinās vai nepavājinas. Bet mani interesē- kāpec Eiro ceļas pret Latu, un tas jau ir pavisam cits svaru kauss, pavisam citā pusē. Sazverestibas? Kādas tur sazverestības, ja 0,1% no miljarda ir tikai miljons.>

Alni, lieta pavisam vienkārša: ir divi pajūgi - Dolars un Eiro Tev nav zirga bet ir tikai rati Lats. Tu uzticies Dolara pajūgam vairāk un piekabini savis ratus tam.

Lēmus pec kāda noskrietā ceļa gabaliņa izrādās ne visai laimīgs. Dolara pajūgs paliek iepakaļ Eiro - tātad arī piekabinātie rati "Lats" paliek iepakaļ ....

Ugis

 

 

 

From: 2g.listes@gmail.com
Date: 1/4/05 7:08

< lieta pavisam vienkārša: ir divi pajūgi - Dolars un Eiro Tev nav zirga bet ir tikai rati Lats. Tu uzticies Dolara pajūgam vairāk un piekabini savis ratus tam. Lēmus pec kāda noskrietā ceļa gabaliņa izrādās ne visai laimīgs. Dolara pajūgs paliek iepakaļ Eiro - tātad arī piekabinātie rati "Lats" paliek iepakaļ ....>

Analoģija nav slikta, taču zirgi bija Dolārs, Mārciņa, Marka, Franks un Jēna, no kuriem Marka un Franks pārtapa par vienu - Eiro. Un ratos tika iejūgti visi.

Diez vai tādu, kas domā, ka lēmums izrādījās nelaimīgs, ir daudz, drīzāk otrādi. Savukārt EUR kā vienīgās lata piesaistes valūtas noteikšana ir dēļ vajadzības sagatavoties brīdim, kad pievienosimies eiro-zonai.

2G

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/4/05 7:14

Uldis Liepkalns wrote: < Zjagariņam, ja nu viņšs kādreiz izdomās apmeklēt Eiropu- jo tad viņam nāksies mainīt bezmaz 2 dolārus pret 1 Eiro...>

Uldi tā taču ir "nepārdzīvijama trauma: jātacerās tikai 60 to gadu sākumā, kad par vienu US$ dabūja 5 DM, šodienas valūtā tas būtu, par 1 US$ saņemtu 2,5 Eiro!!!!! un nevis šodienas realitāti par 1 US$ aptuveni 0,5 Eiro ..... Tas ir brīvais tirgus un tirgus ekonomika un nevis "iecementētais" Lats!

Ugis

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/4/05 7:28

Uldis Liepkalns wrote: <Zviedrijā jau vēljoprojām kronas, un, ja Uģa mītneszemes valdība uzklausīs Uģa zjēlabas par "stipro kronu", tad pa dolāru Zviedrijas lidostā varēsi dabūt spaini kafijas <ggg>>

Uldi, ieteicu kādreiz atbraukt uz Zviedriju, tad pats varēsi pārlircinātie, ka Zviedrija lidostās ne zirgi, ne govis ne citādi ragulopi gaida uz lidmašīnu atiešani vai sagaida savas sugas atbraucējus .... :-) :-) :-) Tikai šādi mēdz dzert spaiņiem! Cilvēki mēdz apmierināties ar krūzīti ... :-)

Ugis

PS man arī Rigas lidostā nav bijusie iespēja redzēt ragulopus ... :-)

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/4/05 7:44

Harijs: < Bet tikko zviedru sextūristi sapratīs, ka par vārgajām kronām vairs nevar nopirkt sev nepieciešamos pakalpojumus ārzemēs, ta tulit "kronu pavājinātāju" valdība nolidos un naks kadi stingrie konservatīvie vietā...>

Harij, nebūti labi ja vairāk sekotu līdzi kaimiņvalstu ekonomikām?

Vienkāršības labad seko izvilkums no Riksbakas mājas lapas, Zviedrijai jau kopš vairāk kā 10 gadiem nav Latvijas "stiprā Lata" sistēma. Stiprais Lats nav tirgus ekonomika!

*1992* The 500 per cent marginal rate is not enough. It was not possible to defend the fixed exčange rate any longer and Sweden allowed the krona to float.

*1993* With a floating exčange rate, price stability becomes the overall target for monetary policy. The Riksbank specifies the target as 2 per cent inflation +/- one percentage point.

*1999* The Riksbank is formally granted an independent status. A new Executive Board is appointed to make decisions on monetary policy and the price stability objective is confirmed by law.

Mes latviesi patiesam esam viena fantastiska tauta

Ugis G. Berzins

 

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/4/05 7:47

Uģis: <... man arī Rigas lidostā nav bijusie iespēja redzēt ragulopus ... :-)>

Atbrauc ciemos, varēsi palūkoties uz mani :)

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis, šodien jau ķēries pie otrā kafijas spaiņa.

"Talking about music is like dancing about architecture."
--Steve Martin--

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/4/05 7:48

George J Viksnins wrote: < Mēģināšu vienā teikumā: lats krita pret eiro pēdējo pāris gadu laikā, bet kopš 30. dec. tas būs pilnīgi stabīls pret eiro, bet ne pret mārciņu, kronu, un dolāru. Pasveicini Siguldas krodziniekus! Juronkulis>

Sapnot ir patiešām patīkami, bet nekad nedrīkst aizmirst, ka skaistiem sapņiem dažu labu reizi seko murgi ....

Ugis G. Berzins, bez skata uz ostu, jo laukos ar skatu uz baznicu.

 

 

 

From: rumpis@pudele.com
Date: 1/4/05 7:52

Tagad visa Latvija ar nepacietību gaida, kad Ugis Bērzins ieskatīsies arī Latvijas Bankas mājas lapā ;-)

Rumpis :)

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 1/4/05 7:57

Greetings!

Uldis Adekvātais reiterated the words of the immortal Steve Martin:

< "Talking about music is like dancing about architecture.">

Talking about money to Uldis Adekvātais is like getting horny with his wife.

George

 

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/4/05 8:02

Gundar King wrote: < Ugi, Novelu tev jauna gada panemt kadu vienbkarsaku ekonomikas gramatu un dzilak ieskatities vismaz taja.>

Lasu patlaban 3 gramatas paralleli, bet šoreiz neviena no tām neskar ekonomiku!

< Dolaru nevar piesiet eiro ta pasa iemesla del, ka eiro nevar piesiet latam.. Ne eiro, ne lats nav ta nauda, ko pasaule uzskata par pietiekamu nodrosinajumbanku un citam rezervem.>

Gundar, drīkstēsi vēl Latvijā un Latvijas Bankas tuvumā rādīties pēs šādas zaimošanas? :-) :-) :-)

< Saimnieciska dzive pasaule ir kluvusi atrak, nestabilaka un prasigaka. Par to jau liecina milzigais nesenais jauno precu un pakalpojumu pieprasijums vusa pasaule.>

Kuras tad ir tās "jaunās" preces? Kvalitāte paliek daudzkārt sliktāka, tāpat kā daļai Latvijas maizei ......

< Rietumu cilveka velmes vel liekas neierobezotas, bet citas kulturas neveido attistibas dinamiku. Rapec es tev ueteicu7 ipasi negaidoit uz tirgus saimniecibas sabrukumu. Pietiks ar citam problemam!>

Ir mazs pārpratums, es negaidu uz brīvā tirgus un tā sabrukumu. Man tikai rodas bailes, kas notiks kad jau bankrotējošā mūsdienu ekonomika sabruks - nevarēs sevi uzturēt! Šis bankrots un negriba dināmiskai adapcijai vides un kultūru prasībām ir daudzu mūsdienu problēmu cēlonis.

Ugis

Labs iesākums stabilitātei būtu multinacionāliem uzņēmumiem un vājām valdībām beigt melot par jaunām darba vietām rietumu pasaulē ......

 

 

 

From: 2g.listes@gmail.com
Date: 1/4/05 8:17

Uģis: < Lasu patlaban 3 gramatas paralleli, bet šoreiz neviena no tām neskar ekonomiku!>

Aber vajadzētu, pat ļooooti vajadzētu.

< Kuras tad ir tās "jaunās" preces? Kvalitāte paliek daudzkārt sliktāka, tāpat kā daļai Latvijas maizei ......>

Kaut vai lielākā daļa hi-tech preču ir jaunas.

< rodas bailes, kas notiks kad jau bankrotējošā mūsdienu ekonomika sabruks - nevarēs sevi uzturēt!>

Mmmm, kur es šito jau esmu dzirdējis?... ;)

2G

 

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 1/4/05 8:33

Ugis G. Berzins, bez skata uz ostu, jo laukos ar skatu uz baznicu rakstija: < Sapnot ir patiešām patīkami, bet nekad nedrīkst aizmirst, ka skaistiem sapņiem dažu labu reizi seko murgi ....>

Lasītprasme esot viena no pašām derīgākajām cilvēka iemaņām. Izmanto to:
http://www.bank.lv/lat/info/jaunzin/

Par lata piesaistes kursu eiro
http://www.bank.lv/lat/main/pubrun/presrunas/index.php?38769 

Eiro ieviešanas stratēģija un eiro nozīme tautsaimniecības attīstībā

Latvijas inteliģences 57. konference "Latvijas tautsaimniecības nacionālais attīstības modelis un Latvija Eiropas Savienības ekonomiskajā telpā" 2003. gada 12. decembris
Rīga, Latvija
Ilmārs Rimšēvičs
Latvijas Bankas prezidents

Turpat http://www.bank.lv  ir vel daudz manuprat interesantu materialu tieši par tām lietam, par kuram Tu bieži izsaki tadu ka neizpratni.

Harijs

 

 

 

From: 2g.listes@gmail.com
Date: 1/4/05 8:33

Uģis: < Sapnot ir patiešām patīkami, bet nekad nedrīkst aizmirst, ka skaistiem sapņiem dažu labu reizi seko murgi ....>

Kur tur ir sapnis?

2G

 

 

 

 

From: aiviskip@nycap.rr.com
Date: 1/4/05 9:06

Uģis: < jātacerās tikai 60 to gadu sākumā, kad par vienu US$ dabūja 5 DM,>

paiesim drusku tālāk atpakaļ: 49-tā gadā par vienu US$ varēja dabūt līdz pat 24 DM ~

būtu bijusi spēja paredzēt nākotni (un dolāri ar ko sapirkt) būtu tagad bagātība...

Alvis

 

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 1/4/05 10:59

Uģis: < Tas ir brīvais tirgus un tirgus ekonomika un nevis "iecementētais" Lats!>

Kā Tu labi zini, tad mūsu abu piekoptajā industrijā payment terms gadās arī "60 days end of the month" un, nedod Dievs, sapīsies ar itāļiem, būs arī 90 dienas. Tādēļ man tīri labi patīk, ka es jau 90 dienas uz priekšu zinu tieši cik dabūšu un cik maksāšu un nav man jāuztraucās par kursu svārstībām. BTW, es arī jenķiem piestādu rēķinus Eiro- viņi gan maksā $ pēc kursa, bet tas viņiem ir brīnišķīgs stimuls nomaksāt pēc iespējas ātrāk <ggg>

PS. No offence, bet man brīzjiem rodas iespaids, ka Tu ekonomiku esi mācījies tai pašā skolā, kur krievu laikā to mācīja man: politekonomikas paniedzējs gudru sejas izteiksmi stāstīja, ka kapitālisti kapitālismā paliek stāvus bagāti un norij mūļus, kā Kalvītim, milzīgos daudzumos razjojot un pārdodot nevienam nevajadzīgas preces...

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis

"An optimist stays up until midnight to see the new year in. A pessimist stays up to make sure the old year leaves." --Bill Vaughan--

 

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 1/4/05 11:43

<<< Latvija piesēja Latu dolāram, tagad Eiro!>>>

<< SDR, nevis dolāram.>>

< Ir tur kāda lielāka praktiska atšķirība?>

Ugi, Juronkulis laikam tev to neskaidros.

Vispirms, tagad lats ir piesiets eiro. Ta tad, Latvijas lati jau faktiski ir eiro sistemna. Ja eiro attieciba ar dolaru mainisies, taisni tapat mainisies lata vertiba pret dolaru, bet ne eiro.

Jau agrak, Juronkula ierosme, Latvijas Bank pieseja latu vairaku valutu grozam. Tas samazinaja to valutas mainu risku, ko raksturo saistiba tikai ar vienu valutu (igaunu kronam vacu markai, <Lietuvas litas tikai dolaram. Tad Latvijas lats tik paklauts dolara vertibas parmainam.

Principa, centralas bankas censas uzturet valutas stabilitati, ipasi valstis, kur saimnieciska dzive strauiji mainas. Sada stabilitate palidz uznemejiuem un ciotiem, ari valdibam, optimalak planot savas finansialas saistibas.

Visu labako,
Gundars.

 

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 1/4/05 12:17

Uģis: < Gundar, drīkstēsi vēl Latvijā un Latvijas Bankas tuvumā rādīties pēs šādas zaimošanas? :-) :-) :-)>

Te nu prasas pec garakas atbildes.

1. Latvijas Banka un daudzi Latvijas makroekonomisti loti uzsver saimnieciskas stabilitates nepieciesamibu. Kas si stabilitate ir, par to gan domas vel dalas. Principa liekas, ka LB velas uzturet stabilas naudas sistemu, jo ta, starp citu, samazina risku LB tas saistibas, un bez tam tas labi patik valdiba. Par to esmu rakstijis ar LB zurnala un citur. Citi ekonomisti ir neskaidrak un pagalvo, ka nepieciesama ir visas saimnieciskas dzives stabilitate. To, manuprat, vares atrast tikai kapseta.

2. Saimnieciska dzive klust nestabilaka tapec, ka mainas tirgus unnnodarbes strukturas. Ja velies saskatit liekas parmainas visatrak, vero pakalpojujus! Jauna tipa restoranus, jaunas, jau starptautiskas rakstura ediennkartes, vieglas dr kleitas un uzvalkus. fabrika taisitus apavus vienam vai diviem gadiem, lielas parmainas veselibas uzturesana. Paskaties labi ari sava tuveja lielveikala, un ieverosi, ka tur pardod daudz, ko, kas pirms gadiem pieciem vel tirgu nebija.

3. Valda lielaka izvele. Daudz no opiedavata var nepirkt sodien, bet izveli atstat citam gadam. Ta ari jauna piedavajumu izvertet pareizi ir lotigruti. Arvien lielaka izvele bezspersoniskos tirgos dikte citas kvalitates prasibas. Es braucu ar Hondu jau vairakus gadus bez kadiem traucejumiem vai labojumiem. (To nevaru teikt par Volvo, kas man izmaksaja dargi!). Taja pasa laika man prata nenak pirkt zabakus nakosiem desmit gadiem vai ziemas uzvalkus kadiem piecfiem. Savu smalko tuka ziemas meteli aizdavinaju Latvija pec 30 gadu valksanās ka gandriz jaunu. Tagad man ziemas metela vairs nav; pieteiek ar rudens demisezonas meteli, ar Latvija. Sis parmainas, es ticu, liksies netaisnas drebniekiem, kas vadas no vecam trādicijam, vbet ne pirceju velmem.

Visu labako,
Gundars

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 1/4/05 12:31

Ugis: < Tas ir brīvais tirgus un tirgus ekonomika un nevis "iecementētais" Lats!>

Jau Diogens teica, ka tirgus ir parpildits ar vinam nevajadzigo preci. Tacu citi nedzivoja muca, un izvelejas pasi arvien vairak. Par pirksanu izskiras nevis pardevejs, bet pircejs. Pircejs ir ari brivs pirkt vinam nevajadzigo. Varbiut noderes velak.

Visu labako,
Gundars.

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 1/4/05 1:58

George Viksnins wrote: < Mēģināt dažiem "sveiks" gudriniekiem iestāstīt kautko par ekonomiku ir tikpat derīgi kā lasīt dzeju cūkām. Tur labuma nevar būt nekāda, un varbūt tas saniknos to cūku. Juronkulis>

Lai kāds vēl saka, ka pasaulē neesot brīnumi ...... Aizvien vairāk parādās ka daži ekonomi labāk būtu kļuvuši par mācītājiem, varētu sekot vienai vienīgai dogmai un nebūtu neviens kas apšaubītu vārda patiesību ...... :-)

Tad jau arī ir tie ekonomi, kas ir perfekti saskaitīt skaitļus slejās un atšķirt + zīmi no - zīmes ....... :-)

Ugis G. Berzins, vel vienmer bez skata uz ostu

 

 

 

From: mahris@myself.com
Date: 1/4/05 1:58

Ugis Berzins wrote: < Lai kāds vēl saka, ka pasaulē neesot brīnumi ...... Aizvien vairāk parādās ka daži ekonomi labāk būtu kļuvuši par mācītājiem, varētu sekot vienai vienīgai dogmai un nebūtu neviens kas apšaubītu vārda patiesību ...... :-)>

Ma'min', kas bija Markss?
Ekonomists.
Ta'pat ka' tante Klava?
Ne', tante Klava ir veca'ka' ekonomiste.

Mahris

 

 

 

From: rumpis@pudele.com
Date: 1/4/05 3:23

Uģis: < Tad jau arī ir tie ekonomi, kas ir perfekti saskaitīt skaitļus slejās un atšķirt + zīmi no - zīmes ....... :-) Ugis G. Berzins, vel vienmer bez skata uz ostu>

Bet taisnība būs arī pretējam - prasme perfekti saskaitīt skaitļus slejās un atšķirt + un - zīmes vēl nepadara par ekonomu ;-)

Rumpis :)

 

Kas jauns Latvijā?