Re: Veloceļi utt

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 9/9/05 7:22AM

kad biju Latvijā īpaši pārsteidza samērā maz divriteņu lietošana Rīgā, arī, ka pieļauj parastiem autiņiem braukāt pa Vecrīgu.

Guntis Kokars, "Pasaules lāpītāji" kā vienu no saprātīgākiem ieteikumiem min VVF-as ieteikumu vairāk lietot sabiedrisko transportu vai divriteni:

<http://www.delfi.lv/news/comment/comment/article.php?id=12205538 >

ņemot vērā šī laika Krievijas - Vācijas brāļošanos uz Polijas, Baltijas valsts rēķina, kādi plāni?

aija

 

Guntis Kokars: Pasaules lāpītāji

Guntis Kokars

9. septembris 2005 05:02 Mūsu Latvijas valsts politiķu verbālie izteikumi reizēm atgādina L. Brežņeva laikus – tā saucamo stagnācijas periodu PSRS pastāvēšanas vēsturē. Galvenokārt tāpēc, ka pastāvīgi tiek atkārtoti un arvien vairāk diskreditēti daudzi jēdzieni, kuru skanējums it kā būtu pareizs, ja vien netaptu smieklīgs. Vēl vairāk – realitātē vārdos paustais netiek īstenots vai arī tiek piepildīts pavisam ačgārni nekā tika klāstīts sabiedrībai.

Pēdējais no labākajiem padomiem Latvijas tautai izskanēja no Vairas Vīķes Freibergas mutes – ieteikums vairāk lietot sabiedrisko transportu vai divriteni. Arī citi politiķi, kas vāvuļojuši par degvielas cenu problēmām, galvenokārt runājuši par taupīguma nepieciešamību, faktiski nepiedāvājot nekādu citu risinājumu.

Ziniet, teorētiski taisnība ir prezidentei un piebalsotājiem. Arī mani „besī” tie daudzie desmiti un simti, kam pat pēc kolas pudeles vai maizes klaipa uz simts metrus no mājas esošo veikalu jābrauc ar auto. Tomēr šie padomi ož arī pēc liekulības. Vai Zorgervics un viņa kompānija vairāk nekā desmit gadus ir darījusi visu, lai samazinātu pasažieru pārvadājumus uz dzelzceļa? Vai Rīgas domei ik pa brīdim neniez rokas pārtraukt vai ierobežot trolejbusu kustību? Vai galvaspilsētā ir iespējama masveidīga un galvenais droša riteņbraucēju pārvietošanās? Pozitīvu atbildi skaidri zin pat pirmklasnieki. Tāpēc visi skaistie mudinājumi taupīt ir tikpat daudz vērti kā padomju laika lozungs: „Ekonomikai jābūt ekonomiskai.”

Visu to varētu pieciest, jo mēs neatšķiramies no pārējās pasaules. Mums te bija neliela knišļu, pēc tam viesuļvētra, kas neatnesa kādas pilsētas nopostīšanu kā tas notika ASV, tomēr radīja vēl nepārvarētas problēmas. Vienlaikus tās un citas jau 15 gadu laikā ielaistās vai speciāli pieļautās ačgārnības spiež apšaubīt jebkuras valsts amatpersonas godīgumu, ja tiek pieminētas „valsts intereses” vai „valsts prestižs”. Valsts interesēs, lūk, ir atstāt 130 lāčplēšus Irākā pat tad, ja Polija, kuras kontingentā ietilpst mūsu karavīri, pēc dažiem mēnešiem izvedīs savu tūkstošos skaitāmo karaspēku. Arī tad, ja liela daļa Latvijas pilsoņu nekad nav atbalstījuši šo „miermīlīgo” misiju. Valsts interesēs ir vēlme sūtīt mūsu palīdzības misiju uz viesuļvētrā citušajiem Amerikas novadiem. Arī tad, ja paši jenkiji nav tikuši skaidrībā par to, ko īsti glābt, ko apkarot, ko novērst. Varbūt Latvijas politiķiem kaut vai internetā derētu palasīt „The Washington post” rakstu „ Arī jūs esat vainīgs, Buša kungs!” Es, protams, nevainoju tos entuziastus, kas gatavi doties kaut vai uz pekli, ja tas sola kādu labumu viņu ģimenēm.

Es vainoju tos, kuri savas popularitātes vai stulbuma dēļ ir gatavi atbalstīt jebkuru ideju, attaisnojot sevi ar rūpēm par valsts prestižu. Visi šie prestiža jautājumi nerimstas jau otro desmitgadi, kuras laikā nekādi nevar uzcelt Nacionālo grāmatu krātuvi. Pašlaik šis projekts atkal paredzēts iestrēgšanai, jo prestiža dēļ mums ir nepieciešama arī moderna koncertzāle, modernās mākslas muzejs, vienlaikus pasaules čempionāts hokejā un NATO augstākā līmeņa apspriede Rīgā. Es saprotu, ka daļai no visiem minētajiem projektiem ir atrasti sponsori, bet nākotnē tas sola peļņu. Tomēr tikpat labi esmu parliecināts, ka jebkuras idejas īstenošana gan pirms, gan pēc tās laimīgām beigām būs nepārtraukts jaunu komisiju un uzraudzības padomju veidošanas cikls, kas netraucēs veikt nebeidzamus pārkāpumus un kļūdainus aprēķinus.

Nezin kāpēc man liekas, ka ne lielā mīla pret ASV, ne visas jaunbūves necels Latvijas prestižu. Varbūt labāk būtu pievērsties nepatīkamiem, bet nepieciešamiem sīkdarbiem, kaut vai iedzīvotāju dzīves līmeņa paaugstināšanai, lai mēs neskaitītos nabadzīgākā valsts Eiropas Savienībā. Par to derētu padomāt tiem dažiem tūkstošiem, kas sevi uzskata par valsts eliti. Bet mums beidzot derētu atcerēties Satversmes 1.pantu.

 

 

 

 

From: Harijs Buss <harijs@gmail.com>
Date: 9/9/05 7:43AM

Aija Veldre Beldavs wrote:

<kad biju Latvijā īpaši pārsteidza samērā maz divriteņu lietošana Rīgā>

Vienigais, kurš lidz šim ir spejis patiešam izbuvet reali lietojamu veloceliņu Riga, ir toreizejais Rigas mers Alfreds Rubiks. Visi parejie līdz pat šai dienai ir spejuši tikai tukši vāvuļot par tēmu "vajadzētu gan". Rubika laikā būvetā veloceliņa fragmenti vel tagad ir lietošanā.

Ieteikt ta vienkarši braukt ar velosipedu pa tagadejam Rigas ielam manuprat ir visnotaļ bezatbildīgi. Pat jaunam un veiklam cilvekam tas bieži draud ar nepartrauktam dzivibas briesmam. Satiksme ir ļoti blīva, kustibas joslas priekš velosipedistiem nav atdalītas, autovaditaji bieži vien velosipedistus vispar neredz (sevišķi lielo furgonu vaditaji). Nemaz jau nerunajot par to, ka velosipedus zog masveida pat gaiša dienas laika, bet policija par to nekustina ne ausu. Pat kad kada velosipedu ipašnieku grupa pirms kada laika apvienojās, nofilmeja zagšanas momentu, notvēra zagli un nodeva policijai, tā zagli tulit palaida vaļā un pašiem censoņiem piedraudeja ar lielam nepatikšanām (patvarība un tā). Neviena no TV nebija ar mieru parādīt nofilmeto zagšanas sižetu (šads stasts savulaik bija Delfu komentaros, bet lidzigus stastus esmu dzirdejis ari no paziņām).

Pat ja kāds censonis, par spīti visam, aizbrauktu uz darbu ar velosipēdu, varuma gadijumu viņam nebūtu kur ieskriet dušā noskalot sviedrus pirms darba. Dušu izbūve iestadēs Latvijās masu mēdijos vienmēr tiek pierakstīta pie amatpersonu sevišķi briesmīgiem un nosodāmiem grēkiem. Laikam revolucionārā latviešu proletariāta lepnais garīgais mantojums izpaužas tādā veidā.

Lidz ar to plašāka velosipedu lietošana Rīgā nemaz nav iespejama nedz no satiksmes drošības viedokļa, nedz klimata dēļ, nedz velosipedu zagšanas dēļ, nedz ar braukšanu saistītu citu tīri praktisku lietu dēļ.

Var jau VVF ieteikt tautai kaut ko pilnīgi abstraktu un nerealizējamu, bet jareķinas ar to, ka vairums cilveku to uztvers tikai ka vel vienu pieradijumu varas absolūtai atrautībai no realas dzīves un nespejai pilnigi neko saprast par iedzivotaju dzives apstakļiem.

Harijs

 

 

 

 

 

From: Rumpis <rumpis.listes@gmail.com>
Date: 9/9/05 8:01AM

Ir jau arī pilnīga bezatbildība no velosipēdistu puses manīta. Ne reizi vien esmu redzējis jauniešus uz velosipēda ar austiņām ausīs, kas liecina, ka viņi muziku klausās braucot, un tas liecina, ka viņi ne tikai slikti redz (neatceros kādam no viņiem redzējis spogulīšus atpakaļskatam), bet arī nedzird, kas notiek apkārt.

 

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 9/9/05 8:08AM

Harijs:

< Visi parejie līdz pat šai dienai ir spejuši tikai tukši vāvuļot par tēmu "vajadzētu gan". Rubika laikā būvetā veloceliņa fragmenti vel tagad ir lietošanā.>

pamatīga analīze! pirmais solis apzināt pašreizējo tautas domāšanu, apstākļus.:) kā būtu, ja publiku pavērstu, sagatavotu pa posmām, pakāpēm, Vecrīgā aizliegt parastās publikas automašīnas bet atļautu divriteņus? atjaunotu Rubika laikā uzbūvēto veloceļus, paplašināt pēc vajadzības lai ir pieeja Vecrīgai no dažādām Rīgas malām?

nevis radikāli uz reizi bet samērā mazu, izdaramu projektu. par zagšanu - brīnos kapēc avīzes neviena neievietoja rakstu, biju jau sajūsminājusies par Latvijas preses brīvību. ja ir novietošanas laukums/i divriteņiem ar apkalpotāju, ja var iegūt atbalstu/piekrišanu no policistu vadītājiem, ka īpaši piegriezīs vērību lai projekts īstenojas?

protams, līdzīgi automašīnām, var pieprasīt lai divriteņi ir satiksmes kārtībā ar attiecīgiem spogulīšiem, uguņiem, naktī redzamiem spīdekļiem, braucējiem ķiveri.

aija

 

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 9/9/05 8:08AM

Rumpis wrote:

< Ir jau arī pilnīga bezatbildība no velosipēdistu puses manīta. Ne reizi vien esmu redzējis jauniešus uz velosipēda ar austiņām ausīs, kas liecina, ka viņi muziku klausās braucot, un tas liecina, ka viņi ne tikai slikti redz (neatceros kādam no viņiem redzējis spogulīšus atpakaļskatam), bet arī nedzird, kas notiek apkārt.>

Piedevām neviens neievēro noteikumu, ka pāri ielai pa gājēju pāreju,velosipēds jāved pie rokas, jo autovadītājs var rēķināties tikai ar to, ka pāreju sķērsos gājējs ar 5 km stundā, nevis ar to, ka pēksņi ar 30 km stundā uz tās nez no kurienes uzradīsies velosipēdists.

Lai Jums adekvāta diena :)

Uldis

 

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 9/9/05 8:27AM

nez cik daudz divriteņu vainas dēļ nogalināti, sakropļoti salīdzinot ar automašīnām?

vienalga, lai pārmainītu ierastās parašas arvienu prasa nesamērīgi vairāk pūļu nekā kad jau pieņemts, ierasts. sekmes mēdz būt pozitīvā korelācijā ar labu iepriekš sagatavošanos, iesaistītiem saredzot sev ieguvumu, ja ne tiešu, tad vispārīgu (kā dēļ vērts paciest mazas nēertības).

pieņemu šādu plānu atbalstītu velisti, tā tad var jau laikus satikties ar studentiem uc lai tie paši veicina projektu, uzmana/policē savējos. bet, ja arī vienlaikus ir atbalsts no policistiem kopā izdotos mainīt neatbildīgo braucēju līdzšinējās parašas.

aija

 

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 9/9/05 8:35AM

etnogrāfiski saskanīgāk ar Vecrīgu vispār būtu beznaftas pārvadāšana.

aija

 

 

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 9/9/05 8:41AM

Aija Veldre Beldavs rakstija:

< kā būtu, ja publiku pavērstu, sagatavotu pa posmām, pakāpēm, Vecrīgā aizliegt parastās publikas automašīnas bet atļautu divriteņus?>

Divriteņi Vecrīga ir atļauti, vismaz brauc pa kādam. Pilnigi aizliegt automašinas Vecrīgā nevar. Vecrīga ir dzīves vieta daudziem cilvēkiem. Ari iestadem, kuras tur atrodas, bieži vajag iespeju piebraukt ar mašinu pavisam pamatotu iemeslu dēļ (piemeram bankam naudas un vertslietu parvadašanai).

< atjaunotu Rubika laikā uzbūvēto veloceļus, paplašināt pēc vajadzības lai ir pieeja Vecrīgai no dažādām Rīgas malām?>

Acim redzot, partiju sponsoriem to nevajag. Neliec man atkartot jau sen zinamo konstatejumu par to, ka partijām vispar nav paredzeta nekāda politiska loma Latvijas Satversmē, lai gan tagad praktiski visa reālā vara pakļaujas tieši partijām.

< par zagšanu - brīnos kapēc avīzes neviena neievietoja rakstu, biju jau sajūsminājusies par Latvijas preses brīvību.>

Par avīzēm nezinu, uzņemto filmu bija atteikušās rādīt televizijas.

< ja ir novietošanas laukums/i divriteņiem ar apkalpotāju, ja var iegūt atbalstu/piekrišanu no policistu vadītājiem, ka īpaši piegriezīs vērību lai projekts īstenojas?>

Ja var? Domaju, ka nevar. Policija Latvija kaut cik sak reaģet tikai tad, ja notikusi slepkaviba vai vel kas sliktaks. Vispar ar policiju situacija ir ļoti bēdīga, aizvien vairak policistu daļeji vai pilnigi aiziet no darba un dodas normalas algas meklejumos citās valstīs. Par "sikiem" parkapumiem ir ļoti grūti piedabut policiju pat protokolu uzrakstīt, nemaz nerunajot par zagļu notveršanu.

Toties darba rīku tehnika ir ļoti progresejusi: tagad ar hidrauliskajiem rokas darba rīkiem var nokniebt trosi vai ķēdi (ar kuru velosipeds pieslegts) acumirkli, garam ejot, pat nepaleninot gaitu. Vel pec maza brītiņa pienak otrs zaglis, pilnigi atklati pamakarējas ap atslēgu, noņem to (t.i. izskatas pec īstā ipašnieka), sēžas virsu un aizbrauc.

Harijs

 

 

 

 

From: OWL102@aol.com
Date: 9/9/05 8:46AM

Aija:

< pieņemu šādu plānu atbalstītu velisti, tā tad var jau laikus satikties ar studentiem uc lai tie paši veicina projektu, uzmana/policē savējos. bet, ja arī vienlaikus ir atbalsts no policistiem kopā izdotos mainīt neatbildīgo braucēju līdzšinējās parašas.>

Aijai taisnība. BET lai mūsu ievēlētie runas vīri to saprastu, derētu šo komentāru pārrakstīt vienkāršākā valodā: Lielā Rīga nav celta auto satiksmei, par Vecrīgu nemaz nerunājot. Amerikā ir puslīdz legāli braukt ar riteni pa trotuāru, jo tie ir gludāki un nav tik pilni gājēju (tie brauc ar auto). Satiksmes kontroles korupcijai pašlaik nekā nevar darīt, tas būtu 2006. gada prijekts. Gunars

 

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 9/9/05 9:19AM

ja var vienoties, ka Rīga nav celta auto satiksmei, ka nav ne veselīgi, ne ekoloģiski pamatojami, ne ekonomiski paredzamā nākotnē uzturēt nemainīgu līdzšinējo Latvijas auto kultūru, tad nākošais solis izškirties par līdzekļiem kā panākt vēlamas maiņas.

aija

bez šaubām ziņās par Ukrainas reformas koalīcijas pamatkopienu vadītāju Yulia Tymošenko i Viktor Yuščenko sašķelšanos tieši par metodēm, līdzekļiem kā apkarot korupciju, vienam apvainojot otru par nodevību, otram par kopā nestrādāšanu. tas tikai simbols vispārējai parādībai, ka problēma nav tik daudz ar apstākļu analīzi, kā ar vienošanos par reāliem plāniem, atrisinājumiem.

 

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 9/9/05 9:49AM

Harijs:

< Divriteņi Vecrīga ir atļauti, vismaz brauc pa kādam. Pilnigi aizliegt automašinas Vecrīgā nevar. Vecrīga ir dzīves vieta daudziem cilvēkiem. Ari iestadem, kuras tur atrodas, bieži vajag iespeju piebraukt ar mašinu pavisam pamatotu iemeslu dēļ (piemeram bankam naudas un vertslietu parvadašanai).>

tapēc runāju par parasto publikas braukāšanu. jā, pilnīgi aizliegt nevar. minimālā drošības, kārtības, ugunsdzēsēju, kravas piegādes, valdības mašīnām pieeja. par tiem kas tur tagad dzīvo, būtu jātrisina pakāpeniski. ir iespējams ar laiku iedomāties pilsētas telpas brīvas no parastās satiksmes. kur aizliegts, piegāde ar busu, nevis privāto mašīnu. (mūsu pilsētiņā ir vismaz viens dzīvokļu komplekss domāts mazturīgiem kas saņem pabalstus kam nav atļauta automašīna, nevar arī ilgstoši novietot automašīnu.)

< Acim redzot, partiju sponsoriem to nevajag. Neliec man atkartot jau sen zinamo konstatejumu par to, ka partijām vispar nav paredzeta nekāda politiska loma Latvijas Satversmē, lai gan tagad praktiski visa reālā vara pakļaujas tieši partijām.>

naivs jautājums. vai pie jums nemaz nedarbojās lobejisti no vienkāršās publikas? mums te salasās ieinteresēto kopienas, indivīdi kad ir pilsētas vai kauntijas sēdes. tās ir atvērtas publikai, arī atvēlēts laiks lai var no publikas izteikties. ja sēde balso nelabvēlīgi, tas tiek plaši izziņots.

< Vispar ar policiju situacija ir ļoti bēdīga, aizvien vairak policistu daļeji vai pilnigi aiziet no darba un dodas normalas algas meklejumos citās valstīs. Par "sikiem" parkapumiem ir ļoti grūti piedabut policiju pat protokolu uzrakstīt, nemaz nerunajot par zagļu notveršanu.>

nu jā, visu uz reizi panākt nevar. ne jau šeit pieprasījums reformēt visu policistu iestādi, tikai sarunāt ar kādiem (tādi noteikti ir arī Latvijā) kas simpātiski, varbūt uz savu roku pierunājami pagriezt īpašu vērību daudzsološam projektam.

vispār panākamais mērķis nav reformēt valsts, policistu uc iestādes, bet sadarboties ar cilvēkiem kas simpātiski projektam, izmantot viņu enerģiju.

< Toties darba rīku tehnika ir ļoti progresejusi: tagad ar hidrauliskajiem rokas darba rīkiem var nokniebt trosi vai ķēdi (ar kuru velosipeds ieslegts) acumirkli, garam ejot, pat nepaleninot gaitu. Vel pec maza brītiņa pienak otrs zaglis, pilnigi atklati pamakarējas ap atslēgu, noņem to (t.i. izskatas pec īstā ipašnieka), sēžas virsu un aizbrauc.>

viena iespēja īrēt divriteņus aizbraukt no vienas stacijas uz otru? otrā iespēja ir riteņu novietošanas ēkas/laukumi (lētāk nekā autiņiem). vai tas būtu tik grūti darba vietām ierīkot apsargātu novietošanas vietu? pilnīgi bez staigāšanas drošvien nav iespējams bet ar riteni taču domāts nobraukt garjāko daļu.

aija

 

 

 

 

From: "Viesturs.R" <viesturs.r@gmail.com>
Date: 9/9/05 10:05AM

Aija Veldre Beldavs <beldavsa@indiana.edu> wrote:

< ir iespējams ar laiku iedomāties pilsētas telpas brīvas no parastās satiksmes.>

jautajums: cik jusu pilsetiņā iedzivotaju?

< naivs jautājums. vai pie jums nemaz nedarbojās lobejisti no vienkāršās publikas?>

vienkaršas publikas lobejisti ir novesti ciema mulkišu lomā, uz kuriem klausās vel mazak ka uz pašiem domniekiem.

< ne jau šeit pieprasījums reformēt visu policistu iestādi, tikai sarunāt ar kādiem (tādi noteikti ir arī Latvijā) kas simpātiski, varbūt uz savu roku pierunājami pagriezt īpašu vērību daudzsološam projektam.>

interesanti. vai tavā mitnes zemē oficialas amatpersonas "pierunāšana" uz lietam, kas ir arpus tiešajiem pienakumiem ir parasta un pieņemta prakse?

< viena iespēja īrēt divriteņus aizbraukt no vienas stacijas uz otru?>

komercials pasakums. jūties droša īstenot.

< vai tas būtu tik grūti darba vietām ierīkot apsargātu novietošanas vietu?>

vai darba vietām gruti iekartot novietošanas vietu? - kā nu kur. vai gruti ierikot apsardzi - ha! - tā ir vismaz 2 papildus apmacitu cilveku algošana, ja gribi ņemt nopietni. un tā - katrai darbavietai?!

v.

 

 

 

 

From: "Pistole" <pistole@ebtech.net>
Date: 9/9/05 10:25AM

Aija, vai esi braukusi ar divriteni pa sniega neizartu ielu ziemas vidū? Cik gara ir sniegainā, ledainā un aukstā Latvijas ziema?

Nezinu kā tagad, bet pirmskara Latvijā manam Ērenpreis divritenim bija nummurs, tāpat kā auto ma šīnai un bija jānoliek eksāmens pirms es puika dabūju braukšanas atļauju.

Ulmaņa laikā bija teiciens : Apceļo savu dzimto zemi ar divriteni.

Uz Stabu ielas aiz Brīvības bija iežogots dārzs ar celiņiem. Tur bija komerciāls pasākums kur varēja noīrēt divriteni un braukāt pa celiņiem. Kas puikām par prieku!

Zigis, atmiņās.

 

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 9/9/05 10:30AM

Viesturs:

< jautajums: cik jusu pilsetiņā iedzivotaju?>

Blūmingtonā 2003. g. 70,642 (iesk. rezidējošos studentus), Monroe County 2004 g. 121,013

tomēr Ķīnā uc ir pilsētas vēl lielākas par Rīgu kurjām ir nozīmīga velo satiksme.

< vienkaršas publikas lobejisti ir novesti ciema mulkišu lomā, uz kuriem klausās vel mazak ka uz pašiem domniekiem.>

tā tad vajadzīgi enerģētiski cilvēki kas var atvēlēt zinamu laiku lai to pārmaina.

< interesanti. vai tavā mitnes zemē oficialas amatpersonas "pierunāšana" uz lietam, kas ir arpus tiešajiem pienakumiem ir parasta un pieņemta prakse?>

nenotiek nekas nelegāls te "zem galda," noslēpjams. kā visās lietās griežas pie tiem kas kautko spēj, grib, ir pierunājami.

<< viena iespēja īrēt divriteņus aizbraukt no vienas stacijas uz otru?>>

< komercials pasakums. jūties droša īstenot.>

:) nu re, biznesa iespējas pat visšausmīgākās vietās arvien ir. Latvija taču nav izņēmums.

< vai gruti ierikot apsardzi - ha! - tā ir vismaz 2 papildus apmacitu cilveku algošana, ja gribi ņemt nopietni. un tā - katrai darbavietai?!>

paga, ja darba vietai ir kāda nojume, sēta, tad pietiek ar parasto apsardzi. apmācītu cilvēku būtu vajadzīgs pilsētas vispārējā novietošanas vietā, bet vispār šādi apkalpotāji (parking garage/field attendant) ir parasti pilsētās. viņi saņem minimālas algas, tā tad paplašina darba iespējas starp mazturīgiem (šādus darbus pa laikam Blūmingtonā strādā studenti uz stundu peļņas pamata).

aija

 

 

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 9/9/05 10:37AM

Aija Veldre Beldavs rakstija:

< mums te salasās ieinteresēto kopienas, indivīdi kad ir pilsētas vai kauntijas sēdes.>

Jā, mums te ari otrdien kadi divi tukstoši ieintereseto skolotaju salasijas pie Ministru Kabineta.

Eh Aija, mēs tomer laikam pavisam dažādās pasaules dzivojam...

Harijs

 

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 9/9/05 10:38AM

Zigis:

< Aija, vai esi braukusi ar divriteni pa sniega neizartu ielu ziemas vidū? Cik gara ir sniegainā, ledainā un aukstā Latvijas ziema?>

nu jā, nebiju ieteikusi divriteņiem aizstāt publisko transportu.

nedomāju veloceļi atrisinās Rīgas satiksmes problēmas.

protams slikts laiks nav velo laiks.

vispār nav VIENS VIENĪGS enerģijas/satiksmes/sabiedrības atrisinājuma universālveids. bet ir iespējams piestrādāt pie maziem daļējiem atrisinājumiem soli pēc soļa.

galvenais katram projektam jābūt nevis tikai ieteicējs bet darbu kopiena kurjai to īstenot jau ir ar nozīmi, ne tikai panākt gala mērķi. var iesākt ar veloentuziastiem kurji pierunā arī citus, ka tas ir labs veicams projekts.

Aija

 

 

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 9/9/05 10:44AM

Harijs:

< Jā, mums te ari otrdien kadi divi tukstoši ieintereseto skolotaju salasijas pie Ministru Kabineta. Eh Aija, mēs tomer laikam pavisam dažādās pasaules dzivojam...>

vai ta ar vienu salasīšanos cerēja uz radikālām maiņām? vai uzbrucēji parasti iegūst pili vienā ātra uzbrukumā, ja pils labi nocietināta, sagatavota, brīdināta?

parasti tas prasa atkārtotas, dažādas, nemitīgas pieejas, apsverot otrā i sava vājības, iespējas. pēcdarbības sēde pārrunāt kur veicās, kur neveicās tikpat svarīgi kā priekšdarbi.

kapēc krievvalodīgie par savām interesēm neuzdod?

aija

 

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 9/9/05 11:18AM

Mīlīši!

Mani sajusmināja visa si diskusija par ritenbrauksanu. Smejos (arī Valda) līdz asarām. Atgadinājām, vismaz sev, Marka Tvena teikto, ka ir jauki darīt labu, bet daudz vieglāk ir to ieteikt citiem.

Marks Tvens liekas domajis par Prezideni un Ministru Prezidentu un vinu ietiekumiem.

Cik lieliska būtu pasreizejiem autorbraucejiem dota laba priekszīme!

Iedomājieties Prezidenti jonot ar divriteni kaut vai pa Jūrmalu (ar sargiem divritenos vinai pa prieksu un sargājot arī vinas aizmuguri no vieglprātīgiem velosipedistiem, kas klausas radio). Vai nebūtu jauki redzet valdības ministrus, valsts sekretārus un Saeimas autobraucejus savas lietas Rīgā kārtojot kā kājniekiem (ari bez jauniem veloceliem). Rīgas centrs ir viegli apstaigājams. Atceros, ka mans tevs labprāt gāja no mūsu dzivokla Terbatas ielā cauri Rigas apstādījumiem uz Izglītibas Ministriju Vecpilsetā (Valnu iela 2). Tevs medza teikt, ka sis pastaigas vinam palīdzot sakārtot domas darba dienai un vel kā pardomāt padarito.

Citiem vārdiem, problema jau ir tā, ka latviesi ("mes gribam būt kungi") grib braukt ar autiniem, bet sodien es vel negaidu uzskatu mainu vairāk kā no nedaudziem. Bet ar tiem pietiktu sākumam. Veletos redzet publiccetas un pārraidītas intervijas ar bijusies autobraucejiem, jaunajiem kājniekiem.

Reformas bez uzskatu mainas ir sterilas.

Visu labāko,Gundars
 

 

 

 

 

From: hbush@apollo.lv
Date: 9/9/05 12:25PM

Aija Veldre Beldavs rakstija:

< ir iespējams ar laiku iedomāties pilsētas telpas brīvas no parastās satiksmes.>

Ja... piemeram, pec neitronu bumbas sprādziena, pec vispārējas smagas nāvejošas slimības epidemijas, vai kādas augstas arzemju amatpersonas vizītes laika.

Atvaino, Aija, kaut kā nepatīk man Tavas idejas šodien.

< (mūsu pilsētiņā ir vismaz viens dzīvokļu komplekss domāts mazturīgiem kas saņem pabalstus kam nav atļauta automašīna, nevar arī ilgstoši novietot automašīnu.)>

Nav atļauta automašina? Bet ja nu tiem cilvekiem, lai varetu sameklet darbu, ir nepieciešams apbraukat iespejamās darba vietas, kaut vai ar kadu pavisam lētu vecu auto? Vai lai mazturīgie ar taksi braukā, vai kā?

Harijs

 

 

 

 

From: OWL102@aol.com
Date: 9/9/05 12:31PM

beldavsa writes:

< tomēr Ķīnā uc ir pilsētas vēl lielākas par Rīgu kurjām ir nozīmīga velo satiksme.>

Nav jābrauc uz Ķīnu, Dānijā un Holandē velosipeds ir nopietns transports un ceļi tam ir pielāgoti. Pat trepēm blakus ir velo ceļš.

Aija nevajadzīgi lepojas ar Amerikas godīgumu. Vakar Melrozes Parka (Cikagas priekšpilsēta, ap 60,000 dvēseļu) policijā ieradās Valsts policija, apcietināja policistus un aizslēdza iecirkni. Vairāk blēdijušies nekā tas ir pieņemts. Gunars

 

 

 

 

 

From: rikards37@sbcglobal.net
Date: 9/9/05 12:47PM

Kad arī Latvijā pilsoņi/vēlētāji gādās lai viņu pārstāvji rīkojas tāpat, varēsim salīdzināt Latviju ar vecajām demokrātijām. Kamēr pilsoņi/vēlētāji tikai parausta plecus par notiekošo un to attaisno ar "tā jau visur notiek", tik ilgi cerības uz labāku nākotni ir mazas. Ričs.

 

 

 

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 9/9/05 2:00PM

Sveiki!

Kamēr Ričs Labestīgais saviem totalitārisma seku nepārdzīvojušiem līdztautiešiem nebūs uzrakstījis pat ne vienu vienīgu īsu, sakarīgu vēstulīti ar paskaidrojumu kāda vella pēc Staversmē ir ierakstīts noteikums par Saeimas vēlēšanām no atsevišķiem vēlēšanu apgabaliem un ar mudinājumu to paskaidrot tālāk, tikmēr cerības uz labāku nākotni ir mazas.

Juris Normatīvais

 

Kas jauns Latvijā?