Re: Dānija un musulmaņi - trešā daļa

 

 

From: rumpis.listes@gmail.com
Date: 2/10/06 2:45

Kung Schagaring: < Ja kādam interesē ta nopietni par cēloņiem un sekām, un ja anglene ir pa spēkam, ieteicu: <http://www.nybooks.com/articles/18730> >

Par cēloņiem tur daudz nekā neatradu, drīzāk jau tur bija par ieganstiem un attaisnojumiem jau citādāk pieņemtajam lēmumam karot. Par patiesajiem cēloņiem jautājums paliek atklāts. Mani uzjautrināja viens citāts:

Far from being a "vital tool," as described by President Bush, the program was a distracting time waster that sent harried FBI agents down an endless series of blind alleys chasing will-o'-the-wisp terrorists who turned out to be schoolteachers.

Jā, reizēm skolotājs stipri atgādina teroristu ;-)

--

Rumpis :)

 

 

 

From: "Aivis Bikernieks" <bikernieks@gmail.com>
Date: 2/10/06 3:42

Nevainīgu karikatūru postošais spēks
Autors: Aivis Biķernieks
Publicēšanas datums: Piektdiena, 2006. gada 10. februāris.
Rubrika: Topā (5. lpp.)

Skandāls 12 karikatūru dēļ, kurās attēlots musulmaņu pravietis Muhameds, sākās pagājušā gada septembrī, kad tās publicēja Dānijas visvairāk lasītais laikraksts "Jyllands-Posten". Šogad šīs karikatūras pārpublicēja Francijas laikraksts "France-Soir", Vācijas "Die Welt", Itālijas "Corriere della Serra" un "La Stampa", Spānijā iznākošais katalāņu "El Periodico", Šveices "Le Temps" un "La Tribune de Geneve", kā arī Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā iznākošais "Magyar Hirlap". Turklāt daži laikraksti tās pārpublicējuši, lai atbalstītu dāņu kolēģus. Šā skandāla dēļ Francijas "France Soir" izpilddirektors Žaks Lefranks jau zaudējis amatu.

Muhameda attēli nav jaunums

Karikatūru publicēšana radījusi pamatīgu skandālu, jo islāmticīgie apgalvo, ka cilvēku attēlošana ir grēks, nemaz nerunājot par pravieti. Tomēr šis apgalvojums nav patiess. Islāms tiešām aizliedz attēlot gan cilvēkus, gan dzīvniekus, tāpat kā jūdaisms. Taču, tāpat kā jūdaismā, šis aizliegums netiek ievērots vienmēr, arī attiecībā uz pravieti Muhamedu. Ir zināmi Muhameda attēli, kas radīti 14. gadsimtā. Turklāt jāatzīmē, ka lielākā daļa, kuros redzams pravietis, tapuši valstīs, kurās islāms ir oficiālā reliģija un ir mantojis vietējās paražas, neiznīcinot tās - piemēram, Vidusāzijā.

Tāpat pastāvējuši kanoni, kas noteikuši, kā jāatveido Muhameds vai citi tēli, - ar aizsegtu seju. Šādi zīmējumi tika radīti gan mūsdienu Irānas, gan arī varenajā Osmaņu impērijā. Tāpat Muhameda karikatūras nav radušās tikai 21. gadsimtā. Attēli, kas izsmējuši šo pravieti, kristīgajā Eiropā tika radīti Renesanses laikmetā. Mūsdienās ir saglabājusies karikatūra "Sieva bar iereibušo Muhamedu", kas gravēta kokā 1481. gadā.

Viltojums?

Tam, kas pašlaik notiek Tuvajos Austrumos, nav nekā kopīga ar Dānijas laikrakstā "Jyllands-Posten" publicētajām karikatūrām. "Tie cilvēki, kas dedzina vēstniecības, nav ne redzējuši karikatūras, ne lasījuši tām pievienoto tekstu. Ir jautājums: kā daudzie islāmticīgo miljoni redzējuši 12 karikatūras, kas publicētas 150 tūkstošu eksemplāru lielā avīzes tirāžā?" retoriski jautā laikraksta "Jyllands-Posten" kultūras ziņu nodaļas redaktors Flemings Rouzs. Visa lietas būtība ir tāda, ka pēdējo mēnešu laikā radikāli noskaņotie islāma imāmi no Dānijas braukuši uz Libānu, Sīriju un Ēģipti, tur uzkurinot kaislības musulmaņu vidū. Viņi stāstījuši, ka Dānijā tiek gatavots jauns Korāna tulkojums, kurā cenzēts vārds "Dievs", kas pēc islāma tradīcijām ir liels grēks. "Taču tie ir meli, nekādi jauni tulkojumi netiek gatavoti," šo informāciju noliedz Rouzs. Šie imāmi, pēc redaktora teiktā, apgalvojuši, ka "Jyllands-Posten" ir galēji radikāla avīze, kas pieder Dānijas valdībai. "Tā nav taisnība - mēs esam privāts, liberāls laikraksts, kā to saprot Eiropā," atgādinājis redaktors.

Taču pats galvenais ir tas, ka imāmi savos braucienos līdzi ņēmuši pilnīgi citus zīmējumus, kuru izcelsme dāņu žurnālistiem nav zināma: vienā zīmējumā pravietis attēlots kopojamies ar ēzeli, otrā Muhameds redzams kā cūka, trešajā - pedofils. "Tas viss ir nelietīga un labi organizēta apmelošana. Tieši tik briesmīgi zīmējumi izplatīti mošejās. Un nu mēs brīnāmies par šādu musulmaņu reakciju," paziņoja Rouzs.

Jāpiebilst, ka dāņu laikraksta redaktora vārdus apstiprina arī Šveices izdevuma "Le Temps" žurnālisti, kas liecina, ka Gazas sektorā mutiski tiek nodotas baumas par līdzīga satura drukātām karikatūrām. Palestīnas arābu reakcija uz šādām ziņām bijusi atbilstoša - notikušajā vieni vaino Izraēlas specdienestu "Mossad", citi atkal saskata ASV prezidenta Džordža Buša roku. Savukārt trešie apgalvo, ka kristīgā pasaule pieteikusi karu islāma pasaulei.

Musulmaņi un palestīnieši pieprasa atvainošanos

Aptuveni 50 palestīniešu kaujinieku pagājušajā nedēļā Gazā iebrukuši Eiropas Savienības biroju kompleksa pagalmā, pieprasot to slēgt saistībā ar Eiropas laikrakstos publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām. Tāpat 20 000 palestīniešu pēc lūgšanām izgāja ielās, pieprasot atvainošanos par pravieša Muhameda karikatūru publicēšanu Eiropas medijos. Viņi dedzināja Dānijas, Norvēģijas un Francijas karogus. Vēl vairāki tūkstoši palestīniešu protestēja pie Al Aksas mošeju kompleksa Jeruzalemē. Demonstrācijas notika arī Jordānas upes rietumkrasta pilsētā Rāmallāhā un Gazā. Sīrijas galvaspilsētā Damaskā simtiem demonstrantu sestdien aizdedzināja Dānijas un Norvēģijas vēstniecības. Demonstrantu plānos bija uzbrukums arī Francijas vēstniecībai, taču tur policija cilvēku pūli veiksmīgi izdzenāja, lietojot asaru gāzi. Libānas drošības spēki bija spiesti raidīt asaru gāzi uz vairāk nekā 15 000 cilvēku lielu pūli, kuri mēģināja doties uz Dānijas vēstniecību Beirūtā, lai protestētu pret karikatūrām. Armija bija spiesta noslēgt visus ceļus, kas ved uz vēstniecības ēku Beirūtas austrumu daļā.

Savukārt šonedēļ simtiem palestīniešu nomētājuši ar akmeņiem ēku, kur okupētajā Rietumkrastā apmetušies starptautiskās novērotāju misijas locekļi, tā protestējot pret Eiropas laikrakstos publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām. Palestīniešu policija izšāva gaisā, lai izklīdinātu pūli, kura mestie akmeņi izsita divus novērotāju ēkas logus. Daži civilās novērotāju misijas locekļi uzrāpās uz jumta un vicināja misijas karogu, kamēr aptuveni 100 palestīniešu policistu ieņēma pozīcijas viņu aizstāvēšanai.

Irānas kodoļautājums paliek ēnā

Karikatūru radītais konflikts jau pāraudzis no masu nemieriem līdz pat civilizāciju konfliktam. Šajā konfliktā lielu lomu nospēlēja Irānas pārstāvju oficiāli paustie viedokļi par necieņas izrādīšanu, kopā saistot karikatūru skandālu un Irānas kodolprogrammu. Irānas valdība uzskata, ka rietumvalstis cenšas apvainot un pazemot musulmaņus. Tāpēc islāmticīgie tika aicināti protestēt pret šādu rīcību. Šādi Irānas amatpersonu paziņojumi ir provokatīvi, ja ņem vērā, ka Irānas pārstāvji visādos veidos cenšas atteikties no sadarbības ar Starptautiskās atomenerģētikas komisiju un novilcināt laiku, kas nepieciešams kodolieroča radīšanai. Kā prognozē Izraēlas armijas ģenerālštābs, Irāna kodolieroci spēs demonstrēt jau šā gada martā. Karikatūru skandāls aizēnojis Irānas nevēlēšanos pārtraukt savu kodolprogrammu.

Būs uzvedības kodekss?

Eiropas Savienība varētu izveidot mediju uzvedības kodeksu, lai nepieļautu sašutuma vētras atkārtošanos, ko izraisīja pravieša Muhameda karikatūru publicēšana Eiropas medijos, ceturtdien paziņoja ES tieslietu komisārs Franko Fratīni. Intervijā Lielbritānijas laikrakstam "Daily Telegraph" Fratīni pavēstīja, ka kodekss mudinātu medijus reliģiskajos jautājumos izrādīt "apdomību". "Prese musulmaņu pasaulei raidītu vēstījumu: mēs apzināmies tiesību uz vārda brīvību izmantošanas sekas," sacīja Fratīni. "Mēs varam un esam gatavi paši regulēt šīs tiesības.

Tas tāds mazs ieskats šī jautājuma aizkulisēs.

 

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 2/10/06 3:52

Sveiki!

Rumpis Bezpalīdzīgais:

< Par cēloņiem tur daudz nekā neatradu...>

Ar vienu cēloni jau pilnīgi pietiek: <<Commentators often now refer to President Bush's decision to invade Iraq as "a war of choice," which means that it was not provoked. The usual word for an unprovoked attack is aggression.>>

< Jā, reizēm skolotājs stipri atgādina teroristu ;-)>

Nedomāju, ka kāds tur īpaši uztraucas par to, ka Kung Schagaring Rumpi saukā īstā vārdā par Bezpalīdzīgo.

Kung Schagaring

==Ar visu mūsu izrunāšanos un pļāpāšanu, laikam tomēr netiekam līdzi totālam stulbumam - ultrakonservatīvam "National Review" redaktoram Rich Lowry <www.nationalreview.com> kas rakstīja, ka vajagot bumbot Meccah starp citām pilsētām kā mācību islāmu pasaulei.==

/Aija Baltah Mahte/

 

 

 

From: rumpis.listes@gmail.com
Date: 2/10/06 4:16

Kung Schagaring: < Ar vienu cēloni jau pilnīgi pietiek: <<Commentators often now refer to President Bush's decision to invade Iraq as "a war of choice," which means that it was not provoked. The usual word for an unprovoked attack is aggression.>>>

Arī piesauktais citāts nenorāda uz cēloņiem, tikai atsauci uz Buša it kā teikto.

Man ir vienalga, vai tur (nezinu kur) kādam tas rūp vai nē, bet atšķirībā no musulmaņiem, kas dedzina vēstniecības un citādi ālējas, es nevienu skolotāju te piekaut neiešu tikai tāpēc, ka kāds Juris Zagarins savus sarunu biedrus apsaukā "īstos vārdos". Un ar ko tie "īstie vārdi" atšķiras no karikatūrām? :)

:)

--
Rumpis :)

 

 

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 2/10/06 4:42

Sveiki!

Rumpis Bezpalīdzīgais kā nesaredz tā nesaredz cēloni:

< Arī piesauktais citāts nenorāda uz cēloņiem, tikai atsauci uz Buša it kā teikto.>

Nevis Buša teikto, bet Buša darīto. Tā lieta ir tāda, ka lielajiem vadoņiem, to skaitā arīdzan ne tik lieliem, arīdzan LR t.s. Dzelzs Lēdijai, nekāda nopietna runāšana nemaz nav vajadzīga. Pietiek ar klajiem un bezkaunīgiem meliem, ja mēs prastie ļaudis apmierināmies ar tiem, un darīšanu.

< Man ir vienalga, vai tur (nezinu kur) kādam tas rūp vai nē, bet atšķirībā no musulmaņiem, kas dedzina vēstniecības un citādi ālējas, es nevienu skolotāju te piekaut neiešu tikai tāpēc, ka kāds Juris Zagarins savus sarunu biedrus apsaukā "īstos vārdos". Un ar ko tie "īstie vārdi" atšķiras no karikatūrām? :)>

Tu man neesi nekas vairāk kā tas ko es redzu, un tas ko es redzu ir tas ko Tu raksti.

Kung Schagaring

==Nedrīkst melot. Velns paraus.==
/LR Dzelzs Lēdija/

 

 

 

From: rumpis.listes@gmail.com
Date: 2/10/06 4:51

Nesaredzu gan. Cēlonis ir iemesls. Karš ir rezultāts. Meli ir darbības patiesības slēpšanai. Arī patiesā iemesla (cēloņa) slēpšanai. Nevaru iedomāties, kā piesauktie meli varētu būt par kara iemeslu. Vēl varētu saprast, ja iemesls karam ir pavisam stulbs - kaut vai zaudētas derības, vecā Buša lūgums dēlam, Buša vēlēšanās padižoties Lauras priekšā vai vēl kāds cits, varbūt pat vēl stulbāks iemesls. Tevis piesauktais citāts nozīmē tikai to, ka karot jau bija nolemts, bet iemeslu tas neatklāj.

Un par to saredzēšanu. Ja es tevi saskatīšu kā sifilitiķi - tad man vai tev būs jāiet pie ārsta? ;-)

 

 

 

From: uldis@parks.lv
Date: 2006.02.10. 17:14

Rumpis wrote: < Man ir vienalga, vai tur (nezinu kur) kādam tas rūp vai nē, bet atšķirībā no musulmaņiem, kas dedzina vēstniecības un citādi ālējas, es nevienu skolotāju te piekaut neiešu tikai tāpēc, ka kāds Juris Zagarins savus sarunu biedrus apsaukā "īstos vārdos". Un ar ko tie "īstie vārdi" atšķiras no karikatūrām? :):)>

Doma laba. Lai tik tas Kung Schagaring parādās Latvijā, es viņam tā iedošu tāsī par manas jūtas aizskarošajām karikatūrām, šim Amērikā zobārstiem ar mēneša profesora algu nepietiks.

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis (aizskarts savās dziļākajās jūtas (tas tacu attaisno pat slepkavības, ne tik zobu sišanu, vai ne?)

Secure Your Cyberspace!

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 2/10/06 6:00

Sveiki!

Rumpim Bezpalīdzīgajam iet smagi ar elementāro matemātiku:

< Cēlonis ir iemesls. Karš ir rezultāts. Meli ir darbības patiesības slēpšanai. Arī patiesā iemesla (cēloņa) slēpšanai. Nevaru iedomāties, kā piesauktie meli varētu būt par kara iemeslu. Vēl varētu saprast, ja iemesls karam ir pavisam stulbs - kaut vai zaudētas derības, vecā Buša lūgums dēlam, Buša vēlēšanās padižoties Lauras priekšā vai vēl kāds cits, varbūt pat vēl stulbāks iemesls. Tevis piesauktais citāts nozīmē tikai to, ka karot jau bija nolemts, bet iemeslu tas neatklāj.>

Pavisam vienkārši: kara iemesls jeb cēlonis bija kara deklarācija. Pārējais, kā raksta autors paskaidro, ir "visdziļākā slepenībā tīts". Bet, kas attiecas uz Dzelzs Lēdiju un viņas apmeloto tauteli, tad cēlonis ir skaidrs - Dzelzs Lēdijas personīgā čina pasaules skatuvē.

< Un par to saredzēšanu. Ja es tevi saskatīšu kā sifilitiķi - tad man vai tev būs jāiet pie ārsta? ;-)>

Ja Tu manī saskati sifilītitiķi - jā, lūdzu, sūti. Tevī es saskatu raupju asarām vagotu vaigu. Nekur nesūtu.

Kung Schagaring

==problēma nav ar gribu visiem padarīt dzīvi labāku, bet kā Theodore Dalrymple raksta, ar iesaldētām sabiedrības ij ekonomiskām sistēmām kas nespēj pietiekoši ātri pielāgoties pēkšņām, masīvām maiņām sakarā ar tautu staigāšanām.==
/Aija Baltah Mahte/

 

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 2/10/06 10:18

tas_pats wrote:

< *ai sakar* pamaniju Jura KjL ar* interesantu rakstu, par viet*jo Latvijas cilv*ku realkciju - Sirsn*gi iesaku izlas*t>

Ieteikta rakstā starp citu lasāms:

" ...... Ševireva. Taujāta, vai arī Latvijas masu medijos nācies saskarties ar musulmaņu reliģiskās jūtas aizskarošiem viedokļiem, viņa teic, ka dažkārt kristieši par islāmu izsakās pēc savas izpratnes, tomēr tas esot vairāk nezināšanas dēļ un neizraisot vēlmi protestēt. ...."

Teiktā nesaredzu nekādu loģiku! Dabīgi, ka kristieši var izteikties pēc savas izpratnes un nevis pēc musulaņu pašu, vai vūdū vai varbūt perkoņtēva ... ?

"Elegants" veids kā izvairīties no diskusijas - tikai jāpgalvo, ka runātājs nezin par ko runā .....

Mes latviesi esam viena fantastiska tauta

Ugis G. Berzins, pavada slēpotājus kuri dodās uz kalniem un cerams atgriezīsies bez lauztām kājām un rokām ...

 

 

From: ugis.berzins@tele2.se
Date: 2/10/06 10:28

Rumpis wrote:

< Kur vilksim svītru un teiksim, ka tas ir pareizi pilnīgi priekš visiem? ;-)>

Tā jau ir tā problēma, aizvien vairāk musulmaņu VĪRIEŠI un nevis sievietes, uzskata ka islams ir vienīgā pareizā ticība un visā pasaulē jāieved šaria likumi ....

(Tāpat kā tas piemēram bija citā ticībā un ar krusta kariem tur bija "jātbrīvo" ...

Mes latviesi esam viena fantastiska tauta

Ugis

 

 

 

From: Harijs Buss <harijs@info-shelter.net>
Date: 2/11/06 7:03

Interesanti palasīt kurdu viedokli par šo karikatūru lietu.

http://www.kurdmedia.com/news.asp?id=11339

Danish cartoons and Arab Islamists’ hypocrisy

For those who live in an Arab society, it is not unusual to hear emotionally triggered Arab men deliver verbal insults to Prophet Mohammed and Allah on daily basis. Their most popular swears being ‘Shit on Allah and shit on Mohammed’ (in Arabic: Khara bAllah and Khara bMohammed). Ironically, some of these men also attend mosques for prayers and fast in Ramadan. I have never heard of a case that any such Arab men have been protested or punished for such insults. To Arab Islamists, such insults, or even mild criticism of Islam is viewed as a hostile and condemnable act if it comes from non-Muslim people. Simply, to these fanatic Arabs, it is not about what is being said, but who says what.

Harijs

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 2/11/06 8:09

jā, trāpīgs raksts, paldies! bet ir arī kas vairāk aiz piem. šīm rindām:

<It is alright for these hypocritical Arab Islamists to use the hard earned scientific and technological fruits of the civilized world for their daily comfort, or as potential weapons against the civilians and the civilized. It is alright for these criminally natured fanatics to use the most devastating weapons they can acquire to inflict maximum casualties on their adversaries... However, in the views and moralities of these Islamists, it is a disproportional criminal slander for some non-Muslims to depict the Arab Prophet in the way they choose to imagine.>

jā, liekulība. kā slims suns kas kož tiem kas izrādījuši visvairāk toleranci cilvēktiesību vārdā.

bet arī arvienu ir aukstasinīgi ciniķi kas ir gatavi sakūdīt šādus garīgi nestabilus, traumētus vai vulnerabīlus, viegli piemuļķojamus, parasti neizglītotus pūļus kādi netrūkst pasaules stūrjos kur ir materiāla nabadzība kopā ar izglītības nabadzību.

var palasīt piem. Noam Chomsky lai saprastu kā lai gāztu iekārtas ar citām rokām nepieciešami šie divi: 1) satrakots pūlis nestabilā iekārtā 2) ciniski lelļu raustītāji. viņš saka, ka 1917. g. Krievijas revolūcija nebija revolūcija, bet apvērsums (coup), kurjas pirmā rīcība bija iznīcināt patiesās tautu, iesk. darba ļaužu, organizācijas lai sagrābtu ij centralizētu varu.

izrakstu ar roku (grāmata atsaukta, jādod šodien atpakaļ) daļu kur Chomsky apzīmē ļeninismu par visekstrēmāko totalitarianisma veidu, kurju staļinisms zveidoja par visbrutālāko. pamatstruktūru izveidoja Ļenins ij Trotskis, bet nevis kā revolūcionāru pretstatu virzienam kas bija veidojies rietumu pasaulē, tikai tās viena variantu kas valsts līmenī apspieda patiesās parasto cilvēku tieksmes izveidot vairāk reprezentatīvas iekārtas. kāds sakars ar to kas notiek tagad Vidus Austrumos? šķiet tas, ka jāvēro arī vai nav tie kas izmanto parasto cilvēku pamatoto sašutumu lai caur vardarbību vērstu uz saviem mērķiem.

"When they [Lenin, Trotsky, Stalin] took over, it looks to me like a coup more than a revolution in October 1917. It's not that there weren't popular forces. They were there. But when [the Leninists] took over in this coup, almost their first act was to destroy the working-class organizations. They moved very quickly to eliminate factory councils, to reduce soviets to more or less meaningless organizations, of course to eliminate Constituent Assembly, and to break down both the democratic and the popular structures, including working-class structures. It's not just that they were worried about the social revolutionaries. Factory councils had to go as well.

And the logic was explained very clearly. Trotsky put it clearly in 1918, that is, before the intervention even: we have to turn the country into a labor army under the command of the optimal leader, who will simply drive the ignorant and stupid Russian masses on to industrialization. That's the essence of Leninist theory. Not very different from the conceptions of [present-day] liberal democracy, in my view: THE MASSES OF THE POPULATION ARE TOO STUPID AND IGNORANT TO BE ABLE TO MANGE THEIR OWN AFFAIRS. THEY SHOULDN'T BE PERMITTED TO MEDDLE. If you can control them by force, OK; if you can't, you have to control them by other means. And these are the ideas that go right back to the response to the earliest modern democratic revolution in the 17th-century England, including people regarded as libertarians like, say, John Locke. The Leninist system very quickly established the structures that were turned by Stalin into organizations of mass slaughter.The system was there. The institutions were there. The ideology was there. They happened to fall into the hands of an extraordinarily brutal fanatic, but I don't think it could have been much different with those institutions (727 lpp.)."

aija

 

 

 

From: kingga@plu.edu
Date: 2/11/06 12:25

Rumpis wrote: < Nesaredzu gan. Cēlonis ir iemesls. Karš ir rezultāts. Meli ir darbības patiesības slēpšanai. Arī patiesā iemesla (cēloņa) slēpšanai. Nevaru iedomāties, kā piesauktie meli varētu būt par kara iemeslu.>

Rumpi, isti par karosanas vajadzibu vai neieciesamibu es dzirdu un lasu maz. Vismaz Amerika, to atbalstija un vel tagad atzist ari preizdenta Busa nelabveli. Visvairak es Busu un vina paligus es vainoju par nepardomatām okupacijas funkcijam un faktiski nenorganizetu okupacijas un isteniba neplanotiem transformacijas procesiem. Tas mani kaitina jau tapec, ka amerikaniem sajas lietas bija laba pieredze jau Vacija pec II pasaules kara. Te sava vaina ir ideologijai, kas necies planus.

Visu labako,
Gundars

 

 

 

From: Pormals@aol.com
Date: 2006.02.11. 13:18

Nenoliedzami, ka Gundaram ir taisniba par vienu variaciju, kas tiek parrunata, abu ASV partiju viedoklos, par kara saksanu un nepieciesamibu. Bet ir dzidetas ari citas.

    Kadu bridi demokrāti to sauca par neokliki, kas sastaveja no Rumsfelda, Wolhovitza, Pearla  un no vinu tuvu draugu, Izraelas politikas, atbastitajiem. Tagad tie skalakie ir aizgajusi. Toreiz vini parmeta un mineja amerikas sabiedribai avizes, ka Sadams atbalstot ar naudu palestiniesu gimenes, kuru piederigie ir uzspridzinajusies, ka ari citas nelietibas. Izraela vienmer uzskatija Sadamu par savu ienaidnieku, kurs Izraelas valstij ir loti bistams. Sakot karu,  Bušs  cereja uz nemaldigu ebreju atbalstu savam programmam un nakotnes velesanam, republikanu partijai ja vins so nelieti dabus pie malas. Ta ari notika, tikai sodien tiek kaulini mesti, kas bija istais iemesls.

    Nevar jau skatities arabu avizes, kur Bušam pretejie uzskati tiek publiceti un skali izkliegti. Tur jau daudz uzjautrinajumu. Viens tads ir, ka Irakas senas makslas vertibas, kas tika kara beigu posma Bagdada izlaupitas, ka to  vadija un palidzeja  Izraelas izlukdienesta viri, kas darboja pie ASV armijas ka tulki un vietejo apstaklu pazineji. Drosi vien par to pat Allah neko nezin.

Cikaga.

 

 

 

From: rumpis.listes@gmail.com
Date: 2/11/06 1:37

Juris Zagarins wrote: < Rumpim Bezpalīdzīgajam iet smagi ar elementāro matemātiku...>

Par matemātiku mēs neesam te sprieduši, tā ka atkal varu tikai apbrīnot Tavu spēju atkal saredzēt neredzamo ;-)

Bet Tev pašam izskatās vāji ar loģiku ;-) Racionāls iemesls maizes nopirkšanai veikalā ir maizes trūkums mājās, nevis ne uz ko nebalstīts pazinojums, ka jānopērk maize. Iespējams, ka paziņojums, ka jāpērk maize ir balstīts uz iepriekš konstatēto objektīvo faktu, ka mājās nav maizes, bet pirkuma iemesls tomēr ir objektīvais maizes trūkuma fakts, nevis pazinojums par to. Ja kāds pērk maizi tikai uz vārdiska pazinojuma pamata, tam acīmredzot nav īsti kārtībā ar galvu.

Vispār, kā rāda novērojumi - racionāli cilvēki citiem piedēvē racionālus motīvus, kā paši būtu rīkojušies līdzīgā situācijā, bet iracionālie cilvēki atkal citiem piedēvē iracionālas domas un rīcības :)

 

 

 

From: rumpis.listes@gmail.com
Date: 2/11/06 1:46

Gundar King wrote:

< Rumpi, isti par karosanas vajadzibu vai neieciesamibu es dzirdu un lasu maz. Vismaz Amerika, to atbalstija un vel tagad atzist ari preizdenta Busa nelabveli. Visvairak es Busu un vina paligus es vainoju par nepardomat*m okupacijas funkcijam un faktiski nenorganizetu okupacijas un isteniba neplanotiem transformacijas procesiem. Tas mani kaitina jau tapec, ka amerikaniem sajas lietas bija laba pieredze jau Vacija pec II pasaules kara. Te sava vaina ir ideologijai, kas necies planus.>

Par to, ka par kara patiesajiem iemesliem maz lasāms, nemaz nebrīnos. Karš ne tuvu nav beidzies, un kāpēc lai pretējo pusi informētu par saviem mērķiem, kuri varbūt vēl nav sasniegti, un varbūt tagadējais karš ir tikai viens no vairākiem soļiem kaut kā tālāka sasniegšanā. Tāpēc jau arī ir visādas spekulācijas par to, sākot no masu iznīcināšanas ieročiem (kuri gan Irākā neatradās) līdz kundzībai pasaules naftas tirgū, pa starpu pieminot arī sentimentālu versiju, ka Bušs jaunākais turpina Buša vecākā iesākto, kurš nepabeidza Sadamu saklapēt. Un arī Zagarins nepaliek malā no teoriju gudrotājiem, un nāk ar savu vīziju, ka karš sākās tāpēc, ka Bušs tā teica ;-))

--
Rumpis :)

 

 

 

From: mahris@myself.com
Date: 2/11/06 3:44

Rumpis wrote: < Mēs tomēr nevaram kaut kā izcelt šīs karikatūras no kopējā konteksta.>

Liekas, musulmaņu viedoklis šajās lietās pēdējās desmitgadēs maz mainījies. Eiropiešu viedoklis gan.

Salidzināsim ar Rušdiju. Eiropas valdības un sabiedrība noteikti nosodīja ajatolas piespriesto nāvessodu. Valsts uzņēmās Rušdija aizsardzību.

Jā, pats Rušdijs atvainojās, bet tā bija viņa personīgā griba. Anglijas premjeram prātā nenāca atvainoties.

Jā, daudzi izdevēji atteicās viņu drukāt, bet cilvēcisku baiļu, nevis kaut kāda ētikas kodeksa vadīti.

Šodien līdzīgā situācijā eiropiešus vajā vainas komplekss. Visi meklē, ko nogrēkojušies pret arābiem, un kā šos grēkus izpirkt.

Mahris

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 2/12/06 9:14

Gundars: < Rumpi, isti par karosanas vajadzibu vai neieciesamibu es dzirdu un lasu maz. Vismaz Amerika, to atbalstija un vel tagad atzist ari preizdenta Busa nelabveli.>

tā tad runa ir par šiem karja atbalstītājiem kas sašutuši nevis par karju kā tādu, bet par Buša nesekmīgo izpildi.

jā, bet arī ir svarīgi saprast niances.

skatos Michael Slackman saka nevis vērtību sistēmu sadursme par brīvu izteiksmi izspēlējot neracionālos uzbrukumos Vidus Austrumos("Beneath the Rage in the Mideast" bet par taisnību.

<http://www.nytimes.com/2006/02/12/weekinreview/12slackman.html> )

vēl dziļāka vajadzība nekā brīvība esot taisnība, tā tad kautkāda likumība. Slackman norāda uz neseno pārceltuves slīkšanu Ēģiptē kurjā bojā aizgāja vairāk kā tūkstots. plosta īpašnieki neesot atļāvuši pārceltuvei atgriezties lai gan nabadzīgie ēģiptieši kas uz tā bijuši lūgušies kapteinim kad ugunsgrēks izcēlās. bojā aizgājušie radinieki nodedzināja pārceltuves biroju, jo uzskatīja to par kaut vai simbolisko vainīgo.

arābu zemēs valdības esot ārkārtīgi korumpētas, nēfektīvas, kādēļ dusmas izgāžot uz Izraelu vai rietumiem.

Slackman raksts kā uzrakstīts šķiet sper vēl vienu netiešu iedomas vai aizdomas soli tālāk rādot pirksti par sašutumu par dāņu kartūnām nevis uz Sīriju vai Libiju bet uz Ēģipti, tās nēfektīvo valsts vadību ij valsts krīzi sakarā ar pārceltuves slīkšanu. lasi: uzkūdīta diversija...

tā tad dažādie minējumi atšķirās kurja diversija, vai pat kurju diversijas, pretdiversijas utt...

iešaujās galvā par sarežģītām, it kā neatrisinamām problēmām uzkraut simbolisko vainu uz viena vadītāja arī var būt diversija...

raksts nobeidzās ar norādi uz cirku kā ultimāto diversiju, šinī gadījumā gan Olimpiskās spēles. lai gan manuprāt Olimpiskās spēlēm var tikpatlabi būt citas nozīmes, ēģiptiešiešiem vai citiem...

kad cilvēks grib taisnību, viņš grib vienkāršas, ātras, tiešas atbildes. nezcik brīvība tādas viegli piedāvā...

<The crisis over the cartoons has often been portrayed as a clash in values between the Muslim and Western worlds, focusing on issues of free expression and respect for other cultures. But that crisis and the ferry sinking also reflect another difference in perspective. While the West speaks of democracy and freedom, Muslims here tend to speak of justice. There is widespread feeling that the region's governments deny their people justice, and this feeling has been instrumental in the increased support for Islamists throughout the Middle East, whether the Muslim Brotherhood in Egypt, or Hamas among the Palestinians.>

<This overt expression of anger is what Middle East governments fear most, if it were ever to spread to the general public. To many analysts, it explains the effort to focus on objects of hatred abroad usually Jews and Israel, most recently countries in Europe.>

<The promise of an investigation was met with cynicism a product of past promises and of the appointment, by Mr. Mubarak himself, of the shipping company's owner to the upper house of parliament. All week, newspapers covered the disaster. They reported the rioting in other countries about the Danish newspaper's cartoons, too. Egyptian diplomats, it has bēn widely reported, were heavily involved in bringing the controvery from Denmark to the Middle East.>

aija

 

 

 

From: tas.pats@sveiks.lv
Date: 2/12/06 9:58

Aija Veldre Beldavs raksta:

< Slackman raksts kā uzrakstīts šķiet sper vēl vienu netiešu iedomas vai aizdomas soli tālāk rādot pirksti par sašutumu par dāņu kartūnām nevis uz Sīriju vai Libiju bet uz Ēģipti, tās nēfektīvo valsts vadību ij valsts krīzi sakarā ar pārceltuves slīkšanu. lasi: uzkūdīta diversija...>

Nu tur jau mazliet vajag zin*t ar* situ*ciju, pirms ar pirkstu uz ko r*d*t. E*ipte ir viena no rietumiem draudz*gakaj*m valst*m (valsts politikas l*men*), t*p*c ar pret vi*u tiek veikti islamistu radikalistu v*rsti terorisma pas*kumi - t*ristu zag*ana, spridzin**anas utt. Un saist*t pr*mja nogrim*anu ar skand*lu ir p*r*k primit*vi (to laikam tikai amerika*iem var pied*v*t), jo pr*mji noiet uz grunti laiku palaikam, te Afrik*, te Austrumazij*, te tepat Igaunij* (gan jau ar Latvij* noietu, tikai mums vairs neviena laikam nav).

--
Ar cie*u ...

 

 

 

From: rumpis.listes@gmail.com
Date: 2/12/06 12:07

Tā vien izskatās, ka Eiropa izjūt kaut kādu mazohistisku baudu no tā, ka var nebeidzami atvainoties par visu ko. Un tas, ka palestīniešu vēlēšanās uzvarēja HAMAS, un tas, ka karikatūru nekārtību ietvaros palestīnieši papostīja arī ES pārstāvniecību (ja pareizi nosaukumu atceros), nudien neliks pārskatīt palīdzību palestīniešiem, kura, ja nemaldos ir ap 500 miljoni eiro gadā. Maksās un atvainosies. Nez, kurš ir izdomājis, ka attiecībās ar austrumniekiem palīdz atvainošanās? To tikai rietumnieki uzskata, ka atvainošanās, piekāpšanās un kompromisa meklējumi ir solis uz sadarbību. Austrumi to uzkata par otras puses vājumu, kā signālu, ka jāpastiprina spiediens un jāsit vēl.

--
Rumpis :)

 

 

 

From: tas.pats@sveiks.lv
Date: 2/12/06 12:37

Uhh, cien. Rumpis kā no krāsns augšas nokāpis. Viņš nekad līdz šīm nav dzirdējis un sapratis, kamdēļ palestīniešiem tiek piešķirta finasiālā palīdzība. Acīmredzot Rumpja kungs ir gatavs izstieptām rokām svētīt visas pasaules nelikumības, kas ir tik izdevīgas Rietumu civilizacijas līderiem.

< Nez, kurš ir izdomājis, ka attiecībās ar austrumniekiem palīdz atvainošanās? To tikai rietumnieki uzskata, ka atvainošanās, piekāpšanās un kompromisa meklējumi ir solis uz sadarbību. Austrumi to uzkata par otras puses vājumu, kā signālu, ka jāpastiprina spiediens un jāsit vēl.>

Nez, nez - katrā gadījumā, vara arī vairs pie austrumniekiem nepalīdz, nevar okupēt visas musulmaņu valstis un izsludināt tur "demokrātijas un rietumu civilizācijas" ieviešanu. Ps. kamēr viņi dedzina pārstavniecības savās zemēs, lai to arī dara - tas ir krietni vien labāk, nekā spridzināties pie mums, kaut gan daudz neprakstiskāk. Jo ja viņi sāks spridzināties pie mums, tad nezkpāpēc visi vietējie rumpji sapratīs, ka labāk ir maksāt un lūgt piedošanu, nekā ....

--
Ar cieņu ...

 

 

 

From: rumpis.listes@gmail.com
Date: 2/12/06 2:29

tas_pats wrote:

< Uhh, cien. Rumpis k* no kr*sns aug*as nok*pis.>

Nu labi, pastāsti ar, kāpēc palestīniešiem tiek piešķirta finansiāla palīdzība. Ja nav grūti, pastāsti arī, kā šie palīdzība tiek izmantot, un ja vēl nebūsi piekusis, vari arī pastāstīt, kas notika ar tām vērtībām, kuras izraēlieši atstāja, kad atstāja vienpusīgās norobežošanās laikā :)

Ja domā, ka ar finansiālu palīdzību atrisināsi visas problēmas, un ja vēlīgi atļausi viņiem dedzināt pārstāvniecības savā tuvumā, un ka tad viņi lielā apmierinājumā paliks pie sevis, un kad viss dedzināmais pie sevis būs nodedzināts, ka nelūkos pēc kaut kā dedzināma un spridzināma kaut kur tālāk, tad laikam tomēr maldies. Tad jau arī noziedzību Latvijā varētu apkarot, visiem noziedzniekiem maksājot lielus pabalstus ;-)

--
Rumpis :)

 

 

 

From: zaģis@gmail.com
Date: 2/13/06 7:51

Rumpis wrote: < Far from being a "vital tool," as described by President Bush, the program was a distracting time waster that sent harried FBI agents down an endless series of blind alleys chasing will-o'-the-wisp terrorists who turned out to be schoolteachers.>

Atgādina jau gan. Šeit jau bijuši vairāki gadījumi, kad atrod ieroču noliktavas musulmaņu skolās, vai arī paši skolotāji bijuši fanātiķu organizāciju vadītāji, kas audzina jauno pāudzi pareizajā virzienā.

Signis

 

 

 

From: zaģis@gmail.com
Date: 2/13/06 7:51

Juris Zagarins: < Esmu gan aizrādījis uz cēloņiem un sekām.>

Varbūt paskaidro tuvāk par tiem cēloņiem un sekām? Kāds sakars Taizemei un taizemiešiem ar musulmaņu karu pret amīšiem? Jeb gribēji teikt, ka musulmaņi tagad karo pret visu pasauli?

S

 

 

From: zaģis@gmail.com
Date: 2/13/06 7:51

Ugjis: < Arvien vairāk Latvijas medijos parādās nesaprašana, nedomāšana par Latvijas uzņēmēju rīcību nemaksāt atbilstoši pārdotā preces pelņai.... No skaitļiem varam iemeram secināt, ka tanīs valstīs kurās maksā labas agas par padarīto darbu, dzīves līmenis r daudzkārt augstāks par tām zemēm, kurās ir zems uzņēmumu nodoklis un kur maksā tik zemas algas, ka vietējie kvalificētie darbaspēki brauc uz ārzemēm un strādā viņu izglītībai un zināšanām neatbilstošu darbu!!!>

Vai tik nejauc cēloņus ar sekām? Vai domā, ja uzjēmumi maksātu augstākus nodokļus, tad strādnieki dzīvotu labāk?

SIgnis

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 2006.02.13. 21:28 

Sveiki!

Signis Zāģis kā nesaprot tā nesaprot:

 < Varbūt paskaidro tuvāk par tiem cēloņiem un sekām? Kāds sakars Taizemei un taizemiešiem ar musulmaņu karu pret amīšiem? Jeb gribēji teikt, ka musulmaņi tagad karo pret visu pasauli?>

Taizemei tāds sakars ar musulmaņiem, ka , acīmredzot, Taizemē dzīvo musulmaņi. Gribēju teikt, ka pat latvieši, kuru valstī nedzīvo vērā ņemams musulmaņu skaits, karo pret musulmaņiem (pateicoties gribīgās Dzelzs Lēdijas iniciatīvai). Taizemē, protams, dzīvo vērā ņemams musulmaņu skaits, un varbūt tieši tāpēc Taizemes vadoņiem, atšķirībā no Dzlezs Lēdijas, ir aptrūcis gribīgums piedalīties ASV vadītajā Globālā Gribīgo Karā Irākā. Nevis musulmaņi karo pret visu pasauli bet musulmaņu ekstrēmisti ir sekmīgi panākuši, ka visa pasaule - vismaz gribīgo mutes bajāru līmenī - karo pret musulmaņiem. Tas ir karš ko visa pasaule nemūžam nevarēs uzvarēt, jo nepietiks tikai ar vienu vai divu musulmaņu valstu okupācijām, lai savaldītu globālos islāmistus - tāpat kā nepietika ar žīdu masveidīgiem iznīcināšanas pasākumiem, lai savaldītu globālos žīdus. Uzvarēt nevarēs, bet varēs tikai naidu vairot un kurināt līdz kamēr apniks jeb līdz kamēr pietrūks gribīguma un atplauks t.s. Eiropas Apgaismība jeb kaut kāds nebūt veselīgais saprāts.

Žagariņa Kungs

==jā, bet arī ir svarīgi saprast niances.==
    /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

From: mahris@myself.com
Date: 2/14/06 7:06

Juris Zagarins wrote: < Gribēju teikt, ka pat latvieši, kuru valstī nedzīvo vērā ņemams musulmaņu skaits, karo pret musulmaņiem (pateicoties gribīgās Dzelzs Lēdijas iniciatīvai).>

Vispārinājumi, vispārinājumi.

Ja Latvija iesaistīsies kādā akcijā Serbijā - vai Tu teiksi, ka latvieši karo pret kristiešiem?

Kāpēc uzreiz nekāpt līdz pašai augšai? Irākieši ir cilvēki, tātad Latvija karo pret visu cilvēci.

Mahris

 

 

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 2006.02.14. 8:51

Par tik, par cik Globalais Gribīgo Karš Irākā tika deklarēts uz klaju melu pamata un par tik par cik vēl līdz šai dienai ASV prezidents G.W.Buša kungs un viņa Dzelzs Lēdija un viņu padomdevēji netiek ne tiesāti ne saukti pie atbildības par šo noziegumu, par tik arī šis Globālais Gribīgo Karš balstās uz veiksmīgi sakūdītu aizspriedumu pret musulmaņu tautām. Respektīvi, tā cēlonis ir veiksmīgi sakūdīts aizspriedums pret musulmaņu tautām. Atbildība par izrietošā naida vairošanos ir dominējošās varas pusē, nevis izmisumā triekto tautu pusē. Piedalīšanās jebkurā kārtības uzturēšanas akcijā jebkurā vietā pasaulē itin nekādi nav salīdzināma ar piedalīšanos jebkurā neprovocētā invāzijā un okupācijā, ne uz reālpolītiska pašlabuma aprēķina pamata, ne uz klaju melu pamata. Tāda rīcība ir noziegums prēt visu cilvēci. Vot vispārinājums. Retorisks jautājums: vai lielāks noziedznieks ir tas, kas pašnāvnieciska uzbrukuma ceļā kūdī karu vai tas, kas rausta plecus un saka, ka fui, mēs jau neko, mēs tikai tiem bumbu metējiem palīdzam atejas aptīrīt?

Žagariņa Kungs

==jā, bet arī ir svarīgi saprast niances.==
    /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 2/14/06 9:34

Mahris: < Kāpēc uzreiz nekāpt līdz pašai augšai? Irākieši ir cilvēki, tātad Latvija karo pret visu cilvēci.>

amerikāņi uzbruka Irakai. pēc tam iesaistīja arī citus miera uzturēšanā kas gan praksē bijis karja turpināšana.

lai gan amerikāņu valdība uzsver, ka nekaro pret islāmu ticību, tomēr islāma ticības cilvēki tiek turēti aizdomās, tā tad diskriminēti. pan-islāms pastiprinājies kā sekas no rietumu darbības Vidus Austrumos.

Dānija bijusi viena zeme kas centusies būt neitrāla, kā arī devusi nozīmīgu labdarbības palīdzību cietušiem cilvēkiem Vidus Austrumos. radikalizēt vairāk dāņus ir ieguvums tiem kas vēlās ticības karju abās pusēs.

manuprāt jādara abi: jāizvairās no tīšas apvainošanas, kā arī nedrīkst padoties draudam vai vardarbībai. par to kas apvainojis var atvainoties, bet nav jātvainojās par savām brīvas izteiksmes vērtībām vai likumiem savā zemē. jāpieprasa arī atvainošanos, kā arī samaksa par nodedzinātām vai izpostītām sūtniecībām vai citām ēkām. kartūnas neattaisno vardarbību kas bez tam tik asimētriskas, nepiemērotas. var saprast cēloņus vai iemeslus, bet tas nenozīmē, ka jāttaisno neattaisnojamais.

atbildība par savu rīcību būtu jāuzņemās visiem.

aija

 

 

 

From: rumpis.listes@gmail.com
Date: 2/14/06 1:59

Mahris: < Kāpēc uzreiz nekāpt līdz pašai augšai? Irākieši ir cilvēki, tātad Latvija karo pret visu cilvēci.>

:)

Te jau nav tālu līdz tautas anekdotei par čigānu, kurš lūdza viņu sodīt arī par izvarošanu ;-)

 

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 2/14/06 4:42

Sveiki!

Rumpis Bezpalīdzīgais lieku reizi pauda bezpalīdzību:

< Te jau nav tālu līdz tautas anekdotei par čigānu, kurš lūdza viņu sodīt arī par izvarošanu ;-)>

Te jau nav tālu līdz anekdotei par Rumpi Bezpalīdzīgo, kurš lūdza viņu sodīt arī par zoofīliju.

Žagariņa Kungs

==Par ko pastāvīgi domā nekrofils-zoofils? - "Kur tas suns aprakts?"==
/Tautas anekdote/

 

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 2/15/06 2:21

http://www.1-sovetnik.com/articles/article-326.html

 

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 2/15/06 4:01

http://www.levashov.info/Articles/History-2.html

 

 

 

From: OWL102@aol.com
Date: 2006.02.15. 7:20

Vai sveikotāji klusē, jeb vai mans AOL snauž? Gunars

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 2/15/06 9:06

Gunars: < Vai sveikot*ji klusē, jeb vai mans AOL snauž??>

man vēl nav bijis laiks izlaist Ausmas ieteikto krievu valodas vietni caur babelfiš. būtu derējis mazs ievads vai kopsavilkums latviešu valodā.:)

aija

 

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 2006.02.15. 9:22

Sveiki!

Dakteris Gunars Bezdē vaicāja:

< Vai sveikotāji klusē, jeb vai mans AOL snauž?>

  Nonāvēti, aplaupīti,
  Itin visi sveikotāji,
  Sašauti un sadauzīti,
  Viņu līķi briesmīgi.
  Ak, ko negantnieku rokās
  Nelaimīgie cietuši!
  Kādās lielās sāpēs, mokās
  Viņi te būs miruši!
  Briesmīgi, ka tādā mērā
  Cilvēks ļaunumā var krist!
  Pat pie niknākajā zvēra
  Tāda daba nevar mist.
  Tie vairs nepeln, ka redz sauli,
  Tie vairs nava cilvēki,
  Bet ir īstie elles prauļi,
  Velna kalpi, briesmoņi.
  Debess namā aizgājušas,
  Nelaimīgo dvēsles sūdz,
  Dieva priekšā nokļuvušas,
  Sodu ļaundariem tās lūdz.
    /Tautas zinģe/

Žagariņa kungs

==man vēl nav bijis laiks izlaist Ausmas ieteikto krievu valodas vietni caur babelfiš.==
    /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 2/15/06 10:03

< http://www.1-sovetnik.com/articles/article-326.html>

izlaižot ātrumā caur babelfiš, vai saprotu pareizi sazvērestību, ka Pēteris, kņazs kas ieveda rietumu kultūru Krievijā, nebija tas pats kas atgriezās uz Krieviju? ka viņš bija vainīgs par krievu tautas degradāciju no reiz tūkstošgadīgām miermīlīgām panslaviskām impērijas tradīcijām kurjā valdīja taisnība ij medus upes tecēja visiem?

viss tas par Briesmīgo Ivanu laikam rietumu vēsturnieku vēstures pārrakstīšana? nesapratu kā ielogoti mongoļi, varbūt Ausma vai cits varētu mani apgaismot.

nesapratu arī autora attieksmi pret pirmskristīgo ij ortodokso ticību Maskavijas telpā.

aija

 

 

 

From: OWL102@aol.com
Date: 2006.02.15. 10:16

Paldies, biju iedomājies, ka esmu beigts. Gunars

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 2/15/06 10:23

< izlaižot ātrumā caur babelfiš, vai saprotu pareizi sazvērestību, ka Pēteris, kņazs kas ieveda rietumu kultūru Krievijā, nebija tas pats kas atgriezās uz Krieviju? ka viņš bija vainīgs par krievu tautas degradāciju no reiz tūkstošgadīgām miermīlīgām panslaviskām impērijas tradīcijām kurjā valdīja taisnība ij medus upes tecēja visiem?>

manuprāt visvairāk godina savus senčus mācoties no visāda jaunā piesavinot to -savām tagadējām arī ilgāka laika- vajadzībām. tas nozīmē mācīties no rietumu panākumiem ir kļūdām, mācīties no saviem panākumiem ir kļūdām, mācīties arī no austrumu panākumiem ir kļūdām, utt. (=tāpat rinķojot kompassu dienvidu/ziemeļu virzienā...& vispār domāt vairākās dimenzijās).

aija

 

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 2006.02.15. 10:46

Sveiki!

Aija Baltah Mahte savuprāt mūs pamācīja kā godināt senčus:

< manuprāt visvairāk godina savus senčus mācoties no visāda jaunā piesavinot to -savām tagadējām arī ilgāka laika- vajadzībām.  tas nozīmē mācīties no rietumu panākumiem ir kļūdām, mācīties no saviem panākumiem ir kļūdām, mācīties arī no austrumu panākumiem ir kļūdām, utt. (=tāpat rinķojot kompassu dienvidu/ziemeļu virzienā...& vispār domāt vairākās dimenzijās).>

Es savukārt savuprāt aicinu Tevi mācīties pati no savām kļūdām ir ilgstošajām neizdarībām ir beidzot uzrakstīt vienu ij īsu ij sakarīgu vestulīti saviem ij prastajiem ij tumsonībā nīlkuļojošiem līdztautiešiem par reprezentatīvās demokrātijas pamatojumu ij Satversmē ij likumdošanā ir katra viena pilsoņa pienākumu šo likumību ij nostiprināt ij nosargāt.

Žagariņa Kungs ij Demkrāts ij Vairākās Dimensijās Domājošs ij Senčus Godinošs

==nesapratu arī autora attieksmi pret pirmskristīgo ij ortodokso ticību Maskavijas telpā..==
    /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 2/15/06 10:50

Gunars: < Paldies, biju iedom*jies, ka esmu beigts.>

mm...man pašai nav vaļas domāt, ka beigta. kad būšu beigta, tad būs laiks diezgan.

aija

 

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 2/15/06 11:01

Aija: < nesapratu arī autora attieksmi pret pirmskristīgo ij ortodokso ticību Maskavijas telpā.>

Nu, jāņem vērā, ka tagad katrs var rakstīt un publicēt, ko vēlas. Ir krievi, kas cenšas pārrakstīt vēsturi, fakts. Pie tam elpu aizraujošos mērogos - jau sākot ar 5000-6000 tālu senatni, kad visā pasaulē pastāvējusi tikai viena valoda - krievu valoda, protams. Visas pārējās valodas esot tikai vēlāki atvasinājumi.

Laikam jau vēsture domāta tam, lai aizbēgtu no tagadnes problēmu risināšanas. Tāpēc jo senāka vēsture, jo izdevīgāka, neviens nevar neko sevišķu ne apliecināt, ne noraidīt. Līdz ar to svarīgi pierādīt, ka P-rūsija tā pati Russija vien ir, un teritorija arīdzan. :-)

Taču versija par Pēteri I kā "samainītu" mani gan sajūsmina - jo tad nav nekādas vajadzības uzstādīt Latvijā šim viltvārdim pieminekli.

Ausma

P.S. Ir materiāli arī angļu valodā, jāpskatās. Tikai jāņem vērā, ka tāds pats mašīntulkojums kā Aijai.

 

 

 

From: aabele@sveiks.lv
Date: 2/15/06 11:05

Aija: < mmm...man pašai nav vaļas domāt, ka beigta. kad būšu beigta, tad būs laiks diezgan.>

Katrs ir tik aizņemts. cik pats vēlas. :-) Aija, kad dosies uz Paradīzi, paķer līdzi klēpja datoru, ja nu šiem tur tās mantas nav. :-)

Ausma

 

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 2/15/06 11:50

Ausma: < Katrs ir tik aizņemts. cik pats vēlas. :-) Aija, kad dosies uz Paradīzi, paķer līdzi klēpja datoru, ja nu šiem tur tās mantas nav. :-)>

protams, lai tiek vējos ierakstīts.:)

aija

Kas jauns Latvijā?