Re: Rūpe

 

No: Richard Spuris <rikards37@sbcglobal.net>
Datums: 2006.12.4 07:55

Šorīt atkal parādās lielā Latvijas rūpe. Jo sevišķi atsauksmēs (komentāros). Arī šī rūpe būtu jāņem vērā kad rudenī par balsošanu domāsim. Kura partija ir nopietni centusies iespaidot latviskās pašapziņas vairošanu, kas ir pamatā valsts uzplaukumam?

Ričs.

http://apollo.lv/portal/news/articles/72036

 

 

 

No: OWL102@aol.com <OWL102@aol.com>
Datums:
2006.12.4 08:17

Ričs: <...iespaidot  latviskās  pašapziņas  vairošanu, kas  ir  pamatā  valsts  uzplaukumam?>

Mazliet atsit Pietuka Krustiņu. Gunars

 

 

 

No: Juris Zagarins <juris.zagarins@gmail.com>
Datums:
2006.12.4 08:30

Sveiki!

Ričs Labestīgais smagi nopūtās tā:

<šorīt  atkal  parādās  lielā  Latvijas  rūpe.>

ij  pavēstīja mums, Vilņa Zariņa vārdos, tādu lietu:

<<Daži krievu skolu skolotāji ir informēti, ka tad, ja viņu skolās netiks nokomplektētas pirmās klases, viņi droši vien zaudēs darbu. Bet dažas latviešu plūsmu mazo klašu skolotājas atsakās uzņemt savās klasēs bērnus, kuriem tikai viens no vecākiem ir latvietis un kuriem latviešu valoda sagādā grūtības. Jo par to, ka šādā gadījumā būtu taisnīgi atlīdzināt viņu papildu darbu vai citādi organizēt bērnu sagatavošanu latviešu skolai, neviens nav rūpējies.>>

ij secināja tā:

< Arī   šī  rūpe  būtu  jāņem  vērā  kad  rudenī  par  balsošanu  domāsim.  Kura  partija  ir  nopietni  centusies  iespaidot  latviskās  pašapziņas  vairošanu, kas  ir  pamatā  valsts  uzplaukumam ?>

Kamēr sveikotāji katrs viens nebūs ar mieru uzņemties pilsonisko atbildību par reprezentatīvās demokrātijas pamatlikuma nostiprināšanu ij nosargāšanu, tikmēr arī nelīdzēs nekāda funktierēšana par kuru t.s. "partiju", jeb, kā mums paskaidro Ausmas Tante, par kuru "lokomotīvi" - vai Sjlesera kungu vai Repsjes kungu vai Sjkjēles kungu - balsot. Tad jau labāk stāties iekšā katoļos ir Kungu Dievu lūgt uztaisīt augšā mums par prieku vēl fantastiskāku tautu.

     Tur aiz kapa, tautas brāļi,
     Vaļā stāv elizijums;
     Citas dzīves fluīdums
     Nāks, kad dziedās gulbju cāļi.

Žagariņa Kungs

==Mazliet atsit Pietuka Krustiņu.==
    /Dakteris Gunars/

 

 

 

 

No: Aija Veldre Beldavs <beldavsa@indiana.edu>
datums: 2006.12.4 09:50

par rosību pārkrievot no ārpuses nekāds brīnums, arī nav brīnums, ka nekrievu bērni ir 30% krievu skolās - turpinājums agrākai Padomju laika sekmīgai pārkrievošanas stratēģijai.

izšķirīgs laiks vai latviešu valoda saglabāsies uz nākamām paaudzēm kas būtu jāņem vērā nevien jebkādai politiskai partijai kurjai rūp latviešu intereses bet vispār būtu jāceļ trauksme kapēc nav labvēlīgi apstākļi latviešu skolām:

<Tikpat grūti ir uzminēt, kapēc latviski runājošu bērnu iekārtot kādā bērnudārzā Rīgā vecākiem ir neatrisinama problēma, kamēr krievu grupā jebkuru bērnu pieņem labprāt.>

aija

 

 

 

No: Juris Zagarins <juris.zagarins@gmail.com>
Datums:
2006.12.4 10:37

Sveiki!

Aija Baltah Mahte konstatēja, ka laiks ir izšķirīgs:

<izšķirīgs laiks vai latviešu valoda saglabāsies uz nākamām paaudzēm kas būtu jāņem vērā nevien jebkādai politiskai partijai kurjai rūp latviešu intereses bet vispār būtu jāceļ trauksme kapēc nav labvēlīgi apstākļi latviešu skolām>

Nu labi, nu. Cel to trauksmi! Tu domā, varbūt, dibināt jaunu NVO tjipa Rītdienai"? Mudināt, lai jele kāds cits arīdzan uzrakstītu vienu vienīgu sakarīgu vēstulīti saviem totalitārisma izķēmotajiem prastajiem līdztautiešiem par pilsonisko atbildību reprezentatīvas demokrātijas ietvaros? Gādāt, lai arī citās zemēs, Īrijā ij Masačuzetsā ij Bloomingtonā būtu labvēlīgāki apstākļi latviešu skolām?

Nelaime tā, ka Tu nevīžā saprast ne labāk par tiem prastajiem līdztautiešiem, ka pilsoniskā atbildība prasa vairāk nekā tikai laiku pa izšķirīgam laikam trauksmi celt.

    Dievu bars uz kalna gala
    Reformacioni svin,
    Līga ambroziju dala,

    Tautiets viņu lietot zin.

Žagariņa Kungs

==man interesē kukuļošanas tēvu radu raksti==
    /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

No: <aabele@sveiks.lv>
Datums:
2006.12.4 13:17

Rič, kura tad partija "ir  nopietni  centusies iespaidot  latviskās pašapziņas  vairošanu, kas  ir  pamatā  valsts uzplaukumam" ? Es ar gribu zināt.

Ausma

 

 

 

No: Richard Spuris <rikards37@sbcglobal.net>
Datums: 2006.12.4 13:27

Manuprāt, pagaidām tā, kura vienīgā ir atļāvusies izrādīt demokrātisku ievirzi savā darbībā - nepaļaujoties tikai uz vadoņa visgudrību, bet pieļaujot atklātu balsošanu par diviem partijas vadības kandidātiem. Cik zinu, arī valdes lēmumi tiek pieņemti pēc atklātām debatēm, kā tas pienāktos demokrātijas apstākļos. Nav gadījies dzirdēt ka jebkura cita "partija" ko līdzīgu atļautos.                                 Ričs.

 

 

 

No: 2G Listes <2g.listes@gmail.com>
Datums:
2006.12.4 13:29

Richs: < Manuprāt, pagaidām tā, kura vienīgā ir atļāvusies izrādīt demokrātisku ievirzi savā darbībā - nepaļaujoties tikai uz vadoņa visgudrību, bet pieļaujot atklātu balsošanu par diviem partijas vadības kandidātiem. Cik zinu, arī valdes lēmumi tiek pieņemti pēc atklātām debatēm, kā tas pienāktos demokrātijas apstākļos. Nav gadījies dzirdēt ka jebkura cita "partija" ko līdzīgu atļautos.>

Kura tad tā ir, Latvijas Ceļš? Nu viņiem gan pēdējā laikā grūši iet...

2G ;)

 

 

 

No: Juris Zagarins <juris.zagarins@gmail.com>
Datums:
2006.12.4 14:53

Sveiki!

Polītologs Divigā Ričam Labestīgajam uzprasīja kura tad ir tā "partija" par kuru viņš pagaidām taisoties balsot...

< Kura tad tā ir, Latvijas Ceļš? Nu viņiem gan pēdējā laikā grūši iet...>

Nē, nu. Jaunais Laiks taču bija tā "partija" kura savā laikā atļāva Kariņa kungam izcīnīt interno milzu cīņu pret Repsjes kungu! (Acīmredzot Ričam Labestīgajam tomēr kauns to "partiju" nosaukt vārdā.)

Žagariņa Kungs

==autoritātes spējas autoritārā sistēmā spēju noteikt sabiedrības normas nosaka cik tā spējīga ieviest, iebaidīt, apmuļķot, novērot, ierobežot izmaiņas, piespiest savu gribu. šī autoritāte arī cīnās lai noturētu savu varu, vienalga vai tā kādam labu dara vai nē.==

    /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

 

No: 2G Listes <2g.listes@gmail.com>
Datums:
2006.12.4 15:04

< Nē, nu. Jaunais Laiks taču bija tā "partija" kura savā laikā atļāva Kariņa kungam izcīnīt interno milzu cīņu pret Repsjes kungu!>

Ko, Jaunais laiks ir tā demokrātiskā partija, kura nepaļaujas uz vadoņa visgudrību? Esmu izbrīnīts, lai neteiktu, ka ļoti izbrīnīts :)

2G

 

 

 

No: Janis aka Simpsonite <idoc1_2006@hotmail.com>
Datums: 2006.12.4 16:27

Richard Spuris rakstīja:

< Šorīt atkal parādās lielā Latvijas rūpe. Jo sevišķi atsauksmēs (komentāros). Arī šī rūpe būtu jāņem vērā kad rudenī par balsošanu domāsim. Kura partija ir nopietni centusies iespaidot latviskās pašapziņas vairošanu, kas ir pamatā valsts uzplaukumam?>

Manā "radikālajā" (viss ir slikti, nekas nav labi) skatījumā - itin neviena. Visas pie varas esošās un bijušās partijas savā darbībā ir stiprinājušas vainu:

a) virzību strupceļā jeb t.s. etnisko nacionālismu;

vai

b) skaisti runājot par latviešu tautu, izdzīvošanu, saglabāšanos un tamlīdzīgi, centīgi ieviesuši Latvijā un cilvēku prātos "multikulturālisma" dogmas.

Ilustrācijai, no jaunā Nacionālā Atīstības Plāna projekta:

"Ģeopolitiskā situācija un vēsture radījusi Latvijā multikulturālu sabiedrību, kas globalizācijas ietekmē var kļūt vēl daudzveidīgāka. Latvijas cilvēkiem jāizkopj cieņa un tolerance pret citādību."

Mans "tulkojums": mēs piesegsim ar "ģeopolitiskās situācijas un vēstures" diktētu dažādo   kultūras vajadzību apmierināšanas vīģeslapu viscaur politiskus un politisku apsvērumu vadītus centienus nostiprināt Latvijā kreisi-centrisko universālo "jājamzirdziņu"-cum-panaceju - proti, multikulturalismu, kas Latvijas apstākļos nozīmē arī tādas situācijas uzturēšanu un atražošanu, kad ievērojamas iedzīvotāju daļas - tai skaitā formāli Latvijas pilsoņu - neformāli bet faktiski identificējas ar kaimiņvalsti Krieviju un pastāv, labākajā gadījumā, dalītas politiskās lojalitātes, sliktākajā - lojalitāte kaimiņvalstij vai nepatika pret Latvijas valsti.

Mēs "draudēsim" Latvijas cilvēkiem ar vēl lielāku daudzveidību - globalizācijas ietekmē, - un pazemosim tos, sakot, ka nevis t.s. "daudzveidībai", ja jau tā nāks uz Latviju "globalizācijas ietekmē", būs izkopt cieņu pret latvisko, pret Latvijas cilvēku vērtībām un uzskatiem, spēju iedzīvoties sabiedrībā un pielāgoties Latvijas apstākļiem, bet gan Latvijas cilvēkiem - arī Latvijā! - būs pielāgoties šai "daudzveidībai".

"Latvijas pilsoniskās sabiedīības pamats ir vienota kultūras telpa, kuru raksturo kultūras daudzveidība un vieno kopīgas vērtības."

O jā - runāsim par neesošo vienotās kultūras telpu - tagadnes formā, runāsim par neesošajām kopīgajām - domājams, kultūras - vērtībām, un uzstādīsim to kā pilsoniskās sabiedrības pamatu, pasvītrojot sabiedrības dalījumu arī šai aspektā.

"Vienotas kultūras telpas esamīība aktivizē dažādu sociāli, etniski un reliģiski daudzveidīgu grupu veidošanos par saliedētu pilsonisku sabiedrību."

Redz, redz - turpināsim uzsvērt kolektīviskus uzstādījumus - "dažādas" grupas (un šo grupu elišu formulētās grupu intereses) nevis Latvijas valstij piederīgus, šo piederību apzinošos indivīdus pilsoņus (kas paši labāk zinās kā apmierināt savas kultūras vajadzības) kā pilsoniskās sabiedrības veidošanas "materiālu".

"Valsts kultūras kopainas veidošanā un nacionālās identitātes uzturēšanā un paušanā liela nozīme ir katras grupas nacionālajām kultūras vērtībām, kuru kodolu veido nacionālas nozīmes kultūras institūcijas un kultūrvēsturiskais mantojums."

Manā skatījumā - kronis visam: "nacionāls" vienā teikumā lietots vismaz divās, bet varbūt arī visās trijās nozīmēs: "nacionālas [valsts] nozīmes" institūcijas un kulturvēsturiskais mantojums, kā kodols grupu "nacionālās" [etniskās] kultūras vērtībām, un, nevar īsti saprast, kas domāts ar "nacionālo identitāti" - identitātes daļa, ko veido valstspiederība (nacionalitāte), vai uz piederību etniskai grupai balstīta identitāte.

Un "vislabākais" ir tas, ka nav iespējams uzzināt, kuri tad īsti ir tie cilvēki, kas formulēja šo nacionālās attīstības plāna daļu - kādiem politiskajiem spēkiem tie pieder, un nebalsot par šiem spēkiem vēlēšanās. Tik vien ir pateikts, ka NAP esot vairāk kā 200 dažādu speciālistu darba rezultāts...

 

 

 

 

No: Juris Zagarins <juris.zagarins@gmail.com>
Datums:
2006.12.4 20:27

Sveiki!

Jānis a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungs a.k.a. Sherlock nocitēja, starp citu, sekojošos vārdus no t.s. Nacionālās Attīstības Plāna projekta:

<< "Vienotas kultūras telpas esamīība aktivizē dažādu sociāli, etniski un reliģiski daudzveidīgu grupu veidošanos par saliedētu pilsonisku sabiedrību.">>

ij nonicināja tos, sacīdams tā:

< Redz, redz - turpināsim uzsvērt kolektīviskus uzstādījumus - "dažādas" grupas (un šo grupu elišu formulētās grupu intereses) nevis Latvijas valstij piederīgus, šo piederību apzinošos indivīdus pilsoņus (kas paši labāk zinās kā apmierināt savas kultūras vajadzības) kā pilsoniskās sabiedrības veidošanas "materiālu".>

Pasaki man, Jāni a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kung a.k.a. Sherlock, kas Tev ir tie "mēs" kas "turpināsim" tā un tā, ja ne Tu pats? Vai Tu pats neesi tas, kas turpināsi nenoguris rakstīt Baltās Mahtes stilā garas ij piņķerīgas ij galīgi bezpalīdzīgas vēstulītes par to, cik Tev tā patriarhālā jeb elitārā jeb komunistiskā jeb buržujiskā - ar vārdu sakot vienkārši bubuliskā - "dažādība" Tev ir personīgi riebīga ij ka tai "dažādībai" pienāktos vispirms paust cieņu pret Jāņa a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kunga a.k.a. Sherlock  personīgo nedažādību iekams Jānis a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungs a.k.a. Sherlock  paustu savu cieņu pret to?

Tālāk, Nacionālās Attīstības Plāna projekts pauda tā:

<<"Valsts kultūras kopainas veidošanā un nacionālās identitātes uzturēšanā un paušanā liela nozīme ir katras grupas nacionālajām kultūras vērtībām, kuru kodolu veido nacionālas nozīmes kultūras institūcijas un kultūrvēsturiskais mantojums.">>

ij Jānis a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungs a.k.a. Sherlock pretī pauda tā:

< Manā skatījumā - kronis visam: "nacionāls" vienā teikumā lietots vismaz divās, bet varbūt arī visās trijās nozīmēs: "nacionālas [valsts] nozīmes" institūcijas un kulturvēsturiskais mantojums, kā kodols grupu "nacionālās" [etniskās] kultūras vērtībām, un, nevar īsti saprast, kas domāts ar "nacionālo identitāti" - identitātes daļa, ko veido valstspiederība (nacionalitāte), vai uz piederību etniskai grupai balstīta identitāte.>

ij tad vēl nočortojās tā:

< Un "vislabākais" ir tas, ka nav iespējams uzzināt, kuri tad īsti ir tie cilvēki, kas formulēja šo nacionālās attīstības plāna daļu - kādiem politiskajiem spēkiem tie pieder, un nebalsot par šiem spēkiem vēlēšanās. Tik vien ir pateikts, ka NAP esot vairāk kā 200 dažādu speciālistu darba rezultāts...>

Dēls, ja nesaproti vārdu "nacionāls" un nemāki to vienādi saprast gan valsts, gan kultūras gan kultūras institūciju līmenī, tad - ko? Vai Tu iesaki to aizstāt ar  vārdkopu  "Jānis a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungs a.k.a. Sherlock"? Ar vārdu sakot, kas ir labs Jānim a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungam a.k.a. Sherlock - tas ir arī ne tikai valstij, bet arī kultūrai ij kultūras institūcijām pareizi? Apmēram tā?

ij vislabākais, lūk, esot sekojošais:

< Un "vislabākais" ir tas, ka nav iespējams uzzināt, kuri tad īsti ir tie cilvēki, kas formulēja šo nacionālās attīstības plāna daļu - kādiem politiskajiem spēkiem tie pieder, un nebalsot par šiem spēkiem vēlēšanās. Tik vien ir pateikts, ka NAP esot vairāk kā 200 dažādu speciālistu darba rezultāts...>

Gan jau tas nemaz tik dikti grūti nav, ne uzzināt kas tos vārdus ir uzrakstījis ne nebalsot par viņiem. Daudz grūtāk gan ir Tev pašam uzrakstīt vienu vienīgu īsu, sakarīgu vēstulīti par personīgās atbildības uzņemšanos par Latvijas Republikas Satversmē pausto reprezentatīvās demokrātijas pamatlikumu nostiprināšanu ij nosargāšanu, ņemot vērā, ka tas būtu pirmais Tavs pretīmnākšanas solis iepretī "dažādībai", iepriekš nesaņēmis pret Jāni a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungu a.k.a. Sherlock itin nekādu pretīmnākšanu no "dažādības"!

Žagariņa Kungs

==i pārspīlēta pielīšana i pārspīlēta izaicināšana ir ar bīstamāku varbūtību nekā vēsāka racionāla pieeja.==
    /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

No: <aabele@sveiks.lv>
Datums: 2006.13.4 02:09

Richs: < Manuprāt, pagaidām  tā,  kura  vienīgā  ir  atļāvusies  izrādīt demokrātisku  ievirzi  savā  darbībā . . .>

Rič, vai tā nav tā pati, kas jebkuras grūtības saskata kā nazi mugurā un metas krūmos?

Ausma

 

 

 

 

No: Janis aka Simpsonite <idoc1_2006@hotmail.com>
Datums: 2006.13.4 04:51

Sveiki!

Juris Zagarins rakstīja:

< Pasaki man, Jāni a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kung a.k.a. Sherlock, kas Tev ir tie "mēs" kas "turpināsim" tā un tā, ja ne Tu pats?>

Tie "mēs" ir tāds pats professorly fantāzijas auglis, kā bija tie locekļi šur, locekļi tur :)

< Vai Tu pats neesi tas, kas turpināsi nenoguris rakstīt Baltās Mahtes stilā garas ij piņķerīgas ij galīgi bezpalīdzīgas vēstulītes par to, cik Tev tā patriarhālā jeb elitārā jeb komunistiskā jeb buržujiskā - ar vārdu sakot vienkārši bubuliskā - "dažādība" Tev ir personīgi riebīga ij ka tai "dažādībai" pienāktos vispirms paust cieņu pret Jāņa a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kunga a.k.a. Sherlock personīgo nedažādību iekams Jānis a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungs a.k.a. Sherlock  paustu savu cieņu pret to?>

Iesaku vispār nelasīt, jūsuprāt, Baltās Mahtes stilā rakstītās vēstulītes - tas paver visplašākās iespējas professorly fantazēt par to, kas, kāpēc, kā, cik tur esot rakstīts.

< Dēls, ja nesaproti vārdu "nacionāls" un nemāki to vienādi saprast gan valsts, gan kultūras gan kultūras institūciju līmenī, tad - ko?>

"Mūsu" tēvs Massačussetsā! Vārda "nacionāls" skaidrojums nav atrodams NAP lietoto terminu uzskatījumā, toties NAP ievadā ir atrodams šāds Latvias sabiedrības kā daudznacionālas - ar īpašu vietu kultūras daudzveidībai - raksturojums:

"Kultūra ir labklājības sabiedrības neatņemama prioritāte, tās loma nacionālās identītātes saglabāšanā ir nepārvērtējama. Vienlaikus daudznacionālajā Latvijas sabiedrībā īpaša vieta ir arī kultūras daudzveidībai."

< Vai Tu iesaki to aizstāt ar  vārdkopu  "Jānis a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungs a.k.a. Sherlock"? Ar vārdu sakot, kas ir labs Jānim a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungam a.k.a. Sherlock - tas ir arī ne tikai valstij, bet arī kultūrai ij kultūras institūcijām pareizi? Apmēram tā?>

Es ieteiktu atvasināt vārda "nacionāls" skaidrojumu, no pagaidām Latvijas neratificētās Eiropas Konvencijas par Nacionalitāti dotā "nacionalitāte" skaidrojuma:

http://conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/166.htm

konsekventi pieturēties pie šī skaidrojuma un aizmirst multi-šis-multi-tas runas un t.s. daudznacionalitāti.

Vai vēl vienkāršāk - izšķirties, vai nu tās ir nacionālās [visas nācijas] kulturas vērtības, vai grupu kultūras vērtības.

< Gan jau tas nemaz tik dikti grūti nav, ne uzzināt kas tos vārdus ir uzrakstījis>

Ok - kā?

< Daudz grūtāk gan ir Tev pašam uzrakstīt <yada, yada, yada>>

Vēlvienreiz: tiklīdz šis priekšlikums būs noformulēts likuma grozījuma projekta veidā - ar anotāciju, kas skaidro šim grozījumam pamatā esošos apsvērumus, pamato nepieciešamību, izvērtē izmaksas, utt., - es labprāt izsūtīšu jums vai inciatīvas grupai notariāli apliecinātu vēstulīti, ka atbalstu šo prikšlikumu. Pēc tam jums vai iniciatīvas grupai atliks savākt vēl maksimums 9999 citu Latvijas pilsoņu parakstus, kas nepieciešami, lai likuma grozījuma projektu <yada, yada, yada> :)

 

 

 

 

No: Juris Zagarins <juris.zagarins@gmail.com>
Datums: 2006.13.4 07:11

Sveiki!

Jānis a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungs a.k.a. Sherlock vēlvienreiz par manu priekšlikumu uzrakstīt vienu vienīgu īsu sakarīgu vēstulīti, lai deklarētu savu pilsonisko atbildību pret reprezentatīvās demokrātijas pamatlikuma nostiprināšanu ij nosargāšanu, noņirgājās tā:

< Vēlvienreiz: tiklīdz šis priekšlikums būs noformulēts likuma grozījuma projekta veidā - ar anotāciju, kas skaidro šim grozījumam pamatā esošos apsvērumus, pamato nepieciešamību, izvērtē izmaksas, utt., - es labprāt izsūtīšu jums vai inciatīvas grupai notariāli apliecinātu vēstulīti, ka atbalstu šo prikšlikumu. Pēc tam jums vai iniciatīvas grupai atliks savākt vēl maksimums 9999 citu Latvijas pilsoņu parakstus, kas nepieciešami, lai likuma grozījuma projektu <yada, yada, yada> :)>

Manupazemīgoprāt Tu savu yada yada yada varētu iebāzt biksēs ij turpmāk publikas priekšā vispār nedižoties ar to. Bet ja Tu nopietni būtu apskatījis t.s. Nacionālo Attīstības Plāna projektu, Tu būtu ievērojis, ka Nacionālās Attīstības Plāna projekts tika izstrādāts Reģionālās Attīstības un Pašvaldību Lietu ministrijā ij to ir parakstījis Aigars Kalvītis.

Žagariņa Kungs

==reti kas vairs ir skatams absolūti, pa lielāko daļu jāskatās diapazoni, līmeņi, konteksti, attiecības veselā sistēmā.==

    /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

No: Richard Spuris <rikards37@sbcglobal.net>
Datums: 2006.13.4 07:14

Ausma: < Rič, vai tā nav tā pati, kas jebkuras grūtības saskata kā nazi mugurā un metas krūmos?>

Pārāk maz zinu un saprotu kādēļ kas tiek darīts - starp nevaru un negribu ir pārāk šaura robeža lai par to spriestu pašam klāt neesot, tas tomēr nemaina faktus. šī partija pašlaik ir vienīgā, kas uzskatāmi sola demokrātijas attīstību, un tas šodien ir vislielākais solījums Latvijas nākotnei. Ja jau Tu zini kādu labāku solījumu, lūdzu dari to zināmu.

   Ceru maijā būt dzimtenē, varbūt izmainīsim domas tieši?   Ričs.

 

 

 

 

No: Aija Veldre Beldavs <beldavsa@indiana.edu>
Datums: 2006.13.4 07:58

Janis aka Simpsonite: < "Ģeopolitiskā situācija un vēsture radījusi Latvijā multikulturālu sabiedrību, kas globalizācijas ietekmē var kïūt vēl daudzveidīgāka. Latvijas cilvçkiem jāizkopj cieņa un tolerance pret citādību.">

kā saprotams, ja "citādības kopšana" iznīcina citādību, šinī gadījumā latviešu valodu, tautu, kultūru, identitāti?

globālisms nav dažādības, cieņas, vai tolerances pazīme, ja tā sekas ir iznīcināt mazu, endemisku (vienas telpas) valodu par labu lielai, agresīvai, imperiāli izplatošai valodai.

krievu valoda kļuva apdraudoša latviešu ij latgaļu valodai kad tās atbalstītāji okupēja Latviju, uzspieda apstākļus kas veicināja krievu valodu virs latviešu.  līvju valodai padomju iekārtai izdzenot līvjus no viņu senču zvejniekciemiem bija liktenīga.  krievu valoda ir spēcīga, globāla valoda kas vienlaikus sev pieprasa īpašu apsargāšanu kā minoritātes statusu zemēs kurja tā kolonizē. efekts ir valodas imperialisms - krievu valodas izplatīšanās uz vietējo autočthono valodu rēķina.

politika kas veicina krievu valodas izplatību Latvijā var uzskatīt kā dažādības samazināšanu - atgriešanos uz divvalodu politiku kādu piekopa Padomijā ar nolūku pārvērst Latvijas telpu par krievu monokultūru.

ja Latvijā latviešu valoda netiek kopta, sargāta, veicināta, tā ir apdraudēta.  karjš ij okupācija izveidoja apstākļus kur latviešu valodu nevar atstāt pašplūsmā lai sacenstos pēc tirgus likumiem ar lielvalodām.

Sveikam reiz nosūtīju garju rakstu par subjektu.  tas vēl nebija pavisam izlabots vai publicēšanai izkārtots, bet pamatdomas tajā bija.

aija

 

 

 

 

No: Juris Zagarins <juris.zagarins@gmail.com>
Datums: 2006.13.4 09:21

Sveiki!

Aija Baltah Mahte mums par globālismu pastāstīja, starp citu, tādu lietu:

< globālisms nav dažādības, cieņas, vai tolerances pazīme, ja tā sekas ir iznīcināt mazu, endemisku (vienas telpas) valodu par labu lielai, agresīvai, imperiāli izplatošai valodai.>

ij vēl arī pateica tā:

< ja Latvijā latviešu valoda netiek kopta, sargāta, veicināta, tā ir apdraudēta.  karjš ij okupācija izveidoja apstākļus kur latviešu valodu nevar atstāt pašplūsmā lai sacenstos pēc tirgus likumiem ar lielvalodām.>

Globālisms kā bubulisms pamatojas Tavā pašas nespējā saprast, kāpēc Tev pašai būtu jāuzraksta viena vienīga īsa, sakarīga vēstulīte saviem totalitārisma tumsonībā novārgušiem prastajiem līdztautiešiem par nepieciešamību uzņemties pilsonisko atbildību par Latvijas valsts reprezentatīvās demokrātijas pamatlikumu nostiprināšanu ij nosargāšanu. Nekāda "trauksmes celšana" Tevi no nekāda bubulisma neziglābs kamēr Tu nebūsi spējīga šo vienkāršo lietiņu saprast.

Es Tev un visiem Taviem domu biedriem sirsnīgi ieteicu izlasīt vienu rakstiņu angļu mēlē kur tiek apskatītas trīs grāmatas par globālismu:

http://www.nybooks.com/articles/18931

Pēdējā no tām saucas End of the Line. Sarakstījis  Barry C. Lynn. Recenzents raksta:

"[Mūsulaiku] globalizācijas pamatā nav globālais tirgus, jo tāds jau sen ir pastāvējis zināmās tirgojamās precēs. [Mūsulaiku] globalizācijas pamatā ir ražotņu organizēšana globālā mērogā, kas mūsulaikos notiek plaši izmestos tīklos kurus nav iespējams ne pārvaldīt ne īsteni pat saprast. Tāda firma kā Wal-Mart ir guvusi veiksmi ar tādiem paņēmieniem kā miļardiem dolāru iepirkumiem Ķīnā, piemēram. Tā 'ņeredz nekādu vajadzību pat ne saprast tos procesus, kas ieiet savu iepirkumu ražošanā un piegādē, nemaz nerunājot par kaut kādu atbildību par šo procesu sekām ilgā terimiņā. KAd ražotne tiek uzpirksta no ārienes (outsourced), vairāk un vairāk lielfirmu pārtop par tirdzniecības un sadales firmām, nespējīgas un nieienteresētas ražotnes procesu pārvaldē. NE tikai ražošana bet arī pārvaldīšana ir devolvējusies, un rezultātā nevienam vairs nav saskatāms kas plašajā pasaulē notiek. /.../ Tāpēc, ka šīs globālās ražošanas sistēmas pārsniedz nacionālas robežas, itin neviens vairs nav atbildīgs rūpēties par to, lai tās būtu cilvēkiem nekaitīgas. 'Neviens neaprēkķina riksu šai sistēmā ... neviens neuzņemas atbildību par risku šai sistēmā.'"

No savas puses es tikai piemetināašu, ka pat Tas Cilvēks Aija Baltah Mahte to neuzņemas, nemaz nerunājot par Jāni a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungu a.k.a. Sherlock un viņa yada yada yada.

Žagariņa Kungs

==kā saprotams, ja "citādības kopšana" iznīcina citādību==
    /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

 

 

No: Aija Veldre Beldavs <beldavsa@indiana.edu>
Datums: 2006.13.4 09:16

Gunars: < Mazliet atsit Pietuka Krustiņu. Gunars>

Pietuka Krustiņš laikam pārstāv tukšu vāvuļošanu, pārspīlējumus romantiski nacionālā garā.  uz viņa tēla laikam būvēta Balto Tehvu vietne tīklā.

visvieglāk zoboties par pārspīlētu vai neizdevušos piemēru, kas nav labi sagremojis savus ideālus, vai nepārvalda valodu.  savā ziņā cheap shot.

Kaudzīšu brāļiem romantiskais nacionālisms nepatika.  vai no brāļu draudzu kustības iespaida?  bet tieši tajā telpā ar to dzīves skatu izzuda daudz no agrākā folkloras krāšņuma, īpaši tautu dziesmās. tā tad dzīves skats ne viennozīmīgs kad noved uz monokultūru.

īsti konfrontēt kustību ar kurju nesimpatizē ir konfrontēt vislabākos piemērus, šinī gadījumā piem. K. Baronu.

protams dekonstruktēt var itin visu.  kas pats par sevi ir pilnīgs?

aija

 

 

 

 

No: zdzenis@earthlink.net <zdzenis@earthlink.net>
Datums: 2006.13.4 09:50

Vilnis Zariņš: < "Bet dažas latviešu plusmu mazo klašu skolotajas atsakas uznemt savas klases bernus, kuriem tikai viens no vecakiem ir latvietis un kuriem latviešu valoda sagada grutibas. Jo par to, ka šada gadijuma butu taisnigi atlidzinat vinu papildu darbu vai citadi organizet bernu sagatavošanu latviešu skolai, neviens nav rupejies">

šeit ASV, ja berna valoda latviski nebij  tekojuša, nepieņēma vasaras nometnēs un sestdienas vai svētdienas skolās gāj grūt, ja vispār ielaida.. Beidzot atmodās un saprata kad bernus nevar izraut  no 5 dienas angļu valodas apkārtnes un sagaidīt lai visi  uzvedās  kā izdēti no tās pašas olas. Vis sākās mājas un iespejām, bērni var iemācīties un runāt vairākas valodas tikai jādod viņiem tās izdevības.

Ļoti labi aceros krieva meitenīti vilcienā kas ļoti gribējā mācīties latviski, bet diemzēl māte ari bij krieviete. Nezin vai bērns tagad ir krievu vai latvieš skolā.

Ko tad tie politiķi par to daudz var darīt? Jārūpējās pašiem. Tāpat ka mēs to darijām šeit. Iebraucu Amērikā sestdienā, pirmdienā  māte veda  uz skolu. Atvadijos no mātes, ne asaras ne lūgšanas neaturēja man ielikt klasē kur neviena varda nesapratu. Ne man izsmēja vai noraidija, skolotājas bij pacietīgas un labvēlīgas. Tikai viens ķēms kas pacēla roku ar salūtu "Heil Hitler" jo mans uzvārds bij Lutcs. Paliku pēc skolas nezin cik nedēļas kamēr sapratu elamentārisko angļu valodu Tie laiki laikam ir pagājuši un  ari tie skolotāji.

Zigrida, neprot nopūsties ne pīkstēt.

 

 

 

 

No: Aija Veldre Beldavs <beldavsa@indiana.edu>  
Datums: 2006.13.4 10:12

Zigrīd, paldies par mazu daļiņu no savas dzīves stāsta kā liecinājums, kas trimdinieki centās izdzīvot jaunos apstākļos, vienlaikus saglabājot savu latviešu identitāti!

man gan liekas apstākļi nav tādi paši Latvijā latviešu senču zemē kā trimdiniekiem.  Amērikā visi pieņēma, ka dominantā kultūra ir amerikāņu, ka ar pašām pūlēm vai nekādām saglabās latviešu identitāti.

Latvija nedrīkst pieņemt krievu vai angļu kultūru kā dominanto savā valstī.  lai saglabātu latviešu valodas vienīgo pamattelpu, jānotiek rosība ne tikai ģimenes līmenī bet skolas, tautas, civīlās sabiedrības, valdības.

"normālos" apstākļos varētu tā būt, ka katrs rūpējās par savu bērnu valodu, pietiek, visi dzīvo saticīgi.  bet Latvijai nav bijuši normāli apstākļi.  karjš ij okupācija to smagi ievainojusi.

vislielākā problēma šajā sakarā ir ar krieviski runājošiem latviski nerunājošiem nekrieviem.  viņi ir tik daudz, ka kopā nostājoties par krievu valodu kā "otro" (ar laiku vienīgo nozīmīgo) valodu Latvijā ar krieviski runājošiem latviski negribējošiem krieviem kā arī Krievijas imperiālām tieksmēm smagā mērā apdraud

latviešu valodas izdzīvošanu.

tas, ka latviešu nelabvēļi pat godīgi neatzīst latviešu valodas, identitātes apdraudētību norāda arī, ka viņiem nav patiesa interese arī par civīlo sabiedrību, tikai grib izmantot citiem nolūkiem.

aija

 

 

 

 

No: Janis aka Simpsonite <idoc1_2006@hotmail.com>
Datums: 2006.13.4 10:12

Juris Zagarins rakstīja:   <Jānis a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungs a.k.a. Sherlock vēlvienreiz par manu priekšlikumu uzrakstīt vienu vienīgu īsu sakarīgu vēstulīti, lai deklarētu savu pilsonisko atbildību pret reprezentatīvās demokrātijas pamatlikuma nostiprināšanu ij nosargāšanu, noņirgājās tā:>

Nevis noņirgājās, bet vēlvienreiz piedāvāja iztērēt nelielu naudas summu, lai notariāli apstiprinātu un nosūtītu vēstulīti, kas apliecinātu viņa atbalstu likuma grozījuma formā izteiktai un pienācīgi anotētai "reprezentatīvās demokrātijas pamatlikuma nostiprināšan[as] ij nosargāšan[as]" idejai, ko nenogurstoši proponē Žagariņa kungs.

< Bet ja Tu nopietni būtu apskatījis t.s. Nacionālo Attīstības Plāna projektu, Tu būtu ievērojis, ka Nacionālās Attīstības Plāna projekts tika izstrādāts Reģionālās Attīstības un Pašvaldību Lietu ministrijā ij to ir parakstījis Aigars Kalvītis.>

To, ka NAP izstrādes procesu valdības uzdevumā koordinēja Reģionālās Attīstības un Pašvaldību Lietu ministrijā sadarbībā ar Nacionālās Reģionālās attīstības padomi, ka Aigars Kalvītis ir parakstījis NAP priekšvārdu, ka ir nodibināta NAP vadības padome, un ka "vairāk kā 200 speciālistu no visas Latvijas" - ministriju speciālisti, zinātnieki, mācībspēki, reģionu un pašvaldību pārstāvji, t.s. sociālie partneri un t.s. NVO kā arī uzņēmēji - esot piedalījušies tā izstrādē, es ievēroju. Tāpat kā to, ka nav iespējams noteikt kādi konkrēti "speciālisti" ir konkrēto NAP sadaļu autori.

 

 

 

 

 

No: Janis aka Simpsonite <idoc1_2006@hotmail.com>
Datums: 2006.13.4 10:31

Aija Veldre Beldavs:

< kā saprotams, ja "citādības kopšana" iznīcina citādību, šinī gadījumā latviešu valodu, tautu, kultūru, identitāti?>

Nodomāju, ka uzstādījums ir iznīcināt kaut ko no jūsu uzskaitītā - drīzāk tā ir vēlme pēc iesējas centīgāk izpatikt un iekļauties dažnedažādu multikulturālismu "sprediķojošās" Eiropas politiskajā dienaskārtībā. Ja vispār tiek pieņemts "citādības/dažādības" uzstādījums, tad tam ir jābūt apgrieztam un jābalstas atziņā, ka latviskais, Latvijas cilvēki, viņu ieražas, tradīcijas, kultūra ir

tikpat būtiska šīs globālās daudzveidības daļa, pret kuru "cieņa un tolerance" jāizkopj tām "daudzveidības daļām", kas nākšot uz Latviju "globalizācijas ietekmē".

 

 

 

 

 

No: Aija Veldre Beldavs <beldavsa@indiana.edu>
Datums: 2006.13.4 10:43

lai atzītu latviešu būtiskumu globālā daudzveidībā, jātzīst arī no ārpuses ar varu veidoto asimetriju Latvijas telpā, jātzīst sekas no tā kas notika karjā ij zem okupācijas.

aija

 

 

 

 

No: Juris Zagarins <juris.zagarins@gmail.com>
Datums: 2006.13.4 11:20

Sveiki!

Jānis a.k.a. Simpsonite a.k.a. Kofera kungs a.k.a. Sherlock nevis noņirgājās bet vēlvienreiz piedāvāja tādu lietu:

< Nevis noņirgājās, bet vēlvienreiz piedāvāja iztērēt nelielu naudas summu, lai notariāli apstiprinātu un nosūtītu vēstulīti, kas apliecinātu viņa atbalstu likuma grozījuma formā izteiktai un pienācīgi anotētai "reprezentatīvās demokrātijas pamatlikuma nostiprināšan[as] ij nosargāšan[as]" idejai, ko nenogurstoši proponē>

Par savu nelielo naudas summu labāk aizej nopērc trīs lielās pudeles Piebalgas Sātāna ij izdzer tukšas. Būs jautrāka dūša ij kad paģiras būs nogulētas varbūt labāk varēsi saprast ko īsti es nenogurstoši proponēju.

Žagariņa Kungs

==lai atzītu latviešu būtiskumu globālā daudzveidībā, jātzīst arī no ārpuses ar varu veidoto asimetriju Latvijas telpā==
    /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

 

No: aabele@sveiks.lv <aabele@sveiks.lv>
Datums: 2006.13.4 11:27

Ričs: < šī  partija  pašlaik  ir  vienīgā, kas  uzskatāmi  sola  demokrātijas  attīstību . . . Ceru  maijā  būt  dzimtenē,  varbūt  izmainīsim  domas  tieši?>

Rič, tādas partijas solījumi, kura ar muti Rīgā, bet ar darbiem aizkrāsnē, nav pat plika graša vērti.

Bet tieši domas izmainīt būtu vērtīgi.

Ausma

 

 

 

 

No: Richard Spuris <rikards37@sbcglobal.net>
Datums: 2006.13.4 13:40

Ausma: < Rič, tādas partijas solījumi, kura ar muti Rīgā, bet ar darbiem

aizkrāsnē, nav pat plika graša vērti.> 

  Pareizi !  Tikai  Tu  neievēroji, ka  es  runāju  tieši  par  darbiem, ne  jau  runām.             Ričs.

 

 

 

Kas jauns Latvijā?