Latvians Online Open Forum

VVF uzrunā ASV Kongresu

(Jura Žagariņa tulkojums no angļu valodas)

Oriģinālais teksts angļu valodā

 

 

Jun-07-06 03:54 PM

Nupat noskatījos Latvijas prezidentes runu ASV Kongresa namā. Zemestrīce nebija, bet to jau arī negaidīju. Vispār tomēr ļoti laba runa.

Visu labu,  /P

Pēteris Cedriņš, Daugavpilī

 

 

 

Jun-07-06 06:26 PM

Nekāda zemestrīce, tiesa, bet lieliska runa. Ciniķis manī tomēr nojauš, ka runas galvenais mērķis bija pašreklāma ANO ģenerālsekretāres amatam.

Andrejs Makvics, Čikagā

 

"Vaira dodas uz ANO", Ilgvars Zalāns --

 

 

 

Jun-08-06 07:02 AM

Ņemot vērā zemeslodes vispārējo drebelību, es domāju, ka VVF domas par globālo stabilitāti saskan ar daudzu citu domām un tāpēc tās tiek uzklausītas piekrītoši. Savā runā viņa stāstīja par Latvijas veiksmi pārvarēt vēsturi un grūtības, lai par jaunu iestātos pasaules kopienā. Tad viņa pauda savas domas par šo pasaules kopienu no savas nācijas redzes punkta. Tas ir pienācīgi tā darīt valdniecei, kad viņa ir aicināta uzrunāt ASV Kongresa apvienoto sēdi.

VVF uzruna apstiprināja viņas tēlu kā vienas no visvairāk iecienītiem, izteiksmīgiem un apdomīgiem pasaules vadoņiem un pasvītroja iemeslu, kāpēc viņa tika izvēlēta par ANO ģenerālsekretāra speciālo sūtni. Tas būtu liekulīgi tagad koķetēt par cerībām ieņemt ANO vadītājas lomu, un kamēr viņa būs nopietna kandidāte, tikmēr tiks sagaidīts, ka viņa paudīs savus ieskatus. Lai gan ne jau ASV Kongress neievēlēs nākošo ģenerālsekretāru, tomēr esmu pārliecināts, ka viņas uzruna viņai ieguva jaunus atbalstītājus Vašingtonā.

Visi 190+ ārvalstu sūtņi Vašingtonā arī noklausījās prezidentes uzrunu un par to ziņoja tālāk savām valdībām. Skaidrs, ka ASV Kongress bija sagatavojis vienreizīgu platformu prezidentei, no kuras uzrunāt visu pasauli.

Viņa runāja kā latviete, par Latviju un par tās tautu. Viņa pārstāvēja Baltijas valstis un Eiropu tās visumā. Tā bija runa, par kuru Eiropa varēja būt pateicīga, par kuru ASV varēja būt pateicīgas, un par kuru Latvija varēja būt lepna. Var jau allaž gribēt vēl kaut kā labāk, taču tas, ko viņa deva tiks augsti vērtēts no visām pusēm.

Kā viens kas labi atceras tumšos Aukstā kara gadus, kad Latvijas vārds tikai retumis tika izčukstēts ASV Kongresa gaiteņos, es uzskatu prezidentes uzrunu par vienu no visu laiku Latvijas valdnieku visaugstākiem ārpolītikas sasniegumiem visā vēsturē. Vienīgi Zigfrīda Meierovica panākums Latvijas neatkarības de jure atzīšanu iegūstot no visu valstu kopienas ir salīdzināms.

Nē, zeme nedrebēja. Bet daudzi, kas mēģina iekustināt un satricināt šo pasauli uzklausīja prezidenti. Šķiet īpašas vērības cienīgs arī ir fakts, ka viena latviešu sieviete, māte būdama, ir šo uzmanību izpelnījusi.

Ojārs Kalniņš, Rīgā

 

 

 

Jun-08-06 03:05 PM

Piekrītu par 99%. Vienīgi nepiekrītu, ka ASV atbalsts viņas kandidatūrai ir viennozīmīgi laba lieta. Ja viņa tiks uzskatīta par Tēvoča Sema kandidāti, viņa varētu pat iegūt vairāk balsis pret nekā par. Nesaku, ka ASV atbalsts pats par sevi ir slikta lieta, taču ceru, ka viņas atbalsts būs daudz, daudz plašāks. ASV ir globāla supervara, taču tā nav ļoti iemīļota daudzās valstīs kas sastāda ANO balsu pārsvaru.

Andrejs

 

 

 

Jun-09-06 03:29 AM

Piekrītu, Andrej. ASV ir kā teiksmainais vērsis porcelāna veikalā - tas spēj smagas nastas pavilkt kad vien vajag, bet tas mēdz nobaidīt ļaudis un pat saplēst dažas tasītes, kamēr to darīdams. Taču, prezidente savā runā parūpējās arī aizstāvēt gan pasaules mazās valstis, gan multikulturālismu jeb drosmi teikt "Skaties uz mani! Es arī gribu tikt uzklausīta!" ASV valdība nejūsmo par multikulturālismu un pateikdama tā (īpaši tiem, kas rūpīgi pārlasīs viņas runu) viņa pauda gatavību runāt pretī ASV valdības viedoklim. Viņas nekautrēšanās pabikstīt ASV Kongresu bezvīzas ieceļošanas lietā arī pierāda viņas bezbailīgo neatkarību.

Beigu beigās izvēles noteicēji būs Krievija un Ķīna. Pagaidām, man nav ne jēgas kas viņiem ir par aprēķiniem attiecībā pret ANO. Taču tiem no mums, kas dienu dienā nodarbojas ar Latvijas reputācijas stiprināšanu pasaules acīs, mūsu prezidentes kandidatūra (neatkarīgi no iznākuma) ir liels devums mūsu zemes tēlam. Viņas runa apstiprināja viņu kā vienu no visas pasaules visietekmīgākām valsts vadītājām.

PS Rakstot šos vārdus, neviļus metu acis pāri plecam un gaidu kad mans vaļsirdīgi daiļrunīgais draugs Žagariņš nāks ar ieskrējienu un sašutuma pilniem prasmīgi izteiktiem protesta saucieniem. Līdz šim nav bijis ne vārda. Vai varētu būt, ka viņš nemaz nav noskatījies prezidentes runu? Varbūt viņš ir atvaļinājumā?

Ojārs

 

 

 

Jun-09-06 11:36 AM

Jauki lasīt visus šos komentārus. Tas man atgādina kā tas notiek, kad ASV prezidents uzrunā tautu uz TV. Pēc uzrunas uzstājas polītologi un visziņi, kas to vissīkākās niansēs izanalizē un piedāvā katrs savu versiju par to, ko prezidents bija "īstenībā" gribējis pateikt. Tas jau nekas, arī tas palīdz padomāt, bet galu galā šīs piedēvētās domu pērles neviens neatceras. Atceras gan pašu runu, un šī runa tik tiešām tiks ierakstīta Latvijas vēsturē. Klausoties man sametās kamols kaklā. Kas par lielisku lēdiju!

Ārija

 

 

 

Jun-11-06 09:14 PM

Te tad nu es arī esmu. Man jāsaka, ka man sakāpj kamols kaklā katru reizi, kad es dzirdu mūsu Dzelzs Lēdiju apliecinām, ka viņas tauta, pateicoties tās unikālam Padomju okupācijas pārdzīvojumam, atšķirībā no visām citām Eiropas tautām esot unikāli spējīga saprast ASV prezidenta G.W.Buša kunga vadītās Irākas invāzijas un okupācijas loģiku un arī unikāli gribīga pievienoties ASV prezidenta G.W.Buša vadītajam t.s. Globālam Gribīgo karam, lai pārvērstu šo acīmredzamo katastrofu par kaut kādu nebūt vēsturisku uzvaru. Man vēl lielāks kamols sametas kaklā kad es dzirdu mūsu Dzelzs Lēdiju visas Eiropas vārdā apliecinam ASV Kongresam, ka visai Eiropai ne prātā nenākot uzņemties kaut kādu pretsvara jeb līdzsvara lomu iepretī ASV prezidenta G.W.Buša administrācijas katastrofālai ārpolītikai. Gluži otrādi - visa Eiropa esot tik pat gatava kā viņas pašas vadītā tauta doties Globālā Gribīgo karā par jebkuru ASV prezidenta G.W.Buša administrācijas globālo pretenziju, vienalga, pagātnē, tagadnē vai nākotnē, un tās izgāztos podus pārvērst uzvarās. (Cik saprotu, tas ir ko viņa piedāvā zem jēdziena "multikulturālisms". Un skaidrs arī, ka piebalsošanās ASV prezidenta G.W.Buša administrācijas klaji nicinošai nostājai pret internacionālo likumību un internacionālām institūcijām kā tādām nav nekāda "koķetēšana" bet vadīšanās no aprēķina, ka ASV atbalsts ir viņas vienīgā cerība tapt ieceltai par ASV vēstneša Džāna Boltona kunga personīgo ģenerālsekretāri Apvienoto Nāciju Organizācijā.)

 

 

Ilgvars Zalāns

 

 

Jun-12-06 12:23 PM

Juri, tu nu gan esi ciniķis! Kāpēc gan jāmeklē savtīgi motīvi prezidentes runā? Es nu gan neko tādu tur nedzirdēju. Bez tam, vai tas ir slikti izpatikt stipram sabiedrotam? Es nesaredzu, ka tas nozīmētu piedāvāt padotību G.W.Buša administrācijai. VVF tikai gādā par Latvijas labklājību.

Ārija

 

 

 

Jun-12-06 02:01 PM

Ja nu mūsu Dzelzs Lēdija tiešam būtu gribējusi gādāt par Latvijas labklājību, viņa pilnu laiku nodotos savas tautas apgaismošanai par katra viena pilsoņa atbildību nostiprināt un nosargāt reprezentatīvās demokrātijas likumus atbilstoši valsts Satversmē ierakstītiem pamatlikumiem, nevis uzpūstos par visas Eiropas runas sievu ASV prezidenta G.W.Buša administrācija priekšā lai apsolītu tai visas Eiropas gribīgumu karot par ASV uzvaru Globālā Gribīgo karā. Apstiprinādama savas tautas vārdā šī kara nepieciešamību viņa dod savas tautas vārdā piekrišanu tādiem ASV prezidenta G.W.Buša administrācijas "intelektuāļiem" kā tam pašam ASV sūtnim ANO Džānam Boltona kungam, kuram viņa ir iecerējusi kalpot kā viņa ģenerālsekretāre, ka "līgumi starp valstīm ir vienkārši polītiski akti un nav legāli saistoši" un ka "Irākas karš ir izdevība graut Apvienoto Nāciju Organizāciju". Viņa apstiprina arī, starp citu, t.s. "Neokonservatīvo manifestu" kuru 1997. g. parakstīja Diks Šenijs, Pauls Volfovics, Donalds Ramsfelds un Skūters Libijs un kur rakstīts, ka Čīles prezidenta Augusto Pinošē apcietināšana, Starptautiskās Kriminālās tiesas dibināšana un t.s. Kyoto protokols visi esot "draudi Amerikas drošībai". Tādā garā vēl varētu turpināt, bet lai nu šoreiz pietiek.

Juris

 

 

 

Jun-13-06 07:47 AM

Paldies par izteikšanos, Juri, bet tavs trauksmes zvans šķiet iestidzis uz vienas nots. Tu apgalvo, ka VVF kalpo ASV interesēm un tā atbalsta globālu karu zem ASV vadības. Taču savā runā viņa pateica tā: "Bet Amerikas Savienotās Valstis ir tapušas par pasaules vadoni tikai par tik, par cik tās nav bijušas vienaldzīgas iepretī citu tautu likteņiem, centieniem un viedokļiem." Tas nu gan man neizklausās pēc Boltonisma apjūsmošanas.

Viņa piemetināja: "Neviens cilvēks nav sala, nedz arī neviena valsts nav spējīga pastāvēt viena pati. Mēs visi, lieli un mazi, esam sakabināti kopā, ciešām saitēm sieti un atkarīgi viens no otra. Ja mēs gribam mieru šai pasaulē, ja mēs gribam starptautisku sadarbību, pierunāšana ir tik pat svarīga kā uzmākšanās ar varu."

Šķiet mātišķīgs atgādinājums pašai Supervarai ģīmī, ka mēs visi esam šai pasaulītē vienkopus un mums vajadzētu vairāk aprunāties pirms rīkojamies.

Es atbalstīju ASV viedokli PIRMS Irākas kara izcelšanās jo es cerēju, ka ANO pievienosies Vašingtonai, lai nosūtītu skaidru signālu Huseinam, ka spēlīte ir galā. Mūsu Darviniskie senči saprata bramanīgas valodas vērtību, lai novērstu cīņu uz dzīvību un nāvi, un cilvēce ir iegaumējusi šo precedentu itin bieži vien, cerībā, ka stingrs brīdinājums novērsīs konfliktu. Taču ANO atteicās pievienoties, un Francija, Vācija un Krievija atklāti nostājās pret ASV iniciatīvu, un tas deva Huseinam visu cerību ko vien viņam vajadzēja, lai ticētu, ka tas bija tikai tukšs drauds. Būtu Parīze, Berlīne un Maskava pievienojusies Vašingtonai, Ņujorkai, Londonai un Briselei lai nosūtītu skaidru signālu Huseinam, būtu viņš aizlidojis uz Myanmaru un būtu mums nebijis šis karš.

Es atbalstīju kara draudu, jo es cerēju, ka tas varētu novērst īstu karu. Tas nenotika. ASV izraisīja karu bez atbalsta un nu mums jāmaksā cena par šo neveiksmi.

Lai gan Latvijas prezidentei ir iespēja iespaidot arī Latvijas interno polītiku, likums pavisam skaidri nosaka, ka starp prezidentes galveniem pienākumiem ir pārstāvēt savu valsti starptautiski. To nu VVF ir darījusi lieliski. Viņa ir guvusi vienas no visietekmīgāko sieviešu reitingu visā pasaulē, tikusi iecelta par speciālo sūtni ANO ģnererālsekretāram, tikusi intervēta, filmēta, analizēta un presē izcelta visas pasaules medijos. Pirmīt es viņu salīdzināju ar Zigfrīdu Meierovicu (kas izpelnījies pieminekli jaunajā Ārlietu ministrijā uz K.Barona ielas) jo, līdzīgi viņam, viņa ir darījusi Latvijas eksistenci zināmu visas pasaules vadoņu aprindās. Viņas vārds ir arī visu ārzemju korespondentu intervējamo sarakstu pašā galvgalā, kad viņi ierodas Latvijas vizītē. Spriežot pēc manām sarunām ar šiem žurnālistiem pēc tam, kad viņi intervējuši VVF, varu teikt, ka 99% ir bijuši stipri imponēti. Tas pats attiecas arī uz diplomātiem, polītologiem un ārlietu polītikas ekspertiem ar kuriem man ir bijušas sarunas.

Nu viņa ir arī viena no tikai ap simts pasaules valdniekiem kam ir bijis tas gods uzrunāt ASV Kongresa apvienoto sesiju visā ASV 230 gadu vēsturē. Nākotnes paaudzes varbūt vairs neatcerēsies ko viņa teica, bet atcerēsies gan, ka tā bija latviete, kas to teica.

Labs darbs padarīts, es saku.

Ojārs

 

 

 

Jun-13-06 11:29 AM

Mans trauksmes zvans skandina vienu noti jo tas ir diametriskā opozīcijā tavai vienas nots bleķa propagandas taurītei. Starp citu, es nekad neteicu, ka mūsu Dzelzs Lēdija ir bez ietekmes. Es teicu gan, ka viņa dara aplami.

Nedz arī es nekad neapsūdzēju mūsu Dzelzs Lēdiju ar piekrišanu kaut kādai Amerikāņu vienaldzībai pret mazām tautām. Kur tu ņēmi, ka es būtu apgalvojis, ka Globālā Gribīgo kara deklarēšana būtu vienaldzības izpausme?

Tu ar prieku nocitēji Dzelzs Lēdijas vārdus, ka "pierunāšana esot tik pat svarīga, kā uzmākšanās ar varu". Atvainojos, bet man tas skan kā tukšvārdība ņemot vērā Dzelzs Lēdijas labi zināmo atbalstu Irākas apbumbošanai, invāzijai un okupācijai, nemaz nerunājot par viņas labi zināmo morālo atbalstu ASV prezidenta G.W.Buša kunga administrācijas centieniem starptautisko likumību un starptautiskas institūcijas atvietot ar savu vienpusīgo teikšanu ("unilateral", nevis "multilateral").

Tu apgalvo, ka Huseinam bija jādzird vienbalsīga kara deklarācija, pirms saprast, ka "spēlīte ir galā". Neapstrīdams ir fakts, ka vairums valstu, kas pārstāvēja ANO Drošības Padomi 2003. g. martā, nebija pārliecinātas, ka apstākļi, kādi tie tobrīd bija zināmi, attaisnoja varas pielietošanu. Kopš tam, vēsture ir pierādījusi, ka šim vairumam valstu bija taisnība un ASV prezidenta G.W.Buša administrācijai un LR Dzelzs Lēdijai nebija taisnība. Tas ir, ar Huseina likvidēšanu vien nepietika, lai būtu miers un āmen. Un no Tavas puses Sadama Huseina apveltīšana ir pietiekošu "intelektu", lai šis būtu sapratis, ka "spēlīte ir galā", ja vien ANO Drošība Padome būtu devusi likumīgu segumu ASV prezidenta G.W.Buša kunga nodomam apbumbot, iekarot un okupēt Irāku, ir, atvainojos, pretrunā ar veselo saprātu. Vēl vairāk, piedāvāt Latvijas Nacionālo Brunjoto Spēku, lai piedalītos Irākas okpēšanā ir pretrunā ar ANO Hartu.

Tu saki, ka Tu tikai gribēji piedraudēt ar karu, un tādā veidā novērst īstu karu. Fakts ir tāds, ka tobrīd kas Tu un mūsu Dzelzs Lēdija pietiecās Gribīgo koalīcijā, jau bija zināms, ka apbumbošana, invāzija un okupācija notiks. Tas nebija nekāds drauds, tas bija kara pieteikums. Tu un mūsu Dzelzs Lēdija atbalstīja un vēl šobaltdien atbalsta īstu karu.

Tu saki, kas šis esot bijis labs darbs padarīts. Es saku, ka starptautisko likumību lauzt lai karu iesāktu (skat. ANO Hartas Artikulu 2.4!) bija labs darbs tikai no mūsu ienaidnieku viedokļa raugoties, jo mūsu ienaidniekiem bija daudz vairāk vajadzīgs šis karš nekā mums viņš bija vajadzīgs.

Juris

 

 

Jun-13-06 03:34 PM

Grūti nepiedēvēt veiklu intelektu vīram kas paspēja noturēties pie varas tik ilgi cik Huseins noturējās Irākā. Skaidrs, ka viņam pietika intelekta, lai būtu gribējis glābt savu ādu vēl uz kādu laiku. Kamēr Huseins jutās drošs, ka Parīze, Berlīne un Maskava bija viņa pusē, tikmēr viņš gozējās saulītē bez rūpēm. Kad viņš atjēdza, ka Vašingtona un Londona viņu medī, viņš ierakās apakšzemes slēptuvē. Mūsu stratēģija bija viņu iedzīt slēptuvē pirms uzbrukšanas ar tankiem. Šī stratēģija cieta neveiksmi. Bet ja visa pasaule būtu apvienojusies darīt spiedienu uz Huseinu, viņš būtu bēdzis. Pilsoņkarš būtu izraisījies, bet tā būtu bijusi pašu irākiešu problēma, ne mūsu.

Ojārs

 

 

 

Jun-13-06 04:21 PM

Ja es būtu Tavā vietā, es vismaz uzgooglētu dažus faktus pirms publikas priekšā par tik nopietnām lietām muļķības paustu. Būtu uzgooglējis, būtu uzzinājis, ka Tu un mūsu Dzelzs Lēdija pauda atbalstu "Shock and Awe" bumbošanas akcijai un tai sekojošai Irākas invāzijai un okupācijai labu laiku PĒC tam, kad ASV prezidenta G.W.Buša administrācija bija skaidri pateikusi, ka apbumbošana, invāzija un okupācija notiks pat tādā gadījumā, ja Sadams Huseins un viņa dēli pamestu savu zemi lai glābtu savas ādas. Tas ir ļoti muļķīgi tagad argumentēt, ka pilsoņkarš Irākā, ko izraisījām mēs ar Irākas apbumbošanu, invāziju un okupāciju, būtu bijis tikai "pašu irākiešu problēma" tādā gadījumā, ja Apvienoto Nāciju Drošības padome būtu devusi savu svētību šai apbumbošanai, invāzijai un okupācijai. Sacīdams tā Tu tikai apstiprini ko es teicu: Tu un mūsu Dzelzs Lēdija apsmej starptautisko likumību un starptautiskas institūcijas, tās ievērojot tikai tādā gadījumā, ja tas ir augstākai instancei, respektīvi, ASV prezidenta G.W.Buša kunga administrācijai, izdevīgi.

Juris

 

 

 

Jun-14-06 07:06 AM

Kā tas nereti gadās starp cilvēkiem, starp mani un Tevi, šķiet, ir domstarpības par to, kas īsti notika un kāpēc. Pat neseno vēsturi ir iespējams interpretēt dažādīgi. Tava interpretācija un mana stāv tālu atstatos punktos uz varbūtības spektra. Acīmredzot no tās vietas kur Tu sēdi (laikam ļoti augstā tornī!) citi redzespunkti vispār nav saskatāmi un katram, kas domā citādi nekā Tu pats pietrūkst, tavuprāt, Tava retā un brīnišķīgā intelekta. Var jau būt, ka tā tas ir. Tiešām var būt. Tie no mums kas strādā šeit tranšejās - mēs esam pateicīgi par Tavu viedo padomu.

Bet paliek pamatjautājums. Kādā veidā valstīm vislabāk sadarboties, lai neitralizētu skaidrus draudus? Pirms Irākas kara, viedokļi par sadarbošanos veidojās divos pretpolos. ES un NATO šķēlās uz robežas starp šiem pretpoliem. Latvijai, tāpat kā daudzām citām šo abu organizāciju jaunām dalībvalstīm bija jāizvēlas. Tu, sēdēdams Jaunanglijā, par daudz skaties uz ASV kā vienīgo spēlētāju. Bet šeit Eiropā, Vecajā Anglijā, kā arī Dānijā, Spānijā, Itālijā, Nīderlandē un visās Latvijas godprātīgās kaimiņvalstīs austrumos un dienvidos domas sakrita ar ārpolītikas noteicējiem Rīgā. Francija un Vācija pauda savu atšķirīgo viedokli, un turpat uz papēžiem sekoja arī Krievija. Latvijai bija jāizvēlas.

Rutinēti ignorēdams un noniecinādams šo pārējo "gribīgo" partneru īpatsvaru un koncentrēdams visu savu niknumu uz VVF, Tu faktiski veltī šai Baltijas Dzelzs Lēdijai milzīgu komplimentu. Tu iztaisi, ka GWB un VVF vieni paši visu šo lietu iedvesmojuši, izgudrojuši. Un pa virsu vēl tu apšaubi viņu prāta spējas. Kaut kas te neštimmē. Bet tad jau arī tavuprāt Huseins esot bijis muļķis. Laikam Tev ļoti frustrējoša eksistence, kad zemāka intelekta indivīdiem dots visus lielos lēmumus lemt.

Kas attiecas uz mani, es respektēju VVF par to, ko viņa ir izdarījusi, un tāpat kā es nekad neapstrīdu Ozzie Guillen [Čikāgas bēzbola komandas "Balto zeķu" (White Sox) menedžeri ].

Ojārs

 

 

 

Jun-14-06 04:05 PM

Starp mums nav tik vien kā tīri cilvēcīgas domstarpības uz kaut kāda morālā relatīvisma "varbūtības spektra". Pirmīt Tu teici, ka Tu esot cerējis uz Huseina un viņa dēlu došanos un Myanmaru bēgļu gaitās, pametot Irāku izcīnīt pašai savu pilsoņkaru, ja tikai ANO Drošības padome būtu devusi svētību Irākas apbumbošanai, invāzijai un okupācijai. Es teicu, ka Tev būtu bijis smieklīgi viegli uzzināt, ka Tu un mūsu Dzelzs Lēdija deva savu svētību Irākas apbumbošanai, invāzijai un okupācijai PĒC tam, kad ASV prezidenta G.W.Buša kunga administrācija bija skaidri pateikusi, ka apbumbošana, invāzija un okupācija notiks neatkarīgi no tā, vai Sadams Huseins un viņa dēli dosies bēgļu gaitās vai nedosies. Un Tu un mūsu Dzelzs Lēdija piedāvāja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku šim pasākumam, pilnīgi ignorējot jebkādas ANO rezolūcijas, jebkādas ANO ieroču inspektoru atradumu ziņojumus, un jebko citu kā tikai pašas Dzelzs Lēdijas mātišķīgo intuīciju, kas, jā, sakrita arī ar citu Gribīgo koalīcijas "reālpolītiķu" intuīciju, ka tāda izvēle celtu viņas popularitāti ASV prezidenta G.W.Buša kunga administrācijā. Un kā jau tu pats te ar lielu prieku raksti, tā tas arī tiešām ir noticis.

Fakti ir un paliek fakti, vienalga cik ļoti Tu gribētu domāt, ka kaut kāds morālais relatīvisms attaisnos Tavu neapskaužamo situāciju mūsu Dzelzs Lēdijas atbalstītā Globālā Gribīgo kara smirdošajās tranšejās.

Tu saki, ka es Dzelzs Lēdijai veltīju pārāk lielu komplimentu, nostādot viņu kā vienīgo blakus ASV prezidentam G.W.Buša kungam Globālo Gribīgo karavadones lomā. Jā, nu, atvainojos, ka tik daudz brūku virsū tieši mūsu Dzelzs Lēdijai, bet ir sagadījies tā, ka šis ir latviešu forums, kurā mēs uzstājamies. Vari būt drošs, ka neesmu nekādās augstākās domās par Toniju Blēru un tiem pārējiem arī.

Tad Tu vēl konstatē, ka "kaut kas te neštimmē". Atvainojos, bet, manuprāt, nestimmē tas, ka Tev maksā algu par Latvija tēla spodrināšanu, bet labāk par šito tu nevari. Un nē, kā jau teicu, Sadams Huseins nebija tik liels muļķis, ka nezinātu, ka ASV prezidenta G.W.Buša kunga administrācija bija publiski deklarējusi, ka tā apbumbošot, iekarošot un okupēšot viņa valsti neatkarīgi no tā, vai ANO Drošības padome dos savu svētību vai nedos. No otras puses gan, jāsaka, ka viņš tiešām bija gan tik dumjš, ka viņš noticēja ASV prezidenta G.W.Buša kunga apgalvojumam, ka viņam esot arsenālos pieejami masu iznīcināšanas līdzekļi. Un teicu arī, ka Tava nezināšana par tik nopietnām lietām norāda uz nopietnu muļķību Tavā pusē.

Tiešām, tā ir ļoti frustrējoša eksistence zināt, ka muļķiem dots lielos lēmumus lemt, un tas ir ļoti nesmalkjūtīgi no Tevis salīdzināt LR Dzelzs Lēdiju ar Ozzie Guillen!

Juris

 

 

Ilgvars Zalāns

 

Kas jauns Latvijā?