Re: "The Way We War"

 

No: Aija Veldre Beldavs <beldavsa@indiana.edu>
Datums: 2006.18.7 07:40

"mēs zinam kā uzvarēt karjā (Etgar Keret)."

pārsūtu rakstu kas NYT tulkots no ivrita.  autoram nav šaubas vai Izraēlas valdība dara pareizi (arī kad vairums nogalināto Libānā nav Hezbollah bet ar novājinātu valdību atjaunotā Libāna atkal izpostīta). visa tauta esot vienoti pret kopēju ienaidnieku kā nebijis kad tauta bija dalīta kā darīt.  šķiet secinamā ētika ir: nav jāmeklē taisnība, taisnība nav "tur ārā" vai "kas visiem," taisnība ir par ko var noteicēji vienoties. tā liekas tāda ir tagad dominantā dzīves piēja arī citiem.

aija

...........

The Way We War
By ETGAR KERET

Published: July 18, 2006
Tel Aviv
Forum: The Middle East

YESTERDAY I called the cable people to yell at them. The day before, my friend told me hed called and yelled at them a little, threatened to switch to satellite. And they immediately lowered their price by 50 shekels a month (about $11). Can you believe it? my friend said excitedly. One angry five-minute call and you save 600 shekels a year.

The customer service representative was named Tali. She listened silently to all my complaints and threats and when I finished she said in a low, deep voice: Tell me, sir, arent you ashamed of yourself? Were at war. People are getting killed. Missiles are falling on Haifa and Tiberias and all you can think about is your 50 shekels?

There was something to that, something that made me slightly uncomfortable. I apologized immediately and the noble Tali quickly forgave me. After all, war is not exactly the right time to bear a grudge against one of your own.

That afternoon I decided to test the effectiveness of the Tali argument on a stubborn taxi driver who refused to take me and my baby son in his cab because I didnt have a car seat with me.

Tell me, arent you ashamed of yourself? I said, trying to quote Tali as precisely as I could. Were at war. People are getting killed. Missiles are falling on Tiberias and all you can think about is your car seat?

The argument worked here too, and the embarrassed driver quickly apologized and told me to hop in. When we got on the highway, he said partly to me, partly to himself, Its a real war, eh? And after taking a long breath, he added nostalgically, Just like in the old days.

Now that just like in the old days keeps echoing in my mind, and I suddenly see this whole conflict with Lebanon in a completely different light. Thinking back, trying to recreate my conversations with worried friends about this war with Lebanon, about the Iranian missiles, the Syrian machinations and the assumption that Hezbollahs leader, Sheik Hassan Nasrallah, has the ability to strike any place in the country, even Tel Aviv, I realize that there was a small gleam in almost everyones eyes, a kind of unconscious breath of relief.

And no, its not that we Israelis long for war or death or grief, but we do long for those old days the taxi driver talked about. We long for a real war to take the place of all those exhausting years of intifada when there was no black or white, only gray, when we were confronted not by armed forces, but only by resolute young people wearing explosive belts, years when the aura of bravery ceased to exist, replaced by long lines of people waiting at our checkpoints, women about to give birth and elderly people struggling to endure the stifling heat.

Suddenly, the first salvo of missiles returned us to that familiar feeling of a war fought against a ruthless enemy who attacks our borders, a truly vicious enemy, not one fighting for its freedom and self-determination, not the kind that makes us stammer and throws us into confusion. Once again were confident about the rightness of our cause and we return with lightning speed to the bosom of the patriotism we had almost abandoned. Once again, were a small country surrounded by enemies, fighting for our lives, not a strong, occupying country forced to fight daily against a civilian population.

So is it any wonder that were all secretly just a tiny bit relieved? Give us Iran, give us a pinch of Syria, give us a handful of Sheik Nasrallah and well devour them whole. After all, were no better than anyone else at resolving moral ambiguities. But we always did know how to win a war.

Etgar Keret is the author of The Nimrod Flip-Out. This article was translated by Sondra Silverstone from the Hebrew.

http://www.nytimes.com/2006/07/18/opinion/18keret.html

 

 

 

No: Slokaa@aol.com <Slokaa@aol.com>
Datums: 2006.18.7 09:21

Lielvalstu politika vai IDIOTISMS.

Amerika iegaja Iraka, lai tur ievestu demokratiju. Kas tad ir si demokratija. Tikko demokratija ieveleja nepareizo partiju Palestina, ta ASV pagrieza muguru. Palestiniesi ieveleja jaunu valdibu, kura nepatik ne Izraelai ne  Amerikaniem. Visa palestiniesu tauta tagad ciess - kur tad nu ir ta mila demokratija. Kas notiktu Iraka, ja tur valdiba vienu dienu pateiktu, lai amerikani vacas ara un vini pieslietos Iranas trakajiem mulliem.

Ko saka Gundars par demokratiju. Vai var to uzspiest tautam, kuras nav gatava tadam socialam dzives veidam? Vispirms sim tatam pasam seci, deretu atbrivot sievietes no ieksejas verdzibas un vira patagas.

Imants.

 

 

 

No: Indulis Gleske <iugleske@ttlc.net>
Datums: 2006.18.7 09:32

Aija wrote:

< šķiet secinamā ētika ir: nav jāmeklē taisnība, taisnība nav "tur ārā" vai "kas visiem," taisnība ir par ko var noteicēji vienoties. tā liekas tāda ir tagad dominantā dzīves piēja arī citiem.>

Piekrītu. Dominantā piēja Hezbolah un Hamas būtu iznīcināt Izraēlu, lai varētu uzstādīt tipisku Islamisku nihilismu. Jābrīnās, tiešām, kāpēc žīdi sit pretīm. Tač labi zinam, ka žīdi ir vainīgi pie visa tā.

Indulis Gleske

 

 

 

No: Aija Veldre Beldavs <beldavsa@indiana.edu>
Datums: 2006.18.7 10:01

nesaprotu ironijas. islāms nav nihilistisks.  ticības gan var būt ekstrēmas. nevis jābrīnās kāpēc bet kā ebreji sit pretīm. vaina ir apstākļos, nevis vienā tautā.

aija

 

 

 

No: Gundar King <kingga@plu.edu>
Datums: 2006.18.7 12:29

Demokratiju uzspiest ar varu ir loti gruti.  Tas ir tiri labi izdevies pec Otra pasaules kara okupeta Vacija un Japana, mazak Dienvidkoreja. Ka to  rada latviesu apmierinatiba ar Ulmana diktaturu (tapat ar ne tik krasam vadonibam Igaunija un Lietuva), demokratiju ieaudzinat 10 gados ari neizdevas.  Liekas, ka soreiz, tas tomer veicas labak.

Visu labako,
Gundars

 

 

 

No: Indulis Gleske <iugleske@ttlc.net>
Datums: 2006.18.7 14:49

Aija,

Nemēģinu izteikt ironijas. Parasti kad akadēmiķi runā par situāciju starp ebrejiem un palestīniešiem, ir pieņemts ka ebreji ir vainīgie, viņiem vajadzētu izvākties, iesoļot jūrā, lai palestīnieši varētu atgūt savu vēsturiski mantoto zemi. (Šeit, protams, varētu sākties cits arguments....)

Tā kā palestīnieši ir pieteikuši nāves karu pret Israēlu, es nesaprotu ko citu ebreji var darīt. Tavs ironiskais aizrādījums, "kā ebreji sit pretīm" liek domāt ka palestīnieši maigi glāsta ebrejus, bet viņi cērt pretīm.

Kas attiecas uz nihilismu - lūdzu dod piemērus kur un kā, šīsdienas pasaulē, islāmisti dara ko pozitīvu, ceļ sabiedrības labklājības līmeni. (ASV neskaitās.) Sevišķi ja pielieto tavas pašas rietumu liberālās mērauklas. Cik redzu, viņi prot iznīcināt, bet celt neko nevar. Piekrītu ka ticības var būt ekstremas - bet kur tad ir tas mērenais islāms.

Tie ir mani uzskatu, varbūt maldos.

Indulis Gleske

 

 

 

No: Juris Zagarins <juris.zagarins@gmail.com>
Datums: 2006.18.7 15:12

Sveiki!

Indulis Nezvaigžņotais laipni lūdza Aiju Balto Mahti:

< blablabla lūdzu dod piemērus kur un kā, šīsdienas pasaulē, islāmisti dara ko pozitīvu, ceļ sabiedrības labklājības līmeni. (ASV neskaitās.)>

Gan jau Aija Baltah Mahte kaut ko Tev atradīs, bet ja Tev būtu patiesa interese, pats uzgooglētu. Tas nav grūti. Bet ar ironiju Tev, Induli Nezvaigžņotais, tā ir kā ir.

Labāk Tu pats, lūdzu, uzraksti mums ko Tavi totalitārisma nomocītie līdztautieši savā dzimtajā zemītē dara pozitīvu, lai celtu paši savas sabiedrības labklājības līmeni. (ASV neskaitās, nedz arī piedalīšanās ASV Gribīgo Koalīcijā neskaitās.)

Žagariņa Kungs

==nesaprotu ironijas.==
   /Aija Baltah Mahte/

==brīnums drīzāk kā šī telpa tik ilgi spītīgi noturējusies==
   /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

No: Aija Veldre Beldavs <beldavsa@indiana.edu>
Datums: 2006.18.7 15:50

Indulis:

< Nemēģinu izteikt ironijas. Parasti kad akadēmiķi runā par situāciju starp ebrejiem un palestīniešiem, ir pieņemts ka ebreji ir vainīgie,>

?!!!

šaubos, ka tā "parasti...akadēmiķi runā," kādi akadēmiķi kur? katrā gadījumā es tā nerunāju.  vēlreiz atkārtoju:  vaina ir apstākļos, nevis vienā tautā.

< Tā kā palestīnieši ir pieteikuši nāves karu pret Israēlu, es nesaprotu ko citu ebreji var darīt. Tavs ironiskais aizrādījums, "kā ebreji sit pretīm" liek domāt ka palestīnieši maigi glāsta ebrejus, bet viņi cērt pretīm.>

?!!!

ja lasi ko esmu rakstījusi Sveikā, vispār uzskatu vardarbību par ļoti sliktu veidu kā panākt īstas, paliekošas, ilgāka laika maiņas, vienlaikus kad atzīstu tās realitāti, īpaši kad pārāk viegli pieņemt nevainīgu civīlistu nogalināšanu kā "collateral damage." uz tv jau var atkal noklausīties kā atcerēsies nākamās pāudzes, apstākļiem neizbēgot no ļaunā burvju apļa.  (bez šaubām nevardarbīgi atrisinājumi reti nes tūlītējus, dramātiskus panākumus bet prasa lielu neatlaidību.)

"sit pretīm" ir -tavi vārdi- kurjus atbildei izmantoju, turklāt bez ironijas:  (tu teici: "Jābrīnās, tiešām, kāpēc žīdi sit pretīm.")  es teicu, nav jābrīnās kāpēc, bet kā.  (visvairāk domāju par konflikta paplašināšanu, pāugstināšanu - kas acīmredzami ir Hezbollah mērķis.)

< Kas attiecas uz nihilismu - lūdzu dod piemērus kur un kā, šīsdienas pasaulē, islāmisti dara ko pozitīvu, ceļ sabiedrības labklājības līmeni. (ASV neskaitās.)>

nekāda Vidus Austrumu speciāliste nēsmu (parasti iemetu kādu rakstu par to kas notiek citās zemēs, jo no tā var iemācīties attiecībā uz Latviju). tomēr šie ir vispārēji man saprotami principi:

nihilisms ir neticība nekam. loģikas labā, islāms nav nihilisms (=neticība nekam), tas tic Allaham kā vienīgam visaugstākam ij tā pravietim Muhamedam.

teikt, ka miļoniem kādas kategorijas cilvēku nekā nedara pozitīvu, tas ir aizspriedums vai pat rasisms.  starp citu, pieņemu tu zini, ka arī islāms parādās dažādās formās dažādās zemēs.  tapēc man nav pat griba meklēt tev piemērus - es tādā ietvarā nedomāju. cilvēki pielāgojās, ir kādi viņi ir lielā mērā savu apstākļu dēļ.

man pašai islāms noteikti nav piemērots. nekad nevarētu samierināties ar tās ielikšanu pa kastītēm džendera uc jautājumus, kā arī citu kas ir tās ticību dogmās, bet es nu gan neizteiktos, ka islāmisti nekā pozitīvu nedara vai nav darījuši. vai kāda ticība kādam ir laba vai slikta, vai tā palīdz būt labākam izdibina pirmā kārtā pats.

aija

 

 

 

No: Aivis Bikernieks <bikernieks@gmail.com>
Datums: 2006.18.7 16:17

Izraēlas uzlidojums aptur satiksmi pa galveno Sīriju un Libānu savienojošo ceļu

Publicēta: 14:47 18.07.2006.
Beirūta, 18.jūl., LETA--AFP. Izraēlas kaujas lidmašīnas otrdien bombardēja galveno Sīriju un Libānu savienojošo ceļu, padarot to neizbraucamu. Šo ceļu izmantoja tūkstošiem cilvēku, kuri mēģināja bēgt no Libānas, paziņoja policija.

Aģentūras AFP fotogrāfs redzējis degošu kravas automašīnu, kurai trāpīts tiešā tēmējumā. Šoferu liktenis nav zināms. Apvienoto Arābu Emirātu ziedotu neatliekamās palīdzības automašīnu konvojs, kurš bija ceļā no Sīrijas uz Beirūtu, bija spiests griezties atpakaļ, jo izrauto bedru dēļ ceļš kļuvis neizbraucams.

Izraēlas kaujas lidmašīnas kopš ofensīvas sākšanas pret Libānu pagājušajā nedēļā vairākkārt bombardējušas ceļu, taču līdz šim automašīnas varēja apbraukt izrautās bedres. Tūkstošiem libāniešu un ārvalstnieku izmantojuši šoseju, lai bēgtu no Libānas. Spānija, Grieķija un citas valstis ar autobusiem pa šo ceļu izvedušas savus pilsoņus uz Damasku, kur viņi ar lidmašīnām tiek izvesti no reģiona.

Izraēla paziņojusi, ka bombardēs ceļus un tiltus, lai nepieļautu grupējuma "Hizbollah" pārvietošanos.

Pagājušajā trešdienā "Hizbollah" kaujinieki iekļuva Izraēlas ziemeļos, uzbruka armijas patruļai, nošāva trīs karavīrus, bet divus nolaupīja. Šis uzbrukums izraisīja asiņainu Izraēlas iebrukumu Libānā, kas ilgst jau septiņas dienas.

LETA AFP
 

 

 

 

No: Indulis Gleske <iugleske@ttlc.net>
Datums: 2006.18.7 16:18

Juris tā:

<Gan jau Aija Baltah Mahte kaut ko Tev atradīs, bet ja Tev būtupatiesa interese, pats uzgooglētu. Tas nav grūti.....>

"islamic social progress" sagādāja šo:

http://www.islamanazi.com/society.htm

meklēšu tālāk....

< Bet ar ironiju Tev, Induli Nezvaigžņotais, tā ir kā ir.>

Jā, nu kas tad var pat iedomāties sasniegt tavas intelektuālās augstienes!

Indulis Gleske

 

 

 

No: Indulis Gleske <iugleske@ttlc.net>
Datums: 2006.18.7 16:27

Juris man pārmet ka es neatbildu savu jautājumu par islāmistu sabiedriskiem sasniegumiem.

"islamic social progress" sagādāja šo:

http://www.islamanazi.com/society.htm
http://www.amssuk.com/home.htm
http://www.meforum.org/article/378

meklēšu tālāk....

Varbūt Tu, Juri, vari man sinī lietā palīdezēt. Tu taču esi tik gudrs.

Indulis Gleske

 

 

 

No: Juris Zagarins <juris.zagarins@gmail.com>
Datums: 2006.18.7 20:30

Sveiki!

Indulis Nezvaigžņotais man izteica kareivīgu komplimentu:

<  Varbūt Tu, Juri, vari man sinī lietā palīdezēt. Tu taču esi tik gudrs.>

Tev ij Taviem domu biedriem, Induli Nezvaigžņotais, es dirsā nelīdīšu. Paldies par piedāvājumu. Meklē palīdzību, lūdzu, no saviem domu biedriem Ulda Adekvātā, Latvian Piano Stool Technician, Bill V. Gailitis <')))><, Profesora Daktera Juronkuli$ta ij tā tālāk ij tā tālāk. Ij ja Tev rūp sadzīviska pieklājība, laipni lūdzu atslēgties no Sveiks kopas uz, minimums, trīs mēnešiem, sekojot Venta Apjomīgā ij Harija Bezpartejiskā priekšzīmei, lai arī mazgadīgie varētu vienā mierā šad un tad palasīt SVEIKSu1 vai kā nu vēlies.

Žagariņa Kungs

==kādi akadēmiķi kur?==
   /Aija Baltah Mahte/

==brīnums drīzāk kā šī telpa tik ilgi spītīgi noturējusies==
   /Aija Baltah Mahte/

 

 

 

No: Uldis Liepkalns <uldis@parks.lv>
Datums: 2006.18.7 19:45

Aija:

< bet es nu gan neizteiktos, ka islāmisti nekā pozitīvu nedara vai nav darījuši. vai kāda ticība kādam ir laba vai slikta, vai tā palīdz būt labākam izdibina pirmā kārtā pats.>

Kā ta, klitoru nogriešana tak (labprātīgo) maucību ierobezjo.

Lai Jums adekvāta diena :)
Uldis

One of the pleasures of reading old letters is the knowledge that they need no answer.
Lord Byron

 

 

No: Indulis Gleske <iugleske@ttlc.net>
Datums: 2006.18.7 22:22

Aija,

Atvainojos ja tevi apvainoju par kādu liberālu akadēmiķi. Pārāk tuvu dzīvoju NH universitātei, zinu ka tu esi ASV vidienē, kur varbūt cilvēki ir prātīgāki.

nihilism n. 1. Total rejection of established laws and institutions. 2. Anarchy, terrorism, or other revolutionary activity. 3. (tālāk nāk tava definīcija) (Random House Collegiate Dictionary, 1992)

Es arī nesaprotu Israēlas izturēšanos, jo neredzu kā tas var beigties. Bet, neredzu arī citas izejas. Izraēlieši ir gatavi atdot zemes lai panāktu mieru ar palestīniešiem, bet tie par to negrib dzirdēt. Tas, ka nevainīgi cilvēki cieš, ir fakts kara gadījumos. Pat latvieši cieta otrā pasaules karā.

Tas, ka palestīnieši grib panākt Izraēlas iznīcināšanu ir arī fakts. Hamas ievēlēja demokrātiskā veidā. Un Hezbolah darbojas ar valdības ziņu. Varbūt ne vienā, ne otrā gadījumā cilvēki ir vainīgi, tāpat ka ASV vēlētāji nav vainīgi par to, ka izvērtās Buša rezjīme. Es nēsmu dzirdējis ka kādi musuļmaņi mēģinātu atrunāt teroristus. Paldies dievam ka mums ir tik laba slepenās policijas sistēmas, pat basas kājas lidlaukos pārbauda. (Kas notiks kad kāds terorists iedomāsies apakšbiksēs paslēpt kādu sprāgstvielu.....?)

Ja Tu domā ka es nepamatoti uzskatu islamiešus par nihilitiem, OK. Es lielo tiesu ziņas saņemu no ASV liberālās preses, varbūt Tu zini ko citu. Es neredzu milzīgu centību no musuļmaņu reliģistu puses runāt pret teroristu darbību. Kulturāli, man liekas, cilvēki uz "arabu ielas' veicina viņu darbību.

Bet, ko es zinu, esmu ne_ironisks inzjeniers.

Indulis Gleske

 

 

No: aabele@sveiks.lv <aabele@sveiks.lv>
Datums: 2006.19.7 05:15

Izraēlieši citiem kož, paši kliedz. Tāpat kā to dara krievi. Kā var panākt taisnību, nodarot pāri, vai pat nogalinot! Ir taču diplomātijas iespējas. Tiem, kas grib uzvarēt ar vardarbību, vienkārši pietrūkst argumentu.

Ausma

 

 

 

No: Rumpis <rumpis.listes@gmail.com>
Datums: 2006.19.7 05:28

Tikko iestāsies pamiers un sāksies sarunas, tā Hesbolla sāks bruņoties no jauna un gatavoties jaunam karam. Un sarunas... Sarunas var ilgt gadiem bez jebkādiem rezultātiem.

--

Rumpis :)

 

 

 

No: Juris Zagarins <juris.zagarins@gmail.com>
Datums: 2006.19.7 05:38

Sveiki!

Ausmas Tante smagi nopūtās:

< Tiem, kas grib uzvarēt ar vardarbību, vienkārši pietrūkst argumentu.>

Eiropas Dzelzs Lēdija Latvijas tautas vārdā izsludinājusi Gribīgo Karu. Kara laikā nekādiem argumentiem vairs nav spēka. Vai nu priecājies par slaktiņu vai smagi nopūties. Tāda ir tā izvēle.

Žagariņa Kungs

==Es lielo tiesu ziņas saņemu no ASV liberālās preses==
   /Indulis Nezvaigžņotais/

 

 

 

No: Aivis Bikernieks <bikernieks@gmail.com>
Datums: 2006.19.7 05:46

:)

Nu jā, ja visu laiku darbosies princips - zobu pret zobu, aci pret aci, tad jā. Tikai, man šķiet, ka Izraēla vadās pēc cita principa 10 acis pret vienu,10 zobi pret vienu. Vienmēr Izraelas militāristi rīkojušies daudz asāk nekā prasa apstākļi, cerot iebiedēt. To pierāda "Vasaras lietus" Palestinas Autonomijā, to tagad pierāda Izraēlas karadarbība pret Libānu, kur tiek grauta Libānas infrastruktūra, nevis "Hizbollah" nometnes..

AB

 

 

 

No: Rumpis <rumpis.listes@gmail.com>
Datums: 2006.19.7 06:22

Nevaru atrast tagad pirmavotu, bet lasīju, ka Izraēlas vadoņi,laikam vēl Šarona laika, bija bīdinājuši - Jo Izraēla vairāk atvilksies atpakaļ 1948/1949. gada robežās, jo asāka būs reakcija pret katru aizskārumu. Un vēl - 2005.gadā Šarons prognozēja, ka 2006.gadā Hesbolla sāks nopietnu karu. Laikam jau zināja, ko saka.

 

Kas jauns Latvijā?