Re: "Two Captains"

 

From: Zagarins@stcc.edu
Date: 5/19/03 6:07

Sveiki!

Nupat saliku mājas lapā <Kas jauns Latvijā?> Alekša stāstu "Two Captains" par diviem latviešu jūrniekiem, Nikolaju Jakimoviču un Sergeju Bolu, kas karoja pret nacismu zem Latvijas karoga. Sirsnīgi ietecu.

Juris

 

 

From: aivisb@navigators.lv
Date: 5/20/03 5:24

Tev pašam jocīgi neliekas uz uzvārdiem paskatoties par kādiem iz-varoņiem ir runa?

AB

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 5/20/03 5:36

Aivis Biķernieks rakstīja: <Tev pašam jocīgi neliekas uz uzvārdiem paskatoties par kādiem iz - varoņiem ir runa?>

Uzvārdi kā uzvārdi. To īpašnieki bija divi krievu kapteiņi, kas dienēja Latvijas tirdzniecības flotē. Kas tur varētu būt īpaši jocīgs? Bet ko nozīmē iz - varoņi? Vai Tu rakstu vispār izlasīji?

Vents

 

 

From: aivisb@navigators.lv
Date: 5/20/03 6:16

Ieskatījos lapā, ierudzīju logo, tālāk pat nelasīju. Un no tā paša logo arī asociācijas par to izvaroņi - Katrā gadījumā Sarkanās armijas cīnītāji man saistās ar izvarošanām Vācijā un Prūsijā...

AB

P.S. Konkrētos kapteiņus šajā nodarbē nevainoju.

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 5/20/03 6:19

Piekrītu Ventam. Nikolaja Jakima stāstā ir daudz cilvēcīgā, kā arī parāda kā viņš tik daudz nepakļāvās visiem vējiem, kā atrada savu ceļu. Neredzēju nekā īpaša par sarkanarmiešu darbību, varbūt ātrumā kautko palaidu gaŗām, vai arī raksts nav pilnīgs.

aija

 

 

From: alex@chas-daily.com
Date: 5/20/03 6:22

Sveiki!

Aija: <...vai arī raksts nav pilnīgs.>

Ir pilnīgs.

Alex.

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv
Date: 5/20/03 6:31

Aivis Biķernieks rakstīja: <Ieskatījos lapā, ierudzīju logo, tālāk pat nelasīju. Un no tā paša logo arī asociācijas par to izvaroņi - Katrā gadījumā Sarkanās armijas cīnītāji man saistās ar izvarošanām Vācijā un Prūsijā...>

Nu skaidrs - atkal variācija par tēmu "lasījis neesmu, bet nosodu". Rakstā nav runa par Sarkanās armijas cīnītājiem, vēl jo mazāk Vācijā vai Prūsijā. Cilvēki, kam veltīts raksts, vispār nevienu dienu nav atradušies padomju dienestā.

Vai Aivim krievu vārds un uzvārds automātiski nozīmē Sarkanās armijas cīnītāju un vācu un prūšu sieviešu izvarotāju? Vai tādā gadījumā latviešu vārdam un uzvārdam būtu automātiski jānozīmē Salaspils nometnes apsargu?

Vents,
mūždien kļūst pikts, kad kāds sāk karināt birkas

 

From: aivisb@navigators.lv
Date: 5/20/03 7:27

Paturu būt tikpat adekvāts, kā daži te izteicās par Cionas gudro protokoliem, kurus gan paši nebija lasījuši. Birkas nekarinu, taču mani interesē kādēļ tad Aleks tik aktīvi propogandē cīņu pret nacismu, un izgaismo tos cilvēkus, kas cīnījās tikai antihitleriskās koalīcijas pusē? Kādēļ Alekss tik ļoti runā par integrēšanos? Kādēļ Alex neraksta par Latvieši cīņām pret komunismu un šī režīma sekām? Saskatu atkal politisku nokrāsu - bezmaz varu paredzēt atbildi, ka viņa lasītājiem šī tēma neinteresē, un avizē to neliks tikai tādēļ, lai nezudētu lasītājus....

AB

 

 

From: Viesturs.Ragze@kc.lv
Date: 5/20/03 7:50

adekvāti būtu domāt, ka:

cīņu antihitleriskās koalicijas pusē progresīvi novertes ari tad kad visus antihitleriskās koalicijas dalibniekus aizslaucīs vestures meslainē(ieskaitot asv).

latviešu (kā nacijas un valsts) ciņa pret komunismu principā nav notikusi, un cīņa pret režīma sekām pašlaik ir nonivelēta par cīņu pret padomju pensionāriem-LTK dalibniekiem.

attiecibā par integrēšanos... hmm tā ir ļoti smalka tēma, ņemot to kā grib...

v.

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv|
Date: 5/20/03 8:03

Aivis Biķernieks rakstīja: <Paturu būt tikpat adekvāts, kā daži te izteicās par Cionas gudro protokoliem, kurus gan paši nebija lasījuši.>

Taisnība, arī tas ir stāsts no sērijas: "Lasījis neesmu, bet nosodu." Lai varētu izteikt savu spriedumu par šiem rakstudarbiem, esmu lasījis gan "Cionas gudro protokolus", gan vēl dažus citus līdzīgus sacerējumus.

< Birkas nekarinu, taču mani interesē kādēļ tad Aleks tik aktīvi propogandē cīņu pret nacismu, un izgaismo tos cilvēkus, kas cīnījās tikai antihitleriskās koalīcijas pusē? Kādēļ Alekss tik ļoti runā par integrēšanos? Kādēļ Alex neraksta par Latvieši cīņām pret komunismu un šī režīma sekām? Saskatu atkal politisku nokrāsu - bezmaz varu paredzēt atbildi, ka viņa lasītājiem šī tēma neinteresē, un avizē to neliks tikai tādēļ, lai nezudētu lasītājus.... >

Droši vien pareizāk būtu sagaidīt paša Alekša atbildi uz šiem jautājumiem, taču domāju, ka Aleksis mēģina mēģina atrast tādas tēmas, kas šeit būtu vienlīdz pieņemamas gan latviešiem, gan krieviem, t.i., saskares punktus, kuros mēs vismaz varētu būt vienisprātis. Latvijas jūrnieki (kuru vidū bija arī krievi u.c. tautu pārstāvji), kas 1940. gadā turpināja pakļauties likumīgajām LR pārstāvniecībām un tādējādi zem Latvijas karoga piedalījās 2. pasaules karā Sabiedroto pusē, varētu būt viens no šādiem saskares punktiem. Droši vien ir arī citi.

Protams, var jau rakstīt gan par latviešu leģionāru "cīņu pret boļševismu un par Latvijas neatkarību", gan arī par "sarkanarmiešu - atbrīvotāju varoņdarbiem", bet lieki cerēt, ka tuvākajā laikā šeit dzīvojošie latvieši un krievi vismaz savā lielākajā daļā spēs atrast kopīgu valodu šajos jautājumos un, ja ne vairāk, tad vismaz ar cieņu izturēties pret otra viedokli. Bet no kaut kāda punkta tasču ir jāsāk.

Vents

 

 

From: Vents_Zvaigzne@mccann.lv|
Date: 5/20/03 8:05

Viesturs Ragze rakstīja: <adekvāti būtu domāt, ka: cīņu antihitleriskās koalicijas pusē progresīvi novertes ari tad kad visus antihitleriskās koalicijas dalibniekus aizslaucīs vestures meslainē(ieskaitot asv).>

Skan skaisti, tikai būtu mazliet jāprecizē, kā izpaudīsies "aizslaucīšana vēstures mēslainē".

Vents

 

 

From: alex@chas-daily.com
Date: 5/20/03 8:24

Aivis: < ...taču mani interesē kādēļ tad Aleks tik aktīvi propogandē cīņu pret nacismu, un izgaismo tos cilvēkus, kas cīnījās tikai antihitleriskās koalīcijas pusē?>

Tādeļ, kā tikai "tie cilvēki" vienīgie no visiem ar nacismu cīnījas, būdami LR likumīgas varas pakļautībā\jurisdikcijā.

< Kādēļ Alekss tik ļoti runā par integrēšanos?>

Tādeļ, ka tas ir svarīgi.

< Kādēļ Alex neraksta par Latvieši cīņām pret komunismu un šī režīma sekām?>

Bez komentāriem. Viss jau ir uzrakstīts rakstā.

< Saskatu atkal politisku nokrāsu >

Un, gulēt ejot, lūdzu, neaizmirsti pārbaudīt -- vai b. Ždanoka zem tavas gultas neslepjas -- lai viņa pa nakti tevi, gulejošo, imperiski neizvarotu.

Alex

 

 

From: Viesturs.Ragze@kc.lv|
Date: 5/20/03 8:38

<< adekvāti būtu domāt, ka: cīņu antihitleriskās koalicijas pusē progresīvi novertes ari tad kad visus antihitleriskās koalicijas dalibniekus aizslaucīs vestures meslainē(ieskaitot asv).>>

Vents: < Skan skaisti, tikai būtu mazliet jāprecizē, kā izpaudīsies "aizslaucīšana vēstures mēslainē".>

pedejos 50-60 gados pasaules aina ir mainijusies diezgan strauji un nav nekada iemesla domāt, ka nākamie 50 gadi bus "lēnāki" un prognozejamāki. pa šiem gadiem viena antihitleriskās koalicijas sastavdaļa ir "veiksmīgi" pašlikvidejusies. ir zinama varbutibā, ka kada cita šis koalicijas sastavdaļa turpmakajos gadu desmitos ari sekos to pašu ceļu.

bet ari bez tā, vajadziba pec vienotas eiropas sčiet ir jaklasificē kā neapstridama attistibas tendence pedejos 100 gados un pec vairakiem neveiksmigiem meginajumies ar spēku sekos reala integracija mierigā ceļā.

rgds, viesturs

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 5/20/03 9:40

Alex: < Tādeļ, kā tikai "tie cilvēki" vienīgie no visiem ar nacismu cīnījas, būdami LR likumīgas varas pakļautībā\jurisdikcijā.>

Manējo starpā ir kurelietis (miris). Bija latvieši arī ja ne oficiāli dažādos veidos, ieskaitot humānos un personīgos(palīdzot vajātiem) nostājās pret nacismu. Bez tam arī nacisms jāskatās kontekstuāli tā laika apstākļos, līdzīgi komūnismam uc politiskām kustībām.

viesturs: < bet ari bez tā, vajadziba pec vienotas eiropas sčiet ir jaklasificē kā neapstridama attistibas tendence pedejos 100 gados un pec vairakiem neveiksmigiem meginajumies ar spēku sekos reala integracija mierigā ceļā.>

Viskas protams pārkārtojas, diezvai Krievija vistuvākā nākotnē paredz savu interešu sfairu kopīgu ar Ķīnu. Labākā gadījumā ASV,laikam visspējīgākā par to samaksāt, būs līdz galējībai pārbaudījusi militārisma ceļu un pēc tam kad visiem citiem būs apriebies līdz kaklam terorisma un militārisma pretspēles, cilvēce būs gatava pieņemt konstuktīvāku pieeju.

aija

 

 

From: Viesturs.Ragze@kc.lv
Date: 5/20/03 9:59

aijas amerikāniskais apoloģētisms... kas var but labāks par to...

"pec tam kad amerika bus parbaudijusi militarisma ceļu, pareja cilvece bus gatava pieņemt konstruktivaku pieeju" (laikam attieciba pret ameriku?)

v.

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 5/20/03 10:08

Nubet es pieskaitu amerikāņus pie cilvēces. :)

aija

 

 

From: arubenis@ix.netcom.com
Date: 5/21/03 9:26

Aija: < Labākā gadījumā ASV, laikam visspējīgākā par to samaksāt, būs līdz galējībai pārbaudījusi militārisma ceļu...>

Nu, lidz sim tas amisu "militārisms" (To saredz tikai IFTEKu Juritis) ir bijis stipri minimals. To dereja paradit ne tikai pret Hitleru, bet jo vairak pret Stalinu un tagad jau sabrukuso "padomiju". Butu bijis mazak ciesanu pasaule un nebutu jalabo vestures mulkibas, ko Ruzvelts un citu amisu prezidenti pielaida nakamo 55 gadu laika.

Par amisu "militarismu" mil gvelzt "miermili", kuriem smadzenu vieta ir vienmers bijis totals tuksums. Tas laikam no ta, ka trukst goda prata.

Aija: < Manējo starpā ir kurelietis (miris). Bija latvieši arī ja ne oficiāli dažādos veidos, ieskaitot humānos un personīgos (palīdzot vajātiem) nostājās pret nacismu. Bez tam arī nacisms jāskatās kontekstuāli tā laika apstākļos, līdzīgi komūnismam uc politiskām kustībām.>

Te iederetos atgadinat to jauko dziesminu, ko vacu okupacijas laika dziedaja:

..mes sitisim tos utainos un pec tam zili pelekos... aizvien, aizvien...

 

 

From: Pormals@aol.com
Date: 5/21/03 11:28

Rubena Arturs: < ..mes sitisim tos utainos un pec tam zili pelekos... aizvien, aizvien...>

Es domaju la seit iederas mazs labojums......
....mes sitisim tos utainos un pec tam zili pelekos .... arvien, arvien....

Kas jauns Latvijā?