Re: Demokrātisko procesu ietekmēšana

 

 

From: tas.pats@sveiks.lv
Date: 6/27/05 2:31PM

Armands Liepinš wrote:

<< Vai nevajadzētu mēģināt iegrozīt mūsu parlamentāriešu smadzenes pareizajā virzienā?>>

KPL atbildēja:

<Mūsu parlamentāriešu smadzenes stūrējamas tikai ar banknotēm, bet banknotes vairāk ir pretējai ieinteresētajai pusei.>

Ta lūk sarunājas Latvijā par Jura tik sirsnīgi aizstāvēto demokratiski izvelēto sistēmu, tehniski izglītoti cilvēki, speciālisti. Un tie jau ir tīri labi pilsoniski nobrieduši indivīdi. Es nemaz nerunāšu, ko par šo laiku politisko sistemu saka netik erudīti cilvēki, kuri vēlēšanas uzskata par "zirgu skriešanās sacīkstēm" un vēlēšanu biļetenus par atbilstošo procesu atribūtiku. Proti, Latvijas politiskā sistēma nav atbildīga neviena priekšā, viņa funkcionē, kā savrups organizms. Kā smejies , velēšanas ir pārāk vājs politiskās atbildības pieprasīšanas veids. Ir nepieciešami papildus līdzekļi un biežakas vēlēsanas, nevis Staļiniskais ceļs ar aizvien retākām vēlēšanām, lai mažak sola un mažāk būtu jādara solījumu nepildīšanas aizmālēšanai.

Ar cieņu ...

Ps. kurā laikā un kādas vēlētāju grupas vispār deva to mandātu uz vēlēšanu starplaika pagarināšanu? Tas tā varenklusi tika nokārtots, ka es pat nepiefiksēju šādu faktu ;(.

 

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 6/28/05 7:32AM

Sveiki!

Taspats Sīkumaloms par sevi pašu nemaz nerunāšot:

< Es nemaz nerunāšu, ko par šo laiku politisko sistemu saka netik erudīti cilvēki... >

Labi. Nerunāsim par Tevi, bet pastāsti - ko Tev līdzēs biežākas vēlēšanas ja "vēlēšanas ir pārāk vājš polītiskās atbildības pieprasīšanas veids" un prasīt reprezentāciju saskaņā ar Satversmes noteikumu par vēlēšanām no atsevišķiem vēlēšanu apgabaliem Tavuprāt spēlētu "sīkuma lomu" tautas dzīvē? Tu varbūt nebiji klāt, kad pēc garām ad hominem debatēm mēs šeit norējām tādu sveikotāju vārdā Ēriks Snarskis, kas, gluži tāpat kā Tu, gribēja, lai Latvija atkratītos no reprezentatīvās demokrātijas deviņpadsmitā gadsimteņa dinozaura vispār un to atvietotu ar kaut kādu elektronisko populismu - kur pietiktu, ja pilsoņu majoritāte nospiestu "nost" podziņu savā kabatdaiktā, lai atceltu attiecīgo aplamdomājošo deputātu no amata un atvietotu to ar citu, par kuru majoritāte tobrīd būtu nospiedusi "par" podziņu. Jeb vai Tev bija prātā vēl kādi citi "papildus līdzekļi"?

Staļiniskais ceļš ir tautas atbalstītais ceļš uz autoritārismu: asariņu noraukšana, muguriņu saliekšana un žēla nopūšanās - "Ko tad nu mēs, mēs jau tikai Tādipaši Sīkumalomi!" Sak - lūgsim katolisko Dieviņu, lai viņš mums dotu vēl fantastiskāku tautu, Apjomīgo Paketi un mieru virs zemes.

Juris Sirsnīgais Aizstāvētājs

==neaizmirsti tautas mentalitāti! :-)==
/Ausmas Tante/

 

 

 

From: elizabete.rutens@gmail.com
Date: 6/28/05 7:27AM

Sveiki!

Pirms dažām nedeļām sakarā ar PBLA rīkoto konferenci Rīgā, Sveikā bija diskusijas par vēlēšanas sistēmām utt. Tai laikā dēļ "Dienas" raksta starp sveikotājiem bija lielas neapmierinātības ar Jāņa Peniķa saprašanu par lokomotīves jēdzienu:

"Jabūtu 50 apgabali, vajadzētu būt 50 lokomotīvēm - katrai savā apgabalā, teica J.Peniķis, norādot, ka tas veicinātu arī partiju intelektuālo izaugsmi."

Tas ne gluži man izklausījās pēc Jāņa runas/raksta stīla un viņam pajautāju vai vispār par 50 lokomotīvēm bija runa, un kāds bija konteksts. Šodien viņš man atrakstīja:

"Par referātu un taml. lietām -- nebija jau nekāda runa par "50 lokomotīvēm", ne manā referātā, ne ari, cik atceros, diskusijās. Tas laikam parādījas žurnālista atstāstā, tādēl, ka laikam citādi vins (vai viņa) to Vācijas modeli nevarēja īsti iedomāties. "

Nu, šai gadījumā nekāda liela nelaime nebija piedēvot Jānim to, ko viņš faktiski nav teicis. Bet, tas, ka žurnalista ētika nemaz tik ātri neuzlabojās gan liekās žēl. Ik pa 6-8 mēnēšiem politika.lv <http://politika.lv> portalā parādās raksti par šo tēmatu un cik tas ir nepiečiešams žurnalistiem kopīgi izgudrot kā uzlabot žurnalistikas kvalitāti, bet laikam tikai palēnam (ja vispār) virzās uz priekšu īstā dzīvē.

Visu labu,
Elizabete

PS Pievienoju Jāņa referātu - "Vēlēšanu iekārta: vai var iekārtot citādi?" - ja gadienā kādam tas interesē:

http://zagarins.net/sveiks/2005/062805_Penikis.htm

Arī Jura Dreifelda referāts - "Uzticības deficits varas iestādēm" - ir pieejams no:

http://latviansonline.com/opinions/article.php?id=1106_0_12_0_C

(Ir paredzēts ka visa konference arī it kā būšot atreferēta nākamajā žurnāla "Likums un tiesības" numurā.)

 

 

 

From: tas.pats@sveiks.lv
Date: 6/28/05 7:27AM

Elizabete Rutens wrote:

< PS Pievienoju Jāņa referātu - "Vēlēšanu iekārta: vai var iekārtot citādi?">

Hmzs, nezkapēc man jau sāk izskatīties, ka tā grūstīšanās ap lokomatīvēm ir "jaunas lokomotīves" veidošana. Tā sakot, tuvojas vēlēšanas un tad pat tāds nieks, kā grustīšanās ap vēlēšanu likumu ir lietā liekama (ka tikai publicitāte!!!). Kopumā, var uzskatīt ka priekšvēlēsanu kampaņa ir sākusies, un kopš šī brīža viss runātais vairs nav ņemams nopietni, jo tie visiem darbiem politika nu ir īstermiņa uzdevumi. (Atcerieties tak slaveno atzinumu - kā var nesolīt!!).

Ar cieņu ....

 

 

 

From: beldavsa@indiana.edu
Date: 6/28/05 7:28AM

paldies Elizabetei par visiem avotiem! Peniķis izskaidro saprotamā valodā.

būtu interesējis kapēc Lietuvā nestrādā Vācijas sistēma bet teiksim Japānā strādā.

aija

 

 

 

From: zagarins@stcc.edu
Date: 6/28/05 9:48AM

Sveiki!

Aija Baltā Mahte nopriecājās:

< Peniķis izskaidro saprotamā valodā.>

Saprotamā gan! Jā, saprotamā! Sak, "Es atstāšu šos jautājumus jautājuma formā."

Kā te Amerikā saka, tādas runas iet pa gaisu kā svina balons.

Divi "jautājumi jautājuma formā" Jāņa Peniķa rakstā bija:

1) "Kādēļ Latvijas sabiedrībai būtu vērts apsvērt šo Vācijas modeli?"

un sērijveidīgais jautājums

2) "Bet ja partiju vadītāji būtu spiesti meklēt ticamus kandidātus nevien starp "saviem cilvēkiem", bet arī no, teiksim, 50 vēlēšanu apgabaliem pa visu Latviju? Un ja šiem kandidātiem būtu jābūt nevien lojāliem pret partijas vadību, bet arī atbildīgiem sava vēlēšanu apgabala vēlētāju priekšā? Vai tas nevarētu mainīt Latvijas politisko partiju raksturu un Latvijas politiku vispār?"

Uz pirmo jautājumu Jānis Peniķis pats sniedz atbildi. Proti, pašreizējā vēlēšanu sistēma ir "veicinājusi stagnāciju Latvijas polītiskās partijās un Saeimā - un reizē nestabilitāti valdībā..."

Tātad tikai otro jautājumu atstāsim jautājuma formā?

Jautājums karājas gaisā kā svina balons, kā sacīt jāsaka.

Nevis Vācijas sistēma vajadzīga, bet vajadzīgs, lai katrs atsevišķs Latvijas pilsonis saprastu kāda vella pēc Satversmē rakstīts, ka vēlēšanām jānotiek pa astevišķiem vēlēšanu apgabaliem. Vienalga, pieciem vai piecdesmit!

Juris Sirsnīgais Aizstāvētājs

== būtu interesējis kapēc Lietuvā nestrādā Vācijas sistēma bet teiksim Japānā strādā.==
/Aija Baltā Mahte/

Kas jauns Latvijā?